Çanakkale Mutfak Kültürü
Her köşesi tarih kokan, nice destanlara ev sahipliği yapmış bir şehir olan Çanakkale tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde de o medeniyetlerin izleri Çanakkale mutfağına yansımıştır. Kıyı şehri olan Çanakkale hem tarihi yapılarıyla hem de doğal güzellikleriyle yıl boyunca birçok turiste ev sahipliği yapmaktadır. Zengin menüsü ve farklı yemekleriyle de şehri ziyaret edenlerin ilgisini çeken Çanakkale mutfağı, her damak zevkine uygun yemekler barındırıyor.
Türk, Rum, Trakya ve Ege mutfağının izlerini taşıyan Çanakkale mutfağında balık yemeklerinin önemli bir yeri vardır. Farklı şekillerde pişirilen balıklar Çanakkale sofralarında sıklıkla yerini alır. Aynı zamanda geniş çorba menüsünün yanında salatalardan turşulara, mezelerden zeytinyağlılara kadar birçok yöresel yemek hazırlanmaktadır. Şehrin en meşhur yemekleri arasında; ovmaç çorbası, tumbi, çırpma, melki, börülce köftesi, tuzlu sardalya gibi yemekler gösterilebilir. Aynı zamanda peynir helvası, basma helvası, incir dolması gibi tatlılar da şehrin enfes tatlıları arasında yer alır. Çanakkale ziyaretlerinde mutlaka tatmanız gereken tüm yemeklerle ilgili bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
- Çanakkale Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
- Çanakkale Gezilecek Yerler
- Çanakkale Tarihi Yerleri
Pratik Bilgiler
Çanakkale’den Alınabilecek Yiyecekler: Denize kıyı Çanakkale bu avantajı ile konuklarına tadabilecekleri balığın pek çok çeşidini sunuyor. Bununla kalmayıp yeşillikleriyle de çeşitli meze ve salata menüsüne sahip olan Çanakkale’de balığa doyabilir, taze salata ve mezelerinden alıp bu taptaze lezzeti evlerine taşıyabilirler. Çanakkale mutfağı yalnızca bunlarla sınırlı değil elbette. Listemizde yer verdiğimiz yiyecekler arasında buradan kendinize veya sevdiklerinize paket olarak da satın alabileceğiniz ürünler de bulunuyor. Çanakkale’de alabileceğiniz yiyecekler arasında kahvaltılık olarak ev yapımı domates salçası, halle şeftalisi ve kabak reçeli, Ezine peyniri, zeytin ve zeytinyağı bulunuyor. Ayrıca, sardalya, kavanozda fileto ve kuru bakliyat ürünleri de yine buradan alabileceğiniz ürünler arasındadır.
Çanakkale’nin En Meşhur Tatlısı: Çanakkale’nin meşhur tatlısı denildiğinde akla ilk peynir helvası gelir. Şehri ziyaret ettiğinizde mutlaka buranın peynir helvasını deneyin. Paket olarak satın almak için basma helva, sütlü tatlılar ve tahin helvasını da tercih edebilirsiniz.
Çanakkale’den Alınabilecek Doğal Ürünler: Buradan alabileceğiniz doğal ürünler arasında ise Çanakkale yöresine ait ev eriştesi, acılı tarhana, gelincik reçeli, doğal zeytinyağı ve doğal çam balı bulunmaktadır.
Çanakkale Yöresel Yemekleri
Tumbi
Çanakkale’nin en özel lezzetlerinden biri olan Tumbi ile Çanakkale yöresel yemekleri listemize başlıyoruz. İçerisinde bolca sebze ve bakliyat bulunan tumbi oldukça doyurucu bir o kadar da lezzetli bir yemek. İçerisinde göce adı verilen bir çeşit buğday bulunuyor. Yemeğin özelliği de buradan geliyor. Çanakkale’nin lezzetiyle büyüleyen yemeği Tumbi, göce, patlıcan, soğan, maydanoz ve domates ile hazırlanıyor.
Kavrulmuş soğanların üzerine tüm malzemeler eklenerek tavada kavrulur ve sonrasında fırına verilir. Fırından çıktıktan sonra da üzerine zeytinyağı gezdirilir. Çanakkale’de akşam yemeği sofralarında sık sık yerini alan yemek içerisinde hem sebze hem de bakliyat bulundurmasıyla besleyici özelliğiyle dikkat çekiyor. Çanakkale yöresel yemekleri listesinde ilk sıralarda yer alan Tumbi mutlaka denemeniz gereken yemeklerden biridir.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan tumbi yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Metez
Çanakkale mutfağının en güzel hamur işlerinden biri olan Metez, bir çeşit mantıya benziyor. Başka yörelerde peynirle yapılan ve farklı isimlerle anılan metez, Çanakkale mutfağında kıyma ile yapılıyor. Hem lezzet olarak hem de yapılış olarak mantıyı andıran yemek mantı sevenlerin tadına doyamayacağı bir lezzet.
Metez yapım aşamasıyla ve lezzet olarak mantıdan andırsa da bazı özellikleriyle mantıdan ayrılıyor. Kıyma ve soğanla hazırlanan iştah açan iç harcı, özenle hazırlanan ve yarımay şeklinde kesilen hamurların içine yerleştirilir ve kapatılır. Kaynar suda haşlandıktan sonra tereyağlı salçalı sosla buluşturulur. Yine mantıdan ayrılan bir özelliği de üzerine yoğurt dökülmeden yenmesi. İnsanın yedikçe yiyesi gelen yemeklerden biri olan yemeği sizde denemelisiniz.
- Nerede Yenir: Metez yemeğini şehir merkezinde yöresel yemekler menüsüne sahip bazı lokanta ve restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
- Fiyat Aralığı: Orta Seviye
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Çırpma
Çanakkale mutfağından lezzetli bir atıştırmalık var sırada. Görünüş olarak ıspanaklı böreğe benzese de hem yapılış aşamasıyla hem de tadıyla çok farklı bir yemek. İsteğe göre kabak ile hazırlanabilse de asıl çırpmanın içerisinde ıspanak vardır. İçerisindeki ıspanakla tam bir vitamin deposu olan Çırpma, hamurdan yapılmasıyla da oldukça doyurucudur.
Soğan ve ıspanakla hazırlanan harç, un ve su ile hazırlanan hamurla karıştırılır. Tepsi ile fırına verilerek nar gibi kızartılır. Sebze yemeyen çocukların bile seveceği çırpma, bazı kişiler tarafından her gün bıkmadan yenir. Çanakkale’nin sevilen tatlarından biri olan çırpma, bir yediğinizde bir daha unutamayacağınız bir lezzet. Günün her saatinde tüketilebilen özellikle de çayın yanına çok yakışan yemek damaklarınızı şenlendirecek.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan çıpma yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Melki Yemeği
Doğada kendiliğinden yetişen ve kolayca bulunan en lezzetli şey olan mantarlardan yapılan yemeklerin müdavimleri çok fazladır. En lezzetli yabani mantarlardan biri olan Melki Çanakkale mutfağında çok farklı ve tadına doğum olmayan bir şekilde pişirilir. Size mantarın en lezzetli halini tanıtacak bir yemek olan melki yemeği mantar soteye benzese de, damaklarda bıraktığı tatla farklılığını kanıtlamaktadır.
Az malzemeyle mükemmel yemekler yapılabileceğini kanıtlayan yemekte mantara, soğan, salça, tuz ve karabiber eşlik ediyor. Kısa sürede kolayca hazırlanabilen melki yemeği Çanakkale’de ana yemek sofralarında sıklıkla yerini alıyor. Çanakkale yemekleri içinde en az malzemeyle hazırlanan ana yemek olan ama lezzetiyle akıllara kalan yemeği ana yemek menünüze eklemelisiniz.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan melki yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Börülce Köftesi
Ege mutfağında salatasından yemeğine birçok şekilde değerlendirilen börülce, Ege denizine kıyısı olan Çanakkale mutfağında da birçok yemeğin içinde yerini almaktadır. Börülce yemeğinin seveni kadar sevmeyeni olsa da bu durum kimseyi şaşırtmaz ama börülceden harika köftelerin yapıldığı muhtemelen birçok kişi tarafından ilk defa duyulmuştur.
Çanakkale mutfağının en farklı yöresel lezzetlerinden biri olan börülce köftesi, börülce sevmeyenleri bile müdavimi yapabilir. Yapımı oldukça kolay olan ve mücvere benzeyen köftelerin normal köfte ile arasında olan tek farkı kıyma yerine börülce kullanılması. Börülceye; domates, soğan, un, yumurta ve bolca baharat eklenmesiyle hazırlanan börülce köftesi şehri ziyaret edenlerin mutlaka denemesi gereken lezzetlerden biridir.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan börülce köftesinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Yumurtalı Tiken
Çanakkale yöresel yemekleri listesinde yerini alan Yumurtalı Tiken, Çanakkale mutfağında sıklıkla kullanılan şevketi bostan otu ile yapılan besleyici, vitaminli ve oldukça da lezzetli bir yemektir. Sağlığa faydalı önemli bileşenleri içeren şevketi bostan otu Çanakkale ve Ege dışında çok bilinmese de herkes tarafından tüketilmeli. Vücudun vitamin ve mineral ihtiyacının bir bölümünü karşılayan şevketi bostan, yumurtalı tiken yemeğinde bir de yumurta ile birleşiyor ve ortaya vitamin, mineral ve protein deposu harika bir yemek çıkıyor.
Şehre yolunuz düşerse mutlaka denemeniz gereken bir yemek olan Yumurtalı Tiken, yapımı oldukça kolay bir o kadar da lezzetlidir. İnce ince doğranan otlar tencerede kaynatılır ve süzülür. Kavrulan salça ve soğanlara yumurta kırılır ve şevketi bostan otları eklenir. Biraz su eklenerek kısık ateşte suyunu çekene kadar pişmeye bırakılır.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan yumurtalı tiken yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Tuzlu Sardalya
Deniz kıyısında bir şehir olan Çanakkale’de balıktan yapılan yemeklerin ayrı bir yeri vardır. Özellikle de şehrin en meşhur lezzetlerinden biri olan ve çeşit çeşit yemeğin ve çorbanın içinde görebileceğiniz sardalya Çanakkale mutfağı için oldukça önemlidir. Yapımı günler hatta aylar alan, çok fazla emek vererek yapılan Tuzlu sardalya, şehrin sembolü haline gelmiştir.
Balık sevenlerin bir daha vazgeçemeyeceği bir lezzet olan tuzlu sardalya, yiyenlerin damaklarını şenlendiriyor ve tadı akıllardan kolay kolay çıkmıyor. Çanakkale’ye yolunuz düşerse sardalya yapan bir restorana gidin ve bir daha aklınızdan çıkmayacak bu lezzeti deneyin. Şehirde birçok balık restoranında tuzlu sardalyanızı afiyetle yiyebilirsiniz.
- Nerede Yenir: https://www.instagram.com/sardalye_official/
- Fiyat Aralığı: Orta Seviye
- Adres: Mustafa Kemal Paşa Mah., Küçük Hamam Sk., No: 24/B, Merkez
- Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 11:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
- Telefon: 0286 213 48 48
- Yol Tarifi Al >
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
- Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada mezgit veya midye tavayı da deneyebilirsiniz.
Biga Köftesi
Adının önüne meşhur kelimesi gelen birçok köfte yemişsinizdir. Ama bu köfteyi yedikten sonra yediğiniz köftelerin hiçbir özelliğinin olmadığını anlayacaksınız. Etinden içinde kullanılan diğer malzemelere kadar özenle seçilerek hazırlanan köfteler, bir kere deneyenin bir daha vazgeçemeyeceği bir lezzet. Yaklaşık bir asırdır şehrin en önemli lezzetlerinden biri olan Biga Köftesi, Çanakkale gastronomi turizmi açısından da önemli bir yere sahiptir.
Köftenin özelliği Biga yöresinde yetişen hayvanların farklı bölgelerinden alınan etlerin harmanlanmasıyla hazırlanan kıymadan yapılmasıdır. İçerisine soğan, ekmek içi ve tuzdan başka katkı maddesi konulmaz. Bunların yanında köftenin pişirildiği ızgara da çok önemlidir. Her ızgarada köfte yapılabilir ama Biga Köftesi özel ızgarada yapılmalıdır. Şehre yolunuz düşerse Biga Köftecisine uğrayıp yiyebileceğiniz en güzel köfteyi yemeyi ihmal etmeyin.
- Nerede Yenir: Köfteci Akif
- Fiyat Aralığı: Orta Seviye
- Adres: İstiklal, Mücteba Şallı Sk., No: 16, Biga
- Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cumartesi günleri 10:00 – 20:00 saatleri arasında açıktır. Pazar günleri kapalıdır.
- Telefon: 0286 316 34 37
- Yol Tarifi Al >
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
- Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğinizin üzerine kaymaklı Kemalpaşa tatlısını yiyebilirsiniz.
Lüfer Pilavı
Listemize göz attıysanız Çanakkale yemeklerinin farklılığına tanık olmuşsunuzdur. Her yemeğin yanına yakışan akşam yemeği sofralarının vazgeçilmesi olan pilav, genelde tavuklu, etli ya da nohutlu olarak bilinse de Çanakkale yöresinde pilav, Çanakkale mutfağının sevilen balığı lüfer ile birlikte yapılıyor. Balıkla pilav olur mu demeyin. Bu yemek pilavın balıkla ne kadar güzel olduğunu kanıtlar nitelikte.
Çanakkale mutfağının en farklı ve lezzetli yöresel yemeklerinden biri olan Lüfer pilavı, yapımı biraz zahmetli olsa da lezzetine değiyor. Bir kez deneyince bir daha vazgeçemeyeceğiniz yemek, Çanakkale’yi ziyaret edenlerin denemesi gereken lezzetlerin başında geliyor. Şehirde birçok restoranda bulabileceğiniz Lüfer Pilavı yedikten sonra pilav zevkinizi gözden geçireceksiniz.
- Nerede Yenir: Lüfer pilavını şehir merkezinde kıyı restoran ve lokantalarında bulabilmeniz mümkündür.
- Fiyat Aralığı: Orta Seviye
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Patlıcan Kapama
Her ilin kendine has yöresel yemekleri vardır. Birçok yörede yapılan patlıcan kapama, hem yapılış şekli hem de malzeme açısından yöreden yöreye farklılık göstermektedir. Tavuk kapama, kuzu kapama herkes tarafından bilinse de Çanakkale yöresine ait bir yemek olan patlıcan kapama lezzetiyle fark yaratıyor.
Lezzetiyle, doyuruculuğuyla, sunum şekliyle bir yemekten beklenen her şeyi veren patlıcan kapama, patlıcanların pilavın üzerine kapatılmasıyla hazırlanan bir yemektir. Patlıcan, domates, biber ve pirincin kat kat dizilerek fırına verilmesiyle hazırlanan yemek, hem yapımının kolay olması hem de damaklarda bıraktığı enfes lezzet nedeniyle çok fazla tercih ediliyor. Pilavla yemek bir arada olduğu için de yemeğin yanına pilav yapmaya gerek kalmıyor.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan patlıcan kapama yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Papaz Yahnisi
Çanakkale yöresel yemekleri arasında balık yemeklerinin geniş yer tuttuğunu fark etmişsinizdir. Çanakkale mutfağının en karakteristik yemeklerinden biri olan Papaz Yahnisi de sevilen balık yemeklerinden bir tanesi. Papaz yahnisi adında başka yörelerde yapılan yemeklerle karıştırmamak gerek. Papaz yahnisi etli bir yemek olarak bilinse de Çanakkale’de balık ile yapılıyor.
İzmaritgillerden sarpa balığı kullanılarak yapılan yemeğe, sivri biber, soğan ve domates ekleniyor. Bir de Ege mutfağından Çanakkale mutfağına girmiş olan üzüm korukları ekleniyor. Ve yemek kendine has özel lezzetine kavuşuyor. Sebze ve balığın efsanevi birleşimi ile oluşturulan Papaz yahnisi, damaklarda bir daha unutulmayacak bir tat bırakıyor.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan papaz yahnisinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Ispanak Sarması
Çanakkale mutfağında en çok kullanılan sebzelerden biri olan ıspanakla yemekler, çorbalar ve börekler yapılır. Çanakkale yöresine has bir yemek olan Ispanak sarması da ıspanakla yapılan farklı tariflerden biridir. Adı sarma olsa da bildiğimiz sarmalarla pek alakası olmayan yemek, özellikle pratikliğiyle dikkat çekmektedir.
Bulgur çeşitli baharatlarla ve soğanla dolma içi gibi hazırlanır. Temizlenen ıspanaklar da ayrı bir kapta soğan ve salça ile zeytinyağında kavrulur. Ispanaklı karışım tepsiye yayılarak üzerine bulgurlu karışım eklenir. Tekrar ıspanaklı karışım eklenerek üzerine yoğurt, zeytinyağı ve yumurta karışımı sürülerek fırına verilir. Hem pratik, hem doyurucu hem de lezzetiyle fark yaratan bu yemeği Çanakkale’ye yolunuz düşerse mutlaka deneyin.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan ıspanak sarmasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Tarhanalı Patlıcan
Yine Çanakkale ve çevresinde yaşamayanların duyunca şaşıracakları bir yemek var sırada. Herkes patlıcan ve tarhana bir arada olur mu diye sorabilir. Hem de çok lezzetli olur. Görünüş olarak karnıyarığa benzese de içinde kıyma yerine sütlü tarhana diğer adıyla göce yer alıyor.
Patlıcanlar kaynar suda yumuşayıncaya kadar bekletilir ve ikiye bölünür. Soğanlı, göceli ve patlıcan içleriyle hazırlanan harç pişirilir ve soğuduktan sonra nane, maydanoz, tuz, karabiber ve lor eklenir. Bu karışım daha önce içleri alınmış olan patlıcanlara doldurulur. Tepsiye dizilerek üzerine yumurta sarısı sürülür ve fırına verilir. Üzeri kızardıktan sonra deneyenlerin damaklarında lezzet patlaması yaşatan bir yemek çıkar ortaya.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan tarhanalı patlıcan yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Pazı Dolması
Geleneksel Türk mutfağında sarmaların yeri apayrıdır. Ülkemizin her yöresinde çeşit çeşit sarmalar yapılır. En çok bilinenler lahana sarması ve yaprak sarma iken Çanakkale yöresine özgü pazı dolması lezzetiyle diğer sarmaları geride bırakır. Özellikle ekşi sevenlerin damaklarını şenlendiren bir lezzete sahip olan Pazı Dolması, Çanakkale’de ağır misafirlere hazırlanan sofralarda yerini alır.
Çanakkale yöresinin sevilen lezzetlerinden biri olan Pazı Dolmasının yapımı klasik sarmalara benzer. Soğan, pirinç, maydanoz, dereotu, yenibahar, salça, dolmalık fıstık, karabiber ve tuz ile hazırlanan iç harcı, kaynar suya sokulup çıkarılan pazı yapraklarına sarılır. Üzerine zeytinyağı ve su eklenerek pişirilir. Akşam yemeklerinde afiyetle tüketilir. Hele bir de yanında yoğurt varsa tadından yenmez.
- Nerede Yenir: https://www.instagram.com/yalovarestaurant/
- Fiyat Aralığı: Orta Seviye
- Adres: Kemalpaşa, Gümrük Sk., No: 7, Merkez
- Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 12:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
- Telefon: 0286 217 10 45
- Yol Tarifi Al >
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
- Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada ahtapot yahni veya kalamar tütsüsünü de deneyebilirsiniz.
Salata ve Mezeler
Biber Parpullaması
Çanakkale’nin birbirinden farklı ve lezzetli ana yemeklerinden sonra yemeklerin yanında olmazsa olmaz olan salata ve mezelere geldi sıra. Yapımı hem kolay olan hem de lezzetiyle her yemeğin yanına yakışan Biber parpullaması, Çanakkale’de közlenmiş kırmızıbibere verilen isimdir.
Yaz aylarında mangal partilerinin vazgeçilmezi olan biber parpullaması, biberler mangalda közlendiğinde daha bir lezzetli oluyor ve mangalda yapılan etin ve köftenin yanında zevkle tüketiliyor. Her zaman elinizin altında olmasını isterseniz biberleri közleyip dondurucuda da saklayabilirsiniz. Ya da marketlerde közlenmiş ve paketlenmiş şekilde alabilirsiniz. Elinizde közlenmiş biber bulunduktan sonra tek yapmanız gereken üzerine sosunu dökmek. Enfes lezzetiyle favori salatanız olacak Çanakkale mutfağı ile özdeşleşen Biber Parpullamasını mutlaka denemelisiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Deniz Börülcesi
Deniz ürünleri bakımından zengin bir şehir olan Çanakkale’de Ege mutfağında çok fazla kullanılan deniz börülcesi ile yapılan yemekler de bulunuyor. En az kara börülcesi ile yapılan köftesi kadar meşhur olan deniz börülcesi, Ege mutfağının izlerini taşıyan en güzel zeytinyağlılardan biri.
Özellikle yaz günlerinde akşam yemeklerini hafif geçirmek için tercih edilebilecek yemeklerden biri olan Deniz börülcesi yemeğinin yapımı da bir o kadar kolay. Haşlanan ve kılçıkları temizlenen deniz börülceleri tabağa alınır ve sarımsak ve rendelenmiş domates eklenir. Zeytinyağı ve tuzu da eklendikten sonra üzerine limon sıkılarak servis edilir. Çanakkale’ye yolunuz düşerse birçok restoranda bulabileceğiniz deniz börülcesini mutlaka deneyin.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Ahtapot Salata
Havası, suyu, tarihi ve doğal güzellikleri kadar mutfağı ile de dikkat çeken bir şehir olan Çanakkale, deniz ürünlerinin ağırlıkta olduğu yemekleri ile oldukça beğeni topluyor. Deniz ürünlerinin en güzel halleriyle sofralarda yerini aldığı Çanakkale’de ahtapot salatası da sevilen lezzetler arasında yerini alıyor.
Tadının bilmeyenlerin başta ön yargı ile yaklaştığı, deniz ürünleri sevenlerinse vazgeçemediği bir lezzet olan Ahtapot salatası, içerisine eklenen malzemelerle her damak zevkine uygun hale getirilir ve sevmeyenlerin bile sevmesi sağlanır. Ahtapotun yanında soğan, maydanoz, havuç, limon, defneyaprağı, dereotu, sarımsak, sirke ve zeytinyağı bulunan salata farklı bir lezzet arayanlar için oldukça uygun. Çanakkale’ye yolunuz düşerse ve deniz ürünleri seviyorsanız ahtapot salatasını denemeden şehirden ayrılmayın.
- Nerede Yenir: https://www.instagram.com/balikci286restaurant/
- Fiyat Aralığı: Orta Seviye
- Adres: Barbaros, Atatürk Cad., No: 378, Merkez
- Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 02:00 saatleri arasında açıktır.
- Telefon: 0286 218 36 66
- Yol Tarifi Al >
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
- Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada favayı da deneyebilirsiniz.
Patlıcan Turşusu
Bazı yemeklerin yanında olmazsa olmazdır turşu. Ülkemizin her yerinde çeşit çeşit turşular yapılır ve hepsi de birbirinden lezzetli olur. Patlıcan turşusu da en çok yapılan turşulardan bir ama Çanakkale’de yapılan patlıcan turşusu bir başka. Çünkü yapımı çok zahmetli ve içerisinde başka yörelerde yapılan turşulardan farklı malzemeler var.
Patlıcanlar içine kereviz ve lahana doldurularak hazırlanıyor. Öncelikle patlıcanlar haşlanıyor. Lahanalar ve kerevizler de hazırlanarak patlıcanların arasına konuluyor ve iple bağlanıyor. İçerisindeki ürünlerin her birinin ayrı ayrı işlem gördüğü turşu yapmak isteyenlerin gözünü korkutsa da lezzetiyle verilen zahmete değiyor. Çanakkale’de sofralardan eksik olmayan Patlıcan Turşusunu denemeden şehirden ayrılmayın.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Yağlı Turşu
Akşam yemeği sofraları turşusuz veya salatasız olmaz. Özellikle de bazı yemeklerin yanında turşu olmazsa olmaz. Neredeyse her sebzeden turşu yapılır ve yapması da kolaydır. Ama yaptıktan sonra da yemek için bir süre beklemek gerekir. Çanakkale usulü yağlı turşuda ise böyle bir sorun yok. Turşu yapılıyor ve birkaç gün sonra hazır hale geliyor.
Yapımı en pratik turşulardan biri olan yağlı turşu, birkaç aşamadan sonra hazır hale geliyor. Sivri biberle yapılan turşunun bir diğer özelliği de buzdolabında uzun süre saklanabilmesi. Ama saklanmasa da olur çünkü o kadar lezzetli ki zaten uzun süre kalmaz. Haşlanan biberlere üzüm sirkesi, zeytinyağı, kaya tuzu ve sarımsak eklenmesi ile hazırlanan turşu her yemeğin yanında harika gider hatta tek başına bile tüketilebilir.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Deli Armut Turşusu (Ahlat Turşusu)
Herkes tarafından bilinmeyen deli armut turşusu, bir çeşit yaban armudu olan Ahlat kökünden yapılır. Ülkemizde batı Karadeniz bölgesinde ve Çanakkale’de bilinen ve sevilen turşulardan biri olan deli armut turşusu, ülkemizde çok fazla tanınmaz. Sağlık açısından oldukça faydalı olan ahlat turşusu, turşu sevenlerin vazgeçemeyeceği bir lezzettir.
Yapımı diğer turşulardan çok farklıdır. Klasik turşulara tatlandırmak için tuz, sirke, sarımsak gibi malzemeler eklenir. Ancak ahlat turşusu sadece su ile yapılır ve kendi aromasında hazır olması beklenir. Hiçbir katkı maddesinin bulunmadığı turşunun lezzeti de tamamen kendi lezzetini yansıtır. Turşunun bir diğer özelliği de tam olgunlaşmamış ahlattan yapılması.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Çanakkale Yöresel Çorbaları
İskorpit Çorbası
Kıyı şehirlerinden biri olan ve boğazlarıyla da balık çeşitliliği bakımından zengin olan Çanakkale, deniz ürünlerinden bol bol faydalanan bir mutfağa sahiptir. Çorbalarda ana yemeklerde sık sık kullanılan deniz ürünleri Çanakkale mutfağında önemli bir yere sahiptir. Deniz ürünleri ile yapılan yemeklerin başında da İskorpit Çorbası gelir.
Balığın tüm vitaminlerine ve lezzetine, havuç, domates, soğan, sarımsak, limon, defneyaprağı ve maydanoz gibi sebzeler eklenerek lezzeti taçlandırılır. Özellikle kış aylarında çok tüketilen çorba, vitaminleriyle hastalıklara karşı korurken, soğuk kış günlerinde de içenlerin içini ısıtıyor. Çanakkale’de mutlaka denemeniz gereken çorbalardan biri olan İskorpit Çorbasını şehre birçok balık restoranında sipariş ederek deneyebilirsiniz.
- Nerede Yenir: Asil Balık Evi
- Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
- Adres: Barbaros, Sarıçay Cad., No: 49, Merkez
- Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 11:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
- Telefon: 0286 213 20 18
- Yol Tarifi Al >
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
- Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın kalamar ve mezelerini de deneyebilirsiniz.
Ovmaç Çorbası
Mübadele döneminde Yunanistan ve Bulgaristan’dan gelen göçmenlerin Çanakkale mutfağına kazandırdığı yöresel lezzetlerden biri olan Ovmaç Çorbası, az malzemeyle enfes lezzetli çorbalar yapıldığını kanıtlar niteliktedir. Herkesin mutfağında bulunan malzemelerle yapılan ve Çanakkale’de birçok lokantanın çorba menüsünde yer alan ovmaç çorbasına ulaşmak çok kolay.
Geleneksel Çanakkale yemekleri arasında önemli bir yere sahip olan çorba, bir kere içtikten sonra favori çorbanız olacak. Soğan ve unun kavrulmasıyla ve tercihen üzerine salçalı ya da kırmızı pul biberli sos dökülmesiyle hazırlanan Ovmaç Çorbası, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak oldukça hafif bir çorba. Çanakkale’de birçok yerde bulabileceğiniz çorbayı bir defa denediğinizde ikinci kâseyi de isteyeceksiniz.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan ovmaç çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Ispanak Çorbası
Ege mutfağının esintilerini yansıtan Çanakkale mutfağında sebze yemekleri önemli yer tutmaktadır. Börekten, ana yemeğe, çorbadan salataya kadar onlarca çeşit sebze yemeğinin olduğu Çanakkale mutfağında sevilen sebze çorbalarından biri de Ispanak Çorbasıdır. Soğuk kış günlerinde hastalıklardan korunmak için içilebilecek en güzel çorba olan ıspanak çorbası, ıspanak sevmeyenleri bile bağımlısı yapacak bir lezzete sahip.
Ispanak haricinde içerisinde; soğan, domates salçası, un, sarımsak ve sirke bulunan çorba tam bir vitamin deposudur. Üstelik yapımı da çok kolaydır. Soğanlar kavrulur ve üzerine incecik doğranmış ıspanaklar eklenir. Bir süre daha kavrulur ve su eklenerek pişmeye bırakılır. Ayrı bir yerde su ile açılan un ıspanakların üzerine eklenir. Son olarak da tuz, sarımsak ve sirke eklenir. Ortaya herkesin çok seveceği şifa deposu bir lezzet çıkar.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan ıspanak çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Domatesli Tarhana Çorbası
Çanakkale mutfağının sevilen çorbalarından biri olan Domatesli tarhana çorbası, sağlığa faydaları saymakla bitmeyen klasik tarhana çorbasının domatesin lezzeti ile taçlandırılması ile hazırlanır. Sağlıklı, besleyici ve doyurucu olan çorbanın tadı biraz ekşi ve buruk olsa da seveni çoktur. Özellikle kışın kahvaltıda bile çoğu kişi tarafından tüketilen domatesli tarhana çorbası, denemeniz gereken Çanakkale çorbalarından bir tanesidir.
Domatesli tarhana çorbası oldukça da pratik bir çorbadır. Başka yörelerde farklı şekillerde yapılsa da Çanakkale usulü çorba; rendelenmiş domatesin zeytinyağın kavrularak üzerine tarhana ve su eklenmesi ile hazırlanır. Kıvam alana kadar kaynatılan çorba servise hazır hale gelir. Bir kere denedikten sonra siz de bu çorbayı sofralarınızdan eksik etmeyeceksiniz.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan domatesli tarhana çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Çanakkale Tatlıları
Basma Helvası
Çanakkale’nin enfes yemeklerinden sonra sıra damak çatlatan lezzetleriyle fark yaratan tatlılara geldi. İlk sırada da herkes tarafından her çeşidi çok sevilen bir helva var. İrmik veya un açıkçası ne ile yapılırsa yapılsın helvanın her çeşidinin geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri vardır. Çanakkale yöresel tatlılarının en sevileni olan Basma helvası, Çanakkale sofralarında özellikle balık yemeklerinden sonra harika bir tamamlayıcı oluyor.
Yapımı oldukça basit olan Basma Helvası, aniden gelen misafirlere hemen yapılıp servis edilebilir. Başka yörelerde yapılan helvalardan ayrılmasına neden olan ise tereyağı ile değil zeytinyağı ile yapılması. Zeytinyağı, un, şeker ve ceviz ile hazırlanan helva, soğuduktan sonra baklava dilimi şeklinde dilimlenir ve servise hazır hale gelir. Çanakkale’de bir defa denedikten sonra aklınızın kalacağı tatlıyı, yanınızda götürerek sevdiklerinizle de paylaşabilirsiniz.
- Nerede Yenir: Basma helvasını Çanakkale genelindeki pek çok lokanta ve restoranlarında bulabilirsiniz. Ayrıca yöresel ürünler satan dükkân ve tatlıcılarda paket olarak satın alabilirsiniz.
- Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Peynir Helvası
Trakya denilince akla ilk gelen tatlılardan biri olan Peynir Helvası, Edirne, Tekirdağ ve Çanakkale illerinin sevilen yöresel tatlılarından bir tanesidir. Kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmesi olan peynirlerin tatlıları da bir başka oluyor. Birkaç yörede peynir helvası yapılsa da hem kullanılan peynir çeşidine hem de yapılış şekline göre değişiklik göstermektedir.
Özel olarak hazırlanan peynir ile yapılan helva, her aşamasında büyük emek gerektiriyor. Helvanın özelliği hangi peynirle yapılırsa yapılsın tuzsuz peynirle yapılmasıdır. Peynirin yanında un, şeker ve tercihe göre renk vermesi için toz safran kullanılıyor. Tatlı ocakta ya da fırında yapılıyor ancak fırında yapılınca daha bir lezzetli oluyor. Çanakkale’de birçok yerde bulabileceğiniz tatlıyı bir kere denedikten sonra yanınızda paket paket götüreceksiniz.
- Nerede Yenir: Kadir Usta Peynir Helvacısı
- Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
- Adres: Fevzipaşa, Zafer Meydanı, No: 7/A, Merkez
- Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:30 – 20:00 saatleri arasında açıktır.
- Telefon: 0286 217 61 00
- Yol Tarifi Al >
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
- Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın tahin veya yazlık helvasını da deneyebilir, dilerseniz paket olarak satın alabilirsiniz.
Yumurta Helvası
Helva denilince insanın aklına ilk olarak irmik helvası ya da un helvası gelir. Çanakkale yöresine özgü Yumurta helvası ise oldukça farklı çünkü içerisinde klasik helvada kullanılan malzemelerin yanında bolca yumurta var. Yumurta kokusundan rahatsız olanlar bu kadar yumurta ile helva mı yapılır diyebilir ancak denedikten sonra fikirleri tamamen değişir.
Klasik helvalara farklı bir alternatif istiyorsanız en doğru tercih olan Yumurtalı helvayı deneyebilirsiniz. Üstelik yapımı da oldukça kolaydır. Unu kavururken yakma derdi de yok. Yumurta, un, şeker, zeytinyağı ve su iyice çırpılır ve bir tavaya dökülür. Kısık ateşte katılaşana karda pişirilir ve hazır hale gelir. Servis ederken de üzerine toz şeker serpilir ve lezzetine lezzet eklenir.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan yumurta helvasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Halle Şeftalisi Reçeli
Sabah kahvaltılarının olmazsa olmaz lezzetlerinden biri olan reçel, neredeyse her meyveyle hatta bazı sebzelerle bile yapılır. En popüler olanları çilek, vişne, incir, kayısı reçeli gibi reçeller olsa da Çanakkale mutfağına ait bir reçel olan Halle Şeftalisi Reçeli en çok bilinen reçellerin pabucunu dama atacak cinsten. Üstelik yapımı da çok kolay!
Kabuğu soyulan ve çekirdekleri çıkarılan şeftaliler dilimlenir. Tencereye konulan şeftalilerin üstüne şeker dökülür ve şekerler kendiliğinden eriyene kadar beklenir. Daha sonra kısık ateşte kıvam alıncaya kadar pişirilir. Yazın şeftali mevsiminde yapılan şeftali reçelleri kavanozlara konularak kış boyu tüketilir. Siz de Çanakkale ziyaretlerinizde kavanoz kavanoz Halle şeftalisi reçeli alıp mutfağınıza Çanakkale esintilerini yansıtabilirsiniz.
- Nerede Yenir: Halle şeftalisi reçelini şehir merkezinde yöresel ürünler satan dükkânlarda bulabilmeniz mümkündür.
- Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Mafiş
Ülkemizin birçok yerinde yapılan, bazı yörelerde hamur kızartması bazı yörelerde de pişi olarak bilinen tarif Çanakkale’de mafiş olarak adlandırılır. Özellikle sabah kahvaltılarında hamurun mayalanmasını beklemeden pratik bir şekilde yapılan Mafiş, canınız hamur kızartması çektiğinde hemen yapılabileceğiniz bir tarif.
Yumurta, yoğurt, un ve tuz ile yoğrulan hamur şekil de verilerek yağda kızartılır. Üzerine de toz şeker serpilir ve tatlınız hazır hale gelir. İsterseniz tatlı olarak tüketmeyip, kahvaltıda peynirle birlikte de yiyebilirsiniz. Her ne şekilde yapılırsa yapılsın tadı tam bir efsanedir. Hele yanında bir de çay varsa tam bir ziyafet olur. Çanakkale usulü mafiş, mutlaka sizin de kahvaltı sofralarınızda yerini almalı.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan mafiş tatlısının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Samsa (Oturtma)
Çanakkale yöresine ait tatlılardan biri olan Samsa tatlısı, görüntüsüyle burma tatlısına benzer. Ancak burma tatlısından farklı olarak içerisinde ceviz bulunuyor. Şerbetli tatlı sevenlerin vazgeçemediği bir lezzet olan samsa tatlısını bir kere deneyenler bir daha vazgeçemiyor. Hamuruyla, içiyle, şerbetiyle tam bir lezzet bombası!
Yapımı biraz zahmetli olan ve maharet isteyen samsa tatlısı, fırından çıktığım anda hemen bitiyor. Akşam yemeklerinden sonra çayın yanında yiyebileceğiniz en güzel tatlılardan biri olan samsa, Çanakkale’de özellikle özel misafir sofralarından eksik olmuyor. Özenle yapılan hamur baklava yufkası inceliğinde açılıyor ve içerisine ceviz, badem ve karanfil konuşur. Rulo şeklinde sarılarak tepsiye dizilir. Piştikten sonra üzerine şerbeti dökülür ve biraz dinlendikten sonra afiyetle yenir. Çanakkale’de birçok tatlıcıda, pastanede bulabileceğiniz tatlıyı mutlaka denemelisiniz.
- Nerede Yenir: Samsa tatlısını Çanakkale genelindeki birçok pastane ve tatlıcılarında bulabilmeniz mümkündür.
- Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
İncir Dolması
Çanakkale’ye özgü incir dolması, hem görüntüsüyle, hem de lezzetiyle özellikle davet sofralarında kendini hemen belli ediyor. Lezzeti ne kadar efsaneyle yapımı da bir o kadar kolay olan İncir dolması, oldukça da farklı bir tatlı çünkü içerisinde pirinç var. Pirinçli tatlı mı olur diyorsanız ön yargı ile yaklaşmadan önce Çanakkale usulü incir dolmasının tadına bir bakın.
Kuru incirin faydaları, şekerin tatlılığı ve pirincin doyuruculuğunun birleştiği tatlı, hem incirin faydalarından mahrum kalmayacağınız hem de tatlı isteğinizi bastırabileceğiniz bir tatlı. İncirler saplarından kesilir ve içi parmakla açılır. Pirinç kaynar suya atılır ve yumuşadıktan sonra üzerine dövülmüş cevizle şeker eklenir. Pirinçli karışım incirlerin içine doldurulduktan sonra fırına verilir ve iyice kızartılır. Size bildiğiniz bütün tatlıları unutturacak bir lezzete sahip olan İncir dolmasını Çanakkale’ye yolunuz düşerse mutlaka deneyin.
- Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan incir dolmasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
- Nasıl Yapılır: Tarife Git
Tarihse tarih, lezzetse lezzet. Kusursuzluğuyla şaşırtan Çanakkale, sofra kültürünü sizinle paylaşmak için can atıyor. Köklü tarihi ve kültürüyle dillere destan olan Çanakkale, yöresel yemekleriyle de oldukça önemli bir yere sahip. Çanakkale mutfağına dair sizler de önerilerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.
çanakkale ıle alakası olmayan yemekler çoğu araştırmanızı yanlış yapmıssınız..nerede peynır helvası nerede sardalye nerede biga köftesi..???
Merhaba; yazılarımızı güncellemekteyiz. Katkılarınız için teşekkür eder, keyifli okumalar dileriz. 🙂
Selamlar bukadar detaylı bilgiler vede resimleri bizlerle paylaşmanızdan ötürü teşekkür ediyorum ilginize ; emeklerinize sağlık ..