Giresun

Giresun Gezilecek Yerler | Görülecek 31 Turistik Nokta

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; Tarihi Antik Çağ’a dayanan Giresun, Karadeniz’in doğusunda yer almaktadır. Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yaparak günümüzde kadar gelmiştir. Karadeniz’in batı illerinden biri olan Giresun, ülkemizin fındık diyarı olarak nam salmış şehirlerinden biri.

Kaç günde gezilir; Giresun’u 3-4 günde gezebilirsiniz.

Ziyaret edilebilecek en iyi zaman; yazları ılık ve nemli kışları ise serin bir hava hakim. Bu sebeple hangi mevsimde ziyaret ediyorsanız edin yanınıza hırka ve mont tarzı kıyafetler almanızı tavsiye ederiz. Mayıs ve Temmuz ayları ziyaret etmek için en uygun zamandır.

Müze Kartları;Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Giresun’da yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Havaalanı/Merkez Ulaşım; Giresun Havalimanı’ndan şehir merkezine Ulaşım Rehberi yazımızdan detaylı olarak tüm bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ne Yenir; Sebze yemeklerinin çeşit çeşit yapıldığı güzide şehrimizin; Lahana Diblesi, Tavada Mısır Ekmeği, Isırgan Otu Yemeği, Hamsi Böreği, Pazı Mücveri ve çok daha fazlası için Girsun’un Yöresel Yemekleri yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 20-25 TL

*Giresun Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Plajlar

1- Giresun Plajları

Giresun’un batı ve doğu sahil kıyılarında uzanan Giresun Plajları, yaz tatilini Karadeniz havasında geçirmek isteyenler için en ideal noktadır. Arif Kumaş Plajı, Giresun Plajı, Tabya Plajı, Emniyet Plajı, Tirebolu Plajı, Belediye Plajı ve Jandarma Plajı; şehrin en çok tercih edilen plajlarıdır. Yazın tadını farklı bir şekilde yakalamak isteyenler için ideal bir güzergâh oluşturan Giresun Sahilleri, kesinlikle uğramanız gereken yerler arasında olmalıdır.

*Doğa İçerisinde Gezilecek Yerler

-Yaylalar

2- Kümbet Yaylası

Burası Neresi? Gördüğünüz resim bir rönesans tablosu değil; Giresun’da bulunan Kümbet Yaylası. Şehir merkezine 60 kilometre uzaklıktaki yayla, şenlikleriyle meşhur. Her yıl temmuz ayında düzenlenen Kümbet Yaylası Şenlikleri’ne binlerce kişi katılıyor. Şenliklerde yapılan açık arttırmayı kazanan “yayla ağası” olarak ilan ediliyor; elde edilen gelir ise bir sonraki yıl yapılacak olan şenlik için harcanıyor.

Yaylanın imkanları ise tatmin edici düzeyde. Elektrik, su, telefon gibi alt yapı hizmetlerine sahip olan yaylada, ayrıca on yataklı bir otel de bulunuyor. Orman içinde yer alan Aymaç mesire alanı ve Salon Çayırı tesisleri de yaylaya gelenlerin en çok vakit geçirdikleri yerler.

3- Bektaş Yaylası

Burası Neresi? Şehir merkezine 56 kilometre uzaklıktaki Bektaş Yaylası’na, Dereli Yavuzkemal, Batlama Deresi ve Bulanacak olmak üzere üç farklı yol üzerinden gidilebilir. Elektrik, su ve telefon gibi altyapı hizmetleri Bektaş Yaylası’nda da mevcut. Yaylada konaklamak isteyenler için 80 yataklı bir otel hizmet veriyor.

Neden Gitmeliyiz? Bunların yanı sıra yaylayı farklı kılan özelliklerden biri de kayak sporu. Kış aylarında kar yağışı alan bölgelerde kayak yapmak mümkün. Yaz aylarında ise bir yayla klasiği olan çim kayağı, Bektaş Yaylası’ndaki en popüler aktivitelerden biri.

4- Sis Dağı Yaylası

Burası Neresi? Diğer adıyla Alimeydan Dağı, Trabzon ve Giresun sınırı olan Görele’de yer alır. Tepesinden veya eteğinden sisin hiç eksik olmaması sebebiyle Sis Dağı olarak adlandırılan bu yayla her yıl temmuz ayında Sis Dağı Otçu Göçü Yayla Şenlikleri’ne ev sahipliği yapmaktadır. İnsanların yoğun ilgi gösterdiği bu şenlikte; davul, zurna eşliğinde horonlar oynanmakta, yarışmalar düzenlenmekte ve yöresel ürünlerin pazarı kurulmaktadır. Şenlik her yıl ilgisini çeken turistler tarafından ziyaret edilmektedir.

5- Gölyanı Yaylası

Burası Neresi? Gölyanı Yaylası, Giresun Yağlıdere’de bulunmaktadır. Sit alanı kapsamında yer alan yayladaki tüm evlerin ahşap yapıda olması yöresel esintiyi hissetmenizi sağlıyor. Yapılabilecek aktiviteler arasında; dağ bisikleti sürüşü, dağcılık tur kayağı, dağ yürüyüşleri ve kamp gibi çeşitli etkinlikler yer almaktadır. Oldukça popüler olan bu yayla gençlerin kamp yapmak için geldikleri uğrak adreslerden biri.

  • Yol tarifi al >
  • Konum: 28610 Derindere Köyü/Yağlıdere/Yağlıdere/Giresun

6- Kulakkaya Yaylası

Burası Neresi? Şehir merkezine 45 kilometre uzaklıkta yer alan Kulakkaya Yaylası, hala Giresun’da en çok ziyaret edilen yayladır. Deniz seviyesinden 2030 metre yükseklikteki yayla, diğer yaylalar ile kıyaslandığında daha alçak bir noktada bulunuyor ki bu da ulaşım kolaylığı sağlıyor. Yaylada doğal güzelliklerin haricinde Despot Kayası-suyu ve Gelin Kayası da görülmesi gereken diğer güzellikler.

7- Paşakonağı Yaylası

Burası Neresi? Giresun Bulancak ilçesinin Kovanlık Beldesi’nde yer alan Paşakonağı Yaylası merkeze yalaşık 45 dakika uzaklıktadır. Yaylayı; Ladin, Kızılağaç, Akçaağaç, Kayın, Köknar ve Meşe ağaçlarının çevrelemesi ziyaret edenler için adeta oksijen deposu. Paşakonağı Yaylası içerisinde bulunan birbirinden renkli orman gülleri,derin vadileri ve şelaleleri ile ziyaretçilerine seyir keyfi sunmaktadır.

Neden Gitmeliyiz? Yaylaya yakın konumda yer alan Karaçay Şelalesi, Geçilmez Vadisi, Kızılot Çayı ve Çiğseli Gölü mutlaka görmeniz gerekenler listenizin başında yer almasını öneririz. İnsana adeta dinginlik veren bu doğa harikası yaylada konaklamak isteyenler için 5 km uzaklıkta Paşakonağı Otel bulunmakla birlikte dileyenler yaylada kamp yapma imkanına sahiptirler.

Yol tarifi al >

8- Çıkrıkkapı Yaylası

Burası Neresi? Giresun merkeze 80 kilometre uzaklıkta yer alan Alucra ilçesindeki Çıkrıkkapı Yaylası, Yağlıdere ve Kümbet Yaylaları’nı takip ederek ulaşabilirsiniz. Yaylanın en dikkat çekici yapısı, 1610 yılında inşa edilmiş 6,5 km uzunluğunda ve 1,5 metre yüksekliğinde sadece bir kapısı bulunan taş duvardır. Bu duvarın Çin Seddi’nden sonra koruma amacıyla yapılan ikinci set oluşu önemli kılmaktadır. Duvar; Hacı Abdullah Bey tarafından ekilen ürünleri hayvanlardan korumak amacıyla Rum işçilere yaptırılmıştır.

9- Kırıkharman Yaylası

Burası Neresi? Çakrak Köyü’nde bulunan yayla, barındırdığı kültürel ve doğal zenginlikleri ziyaretçilerine sunmaktadır. 1850 senesinde Rumlar tarafından inşa edilmiş olan kilise, Giresun ve Doğu Karadeniz köylerindeki Ortodoks kiliselerine örnektir. 170 yaşında olan kilise adeta yıllara meydan okuyor. Sizde eğer benim gibi geçmişin atmosferini yaşamayı seviyorsanız, ziyaret ettiğinize pişman olmayacağınız bir yer.

-Göl ve Şelaleler

10- Kuzalan Şelalesi

Burası Neresi? Giresun merkeze 45 kilometre uzaklıkta yer alan şelalenin en yüksek noktası Dikoluk Pınarı ve Marazlı Tepesidir. Mağaralar, kaç bin yıllık ağaçlar,tarihi değirmenler gibi güzelliklerinin yanında pek çok canlı çeşitliliğine de rastlanmaktadır. 60 farklı canlıya ait 129 bitki türü, 36 canlıya ait 105 kuş türü de tabiat parkı içinde yer almaktadır.

Doğu Karadeniz’de sodali suyun dere halinde aktığı tek yer olup, Mavi Göl ile birlikte belirli zamanlarda göz alıcı bir turkuaz rengine dönüşüyor. Bunun sebebi ise gölün içerisinde bulunan kireç taşları ve sodalı sudur.

Neden Gitmeliyiz? Şehrin doğal güzelliklerini keşfetmek istiyorsanız Kuzalan Şelalesi’ni mutlaka görmelisiniz. Özellikle yaz aylarındaki serinletici etkisi nedeniyle ziyaretçiler tarafından sıkça tercih edilen şelale tam bir görsel şölen sunuyor.

  • Konum: Sürmen, Giresun Şebinkarahisar Yolu, 28950 Alancık/Dereli/Giresun
  • Yol tarifi al >

11- Mavi Göl

Mavi Göl, Giresun’un Dereli ilçesinde bulunan gölün en belirgin özelliği Karadeniz Bölgesi’nde dere şeklinde akan tek göl olmasıdır. Başta yerel halk olmak üzere, Türkiye‘nin farklı bölgelerinden gelen ziyaretçiler tarafından oldukça ilgi görmektedir.  Doğanın içindeki gizli hazine gelen bir kez daha geliyor diyebiliriz. Akarken oluşturduğu renk geçişleri ile izleyenlerine adeta göz ziyafeti yaşatıyor.

Mayıs ayında karların erimesiyle yeşilden maviye dönenen rengi ile gerçekten isminin hakkını veren Mavi Göl, Aksu çayı ile birleşerek batıya doğru çanak şeklinde en büyüğü 30 metre çapında olmak üzere 5 adet göl oluşturur.

Neden Gitmeliyiz? İçerisinde 800 metreye kadar ulaşan yüksekliği ile yer alan şelale ve travertenler ve çeşitli bitkiler, bitki seven ve bunu fotoğraflama sevenlerin sıklıkla tercihe ettiği bir yer.

  • Konum: Sürmen, Pınarlar Köyü Yolu, 28950 Pınarlar/Dereli/Giresun

12- Sağrak Gölü

Burası Neresi? Dereli ilçe sınırlarında yer alan krater gölü Sağrak, yaban hayatı için önemli bir unsurdur. Gölün çevresinde birçok ayı, kurt, tilki, urkeklik, kartal, şahin,doğan gibi çok çeşit hayvan bulunuyor. Tüm bunların yanı sıra doğa aktiviteleri de yapılmaktadır. İnsanların kaçış noktası haline gelen bu doğa harikası yerler, gün yüzün çıkartılmalı. Daha çok ziyaret edilmeli ve daha çok imkanlar sunmalıdır.

-Dağlar

13- Karagöl Dağı

Burası Neresi? Giresun Bölgesi’nin en büyük ikinci dağı olan Karagöl, birçok obayı içerisinde barındırmaktadır. Ordu il sınırı boyunca Elmalı, İnboynu ve Bozat Taşı obaları ve dağın tepesinin hemen yamacında Aygır Gölü bulunmaktadır. Doğu yönüne doğru gidildikçe Karagöl Gölü, Bağırsak Gölü yer alır.

Neden Gitmeliyim? Trekking sporuna oldukça elverişli olan Karagöl Dağları’nda yaz aylarında rehber eşliğinde doğa yürüyüşleri yapılabilmektedir.

-Mağaralar

14- Yeniköy Mağarası

Burası Neresi? Espiye’den 33 km uzaklıkta yer alan Avluca ve Yeniköy arasındaki  Karadona Deresi’nin batısında bulunan kaynaktan çıkan suyun yedi değirmeni çalıştırdığı, bu kaynağında özünde bir mağara olduğu ortaya çıkmıştır. Halk tarafından Patlaksu olarak adlandırılan mağaranın belirli bölgelerinde farklı damlataş, sarkıt, dikit gibi oluşumlar meydana gelmiştir. İçerisinde herhangi bir canlıya rastlanılmamıştır.

15- Tepesi Delik Mağarası

Burası Neresi? Alucra ilçesinde bulunn Fevzi Çakmak Köyü’ndeki mağara, kimyasal erimeler sonucu çukurun en son noktasında yer alan duy oluşturmuştur. Ağzı geniş olan mağaraya tepeden obruk içine inilerek girilebilinmektedir. İndiğiniz yerde mağaranın hemen girişinde gölet bulunmaktadır. Damlataş, dikik ve sarkıt gibi oluşumlara çok fazla rastlanmamakla birlikte yarasa bulunmaktadır.

Nasıl Ulaşırım? Alucra ilçesine 16 km mesafede olup, Giresun-Şebinkarahisar-Alucra-Fevziçakmak köyü istikameti ile ulaşılabilir veya Trabzon-Gümüşhane-Şiran-Alucra-Fevzi Çakmak köyü istikameti de kullanılabilir.

16- Büyük Sarkıt Mağarası

Burası Neresi? Doğal oluşum içerisinde yer alan mağaralardan biride Büyük Sarkıt Mağarası, Yedideğirmenler tabiat parkı içerisinde bulunan yüksekliği 1,5-2 metre, yaklaşık derinliği 2-3 km olan mağara içerisinde sarkıt ve dikitler yer alıyor. Sahip olduğumuz doğal zenginliklerimiz bölge turizminin canlanmasına ve ilgi çekmesine büyük katkı sağlıyor.

-Milli Parklar

17- Kuzalan Tabiat Parkı

Burası Neresi? Giresun Dereli ilçesinde yer alan tabiat parkı, Dereli-Şebinkarahisar yolu üzerinde doğal yolla oluşmuş olan şelalesi ve travertenler su kaynağıdır.  2013 senesinde tabiat parkı olarak ilan edilen 4 bin 820 dönüm alana sahip park, bitki örtüsü bakımından zengin biyolojik çeşitliliğe sahip.

Karadeniz’de görmeye alıştığımız mavi ve yeşilin uyumunu en güzel şekilde yansıtan tabiat parkı, Giresun geziniz sırasında ziyaret etmeniz gereken yerlerin arasında bulunmalı. En önemli özelliği ise travertenlerini orman içerisinde barındırması. Bu özelliğiyle ABD’deki Yellowstone Ulusal Parkı’ndan sonra ikinci sırada gelmektedir.

Neden Gitmeliyiz? Sonbahar aylarında sarı ve kırmızı renklerin hakim olduğu doğa adeta içine çekiyor. Fotoğraf tutkunlarının cenneti denilebilir cinsten. Burada çadırlı kamp yapabilir, ormanda bisiklet sürme deneyimini yaşayabilir veya travertenler boyunca uzanan ahşap yürüme yolu, seyir kuleleri ile parkı dolaşabilirsiniz. Tabi bunların yanında tarihi güzelliklerden manastırlar, kaleler, kemer köprülerde yer alır.

  • Konum: Giresun Şebinkarahisar Yolu, 28950 Pınarlar/Dereli/Giresun
  • Giriş Ücreti: 5 TL
  • Yol tarifi al >

18- Taşbaşı Parkı

Burası Neresi? Osmanlı padişahı Sultan II. Beyazıt’ın oğlu Şehzâde Abdullah Trabzon sancak beyliği sırasında, getirilen Türk aile Taşbaşı Parkı’na inşa edilen cami, medrese, hamam ve çeşitli yapıların etrafına yerleştirilmiş ve kentteki ilk Müslüman mahallesi oluşturulmuştur.

Sonraki yıllarda Şehzade Selim’in burada çalışmalar yapması sonucu mahalle vakıfları güçlendirilmiş olup, ona ithafen Sultan Selim Mahallesi adını almıştır. Yıllar ardından cami ve medreseler külliye olarak hizmet vermeye devam etmiş ve 1930’lu yıllarda yıkılmıştır.

Yıkılan külliyenin yerine, park inşa edilmiştir. Başlarda bakımsız bırakılan park düzenleme çalışmalarıyla birlikte lale çiçekleri, çeşitli süs bitkileri, ağaçlar, havuz ve çocuk oyun alanları ile yeniden düzene sokulmuştur.

  • Konum: Kumyalı, M. Şevketbey Cd. No:41, 28800 Görele/Giresun
  • Yol tarifi al >

19- Millet Bahçesi Parkı

Burası Neresi?  Millet Bahçesi’nin yontma taştan yapılmış kemerli kapısının her iki yanında, “Memleket Bahçesi” adı altında ve 1900 yılında zamanın kaymakamı Münir Ziya ve Belediye Başkanı Kaptan Yorgi Paşa tarafından eski valilerden Kadri Bey ve Sırrı Paşa’nın anılarına yaptırılmıştır. Şehir turunuza bir ara vererek; bahçenin içerisinde yer alan tarihi kalıntıları görebilir, çay bahçesinde kısa bir mola verebilirsiniz.

20- Dokuzgöz Milli Parkı

Burası Neresi? Giresun Görele’de yer alan Dokuzgöz Milli Parkı, ormanlık alan içerisinde yer almaktadır. Dokuzgöz ismini içerisinde yer aldığı dokuz su kaynağından alan parkta konaklamayı düşünüyorsanız Orman Bakanlığı tarafından yapılan çeşitli konaklama tesisleri mevcut.

Neden Gitmeliyiz? Eğer doğa yürüyüşlerinden hoşlanıyorsanız burayı çok seveceksiniz. Burada çadır kampı yapabilir veya mangal yapabilirsiniz. Yamaç paraşütü ve doğa yürüyüşleri için ideal bir yer olan Dokuzgöz, bol oksijenli huzur dolu bir tatil geçirebilirsiniz.

21- Ağaçbaşı Tabiat Parkı

Burası Neresi? Giresun merkeze 70 km uzaklıkta koumlanan park, Cenevzliler taradındankervan yolunu gözetleyip korumak amacıyla yapılan Kuşluhan Kalesi ve kemer köprüler gibi tarihi yapılar mevcuttur. 75 farklı bitki türü ile hayvan çeşidinin yaşadığı tabiat parkında, her yıl temmuz ayının ilk haftasında Ağaçbaşı Yayla Şenliği düzenlenmektedir.

22- Yedideğirmenler Tabiat Park

Burası Neresi? İçerisinde bulunan doğal şelaleleri, mağaralar ve obrukları ile bence ziyaret edilmeyi ziyadesiyle hak ediyor. Günümüzde mesire alanı olarak kullanılan yerin, Cenevizlilerden kaldığı ve maden cevherleri için yapıldığı tahmin edilmektedir. 400 yıl kadar önce ise yöre halkı tarafından un değirmenleri olarak kullanılmaya devam etmiştir. Hala altısı kullanılmaya devam edilmektedir.

-Çocuklar İçin Uygun Yerler

-Hayvanat Bahçeleri

23- Giresun Hayvanat Bahçesi

Burası Neresi? 2018 yılında Aksu Mahallesi’sine açılan Giresun Hayvanat Bahçesi,  içerisinde barındığı;  iguana, çakal, kartal ,tavşan, su kaplumbağası, ördek, kuğu, midilli, devekuşu, maymun, Kamerun koyunu, sanen keçisi, cüce keçi, kaplumbağa, hindi, tavus kuşu, kral sülün, gümüş sülün, altın sülün gibi 26 çeşit hayvan ile ziyaretçiler tarafından her geçen gün daha çok ilgi görmekte.

Neden Gitmeliyiz? Özellikle küçük çocukların gözde mekanları arasında yer alan hayvanat bahçeleri, her zaman gezilecek yerler arasında en popüleridir. Sizde bu sevimli dostları ziyaret ederek onları ellerinizle besleyebilir, sevginizi aşılama imkanı yakalayabilirsiniz.

-Botanik Bahçeler

24- Giresun Adası Botanik Bahçesi

Burası Neresi?  Toplamda 23 Bin 600 m² alanda; bir hediyelik eşya dükkanı, dört büfe, bir balıkçıl kuş müzesi, birer adet Giresun’u ve adayı tanıtan ofisler, kadın-erkek tuvaletleri, mescitler, 680 m2 büyüklüğündeki çocuk parkı, 152 araçlık kapasiteye sahip otopark ve 5 bin metrekarelik yeşil alanlar ile süs havuzu ve yürüş yolları yer almaktadır. Yapılan gümrük binası içerisinde de; idari kısımların yanında, 2 bin m2 ‘lik alanlı fuar ve sergi salonu, 500 kişilik kongre salonu, 40 odalı misafirhane, 200 m2’lik alan üzerine restoran da
bulunmaktadır.
Neden Gitmeliyiz? Şehrin büyük çoğunluğunda yapılan düzenleme çalışmaları ile Giresun halkı ve çevre illerden gelen turistler için vakit geçirebilecekleri hoş alanlar yaratılmaktadır. Hem gezip hem de kısa molalar verebileceğiniz bu parklar tam donanımı sayesinde size oldukça iyi hizmetler sunar.

*Giresun Merkezde Gezilecek Yerler

25- Giresun Kalesi

Burası Neresi? Giresun’u ikiye bölen Giresun Kalesi, şehrin panaromik manzarasına sahip bir volkanik kayalığın üzerinde yer almaktadır. Birinci derece doğal sit alanı olarak ilen edilmiş olup, ne zaman yapıldığına dair herhangi net bir bilgiye rastlanamamıştır. Fakat bazı kaynaklara göre M.Ö II. yüzyılda Pontus Kralı I. Farnakes tarafından yaptırıldığını öne sürmektedir.

Yerleşim sayısının fazla olmasıyla kale-şehir ismi sıklıkla dile getirilmiş ve bu şekilde adlandırılmaya başlanmıştır. Kale iç ve dış olmak üzere iki bölümden meydana gelir. Duvarları güneyden başlayarak kuzeye doğru giderek kenti çevrelemektedir. İçerisinde milli mücadelenin kahramanı olan Topal Osman Ağa’nın anıt mezarı yer alır.

Neden Gitmeliyim? Günümüzde piknik yapmak ve muhteşem Karadeniz manzarasının keyfini sürmek için insanlar tarafından ziyaret edilmektedir. Yeşil ile mavinin muhteşem uyumlarını fotoğraflamak için harika bir nokta.

26- Giresun Adası

Burası Neresi? Giresun, yer aldığı coğrafi konum sebebiyle ülkemizin doğal güzelliklerini ve kültürel değerlerini içerisinde barındıran önemli illerden biridir. Özellikle Giresun Adası, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde antik ve orta çağ dönemlerinden kalma yerleşim sağlanmış tek ada olma özelliğini taşımaktadır. İkinci derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilen ada içerisinde; bir kilise, bir şapel, bir sarnıç ve çok sayıda mezar yapıları mevcuttur.

Burada bulunan Latince “Humuz” kelimesinden türeyip doğum anlamına gelen Hamza taşı adındaki kaya parçası bulunmaktadır. Kibele inancın göre; çocuğu olmayan çiftler bu taşa dokunarak etrafında dua ettikleri ve hatta gece adada konakladıkları söylenmektedir. Bir nevi Doğurganlığın simgesi haline gelen bu Hamza taşı için her yıl mayıs ayının 20’sinde düzenlenen Mayıs Yedisi törenleri, Aksu Şenlikleri kapsamı altında devam ettirilmektedir.

Neden Gitmeliyiz? Karadeniz’de Kefken Adası ile birlikte iki adadan biri olan Giresun Adası, şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri. Yaklaşık 70 bitki türünün, karabatak ve leyleklerin doğal yaşam alanı olan ada görülmeye değer nitelikte.

27- Giresun Müzesi

Burası Neresi? 18. Yy’da Ortodoks kilisesi olarak inşa edilen bina, 1923 yılına dek kilise olarak kullanılmıştır. Bu tarihten itibaren 1948-1967 yılları arasında cezaevi olarak kullanılmış olup, 1982 yılında restore edilmiştir.

Neden Gitmeliyim? 1988 yılında müze olarak kullanılan  Eski Tunç Çağı, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait antik eserler, taş kabartmalar, eski tarihlerde kullanılan silah, giysi ve para örneklerini görebilirsiniz. Kuvay-ı Milliye şehitlerinin anılarına hitaben 1999 yılında Fotoğraf, Sergi salonu, Kuvay-ı Milliye’de Osman Ağa ve Giresun Gönüllüleri Fotoğraf Müzesi açılmıştır.

  • Konum: Kale, 28100 Giresun Merkez/Giresun
  • Kale, 28100 Giresun Merkez/Giresun
  • 08:00- 17:00
  • Telefon: (0454) 212 13 22
  • Yol tarifi al >

*Yakınındaki Tatil Yerleri

-Köy, Kasaba ve Mahalleler

28- Zeytinlik Mahallesi

Burası Neresi? Safranbolu ve Beypazarı gibi tarihi evlere sahip yerlerden biri de; Giresun’un Zeytinlik mahallesi. 19. yüzyılda inşa edilen evler, Avrupa‘ya fındık ithal eden gemilerin getirdiği malzemelerle yapılmış. Evlerin çatılarında göreceğiniz Marsilya kiremitleri de o günlerden yadigar. Yerel halkın Gogora Mahallesi olarak da adlandırdığı Zeytinlik Mahallesi, özellikle fotoğraf çekimi için oldukça elverişli.

29- Espiye

Burası Neresi? 1397 yılında Türkmen Beyi oğlu Süleyman Bey tarafından fethedilmiş olan Giresun, Türk yurdu haline getirilmiştir. Giresun-Trabzon yolu üzerinde bulunan Espiye deniz kıyısındadır. İlçe merkez nüfusu 13 bin 100 olan ilçenin en büyük geçim kaynağı fındık üretiminden sağlanmaktadır.

Neden Gitmeliyiz? Doğa ile iç içe olan Espiye, doğa turizmi için harika bir destinasyondur. Düzenlenen yayla şenlikleri, orman yürüyüşleri bunlara örnektir. Bunun yanında 1.derecede Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan edilen Andoz Kalesi, ilçenin en dikkat çekici yerlerinden biridir. Espiye Merkez Camii, Şahinyuva köyündeki kilise, Ağanın Köprüsü, Harova Köprüsü, Sınır Köprüsü ve Ericek Köprüsü adıyla anılan kemer köprüler de görülecek noktalar arasında yerini alıyor.

Ulaşım: Giresun Espiye arası 51 kilometre olup, yaklaşık bir saatlik bir otobüs yolculuğu sonrasında ulaşım sağlayabilirsiniz.

30- Şebinkarahisar

Burası Neresi? Fatih Sultan Mehmet Otlukbeli Savaşı’nın ardından dönüş yolunda buraya uğramış ve üç boyunca kalmıştır. İsmini de Karahisar-ı Şarki olarak kayıtlara geçmiştir. 1923 yılında il olan Şebinkarahisar,1933 yılında Giresun’a bağlanarak ilçe olmuştur. Osmanlı dönemindeki Şarkikarahisar adıyla bilinen ilçe, 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün buraya uğramasıyla Şebinkarahisar adını vermiş ve o günden sonra bu resmi olarak bu isim kullanılmıştır.

Neden Gitmeliyiz? Şebinkarahisar Kalesi, merkezin güneyinde bulunan tepede yer alır. Şehrin en güzel seyir noktası olup tarihi, M.Ö. 1. Yy’da Roma dönemine kadar uzanmaktadır. Her dönem farklı hükümdarlar tarafından onarılan kale içerisinde; etrafı surlar ile çevrili ve kuleler ile desteklenmiştir. Kale içinde eski ev kalıntıları, su sarnıçları gibi yapılar vardır.

Bilindik Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan Taşhanlar, iki katlı, kemerli yapının yalnızca güney kısmı günümüze kadar gelebilmiştir. Yukarıda bahsettiğim gibi Atatürk ilçeyi ziyaret etmiş ve bu ziyareti sırasında konakladığı ev müzeye dönüştürülerek halkın ziyaretine açılmıştır. Burada Atatürk’ün kullandığı eşyaların yanı sıra yöresel eserlerde sergilenmektedir.

Meryem Ana Manastırı; merkeze 13 km uzkaklıkta yer alan Kayadibi Köyünde, büyük bir kayanın tepesine oyulmuş 4 kattan oluşur. Günümüze bir kitaba ulaşmadığından ne zaman inşa edildiğine dair bir bilgiye ulaşılamamaktadır. Ancak tahmin edilenlere göre Trabzon Pontus Rum zamanına dayanmaktadır.

Ulaşım: Giresun Şebinkarahisar arası 116 kilometredir. Şehir merkezinden yapacağınız otobüs yolculu ile ilçe merkezine 1 saat  55 dakikada ulaşabilirsiniz.

31- Ordu

Burası Neresi? Karadeniz Bölgesi’nin orta ve doğu kısımlarında yer alan Ordu, Trabzon’a bağlı bir ilçeyken  1920 yılında ayrılarak il olmuştur. Helenistik, Roma, Bizanslıların egemenliği altına girmiş olan Ordu, Selçuklu Türklerin döneminde Osmanlı hakimiyeti altına girmiştir.

Neden Gitmeliyiz? Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi, Ünye Kalesi, Hoynat Adası, Yason Kilisesi ve namına şarkılar yazılan dereleri gezilmesi gereken önemli noktalar arasında yer alıyor.

Ulaşım: Giresun Ordu otobüs ulaşımı ile 47 dakika sürmektedir.

*Yapılacak Şeyler

-Yapmadan Dönme

  • En çapıcı yerleri olan yaylalarını ziyaret etmeden,
  • Meşhur festivallerine katılmadan,
  • Espiye pidesini tatmadan,
  • Dalından fındık yemeden, DÖNMEYİN!

*Tarihi Yerler

Karadeniz’in doğal güzellikleriyle dolu şehri Giresun… Yeşilin tüm tonlarını görebileceğiniz Giresun’da yalnızca doğanın tadını çıkartmakla kalmayacak, geçmişin izlerini bıraktığı tarihi yerleriyle maceralı bir keşfe çıkacaksınız. Giresun Kalesi, Bedrama Kalesi, Giresun Müzesi ve daha fazlasını Giresun’un tarihi yerleri yazımıza göz atarak öğrenebilirsiniz.

*Gece Hayatı

Giresun her ne kadar gelişmiş şehirlerimizden biri olsa da takdir edersiniz ki gece hayatı bakımından fazla yol kat ettiğini söyleyemeyiz. Gerek nüfusun yaşam tarzı olsun gerek istek ve eğilimleri olsun ihtiyaç duyulan bir sektör değildir. Genel olarak otel barları ve kafeler dışında az sayıda mekanlar mevcuttur. Giresun gece hayatı yazımızdan bu mekanları inceleyebilirsiniz.

*Alışveriş

Giresun merkezde yer alan Giresun Fındık Evi’nden fındığın her çeşidini; ezmesi, kreması ve yağını alabilirsiniz. Yine merkezde bulunan Atatürk Bulvarı’ndan tereyağı, peynir ve diğer süt ürünlerini bulabilirsiniz. Şebinkarahisar ilinde; pekmez, pestil, köme gibi lezzetli ürünleri hem kendiniz için hem de sevdikleriniz için almanızı öneririm. Konuyla ilgili detaylı bilgi için Giresun alışveriş rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.

*Şehir İçi Ulaşım

En sık tercih edilen araç belediye otobüsleridir. Bunun yanında dolmuş ve taksi hizmetleri de mevcuttur.

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

1 ay önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce