Muğla’da Ne Yenir? – İşte Size Muğla Mutfağının En Lezzetli 33 Yemeği

Muğla Mutfak Kültürü

Ülkemizde turizmin en önemli merkezlerinden biri olan Muğla, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlere deniz, kum ve güneşin yanında lezzetli mi lezzetli ve geçmişi oldukça eskilere dayanan enfes bir yöresel mutfak sunuyor. Özellikle yaz aylarında turistlerle dolup taşan şehir bu lezzetleri dünyaya tanıtmak açısından turizm dönemlerini büyük bir fırsat olarak görüyor. Hamur işi, tatlılar, sulu yemek ve kebaplar başta olmak üzere sebze yemekleri de Muğla’nın yöresel lezzetleri arasında kendine yer buluyor. Bu sayede bölgeye giden herkes kendi damak tadına uygun birçok lezzeti tatmanın keyfini yaşıyor.

Doğal güzelliklerinin yanında kadim bir kültürün de yaşatıldığı Muğla bu çerçevede yöresel lezzetleriyle bu kültürü gelecek kuşaklara aktarmanın keyfini yaşıyor. Bölgede yapılan birçok yöresel lezzet atalardan dedelerden öğrenilmiş ve bugün hala sofralarda başköşede kendine yer bulabiliyor. Dolaysıyla Muğla bölgesine giden turistler muazzam manzaralarla tatillerini devam ettirirken müthiş lezzetlerle de bu kültürü sonuna kadar yaşama imkânına sahip oluyorlar.

Pratik Bilgiler

Muğla’dan Alınabilecek Yiyecekler: Muğla seyahatinizde alabileceğiniz pek çok yiyecek türü, baharat ve tatlandırıcı yan ürünler bulunmaktadır. Kendinize veya sevdiklerinize yöresel ürünler almayı düşünürseniz Muğla’da çam balı, zeytin, zeytin yapı, Muğla tarhanası, tahin helvası, reçel çeşitleri ve kuru fasulye türü bakliyatlardan satın alabilirsiniz.

Muğla’nın En Meşhur Tatlısı: Muğla’da mutlaka saray tatlısını denemelisiniz. Bunun yanında şehir merkezindeki pastane veya tatlıcılardan Bodrum mandalinası lokumu, Datça dondurması ve Marmaris kurabiyesi gibi ürünlerden tadabilir hatta paket olarak satın alabilirsiniz.

Muğla’dan Alınabilecek Doğal Ürünler: Muğla’dan mutfaklık satın alabileceğiniz doğal ürünler arasında tahin helvası, çeşit çeşit Muğla reçelleri, çam balı, tarhana, badem ve zeytin bulunmaktadır.

Muğla Yöresel Yemekleri

Sündürme

Muğla mutfağının en lezzetli tatlarından biri olan sündürme görüntüsüyle Karadeniz muhlamasını andırıyor. Kahvaltılarda ve pratik çay saatlerinde ilk tercih edilen lezzet olan sündürme doyurucu lezzetiyle dikkat çekiyor. Yapımında kullanılan turp, nar ekşisi ve sarımsak ile oldukça hafif bir lezzet olan sündürme buna rağmen oldukça lezzetli ve faydalı.

Bu çerçevede özellikle Muğla’nın yöresel kahvaltılarında sıcak menü olarak servis edilen sündürme bölgede bulunan turistlerin tatmak istedikleri ilk lezzetlerden. Hem yapılışı hem de servis edilmesi oldukça kolay olan sündürme Muğla’nın hemen her evinde rahatlıkla yapılabiliyor. Muğla ziyaretinde yer alan ve bu bölgenin yemek kültürünü merak eden kişilerin bu kültürle tanışması için kahvaltılardan başlaması gerekiyor. Sündürme, kahvaltılarda sunulan ve içerisinde yöresel tatları da barındırarak yiyenlere fazlasıyla lezzetli gelen bir yöresel tariftir. Sündürmeyi kişiler daha çok yöre halkının evlerini ziyaret ederek tadabilir.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan sündürmenin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Milas Çaykaması

Muğla’nın Milas ilçesine has bir lezzet olan Milas çaykaması zamanla bütün Muğla’ya mal olmuş bir lezzet. Muğla yöresel mutfağının zeytinyağlı lezzetleri arasında olan Milas çaykaması ateş üstünde tepsi ile pişiriliyor. Bu yüzden kalabalık ailelerde sıkça tercih edilen bir lezzettir. Bir tepsi çaykama ile 8-10 kişi rahatlıkla doyuyor.

Zeytinyağlı olması ve içine de bol yeşillik katılarak yapılması sebebiyle oldukça vitamini bol ve hafif bir lezzet olan Milas çaykaması Muğla’nın en çok sevilen lezzetleri arasında gösteriliyor. Çevre illerden sırf bu lezzeti tatmak için şehre gelenler olduğu gibi farklı bölgelerden gelen turistler de isminden ötürü merak ederek tadına bakmadan edemiyorlar. İçerisinde ıspanak, dereotu ve ısırgan otu gibi bitkilere de yer veren Milas çaykaması, sağlığa oldukça yararlı ve doyurucu bir yemek türüdür. Daha çok bölgedeki evlerde pişirilen bu yemeği mutlaka tatmadan Muğla’dan ayrılmamanız gerekiyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan Milas çaykamasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz. Ayrıca şehir merkezinde ve Milas’ta bazı yöresel kahvaltı menüsüne sahip yerlerde de bulabilmek mümkündür.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Börülce Ekşilemesi

Yeşil fasulye yemeğine benzeyen börülce ekşilemesi sadece Muğla yöresel lezzetleri arasında değil birçok Ege şehrinde farklı tariflerle yapılıyor. Yani bu yemeğe Ege lezzeti denebilir. Hem zeytinyağlı olması hem de sarımsak kullanılması sebebiyle sulu yemekler arasında ilk tercih edilenlerden biri olan börülce ekşilemesi sıcak olarak tüketilebildiği gibi soğuk olarak da sofralara konulabiliyor.

Deniz börülcesi kullanılarak yapılan yemek oldukça lezzetli ve besleyici. Kebap ve balık ağırlıklı menüler arasından sıyrılarak kendini gösteren börülce ekşilemesi Muğla’da deneyimlenebilecek lezzetlerin başında yer alıyor. Buna bağlı olarak birçok yerli ve yabancı turist özellikle yazın sıcağında hafif bir şeyler tercih ederken börülce ekşilemesi ilk alternatif oluyor. Ege’nin zeytinyağlarıyla birlikte lezzetlenen börülce ekşilemesi içerisine limon tadı da eklenerek servis edilmektedir. Kahvaltılarda da çok fazla tüketilen börülce ekşilemesini deneyimlemek için yöre halkının evlerini ziyaret etmelisiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan börülce ekşilemesinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Ahtapotlu Pilav

Muğla’nın en ilgi çeken lezzetlerinden biri de ahtapotlu pilav. Klasik pilavın üzerine ahtapot eklenerek hazırlanan lezzet özel menülerde mutlaka kendine yer buluyor. Bilinen klasik lezzetlerin dışında farklı tatlar deneyimlemek isteyenler için oldukça iyi bir fırsat olan ahtapotlu pilav deniz mahsullerinden hazırlanan önemli bir lezzet.

Muğla seyahatlerinde genel olarak gezginler hafif ve deniz mahsulü ürünleri tercih ediyorlar. Bu sebeple herhangi bir restoranda sulu yemek tercihinden sonra onu tamamlayıcı ve hafif bir lezzet olarak ahtapotlu pilav tercihi gayet güzel bir seçenek olabilir.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/korfezrestaurantbodrum/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Neyzen Tevfik Cad., No: 32, Bodrum
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 02:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0252 313 82 48
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Taze deniz ürünlerinden yiyebilir, yemeğinizin üzerine yöreye özgü tatlılardan birini deneyebilirsiniz.

Çökertme Kebabı

Muğla’nın yöresel lezzetleri arasında ismi en çok duyulan ve ülkemizin hemen her noktasında bilinen ve afiyetle yenilen bir lezzet ise çökertme kebabı. Muğla mutfağının kebap çeşitleri arasında ilk sırada olan çökertme kebabı incecik patates kızartmalarının üzerine tereyağlı sosla birlikte dana eti eklenmesi ile yapılıyor. Dana etinin yerine tavuk eti de kullanılabilen çökertme kebabı mutlaka tadılması gereken lezzetlerden biridir.

Birçok kişi çökertme kebabını tatmadan kebap çeşitlerinin genellikle doğu bölgelerinde iyi yapıldığını düşünür. Ancak çökertme kebabıyla bu düşünce mutlaka değişiyor. Muğla yöresinde oldukça lezzetli bir şekilde özel günlerde yapılan çökertme kebabını Muğla’ya giden hemen herkes mutlaka tatmalı.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/otantikocakbasi/
  • Fiyat Aralığı: Yüksek Seviye
  • Adres: Çarşı, Atatürk Cad., No: 46, Bodrum
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 11:00 – 22:30 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0252 313 00 58
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğinizin yanına küçük bir porsiyon zengin içerikli yöresel pilavdan tercih edebilir, yemek sonrası yine yöresel tatlılardan birini tercih edebilirsiniz. Ayrıca buranın kaşarlı mantarı da harikadır!

Bodrum Mantısı

Mantı annelerimizin el emeği göz nuru saatlerce küçük hamur şekillerini bükerek bin bir meşakkatle ortaya çıkardıkları bir lezzet. Ülkemizin her köşesinde farklı tarif ve lezzetlerle yapılan mantı Muğla’da Bodrum yöresinde oldukça meşhur. Bodrum mantısı olarak anılan lezzet klasik mantıdan farklı bir şekilde hazırlanıyor.

Klasik mantılar haşlama ile yapılırken Bodrum mantısı kızartılarak yapılıyor ve bükülme tarzı da oldukça farklı. Salçalı sos ve tereyağı ile de takviye edilen lezzet oldukça doyurucu oluyor. Bu sebeple bir restorana girdikten sonra sadece Bodrum mantısı yiyip kalkmak doymak için yeterli oluyor. Özellikle de mantıyı çok seven kişilerin mantının bu farklı tarifini denemek için Bodrum restoranlarına uğramalıdır. Çünkü Bodrum mantısı mutlaka denenmeli dediğimiz lezzetlerden.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/casitabodrum/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Kıbrıs Şehitler Cad., Bodrum
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 14:00 – 20:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0532 614 98 82
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Taze deniz ürünlerinden yöresel yemeklere ve yöresel tatlılara varıncaya kadar birçok lezzeti burada bulabilirsiniz.

Sulu Muğla Kebabı

Sulu Muğla kebabı bazı noktalarda kebap çorbası olarak da anılıyor. Enteresan bir lezzet olan sulu Muğla kebabı sadece et, iç yağı ve su kullanılarak hazırlanıyor. Oldukça kolay bir şekilde hazırlanan lezzet içerdiği besinler bakımından da oldukça faydalı. Besin değerinin yüksek olması insan vücudunda bağışıklığın desteklenmesini sağlıyor. Çorba niyetine içilebileceği gibi sulu yemek niyetine de tüketilebilir. Ayrıca isminde kebap geçmesinden dolayı kebap niyetine de tüketilebilen yemek Muğla gezginleri ve özellikle et yemeklerini sevenler için farklı bir lezzet olarak mutlaka denenmesi gerekiyor.

Kebap kültürünün ülkemizde çok fazla geliştiği ve bölgelere göre de yapılışlarının değişiklik gösterdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Klasik kebaplara oranla daha farklı yapılış özelliği gösteren sulu Muğla kebabı oldukça doyurucu bir lezzettir. Muğla gezilerinde acıkma hissine kapıldığınızda restoranlarda kolaylıkla bulup tadabileceğiniz bir yemek türüdür.

  • Nerede Yenir: Muğla Kebabı
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Camikebir, Tabakhane Cad., No: 40, Menteşe
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 21:00 saatlerinde açıktır.
  • Telefon: İletişim bilgilerine ulaşamadık.
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğin yanına listemizde yer alan yöresel salata/mezelerden birini tercih edebilirsiniz.

Milas Köfte

Kiminin Milas köfte kiminin Muğla köftesi dediği lezzet Muğla’nın mutfak kültürünün önemli bir parçasıdır. Aslında isminin çok da önemi yok. Lezzetin ismi Muğla da olsa Milas da olsa değişmiyor. Kebap restoranlarında en çok tercih edilen lezzetlerden olan Milas köftesi et severlerin Muğla mutfağında tercihlerini zenginleştiren bir ürün. Dana kıymayla yapılan Milas köfte iç yağı kullanılarak oldukça lezzetli bir hal alıyor. Tırnaklı pide ve tereyağlı sosla birlikte iskendervari bir şekilde servis edilen yemek Muğla yöresinde özel misafirler için hazırlanan yemeklerden. Milas köfte gerek yöre halkının evlerinde gerekse de bölgede bulunan restoranlarda kolaylıkla pişirilen ve servis edilen bir lezzettir. İlk defa yiyecek olanların bir daha bırakamayacağı lezzet olan Milas köfteyi Muğla gezisi yaparken tatmanız gereken lezzetlerden biridir.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/koftecinazmiusta/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Çarşı, Hamam Sk., No: 25, Bodrum
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 20:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0252 316 60 60 (Bodrum), 0252 512 41 54 (Milas)
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın ciğer tavası da harikadır. Yemeğinizin yanına salata ve mezelerden almayı unutmayın!

Döş Dolması

Muğla mutfağına Yörüklerin kazandırdığı bir lezzet olarak bilinen döş dolması görüntüsüyle insanı etkilemeyi başarıyor. Oğlak döşünden hazırlanan yemek özel sebze süslemeleriyle birlikte kalabalık bir sofranın tam ortasına servis edilerek görsel bir ziyafet de sağlıyor. Muğla mutfağının hem göze hitap eden hem de damaklara hitap eden önemli lezzetlerinden biri olan döş dolması bu sebeple ocakta bir müddet pişirildikten sonra taş fırında iyice pişiriliyor.

Sebzelerin tadıyla iyice harmanlanan oğlak eti daha sonra bir tepsi içinde servis ediliyor. Oldukça doyurucu ve yedikçe de yeme isteği getiren döş dolması gerçekten tadılmaya değer lezzetlerden biridir.

  • Nerede Yenir: Şehir merkezinde yöresel yemekler menüsüne sahip restoranlarda bulabilmek mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Ekşili Balık

Muğla deniz kenarı olması ve deniz turizminin ülkemizde en popüler olarak yapıldığı noktalardan biri olması sebebiyle Muğla mutfağında deniz ürünlerinin ayrı bir yeri bulunuyor. Klasik balık lezzetlerinin haricinde birçok farklı usulle hazırlanan Muğla yöresel balık lezzetleri tadanlar için müthiş lezzetler sunuyor.

Ekşili balık da deniz ürünleri arasında farklı lezzet arayanların tadabileceği lezzetlerden biridir. Mercan, sokkan ve hanoz diye az bilinen balıklarla yapılan ekşili balık özellikle Datça bölgesinde oldukça yaygın. Salça, limon ve sarımsakla birlikte pişirilen balıklar oldukça lezzetli oluyor. Balık restoranlarında kolaylıkla bulabileceğiniz bu lezzeti tatmadan bölgeden ayrılmamanız gerekiyor.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/sefbalikakyaka/
  • Fiyat Aralığı: Orta seviye
  • Adres: Akyaka, Nergiz Sk., Ula
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 11:00 – 01:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0552 243 53 56
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yanına mezelerden almayı unutmayın!

Kefal Dolması

Muğla mutfağının deniz ürünüyle yapılan bir diğer lezzeti ise kefal dolması. Kefalin içinin farklı sebzelerle doldurulmasıyla hazırlanan kefal dolması bölgede en çok tercih edilen lezzetlerdendir. Sadece Muğla yöresine has bir lezzet olan kefal dolması hem doyurucu hem de hafif lezzet arayanlar için oldukça ideal. Ayrıca Muğla’daki balık restoranlarında oldukça farklı tarzlarda hemen her damağa hitap eden bir şekilde hazırlanıyor. Bu yüzden Muğla’ya gidenlerin mutlaka tatması gerektiğine inanıyoruz.

Kefal dolması içerisinde yer alan pirinç, nane, soğan, dereotu, maydanoz ve karabiber yemeğe özel tatlar da kazandırmaktadır. Doyurucu ve sağlıklı bir yemek özelliği taşımasıyla bilinen kefal dolması bölgedeki birçok restoranda kolaylıkla bulunabilen bir lezzettir.

