Tam anlamıyla tarihsel açıdan bir cennet olan Kars, özellikle son yıllarda Doğu Ekspresi ile büyük ilgi görmektedir. Biz de Doğu Anadolu’nun bu eşsiz şehrini ele aldık ve sizler için Kars tarihi yerler listesi hazırladık;
Kars tarihi hakkında; MS 929 ile 961 yılları arasında Ermeni Bagratid Krallığı’na başkentlik yapmış olan Kars, uzun süre Osmanlı hakimiyetinde kalmış bir yerleşim yeri. Osmanlının yıkılma dönemine girdiği 19. yüzyılda Rusya ile Osmanlı arasında paylaşılamayan şehir, 1878 senesinde Rus güçleri tarafından ele geçirilmiştir. Uzun ve zorlu bir mücadelenin ardından Türk güçleri 1920 senesinde bölgeyi Rus işgalinden kurtarmıştır.
Günümüzde Kars, Rus döneminin etkisinde kalmış mimari yapısı, etkileyici doğası ve geçmişi Ermeni dönemine kadar uzanan Ani Harabeleri ile ülkemizin en güzel rotalarından biri olarak yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görmektedir.
Kars’ın en ünlüleri; Kars deyince tarihi açıdan ilk akla gelen yer kuşkusuz Ani Harabeleri oluyor.
Kars gezi tavsiyesi; Öncelikle son dönemde popüler olan bu özel şehri ziyaretiniz sırasında sadece sosyal medyalara düşecek fotoğraf çekme telaşından uzaklaşmanızı öneriyoruz. Orada gerçekten zor yaşamlar süren birçok insan var ve bu insanların yaşamlarını da hissetmenizi istiyoruz.
Bu önemli noktaya değindikten sonra aslında herkesin bildiği Kars’ın ülkemizin en soğuk bölgelerinden biri olduğu gerçeğini belirtmemiz gerekiyor. Tabi bu durum yaşayanlar için her ne kadar zorlu kış şartlarını getiriyor olsa da bölgeyi kış turizmi açısından da muhteşem bir cazibe merkezi haline getiriyor ve Kars, Türkiye’nin kış aylarında görülebilecek en güzel yerleri arasındaki yerini alıyor. Özellikle kış sporlarını sevenler için Sarıkamış Kayak Merkezi, kış ayını tam bir cennete çevirebiliyor. Bunda Kars’a yağan kristalize karın etkisi çok büyük. Bu kar birbirine yapışmadığı için kayak ve diğer kış sporları için burayı muhteşem bir rota haline getiriyor. Elbette ki Çıldır Gölü’nü keşfe çıkmayı da ihmal etmeyin. Gölde balık tutma deneyimini yaşayabilir, kızak keyfi yapmak gibi yapabileceğiniz birçok farklı etkinlik sizi bekliyor.
Diğer bir nokta ise kaz eti ile ünlenen muhteşem Kars mutfağı. Eğer Kars’a geldiyseniz mutlaka ama mutlaka başta kaz eti olmak üzere bu güzel mutfağın nimetlerini deneyimlemelisiniz. Denk gelirseniz ata sporumuz olan cirit festivallerine de mutlaka dahil olmanızı öneriyoruz.
*İhtiyacınız olabilir: Kars Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım rehberi
Müzekart; Müzekart’ınız varsa Ani Harabeleri’ni ziyaret ederken değerlendirebilirsiniz ancak sadece burası için Müzekart çıkarmak ekonomik olmayacaktır.
Burası neresi? Korku filmlerinden çıkmış gibi duran Sarıkamış Katerina Av Köşkü, Kars’ın simge tarihi yapılarından biri. Rusların 40 yıl boyunca yaşamış olduğu Kars’ta Baltık mimarisinin en güzel örneklerinden birinin bu av köşkü olduğunu söyleyebiliriz. Köşk 1896 senesinde, dönemin Rus Çarı 2. Nikola’nın isteği üzerine inşa edilmiştir ve yemyeşil doğa içinde muhteşem kareler yakalanabilecek çok özel bir binadır. Av köşkü ve Ana Köşk olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır.
1994 senesine kadar Tugay Komutanlığı’nın denetimi altında korunan köşk, günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenerek koruma altına alınmış taşınmazlar arasında bulunmaktadır. Tek bir çivi dahi çakılmadan, iç içe geçirilerek inşa edilmiş olması ise Osmanlı’da da uygulanan geçme tekniğine çok güzel bir örnektir.
Neden gitmeliyim? Baltık mimarisine ilgi duyuyorsanız bu eşsiz av köşkünü ziyaret etmekten çok keyif alacağınızı düşünüyoruz. Her ne kadar biraz ilgisiz kalmış olsa da şu haliyle bile herkesi kendisine hayran bırakacak kadar özgün.
Burası neresi? İki katlı bir plana sahip olan Beylerbeyi Sarayı, 1579 senesinde Lala Mustafa Paşa’nın emriyle inşa edilmiştir. Saray 20. yüzyılın başına kadar da Hükumet Konağı olarak aktif bir şekilde hizmet vermiştir. Günümüzde ise sarayın sadece dış duvarları ayakta kalabilmiştir. Sarayın zarar görmesinin sebeplerinin başında ise o dönem Osmanlı ile Rusya arasında çıkan savaşlar gelmektedir.
Beylerbeyi Sarayı, yaklaşık 3 yıl önce restore edilmeye başlanmış ve günümüzde restorasyon çalışmaları büyük oranda tamamlanmıştır. Çalışmaların nihayete kavuşmasının ardından yapının Kars turizmine büyük katkılar sunacağı düşünülmektedir.
Neden gitmeliyim? Beylerbeyi Sarayı, restorasyonun ardından eski gösterişli günlerine dönecektir. Bu da sarayı görmek isteyenler için karşılarında çok keyif alacakları bir mimari eser olacağı anlamına gelmektedir.
Burası neresi? 19. yüzyılın başlarında inşa edilmiş olan konak, 93 Harbi esnasında ordunun başındaki Gazi Ahmet Muhtar Paşa tarafından karargah olarak kullanılmış ve bu nedenle bu isimle anılmıştır. Kendisi 1912 senesinde kısa bir dönem sadrazamlık görevini de yerine getirmiş Osmanlının önemli devlet adamlarından biridir. İki kattan oluşmaktadır. Konak 2001 senesinde valilik tarafından restore edilmiş ve tarihe tanıklık eden nesnelerin sergilendiği bir galeri olarak hizmet vermeye başlamıştır. Konakta çeşitli zamanlarda pek çok sergi ve kurs da açılmaktadır. Konak içinde Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın balmumundan heykelleri de görülebilmektedir.
Neden gitmeliyim? Konağın peç sistemi sayesinde soğuk kış günlerinde kolay bir şekilde ısıtılabilmesi oldukça ilgi çekici özelliklerinden biridir. 19. yüzyılın son döneminden günümüze ulaşan son Osmanlı yapılarından biri olması da bu konağı Kars tarihi yerler listesi için vazgeçilmez maddelerden biri haline getirmektedir.
Burası neresi? 19. yüzyıldan kalma bu etkileyici bina, Baltık mimarisi ile inşa edilmiş, şehrin önemli tarihi eserleri arasında bulunmaktadır. İki katlı bir planla inşa edilen yapının kuzey ve batı duvarlarındaki bordür ve yalancı sütunları yapıyı oldukça etkileyici göstermektedir. Bina, Cumhuriyet döneminde 1990 senesine kadar Ordu Evi olarak kullanıldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilmiştir. Günümüzde ise Serka Binası olarak aktif bir şekilde hizmet vermeye devam etmektedir.
Neden gitmeliyim? Seka Binası, özellikle akşam saatlerindeki ışıklandırması ile oldukça yakışıklı ve fotojenik bir hal almaktadır. Size de bu muhteşem binanın fotoğraflarını çekmek kalıyor 🙂
Burası neresi? Kars’ın 19. yüzyılda Rus işgali sırasında inşa edilmiş olan 3 katlı bina, şehirdeki Baltık mimari örneklerinin en güzellerinden biri olarak kabul edilmektedir. Diğer Baltık mimarisiyle yapılmış eserler gibi bu binada da düzgün kesme bazalt taşları kullanılmıştır.
Cumhuriyetin ilanı ile hazineye devredilen bina bir süre Ziraat Bankası tarafından kullanılmış ve 1984 senesinde öğretmen evi olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. 2003 senesinde boşaltılarak Kafkas Üniversitesi’ne tahsis edilen yapı, tescillenerek koruma altına alınmıştır.
Burası neresi? Rus işgali sırasında üç katlı, U formunda inşa edilen bina, yapıldığı dönemde tiyatro olarak kullanılmıştır. Yapıda misafirhane ve ana bina olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Cumhuriyetin ilanından sonra valilik binası olarak kullanılan bina, 1983 senesinde defterdarlık binası olarak kullanılmaya başlanmış ve günümüzde de bu amaç için hizmet vermeye devam etmektedir.
Neden gitmeliyim? Bizce Kars’ta görülebilecek en estetik yapılardan biri olması münasebetiyle bu etkileyici bina ile mutlaka bir buluşma ayarlamalı ve fotoğraflarını çekmelisiniz.
Burası neresi? 19. yüzyılda Rus işgali döneminde Kars’a kazandırılan bu görkemli bina, çokgen kesme taşlar sayesinde çok daha ilgi çekici bir görünüme sahiptir. Cumhuriyet sonrası Ziraat Bankası olarak kullanılmış, 1984 senesinde ise Anadolu Lisesinin hizmet binası olarak değerlendirilmiştir. Yapı, günümüzde Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü olarak hizmetine devam etmektedir.
Neden gitmeliyim? Baltık mimarisinin Kars’taki en güzel örneklerinden biri olan İl Genel Meclis Binası, özellikle dış kısmındaki taş işçiliği ile görenleri kendisine hayran bırakan önemli mimari yapılardan biridir. Bu da bu yapıyı, Kars’ta görülebilecek en önemli tarihi eserlerden biri yapıyor.
Burası neresi? 1000 seneden daha fazla bir geçmişe sahip olan binanın yapımına MS 990 senesinde Belgrat Kralı II. Sembat tarafından başlanmıştır. Kilise olarak inşa edilen yapının tamamlanması ise kralın eşi Katranide tarafından 1001 senesinde gerçekleştirilmiştir. Aleksander Nevsky Katedrali ismiyle de bilinen kilise, Ayasofya Camii’nin tamiratında da görevlendirilen Tiridat Usta tarafından yapılmıştır. 1064 senesinde Ani’nin Sultan Alparslan tarafından fethedilmesinin ardından camiye dönüştürülmüştür. Kilisenin inşasında Ortodoks kilise mimarisinin detayları işlenmiştir. Dış kısmı oldukça etkileyici yapılan binanın iç kısmında ise sade bir tasarım göze çarpmaktadır. Yapının kuzey kısmındaki çan kulesi duvarla birlikte yıkılmıştır. Fethin ardından yapının camiye çevrilmesi ve ilk fetih namazının burada kılınması nedeniyle “Fethiye Camii” ismi verilmiştir.
Neden gitmeliyim? Haç planı şeklinde inşa edilmiş olan yapı, taş işçiliği ile süslenmiş bölümleri ile hayli ilgi çekicidir. 13. yüzyılda yapıldığı düşünülen freskler de bina içinde görülmeye değer noktalardandır. Sonradan eklenen iki minaresi ile gerek akşam gerekse gündüz saatlerine çok farklı fotoğraf kareleri yakalayacağınız bu yapıyı mutlaka Kars’ta bulunan tarihi yerler listesine dahil etmelisiniz.
Burası neresi? “On İki Havari Kilisesi” olarak bilinen Kümbet Camii, şeklinden dolayı camiye çevrildikten sonra bu ismi almıştır. 10. yüzyılın ikinci çeyreğinde yapılan Havariler Kilisesi’nin yapım dönemi Bagratlı Krallığı dönemine denk gelmektedir. Kilisenin camiye dönüştürülmesi ise 1064 senesinde bölgenin Türkler tarafından ele geçirildiği zamanda gerçekleşmiştir. Kilisenin inşasında volkanik oluşumlar sonucu meydana gelen oldukça dayanıklı bir yapı malzemesi olarak bilinen bazalt taşı kullanılmıştır.
Rus egemenliği zamanında yeniden kilise olarak kullanılan yapı, 1918 senesinde Kars’ın yeniden Türkler tarafından ele geçirilmesinin ardından cami olarak kullanılmaya devam etmiştir. Kilise 1964 ile 1981 yılları arasında müze olarak değerlendirildikten sonra 1993 senesinde tekrar ibadethane olarak görev almaya devam etmiştir.
Neden gitmeliyim? Kümbet Camii, Kars’ın en önemli simgesel tarihi yerleri arasında yer almaktadır. Hatta şehirle ilgili tanıtım kitapçıklarının kapaklarında mutlaka bu caminin resmine de yer verilmektedir. Mimari açıdan da oldukça ilgi çekici olduğunu düşündüğümüz yapıya, Kars gezisi sırasında zaman ayırmanız gerekiyor.
Burası neresi? Selçuklu dönemi eserlerinden biri olan Kars Kalesi, 1153 senesinde Saltuklu Sultanı Melik İzzeddin ve onun veziri Firuz Akay’ın emriyle inşa edilmiştir. Kale dini ve askeri amaçla inşa edilmiştir. 1386 senesinde Timur tarafından yıkılan kale, 1579 senesinde III. Murad’ın isteği ile Lala Mustafa Paşa’nın gözetiminden tekrar inşa edilmiştir. Kaleyle ilgili bu bilgiler kalenin kalıntıları arasında bulunan mermer kitabeden edinilmiştir. Zamanla tahrip olan kale, 1616 ve 1636 yıllarında tadilattan geçmiştir. 220 burcun bulunduğu surlar, 27.000 metre uzunluğa sahiptir. Kalenin batı kısmında Sukapısı ya da Çeribaşı Kapısı, Kağızman Kapısı ve Bayrampaşa ya da Behram Kapısı isminde toplamda 3 kapısı bulunmaktadır. Kalenin dış surlarının inşasında kesme bazalt taşları kullanılmıştır. Kale içinde kale ile hemen hemen aynı yaşta olan bir de mescid bulunmaktadır.
Neden gitmeliyim? Bütün Kars’ı ayaklarınızın altına seren kaleyi ziyaretiniz sırasında muhteşem manzaralara şahitlik edebilir ve kalenin neden bu tepenin üstüne inşa edildiğini daha bütün Kars’a hakim olmasından anlayabilirsiniz. Çıkış yolunun zorlu olmayan bir tırmanış gerektirdiğini belirtmemiz de faydalı olacaktır. Kalenin bulunduğu noktada bir şeyler yiyip içebileceğiniz bir çay bahçesi de bulunuyor.
Burası neresi? Kars Çayı üzerinde bulunan ve Kars Kalesi’nin eteklerinde arz-ı endam eden Taş Köprü, Kale İçi ve Sukapı mahallelerini birbirinden ayırmaktadır. Köprü, üç kemerli bir planla inşa edilmiştir. 1579 senesinde, III. Murat döneminde Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Köprünün yapımında kesme taş kullanılmıştır. Köprü, 1725 senesinde Karahanoğlu Hacı Ebubekir tarafından tamir ettirilmiştir. Köprünün uzunluğu 54 metre, genişliği ise 8 metredir.
Neden gitmeliyim? Fotoğraf çekimi için Kars’taki tarihi yerler arasında bu köprüyü mutlaka görmenizi öneriyoruz. Zaten köprü, gerek yerli gerekse yabancı turistlerin ilgi odağı olmuş durumda.
Burası neresi? “Kars’ın tarihi yerleri nelerdir?” sorusu için ilk akla gelen cevap olan Ani Harabeleri, Kars’a gelip de görmeden dönülmemesi gereken çok özel bir durak. Ören yeri Kars’ın 55 km doğusunda Ermenistan sınırında bulunuyor ve Ermeniler tarafından da kutsal sayılan bir yer. Ani Harabeleri hakkında bilgi vermek için sayfalar dolusu yazı yazmak gerekiyor ancak detayları özel bir yazımıza bırakıp şimdi kısa bir bilgilendirme yapalım isterseniz:
Geçmişi 10. yüzyıla kadar dayanan Ani, MS 16. yüzyıla kadar İpek Yolu üzerinde çok önemli bir konumda bulunmuştur. Bargatlılar, Harzemşahlar, Selçuklular, Osmanlılar gibi pek çok topluluk Ani üzerinde hakimiyet kurmuştur. 19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyıl başlarında Rusların şehir merkezine yönelmesi ile şehir eski önemini yitirmiş ve kaderine terk edilmiştir. Şehrin 10. yüzyılda Ermeniler tarafından başkent yapılması burayı Ermeniler için de önemli yerlerden biri sayılmasının sebeplerindendir.
Geniş surlarla çevrilmiş olan kentin toplamda 7 girişi bulunuyor. Pek çok kalıntıya sahip olan Ani Harabeleri içinde özellikle kiliseler dikkat çekmektedir. Zaten bu nedenle bölge “Binbir Kiliseli Şehir” olarak da isimlendirilmektedir. Şehir, 2012 senesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiş, ardından da 2016 senesinde kalıcı listeye eklenmiştir.
Oldukça geniş bir alana yayıldığı için kısa bir ziyaretin yeterli olmayacağı şehri tam anlamıyla ziyaret etmek istiyorsanız en az 1 gününüzü ayırmanız gerekiyor.
Neden gitmeliyim? Kars’ta mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunan Ani Harabeleri, Kars’ın antik kentleri içinde en değerlisidir. Ören yerinde görülmesi gereken en önemli noktaları sıralayacak olursak: Tigran Honents Kilisesi, Bakireler Manastırı (Genç Kızlar Kilisesi), Rahibeler Manastırı (Kız Kalesi), Abughamrents Kilisesi, Ebu’l Manuçehr Camii, İpek Yolu Köprüsü, Büyük Katedral, Selçuklu Kervansarayı, Selçuklu Sarayı, Büyük ve Küçük Hamam, İç Kale, Ani Kaya Kilisesi, Ateşgede Tapınağı ve Homoros Kilisesi.
Burası neresi? Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerine ev sahipliği yapmış Kars, tarihi açıdan çok büyük bir değer. Kars Müzesi, Kars tarihi yerleri hakkında bilgi almak için uğranabilecek en önemli ve zengin içeriğe sahip durakların başında gelmektedir.
Bölgedeki tarihi zenginliğin korunması ve teşhis edilmesi amacıyla ilk müze girişimi 1959 senesinde müze memurluğunun kurulmasıyla olmuştur. Eserlerin artmasının ardından Kümbet Camii, 1964-1978 yılları arasında müze olarak değerlendirilmiştir. Müzenin İstasyon Mahallesi’ndeki ana binasına taşınması ise 1978-1981 yılları arasında gerçekleşmiştir.
Müzenin arkeoloji salonu içinde paleolitik dönem eserleri yoğunlukta bulunuyor. Bunun yanı sıra Eski Tunç Çağı eserleri, Urartu dönemine ait eserler, sikkeler, Roma ve Bizans dönemi eserleri Hristiyanlık dönemi eserleri, Selçuklu dönemi eserleri gibi çok geniş bir eser koleksiyonu sergilenmektedir. Etnografya salonunda ise yün dokuma ürünler, Osmanlı kıyafetleri, el yazması eserler, bakır mutfak eşyaları gibi çeşitli nesneler sergilenmektedir. 1254 etnografik eserin bulunduğu müzede 2014 arkeolojik eser sergilenmektedir. Müzede ayrıca pek çok sikke de görülebilmektedir.
Neden gitmeliyim? Kars’ın tarihi hakkında keyifli bir yolculuğa çıkmak için uğrayabileceğiniz bu etkileyici müze, Kars’ın en büyük müzesi olma özelliğini taşımaktadır.
Burası neresi? Kars ili, ülkemizde en fazla tabyaya sahip olması nedeniyle oldukça önemli bir ziyaret noktası olarak karşımıza çıkıyor. Kanlı Tabya Binası, 1803 senesinde III. Selim zamanında açılan bir tabyadır. Tabyanın açılmasının amacı ise Osmanlı’nın doğudaki sınırlarının korunmasıydı. İlk inşa edildiğinde “Yeni Tabya” ismi verilmiştir. Kanlı Tabya ismi ise 1827 senesindeki Rus baskınında tabyadaki bütün askerlerin şehit edilmesinin üzerine verilmiştir.
Yakın tarihimizde önemli bir yere sahip olan bu önemli bina, 2017 senesinde “Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi” ismiyle ziyarete açılmıştır. Müzede 8 ana salon bulunmaktadır ve bu salonlarda 1828 senesinde itibaren Cumhuriyet’in ilanına kadarki geçen süre içindeki önemli olaylar interaktif bir şekilde sergilenmektedir.
Neden gitmeliyim? Eğer Kars tarihi hakkında bir gezi yapıyorsanız, bu konuda size en gerçekçi ve etkileyici fikirleri sunacak olan yerin bu müze olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle geziniz sırasında bu müzeye mutlaka zaman ayırmanızı öneriyoruz.
Burası neresi? 100 yıl önce Rus baskılarından kaçan Kafkas göçmenlerinin Kars ve çevresine yerleşmesi ile zavot ırkı ortaya çıkmıştır ve bu ırk sayesinde bölgedeki hayvancılık çok daha ileri bir boyuta taşınmıştır. Kars gravyeri ismiyle bilinen peynir türü de bu şekilde ortaya çıkan, oldukça lezzetli bir peynirdir. Boğatepe Köyü’ndeki bu eko turizm girişimi de tam da bu peynirden yola çıkarak gelişen bir fikir. Zavot Ekomüze, peynirin gelişim sürecini ve peynir üretimi sırasında geçmişten günümüze ne gibi eşyaların kullanıldığını inceleyebiliyorsunuz. Müze, eski bir mandıranın restore edilmesiyle hayata geçirilmiştir. Müze, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’ndan da destek alınarak hayata geçirilmiştir.
Neden gitmeliyim? Peynirin gelişimini görmek ve doğa içindeki Boğatepe Köyü’nü keşfetmek isterseniz bu müzeyi listeye ekleyebilirsiniz. Eğer vaktiniz kısıtlı ise bu maddeyi bir başka Kars gezinize de bırakabilirsiniz.
Burası neresi? Ebul Hasan Harakani Hazretleri, Anadolu’da Kars’ta yaşamış en önemli erenlerden biri olarak kabul edilmektedir. 1064 öncesi Kars’ta bulunan Ebul Hasan Harakani, Anadolu’nun Türkleşmesi konusunda çok önemli katkılarda bulunmuştur. Kendisi İran’ın Harakani köyünde doğmuş ve Beyazid-i Bestami’nin tasavvufunun izinden gitmiştir. Evliya Camii Külliyesi içinde bulunan türbesi, kendisinin 1031 senesinde vefatının ardından 31 yıl sonra 1064 senesinde yapılmıştır. Türbe, 1998 senesinde düzenlenmiş ve türbenin yanında güzel bir şadırvan da inşa edilmiştir. Dikdörtgen bir plana sahip olan türbe, 3,80×5,80 boyutlarında inşa edilmiştir. Şadırvanın girişine de 1564 tarihini gösteren kitabe orijinal haliyle yerleştirilmiştir. Türbenin 1579 senesinde Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Kitabede mezarda kimin yattığı da ifade edilmektedir. Türbe çevresinde Hasan-ı Harakani dışında 21 kişinin daha mezarı bulunmaktadır.
Neden gitmeliyim? Külliye ve külliye içinde bulunan türbe, 1990 senesindeki kurul kararı ile koruma altına alınmıştır. Bu da türbenin ve külliyenin bölge halkı için ne kadar değerli bir dini ziyaret noktası olduğunu bize göstermektedir.
Burası neresi? 1742 senesinde inşa edilmiş olan Topçuoğlu Hamamı, Kars Çayı kıyısında konumlanmıştır. Şehirdeki birçok mimari yapıda olduğu gibi bu hamamda da kesme bazalt taş kullanılmış ve dörtgen bir plan tercih edilmiştir. Hamam, “Mazlumağa Hamamı” olarak da isimlendirilmektedir. İki kubbeye sahip olan hamamda yıkanma, soğukluk, cehennemlik ve halvet olmak üzere dört bölüm bulunmaktadır.
Neden gitmeliyim? Oldukça güzel bir mimari ile inşa edilmiş olan Mazlumağa Hamamı, Kars’ın en önemli hamamları arasında bulunmaktadır. Bu nedenle bu güzel yapıyı Kars gezilecek yerler listenize dahil etmenizi ve etkileyici birkaç fotoğraf karesi yakalamanızı öneriyoruz.
Sizler için hazırlamış olduğumuz Kars tarihi yerler listemiz burada son buluyor. Eğer gözümüzden kaçtığını ve mutlaka görülmesi gerektiğini düşündüğünüz tarihi eserler varsa bunları bize yorum kısmından yazabilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…