Kars

Kuzeyde Ardahan, batıda Erzurum, güneyde Ağrı ve doğuda Ermenistan ile komşu olan Kars, TÜİK 2018 verilerine göre 288 bin 878 kişilik nüfusa sahip. 115 bin 891 kişiyle en fazla kişinin yaşadığı yer olan Merkez ilçesini Kağızman ve Sarıkamış ilçeleri takip ediyor. Toplam 8 ilçeden oluşan şehre bağlı 10 belediye ve 382 köy bulunuyor. Şehrin yüzölçümü 10.127 kilometrekare olarak biliniyor.

Günümüzde Kars’ın yer aldığı yerleşkeye Urartular döneminde ilk yerleşim yerinin kurulmasıyla, şehrin günümüze değin sürmekte olan 5 bin yıllık tarihi başlıyor. Perslerin hâkimiyetine girmesiyle Anadolu eyaleti olan şehir, Büyük İskender’le birlikte Helenistik döneme giriyor. Bölgede Roma ve Pers kavmi arasında iktidar mücadelesi daha sonra Emeviler ve Abbasiler arasında sürüyor. 10. yüzyılda Ermenilerin yönetime geçmesiyle şehir altın çağını yaşıyor.

Jeopolitik konumundan ötürü çok fazla saldırıya uğrayan Kars, “Gazi” ünvanını alan ilk şehir oluyor. Uğradığı tüm saldırılara ve yaşadığı doğal afetlere karşın eşsiz mimarisini korumayı başaran şehirde Osmanlı, Rus ve Ermeni mimarisine rastlamak mümkün. Sahip olduğu kültürel zenginliği nedeniyle “Doğu’nun batısı” olarak da adlandırılan Kars, Türk edebiyatına ve sinemasına da ilham olmuş bir il. Orhan Pamuk, Namık Kemal ve Cemal Süreya şehirden beslenen edebiyatçılarımızdan. Reha Erdem ve Murat Saraçoğlu sinemasında da şehrin etkisini görmek mümkün.

Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Kars’ta kışlar çok sert geçiyor, neredeyse hayat durma noktasına geliyor. İl ekonomisi, üniversite etrafında kurulan küçük işletmeler ve geleneksel hayvancılık ile sağlanıyor. Son yıllarda artan kış turizminin il ekonomisini güçlendirmesi bekleniyor.

Kars’a geldiğinizde 24 farklı uygarlığa mesken olmuş UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Ani Antik Şehri’ni görmeden, kışın donan Çıldır Gölü üzerinde tur atmadan ve doğanın dinginliği içinde yer alan Sarıkamış Kayak Merkezi’nde kayak deneyimi yaşamadan gitmeyin. Şehirdeki Rus mimarisinin izlerini sürmek isterseniz Valilik Binası, Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Cheltikov Otel, Eski Rus Konsolosluğu ve Katherina Köşkü gitmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Günümüzde camiye dönüştürülmüş On İki Havari Kilisesi, şehirde Ermeni mimarisi özelliği taşıyan yapılardan. Orhan Pamuk’un Kar adlı romanın geçtiği yer olan Ferah Otel ile Kars Kalesi ve Puşkin Hamamı da görülmeye değer yerlerden.

Gece hayatının pek hareketli olmadığı Kars’ta, yaz aylarında canlı müzik yapan mekanlara rastlama olasılığınız yüksek. Geleneksel Gravyer Ve Kaşar Festivali, Sarıkamış Kış Oyunları Festivali, Serhat Doğa ve Kültür Festivali en fazla bilinen festivaller arasında yer alıyor.

Şehre ulaşımda en çok Doğu Ekspresi treni tercih ediliyor. Biletinizi seyahatinizden 1 ay önce TCDD internet sitesinden alabilirsiniz. Ankara kalkışlı olan tren yolculuğu yaklaşık 24 saat sürüyor. Kars Harakani Havalimanı da ulaşım için alternatif olabilir. Otobüsle gelmek isterseniz otogar şehir merkezine 3 km uzaklıkta yer alıyor. Şehir içi ulaşımda otobüs, dolmuş ve taksi kullanabilirsiniz.