  • Nerede Yenir: Kordon Restaurant
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Akyaka, Ula
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0252 243 52 51
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğin yanına güzel bir salata/meze alabilirsiniz.

Keşkek

Ülkemiz sınırları içerisinde doğudan batıya, kuzeyden güneye hemen her coğrafi bölgede yapılan keşkek Muğla yöresinde de yapılıyor. Her bölgenin kendine has tarifiyle yapılan keşkek Muğla’da da oldukça farklı bir şekilde yapılıyor. Buğday ile yapılan keşkeğe Muğla’da dana eti, tavuk eti veya oğlak eti ekleniyor. Böylece keşkeğin hem lezzeti artıyor hem de oldukça doyurucu bir yemek oluyor.

Özellikle geniş yemek sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan keşkek zeytinyağlı sos ile servis ediliyor. Bu sos ise keşkeğe müthiş bir tat katıyor.

Oğlak Yahni

Muğla coğrafi özellikleri bakımından oğlak yetiştiriciliğinin fazlaca yapıldığı bir bölgedir. Dolayısıyla oğlak eti yemeklerde oldukça fazla kullanılıyor. Oğlak yahnisi de bunlardan biri. Muğla sulu yemekleri arasında oldukça lezzetli ve doyurucu bir yemek olan oğlak yahnisi yerine göre dana etiyle de yapılabiliyor. Ayrıca etin yanına nohut ve patates de eklendikten sonra ortaya nefis bir lezzet çıkıyor. Muğla’ya gidenler için mutlaka tadılması gerekiyor.

Farklı yörelerde kuzu etiyle de pişirilen yemek en lezzetli ve orijinal haliyle Muğla mutfağında tadılıyor. Ayrıca oğlak yahni Yörükler tarafından Muğla mutfağına kazandırılmış bir lezzet.

  • Nerede Yenir: Oğlak yahni yemeğini şehir merkezinde yöresel yemekler menüsüne sahip restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kabak Çiçeği Dolması

Kabak çiçeği dolması annelerimizin özene bezene hazırladığı ve birçok yörede afiyetle yenen bu topraklar has lezzetlerden biri. Muğla yöresinde de oldukça fazla olan kabak yetiştiriciliğine bağlı olarak kabakların çiçeklerinden yapılan kabak çiçeği dolması oldukça hafif bir lezzet. Zeytinyağlı olarak yapılan dolma yemeklerin yanında servis ediliyor.

Ege bölgesinde farklı illerde de oldukça farklı tarzlarda yapılan kabak çiçeği dolmasının harcı pirinç ve dereotu kullanılarak hazırlanıyor. Muğla’ya kadar gidenlerin çiçek dolmasının tadına mutlaka bakmalarını tavsiye ediyoruz.

  • Nerede Yenir: Uysal Cafe Mantı & Restaurant
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: 68. Sk., Datça
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cumartesi günleri arası 11:00 – 23:00 saatlerinde açıktır. Pazar günleri 14:00 – 20:00 saatlerinde açıktır.
  • Telefon: İletişim bilgilerine ulaşamadık.
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada farklı içerikteki lezzetli gözlemeleri de denemek isteyebilirsiniz.

Yağlı Patlıcan Yemeği

Yemek sofralarının en bilinen ana yemeklerinden olan patlıcan yemeği Muğla’da farklı bir şekilde yapılıyor. Patlıcanın kendi lezzetinin yanına soğan, biber ve sarımsağın lezzeti de eklendikten sonra bütün lezzetler bir arada pişiriliyor. Zeytinyağı kullanılarak yapılan yağlı patlıcan yemeği bu sayede oldukça hafif bir lezzet olarak ön plana çıkıyor.

Muğla’da olanlar için vazgeçilmez bir lezzet olan yağlı patlıcan yemeği yöresel olarak birçok köy ve kasabada da oldukça lezzetli bir şekilde yapılıyor. Restoranlarda tercih edilebildiği gibi daha otantik mekânlarda da en lezzetli haliyle tadılabilir.

  • Nerede Yenir: Yağlı patlıcan yemeğini Muğla genelindeki esnaf lokantaları ve restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Yaprak sarma ülkemizin milli lezzetlerinden biri. Hemen her ev, her şehir her yöreye özgün bir şekilde yapılabilen yaprak sarması buna bağlı olarak birçok kişinin de favori lezzetleri arasında yer alıyor. Muğla mutfağında zeytinyağlı olarak yapılan yaprak sarması tap taze asma yaprakları kullanılarak sarılıyor. İç harcında pirinç kullanıldığı gibi et kullanıldığı da oluyor. Tercihinizi buna bağlı olarak damak tadınıza göre yapabilirsiniz. Muğla yöresel lezzetleri arasında oldukça tercih edilen bir lezzet olan yaprak sarması zeytinyağlı olması sebebiyle de gayet hafif bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor.

  • Nerede Yenir: https://www.facebook.com/farilyalirestaurant/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Gündoğan Mah., Sahil Şeridi, No: 57, Bodrum
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0252 387 87 81
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Çökertme veya mantıyı burada yemeyi tercih edebilirsiniz.

Arapsaçı Kavurması

Kavurma denilince ilk başta insanın aklına etli kavurmalar geliyor ancak Muğla yöresel lezzetleri arasında kendine yer bulan arapsaçı kavurması Muğla bölgesinde yetişen arapsaçı otunun kavrulmasıyla yapılıyor. Biraz da ıspanak kavurmasına benzeyen kavurma yumurtalı olarak da yapılabiliyor. Bu haliyle özellikle Muğla yöresel kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri oluyor. Bu sebeple Muğla’ya gidip yöresel lezzetlerden tatmak isteyenler için tercih edilecek hafif bir lezzet olarak tadılabilir.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan arapsaçı kavurmasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Muğla Halkası

Muğla mutfağında oldukça az olan hamur işi ürünlerinden biri olan Muğla halkası daha çok poğaçayı andırıyor. Hamur işi ürünleri genellikle hazırlanması zor lezzetler olarak bilinir. Bu yüzden hemen her zaman yapılmayıp sadece bazı özel günler ve özel misafirler için hamur açılır ve hamur işi lezzetleri yapılır. Bu sebeple Muğla halkası da özellikle çay toplantılarında ve çay eşliğinde tüketilen oldukça doyurucu ve lezzetli bir ürün olarak ön plana çıkıyor. Ayrıca hamurun içine portakal kabuğu rendelenerek daha farklı tatlar da ortaya çıkıyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan Muğla halkasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kuru Börülce Yemeği

Börülce Muğla yöresel lezzetleri arasında sıkça tercih ediliyor. Hem yemeklerin içerisine konuyor hem de ayrı bir lezzet olarak sofralarda yerini alıyor. Özellikle fasulye ve nohut yemeklerinin haricinde farklı bir lezzet arayanlar için Muğla’da kuru börülce yemeği oldukça güzel bir alternatif sunuyor. Kuru fasulye benzeri bir lezzet olan kuru börülce kıymalı, salçalı ve zeytinyağlı olarak yapılıyor ve oldukça lezzetli bir yemek olarak Muğla sulu yemekleri arasında tercih ediliyor. Ayrıca yağlı yemeklerin yanında oldukça hafif bir lezzettir.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan kuru börülce yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Pazı Sarma

Pazı Muğla yöresinde yetiştirilen en önemli bitkilerden biridir. Haliyle pazının sarması da Muğla mutfağının vaz geçilmez ürünlerinden biri oluyor. Yaprak sarmasına benzeyen pazı sarması etli ve zeytinyağlı olarak yapılıyor. Farklı coğrafi yerlerde de yapılan pazı sarması Muğla’da Ege usulüyle yapılıyor ve Muğla’ya gelen birçok kişi yemeklerin yanında pazı sarmasını tercih ediyor. Yaprak sarmasına göre hafif ekşimsi bir tadı olan pazı sarması bu haliyle oldukça lezzetli.

  • Nerede Yenir: Pazı sarmasını şehir merkezindeki yöresel yemekler menüsüne sahip lokantalarda bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Zeytinyağlı Enginar

Zeytinyağlılar Muğla mutfağında özel bir yere sahip. Hem sağlıklı olması hem de oldukça hafif lezzetler olmaları sebebiyle Muğla yöresel lezzetleri arasında da sıkça tercih ediliyorlar. Bu yüzden Muğla mutfağında birçok ürün zeytinyağlı olarak pişiriliyor ve servis ediliyor. Bu ürünlerden biri de enginar. Enginarın üzerine sebzelerden oluşan garnitür de eklendikten sonra zeytinyağıyla birlikte muazzam bir lezzete kavuşuyor. Ağır yağlı yemeklerin yanında hafifletici bir lezzet olarak da afiyetle yenebiliyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan zeytinyağlı enginar yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Tavuklu Çökertme

Çökertme kebabı için Muğla’nın en meşhur lezzeti diye belirtmiştik. Kırmızı etle yapılan çökertme kebabının yanında tavuk etiyle yapılan çökertme kebabı da mevcut. Lezzetinden hiçbir şey kaybetmeden sosuyla ve ince patatesiyle oldukça lezzetli bir yemek olan tavuklu çökertme restoranlarda özellikle tercih ediliyor. Farklı yörelerde yapılsa da Muğla’da en orijinal haliyle tadılabiliyor. Ayrıca Muğla ve Bodrum yöresinde de oldukça meşhur. Bu yüzden Bodrum’da tatil yapanlar tavuklu çökertmenin de lezzetini mutlaka tatmalı.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/cariklietrestaurant/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Babataşı, Cahit Gündüz Cad., No: 11, Fethiye
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 11:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0252 614 31 24
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğinizin yanına avakado salatasını tercih edebilirsiniz.

Dülger Balığı Kavurması

Dülger balığı Muğla yöresinde yemeklerde sıkça kullanılıyor. Kavurma şeklinde hazırlanan dülger balığı denizden taze bir şekilde çıktıktan sonra fileto olarak yapılıyor. Sebze çeşitleriyle de harmanlanan dülger balığı Muğla yöresel lezzetleri arasında balık ürünü olarak tercih edilen en lezzetli yemeklerden. Farklı lezzetler arayanlar için dülger balığı kavurması müthiş bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Ayrıca balık lezzetleri arasında her yerde tadılamayan bir lezzet olarak da dülger balığı kavurması Muğla’ya gidenler için tavsiye ediliyor.

  • Nerede Yenir:
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Gümüşlük, Kültür Sk., No: 3/2, Bodrum
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 01:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0252 394 30 51
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğinizin yanına salata ve mezelerden tercih edebilirsiniz.

Cevizli Biber Dolması

Pazı sarması, yaprak sarması ve kabak çiçeği dolmasından sonra Muğla mutfağına ait önemli lezzetler arasında cevizli biber dolması da yer alıyor. Sofralara ara sıcak olarak servis edilen cevizli biber dolması hem göze hem de damaklara hitap ediyor. Kırmızı veya yeşil taze biber dolmalarıyla yapılan yemek için iç harcı pirinç veya bulgur ile hazırlanıyor. En son dolmanın üstüne eklenen cevizle birlikte oldukça lezzetli ve doyurucu bir yemek ortaya çıkıyor. Bu çerçevede yorucu bir günün ardından nefis bir yemeğin yanında cevizli biber dolması muhteşem oluyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan cevizli biber dolmasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Zeytinyağlı Bamya

Bamya yemeği kimileri tarafından sevilmez ancak bazı kimseler de bamyasız yapamaz. Hafif bir besin olması ve buna karşılık oldukça besleyici ve besin değerleri yüksek bir lezzet olan bamya Muğla yöresinde zeytinyağlı olarak yapılıyor. Bu yüzden diğer yediğiniz bamyalarla karıştırmayın. Hele bir de klasik restoran yemekleri haricinde Muğla’nın yerlisi teyzelerin elinden yapılan zeytinyağlı bamyaya denk gelirseniz bu muazzam lezzeti mutlaka tatmanızı öneriyoruz.

  • Nerede Yenir: Zeytinyağlı bamya yemeğini şehir merkezindeki yöresel yemekler menüsüne sahip lokantalarda bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

İzmir Köfte

İzmir köfte adından da anlaşıldığı gibi İzmir’e has bir lezzet olarak bilinse de Ege bölgesinde oldukça meşhur ve hemen hemen her Ege şehrinde yapılıyor. İzmir köfte Muğla’da da oldukça seviliyor ve sıkça yapılıyor. Restoranların en çok tercih edilen yemeklerinden olan İzmir köfte sebzeli sosu ve doyurucu özelliğiyle birçok gezgin tarafından mutlaka tercih ediliyor. Özellikle odun ateşinde ızgarada yapılan köftelerin lezzeti oldukça farklı oluyor.

  • Nerede Yenir: Nefis Köfteci Kemal
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Emirbeyazıt, Kurşunlu Çk. Sk., Menteşe
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cumartesi günleri arasında 08:00 – 17:00 saatlerinde açıktır. Pazar günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0252 212 94 10
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğinizin üzerine yöresel tatlılardan birini yiyebilirsiniz.

Mantar Dolması

Muğla’ya has lezzetlerden biri olan mantar dolması genellikle Bodrum taraflarında yapılıyor. Görüntüsüyle oldukça cazibeli duran lezzet mantarın üzerine konulan sebzeler ve patatesle birlikte fırında pişiriliyor. Muğla’ya gidip de farklı yöresel lezzetleri tatmak isteyenler için güzel bir fırsat sunan mantar dolması başlı başına bir yemek olarak değerlendirildiği gibi yemeklerin yanına da servis edilebiliyor. Bununla birlikte özellikle Muğla köylerinde düğün ve bayram yemeği olarak bilinen mantar dolması iftar sofralarında da sıkça yer alıyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan mantar dolmasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Börülceli Muğla Pilavı

Börülcenin Muğla mutfağında sıkça kullanıldığını söylemiştik. Börülce kullanılan bir ve Muğla mutfağına ait olan bir diğer lezzet de börülceli Muğla pilavı. Muğla’da yapılan pilavlar arasında en meşhuru olan yemek bulgurla da yapılıyor. Kuru börülcenin ister pirinçle ister bulgurla muazzam bir lezzet oluşturduğu bu pilav Muğla’da sıkça yapılıyor ve oldukça doyurucu bir lezzet. Bu yüzden Muğla’ya yolu düşenlerin mutlaka tatmasını tavsiye ediyoruz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan börülceli Muğla pilavının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Muğla Reçelleri

Muğla’da karın doyurucu yöresel yemeklerin haricinde oldukça lezzetli reçeller de yapılıyor. Çok farklı ürünler kullanılarak hazırlanan reçeller Muğla’da önemli bir gelir kapısı da olmuş durumda. Buna bağlı olarak domatesten portakala, mandalinadan daha birçok sebze ve meyvenin çeşit çeşit reçellerine Muğla’da rastlamak mümkün. Hem organik ürünler satan dükkânlarda hem de köylülerin kurduğu pazarlarda bu doğal reçeller oldukça ilgi görüyor.

Yerli ve yabancı birçok turist bu enfes reçelleri yerinde orijinal haliyle tadarken bölgeden ayrılırken memleketlerine de mutlaka götürüyorlar.

  • Nerede Yenir: Muğla reçellerini şehir merkezindeki yöresel ürünler satan dükkânlardan satın alabilirsiniz.

Muğla Yöresel Çorbaları

Tarhana Çorbası

Ülkemizin en önemli lezzetleri arasında bulunan tarhana çorbası her yörede farklı bir şekilde yapılıyor. Dolayısıyla Muğla mutfağında da oldukça farklı bir şekilde ve muazzam bir lezzete sahip olarak yapılıyor. Değişik tarhana hamurlarıyla hazırlanan tarhana çorbası yemeklerden önce oldukça fazla tercih ediliyor.

Birçok faydalı malzemeyle birlikte hazırlanan tarhana çorbası Muğla’da şifa çorbası adıyla da biliniyor. Ayrıca nohut, fasulye ve mercimek gibi baklagiller ile bazı sebzelerin de eklenerek yapıldığı tarhana çorbası ağızda muazzam bir tat bırakıyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan tarhana çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Arap Aşı Çorbası

Arapaşı Çorbası

Arap aşı çorbası genellikle İç Anadolu bölgesinde Kırşehir, Yozgat, Konya gibi illerin mutfak kültüründe yer alıyor. Ancak Muğla mutfağında da bu çorbaya rastlamak mümkündür. Tavuk eti kullanılarak ve bol acılı bir şekilde yapılan Arap aşı çorbası baharat severler için iyi bir tercih oluyor. Ayrıca çorbanın içine atılan hafif ekşili tatlar da çorbanın oldukça lezzetli olmasını sağlıyor. Bu yüzden Muğla mutfağında çorba denilince akla ilk gelenlerden biri Arap aşı çorbası oluyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan Arap aşı çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Makarna Çorbası

Makarna Çorbası

Makarna çorbasına farklı yörelerde nadiren rastlanır. Ancak Muğla’da makarna çorbası bütün hanelerde yapılıyor. Özellikle makarna yemeklerinden sonra artan makarnalar çorba olarak değerlendirildiği gibi sadece çorba olarak kullanılan makarnalar da mevcut. Bu sebeple Muğla’nın yöresel yemek kültüründe zengin bir çorba kültürünün oluşması sağlanmış. Muğla’ya gidenlere ise sadece bu lezzeti tatmak kalıyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan makarna çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kuru Bakla Çorbası

Kuru Bakla Çorbası
Fotoğraf: Arda’nın Mutfağı

Muğla’da birçok gıda ürünü hem yemeklerde hem de çorbalarda ana madde olarak kullanılıyor. Bakla da bunlardan biridir. Zeytinyağılar arasında sulu yemek olarak tercih edilen kuru baklanın tercihe göre bazı bölgelerde çorbası da yapılıyor. Değişik bir lezzete sahip olan kuru bakla çorbası Muğla yöresel restoranlarda yemeklerden önce tercih edilebilir.

Baklaların bir araya getirilmesiyle oluşturulan kuru bakla çorbası içerisinde ayrıca maydanoz, salça ve isteğe göre acı biberler de eklenebilir. Daha çok yöre halkının evlerinde pişirilen kuru bakla çorbasına ayrıca bölgedeki restoranlarda da denk gelebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan kuru bakla çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Bulgur Çorbası

Bulgur Çorbası
Fotoğraf: Yemek

Bulgur çorbası hemen herkesin evinde kolayca ve pratik bir şekilde çok malzemeye gerek duyulmadan hazırlanan lezzetli ve faydalı çorbalardan. Muğla yöresinde de aynı usulle hazırlanan bulgur çorbası bulgur aşı olarak da biliniyor. Bulgur çorbasını Muğla’da tatmak için daha yöresel ürünlerin hazırlandığı ve köy evlerine misafir olmak gerekiyor. En lezzetli bulgur çorbası buralarda yapılıyor.

Bulgur çorbası içerisinde yer alan salça, nane, biber ve isteğe göre daha birçok baharat çorbaya ekstra lezzet de katıyor. Her mevsim evlerde yapılan bulgur çorbasını özellikle de Muğla’daki ziyaretçi olacağınız evlerde bulmanız daha da kolay.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan bulgur çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Salata ve Mezeler

Kaya Koruğu Salatası

Kaya koruğu Muğla bölgesinde deniz kıyılarındaki kayalıkların arasında yetişen otsu bir bitki olarak biliniyor. Toplaması oldukça zahmetli olsa da salata malzemesi olarak sıkça kullanılıyor. Kaya koruğunun damakta hafif ve ekşimsi bir tat bırakan lezzeti var. Kendine özgü bu lezzetiyle ön plana çıkan kaya koruğu yemek sofralarında salata olarak servis ediliyor. Kaya koruğu salatasına sirkeli ve sarımsaklı sos da eklenince muazzam bir lezzet ortaya çıkıyor.

Turp Otlu Salatası

Muğla yöresel lezzetlerine ait bir başka salata çeşidi de turp otu salatası Muğla’da tercih edilen en yaygın salata çeşitlerinden. Muğla yöresinde oldukça fazla yetişen turp otundan yapılan salata zeytinyağlı ve ekşili soslarla birlikte servis ediliyor. Böylece oldukça hafif ve kalorisi düşük bir lezzet olarak birçok turist tarafından tercih ediliyor. Ayrıca birçok mekânda turp otu salatası meze olarak da servis ediliyor.

Hindiba (Radika)

Hindiba bitkisinin yapraklarından yapılan hindiba salatası hem zeytinyağlı olarak sofralara servis ediliyor hem de meze olarak tercih ediliyor. Yaprakların haşlanmasıyla hazırlanan Hindiba Muğla’da ilgi gören en önemli salata ve mezelerin başında geliyor. Birçok kişi az bilinmesi sebebiyle Hindibanın tadına bakmadan bölgeden ayrılmıyor.

Kapari Filizi Salatası

Muğla yöresinde besin değerinin yüksekliği ile bilinen kapari otundan hazırlanan salata Muğla mutfağına zenginlik katıyor. Geber otu olarak da bilinen kapari mevsiminde taze olarak toplandığı zaman çayı dahi yapılabiliyor. Ancak genellikle salata ve mezelerde kullanılan kapari otu farklı lezzet arayan lezzet avcılarının kaçırmaması gereken türden bir lezzete sahiptir. Yemeklerin yanında çok fazla tercih edilen kapari filizi salatası özellikle de restoranlarda daha çok yapılmakta ve sunulmaktadır.

Muğla Tatlıları

Muğla Saraylısı

Muğla yöresel yemekleri, çorbaları ve salataları kadar tatlılarıyla da meşhurdur. Özellikle hem Ege bölgesine ait hem de Akdeniz bölgesine ait yöresel tatlıları Muğla mutfağında görmek mümkün. Bu yüzden Muğla mutfağı hem yemekler açısından hem de tatlılar açısından oldukça zengin bir kültüre sahip.

Yörüklerden Muğla mutfağına geçmiş olan Muğla saraylısı Muğla yöresinde tercih edilen en önemli tatlılardan biri. Şekliyle farklı olarak gözükse de yapılışı biraz baklavayı andırıyor. Tadı ise baklavayla yarışır türden. O yüzden Muğla yöresinde özel günler, kız istemeler ve misafirliğe götürülen hediyeler arasında Muğla saraylısının önemli bir yeri vardır. Sizler de Muğla geziniz de enfes yöresel lezzetlerle karnınızı doyurduktan sonra finali Muğla saraylısı ile yapabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/ozlempastanesimugla/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Emirbeyazıt, Recai Güreli Cad., No: 17, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 06:00 – 01:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0252 214 16 94
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın trileçe tatlısını da deneyebilirsiniz.

Lokma

Lokma tatlısı ülkemizin her köşesinde yapılıyor. Özellikle Ramazan ayında birçok kişi lokma tatlısıyla ağzını tatlandırıyor. Muğla’da ise lokma tatlısı bir başka öneme sahip. Birçok farklı çeşidiyle Muğla tatlıları arasında kendine hatırı sayılır bir yer edinen lokma tatlısı küçük hamurların kızartılıp şerbet dökülmesiyle yapılıyor. Şerbetin yerine bal kullanıldığı da oluyor. Özellikle Datça yöresinde tam yuvarlak şeklinde değil de yarım ay şeklinde hazırlanıyor. Bu yüzden Muğla ziyaretlerinde mutlaka tadılması gereken tatlılardan biri olarak öne çıkıyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan lokma tatlısının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Zerde Tatlısı

Muğla’nın en önemli ve yöreye has tatlılarından biri de zerde tatlısı. Daha çok özel günlerde misafirler için hazırlanan zerde tatlısı zerdeçal ve safranla muazzam bir lezzete kavuşuyor. Oldukça hafif bir lezzete sahip olan zerde tatlısı bayram sofralarıyla, düğün sofralarının vazgeçilmez tatlılarından biri. Oldukça hafif bir yapıda olması sebebiyle günün hangi saati tüketilirse tüketilsin vücuda ağırlık vermiyor. Bu yüzden Muğla’ya yolu düşenlerin bu lezzeti mutlaka tatması gerekiyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan zerde tatlısının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Gerdan Tatlısı

Muğla tatlı kültüründe etten bile tatlı yapılıyor. Evet, yanlış duymadınız. Gerdan tatlısı kuzu gerdanından yapılıyor. Bu yüzden bölgedeki turistler tarafından oldukça ilgiyle karşılanıyor. Osmanlı mutfağından Muğla mutfağına geçmiş olan gerdan tatlısı zamanında padişah tatlısı olarak anılıyormuş. Biraz ağır olsa da oldukça lezzetli bir tada sahip. Farklı lezzetler denemeyi sevenler için de oldukça ideal.

Osmanlı mutfağından kalan bir lezzet olarak da bilinen gerdan tatlısı içerisinde kuru erik, badem ve ceviz gibi ürünlere de yer veriliyor. Daha çok bölgedeki evlerde yapılarak sunulan gerdan tatlılarının Muğla’ya gelen kişiler tarafından denenmesi gerekiyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan gerdan tatlısının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Şambali Tatlısı

Birçok yörede revaniye benzetilen şambali tatlısı Muğla’ya has lezzetlerden. İrmik, un ve şerbetle yapılan tatlı tepsi tepsi tüketiliyor. Özellikle bayram günlerinde baklavaya alternatif arayanlar için Muğla’da şambali tatlısı tercih ediliyor. Ayrıca üstüne kaymak veya dondurma da eklenince ortaya muazzam bir tatlı çıkıyor.

Şerbetli tatlıları ve kekleri çok sevenlerin Muğla’ya özgü olan bu tarifi tatması gerekiyor. Çeşitli restoranlarda yemeklerden sonra servis edilen şambali tatlısı aynı zamanda yöre halkının evlerinde de fazlasıyla yapılıyor. Yedikten sonra ağızda bırakacağı lezzet ve tat ile birlikte bir daha yeme isteği getiren şambali tatlısının yanında mutlaka bir şeyler içmelisiniz.

  • Nerede Yenir: Şambali tatlısını Muğla genelindeki pastane ve tatlıcılarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Höşmerim

Ege bölgesine has bir lezzet olan höşmerim genellikle Balıkesir mutfağına ait bir lezzet olarak biliniyor. Ancak höşmerim hemen hemen bütün Ege şehirlerinde yapılıyor. Bu sebeple Muğla’da da yöresel lezzetler arasında höşmerime rastlamak mümkün.

İki farklı şekilde yapılan höşmerim bazı noktalarda peynir ve irmikle yapılırken özellikle Fethiye taraflarında sütten elde edilen saf kaymakla yapılıyor. İki çeşidinin de kendine has bir lezzeti olan höşmerim Muğla’da tadılması gereken en önemli tatlılardan. Bu yüzden Muğla gezinizde höşmerim tatlısını es geçmemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

  • Nerede Yenir: Höşmerim tatlısını Muğla genelindeki pastane ve tatlıcılarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Ege mutfağının en lezzetli yemekleri denildiğinde akla gelen Muğla, hem etli yemeklerde hem de zeytinyağlı yemeklerde enfes tatlara sahip.

Muğla’nın yöresel yemekleri listemize sizlerin de tavsiyelerini almak isteriz. Aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle Muğla mutfağına dair önerilerinizi yazabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin