Fotoğraflarıyla Birlikte Porto’da Gezilecek 12 Yer

Portekiz’in Lizbon’dan sonra en büyük kenti olan Porto,  ülkenin kuzey kısmında yer alan turizm cennetlerinden biridir.

Porto gezilecek yerler yazımızda sizlere şehirde mutlaka görmeniz gereken o gezi rotalarını derledik.. Douro Nehri’nin kıyısına kurulan kent, Roma ve Arap medeniyetlerine de ev sahipliği yapmış bu sebeple de pek çok kültürü ve tarihi değeri içerisinde barındıran bir şehirdir.

#1 Porto Gezilecek Yerler

Birlikte inceleyelim;

1- Clerigos Kulesi

clerigos kulesi

1910 yılından beri şehrin Ulusal Anıtlarından biri olarak kabul edilen Clerigos Kulesi, şehri ziyaret edenler için mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Kilise, kule ve müze olmak üzere üç önemli anıttan oluşan kulenin olduğu kompleks, 18. Yüzyıldan kalma Barok mimarisiyle görenleri kendine hayran bırakan bir ihtişama sahip.

Nicolau Nasoni’nin muhteşem tasarımını ve büyük zekasını göreceğiniz kompleks, 2014 yılından beri hizmete veren Kardeşler Evi’nin hemen bitişiğinde yer alıyor. Uğramanızı tavsiye ederiz.

2- Douro Nehri

douro nehri

Porto şehrinin simgesi Douro Nehri, ülkenin en uzun 3. nehri olma özelliği taşıyor. 897 kilometre uzunluğunda olup Atlas Okyanusu’na dökülen nehir, şehre gider gitmez karşınıza çıkacak ve eşsiz güzelliği ile sizi kendisine hayran bırakacak bir gezi noktası.

Nehir manzaralı kafelerde bir çay içip, şehri birde nehrin berrak suları üstünde görmek isteyenler için kiralık teknelerin de yer aldığı nehir kenarında harika saatler geçirebilirsiniz.

3- Porto Katedrali

porto katedrali

Porto’nun Roma Katolik kilisesi olan Porto Katedrali, kentin en eski anıtlarından biri olmakla birlikte Roma tarihine ilişkin en eski eserleri görebileceğiniz tarihi bir dini yapı aynı zamanda.. İhtişamlı iç mimarisiyle hayranlık uyandıran katedrali yakından görmeyi ihmal etmeyin.

4- Dom Luis Köprüsü

dom luis köprüsü

Şehirde en güzel gezi noktalarından biri de Dom Luis Köprüsü. Üst tarafında yalnızca tramvayların seyredebildiği köprünün alt tarafı ise araç trafiğine açık.. Porto manzarasını en rahat görebileceğiniz köprü üzerinden geçen tramvaylardan birine binerek bu eşsiz manzarayı yakından gözlemleme şansı elde edebilirsiniz.

Ancak bu köprünün diğer ucunun Gaia isimli farklı bir şehre çıktığı bilgisini de verelim. İki şehir arasındaki mesafeyi yalnızca bu köprü tamamlıyor. Şehrin tarihi yapılarından biri olan Dom Luis Köprüsü, 1889 yılında hizmete açılmış ve o tarihten beri iki şehri birbirine bağlayan önemli bir role sahip.

5- Borsa Sarayı

borsa sarayı

Şehrin 18. Yüzyıl mimarisinden günümüze kalan eserlerinden biri olan Palacio da Bolsa, neo- klasik mimarisiyle görenleri kendine hayran bırakan Porto’nun en önemli tarihi anıtlarından biri. Günümüzde kültürel etkinlikler için kullanılan bina, geçmiş dönemde dünyanın önde gelen devlet adamlarına düzenlenen resepsiyonlarda ve şehrin en önemli resmi törenlerine ev sahipliği etmekteydi.. Seyahatiniz süresince denk gelen bir etkinliğe katılarak binayı gezme şansı da elde edebilirsiniz.

6- St. Francisco Kilisesi

sao francisco kilisesi

Porto kentinin Gotik mimarisiyle dikkat çeken tarihi yapılarından biri de Saint Francisco Kilisesi.. Şehir merkezinde yer alan kilise, UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne alınan koruma altındaki bir yapı…

Turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği dini yapının, iç mimarisinde ise Barok dönemin esintilerini görebilmek mümkün. İçine girer girmez kendinizi farklı bir dönemde yaşıyormuş gibi hissedeceğiniz kiliseyi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

7- Casa da Musica

casa da musica

Porto’nun sanat merkezlerinden en önemli olan Casa da Musica, şehrin en büyük konser salonu olarak da tanımlanabilir. Hollandalı mimar Rem Koolhaas tarafından tasarlanan binanı inşasına 2001 yılında ”Avrupa Kültür Başkenti Porto” projesi kapsamında başlanmış ve 21.  yüzyılın en modern binalarından biri olarak şehrin gündemine oturmuştur.

Porto’nun sembolü diyebileceğimiz sanat merkezine, seyahatiniz süresine denk gelen etkinliklerden birine katılarak ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

8- Soares dos Reis Ulusal Müze

soares dos reis ulusal müze

1833 yılında kurlan Soares dos Reis Ulusal Müzesi, Portekiz’in sanat koleksiyonlarının sergilendiği ilk ulusal müzedir. Ülkenin ünlü heykeltıraşı Antonio Soares dos Reis ‘in titizlikle çıkarttığı eserlerin sergilendiği müze ismini de bu sanatçıdan almış ve ülkenin en ünlü müzelerinden biri haline gelmiştir.

Kral Peter tarafından 1833 yılında kurulan müze, kurulduğu ilk yıllar Portekizli manastırların dini sanat eserlerini sergilerken 19. yüzyıldan sonra Soares dos Reis’in heykel koleksiyonlarını sergilemeye başladı. Günümüzde ise resimden tutunda heykel, mobilya ve seramik gibi pek çok el işi çalışmanın sergilendiği geniş bir koleksiyona sahip.

9- São Francisco do Queijo Kalesi

sao francisco kilisesi

1661 yılında inşa edilen São Francisco do Queijo Kalesi, sağlam surları, gözetleme kuleleri ve asma köprüsü ile şehre gelen turistlerin gözde gezi noktaları arasında yer alıyor. Küçük bir silah sergisine de ev sahipliği yapan kale, tarih meraklılarının da mutlaka ziyaret ettiği noktalardan biri.

Diğer yandan denize sıfır olması sebebiyle muhteşem Porto manzarasını da gözler önüne seren kalenin olduğu komplekste mutlaka bir gün batımı izlemenizi tavsiye ederiz.

10- Serra do Pilar Manastırı

serrado pilar manastırı

Porto’nun mimari açıdan simgeleşmiş yapılarından biri de Serra do Pilar Manastırı.. 1996 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne alınan bir alanın parçası olan dini yapı, Portekiz’de eşi benzeri olmayan dairesel bir tasarıma göre inşa edilmiş ve bu görünümü oldukça dikkat çekmiştir.

Aziz Augustine’nin isteğiyle 16. yüzyılda inşa edilen yapı, günümüzde şehrin en çok ziyaret edilen noktası olarak gösteriliyor.

11- Misericordia Kilisesi

misericordia kilisesi

Porto şehrinin en eski yapılarından biri olan kilise, Rönesans tarzdaki mimarisiyle dikkat çeken bir görünüme sahip. Şehre gelen turistlerin gözde gezi noktalarından biri olan bu dini yapı 1599 yılından günümüze kadar varlığını koruyan şehrin en eski yapılarından biri aynı zamanda. O yıllardan bugüne yalnızca şapeli çöken kilisenin restore çalışmaları ise 1621 yılında başlamış ve şapel yeniden yaptırılmıştır.

12- Clerigos Kilisesi

clerigos kilisesi

18. yüzyıldan günümüze kadar gelen Clerigos Kilisesi, 75.6 metre yükseklikteki çan kulesi sayesinde şehrin hemen her yerinden görülebilen, mimarisiyle de görenleri kendini hayran bırakan dini bir yapıdır.

Ülkenin ünlü mimarı Nicollau Nasoni tarafından tasarlanan kilisenin iç tasarımı da en az dış tasarımı kadar dikkat çeken motiflere sahip. Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği kiliseyi şehri ziyaretinizde görmenizi tavsiye ederiz.

Porto hakkında yeterince bilgi aldığını düşünüyorsan sıra şehre seyahat planında. Senin için önceden hazırladığımız Porto uçuşlar sayfasından şehre giden tüm hava yolu firmalarının uçak bileti fiyatlarını görüntüleyebilir, en ucuz uçak biletini anında satın alma şansı yakalayabilirsin!

*Portekiz’in Etkileyici Şehirleri için..

Yazı ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazılarımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin