Datça

Güneybatı Ege’de bulunan Datça, bir yarımada olan Muğla iline bağlı 13 ilçeden biri. Datça, kuzeyde Ege Denizi’nde yer alan Gökova Körfezi; güneyde Akdeniz’de yer alan Hisarönü Körfezi ile çevrili. TÜİK 2018 istatistiklerine göre, 22.261 kişilik nüfusa sahip olan ilçe; Eski Datça, İskele ve Reşadiye başta olmak üzere toplamda 12 mahalleden oluşuyor.

M.Ö. 2 binli yıllardan beri aktif olan yerleşim yerinde, M.Ö. 1000’lerde Dorlar tarafından 6 şehir devleti kuruluyor. Günümüzde Datça olarak bilinen bu yarımadada kurulan şehirlerin merkezi Knidos idi. Önce Lidyalıların sonra da Perslerin egemenliğine giren Knidos, daha sonra sırasıyla; Büyük İskender, Roma İmparatorluğu, Bizans, Menteşeoğulları Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyetine giriyor. Osmanlı Padişahı Sultan Reşad olarak da bilinen V. Mehmet döneminde, adı Reşadiye olarak değiştiriliyor. Cumhuriyetin ilanın sonra kente eski adı geri veriliyor.

Zengin tarihi ve doğal güzellikleri ile Türkiye’nin gözde turizm kentlerinden biri olma yönünde ilerleyen Datça, küresel ısınmanın etkisiyle tarım ve hayvancılık sektöründeki başarısını kaybetmek üzere. Badem, çağla, zeytin, domates, sebze, meyve ve bal gibi ürünlerde iyi bir hasat payına sahip konumda yer alıyor. Ancak iklim değişikliğinden dolayı eski kadar verim alınamıyor. Nemin az olması, bol oksijeni ile sağlık turizmi için de çok uygun bir yer.

Eğer Datça’nın birbirinden güzel koylarını görmek isterseniz, her gün Datça limanından kalkan tekne ve yat turlarına katılabilirsiniz. 235 kilometre sahil şeridi ve 52 koyu olan Datça’da; Kızlan Değirmenleri, Hızırşah Cami, Kemerli Antik, Apollon Kutsal Alanı, Reşadiye Mahallesi ve Mehmet Ali Ağa Konağı gidilmesi gereken yerler listesinde öne çıkıyor. Nekropolis, Dionysos Tapınağı ve Küçük Tiyatro ile Büyük Tiyatro gibi kalıntılardan oluşan Knidos Yamaç Evleri ve Knidos Antik Kenti, tarihin izini sürmek isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat. Can Evi olarak da bilinen “Can Yücel’in Evi” de ziyaret edilmesi gerekenler listesine ekleyin.

Kargı Koyu, Palamutbükü Plajı, Domuz Çukuru Koyu ve Kovanlık Plajı gibi eşsiz koyları bulunan Datça’da yaz dinlencesinin tadını sonuna kadar çıkaracaksınız. Datça, Bodrum ve Fethiye kadar gürültülü bir gece hayatına sahip değil. Sâkin bir kalabalığı olan ilçede Datça Tiyatro Festivali ve Badem Çiçeği Festivali gibi festivaller düzenleniyor. Datça’da gece yaşantısı Bodrum ve Fethiye kadar hareketli değil. Eğer dinginliği ve meyhaneleri seviyorsanız burada doğru yerdesiniz!

Şehir dışından gelecekseniz Dalaman Havaalanı en iyi seçenek. Ancak havaalanına vardıktan sonra, Datça merkeze varmak için 160 kilometre yol katetmeniz gerekiyor. Datça’dan Muğla 125 km; İzmir 355 km; İstanbul 882 km mesafede yer alıyor. İlçe merkezinde yer alan Datça Otogarından Türkiye’nin birçok yerine direkt sefer bulmak mümkün. Şehir içi ulaşım ağırlıklı olarak minibüsle sağlanıyor. Ancak geç saatlerde sefer olmadığından dolayı özel araç ya da taksi de kullanılıyor.