Moğolistan Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 12 Yer

Dünyanın en büyük ülkelerinden biri olan mavi göklerin ülkesi Moğolistan, geleneksel yaşam tarzı, çekik gözlü halkıyla uzak olduğu kadar da sevilen ülkelerden biridir.

1 milyon 564 bin kilometrekarelik dev bir alan üzerine kurulu şehirde gezilecek yerler de oldukça fazladır. Yazıyı okurken asla bitmeyeceğini düşünüyorsanız, sabredin.. 🙂

Listenin sonunda Moğolistan’daki pek çok yer hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Lafı uzatmadan sizin için hazırladığımız gezilecek yerler listesine bir bakalım;

Ulan Batur Şehir Müzesi

Ulan Batur Şehir Müzesi

Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’un merkezinde konumlanan Şehir Müzesi, 1900’lü yıllara kadar hükümet binası olarak kullanılmış, 1912 yılında ise müzeye çevrilmiştir. Müze şehrin kuruluş yıllarından günümüze kadar geçen zamanda eski ve yeninin sentezini en iyi şekilde yapmış ve ziyaretçilere sunmuştur.

Müzeye girer girmez en çok ilginizi çekecek şey ise başkenti anlatan koskoca bir tablodur. Şehrin tüm simgelerinin resimleştirildiği tablo, müzeyi ziyaret eden turistlerin yoğun ilgi gösterdiği eşyalar arasında gelmektedir.

Gandantegchinlen Manastırı

Gandantegchinlen Manastırı

Moğol kültürünün bir aynası olarak kabul gören Gangantehchinlen Manastırı, dünyanın ayakta kalmış en etkileyici Budist manastırıdır. ”Tam Huzurun Büyük Yeri” olarak tanımlanan manastıra, şehir merkezinden yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Choijin Lama Tapınağı ve Manastırı

Choijin Lama Tapınağı ve Manastırı

1904 yılında inşası başlayan Choijin Lama Tapınağı, dört yıllık çalışmaların ardından bitirilmiştir. Bir zamanlar Bogd Han’ın kardeşi Luvsan Haidab Choijin Lama’nın evi olan tapınak, 1942 yılında müzeye çevrilmiştir. Manastırın olduğu alan içerisinde ise dört adet tapınak yer alır. Çok çeşitli heykel ve oyma el sanatları ile karşılaşacağınız manastır, sanat severler içinde bir gözlem noktası olma özelliğini halen koruyor.

19. yüzyıldan kalma eserleri gözlemleyebileceğiniz bir Budist tapınağı olan Choijin Lama Tapınağında, günün her saati dingin bir atmosfer hakim. Tapınak bahçesinde kuş cıvıltıları ve mis kokan çiçekler eşliğinde huzurlu dakikalar geçireceğinizin bilgisini şimdiden verelim. 🙂 Kalabalık şehrin ortasında böyle bir sessizlik bulduğunuza sizler de şaşıracaksanız. Diğer yandan yoğun tahribat gören tapınak binasının bir an önce revize edilmesi de ziyaretçilerin en çok dile getirdiği taleplerden biri.

Zaisan Anıtı

Zaisan Anıtı

Moğolistan’ın Zaisan tepesinde yer alan Zaisan Anıtı, Ulan Batur’un güneyinde konik bir tepede yer alır. Sovyet ve Moğol halklarını anısına yaptırılan anıt aynı zamanda 2. Dünya Savaşı’nda ölen Sovyet askerlerini anma amaçlı yaptırılmış.

24 metre yüksekliğindeki sütun üzerinde, bayrak tutan bir asker figürü yer alırken, sütunu çevreleyen çemberin üzerine ise kardeşliği anlatan renkli resimler çizilmiş..

Cengiz Han Heykeli

Cengiz Han Heykeli

Ulan Batur’a bir saat uzaklıktaki alana dikilen Cengiz Han Atlı Heykeli, dünyanın en büyük heykellerinden biri. Boyu kırk metreye ulaşan bu devasa heykelin ziyaretçileri de rekorlar kırıyor.

Çölün ortasına yaptırılan heykel zor ulaşım şartlarına karşın turistlerin yoğun ilgisi altında. Heykelin içinde yer alan asansörle atın kafasına ulaşabilen ziyaretçiler, Moğolistan’ın uçsuz bucaksız bozkır manzarasıyla karşılaşıyor. Bu heyecan verici büyüklükteki heykeli görmenizi şiddetle tavsiye ederiz. 🙂

Gobi Çölü

Gobi Çölü

Moğolistan’da gezilecek yerler denir de Gobi Çölü’nden bahsedilmezse büyük kayıp olur. 🙂 Orta Asya’nın simgesi haline gelmiş çöl, Moğolistan’ın güneyi ve Çin’e bağlı Sin-Kiang ve Kansu eyaletlerini de içine alan oldukça geniş bir doğal güzelliktir.

300 metreyi bulan kumdan tepeleri ve 90 kilometreyi bulan uzunluğuyla bir hayli görkemli çölde fotoğraf çekilmek ise turistler için bir tutku haline gelmiş. Son yıllarda Gobi Çölü’nü yürüyerek geçmek isteyen gençlerde hayli fazla…

Moğolistan Ulusal Müzesi

Moğolistan Ulusal Müzesi

1971 yılında açılan Moğolistan Ulusal Müzesi, şehir merkezinde yer alan ve ziyaretçilerine Taş Devri’nden günümüze heyecan verici pek çok dönemin kültürünü yansıtan ülkenin en önemli müzesidir.

Çeşitli hayvan heykelleri, kostüm, şapka,mücevher, zırh, kalkan ve çeşitli savaş aletlerinin sergilendiği müzenin 3. kattaki salonunda ise 1990 yılından günümüze Moğolistan’da yaşanan siyasi olayları anlatan eserler sergileniyor.

Uluslararası Fikir Müzesi

Uluslararası Fikir Müzesi

Başkentin en dikkat çekici müzelerinden biri olan Uluslararası Fikir Müzesi, diğer müzelere nazaran zorlayıcı zeka oyunları, heyecanlı oyunlar ve bulmacalar sergiler. Çocuklu ailelerin sıkılmadan ziyaret edebileceği müzenin en önemli özelliklerinden biri de yetişkinlerinde en az çocuklar kadar Fikir Müzesi’ne hayran kalmasıdır.

Cengiz Han Meydanı (Chinggis Meydanı)

Cengiz Han Meydanı (Chinggis Meydanı)

Cengiz Han Meydanı, pek çok açıdan önemlilik gösteren ülkenin en önemli meydanıdır. Ülke için son derece önemli olaylarda  toplanma noktası olarak kabul edilen alan çevresinde Moğolistan için önem arz eden binalar da yer alır. Turistlerin fotoğraf çekilmek için küçük bir mola verdikleri meydan, Ulan Batur’da görmeniz gereken yerler arasındadır.

Terelj Ulusal Parkı

Terelj Ulusal Parkı

Başkente 37 kilometre uzaklıkta yer alan Terelj Ulusal Parkı, Moğolistan’ın en büyük ulusal parkıdır. Parkın olduğu alan içerisinde kamp için çadır kurabileceğiniz pek çok nokta, turistik dükkan ve işletme yer alır.

Hediyelik eşya dükkanlarından tutunda Moğol kültürünü yansıtan kıyafetler satın alabileceğiniz dükkanların yanı sıra bu alanda at ve deve kiralayarak park içerisinde dolaşmanız da mümkün. 🙂 Turistlerin Moğolistan ziyaretlerinde akın ettiği Terelj Ulusal Parkı’nda kısa bir gezinti yapmayı ihmal etmeyin deriz.

Marco Polo Heykeli

Marco Polo Heykeli

Ünlü dizi kanallarında sezonluk gösterimlerini izlediğimiz Marco Polo’nun hikayesini bilenler bilir.  Marco Polo’nun tüm özellikleri baz alınarak incelikle tasarlanmış bir heykeli de, Ulan Batur’un tam merkezinde yer alır. Şehir merkezinde kısa bir gezintiden sonra bir fotoğraf molası için uğramayı ihmal etmeyin. 🙂

Zanabazar Güzel Sanatlar Müzesi

Zanabazar Güzel Sanatlar Müzesi

Budist sanatının en narin ve en güzel örneklerini görebileceğiniz müze de, şehir merkezinden yürüyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Müze binası Rus bir tüccar tarafından yaptırılmış ve 17. yüzyıldan beri üretilen en nadide Budist sanat eserlerinin sergilendiği önemli bir koleksiyona sahip. Yerli yabancı turistlerin mutlaka ziyaret ettiği Zanabazar Güzel Sanatlar Müzesi, mutlaka görmeniz gereken yerler arasında ilk sıralarda.

*Moğolistan’ın Diğer Şehirleri için..

*Yazı ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin