Katoviçe’de Gezilecek 11 Yer | Fotoğraflı Anlatım

Gezilecek yerleriyle ünlü Polonya’nın güneyinde yer alan Katoviçe, Yukarı Silezya isimli tarihsel bölgenin en büyük kentlerinden biri.

Katoviçe gezilecek yerler yazımızda sizlere şehirde mutlaka görmeniz gereken gezi rotalarını derledik.

Polonya’nın tarihi açıdan pek çok acı olayına tanıklık etmiş kentte, Nazi Almanya’sı döneminden pek çok iz görmek mümkün.. Diğer yandan kentte görülecek yerler de bir hayli fazla.. Köklü tarihi ve müzeleriyle ön plana çeken şehir turistik gezilerin de ilgi odağı haline gelmiş.

#1 Katoviçe Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında ise;

1- Wilson Mil Galerisi

Wilson Mil Galerisi

Katoviçe’nin en ünlü sanat merkezi olarak gösterilen Wilson Mil Galerisi, 2 bin 500 metrekarelik bir alan üzerine kurulu muazzam bir müze.. Şehrin ve Polonya’nın sanata bakış açısını gözlemleyeceğiniz müzede, eşsiz tablolar ve heykel çalışmaları karşılıyor sizleri. Çağdaş sanat temalı tablolar içerisinde en dikkat çekenleri ise yerel tablolar.

Diğer yandan müzede uluslararası sanatçıların pek çok çalışmasına rastlamanız da mümkün.

2- Tychy Şehir Müzesi 

Tychy Şehir Müzesi

2005 yılından beri şehirde faaliyet gösteren Tychy’deki Şehir Müzesi, 1909 yılında inşa edilen eski Prens Bira Fabrikası binasında yer alıyor. Başta Tych olmak üzere şehri konu alan pek çok serginin düzenlendiği müzenin temel amaçlarından biri kültür ve eğitim adına çalışmalar yapmak.

Müzede üç ayrı bölüm yer alıyor bunlardan biri tarih bölümü diğeri sanat bölümü bir diğeri ise etnoloji bölümü… Heykel çalışmalarından tutun da birbirinden etkileyici resim çalışmalarına kadar sanat tarihine ışık tutan müze, şehirde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri.

3- Silesian İstiridaller Anıtı

Silesian İstiridyeler Anıtı

Katoviçe’nin simgesi haline gelmiş Silesian İsyancılar Anıtı, şehrin en önemli noktalarından biri. 1919, 1920 ve 1921 yıllarındaki Silezya Ayaklanması’nda yer alanlar için yaptırılan bu anıt, diğer yandan bağımsız Polonya Devleti’ni simgeleyen bir yapı olarak da görülüyor.

1967 yılından bu yana şehrin en turistik noktalarından biri olan anıtın farklı tasarımı da görenlerin bir hayli dikkatini çekiyor.

4- Bedzin Şatosu

Bedzin Şatosu

14. yüzyıldan kalma taş yapılardan biri olan Bedzin Şatosu, ihtişamlı mimarisiyle şehrin ilgi çeken turistik noktalarından biri. 11. Yüzyılda inşa edildiği düşünülen taş şato, Lehistan Krallığı döneminde Kraliyet Ailesi’nin özel mülkiyeti olarak kullanılmış.

Bedzin Köyü’nde yer aldığı için bu isimler anılan şatonun, dış ihtişamı kadar iç mimarisi de oldukça beğeniliyor.  Ziyaret etmenizi tavsiye ederiz! 🙂

5- Mieroszewscy Sarayı

Mieroszewscy Sarayı

1702 yılında Kazimierz Mieroszewski tarafından yaptırılan Mieroszewskich Sarayı,  şehrin en güzel mimarilerinden biri. 19. Yüzyılda Siemienski ailesinin mülkü olan sarayın dış tasarımı, Fransız mimarisinden etkilenmiş ve şehrin ilgi gören turistik noktalarından biri haline gelmiş.  🙂

Aynı zamanda çok büyük bir bahçe içerisinde yer alan sarayın, bulunduğu bahçede yüzlerce türde bitki çeşidine yer veriliyor. Peyzajı ise dudak uçuklatan cinsten.. İkinci Dünya Savaşı sırasında el değiştiren saray günümüzde turistik gezi noktalarından biri haline geldi.

6- Kościuszko Parkı

Kościuszko Parkı

1925 yılından beri şehrin en turistik noktalarından biri olarak gösterilen Kosciuszko Parkı, 72 dönümlük geniş bir alan üzerine kurulu harika bir bahçe. Alabildiğince yeşilliği aynı anda görebileceğiniz parkta, rengarenk çiçekler ve vahşi güllerle çevrilmiş bir sokak karşılıyor sizleri. 🙂

Diğer yandan park içerisinde farklı yapılarda mevcut. Paraşüt Kulesi ve Hatıra Anıtı gibi bazı simgesel yapıların da yer aldığı parkta, 1939 yılında Nazi işgalcilerine karşı şehrin savunma alanındaki izcilere ithaf edilen bir anıtta yer alıyor. Şehrin en huzurlu noktasında keyifli bir yürüyüş için akla gelen ilk adreslerden biri Kościuszko Park’ı..

7-Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri Müzesi  

Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri Müzesi

Şehrin en ilginç müzelerinden biri olan Bilgisayar ve Teknoloji Müzesi,  oldukça dikkat çeken bilgisayarların sergilendiği keyifli bir gezi noktası. Dünyanın son 40 yıldaki hızlı teknolojik gelişimini gözler önüne seren müzede, o yıllardan günümüze kadar gelen bilgisayarların gelişimi ve değişimi görenleri hayrete düşürüyor. 🙂

Toplamda 3 bin 900 eserin sergilendiği müzede, sergilenen parçaların 550’den fazlası bilgisayar iken diğer parçalar ise teknolojik ekipmanlar ve çok teçhizattan oluşuyor. Şehre gider gitmez ziyaret etmeniz gereken adreslerden biri olan Bilgisayar Müzesi’ni mutlaka görmelisiniz!

8- Katowice Tarihi Müzesi

Katowice Tarihi Müzesi

Kent merkezi yakınında yer alan Katoviçe Tarih Müzesi, 1908 yılından kalma tarihi bir binada uzun yıllardır hizmet veren önemli gezi noktalarından biri. Geniş bir kompleks içerisinde yer alan müzenin olduğu alanda, pek çok dükkan, restoran, havuz, hastane ve okul gibi merkezlerde yer alıyor.

Şehrin tarihini etkileyici parçalarla gözler önüne seren müzede, dünya çapında nam salmış sanat koleksiyonlarının yanı sıra pek çok tarihi eser de yer alıyor. Müze binasının hemen önünde ise Polonya’nın seçkin sanatçılarından Stanislaw Ignacy Witkieciz’in heykeli yer alıyor.

9- Silesian Hayvanat Parkı

Silesian Hayvanat Parkı

Polonya’nın en ünlü hayvanat bahçelerinden biri de, Katoviçe’de yer alan Silesian Zooloji Bahçesi… 300’den fazla türdeki hayvana ev sahipliği yapan bahçede, toplamda 2 bin 500 hayvana titizlikle bakılıyor. Keyifli bir gezi için uğranması gereken adreslerden..

10- Las Murckowski Tabiatı Koruma Bölgesi

 Las Murckowski Tabiatı Koruma Bölgesi

1953 yılından beri şehirde yer alan Las Murckowski Tabiat Koruma Bölgesi, şehrin sportif aktiviteler bakımından en sık uğranan noktalarından biri.  Tarihi meşe ağaçlarıyla dolu parkta, 150 yıllık eski bir kayın ağacı da yer alıyor. 🙂

Diğer yandan bölgede böcekler, amfibi, sürüngenler ve farklı 33 türün yer aldığı parktaki hayvanlar, yıllardır koruma altında.  Keyifli bir yürüyüş için ziyaret edeceğiniz park, bisiklet gezintileri ve koşu içinde muhteşem alanlar sunuyor.

11- Silesian Müzesi

Silesian Müzesi

1929 yılında Silesian Sejm tarafından kurulan Silesian Müzesi, Polonya’nın en büyük müzelerinden biri. Ülkenin Nazi tarihine geniş bir perspektiften bakan müze, daimi ve geçici sergilere ev sahipliği yapıyor. Tarihi eserlerden tutun da sanat tablolarına kadar pek çok eseri gözlemleyebileceğiniz Silesian Müzesi’ni gezi listenizin ilk sırasına eklemenizi tavsiye ederiz.

Polonya’nın diğer şehirleri hakkında detaylı bilgi için.. 🙂

Yazı ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanarak, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin