Datça

Datça Gezilecek Yerler | En Detaylı 56 Muhteşem Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; Muğla‘nın en popüler tatil destinasyonlarından biri olan Datça, büyük küçük birçok koya sahiptir. Yeşil ve mavinin müthiş ahengini görebileceğiniz bu şirin belde, 4 bin yıl öncesine kadar uzanan geçmişin izlerinde Dor, Pers, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’nu görmeniz mümkün. Oksijenin değerini Türkiye’de ki en zengin dünyada ise ikinci bölge olduğunu söyleyebiliriz. Yılın her günü günlük gülüstanlık olan Datça’nın tüm plajları mavi bayraklıdır. Tekne turlarının sıklıkla uğradığı birbirinden güzel 52 koy bulunmaktadır.  Datça’nın tüm Datça gezilecek yerler yazımızda güzelliklerini bulabilirsiniz.

Kaç günde gezilir; Datça’yı 3 günde gezebilirsiniz.

Ziyaret için en uygun zaman; Haziran ve Ağustos aylarında ziyaret edebilirsiniz ancak daha sessiz ve sakin bir tatil istiyorsanız Eylül ve Ekim ayları tercih edilebilir.

Müze kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ve ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Datça’da yer alan turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Havalimanı/Merkez Ulaşım; Ulaşım Rehberi yazımızda tüm bilgileri detaylı şekilde bulabilirsiniz.

Ne Yenir; Garaville, Dallampa, Labada Dolması, Kabak Çiçeği Dolması ve Susam Helvası gibi listeyi daha da uzatabileceğimiz yemeklere Datça Yöresel Yemekler | 23 Harika Lezzet yazısından ulaşabilirsiniz.

*Datça’da Gezilecek Yerler Videosu

* Popüler Görülecek Yerler

-Sembolik Yapılar

1-Datça Merkez

Burası Neresi? Datça merkez Reşadiye, Eski Datça ve İskele olmak üzere üç mahalleden meydana gelmektedir. Özellikle Reşadiye ve Eski Datça Mahalleleri büyük ölçüde günümüze kadar en az hasarla gelmiş yerleşim yerlerdir. Dar sokakları, taş evleri, badem ve zeytin ağaçlarıyla tam bir tipik Ege yaşantısını resmetmektedir.

Usta şair Can Yücel’in son zamanlarda yaşamını sürdürdüğü evi, 1940’da eski bir okulun yenilenerek açılan El Sanatları Merkezi gibi önemli yapıları içerisinde barındırıyor. Başlıca geçim kaynağı elbette ki turizm olup, kadınlar kilim dokuyor ve zeytin, badem tarımı ile de ön plana çıkmaktadır.

Eski Datça’daki bazı taş evler; bar, kafe ve küçük tatlı pansiyon olarak faaliyet göstermektedir. Datça’nın yerel ürünlerini, hediyelik eşyalarını satan dükkanlar ve daha nice ihtiyaçların karşılayabileceğiniz alışveriş alanları bulunuyor.

2-Datça Limanı

Burası Neresi? Datça merkezde bulunan liman, sahil boyu uzana yürüyüş yolları heykeller ile süslenmiş olup, bunlardan en dikkat çekeni şüphesiz ki aslan heykeli ile  Demeter büstüdür. Knidos’tan 1850’de İngiltere’ye götürülmüş ve British Museum’da sergilenmektedir. Birebir orijinal kopyası ise limanda hala bulunmaktadır. Limanda bulunan tüm heykeller Elbruz Denge’ye Datça Belediyesi tarafından yaptırılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Günübirlik tur teknelerinin sıra sıra dizildiği liman, ayrı bir göz zevki yaşatıyor. Burada konumlanan Amfitiyatro’da çok çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bunları takip ederek katılım gösterebilirsiniz. Özellikle gün batımını izlemek ayrı bir keyif. Burada yer alan birbirinden lezzetleri yemek menüsüne sahip restoranlarda rezervasyonunuzu yaptırmayın unutmayın!

  • Konum: Esenada Mevki Marmaris Datça Yolu, Datça Merkez, Datça, Muğla
  • Yol tarifi al >

3-Knidos Deveboynu Deniz Feneri

Burası neresi? Deniz Feneri, antik bölgeden hafif tempoda yaklaşık 1 saatlik yürüme mesafesinde yer almaktadır. Knidos Antik Kenti’nin muhteşem güzelliğini görebileceğiniz bir konumda bulunan deniz feneri, hem Akdeniz hem de Ege Denize selam çakmaktadır.

Neden gitmeliyim? Knidos Antik bölgesinin çok yakınında bulunan Knidos Deveboynu Deniz Feneri, sahip olduğu muhteşem atmosferi ve sunduğu etkileyici manzara ile Datça’da kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Burası aynı zamanda muhteşem fotoğraf karesi yakalayabileceğiniz muazzam güzellikte bir yerdir.

Aklınızda bulunsun! Özellikle gün batımı manzarasını bekleyecek olan kişiler yanlarında atıştırmalık bir şeyler, su ve kahve gibi yiyecek içecek getirirse iyi olur çünkü fenerin bulunduğu noktada ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz herhangi bir işletme ya da mekan bulunmuyor.

  • Adres: Yazı, 48900 Datça/Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

-Çarşılar, Pazarlar

4-Datça Pazarı

Burası neresi? Datça Pazarı, yerli halk tarafından kurulan, ziyaretçilerin taze sebze ve meyve, organik bal ve bölge halkının yapmış olduğu el yapımı hediyelik eşyaların satıldığı beldenin hareketli alışveriş noktalarından biridir. Datça Pazarı, Cumartesi günleri kurulmaktadır ve civardaki köylerden birçok satıcı bu pazarda toplanmaktadır.

Neden gitmeliyim? Datça Pazarı’na uğrayarak hem Datça’nın yöresel ve organik ürünlerinin tadına bakabilir hem de hediyelik eşya konusunda çeşitli seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Özellikle Ege Bölgesi’ne has çeşitli ot ve bitkileri bu pazardan satın alabilirsiniz.

5-Karia Yolu

Burası Neresi? Karia Yolu’nun öyle bir özelliği var ki oda; Türkiye’nin en uzun antik yürüyüş yolu olmasıdır. 850 kilometrelik bir yola sahip Karia; Bozburun Yarımadası, Datça Yarımadası, Gökova Körfezi ve İç Karia olmak üzere dört bölümü kapsarken birde artı olarak Muğla’yı içermektedir.

Yolun adı, üç bin yıllık bir geçmişe sahip olan antik kentten almış olup başlangıç noktası, Aydın’ın Çine ilçesinden başlamaktadır. Binlerce yerli yabancı turistin ilgisini çeken antik yol, doğa severlerin bir numaralı gözdesi.

Neden Gitmeliyim? Yürüyüş esnasında karşılaşabileceğiniz doğal güzellikleri, şirin kasabaları ile görenlere göz zevki yaşatıyor. Peki neler yapabilirim diyorsanız; ormanlık alanlarda kamp, bisiklet-kano turuna çıkabilir ve güzel manzaranın keyfini sürebilirsiniz. Doğanın tadını çıkartman için güzel bir fırsat!

  • Konum: İçmeler, Turgut Özal Cd., 48720 Marmaris/Muğla
  • Yol tarifi al >

-Kültür ve Sanat

6-Uluslararası Knidos Sanat Akademisi

Burası Neresi? Yakaköy’de bulunan güzel bir bahçe içerisindeki üç adet galeri ve bahçe içine yerleştirilmiş birbirinden farklı heykelleri ile Knidos Sanat Akademisi, Nevzat Metin tarafından kurulmuştur. Knidos Antik Kenti’ne 13 kilometre uzaklıkta yer alan akademi, eski okul binasının yenileme çalışmalarının ardından sanat için tekrardan kullanıma açılmıştır.

Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in Afrodisisas’ın Çığlığı isimli fotoğraf sergisinden,  daha pek çok sanatçının sergilerini açtığı bir yer. Bunun yanı sıra genç sanatçıların tablo ve seramik eserlerinin satışının yapıldığı bir galeri mevcut.

Neden Gitmeliyim? Sadece bir ziyaretçi olarak katılmak zorunda değilsiniz tabi ki atölye çalışmalarına katılım gösterebilirsiniz. Yukarıdaki paragrafta bahsettiğim heykel bahçesi en güzel noktaları arasında yer alıyor. Farklı heykeltıraşların meydana getirdikleri eserler arasında fotoğraf çekiniliyor.

Kaçırmayın! İçerisinde yer alan tablolardan beğendiklerinizi satın alabilirsiniz. Burada bulunan hediyelik eşya dükkanı ve kafeterya mevcut.

  • Konum: Yaka mahallesi, 48900 Datça/Muğla
  • Giriş Saatleri: 10:00-20:00
  • Telefon: 0532 597 96 18
  • Yol tarifi al >

-Müzeler

7-Can Yücel Evi

Burası Neresi? Eski Datça olarak adlandırılan bölgede yer alan Can Yücel‘in evi, mütevazı bir hayat süren ünlü şairin vefatı ardından müzeye dönüştürülmüştür. İçerisinde hali hazırda kullandığı her şeyle birlikte bir yarım kalmış şarabı ve bardağı, resimleri, kendi el yazısıyla yazmış olduğu şiirleri bulunuyordu. Her yıl 12 Ağustos olan ölüm yıl dönümlerinde açıktır yalnızca. 2011 yılına kadar sürekli olarak açık olan ev, şairin mezarına yapılan saldırı sonucu kapatılma kararı alınmıştır.

Neden Gitmeliyim? Bahçede Can Yücel’in fotoğrafları, kitapları ve el yazısıyla yazmış olduğu yazılarla birlikte daktilosunun yer aldığı bir kütüphane oluşturulmuş. İçeriye giriş yapılamasa da evin kapısında fotoğraf çekilebilirsiniz.

  • Konum: Reşadiye Mahallesi, Dere Sk. No:5, 48900 Datça/Muğla
  • Yol tarifi al >

-Meydan ve Sokaklar

8-Eski Datça

Burası Neresi? Tarihi MÖ 11. yüzyıla kadar uzanan bölgeye önceden Antik Datça denirmiş. Yazımızda bahsettiğimiz Can Yücel’in evi de burada yer alıyor. Rengarenk sokaklarda gezerken tarihin atmosferini hissedeceksiniz. Bol bol fotoğraf çekilmeyi unutmayın!

Neden Gitmeliyim? Meydanda dut ağaçlarının gölgesine yerleşmiş Orhan’ın Kahvesi buradaki buluşma noktası haline gelmiş. Can Yücel’in de sık sık geldiği ve insanlarla vakit geçirdiği için Can Yücel kahvesi olarak adlandırılmaktadır. Burada biraz dinlenip bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Özellikle gözleme yemenizi tavsiye edebilirim.

Kaçırmayın! Meydandan Akkarca Sokağa’a doğru ilerlediğinizde el yapımı işlere ve Alamango Evi’ni göreceksiniz. Bu ev Alamango adındaki bir Rum vatandaşına ait olup başlarda otel ve galeri olarak hizmet vermiş ancak günümüzde herhangi bir amaç için kullanılmamaktadır. Bunun yanından devam ettiğiniz takdirde Eski Datça’nın merkezindeki Çarşı Sokağı’na çıkarsınız. Gezdiniz yoruldunuz, o zaman kısa bir mola verip Ceren Cafe – Restaurant ve Datça Sofrası’nda karnınızı doyurabilirsiniz. 🙂

9-Reşadiye Mahallesi

Burası Neresi? 1908 yıllarında belgelerde ismi Elaki olarak geçen Reşadiye, bu günkü ismini Sultan Reşad’ın tahta çıkmasıyla birlikte almıştır. Cumhuriyet’in ilanından sonra 1928 senesinde ise merkez ilçe olarak kabul edilmiş olup Datça ismini almıştır. Reşadiye, Datça’da bulunan üç mahalleden biri olup, ilçenin ilk girişinde yer almaktadır. İçerisindeki tarihi yapıları korumak adına sit alanı olarak koruma altına alınmıştır.

Reşadiye, büyük boyutlu çınar ağaçların bulunduğu meydanları, incir, dut, badem ve zeytin bahçeleri ile tam bir cennettir. Orjinal yapıdaki taş evleri günümüze dek bozulmadan gelebilmiş olup oldukça dikkat çekmektedir. Öyle ki burada bulunan Osmanlı Muğla Valisi’nin konağı yakın zamanda özüne uygun olarak restore edilmiş harika bir yapıdır. Şu an da otel olarak hizmet vermekte olan konağı gezip fotoğraf çekilmenizi mutlaka ki tavsiye ediyorum.

-Plajlar, Koylar

10-Taşlık Plajı

Burası Neresi? Merkezde Datça Yat Limanı’ndan hareketle devam ettiğinizde Taşlık Plajı’na ulaşabilirsiniz. Çakıl ve kum karışımı plajı ilçe merkezinde denize girebileceğiniz yerler arasında.

Yolu trafiğe kapalı olduğu için ancak yürüyerek gidebilirsiniz. Mavi bayrak statüsüne sahip plajda ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz kafe ve restoran gibi birçok tesis yer almaktadır. Dilediğiniz gibi şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz.

Taşlık Plajı’nın bulunduğu konum her yere öyle yakın bir noktadaki tüm güzelliklere ulaşabiliyorsunuz. Kent Park’ta bunlardan biri. Park hakkında detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Yan yana bulunan Taşlık Plajı  ile Ilıca Gölü arasındaki oyuktan gölden akan sular denize dökülmektedir. Tam denize dökülen kısımda oluşan doğal şelalenin altında insanlar kendilerine su masajı yaptırıyor adeta. 🙂

11-Aktur Plajları

Burası Neresi? Merkeze 30 kilometre mesafede yer alan Aktur Plajları arasında Çiftlik Koyu ve Kovanlık Koyu bulunmaktadır. Kovanlık Koyu’na yalnızca işleten tesis içerisinden giriş sağlanırken artık Doğa Koruma ve Milli Parklar statüsüne alındıktan sonra herhangi bir işletme kalmamıştır.

Neden Gitmeliyim? Çam ormanları ile bezenmiş bol keseden oksijenin bulunduğu belde, Aktur Tatil Sitesi Plajı, Aktur Kamping Plajı, Aktur Kurucabük Plajı olmak üzere üç tane plaja sahiptir. Bu plajların uzun kumsalları vardır. Ayrıca dünyadaki en leziz meyve ve sebzelerini burada kurulan pazarlarda bulma olanağınız çok yüksek. Denilene göre incir , karpuz ve fasulyesinin tadına doyum olmazmış.

Kaçırmayın! Burada; yelken, tracking, rafting, rafting ve tekne turu gibi yapabileceğiniz bir dünya aktivite mevcut.

12-Kızlan Gereme Koyu

Burası neresi? Kızlan Köyü’nde bulunan Gereme Koyu, temizliği ve sakinliği ile kalabalıktan uzaklaşmak isteyenler için Datça’nın önemli koyları arasında bulunmaktadır. Koy, Datça ilçe merkezine yaklaşık 10 kilometre mesafede bulunmaktadır ve rüzgar tribünlerini gördüğünüz zaman Gereme Koyu’na çok yaklaştınız demektir.

Gereme Koyu’nun sahili oldukça uzundur ancak denizi taşlı ve soğuk olduğu için çok konforlu bir yüzme deneyimi sunduğunu söyleyemeyiz. Aynı zamanda koyda herhangi bir işletme ya da duş, tuvalet gibi imkanlar bulunmuyor. Bu nedenle buraya gelenlerin bunu bilerek gelmesi faydalı olacaktır.

Neden gitmeliyim? Özellikle doğayla baş başa denize girmek isteyenler için Gereme Koyu, Datça gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken yerlerden biridir. Bu arada normal şartlarda burada kamp kurmak yasak ancak gittiğiniz zaman çadırlar görebilirsiniz. Yani risk almak ya da almamak size kalmış. Koya giriş ise ücretsiz

13-Pembe Çakıl Koyu

Görsel Kaynak: youtube

Burası neresi? Çam ormanları arasında gizlenen bu muhteşem koy, ılık ve dalgasız suyu ile yüzmeyi sevenler için Datça’daki en önemli doğal güzelliklerden biridir. Pembe Çakıl Koyu’nun en önemli özelliklerinden biri ise Datça’daki en uzun sahillerden birinin burada bulunmasıdır.

Neden gitmeliyim? Doğa içinde muhteşem bir gün geçirmek için gelebileceğiniz Pembe Çakıl Koyu’nda, trekking, yüzme, dalış gibi etkinliklerle eğlenebilir ya da uzanıp doğanın sesini dinleyerek kafanızı dinleyebilirsiniz.

14-Küfre Koyu

Burası neresi? Marmaris’te bulunan Küfre Koyu, Datça’ya oldukça yakın bir noktadadır ve Datça’dan yaklaşık 1,5 saatlik bir yolculukla Hisarönü Körfezi’ndeki bu muhteşem koya ulaşmak mümkün olmaktadır. Küfre Koyu aynı zamanda kamp kurulabilecek yerlere de ev sahipliği yapmaktadır ve bu da kamp severler için Küfre Koyu’nu Datça’nın yakında gidilmesi gereken yerlerden biri haline getirmektedir. Burası bakir kalmış koylardan biri olduğundan herhangi bir işletme bulunmuyor; bu nedenle buraya gelmeyi planlıyorsanız yiyecek ve içeceğinizi yanınızda getirmeniz gerekiyor.

Neden gitmeliyim? Denizin ve doğanın tadını çıkarmanıza imkan sağlaya Küfre Koyu, aynı zamanda tekne ve yat gezisine çıkanlar için de çok keyifli duraklardan biridir. Küfre Koyu’nun su altı dünyası da oldukça renklidir ve burada her mevsim gerçekleştirilen tüplü ya da tüpsüz dalışlar ile su altının eşsiz dünyasını da gözlemleyebilirsiniz.

15-Hayıtbükü Plajı

Burası Neresi? Daire şeklindeki küçük koy, sert rüzgarlara karşı korunaklı olması sebebiyle sıkla tercih edilen bir yerdir. Sahilin kumluk ve denizin sığ olması özellikle ailelerin buraya ilgisi yoğundur. Ağaçların çevrelediği şık restoran ve konaklama tesisleri yer alıyor. Tesisler plajda, şezlong ve şemsiye hizmeti sağlamaktadır. Fiyatları 20-30 TL olarak değişiyor.

Datça’nın Mesudiye köyünün denize bakan kıyılarından birinde  yer alıyor. Köyün meydanından kalkan minibüsler Datça merkeze düzenli olarak sefer düzenlenmektedir. Ayrıca çevre yörelerden günübirlik tekne turlarının da uğrak noktası haline gelmiştir.

Kaçırmayın! Dar ancak uzun plajında bu güzel denizin keyfini sürdükten sonra akşam saatlerinde restoranlar plaja kurdukları masalar, mum ışığında bir yemek ve denizin dalgasının kıyıya vuran sesi eşliğinde bir akşam geçirmenizi muhakkak ki öneririm.

16-Ovabükü Plajı

Burası Neresi? Datça’dan 20 kilometre uzaklıkta yer alan Ovabükü, Hayırbükü’ne yalnızca 1 kilometre uzaklıktaki bulunuyor olup kum ve çakıl karışımı sahili upuzun olması sebebiyle herhangi bir sıkışıklık yaşanmıyor. Plaj içinde yeme-içme tesisleri mevcutken şemsiye-şezlong hizmetleri de verilmektedir.

El değmemiş doğasını halen koruyan koy, Mesudiye köyüne bağlı olup tatil için Datça’yı seçen insanların uğradığı bir tatil noktası. Tabi bunun yanında koyun etrafında konumlanan ev ve pansiyonlar buranın yazlıkçı bölgesi olarak düşünmemizi sağlıyor.

Neden Gitmeliyim? Yalnızca güzel denizi değil dağ manzarasının da keyfini sürmek, yürüyüş parkurlarında kısa yürüyüşlere çıkmak, balık tutmak ve gün batımının tadını çıkartabileceğiniz size sunduğu huzur dolu etkinliklerin tadını çıkartabilirsiniz.

17-Güllük Plajı

Burası Neresi? Datça merkeze 15 kilometre uzaklıkta yer alan Güllük Plajı, Perili Köşk ve Adaburnu Gölmar tesisleri bulunmaktadır. Bu tesisler plajda şezlong ve şemsiye hizmeti veriyorlar. Genel olarak sakin bir yer olan plaj, sakin bir tatil için ideal noktalar arasında yer alıyor. İri kuma sahip plajın tam karşısında adalar bulunuyor. Denizin birden derinleştiğini de belirtmek isterim. Dikkatli olmanızda fayda var.

18-Kumluk Plajı

Burası Neresi? Hastaneönü Plajı’ndan istikametle liman yönüne doğru yürüdüğünüz takdirde Kumluk Plajı’na ulaşabilirsiniz. Adından da anlaşıldığı üzere tüm sahili kuma sahip olup sığ bir denizi vardır. Git gide derinleşen Kumluk Plajı, özellikle yüzme bilmeyen insanlar tarafından tercih ediliyor. Burayı işleten mekanların masa ve sandalyelerini sürekli olarak görmeniz mümkün.

Plajın hemen yanında trafiğe kapalı kumluk bir yol var, bu yol üzerinde birçok restoran ve kalmak için pansiyonlar bulunmaktadır. Bu pansiyonlara ait şezlong ve şemsiyeler plaj içerisinde yer almaktadır. Yaz dönemlerinde hayli kalabalık olan plaj içerisinde duş, kabin gibi hizmetler sağlanıyor.

19-Akçabük Koyu

Burası Neresi? Ovabükü ile Palamutbükü arasında konumlanan koy, Akçabük Yarımadası’nın en iyi plajları arasında yer alıyor. Belirli bir dönem özel arazi olarak çitlerle çevrilen plajın kullanımı kapanmıştır. Ancak 2018 yılında kamp alanı olarak düzenlenmiştir. 50 dönümlük orman alanı temizlenerek, kendi getirmiş olduğunu çadırlar veya hali hazırda burada bulunan çadırlarda kamp yapabilirsiniz. Girişin ücretli olduğunu belirtmeliyim.

  • Adres: Palamutbükü Mesudiye Yolu 1.2 km Akçabük koyu, 48900 Muğla
  • Yol tarifi al >

20-Palamutbükü

Burası Neresi? Datça’ya 25 kilometre uzaklıkta bulunuyor olup, üç güzeller olarak adlandırılan Hayıtbükü, Ovabükü, Palamutbükü koylarının son sırasında yer alıyor. Mavi ve yeşilin birbiri ile buluştuğu harika bir doğal ortam olan Palamutbükü, zeytin, badem ve çam ağaçları ile çevrelenmiştir. Knidos’un önemli yerleşim alanlarından biri olan bu yer, antik dönemde limanı ve arazileri ile oldukça ünlüdür.

Neden Gitmeliyim? Datça’nın en uzun kumsalına sahip Palamutbükü, ziyaretçi sayısıyla son yıllarda kendinden epey söz ettirmektedir. Bunu sebeplerinden biri de hem rüzgar almayışı hem de berrak denizinden kaynaklanıyor. Kumsal boyu yan yana sıralanmış birçok işletme görmeniz mümkün.

Her işletmenin kendine ait şezlong ve şemsiyeleri mevcut. Bunları kullanabilir ve yeme-içme hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Denizin hemen derinleşmesi sebebiyle yüzmeyi iyi bilen insanlar tarafından sevilen bir denizdir.

Tarih ve doğanın muhteşem uyumunu görebileceğiniz muhteşem tatil rotası, şehrin karmaşasından uzak kafa dinlemek için en ideal nokta. Buranın bu denli tercih edilmesinin bir diğer sebebi de yerel halkın misafirperver ve sıcakkanlı oluşudur.

21-Kargı Koyu

Burası Neresi? Merkeze 4 kilometre mesafede yer alan Kargı Boyu, çanak şeklinde olup etrafı dağlarla çevrilidir. Buda rüzgarı almasına engel olduğu için denizi oldukça ılıktır. Koyun plajı çakıl taşlı olmasına karşın sevilen yerlerden biri. Merkeze yakın oluşu ve buna rağmen doğal güzelliğinden hiçbir şey kaybetmemesi buraya tercih edilebilir kılıyor.

Kargı Koyu’nun birçok yerinde denize girebilirsiniz. Tepede bulunan Mandalya Restoran’ın plaja yaptığı yiyecek içecek ve şezlong-şemsiye  hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Ulaşım; Her yarım saatte bir Kargı Koyu’na hareket eden minibüsler mevcuttur. Kendi aracınızla geliyorsanız ücretli bir otoparkı bulunuyor.

22-Kızılbük

Burası Neresi? Hayırbükü’nün sol tarafın kalan Kızılbük’e Gabaklar Pension olduğu için Gabaklar Koyu adıyla da bilinmektedir. Mesudiye Köyü’ne bağlı ikinci köy Kızılbük, bungalovda tatil geçirmeyi sevenler için oldukça uygun olup çevresi yeşilliklerle kaplıdır. İşletme tesisinin sunduğu şezlong ve şemsiyeyi kiralayabilirsiniz ancak ücret ödemek istemiyorsanız plajın ücretsiz alanından faydalanabilirsiniz.

23-Gebekumu Plajı

Burası Neresi? Kızlantı Palajı ile aynı körfezde bulunan Gebekum, Datça’nın en ünlü plajları arasında yer alıyor. Plajın kumsalı fosil kalıntılarıyla dolu olduğu için koruma altına alınmıştır. O sebeple bir kum alınması bile yasak! Gebekum Doğa Parkı Fosil Kumulu Koruma Alanı 6 milyon yıl sürede oluşan tortuları içinde bulunduran ve bir daha yapılamayacak bir doğa harikası.

5 Kilometrelik uzunluğa sahip plajı; 19 kuş,  85 farklı bitki türüne ev sahipliği yaparak zengin bir canlı çeşitliliğine ev sahipliği yapmaktadır. Coğrafi konumu ile güçlü rüzgar alıyor oluşu windsurf parkurlarıyla kendinden söz ettirmesine olanak sağlıyor.

Flow Datça ve Surf Tatil Köyü tesisleri yer alıyor burada. Restoran, kafe, bar, şemsiye ve şezlong hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Ancak soyunma kabininin bulunmadığını da hatırlatmak istiyorum. Tesislerin olmadığı kısımlarda şezlong ve şemsiye gibi hizmetler ne yazık ki mevcut değil. Aktur ve Billurkent minibüslerini kullanarak plaja ulaşabilirsiniz.

24-Kızlanaltı Plajı

Burası Neresi? Yay şeklindeki plaj, Burgaz Uzun Azmak ile Gebekum Koruma Bölgesi arasında bulunuyor. Kum kumu ince yapıda olup, güçlü rüzgara sahip olması nedeniyle windsurf sporu için oldukça elverişlidir. Deniz seviye yavaş yavaş derinleştiği için dikkatli olmanızda fayda var!

Herhangi bir tesis bulunmadığı için şezlong ve şemsiye gibi herhangi bir hizmet sağlanmıyor. Ancak Uşaklılar Sitesi yolu üzerinden buraya gelirseniz bu yönde kafe, şezlong ve şemsiye bulunuyor. Fazla kişi olmadığı için sessiz sakin bir zaman geçirebilirsiniz.

  • Konum: Kızlan, 48900 Datça/Muğla

25-Yazıköy Plajı

Fotoğraf: Zeki Mert Barut

Burası neresi? Datça’ya 26 kilometre uzaklıkta bulunan Yazıköy Plajı, bakirliğini hala korumayı başarabilmiş, sessiz ve sakin Datça plajlarından biridir. Rüzgara açık bir konumda bulunan koy, dalgalı bir suya sahiptir ve ulaşım anlamında da sıkıntılıdır. Köy kahvaltısı yapmak ve yiyecek içecek gibi ihtiyaçlarınız için plajın bulunduğu Yazıköy’e kısa bir yürüyüşün ardından ulaşabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Yolu biraz kötü olsa da bu sayede bakirliğini koruyan Yazıköy Plajı, kafa dinlemek ve biraz da denize girmek isteyenler için oldukça idealdir. Sakinliği ve pırıl pırıl denizi Yazıköy Plajı’nı kampçılar için de bir uğrak yeri haline getirmiştir.

  • Adres: Yazı, Unnamed Road,, 48900 Yazıköy/Datça/Muğla
  • Yol tarifi al >

26-Karaincir Plajı

Burası Neresi? Aktur bölgesine doğru ilerlediğinizde 18 kilometre uzaklıkta Karaincir Koyuna rastlayacaksınız. Sahili ince kumla kaplı plajın denizi oldukça sığ epey bir ilerledikten sonra seviye ancak belinize ulaşıyor. Bu özelliği ile hem çocuklu aileler hem de yüzme bilmeyenler için genellikle tercih edilmektedir.

Bulunduğu konum itibariyle rüzgar almayışı ve çevresinde bulunan işletmeler yoğun olarak ilgi görmesinde rol oynuyor elbette ki. Bu işletmelere ait şezlong ve şemsiyelerde bulunuyor. Soyunma kabini ve duş gibi imkanlarda sağlanıyor. Üstelik tam bitiminde bir tatil köyü yer alıyor. Bu kadar sık gelinmesi özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık olmasına sebep oluyor ne yazık ki.

27-Kurubük

Burası Neresi? Ovabükün’den hareketle Palamutbükü’ne giderken görebileceğiniz Kurubük’te hiç bir işletme tesisi bulunmamaktadır. Keşfedenlerin vazgeçemediği güzellikteki koy, söylediklerimden tahmin edebileceğiniz üzere sessiz sakin bir yer. Ancak suyun içinde büyük taş ve kaya parçaları var maalesef ki ama yanınızda deniz ayakkabısı alırsanız bu durum sorun olmaktan çıkıyor. 🙂

28-Domuz Çukuru Koyu

Burası Neresi? Datça’nın Mesudiye Köyü’ne yakın bir noktada konumlanan Domuz Çukuru Koyu, kafa tatili yapmak isteyen yazlıkçılar tarafından tercih ediliyor. El değmemiş güzelliğe sahip koyun bu durumda olmasındaki en büyük etken sadede deniz yolu ulaşımının olmasında kaynaklanmaktadır.

Mavi bayrak almaya hak kazanmış denizi ile gelenleri adeta büyüleyen koyda hizmet veren tesis keyifli bir tatil geçirmeniz için tüm olanakları sağlıyor sizlere. Datça ve Hayırbükü’nden hareketle kolaylıkla ulaşım sağlanabilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Domuz Çukuru Koyu ismini; koyun etrafını saran incir ağaçlarından incir yemeğe gelen yaban domuzlarından almıştır. Mis gibi bir deniz ve mis gibi bir yeşillik size de harika bir kamp ortamını canlandırmıyor mu? Elbette ki eşsiz bir kamp deneyimi tatmanızı sağlamak üzere olanak sağlanıyor. Doğayı seviyorum da kamp işleri benim için problem diyorsanız hiç merak etmeyin o da düşünülmüş. Bungalov evleri kapılarını sizlere açıyor.

Kaçırmayın! Koyun çevresinde küçük yürüyüşler yaparak bölgeyi keşfedebilir ve ilginize çekecek mağaraları gezebilirsiniz. Geceleri, yazların vazgeçilmezi bir ateş yakıp uzanın ve güzel yıldızları izleyin. Bir ayrı parlıyor resmen!

29-Akvaryum Plajı

Burası Neresi? Belki de Türkiye’deki en berrak denize sahip Datça, Yunanistan‘a yakın olması sebebiyle plajlarına benzemektedir. Şirin ufak bir yerleşim yeri olan bu bölgede büyük oteller görmeniz çok mümkün değil. Tesislerin yer almadığı bu koyda dilediğiniz gibi kamp ve piknik yapabileceğiniz bir yerdir.

Adından da anlaşıldığı üzere tıpa tıp akvaryum suyunu andıran berraklıktaki denizde yüzerken kendinizi içindeki canlıları izlerken bulacaksınız. Plajda renkleri kırmızılı pembeli rengarenk taşlar bulunuyor. Plaj oldukça bakir olduğu için merdivenle inişi yoktur ancak insanlar inip çıktıkça belirli bir yol oluşturmuşlar.

Arabanızla ile geleceksiniz yukarıda bulunan park alanına bırakırsanız herhangi bir ücret ödemek durumunda kalmazsınız. Hatta burada bulunan ormanlık alanda kamp dahi yapabileceğinizi söyleyebilirim. Daha önce bahsettiğim üzere herhangi bir işletmenin bulunmaması sebebiyle yeme içme ihtiyaçlarınızı 4 kilometre uzaklıkta bulunan marketten alabilirsiniz. Datça’dan kalkan tekneler ilde de koya ulaşmanız mümkün. unutmadan söyleyeyim yanınıza mutlaka deniz gözlüğü gitmeyi unutmayın!

30-Lindos Koyu

Burası Neresi? Hisarönü Körfezi’nin yakınındaki Lindos, Datça’nın en doğusundaki en güzel koylardan. Öyle ki Datça’nın sınırları burada bitiyor ve Marmaris‘e geçiliyor. Lindos’a Çatı Koyu’na giderken bulunan toprak yoldan 2 kilometre sonra ulaşabilirsiniz. Çevresi çam ağaçlarıyla dolu olan koya denizden de ulaşım sağlanıyor.

  • Adres: Datça, Aşık Veysel Sokağı No:2, 48900 Datça/Muğla
  • Yol tarifi al >

31-Sarıliman Koy

Burası Neresi? Datça’nın 19 kilometre uzaklıkta Karaincir Koyu’nu geçtikten sonra rastlayabileceğiniz Sarıliman, daha çok karayolu ile ulaşılıyor. Kayalık ve taşlık bir denize sahip oluşundan ötürü ulaşımı için fazla tercih edilmemektedir. Balıkçıların ve kamp severlerin ilgisini çeken koy, piknik yapmak içinde elverişli bir ortam sunar.

  • Adres: 48900 Datça/Muğla

32-Armutlu Su Koyu

Burası Neresi? Kargı Koyu’ndan istikametle İnceburun’a doğru giderken göreceğiniz ilk koy olup, küçük bir koydur. Mavi yolculuk teknelerinin sıkla ziyaret ettiği Armutlusu’ya, karadan Kargı Koyu yürüyüş patikasından yürüyerek de ulaşabilirsiniz.  Suyunun berrak oluşundan dolayı herkes burayı akvaryum olarak adlandırmıştır. Arka bitişiğinde de Gökliman Koyu yer alıyor. Bu iki koyu bir kara parçası birbirinden ayırıyor.

33-Bencik Koyu

Burası Neresi? Datça Limanı’nın en dar yerinde bulunan Bencik Koyu, Hisarönü ve Gökova Körfezlerinin ortasında konumlanıyor. Kafanızı dinleyip, kısa yürüyüşlere çıkabileceğiniz koyda, güzel denizin manzarasının tadını çıkartabilirsiniz. Burada kalmak isterseniz tam karşısında bulunan bir otel ve pansiyon bulabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Datça’nın görülmesi gereken yerleri arasında bulunan Bencik Koyu, küçük olmasına karşın kısa bir deniz keyif yapmak isteyenler için tercih edilebilecek bir yerdir.

34-Hastanealtı Plajı

Burası Neresi ? Merkez ilçede bulunan Hastanealtı Plajı ismini, hemen arkasında bulunan devlet hastanesinden almaktadır. Çakıl ve kum karışık plajı merkezde olması sebebiyle halkın yoğun ilgisine maruz kalmakta. E bulunduğu konum itibariyle çevresinde de yeme-içme ve konaklama tesisi açısından oldukça zengin. Bu halka plajı içerisinde şemsiye, soyunma kabini ve duş da bulunmaktadır.

35-Merdivenli Koyu

Burası Neresi? Mersincik’ten 2 saatlik bir yürüyüş mesafesinde bulunan Merdivenli Koy, rehber olmadan gidilmemesi gereken bir yer! Karia yürüyüş yolunun üzerinde yer alan koya denizden de ulaşabilirsiniz. Hoş manzarası ile sizi içine çekecek bir koy.

Neden gitmeliyim? Merdivenli Koyu, Datça’nın önemli doğal güzelliklerinden biridir ve Datça’dan ayrılmadan önce mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olarak kabul edilmektedir.

36-Çatı Koyu

Burası Neresi?  Balıkaşıran’dan sonra gelen Çatı Koyu’na çam ağaçlarıyla çevrili doğal bir liman olma özelliğini taşımaktadır. Tekneler tarafından günlük olarak ziyaret ediliyor olup, sık olarak balıkçı tekneleri de uğramaktadır. Balıkaşıran’dan Datça yönüne doğru ilerlerken eski karayoluna saptıktan sonra 2 kilometre kadar gittiğinizde ulaşmış olacaksınız.

37-Balıkşıran

Burası Neresi? Datça Yarımadası’nın en dar yerinde bulunan Balıkaşıran’ın küçük küçük birbirine bağlı koyları vardır. Knidos yolu üzerinde bulunan bölge karayolu ile 10 dakikalık bir mesafede yer alıyor. Çam ağaçları içindeki bu güzel koy çevresinde bulunan Karia yolu üzerinde doğa yürüyüşü yapmak mümkün.

38-Bağlarözü Koyu

Burası Neresi? Yazı köyü geçtikten sonra Knidos’a 6-7 kilometre uzaklıkta bulunan koy, Akdeniz tarafına yakın oldukça güzel bir koy. Knidos’a doğru giderken hemen sol tarafta kalıyor. 1 kilometrelik bir toprak yolun bitiminde bulunuyor ancak dikkat edin yol alçak arabalar için tehlikeli. Antik çağ döneminde bağlarla kaplı koy şimdilerde  badem ve zeytin ağaçlarıyla doludur. Piknikçiler tarafından da tercih edilen bir nokta.

39-Diğermenbükü

Burası Neresi? Ege Denizi tarafında bulunan Değirmenbükü, Yazı Köyü’nden 5 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Genellikle köy halkının piknik yapmak için tercih ettiği noktalardan bir tanesi. Aynı zamanda Karia Yolu’nun geçiş bölgesidir. Gidiş yolunun arabalar için pek uygun olmadığını belirtmeliyim.

40-Poyraz Liman

Burası Neresi? Murdala’dan doğu tarafından doğru giderken görebileceğiniz limanın oldukça geniş bir sahili bulunuyor. Burası denize girmek, piknik yapmak ve kamp yapmak için için uygun.

41-Mersincik Koyu

Burası Neresi? Murdala’nın ardından gelen büyük koy Mersincik’in hemen yanında bulunan küçük koy Poyraz yer alıyor. Rüzgara kapalı koyda mavi yolculuk tekneleri demirlemektedir. Doğa yürüyüşçüleri de bu koyu sıklıkla tercih ediyor. Cumalı Köyden başlayan toprak yolu takip ettiğinizde buraya ulaşabilirsiniz. Ayrıca koyun doğu tarafında kamp yapabilirsiniz.

42-Çiftlik Koyu

Burası Neresi? Yarımada’nın güneyinden Marmaris’ten Datça’ya gelen yolun 30 kilometre ilerisinde yer almaktadır. İlçenin en büyük tatil sitesi olan Aktur Tatil Sitesi yer almaktadır. İçerisinde tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz her şey mevcut. Tabi öncelik olarak site sakinlerine hizmet veriliyor. Datça’dan düzenli olarak kalkan Aktur minibüsleri seferleri vardır.

43-Murdala Koyu

Burası Neresi? Datça’ya 38 kilometre uzaklıkta yer alan Murdala, aynı zamanda yerleşim bölgesidir. Knidos yolundan yürüyüş yapanların mutlaka ki uğradığı koyda, dilediğiniz takdirde  kamp yapabilir ya da denizin tadını doya doya çıkarabilirsiniz.

44-Çakal Koyu

Burası Neresi? Datça’nın Gökova Körfezi yönünde olan Çakal Koyu, Soğuksu virajına gelmeden döndüğünüzde çeşmenin yolundan giriyorsunuz ve böylelikle ulaşılabilirsiniz. Ancak bölgede özel arazi çitleri bulunduğundan, derenin içinden yürüyerek geçmeniz gereklidir.

45-Hurmalıkbük

Burası Neresi? Datça’nın meşhur hurma ağaçlarının en yoğun olduğu yer olan koya Hurmalıbük Koyu denmektedir. Çam ağaçlarının da bu güzelliğe eşlik ettiği yeşilliklerin içinde kendinizi cennette hissedebilirsiniz. Deniz yoluyla gelebileceğiniz koy, tur teknelerinin sıkla uğradığı bir yer.

  • Adres: Datça, Aşık Veysel Sokağı No:2, 48900 Datça/Muğla
  • Yol tarifi al >

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Yeşil Alanlar/ Parklar

46-Kent Park

Burası Neresi? Datça merkez yer alan park, okaliptüs ağaçları ve maki ile süslenmiş en büyük park alanlarından biridir. 2003 yılında halkın kullanımına açılmış olup, önceki halinde arazinin bataklık oluşu yapımı konusunda bir hayli zorlamış olsa da böyle güzel bir amaca çevrilmesi verilen emeklere değmiş.

Neden Gitmeliyiz? Gelenler tarafından sıkla ziyaret edilmektedir. Beldenin yorgunluğunu atmak için liman ve deniz manzaralı dinlenme noktası olan park, sıcaklığın yükseldiği saatlerde tam bir kurtarıcı nitelikte. Taşlık Plajı yolu üstünde bulunan Kent Park’a gün batımı saatlerinde giderseniz oluşan güzel görüntünün tadını çıkartabilirsiniz. 🙂

Kaçırmayın! Alışagelmiş çocuk oyun alanlarının yanı sıra spor ve dinlenme içinde tasarlanmıştır. Basketbol, voleybol ve yürüyüş alanları gibi. Parkın içerisinden çıkmadan yeme ihtiyacınızı karşılamanız adına kafe ve çay bahçesi bulunuyor. Aracıyla gelenler için park sorunu olmadığını not olarak düşmeliyim, malum bulunduğumuz koşullarda bunlar önemli kriterler.

47-Sevgi Yolu

Burası Neresi? Datça merkezde  Kumluk ile Hastaneönü plajları arasında kalan ve genellikle buraya has ürünlerin satışlarının yapıldığı Sevgi Yolu sahil kesiminde yer alıyor.  Genellikle akşam vakitlerinde plajdan dönerken uğrayabilir ve yerel halk tarafından el emeği göz nuru hazırladıkları çeşitli eşyalarını sergiledikleri tezgahları gezebilirsiniz. Bir tatilde benim için belki de en olmazsa olmaz olay budur. İnanılmaz keyif alıyorum akşamları  yaz esintisi eşliğinde pazar yerlerini her akşam keyifle yeniden gezmeyi. Eğer siz de bu olayı yaşamayı seviyorsanız gitmeyi ihmal etmeyin!

-Göller

48-Ilıca Gölü

Burası Neresi? Taşlık Plajı’nın güneyi kıyısında yer alan Ilıca Gölü, şifalı su olarak bilinmektedir. Antik Roma’dan bu yana sodalı ve şifalı olduğu düşünülen bu göl, tam deniz ile karanın kavuştuğu noktada dağın yamacından dökülen su ile beslenmektedir. Özellikle sedef ve mantar hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.

Neden Gitmeliyim? Bir diğer adıyla Bizans Havuzu dinilen gölün yalnızca suyu da değil çamuru da rağbet görmektedir. Suyun tam olarak denize döküldüğü noktada doğa bir şelale oluşuyor. Buraya dilediğiniz gibi girip yüzebilirsiniz. Üstelik tamamen ücretsiz!

-Mağaralar

49-Teke Suyu Mağarası

Burası Neresi? Söylenene göre mağaranın ismi bu mağaradan su içen tekeden gelmektedir. Datça Marmaris yolu istikametinde bulunan Aktur ve Kurucabükü geçtikten hemen sonra sola doğru dönen Alavara yolunun hemen girişinde yer alıyor. Yeşillik içine saklanmış mağarayı ilk bakışta görmekte zorlanabilirsiniz. İçi karanlık olduğu için bir ışığa ihtiyacınız olacak. Mağara ilk girdiğinizde doğal oluşumlarla meydana gelmiş sarkıt ve dikitler oldukça göz alıcı.

Aşağı tarafa doğru inen kademeli bir yapısı var mağaranın. Öncelik olarak suya rastlayamayacağınız geniş bir alanla karşılaşacaksınız. Ancak ilerledikçe bir sonraki aşamada tabanı su ile kaplı yere ulaşacaksınız. Haliyle temkinli olmanızda fayda var kaygan olabilir! Mağaranın içindeki damlataşı şekillere rengarenk görünümdedir. Yeraltı mağarasına karşı ilgi duyanların seveceği türden bir yer.

-Diğerleri

50-Datça Şarapçılık

Burası Neresi? Datça’ya gelindiği takdirde mutlaka gelinmesini gerek gördüğüm yerlerin bir tanesi de Knisdos Şarapçılık’tır. Ankaralı bir aile emeklilik yılları için Datça’ya yerleşmişler ve Knidos’un yaklaşık 4 bin yıllık şarap tarihi dikkatlerini çeker. Bunun üzerine bu işe girişmeye karar verirler. Bölgede bulunan asmaları canlandırmakla işe koyulan aile, Bursa’nın Zeytinbağı Kasabasında kurulu Bakus Şarapçılığı 2011 yılında devralmışlardır.

Akdeniz iklimi şarapçılık için oldukça elverişli olup, rüzgarlı ve az nemlidir ve bu da üzümlerin gelişmesine oldukça katkı sağlamaktadır. Değirmenaltı bölgesinde eski değirmenin tam karşısına yeni yapılmış bir değirmen ve çevresine yeni inşa edilmiş binalar ile Knidos Şarapçılık’ı göreceksiniz.

Neden Gitmeliyim? Binaya girdiğiniz takdirde ilk uğrak noktanız bar oluyor, tadım yapmak için. Kırmızı, beyaz, pembe ne ararsınız çeşit çeşit şarap mevcut. Artık gerisi sizin damak zevkinize kalmış. Fiyatların da oldukça uygun olduğunu hatırlatayım.

Buradan üretim alanlarına doğru ilerliyorsunuz; kısa ve uzun olarak iki tur seçeneği mevcut. Tercih ettiğiniz takdirde çalışanlar ile birlikte detaylı bir keşfe çıkabilir, yapım hakkında bilgiler edinebilirsiniz. Öyle ki bazı dönemlerde bağ bozumu etkinliklerine katılmanız için aktiviteler düzenlenmektedir.

Kaçırmayın! Ve geldik en güzel yere! Terasa çıkıp manzara eşliğinde bir kadeh ve peynir tabağı söyleyip tadını çıkarmalısınız. Ayrıca dışardan yiyecek içecek getirerek kendi mangalınızı da yakabilirsiniz. Akşam kapanma saati falan yok istediğiniz kadar durabilirsiniz.

  • Adres: Reşadiye Mah., Barış Sokak No: 12, Reşadiye, 48900 Datça/Muğla
  • Çalışma Saatleri: Her gün 10:30-22:30
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Yakınındaki Tatil Yerleri

51-Kızlan Köyü

Burası Neresi? 1200 kişilik nüfusu ile Datça merkeze 10 kilometre uzaklıkta yer alan tatlı bir Ege köyü olan Kızlan, bulunduğu yarımada üzerinde en fazla rüzgar alan bölgedir. Yeşille çevrelenmiş Ege Deniz’i manzarasına sahip olup adeta insana huzur ve dinginlik veren bir özelliğe sahip. Yaz aylarında var olan nüfus artış göstererek bölgeye hareketlilik kazandırmaktadır.

Geniş arazileri içinde barındırması ilçenin tüm sebze ihtiyacını tek başına karşılamasına olanak sağlamaktadır. Hele ki ismini köyden alan Kızlan Ovası, aralarında en verimli topraklara sahip ovadır.  Köyün genel geçim kaynaklarından ilki; iki adet zeytinyağı fabrikasında yaptıkları organik zeytinyağı üretimi, ikincisi ise yerel halk tarafından yapılan butik şarap üretimidir.

Neden Gitmeliyim? Zeytin ve badem ağaçlarıyla dolu bu köyde  kendilerine bir çok ürün elde edilmektedir. Çeşit çeşit yöresel ürün bulabilir ve satın alabilirsiniz. Datça’da gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahip Gebekum Doğa Koruma Alanı bu köy içerisinde yer alıyor. Gel gelelim meşhur Kızlan Yel Değirmenlerine. En fazla rüzgar alan yer olduğundan bahsetmiştik.

Altı tarihi yel değirmeni Kızlan Köyü’nün kavşağında yan yana sıralanmaktadır. Bu değirmenlerden sadece bir tanesi yenileme çalışmalarıyla restore edilerek restorana dönüştürülmüştür ve bir tanesi de ev olarak kullanılmaktadır. Geriye kalanlar ise anıt olarak ziyarete açık olup, içerisini dilediğini gibi gezebilir ve mekanizmaları inceleyebilirsiniz.

Kaçırmayın! Gebekum’da sörf yapmayı, Gereme Koyu’nda bisiklet sürmeyi, yine Gereme’deki piknik alanlarında piknik yapmayı ve köyde bulunan harika yürüyüş yollarında kısa bir tura çıkmayı atlamayın…

*Datça merkeze 10 kilometre uzaklıkta yer almaktadır, 15 dakikalık bir süre içerisinde ulaşabilirsiniz. 

52-Yakaköy

Burası Neresi? Datça merkeze 22 kilometre uzaklıkta bulunan Yakaköy’ün nüfusu toplamda 763 kişidir. Köyün ilk kurulduğu yer Kocadağ yamacında yer alıyor olup, son zaman turizmin yaygınlaşmasıyla kıyı kesimine doğru genişlemeye başlamıştır. Bu köyde yer alan Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi sayesinde yıl içerisinde düzenlenen etkinlikler ile bölge hareketlilik kazanmıştır.

Yakaköy’ün Kumyer Mahallesi, yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta yer alıyor olup, antik çağlarda önemli bir merkez ve ticaret yollarına ev sahipliği yaptığı için çeşitli kalıntıları görmek mümkün. Kumyer Ovası’nın çevresi zeytin ve badem ağaçlarıyla çevrili olup ticaret konusunda kendini epey bir geliştirmiştir. Datça’nın önemli turizm yerlerinden biri olan Palamutbükü’nün yöreye sağladığı katkılar sayesinde geçim sağlamaktadır.

*Datça ile Yakaköy arası 22 kilometredir, yaklaşık 30 dakikalık bir yolculuğun ardından ulaşabilirsiniz. 

53-Aktur

Burası Neresi? Çevresi dağlarlar ve ormanlarla çevrili Aktur, doğanın tam kucağın yer alıyor desem yanlış olmaz. Mavi bayraklı plajlara sahip, güzel ülkemizin nadide tatil bölgelerinden sadece biridir. Datça’ya 30 kilometre uzaklıkta bulunan bu bölgede yeşillikler içerisinde yan yana sıralanmış Aktur evlerini görmek mümkün.

Neden Gitmeliyim? Yeşil ile mavinin kucaklaştığı cenneti andıran Aktur, Çiftlik ve Kurucabük Koy’larından meydana geliyor. Çiftlik Koyu’nun hemen yanı başında Kovanlık Koyu yer alırken Adatepe adındaki yarımada bu iki koyu birbirine bağlıyor. Burada yer alan tüm işletmeler bu koylar çevresinde yer alıyor.

Site içerisinde; eczane, kuaför, tenis kortları, voleybol ve basket sahası, restoran iki bar-disco, bir su altı dalgıç ve yelken okulu, internet kafe, okuma salonu ve uluslar arası bir kamping gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz tüm her şey mevcut. Ayrıca bunların yanı sıra haftanın üç günü pazarda kuruluyor. Bununla da bitmiyor.

Aletli dalış, windsurf, yelken, günübirlik, tekne gezileri, amatör balık avcılığı, tracking, rafting gibi aktivitelerde sıklıkla düzenleniyor. Yaz aylarında pek çok teknenin koylarda demirlediğini görmek olası. Kovanlık Tabiat Parkı’nda bungalov evleri yer alıyor.

Aktur Kamping’de 400 kişilik kamp alanı mevcut ve Aktur Tatil Köyü Sitesi’nin hemen yanında bulunuyor. Bu sebeple site içerisindeki tüm imkanlardan da yararlanabiliyorsunuz. Kendi çadırınız ve kamp aracınızla da konaklayabileceğiniz bir bölüm ayrılmış.

Kamp alanında; restoran, tenis kordu, çamaşır yıkama yerleri, yemek pişirebileceğiniz bir alan ve duş yerleri bulunmaktadır. Her yönüyle size eşsiz bir tatil yaşatma imkanına sahip Aktur, sağladığı hizmetler ve tatil seçenekleri ile her ihtiyaca uygun harika bir tatil beldesi.

Ulaşım; Datça merkezden minibüsler ve şehirler arası otobüslerde siteye girerek yolcu alıp bırakıyorlar. Tabi bunun yanında sitenin taksileri de mevcut.

*Datça ile Aktur arası 30 kilometre olup yaklaşık 35-40 dakika sürmektedir. 

54-Emecik

Burası Neresi? Muğla ile Datça arasında yer alan Emecik, aslına bir köy olsa da turizmin sağladığı katkılar ile kendini geliştirmeyi başararak kendini geliştirmeyi başarmıştır. Böylelikle bir turizm merkezi haline gelmiştir. Burası hakkında, İspanyol korsanların 500 yıl önce cüzzamlı hastaları buraya bırakması üzerine hastaları tedavi eden yer olarak bilinmektedir. 1970 yılından bu yana Datça Turizm Bölgesi olarak koruma altına alınmıştır. Tatil köylerinin çoğunluğu Emecik’te bulunmaktadır. Tatil köylerinin çoğunluğu burada bulunmaktadır.

*Datça ile 18 kilometre uzaklıkta konumlanan Emecik’e 20 dakikada ulaşabilirsiniz. 

55-Cumalı Köyü

Burası neresi? Palamutbükü ve Knidos Antik Kenti gibi Datça’nın önemli turistik noktalarına yakın bir konumdaki Cumalı Köyü de Datça’dan günübirlik gezi düzenlemek için değerlendirilebilecek yerlerden biridir. Yüzlerce yıl öncesinden günümüze yerleşim yeri olarak kullanılan Cumalı köyü sokaklarındaki taş evler arasında gerçekleştirilen yürüyüşler oldukça keyifli oldukça keyifli geçmektedir.

Neden gitmeliyim? Cumalı Köyü’nde ziyaretçiler keyifli bir yürüyüşün yanı sıra yöre halkı tarafından hazırlanan Ege lezzetlerini de tatma şansına sahip olmaktadır. Dileyen ziyaretçiler köyde bisiklet kiralayarak bisiklet de sürebilmektedir.

56-Hızırşah Köyü

Burası Neresi? İlçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta konumlanan Hızırşah Köyü, Selçuklu Dönemi’nden kalmış olan ve günümüzde restore edilerek özüne bağlı kalan Hızırşah Camisi ile oldukça ünlüdür. Köyün etrafı yüksek dağlarla çevrili olup eşsiz güzellikteki vadi ve doğa güzelliklerine ev sahipliği yapmaktadır.

Köyün başlıca geçim kaynağı, ipek böcekçiliğidir. Kadın erkek göz etmeksizin tüm yöre halkı bu konuda tüm faaliyetlerin içerisinde yer alıyor. Ziyaretiniz sırasında eski okul binasında yürütülen çalışmaları yakından görme imkanı mevcut.

Neden Gitmeliyim? Datça’nın köy hayatını sonuna kadar hissedebileceğiniz bir köy desek yeridir. Yöre halkının sıcaklığı ve gelen tüm turistlere olan yakınlığı sayesinde evinizde gibi hissedeceksiniz. Ege mimarisini yansıtan yapılar ve bulunduğu daracık sokaklar arasında gezerek size etki edecek atmosferi yaşamanızı tavsiye ederim.

*Yapmadan Dönmeyin

  • Mavi bayraklı plajlarına girmeden,
  • Tekne turuna katılarak eşsiz güzellikteki koylarına gitmeden,
  • Knidos Antik Kenti’ni gezmeden,
  • Eski Datça’yı görmeden dönmeyin!

*Alışveriş

Küçük tatil yerlerinde genellikle yöreye özgü el işi, dokuma, oyma hediyelik ve hatıralık eşyalar küçük dar sokaklardaki tezgahlarda satılmaktadır. Datça’da bu tatil bölgelerinden biri. Cumartesi günleri kurulan pazarda, butiklerde ve hediyelik eşya dükkanlarında Datça’nın en önemli iğne oyası işlerini ve daha nicelerini bulabilirsiniz. Datça yöre kadınlarının el emeği ile yapmış oldukları kilim, dokuma ve oya işlemelerde pazarlarda yerini almaktadır. Datça alışveriş noktaları hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

*Tarihi Yerler

MÖ 2000’li yıllara dayanan Datça’nın ismini, Osmanlı padişahı Sultan Reşat Reşadiye olarak değiştirmiş ardından Cumhuriyet Dönemi’nde tekrardan eski ismine kavuşmuştur. Datça sırasıyla; Karlar, sonra sırasıyla Mısırlılar, Hititler, İskitler, Asurlular, Dorlar, Persler, Sparta ve Atinalılar, Büyük İskender, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar hüküm sürmüştür. Bölgede Selçuklu Dönemi’nden kalan cami ve seramik atölyeleri, Mehmet Ali Ağa Konağı, Reşadiye Cami, Knidos Antik Kenti, Kemerli Antik Köprü ve daha nice yerler hakkında detaylı bilgi almak için tarihi yerler yazımızı okuyabilirsiniz.

*Gece Hayatı

Datça’da cafe, bar, gece kulübü, meyhane ve diskolar eğlence seçenekleri arasında bulunuyor. Sabahın ilk ışıklarına kadar devam eden eğlence sırasında yüksek ses canlı müzik görmeniz mümkün değil. Bu tarz eğlenceler için Datça Limanı bölgesine gidebilir dilediğiniz gibi eğlenebilirsiniz. Datça gece hayatı için hazırladığımız mekanların listesine göz atabilirsiniz.

*Datça Şehir İçi Ulaşım

Özel aracı olmayanlar ya da araç kiralamayanlar için Datça şehir içi ulaşım konusunda minibüsler en önemli ulaşım seçeneğidir. Minibüsler Datça ilçe merkezindeki minibüslerin bulunduğu garajdan kalkmaktadır ve bu minibüslerle Datça’nın neredeyse her yerine ulaşmak mümkün olmaktadır. Minibüsler genel olarak akşam 19.00’a kadar çalışmaktadır ve bazı yoğun seferler gece yarısına kadar devam etmektedir. Dileyen ziyaretçiler Datça merkezi yürüyerek gezebilir ya da yakın bölgelere bisiklet kiralayarak da gitmek mümkündür.

Datça gezilecek yerler başlıklı içeriğimiz editörlerimiz tarafından son olarak 10.04.2023 tarihinde güncellenmiştir. Siz de içeriğimizin gelişmesine katkıda bulunmak isterseniz yorum kısmından duygu ve düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorumları Gör

  • Gerçekten harika bir yer Türkiye'nin en güzel yerleri diyebilirim her gittiğimde aşık oluyorum bu Datçaya koyları ve denizler, yalnız dikkat etmeniz gerekir bazı yerlerde deniz kestaneleri mevcut çocuklu aile iseniz çocuğunuz sokmadan önce kontrol etmenizi öneririm.

  • Merhaba, Müge Hanım. Hazırladığınız liste Datça'yı gezmek isteyenler için çok yararlı. Bu kadar detaylı bir liste ile henüz karşılaşmadım :) Liste içinden birkaç yere uğramayı düşünüyorum. Umarım deneyimlerimi de paylaşabilirim. Teşekkürler :)

    • Ecem Hanım Merhaba; sizler için en kapsamlı şekilde hazırlamaya gayret ettiğimiz yazılarımızı beğenmeniz ve güzel yorumda bulunmanız bizim için çok değerli olmakla birlikte ayrı bir motivasyon sağlıyor. İyi tatiller diliyor ve deneyimlerinizi okumak için sabırsızlanıyorum. :)

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce