Türkiye

Çanakkale’nin Müzeleri

Tarihin dönüm noktalarından olan Çanakkale müzelere sığmıyor, taşıyor.

En güzel şehirlerimizden olan Çanakkale‘yi tarihi müzeleriyle de mutlaka keşfetmelisiniz. Bölgede bulunan müzeleri sizin için yazdık.

Arkeoloji Müzesi

Çanakkale’de müzecilik faaliyetlerine M. Kemal Atatürk zamanında 1936 yılında Zafer Meydanı’ndan taş eserler ve tarihi mermerler toplanarak başlanılmış, 1965 yılında ise aynı meydanda yer alan kilisenin ek binasında müze müdürlüğü kurulmuştur. Çanakkale’deki antik kentlerden ve çevresinden gelen eserlerin kronolojik sırayla teşhir edildiği müzede; 2.714 etnografik eser, 12.747 arkeolojik eser ve 15.237 sikke koruma altında.

Müzeyi müze kartınızla ücretsiz olarak ya da 5 TL giriş ücretiyle yaz aylarında 08:00-19:00, kış aylarında ise 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Apollon Smintheus Örenyeri

Apollon Smintheus Tapınağı, Gülpınar Beldesi’nin kuzeybatı ve kuzeydoğusu arasında kalan vadinin başlangıç eteklerinde Bahçeler içi olarak adlandırılan alanda yer alıyor. M.Ö. 150 yıllarında Ion stilinde inşa edilen tapınak, kuzeybatı Anadolu’da Troas bölgesinde günümüzdeki tek örneği teşkil ediyor. Smintheus Tapınağı’nda Helenistik Çağ Anadolu mimarisine imzasını atan Mimar Hermogenes’in pseudodipteros tasarımı kullanılmıştır. Tapınak, Helenistik dönemde konusunu Homeros’un İlyada Destanı’ndan alan kabartmaları, mimari tasarımı ve stili ile dikkat çekiyor.

Örenyerini yaz aylarında 08:00-20:00, kış aylarında 08:00-17:00 saatleri arasında müze kartınızla ücretsiz olarak, kartınız yoksa da 5 TL giriş ücretiyle ziyaret edebilirsiniz.

Deniz Müzesi

Çanakkale’nin Çimenlik Kalesi’nde yer alan Deniz Müzesi, Çanakkale mücadelesinin kutsal mimarisini bünyesinde barındırıyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olmasından dolayı askeri bir müze olarak kabul edilen Deniz Müzesi, Anıtkabir gibi önemli bir yapı. Çimenlik Kalesi’nde Nusret mayın gemisinin bir maketi, kütüphane, savaşta kullanılan askeri elbiseler, mermiler, silahlar ve Çanakkale Savaşı’nı anlatan birçok resim ve fotoğraf yer alıyor. Ayrıca müzenin içinde hediyelik eşya alabileceğiniz birçok dükkan ve Çanakkale Savaşı İhtisas Kütüphanesi de bulunuyor.

Müze Pazartesi ve Perşembe günleri haricinde 09:00-17:00 saatleri arasında açık bulunuyor. Müzede müze kart geçersiz. 6 TL gibi uygun bir giriş ücretiyle müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Kilitbahir Kalesi

Kale, 1452 yılında İstanbul kuşatması sırasında Papalık Donanması’nın Bizans İmparatorluğu’na yardımlarını engellemek amacıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından Çanakkale’nin karşısındaki Kilitbahir Köyü’nde inşa ettirilmiştir.

Assos Örenyeri

M.Ö. 6. yüzyılda, sönmüş bir volkanik tepe üzerinde kurulan antik kentin yapımında işlemesi zor ama son derece dayanıklı olan andezit taşı kullanılmıştır. Örenyeri; dünyaca ünlü lahitlerinin yanı sıra bir zamanlar Aristoteles’in burada bir felsefe okulu kurmasıyla da son derece önemli bir yere sahip.

Antik kentin en yüksek noktasındaki Athena Tapınağı, adını Zeus’un kızı ve 12 Olympos tanrısından olan şehrin koruyucu tanrıçası Athena’dan alır. Anadolu’da yapılan ilk ve tek Dor düzeninde olan Athena Tapınağı, sıra dışı manzarasıyla da ziyaretçilerini cezbediyor. Ayrıca Assos’ta; Roma dönemi antik tiyatrosu, nekropol, agora ve surlar da görebileceğiniz tarihi kalıntılar arasında.

Örenyerini müze kartına sahipseniz ücretsiz olarak, değilseniz de 10 TL giriş ücretiyle yaz aylarında 08:00-19:30, kış aylarında ise 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Troia Örenyeri

Günümüzde Hisarlık adıyla bilinen, Homeros’un İlyada ve Odysseia destanlarının anayurdu olan ve binlerce yıllık geçmişe sahip Troia, şehrin Tevfikiye Köyü yakınlarında bulunuyor. Geçmişinde birçok doğal afetle, savaşla karşılaşan ve iki kıta arasında yer alan yerleşme, tarihi boyunca 9 kez yıkılıp yeniden kurulmuştur. Yaklaşık 5000 yıl önce kurulduğu tahmin edilen antik kent, yaklaşık 3500 yıl boyunca önemli bir yerleşim merkezi olmuştur.

Örenyerini müze kartınızla ücretsiz olarak veya 25 TL giriş ücretiyle yaz sezonunda 09:00-19:30, kış sezonunda ise 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Siz de bu güzel şehri doğa güzelliklerinin yanı sıra tarihi kalıntılarıyla da keşfetmek isterseniz, sitemizden en ucuz uçak bileti ya da en ucuz otobüs bileti bulabilirsiniz.

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

New York Gezilecek Yerler Listesi | En Muhteşem Detaylı 131 Yer

Gitmeden Önce Merak Edeceğinizi Düşündük New York nerede ve hangi ülkede? ABD'nin kurucu eyaletlerinden biri…

11 saat önce

Atina Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 76 Yer!

Gitmeden Önce Hap Niteliğinde Bilgiler; Şehir Hakkında; 3 bin yıldan fazla süredir yaşayan şehir Atina,…

1 gün önce

Madrid Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 81 Yer!

Gitmeden önce hap niteliğinde bilgiler; Şehir Hakkında; İspanya’nın başkenti Madrid, 6.5 milyon nüfusuyla Avrupa’nın kozmopolit…

2 gün önce

Dubai Gezilecek Yerler – En Güzel 85 Görülmesi Gereken Nokta!

Dubai gezisine çıkmadan önce birlikte keşfedelim; Şehir Hakkında; Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan yedi emirlikten…

3 gün önce

İstanbul’da Günübirlik Gezilecek Yerler

Şüphesiz İstanbul Türkiye'nin en güzel şehri... Bu şehirde birkaç saate sığdırılamayacak birçok önemli nokta bulunuyor…

3 gün önce

Bavyera’nın Başkenti Münih’te Görülmesi Gereken 61 Yer

Münih nerede & Hangi ülkede? Avrupa'nın önemli ülkelerinden Almanya'nın kültürel açıdan en önemli şehri olarak…

2 hafta önce