Özbekistan’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 8 Nefis Lezzet

Orta Asya’nın Türk mutfaklarının güzel bir sentezi olarak karşımıza çıkan Özbek Mutfağı, sevilen mutfaklardan biri.

Erişte ve ekmek çeşidi bakımından oldukça zengin olan Özbekistan’da aç kalmayacağınızın garantisini verelim. Diğer yandan ülkedeki etlerin büyük bir çoğunluğu koyun eti olmakla birlikte et çoğu yemeğinde vazgeçilmez bir parçasıdır.

Özbekistan’da ne yenir, ne içilir başlıklı yazımızda sizlere şehirde mutlaka denemeniz gereken o lezzetleri derledik. Birlikte incelemeye ne dersiniz?

#1 Özbekistan’da Ne Yenir?

Listenin ilk sırasında;

1- Lag’man

Lagman

Bir Çin erişte çeşidi olan Lamian ile yapılan yemek Lag’man, hamurların üzerine isteğe bağlı et ve kıymanın eklenmesiyle yapılan oldukça zengin ve lezzetli bir yemek. Özbekistan’ın sayısız erişte çeşidi arasında yer alan bu Çin eriştesinin yapımı da oldukça meşakkatli.

2- Oshpaz

Oshpaz

Bayramların ve özel günlerin değişmez yemeği Oshpaz, Özbekistan’ın değişmeyen yemeklerinden biri. Halkın en sevdiği yemeklerden biri olan Oshpaz, Özbekistan seyahatinizde mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında.

3- Lepyoshka

Lepyoshka

Özbeklere has bu lezzetli ekmek, bizdeki Ramazan pidesine benzetiliyor. Yumuşacık ve fırından çıkmış taze Lepyoshkalar Özbekistan’da mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biri.

4- Özbek Pilavı

Özbek Pilavı

Özbekistan’ın en ünlü geleneksel yemeği elbette ki Palov.. Akşam yemeklerinin vazgeçilmezi palov; pirinç, parça et, rendelenmiş havuç ve soğan ile yapılan bir yemek. Genellikle kazan içerisinde pişirilen bu yemeğin içerisine isteğe göre nohut, kuru üzüm, barberries ve meyve de ekleniyor.

5- Tandır Kabob

Tandir Kabob

Yumuşacık koyun etinin tandırda pişirilmesiyle tarif edeceğimiz Tandır Kabob, tandır fırınında pişen harika bir lezzet. Piştikten sonra üzerine biraz da tereyağ sürülen et, ülkeye gelen turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği yemeklerden..

6- Uzbek Mantısı

Özbek Mantısı

Özbek mantısı diğer mantılardan biraz farklı.. Öncelikle oldukça büyük ebatlarda açılan mantı hamurunun içerisine eklenen kıymalı harç ile yapılan bu yemek, tadanları kendine hayran bırakıyor. Büyük görüntüsüyle de önce göze sonra da mideye hitap ediyor.

7- Shurbo

Shurbo

Özbek çorbası ya da güveci olarak tanımlayabileceğimiz Shurbo, Orta Asya’nın sevilen yemeklerinden biri. Çoğu Avrupa ülkesinde de tadabileceğiniz bu yemek, Özbekistan’da akşam yemeklerinin başlangıcı olarak servis ediliyor. Ülkedeki hemen her restoranda da rahatlıkla bulabilirsiniz.

8- Patyr

Patyr

Üzerinde etnik desenlerin yer aldığı bu pide, ekşi mayadan yapılan bir çeşit Özbek pidesi.. İsmi ise Patyr.. Mutlaka deneyin!

Ülke Hakkındaki Diğer Yazılar 

Yazı ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin