Graz’da Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer

Avusturya’nın ikinci büyük şehri Graz; gezilecek yerleriyle ülkenin tarih, kültür ve geleneklerinin şekillenmesinde, önemli bir konumda yer alıyor.

Güzel sokakları, görkemli şehir silueti ve etkileyici tarihiyle Graz gezilecek yerler listesinin her durağı, sizi hoşgörüyle ağırlıyor.

Şehir yüzyıllar boyu Osmanlı ve Macaristan akınlarına karşı durmuş, dünya tarihinde adını duyurmuş bir geçmişe sahip. Konuşulan dillerin çeşitliliği, yaşam tarzları ve eserleriyle çok sesli bir kültürün görüldüğü şehir, bu sayede 2003 yılında Avrupa Kültür Başkenti unvanını da almış.

#1 Graz Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Sporgasse Caddesi

Sporgasse Street

 

Eski şehrin merkezindeki cadde, Graz’ın kalbinin attığı yer sayılabilir. Günün her saati kalabalık bulabileceğiniz caddede, İtalyan ve yerel markaların mağazalarına, lezzetiyle ünlü restoranlara ve sıcak kafelere uğrayabilirsiniz. Ayrıca cadde ününü, bölgeye özgü tatları sunan dondurmacılarıyla da duyurmuş. Şehir turunuza başlamak için ideal bir yer olan Sporgasse Caddesi’nde keyifli vakit geçireceğinize eminiz.

2- Schloss Eggenberg Sarayı

Schloss Eggenberg Castle

Yeşil ve oldukça büyük bir alan içine 1625-1635 yılında inşa edilmiş saray kompleksi, sadece şehrin değil Avrupa’nın en güzel yapılarının başını çekiyor. Müze görevi gören sarayda değerli halılar ve mobilyaların yanında bölgeye ait arkeolojik eserler de sergileniyor. Devlet hazinesi kabul edilen Eggenberg Sarayı, her yıl binlerce turistin ziyaretiyle renkleniyor.

3- Schlossberg Tepesi

Schlossberg Hill

Hikayeye göre tepe, Türk akınları yaşandığında halkın saklandığı yermiş. Bu nedenle, yerel halk için tarihi ve önemi de büyük. Günümüzde şehrin simgesi olan Saat Kulesi’nin de yer aldığı Schlossberg Tepesi, kusursuz akustiğinden dolayı konser ve etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Muhteşem manzarasıyla şehre gelen turistlerin ve gezginlerin de ilk duraklarından biri.

4- Saat Kulesi

Saat Kulesi

Graz’ın uçsuz bucaksız manzarasına yukarıdan bakmak isterseniz, size Saat Kulesi’ni öneririz. Schlossberg Tepesi’nde yer alan kule, 1884 yılında şehir sakinlerinden birinin evinin çatısına inşa edilmiş. Bu saat kulesini benzerlerinden ayıran çok hoş bir özelliği var; günün belirli saatlerinde çalan müzik eşliğinde dans etmeye başlayan bir erkek ve bir kadın figürü.

5- Hauptplatz

Hauptplatz

Şehrin ana meydanı olan Hauptplatz’ın geçmişi ortaçağa kadar dayanıyor. Döneminin önemli bir ticaret merkezi olan meydan günümüzde pek çok etkinlik ve festivalin ev sahibi olmuş. Size biraz olsun İstanbul’un İstiklal Caddesi’nin eski günlerini hatırlatacak meydanda güzel bir gün geçirebilirsiniz.

6- Landhaushof

Landhaushof

İtalyan mimarlar tarafından 16. yy’da inşa edilen Landhaushof, günümüzde tiyatro, konser ve sosyal etkinlikler için kullanılıyor. Yerel lezzetleri tadabileceğiniz hoş bir restoranı da bulunan binanın içini turlara katılıp gezebiliyorsunuz. Noel zamanı giderseniz, bahçesinde düzenlenen eğlenceli etkinliklere katılmayı ihmal etmeyin.

7- Mur Adası

Mur Island

Mur Nehri üzerine inşa edilmiş yapay bir ada olan Mur, farklı mimarisiyle dikkatinizi çekecektir. New Yorklu bir sanatçının tasarımı olan ada, size salyangoz kabuğunu andıracak. İçinde restoran ve etkinlik alanı da bulunan Mur Adası, hafta içi 10.00-18.00 arası açıkken hafta sonları 11.00-17.00 arası hizmet veriyor.

8- Avusturya Heykel Parkı

austria sculpture park

İsviçreli bir mimar tarafından tasarlanan park, yerli ve yabancı sanatçıların yaptığı 60 heykeli sergiliyor. Şehir merkezinin biraz dışında kalan Avusturya Heykel Parkı, tüm Avrupa’da ününü duyurmuş. Sadece Nisan ve Ekim aylarında açık olan parkta, piknik ve güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz.

9- Graz Katedrali

Graz Katedrali

1468 yılında gotik tarzda inşa edilen imparatorluk katedrali, şehirdeki önemli yapılardan biri. Ferah ve geniş bir iç mekana sahip katedralin dış cephesinde üç büyük felaketi temsil eden freskler yer alıyor. Bu üç felaketi ise Osmanlı, veba ve çekirge sürüleri olarak yorumluyorlar. Viyana’da yapılan yenileme çalışmalarıyla düzenlenen Graz Katedrali içinde evlilik sandıkları ve iki kutsal emanet de sergileniyor.

10- Graz Sanat Müzesi (Kunsthaus)

Kunsthaus

2003 yılında şehrin Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi sonucunda açılan müze, son yarım asırda üretilmiş çağdaş sanat eserlerini sergiliyor. Tuhaf görülebilecek bir mimarisi bulunan müze binası “dost canlısı uzaylı” olarak da anılıyor. Sanat Müzesi’ni pazartesi günü dışında diğer günler 10.00-17.00 arası ziyaret edebilirsiniz.

11- Mozole

Mozole

II. Ferdinand ile birlikte eşi ve oğlunun mezarlarının bulunduğu Barok tarzındaki yapı, şehrin tarihini anlatan yerlerden bir diğeri. İç kısmı duvar kağıtları ve fresklerle süslü olan Mozole’nin dış cephesi de ihtişamlı duruyor.

*Kültür şehri Graz uçuşlarını öğrenmek için hemen tıklayın. Sonrasında tarihin ve sanatın sürükleyici hikayelerini dinlemeye gidin.

Graz gezilecek yerler ile ilgili yorumlarınızı aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin