Kaluga’da Ne Yenir? | Çok Özel 15 Kaluga Yemeği

Kaluga, büyük bir sanayi şehri olmasına karşın kendine has ve kapalı bir bölgedir. Kapalı bir kutu olan şehirde dış dünyaya pek fazla yemek bulmak mümkün olmuyor ve yoğunluklu olarak Rus mutfağına ait yemekler bulunmaktadır.

Kaluga’da Ne Yenir? Ne İçilir?

“Kaluga’da ne yenir? Ne içilir?” sorusu şehri ziyaret etmeyi planlayanların mutlaka araştırması gereken şeyler arasında bulunuyor. Buraya gelen ziyaretçileri ağırlıklı olarak Rus mutfağına ait yemekler karşılıyor.

Kaluga’da yemek yemek istiyorsanız özellikle Teatralnaya, Kirova ve civardaki caddeleri ziyaret etmeniz gerekmektedir çünkü birçok önemli restoran bu bölgelerde bulunmaktadır. Şehirde dünyaca ünlü fast food zincirlerinin restoranlarına pek fazla rastlamamak ise bu şehri spesifik yapan detaylar arasında bulunuyor.

Şehrin yemek kültürü hakkındaki detayları paylaştıktan sonra artık “Kaluga’da ne yenir? Ne içilir?” listemize geçebiliriz;

1. Ukha

Gastronom Cafe (adres ve bilgi)

Ukha
Ukha

Taze ve lezzetli balıkların tercih edildiği bir balık çorbası olan ukha, tıpkı Rusya’nın diğer şehirlerinde olduğu gibi Kaluga yemekleri içinde de çok sevilen bir lezzettir. Ukhanın geçmişinin 17. yüzyıla kadar dayandığı bilinmektedir. Çorbanın yapımı esnasında balığın yanı sıra patates, havuç, pırasa gibi çorbaların vazgeçilmez sebzeleri ve dereotu, maydanoz gibi otlar kullanılmaktadır.

2. Havyar

Havyarı, seçkin restoranların kahvaltı menülerinde mutlaka görebilirsiniz. 

Havyar
Havyar

Kaluga havyarı, Rusya’da yiyebileceğiniz kaliteli havyarlar arasında bulunuyor. Buradaki havyarın rengi koyu gri ya da siyah olabiliyor. Mersin balığından elde edilen havyar, özellikle sabah kahvaltılarında çok sevilerek tüketiliyor.

3. Shchi

Restaurant SK Royal (adres ve bilgi)

 Shchi
Shchi

Shchi, et suyu içinde hazırlanmış olan bir lahana yemeğidir. Yapımı oldukça kolay olan bu çorba içinde patates ve domates gibi sebzeler de kullanılmaktadır. Bazı bölgelerde lahana yerine lahana turşusu kullanılarak da bu çorba hazırlanmaktadır. Buna ise “ekşi shchi” denmektedir.

4. Bira

Estet / Craft Beer Cafe (adres ve bilgi)

Bira
Bira

Votka kadar meşhur alkollü içeceklerden biri de bira. Şehirde bulunan birbirinden keyifli cafe ve barlarda buraya özgü biraları yudumlayarak keyifli zamanlar geçirme fırsatını yakalayabilirsiniz.

5. Syrniki

I Want Coffee (adres ve bilgi)

Syrniki

“Kaluga’da ne yenir? Ne içilir?” sorusuna bir Rus tatlısı ile cevap verelim istedik. Tatlının yapımında un, şeker ve yumurta kullanılmaktadır. Tatlının lezzet oranının artması için üzüm kurusu gibi katkılar da yapılabilmektedir. Bir tür krep olan syrniki, şehre gelenlerin denemeden dönmemesi gereken tatlar arasında bulunuyor.

6. Borsch

Delo V Souse (adres ve bilgi)

Borsch

Doğu Avrupa’nın en bilinen lezzetlerinden biri olan borsch, Kaluga yemekleri içinde de denenmesi gereken bir lezzet. Et suyu içinde demlenen bu çorbada, çeşitli sebzeler kullanılmaktadır. Kan kırmızısı rengi ise içine atılan pancardan gelmektedir.

7. Votka

Votka
Votka

Votkanın Rusya için alkollü içecekler arasında çok farklı bir yere sahip olduğunu bilmeyen yoktur galiba. Rus halkının tükettiği içkinin neredeyse %70’inin votka olması da bize bunu ispatlıyor. Doğal olarak Rus şehirlerine gelen birinin mutlaka tatması gereken alkollü içecekler arasında ilk sırada kesinlikle votka yer alıyor.

8. Solyanka

Traktir (adres ve bilgi)

Solyanka

Baharatlı ve ekşi bir tada sahip olan solyanka, ülkenin geleneksel yemekleri arasında bulunmaktadır. Yoğun bir kıvama sahip olan çorba etli, balıklı ve mantarlı olmak üzere üç farklı versiyonda yapılmaktadır. Zeytin, limon, turşu, dereotu gibi malzemeler ise her üç türde de ortak olarak kullanılan malzemeler arasında bulunmaktadır.

9. Pelmeni

Protesto (adres ve bilgi)

Pelmeni
Pelmeni

Birçok ülkede farklı versiyonlarına denk geldiğimiz ve ülkemizde de “mantı” olarak bilinen yemek Rusya’da pelmeni ismiyle anılmaktadır. Haşlanmış küçük et parçaları, hamur içinde bohça yapılmakta ve sade ya da sos ile servis edilmektedir.

10. Blini

Bliniyi şehirdeki kahvaltı mekanlarının hemen hepsinde bulabilirsiniz. 

Blini
Blini

Kaluga’da karşınıza sık çıkacak bir diğer lezzet ise blini. Bu yemek bir tür krep ve özellikle kahvaltı sofralarında üzerinde reçel, bal ya da havyar gibi tatlandırıcı besinlerle birlikte tüketilmektedir. Yani klasik bir Rus kahvaltısı deneyimlemek isterseniz masanızda mutlaka blini de olmalı.

11. Rus Salatası

Vualya (adres ve bilgi)

Rus Salatası
Rus Salatası

Belki de bütün Rus topraklarında bulabileceğiniz en yaygın tabaklardan biri kesinlikle Rus salatası. Esasen bir Fransız şef tarafından icat edilen bu lezzet, artık dünyanın her yerinde karşımıza çıkabilen oldukça meşhur bir salatadır.

12. Shawarma

Tandyr (adres ve bilgi)

Shawarma

Orta Doğu ve Asya mutfağında yaygın olarak karşımıza çıkan pratik bir yemek türü olan shawarma, Kaluga’da da çok sevilmektedir. Pide ekmeğine sarılmış sebze ve etler çeşitli soslarla harmanlanarak servis edilmektedir. Hızlı bir yemekse planınız shawarmayı tercih edebilirsiniz.

13. Kielbasa

Restaurant Kaluga (adres ve bilgi)

Kielbasa
Kielbasa

Soğuk iklimlerde sucuk türünden yiyecekler oldukça yaygın olarak tüketilmektedir. Bunda yiyeceklerin daha uzun süre saklanma amacı da önemli bir etkendir. Kielbasa da Rusya genelinde yaygın olarak tüketilen domuz ya da dana eti ile yapılan bir tür sosistir. Sosis hazırlanırken en çok kullanılan malzemeler arasında ise karabiber ve Hindistan cevizi bulunuyor.

14. Cupcake

Qoffee Blanco (adres ve bilgi)

Cupcake

“Kaluga’da ne yenir? Ne içilir?” diye merak edenler için şekerli ve oldukça lezzetli bu cupcakeleri de listelerine almalarını tavsiye ediyoruz. Özellikle kahve ve çay gibi içeceklerin yanında sipariş vereceğiniz birbirinden lezzetli cupcakeler diyetinizi bozabilirsiniz.

15. Dolma

Mimino (adres ve bilgi)

Dolma
Dolma

Dolmanın sadece ülkemizde yenen bir yemek olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Üzüm yapraklarına sarılan etli ya da vejetaryen içlerin pişirilmesiyle hazırlanan bu yemekler hem ana yemek hem de atıştırmalık olarak tüketilmektedir. Bu yemek ülkede özellikle evlerde yapılan, zahmetli bir yemek türüdür.

Kaluga yemekleri hakkında hazırladığımız ve “Kaluga’da ne yenir? Ne içilir?” sorularının yanıtlarını aradığımız listemizde 15 Kaluga lezzetini sıraladık. Eğer listemize eklememizi istediğiniz tatlar varsa bunları lütfen bize yazın. 

pinKaluga’nın turistik noktaları hakkında hazırladığımız Kaluga gezilecek yerler listemize de göz atmanızı öneriyoruz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin