Marmaris Mutfak Kültürü
Her köşesi adeta bir cenneti andıran ülkemizin güzide tatil beldesi Marmaris, masmavi denizi, yemyeşil ormanları, köklü tarihi ve kültürel değerleri ile her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır. Doğal güzelliklerinin yanı sıra turistlerin ilgisini çeken bir diğer özellik de bölgenin zengin mutfağıdır. Hem Ege hem de Akdeniz mutfağının izlerini taşına Marmaris mutfağı, birbirinden lezzetli yemekleri tatma imkânı sunuyor.
Marmaris mutfağında zeytinyağlılar ve deniz ürünleri ön plana çıkmaktadır. Sebze yetiştirmeye elverişli topraklarda yetişen sebzelerden ve otlardan hazırlanan salatalar, Marmaris sofralarından eksik olmaz. Zeytinyağlılar ve deniz ürünlerinin dışında et yemekleri bakımından da oldukça iddialı olan Marmaris’te en gözde et yemeği çökertme kebabıdır. Bunun dışında kabak çiçeği dolması, börülce ekşimesi, döş dolması, şehrin önde gelen yemekleri arasındadır. Aynı zamanda Marmaris’ten ayrılmadan önce tatmanız gereken en önemli lezzet Marmaris’e özgü dünyaca ünlü çam balıdır. Marmaris yöresel yemeklerini merak ediyorsanız sizin için hazırladığımız listemize göz atmanızı tavsiye ederiz.
Pratik Bilgiler
Marmaris’ten Alınabilecek Yiyecekler: Denize kıyı tatil destinasyonlarından biri olan Marmaris, taze balık konusunda afiyetle yiyebileceğiniz zengin balık menüsüne sahip restoranlara ev sahipliği yapıyor. Kıyı boyunca çeşitli balıkları tüketebileceğiniz lokantalar mevcut. Uluslararası mutfaklar açısından da zengin bir çeşitliliğe sahip olan Marmaris’ten ayrılmadan önce zeytin, zeytinyağı, Muğla tarhanası ve çeşitli bakliyat ürünlerinden satın alabilirsiniz.
Marmaris’in En Meşhur Tatlısı: Bal, susam ve bademin enfes karışımını içeren çıtırmak tatlısı Marmaris’te deneyebileceğiniz tatlı türlerinden biridir. Yine Muğla genelinde olduğu gibi Marmaris’te de yiyebileceğiniz saray tatlısı ve Marmaris kurabiyesi de bir başka yiyebileceğiniz tatlılar arasında yer almaktadır. Bu tatlıları Marmaris’te pastane ve tatlıcılarında da bulabilmeniz mümkündür.
Marmaris’ten Alınabilecek Doğal Ürünler: Marmaris, dünyaca ünlü çam balının olduğu bir yer olma özelliğini taşımaktadır. Bu nedenle Marmaris’i ziyaret eden hemen herkes mutlaka bir kavanoz dahi olsa çam balından alır. Marmaris’in her köşesinde rastlayacağınız satış noktalarından kendinize veya sevdiklerinize kavanozlar halinde çam balı satın alabilirsiniz. Bununla birlikte doğal köy tarhanası, badem, zeytin ve zeytinyağı, börülce ekşilemesi ve bakliyat ürünleri de Marmaris’ten alabileceğiniz doğal ürünler arasında yer almaktadır.
Ege mutfağında en çok kullanılan sebzelerden biri olan börülce, birçok farklı şekilde değerlendirilir. Marmaris yöresel yemekleri listesinde yerini alan börülce ekşilemesi de börülce ile yapılan en lezzetli yemeklerden bir tanesidir. Yeşil fasulye yemeğine benzeyen börülce ekşilemesi, Marmaris sofralarında ister sıcak ister soğuk olarak sofralarda yerini alıyor.
İçerisinde bolca domates, sarımsak, nar ekşisi, koruk suyu ve zeytinyağı bulunan börülce ekşilemesi, yaz aylarında akşam yemeklerini hafif bir yemekle geçirmek isteyenlerin ilk alternatifi oluyor. Oldukça lezzetli ve besleyici olan yemek, Marmaris’te denemeniz gereken lezzetlerin başında geliyor. Hafif lezzetiyle balık menülerinin yanında oldukça lezzetli bir meze olan börülce ekşilemesini Marmaris’te birçok yerde deneyebilirsiniz.
Dünya çam balı üretiminin %90’ını Türkiye karşılarken, Türkiye’de üretilen çam balı miktarının %30’unu da Marmaris karşılamaktadır. Marmaris’in en meşhur lezzetlerinden biri olan dünyaca ünlü çam balı, kızılçam ve fıstık çamı denilen çam ağacı türlerinden elde edilir. Çam balı diğer bal çeşitleri gibi arıların polenlerinden elde edilmez. Arılar çam ağaçlarının üzerinde yaşayan Basra böceğinin salgısını kullanarak çam balını üretir.
Rengi çiçek ballarından daha koyu olan çam balının özelliği kıvamı bozulmadan ve kristalleşmeden yıllarca saklanabilmesidir. Sağlığa birçok faydası olan çam balı antiseptik özelliği ile tıpta ve gıda sektöründe çeşitli ürünlerde katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Akdeniz ve Ege’de birçok yerde çam balı üretimi yapılsa da çam ormanları ile çevrili Marmaris çam balı en gözdesidir. Marmaris ziyaretlerinizde birçok yerde bulabileceğiniz Marmaris çam balını mutlaka denemelisiniz.
Yumurtanın sucuklusunu, pastırmalısını, peynirlisini, soğanlısını herkes bilir ama yumurtalı patlıcanı belki de çoğu kişi ilk kez duymuştur. Yaz aylarının vazgeçilmez sebzesi patlıcan ve kahvaltıların olmazsa olmazı yumurta birleşiyor ortaya enfes bir lezzet çıkıyor. İster akşam yemeklerinde ister kahvaltılarda tüketilebilen bu lezzet Marmaris sofralarından eksik olmuyor.
Acısı alınan patlıcanlar yuvarlak şekilde doğranır. Yumurta, un, süt ve tuz gibi malzemeler çırpılır ve patlıcanlar bu karışıma bulanarak kızgın yağa atılarak kızartılır. Yanına da kavrulmuş domates ve soğan eklenirse tadından yenmez. Ege’de her yörede yapılan yumurtalı patlıcan, hem Marmaris evlerinde hem de yöresel yemek yapan restoranlarda yapılır.
Marmaris mutfağına Yörüklerin kazandırdığı bir lezzet olarak bilinen döş dolması yıllardır kentte sıklıkla yapılan yemekler arasındadır. Bu nedenle de zamanla Marmaris yöresel yemekleri arasına girmiştir. Yemeğin yapımı biraz zahmetli olsa da piştikten sonra verilen emeğe değiyor. Çünkü önce göze sonra da damaklara hitap ediyor. Sofralara estetik katan yemek özellikle de özel gün sofralarında yerini alıyor.
Oğlak etinden hazırlanan döş dolmasının yapımı biraz maharet istiyor. Soğan, et ve pirinç gibi malzemelerden oluşan iç pilav hazırlanıyor ve döşün içine dolduruluyor. Doldurma işlemi bittikten sonra açık kalan kısımlar dikiliyor. Daha sonra da lezzetine lezzet katmak için taş fırında pişiriliyor. Et sevmeyenlerin bile görüntüsüyle iştahını açan döş dolması Marmaris’te mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden bir tanesidir.
Hiç şüphe yok ki cızdırma ülkemizin hemen hemen her yerinde yapılıyor ama farklı isimlerle biliniyor. Kimi yerde krep, kimi yerde akıtma olarak bilinen hamur işinin Marmaris’teki adı cızdırma! Genellikle kahvaltı sofralarında yerini alan cızdırma zaman zaman farklı şekillerde akşam yemeklerinde ana yemek olarak da yerini alıyor.
Un, yumurta ve süt gibi ana malzemeler iyice çırpıldıktan sonra ince bir şekilde tavaya yayılıyor ve arkalı önlü pişiriliyor. Kahvaltılarda ister reçelle ister peynirle afiyetle tüketiliyor. Tercihe göre içerisine Marmaris’te yetişen otlar da ekleniyor ve lezzeti daha özel hale getiriliyor. Marmaris ziyaretlerinizde herhangi bir kahvaltıcıya gittiğinizde menüde mutlaka cızdırma vardır. Mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.
Ege bölgesinin büyük kesiminin yöresel yemekleri listesinde yerini alan sura, kurban bayramlarının vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Marmaris’in en meşhur yöresel yemeklerinden biri olan sura, özellikle kalabalık davet sofralarında yerini alır ve et seven sevmeyen herkesin iştahını açar. Yemeğin en önemli özelliği kuzu kaburgasından yapılmasıdır. Bu şekilde daha bir lezzetli olur.
Yemeğin yapımı biraz zahmetlidir ve biraz da el becerisi ister. Ancak piştikten sonra ortaya çıkan görüntüsü ile verilen zahmete değdiği anlaşılır. Damak zevkine göre istenilen malzemeler eklenerek iç pilav hazırlanır ve kaburganın içine doldurulur. Açık kalan kısımlar iğne iplikle dikilerek tepsiye konur ve nar gibi kızarması için üzerine sos dökülür. Taş fırında pişirilirse de tadından yenmez. Hem göze hem de damaklara hitap eden Marmaris’e özgü bu lezzet Marmaris ziyaretlerinizde denemeniz gereken yemeklerin başında gelir.
Dağlarda hiçbir emek harcaması gerekmeden kendiliğinden yetişen mantarlar doğanın bize sunduğu en büyük nimetlerden bir tanesidir. Ülkemizde çeşit çeşit mantarlarda çeşit çeşit yemekler yapılır. Çıntar kavurması da bunlardan biridir. Genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen çıntar mantarı, melki de denilen bir çeşit yabani mantardır. Çıntar mantarının yemeği de yapılır ama Marmaris usulü çıntar kavurması bir başka olur.
Bol suda yıkanan mantarlar büyük parçalar halinde doğranır. Tavada yağla birlikte güzelce kavrulur ve bir tabağa alınır. Sarımsak, nar ekşisi ve toz kırmızı biber ile hazırlanan sosla karıştırılarak yemeklerin yanında aperatif olarak afiyetle yenir. Şunu da belirtmemize fayda var; yabani bir mantar çeşidi olan çıntar mantarını yemeden önce istenmeyen durumlarla karşılaşmamak için dikkatli olmanızda fayda var.
Ülkemizin birçok yerinde yapılan kabak çiçeği dolması özellikle de Ege kıyılarının vazgeçilmez yemeğidir. Muğla yöresinde kabak yetiştiriciliğini çok fazla yapılması yemeğin bu bölgede daha çok yapılmasına neden olmuştur. Sabahın erken saatlerinde tam olarak aşan kabak çiçekleri akşama doğru kapanmaya başlar. Bu yüzden de erkenden toplamak gerekir. Oldukça narin olan çiçekleri hiç bekletmeden hemen iç harcını hazırlayıp doldurmak gerekir.
Pirinç, dereotu ve soğanla hazırlanan Marmaris usulü kabak çiçeği dolması zeytinyağlı olarak yapılır ve sıcak yaz akşamlarında hafif bir lezzet olmazı nedeniyle çok fazla tercih edilir. Eğer siz de dolma seviyorsanız ve farklı bir lezzet arıyorsanız kabak çiçeği dolmasını mutlaka Marmaris’te denemelisiniz.
Deniz kenarında olan ve deniz turizminin ülkemizde en çok geliştiği yerlerden biri olan Marmaris deniz ürünleri tüketiminde de önde gelen yerleşim yerlerinden bir tanesidir. Ülkemizin her yerinde yaz kış balık tüketilir. Ancak Ege denizinde taze taze tutularak deniz kenarında pişirilen balıkların yeri ayrıdır. Hem doyurucu hem lezzetli hem de sağlığa faydalı bir besin olan balık Marmaris’te birçok yerde farklı farklı şekillerde pişirilir. Özellikle de yaz akşamlarında hafifliği nedeniyle çok fazla tercih edilir.
İlçenin en popüler yöresel lezzetlerinden biri olan taze balıkları ister sahil kenarındaki balık restoranlarında yiyebilir, ister balık severler için düzenlenen tekne turlarına katılarak hem balığınızı kendiniz tutabilir hem de tatilinize hoşluk katabilirsiniz.
Muğla ve çevresinde deniz kenarlarındaki kayalıklarda yetişen kaya koruğu, mutfaklarda oldukça lezzetli ve farklı bir salataya dönüşüyor. Kayalıklardan toplaması biraz zahmetli olsa da damaklarda bıraktığı kendine has tadı ile verilen emeğe değiyor. Marmaris sofralarında hem salata hem de meze olarak yerini alan kaya koruğu salatası, özellikle deniz ürünlerinin yanına çok yakışıyor.
Ağızlarda yoğun ekşimsi bir tat bırakan salata klasik salatalara farklım bir alternatif arayanların ilk tercihi oluyor. Haşlanan kaya koruğu otu zeytinyağında kavrulan sarımsak ve baharatların içine atılıyor. Üzerine de sirkeli sos eklenerek lezzetine lezzet ekleniyor. Siz de farklı bir salata denemek istiyorsanız kaya koruğu salatasını Marmaris’te birçok balık restoranında sipariş verebilirsiniz.
Marmaris’in ağır et yemeklerinin yanında hafif bir salata olmazsa olmaz. Ege bölgesinde yetişen otların çeşitliliğini bilmeyen yoktur. Yemeğinden salatasına, çorbasından hamur işlerine kadar birçok şekilde değerlendirilen otların, yapılış şekilleri farklılık gösteriyor ancak sofralardan eksik olmuyor. Ege’nin verimli topraklarında kendiliğinden yetişen otlar toplanıyor ve sofralarda en lezzetli hali ile yerini alıyor.
Her biri birbirinden lezzetli olan ve sağlığa faydalı olan hindiba, radika, ebegümeci, kuzukulağı gibi otlar toplanıyor, ayıklanıp iyice yıkanıyor. Kekik ve zeytinyağı ile veya tercihe göre başka şekilde tatlandırılarak özellikle balıkların yanında afiyetle yeniyor. Eğer Marmaris’e Ege ve Akdeniz dışında bir yerden gittiyseniz başka yerde bulmanızın pek mümkün olmadığı karışık ot salatasını mutlaka deneyin.
Ülkemizin tatil cenneti Marmaris, en az doğal güzellikleri kadar turistleri cezbeden bir mutfağa da sahiptir. Hem göze hem de damaklara hitap eden Marmaris yemekleri ve salatalarından sonra sıra geldi Marmaris’in enfes tatlısına. Marmaris mutfağının geleneksel tatlısı çıtırmak, yaklaşık yarım asırdır kış mevsimlerinde, düğünlerde, bayramlarda yapılan bir tatlıdır. Günümüzde popülerliği azalsa da hala yapılan yerler yok değildir.
Bal, susam, badem ve şekerle yapılan tatlı farklı lezzetiyle ilk kez deneyenlerin çok ilgisini çekiyor. İçi ballı, dışı susamla kaplı çıtırmak tatlısı adından da anlaşıldığı gibi çıtır çıtır bir kıvama sahip. Özellikle çocukların çok sevdiği, aynı zamanda çay ve kahvenin yanında harika giden tatlıyı Marmaris’ten başka bir yerde bulmanız çok mümkün değildir. Bu yüzden tatillerinizde bol bol yemeli hatta yanınıza alıp sevdiklerinize de götürmelisiniz.
Marmaris yöresel yemekleri ot çeşitlerinin, zeytinyağlı yemeklerin bol olduğu bir liste. Plajları ve tertemiz koyları ile ünlü Marmaris’te görebileceğiniz tarihi güzellikler ve doğa güzelliklerin yanı sıra mutlaka tatmanızı tavsiye ettiğimiz yöresel lezzetleri sizler için derledik.
Marmaris yöresel yemekleri yazımıza sizler de önerilerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bize yazabilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…