Marmaris

Ege ile Akdeniz’in kesişim noktasında yer alan Marmaris, Muğla iline bağlı 13 ilçeden biri. Türkiye’nin güneybatı kesiminde yer alan ve 906 kilometrekare yüz ölçümüne sahip bu liman kentinde 95 bin 247 kişi yaşıyor.

Heredot, Marmaris’in M.Ö. 3 binli yıllarda kurulduğunu söyler. M.Ö. 7. yüzyılda Lidyalıların egemenliğine giren bu bölge, M.Ö. 6. yüzyıldan Büyük İskender tarafından işgal edildiği M.Ö. 334 yılına kadar Perslerin hâkimiyetinde kalıyor. Seleukoslar ve Bergama Krallığı egemenliğinin ardından 13. yüzyılda Menteşeoğulları tarafından alınana kadar Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu tarafından yönetiliyor. 1451’de Osmanlı’ya katılıyor. Marmaris, 1867 yılında Muğla iline bağlı ilçe oluyor. 1919 yılında İtalya tarafından işgal edilen bölge, 22 Temmuz 1922’de bağımsızlığına kavuşuyor.

Türkiye’deki en gözde turizm merkezlerinden biri olarak öne çıkan Marmaris’te hâliyle turizm sektörü diğer sektörlere fark atmış durumda. İlçenin iç kesimlerinde yoğunlaşan tarım alanları sayesinde, tarım turizmi olarak da bilinen agro-turizm gelişmiş. Burada zeytinyağı ve şarap yapabileceğiniz, kilim dokuyup ekmek pişirebileceğiniz doğa dostu tesisler bulabilirsiniz.

Türkiye’nin güney Ege Bölgesi’nde yer alan Marmaris; muhteşem koyları, gece hayatı, tarihi dokusu, su ve doğa sporları, turizm tesisleri, marinaları, kruvaziyer ve yat limanları ile yurt içinden ve yurt dışından çok fazla turist çekiyor. Yılın çoğu döneminde güneşli olan Marmaris’te Nisan’da başlayan deniz sezonu ekim ayına kadar devam ediyor.

Rodos seferinden döndükten sonra Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Marmaris Kalesi, yaklaşık 500 yıllık tarihiyle ilçe merkezinde görülmeye değer yerlerin başında yer alıyor. Marmaris müzelerine ve ilçe çevresindeki köylere de gidebilirsiniz. Koylarıyla ünlü ilçede en iyi koy hangisi turuna çıkmak isteyebilirsiniz. Bizce “en iyi” koyu bulmakta oldukça zorlanacaksınız, çünkü hepsi ayrı güzellikte: Selimiye, Turunç, Bozburun, İçmeler, Kumlubük, Çiftlik, Sedir Adası ve Bördübet.  Kleopatra Adası ve Kleopatra  Plajı, Dalyan ve Kızkumu Plajı da görülmeye değer plajlar arasında yer alıyor.

Marmaris’te ister günübirlik, ister 2-3 gece konaklama mavi yolculuğa çıkabilirsiniz. Tekne turları düzenleyen çok fazla tur firması bulunuyor. Eğer Marmaris’i bisikletinizle yeniden fethetmek isterseniz Marmaris-İçmeler, Nimara Mağarası, Söğüt, Amazon ve Yedi Adalar parkurları tam size göre! Güneşin batmasıyla hareketlenen Marmaris’te eğlence sabaha değin sürüyor. Canlı müzik dinleyeceğiniz barlar, karaoke yaparken bir yandan da dans edeceğiniz mekânlar, bol ışıklı ve yüksek sesli müziklerin çaldığı diskolar yani ne istiyorsanız onu bulabilirsiniz. Barlar Sokağı’ndaki ve Uzunyalı’daki mekânlara mutlaka uğrayın. Marmaris Sinema Festivali, Marmaris Denizcilik ve Bahar Festivali ve Uluslararası Marmaris Yat Festivali öne çıkan festivaller arasında yer alıyor.

Marmaris’e 88 kilometre mesafede bulunan Dalaman Havaalanı, en yakın havaalanı. Otobüs yolculuğu İstanbul’dan 13, İzmir’den 5, Ankara’dan 10 saat sürüyor. Datça veya Bodrum’dan arabalı feribotlar ile Marmaris’e gidebilirsiniz. Şehir içinde dolmuş, taksi veya taksi bot kullanabilirsiniz.