Hakkari

Hakkari’de Ne Yenir? – İşte Size Hakkari Mutfağının En Lezzetli 19 Yemeği

Hakkâri Mutfak Kültürü

Coğrafi konumu itibariyle birçok kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir olan Hakkâri, köklü bir geçmişe sahiptir. Bu köklü geçmişten Hakkâri’nin yemek kültürü de etkilenmiştir ve ortaya zengin bir mutfak çıkmıştır. Doğası gereği hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı ve halkın büyük bir bölümünün geçim kaynağı olduğu şehirde, et yemeklerinin sıkça tüketilmektedir. Aynı zamanda çorbaları, hamur işleri ve tatlıları ile de fark yaratan Hakkâri yöresel yemekleri iştahınızı kabartan türden.

Hakkâri mutfağında ana yemeklerde genel olarak et kullanılır. Çorbalar ise yoğurt, buğday ve yöresel otlar kullanılarak yapılır. Gulul çorbası, kemikli kavurma, Yüksekova kebabı, kepaye, aside tatlısı, çevirmeli pilav, cembeli tatlısı Hakkâri mutfağının yöresel yemeklerinin başında gelir. Görüntüsü ile iştah açan, lezzetiyle tadı damaklarda kalan Hakkâri yemekleri ile ilgili tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Pratik Bilgiler

Hakkâri’den Alınabilecek Yiyecekler: Hakkâri şehir merkezinde kahvaltılık ve yemeklik meze, baharat, kurutulmuş biber ve patlıcan, reçel, pekmez, bal ve tandır ekmeği gibi yiyecekleri satın alabilirsiniz.

Hakkâri’nin En Meşhur Tatlısı: Lalaped tatlısı buranın meşhur lezzetlerinden biridir. Şehir merkezindeki pastane ve tatlıcılarında bulabilir hatta paket yaptırabilirsiniz. Bunun yanı sıra Çukurca tahini de hem şehir merkezinde tadabileceğiniz hem de satın alıp yanınızda götürebileceğiniz tatlı türüdür. Yöreye özgü olmayıp diğer tatlı çeşitlerini de yemek isterseniz hem Hakkâri şehir merkezinde hem de ilçe merkezlerindeki pastane ve tatlıcılarına gidebilirsiniz.

Hakkâri’den Alınabilecek Doğal Ürünler: Hakkâri ilçe köylerinde yaşayan yerel halk doğal ev yapımı süt ve süt ürünlerinden tarhanaya, pekmezden reçele kadar çeşitli ürünlerini getirerek merkezde satmaktadır. Hakkâri’ye yapacağınız bir seyahatte gerek şehir merkezinde gerekse ilçe merkezindeki tezgâhlarda bu ürünleri bulabilirsiniz. Hakkâri şehir merkezinde Şemdinli süzme bal, peynir, tereyağı, salça, tarhana, erişte, kurutulmuş dolmalık biber ve patlıcan ve pekmez gibi doğal ürünleri satın alabilirsiniz.

Hakkâri Yöresel Yemekleri

Kemikli Kavurma

Hayvancılığın oldukça yaygın olduğu Hakkâri sofralarından et yemekleri eksik olmaz. Et yemekleri arasında en sevilen lezzet ise, kemikli kavurma. Etin kendi yağıyla kavrularak pişirilen yumuşacık et pirinç pilavı ile ve yanında ayranla servis edilir. Ortaya damakları şenlendiren bir lezzet çıkar.

Hakkâri’de kurban bayramlarının vazgeçilmez yemeği olan kemikli kavurma, kalabalık bayram sofralarını süsler. En makbulünün koyun ya da kuzu etinden yapılanı olan kemikli kavurma, kemiğin suyu ile pişirilir ve lezzetli olmasının yanında oldukça da sağlıklı olur. Çoluk çocuk herkesin severek tükettiği bu lezzetin pişerken etrafa yaydığı koku herkesin iştahını açar. Hakkâri’de denemeniz gereken lezzetlerden biri olan kemikli kavurmayı tatmadan şehirden ayrılmayın.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan kemikli kavurma yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Parmak Kebabı

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesine özgü bu yemek adını parmak şeklinde kesilen sebzelerden alır. Ana malzemesi patlıcan olan bu yemek yeşilbiber, domates, kuru soğan, patates, salça ile lezzetlendirilir. Karışıma eklenen kuşbaşı et ve baharatlar ise yemeğin lezzetine lezzet katar. Yapımı oldukça kolay olan ama lezzetiyle efsane olan parmak kebabı, Hakkâri sofralarında sık sık yerini alır.

Kuşbaşı etler tencerede kavrulur, üzerine küçük doğranmış domatesler ve soğanlar eklenir. Bir taraftan da parmak şeklinde kesilen patates ve patlıcanlar kızartılır. Etli karışımla birleştirilerek fırına verilir. Bol malzemeli, oldukça da bereketli olan yemek, kalabalık misafir sofralarının en çok tercih edilen yemeğidir. Hakkâri’de bir eve misafir olursanız bu yemeği yeme ihtimaliniz oldukça yüksektir.

  • Nerede Yenir: Derya Kebap Lokantası
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Bulak Mah., Öğretmen Evi Karşısı, İş Bankası Yanı, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 05:00 – 23:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0438 211 65 92
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın ciğer şişi de meşhurdur. Ayrıca yemek öncesi başlangıç olarak lezzetli çorbalarını da deneyebilirsiniz.

Keşkek

Geçmişten günümüze Anadolu’nun her köşesinde düğünlerin, bayramların, kalabalık yemeklerin olmazsa olmazı olan keşkek ülkemizin geleneksel yemeklerinin başında gelir. Trakya, Karadeniz, Ege, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinin birçok şehrinde yöresel yemekler listesinde yer alan keşkek yapımı zahmetli ama uzun süren, lezzeti ise unutulmayan bir yemek.

Ana malzemesi buğday olan, nohut, tavuk eti veya kırmızı et ile yapılan keşkek, Hakkâri’de tercihen koyun eti ile yapılıyor. Lezzetini de Hakkâri’nin dağlarında otlayan hayvanların etlerinden alıyor. Türk gastronomi kültürünü öne çıkaran geleneksel lezzetlerden biri olan keşkek, Hakkâri’de yöresel yemeklerin yapıldığı tüm lokantalarda bulunabilir. Hakkâri usulü keşkeğin tadına bakmadan şehirden ayrılmayın.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan keşkeğin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Tandır Ekmeği

Tandır ekmeği geleneği asırlardır ülkemizde varlığını korumaktadır ve özellikle de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde hala sofra kültüründe yerini korumaktadır. Birçok şehirde özlenen lezzetler arasında yer alan ancak Hakkâri’de hem köy evlerinde tandırlarda pişirilen hem de paketlenmiş halde marketlerde ve fırınlarda bulunabilen tandır ekmeği, Hakkâri sofralarında özellikle de et yemeklerinin yanında çok sevilir.

Özel hazırlanmış tandır fırınlarında odun ateşinde pişirilen tandır ekmekleri uzun süre tazeliğini korumasıyla ünlüdür. Böylece yazın yapılan ekmekler uzun ve soğuk kış günlerinde sadece sobanın üzerinde ısıtılarak tüketilebilir. Size bildiğiniz bütün ekmekleri unutturacak, yumuşacık dokusu ve eşsiz lezzetiyle çok seveceğiniz tandır ekmeğini mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan tandır ekmeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz. Tandır ekmeğini Hakkâri şehir merkezinde bazı fırınlarda da bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Yüksekova Kebabı

Yüksekova’nın simgesi haline gelmiş Yüksekova kebabı, yörenin meşhur yemeklerinden bir tanesidir. Tattığınız kebaplardan oldukça farklı olan Yüksekova kebabı, Hakkâri’de mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden bir tanesidir. İçerisinde kıyma, biber, maydanoz ve çeşitli baharatlar bulunan Yüksekova kebabının sırrı içerisindeki kuyruk yağında saklı. Yöre halkı tarafından sevilerek tüketilen kebap, isteğe göre tavada ya da tepside fırında pişirilebilir.

Ülkemizde kebap kültürünün önemli bir yeri vardır ve Yüksekova kebabı da bu kültürün bir parçasıdır. Hem yöre halkı hem de yöreye gelen ziyaretçileri tarafından sevilerek tüketilen Yüksekova kebabı, hem Hakkâri merkezde hem de Yüksekova’da birçok lokanta ve restoranda bulunabilir. Çok seveceğiniz bu farklı kebabı mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/ozdamakrestaurant/
  • Fiyat Aralığı: Yüksek Seviye
  • Adres: Bulvar Cad., Ertunç İş Hanı, Kat: 2, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 21:30 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0438 351 00 83 – 0536 566 06 52
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Kebabın yanına salata ve mezelerden alabilir, yemeğinizin üzerine tatlı çeşitlerinden birini yiyebilirsiniz.

Jajik

Herkesin bildiği ve sıklıkla tükettiği cacığın otlu hali Hakkâri’de jajik olarak adlandırılıyor. Hakkâri’nin etli yemeklerinin yanına çok yakışan jajik, özellikle sıcak yaz günlerinde içinizi serinletecek. Görüntüsü ile haydariye benzeyen, jajik, yoğurt, bol rendelenmiş salatalık, Hakkâri usulü otlar ve bol sarımsakla hazırlanıyor.

Yapımı oldukça kolay olan bu lezzet, ister yemeğin yanında, ister meze olarak,  ister tek başına bir aperatif olarak tüketilebilir.  Hakkâri kebapçılarında yemekten önce iştah açmak için masalarda yerini alan jajik mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biri.

  • Nerede Yenir: Hakkâri genelindeki tüm lokantalarda yemeğinizin yanına isteyebilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Sengeser

Hakkâri ve Van yöresel yemekleri listesinde yerini alan sengeser, sevilen et yemeklerinden bir tanesidir. İki şehir ve çevresinde sıklıkla görülen bu geleneksel yemek, özellikle soğuk geçen kış aylarında çok sık tüketilir. Kuşbaşı et, kurut, mercimek, soğan, yağ ve bol salça ve baharatla yapılan yemek, besleyici ve doyurucu olması nedeniyle bölge halkı tarafından çok sevilir.

Kuşbaşı et ve yeşil mercimek ayrı ayrı haşlanır. Halka şeklinde doğranan soğanlar zeytinyağı ile kavrulur. İçerisine haşlanan yeşil mercimekleri ve kuşbaşı et eklenir. Bir süre daha pişirilir ve servis tabaklarına alınır. Üzerine de kurut ve çökelek eklenerek servis edilir. Hem Hakkâri halkının hem de Hakkâri’ye giden misafirlerin severek tükettiği bu lezzeti daha önce denemediyseniz mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan sengeser yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Corti Aşı

Corti küçük küçük doğranmış lahana turşusuna Hakkâri’de verilen addır. Cortiden yapılan yemek de Hakkâri mutfağında corti aşı olarak adlandırılır. Aşurelik buğday, corti, sarımsak, acı biber turşusu ve kemikli etlerden hazırlanan corti, hem besleyici hem de lezzetli bir yemek.

Büyük bir tencereye konulan kemikli ve yağlı etler haşlanır. Piştikten sonra buğday, corti, sarımsak ve baharatlar eklenerek bir süre daha pişirilir ve servise hazır hale getirilir. Pişerken kokusu ile insanın iştahını açan bu yemek içerisinde bulunan kemik suyu ile oldukça sağlıklı bir yemek. Manzarasıyla, tarihiyle sizi büyüleyecek bir şehir olan Hakkâri’ye yolunuz düşerse mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan corti aşı yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Doleme

Doleme, Hakkâri’ye özgü bal kabağıyla yapılan bir çeşit kıymalı yemektir. Bal kabağı denilince insanın aklına kabak tatlısı gelse de bu yemek ezberleri bozuyor. Bol bal kabağı, kırık pirinç ve kıyma ile yapılan yemek hem görüntüsüyle hem de lezzetiyle oldukça farklı. Doleme, ana malzemelerin tereyağı, domates, biber salçası, nane, kekik, pul biber, şeker, tuz ve çeşitli baharatlarla lezzetlendirilmesi ile hazırlanır.

Pirinç, kıyma ve baharatlar karıştırılarak büyük yuvarlak köfteler elde edilir. Hazırlanan köfteler ve iri iri doğranan kabaklar kabın içine yerleştirilir. Üzerine şeker ve tuz ilave edilerek pişmeye bırakılır v ortaya leziz bir sulu yemek çıkar. Yapımı zahmetli olan ve zaman alan yemek yöre halkı tarafından çok sık tüketilir. Siz de şehirde yöresel yemek yapan lokantalarda bu lezzeti deneyebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Dolemeyi şehir merkezinde yöresel yemekler menüsüne sahip lokantalarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

İçli Köfte

Türk mutfak kültüründe önemli bir yeri olan içli köfte, ülkemizin hemen hemen her yöresinde uzun yıllardır sevilerek yapılmaktadır. Birçok ilin yöresel yemekleri listesinde yerini alan içli köfte, Hakkâri geleneksel mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Hakkâri halkının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan özellikle misafir sofralarından eksik olmayan yemek akşam yemeği sofralarını süsler.

Yapımı oldukça zahmetlidir ancak piştikten sonra karşılığını fazlasıyla verir. Köftelik bulgur ile iyice yoğrulan hamur incecik açılarak içerisine kıymalı, salçalı, cevizli harç eklenir ve yumurta şeklinde kapatılır. Daha sonra ister kızartarak ister haşlanarak tüketilir. Yapımız zahmetli olan ve el becerisi isteyen bu yemek Hakkâri şehir merkezinde birçok kebapçıda bulunabilir.

  • Nerede Yenir: Hacı Baba Kebap Salonu
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Bulak, Bulvar Cad., No: 1, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 06:00 – 23:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0438 211 30 03
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada lahmacun ve kebap türü yemekler de yiyebilirsiniz.

Doğaba

Hakkâri’nin yöresel yemekleri listesinde önemli bir yer tutan doğaba, yapımı oldukça meşakkatli olan bir yemek. Yapımı zor olsa da birçok malzemeyi bir arada bulunduran yemek, tüm uğraşlara değer nitelikte bir lezzete sahip. İçerisinde aşurelik buğday, süzme yoğurt, kıyma, kemikli et, un ve bulgur olan doğaba, Hakkâri halkı tarafından sevilerek tüketilmektedir.

İlk olarak köfte hazırlanır. Aşurelik buğday bir tencerede kaynatılır ve kaynadıktan sonra üzerine kemikli et eklenerek pişirmeye devam edilir. Ayrı bir yerde un, yoğurt ve yumurta iyice çırpılarak pişirilir. İçerisine et ve buğday karışımı ve köfte eklenir. Bir süre daha kaynatıldıktan sonra altı kapatılır ve servis edilir. Yapımı biraz uğraştırıcı olsa da yöre halkının ve misafirlerin çok severek tükettiği yemeği mutlaka deneyin.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan doğaba yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kepaye

Hakkâri mutfağının vazgeçilmezi olan ama pek çok kişinin ön yargı ile yaklaştığı bir yemek olan kepaye, bağırsak ve işkembeden hazırlanan bir yemektir. Bağırsak ve işkembenin iyice temizlendikten sonra içerisine lezzetli bir harç doldurularak yapılır.

Önceden hazırlanan kıyma, salça, maydanoz ve pirinçli harç temizlenen ve bir süre beklenen bağırsakların içine doldurulur ve bağırsağın iki ucu da iğne ile dikilir. Daha sonra tencerede haşlanarak sulu yemek olarak sofralarda yerini alır. Yapımı oldukça zahmetli olan yemek, birçok kişi tarafından tercih edilmese de sakatat yemeklerinin en lezzetli halidir. Sakatat seviyorsanız favoriniz olacak bu yemeği mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan kepaye yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Keledoş

Yüzyıllar öncesinden günümüze gelmiş bir lezzet olan Keledoş, Doğu Anadolu mutfağının yöresel yemekleri arasında yerini almıştır. Hakkâri’nin tescillenmiş yemeklerinden biri olan keledoş, yazın toplanarak kurutulan otlarla hazırlanıyor. Tercihen hiç doğum yapmamış koyun eti kullanılan yemeğin lezzetini de buradan aldığı söyleniyor.

İçerisinde tandır ekmeği, ceviz, yoğurt, sarımsak, salça, yağ ve biber bulunan yemeğin yapımı oldukça kolay ama lezzeti de bir o kadar efsane. Küçük küçük doğranan Hakkâri’ye özgü tandır ekmeğinin üzerine ceviz serpilir. Yoğurdun içine tuz ve sarımsak eklenerek pişmeye bırakılır ve yağ, biber, salça eklenir. Karışım tandır ekmeklerinin üzerine dökülür ve böylece yemek hazır olur. Başka şehirlerde bulmanızın zor olduğu bu lezzeti mutlaka deneyin.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan keledoş yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Çevirmeli Pilav

Hakkâri’nin yöresel yemeklerinden biri olan çevirmeli pilav, hem doyurucu hem de nefis bir yemek isteyenler için önerilen lezzetlerden biri. Görüntüsüyle bile insanın iştahını kabartan çevirmeli pilav, davet sofralarına çok yakışan bir yemek. Yapımı zahmetli olmasına rağmen özel misafirlere mutlaka yapılan yemek Hakkâri halkı tarafından da çok seviliyor.

Yemeğin içerisinde pirinç, et, sivri biber, patlıcan, sıvı yağ, tuz ve karabiber bulunuyor. İlk olarak etler bir tencereye alınarak pişmeye bırakılıyor. Patlıcan ve biberler küp şeklinde doğranarak kızartılıyor. Daha sonra pirinçler yağda bir süre piştikten sonra üzerine sırasıyla et, patlıcan ve biberler eklenerek iyice bastırılıyor. Tavuğun suyu da eklenerek yemek pişmeye bırakılıyor. Piştikten sonra bir tepsiye ters çevriliyor ve ortaya tam bir görsel şölen çıkıyor.

  • Nerede Yenir: Derya Kebap Lokantası
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Bulak Mah., Öğretmen Evi Karşısı, İş Bankası Yanı, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 05:00 – 23:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0438 211 65 92
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemek öncesi yöreye özgü çorbalardan biriyle başlangıç yapabilir, pilav yanına yine yöresel yemeklerden birini tercih edebilirsiniz.

Köftesir

Hakkâri mutfağında etsiz yemek olmadığını yazımızın başlarında söylemiştik. Hakkâri’nin simgesi haline gelmiş olan köftesir, Hakkâri yöresel yemekleri listesinin ilk sıralarında yer alıyor. Hem Hakkâri yemeklerinin vazgeçilmezi olan et, hem de Hakkâri dağlarında yetişen yöresel otları içerisinde barındıran bu yemek tam anlamıyla Hakkâri mutfak kültürünü yansıtmaktadır.

Hazırlanan köftelerin üzerine doğal otlarla karıştırılmış sarımsaklı yoğurt dökülür. Üzerine de ayrı bir yerde kavrulan et gezdirilir ve servise hazır hale getirilir. Özellikle de akşam yemeği sofralarına çok yakışan yemek lezzetiyle doyuruculuğuyla ve besleyiciliğiyle Hakkâri halkı tarafından çok seviliyor. Şehre giden ziyaretçilerin denemeleri gereken ilk lezzetlerden biri olan yemek sizin de favoriniz olacak.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan köftesir yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kiriş

Fotoğraf: Kübrella Tube

Hakkâri halkı için et yemeklerinin önemli bir yeri vardır. Hakkâri yöresel yemekleri listesinin neredeyse tamamını oluşturan et yemeklerinden biri olan Kiriş, yöre halkının çok sevdiği bir yemektir. İçerisindeki malzemeleri duyanların ön yargı ile yaklaştığı ancak lezzetini alanların tekrar denemek isteyecekleri bu yemek, farklılığı ile öne çıkıyor.

Kemikli et, Besni üzümü, soğan, tereyağı, sıvıyağ, nohut, domates salçası, ceviz, sumak, köfte ve çeşitli baharatlar bulunan yemek yapımı oldukça uğraştırıcı olan ama lezzetiyle efsane olan yemeklerden biri. Şehirde bulunan bazı lokantalarda haftanın belirli günleri özel olarak yapılan ve misafirlere sunulan yemeği tatmadan şehirden ayrılmamalısınız.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan kiriş yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Otlu Peynir

Bahar aylarıyla birlikte dağlardan toplanan otlarla yapılan Hakkâri otlu peyniri Hakkâri yöresinin nefis peynirlerinden bir tanesidir. Otlu peynirin tarihi oldukça eskilere dayanır. Zamanında Hakkâri aşiretleri tarafından yapılan ve zamanla yaygınlaşan otlu peynir, günümüzde ününü tüm ülkeye duyurmuştur.

İlkbaharın gelmesi ile taze olarak elde edilen peynirler, yaz boyunca küplere doldurularak saklanır ev kışa kadar hazır olur. Ocak ayının gelmesi ile beraber piyasaya sürülür. Ülkemizin neredeyse tüm illerinde satışı yapılsa da asıl otlu peynir Hakkâri’de bulunur. Kahvaltıların vazgeçilmesi olan, hamur işlerinin iç harcı olarak kullanılan peyniri mutlaka Hakkâri köylerinde denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/emirsultanparki/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Bulak, Şehit Mehmet Ceyhan Cad., No: 14, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 07:30 – 21:30 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0438 211 69 11
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada otlu peynir yanında diğer kahvaltılık ürünleri de içeren zengin bir kahvaltı menüsü ile güne başlangıç yapabilirsiniz.

Hakkâri Yöresel Çorbaları

Maşin Çorbası

Soğuk geçen Hakkâri kış mevsimlerinde içinizi ısıtacak bir çorba. İçerisinde bulunan bol miktarda nohut ve buğday ile oldukça doyurucu ve besleyici olan maşin çorbası, yöre halkının en sevdiği çorbalardan biri. Hakkâri’de her evde pişen özellikle de ramazan sofralarından eksik olmayan maşin çorbası, yöreye gelen misafirlerin de çok sevdiği çorbalardan biri.

Maşin çorbasını şehir merkezinde birçok lokantada bulabilirsiniz. Ancak dikkat edin çok fazla yemeyin çünkü oldukça tok tutan bu çorbayı içtikten sonra Hakkâri’nin şahane yemekleri için yeriniz kalmaz. Siz yine de denemeden şehirden ayrılmayın.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan maşin çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Gulul Çorbası

Sıcak içilen çorbalara alternatif arayanlar için efsane bir lezzet. Sıcak yaz günlerinde içinizi serinletecek bir çorba istiyorsanız bu çorba tam size göre. Bir çeşit yoğurt çorbası olan gulul çorbası, yeşil mercimek, pirinç, yumurta, buğday ve hamur ile yapılıyor. Ayrıca Hakkâri topraklarında yetişen çeşitli yöresel otlarda eklenerek çorbanın lezzetine lezzet katılıyor.

İlk olarak pirinç, buğday, yumurta, un ve tuz pişirilir. Üzerine yoğurt eklenerek soğuk bir şekilde servis edilir. Hem serinletici olması, hem doyurucu olması hem de lezzetiyle fark yaratması nedeniyle Hakkâri mutfaklarında sıklıkla yerini alan bu çorbayı özellikle sıcak yaz akşamlarında tercih etmelisiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan gulul çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Hakkâri Tatlıları

Lalaped

Hakkâri usulü hamurlu bir tatlı olan Lalaped, görüntü olarak lokmaya benzese de aslında çok farklı. Hakkâri’nin lezzetli yemeklerinden sonra damakları tatlandırmak için çabucak yapılabilen bu tatlı özellikle Ramazan aylarında Hakkâri merkezde bulunan fırınlarda sıklıkla görülüyor ve İftar yemeklerinden sonra çayın yanında harika gidiyor.

Tereyağı, yumurta, yoğurt ve süt gibi malzemelerden hazırlanan lalaped, önce şekil verilerek kızgın yağda kızartılıyor ve daha sonra şerbetleniyor. Üzerine çekilmiş ceviz eklenerek servis ediliyor. Özellikle ramazan aylarında Hakkâri’ye yolunuz düşerse birçok fırında bulabileceğiniz bu tatlıyı lokma tatlısını seviyorsanız mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Lalaped tatlısını şehir merkezinde pastane ve tatlıcılarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Çukurca Tahini

Hakkâri’nin Çukurca ilçesinde yetişen susamların kısık ateşte kavrulmasıyla elde edilen çukurca tahininin ünü tüm ülkeye yayılmış durumda. Özel bir aromaya sahip olan, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan yapıla Çukurca tahini, köylerde asırlık değirmenlerde yapılıyor. Hakkâri topraklarında yetişen tahinler asırlık değirmenlerde öğütülüyor.

Ülkenin birçok yerinden yetiştirdiği susamları öğütmek için Çukurca’ya gelenler bile var. Doğallığını bilen herkesin ilk tercihi olan çukurca tahinini, Türkiye’nin birçok yerine gönderiliyor ancak siparişlere yetişmek pek mümkün olmuyor. Tahin üretimi oldukça meşakkatli olmasına rağmen yöre halkı bu işi severek yapıyor. Kahvaltı sofralarında pekmezin olmazsa olmazı olan, birçok tatlının lezzetine lezzet katan tahinin en güzel hali olan Çukurca tahini birçok insanın bölgeyi ziyaret etme nedeni olmaktadır.

  • Nerede Yenir: Çukurca tahinini şehir merkezinde yöresel ürünler ve kahvaltılık ürünler satan dükkânlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Cembeli Tatlısı

Hakkâri’nin muhteşem yemeklerinden sonra sıra geldi tatlılarına. Pekmezli tatlıların Hakkâri mutfağında ayrı bir yeri vardır. Hakkâri’ye özgü bu yöresel tatlının malzemeleri bayat ekmek, tereyağı ve pekmezdir. Bayat ekmekleri değerlendirmenin en lezzetli yolu olan cembeli tatlısı, yapımı oldukça basit ama lezzetiyle efsane olan bir tatlı.

Küçük parçalara ayrılan bayat ekmekler tereyağında kızartılır. Üzerine pekmez eklenerek bir süre daha pişirilir. Tadı damaklarda bırakan bu lezzet servise hazır hale gelir. Üzerine çekilmiş ceviz eklenirse de tadından yenmez. Yöre halkı tarafından çok sevilen cembeli tatlısı bölgeye gelen ziyaretçilerin tatması gereken lezzetler arasında yer alıyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan cembeli tatlısının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Hakkari’nin yöresel yemekleri denince akla bol etli ve baharatlı yemekler geliyor. Bölgede tarım ve hayvancılığın da gelişmesi yemek kültürüne yön veriyor. Et yemekleri genellikle yağlı bir yapıda. Bu yağ hayvanın kendi iç yağıdır. Böylelikle yemeklerin tadı da farklı oluyor. Hakkari’nin yöresel yemekleri listemizde yer alan tüm yemekler iştahınızı kabartacak türden.

Hakkari yöresel yemekleri listemize sizler de tavsiyelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Yorumları Gör

Paylaş
Fatih Kibar

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce