Boston’da Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Yer

Geçmişi 17. yüzyıla kadar uzanan ABD’nin önemli ticari merkezlerinden biri olan Boston, önemli bir tarihi ve kültürel bölgedir ve turistler tarafından yoğun ilgi gösterilen bir destinasyondur. Boston tarihi yerler yazımızda sizler için bu önemli şehirde görülebilecek önemli tarihi yerler hakkında bilgilere yer verdik.

Boston tarihi hakkında; Boston’un tarihi 1600’lü yılların başında İngiltere‘den buraya seyahat eden Püritenler tarafından kurulmasına dek uzanmaktadır. Dini bir grup olan Bostonlular, Hristiyan ideallerini yaşamlarının her alanına yansıtmıştır. Bütün vatandaşlar Hristiyan bir topluluğun yaşamını yaşamaya zorlanmış, kiliseye gitme, evlenme ve çocuk sahibi olma gibi durumları yaşamaya itilmiştir.

Püritenler sayesinde New England bölgesinde yükselen ekonomik gelişmeler Boston’un en ilerici şehirlerden biri olmasını sağlamıştır. 1600’lerin sonların gelindiğinde Massachusetts de dahil olmak üzere İngiliz kolonileri New England Dominion altında birleşmiş ve Sir Edmund Andos tarafından yönetilmeye başlanmıştır. Bu da yönetimden memnun olmayan Boston vatandaşları arasında huzursuzluğa yol açmıştır.

Boston önümüzdeki yüz yıl boyunca İngiliz sömürgesinin altında yaşamak zorunda kalmıştır. 1700’lü yılların son çeyreğinde ise Bostonlular ayaklanmaya başlamış ve 1770 yılındaki meşhur Boston Çay Partisi olayı isyanın dönüm noktası olmuştur. Amerikan Devrimi’ni ateşleyen bu olayın ardından 19 Nisan 1775’te Devrim Savaşı başlamış ve 1776 yılında Bağımsızlık Bildirgesi imzalanmıştır. Bu olayların ardından ABD, İngiltere sömürgesinden kurtulup bağımsızlığını kazanmıştır. 1788 tarihinde ise Massachusetts, ABD’nin 6. eyaleti olarak kabul edilmiştir.

Boston’un en ünlüleri; Dini yapılar arasında Eski Kuzey Kilisesi, mimari ve tarihi gezi alanları arasında Harvard Üniversitesi ve müzeler arasında ise Boston Tea Party Ships and Museum Boston’un en meşhur tarihi yerleri arasında bulunduğu için listede bulunması gereken başlıca durakların başında gelmektedir.

Boston gezi tavsiyesi; Boston’da daha keyifli bir gezi gerçekleştirmek istiyorsanız bu önerilerimizi mutlaka dikkate almalısınız…

  • Boston ile İstanbul arasındaki zaman farkı 7 saattir. Özellikle Türkiye’deki sevdiklerinizle iletişim kurmanız gerektiği zaman bu farkı mutlaka dikkate almalısınız çünkü Boston’da gündüz yaşanırken İstanbul’da gece yaşanıyor olabilir.
  • Boston’u ziyaret etmek için en iyi zaman Mayıs ile Kasım ayları arasında kalan zaman dilimidir. Özellikle sonbahar ayları adeta bir kartpostal havasına büründüğünden biraz daha serin ve sakin bir gezi gerçekleştirmek isteyenler için çok caziptir.
  • Boston konaklama seçenekleri için Boston’da nerede kalınır? Otel tavsiyeleri başlıklı yazımıza mutlaka göz atmalısınız.
  • Boston’da musluk suyu içmek güvenlidir ve yanınızda getireceğiniz bir şişeye çeşmeden su doldurarak, su için fazladan para harcamanızın önüne geçebilirsiniz.
  • Boston’da tarihi yerler dışında görülebilecek diğer önemli noktaları da listenize eklemeyi ve daha geniş bir gezi planı yapmayı planlıyorsanız Boston gezilecek yerler listemizi de mutlaka incelemenizi öneriyoruz.

Müzekart; Go City ve Boston City Pass, Boston’da kullanılabilecek başlıca indirim kartları arasında bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Boston Hop-On Hopp-Off biletleri de turistler için caziptir. İndirim kartları seçenekleri ile ilgili detaylar için yazımızın son kısmını inceleyebilirsiniz.

Simgesel Yapılar

1. Harvard Üniversitesi

Harvard Üniversitesi

Burası neresi? Aynı isme sahip ve oldukça hareketli bir şehir meydanında bulunan Harvard Üniversitesi, 1636 senesinde kurulmuş Amerika’nın en eski üniversitesidir ve bir Ivy League kurumudur. Cambridge’de bulunan bu saygın kurumda sekiz ABD başkanı başta olmak üzere 160’tan fazla Nobel ödülü kazanmış ünlüler ve Olimpiyat sporcular yetişmiştir.

1962 yılında halkın ziyaretine açılan Harvard Üniversitesi’nin çoğu insan için en önemli ziyaret noktalarının başında kesinlikle Baker Kütüphanesi gelmektedir. Burası oldukça fotojenik bir noktadır ve turistler tarafından üniversitenin en çok fotoğraflanan ve sosyal medyada paylaşılan yeridir.

Öğrenciler tarafından gerçekleştirilen ücretsiz tur etkinliklerinde ziyaretçiler Widener Kütüphanesi, Memorial Kilisesi, Üniversite Salonu, Fogg Müzesi ve John Harvard Heykeli gibi önemli noktaları görebilmektedir. Turun ardından ise ziyaretçiler Harvard Meydanı’nda çok keyifli zamanlar geçirebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Ücretsiz turların gerçekleştirildiği Harvard Meydanı ve Üniversitesi, Boston’daki en tarihi yerler arasında bulunuyor ve Boston’a gelenlerin çok özel bir gezintiye çıkmasına olanak tanıyor. Boston tarihi ile ilgili güçlü bağları da bu tarihi binayı ve meydanı önemli bir konuma getiriyor. Aynı zamanda Harvard Meydanı çevresinde konumlanan barlar, restoranlar, mağazalar ve diğer mekanlar ziyaretçiler için çok güzel fırsatlar sunmaktadır.

  • Adres: Brattle St, Cambridge, MA 02138, Amerika Birleşik Devletleri
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Giriş ücreti: Ücretsiz (Harvard Müzesi için ise 18 yaş üstü 20$)
  • Yol tarifi al >

2. Boston Athenaeum

Boston Athenaeum

Burası neresi? 1807 yılında kurulmuş olan Boston Athenaeum, ABD’deki en eski kütüphanelerden biri olarak kabul edilmektedir. 600 binin üzerinde kitaptan oluşan bu dev kütüphane içinde ABD eski başkanı George Washington’un kütüphanesindeki koleksiyonun bir kısmına da sahiptir. Bina içindeki koleksiyonda tarihten coğrafyaya, edebiyattan sanata kadar çok geniş bir yelpazede eserler bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Boston Athenaeum’un kaynaklarından faydalanmak için özel bir üyeliğe ihtiyaç duyulmaktadır ancak ziyaretçilerin koleksiyonu görmesine izin verilmektedir. Bununla birlikte bu güzel kütüphanenin en azından dış mimarisi görüp hayran olmanız gerektiğini belirtelim. Kütüphane, aynı zamanda birinci katında halka açık olan ve çeşitli geçici sergilerin olduğu bir sanat galerisine de ev sahipliği yapmaktadır.

  • Adres: 10-1/2 Beacon St, Boston, MA 02108, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-227-0270
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Perşembe 09.00-20.00, Cuma-Cumartesi 09.00-17.00, Pazar kapalı
  • Giriş ücreti: 12 yaş üstü 10$, Öğrenci 8$, 12 yaş altı 5$
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

3. Mary Baker Eddy Kütüphanesi

mary baker eddy kütüphanesi

Burası neresi? Massachusetts Bulvarı’ndaki Hristiyan Bilim Merkezi’ne ait arazi içinde yer alan Mary Baker Eddy Kütüphanesi, 2002 yılında halka açılmıştır ve şehrin önemli kültür merkezlerinden biri olmuştur. 11 katlı kütüphanenin kurucusu ise buraya adını veren aynı zamanda Christian Science kurucusu olan Mary Baker Eddy’dir.

Kütüphanede üç sergi bulunmaktadır ve bunlardan en ilgi çekici olanı üç katlı bir küre olan dünyaca ünlü Mapparium‘dur. Led ışıklar, surround bir ses cümbüşü gibi detaylar burasını Boston’daki görülecek ilginç yerlerden biri haline getiriyor. Kütüphanenin bulunduğu Hristiyan Cemiyeti’nin binasının dış cephesi ise İncil’den tasvirlere sahiptir ve oldukça ilgi çekicidir. Rehberli turların gerçekleştirildiği Mapparium, kütüphanenin ücretli olarak görülebileceği tek yeridir ve diğer noktalar ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Binanın kendisi tarihi açıdan bir öneme sahip olmasa da, kütüphane içinde bulunan el yazmaları ve mektuplar gibi tarihe ışık tutan nesneler nedeniyle burası başta tarih meraklıları olmak üzere mimariye ve dini unsurlara meraklı olan kişiler için çok önemli bir ziyaret noktasıdır.

  • Adres: 210 Massachusetts Ave, Boston, MA 02115, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-450-7000
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 6$, Öğrenciler ve 6-17 yaş arası gençler 4$, 0-5 yaş arası ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

4. Isaac Royall House

Georgian isaac royall house

Burası neresi? Medford, Massachusetts’te bulunan Isaac Royal Evi, 1732 senesinde Gürcü tarzında inşa edilmiş tarihi bir evdir. Bay Colony yerlisi Isaac Royall tarafından kurulmuş olan bu ev, Kuzey Amerika’da türünün kalan tek örneği olması nedeniyle çok önemlidir. Kendisi Massachusetts’teki en büyük köle sahibi olması nedeniyle tarihteki önemli isimlerden biridir.

Neden gitmeliyim? Isaac Royall House, günümüzde köleliğe ve zenginliğe dair hikayelere, sömürge dönemi ve Amerikan Devrimi’nden kalma eşyalara ve çeşitli eserlere ev sahipliği yapan bir müze olarak ziyaret edilebilmektedir.

  • Adres: 15 George St, Medford, MA 02155, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 781-396-9032
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi-Pazar 13.00-16.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 10$, 65 yaş üstü 8$, Öğrenci 5$, 12 yaş ve altı ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

5. Fort Warren

Fort Warren

Burası neresi? 28 dönümlük Georges Adası’nda bulunan Fort Warren, ABD’nin ulusal tarihi dönüm noktalarından biridir. Kale ismini Dr. Joseph Warren’den almıştır. Boston’dan yaklaşık 45 dakikalık bir feribot yolculuğu mesafesindeki kale, beşgen yapıdadır ve bir burç kalesidir. 1883 ile 1861 yılları arasında inşa edilmiş olan kale, özellikle İç Savaş sırasında verdiği hizmetleri ile tanınmaktadır.

Neden gitmeliyim? Fort Warren inşa edilmesinden bu yana geçen yüzyıllar içinde çok önemli bir rol oynadığı için bir tarih meraklısı için Boston’da mutlaka gezilmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

Fort Warren efsanesi: Aynı zamanda kalenin arazisinde dolaştığı rivayet edilen “Siyahlı Leydi” hayalet ile de uzun zamandır ABD’nin ilgi gören yerlerinden biridir. Hikayeye göre 1862 yılında kocası kalede hapsedilen bir konfederasyon subayı olan Melanie Lanier, kocasını kurtarmak için büyük bir mücadeleye girişmiştir.

Erkek kılığına giren leydi, bir şekilde kocasıyla hapishanede buluşmuş ve tünel kazmaya başlamıştır. Kaçış esnasında askerler tarafından fark edilen kadın, dövüş sırasında yanlışlıkla kocasını vurmuş ve casus olduğu gerekçesiyle infazına karar verilmiştir. Siyah bir elbise giyerek infaz edilen kadının ölümünün ardından askerlerin zindan koridorlarında sesini duyduğu rivayet edildi ve böylece “Siyahlı Leydi” efsanesi yayılmaya başladı.

  • Adres: Boston, MA, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 612-735-6298
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Senfoni Salonu

Boston Senfoni Salonu

Burası neresi? İkinci Dünya Savaşı esnasında yıkılan Leipzig‘teki Gewandhaus isimli konser salonundan esinlenerek inşa edilen Senfoni Salonu, muhteşem akustiği nedeniyle bu alanda dünyanın en iyi konser salonlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Senfoni Salonu 1949 senesinde Amerika’nın en iyi orkestralarından biri olan Boston Senfoni Orkestrası’nın performanslarını sergilemesi amacıyla inşa edilmiştir. Salon toplamda 2.625 kişiyi aynı anda ağırlayabilmektedir. Salonda antik Roma ve Yunanistan‘ın en önemli 16 tarihi figürünün replika heykeli ve 4.800 borulu bir org bulunmaktadır. Aeolian-Skinner orgu, alanında dünyanın en iyilerinden biridir.

Neden gitmeliyim? Boston Senfoni Orkestrası’nın zengin tarihi hakkında bilgi edinmek için hevesliyseniz, salonda gerçekleştirilen ücretsiz turlara katılabilirsiniz. Senfoni Orkestrası’na hayransanız salonda gerçekleştirilen gösterilerden birini de izleyebilirsiniz.

  • Adres: 301 Massachusetts Ave, Boston, MA 02115, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 888-266-1200
  • Ziyaret saatleri: Etkinlik saatleri için web sitesini ziyaret edebilirsiniz
  • Giriş ücreti: Etkinliğe göre değişmektedir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

7. Paul Revere Evi

Paul Revere Evi

Burası neresi? Freedom Trail’in bir parçası olan Paul Revere House, Boston’un önemli simge yapılarından biridir ve şehirdeki en eski evlerden biri olarak kabul edilmektedir. 2,5 katlı bir yapı olan ev, 1770 yılında önemli bir Amerikan vatansever olan Paul Revere’nin ailesiyle birlikte Boston’a taşınmasının ardından konaklama yeri olarak kullanılmıştır.

Evin mimari kısmına gelecek olursak, 18. yüzyıl Gürcü mimarisi ve Massachusetts Körfezi ahşap mimari unsurlarının muhteşem bir karışımı olduğu görülmektedir. Evin içindeki geniş kirişler de oldukça dikkat çekicidir. 1908 yılında ziyarete açılan ev, o zamandan beri dünyanın dört bir yanından birçok ziyaretçi tarafından ziyaret edilmiştir. Günümüzde bir müze olarak değerlenen yapı içinde Revere ailesine ait bazı dönem mobilyaları ve çeşitli eşyalar görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Evin bulunduğu Arnavut kaldırımlı sokağı, sizi daha eve adımınızı atmadan 2 yüzyıl öncesindeymişsiniz gibi hissettirecek Boston’un Kuzey Meydanı’nda bulunmaktadır. Revere Evi bireysel olarak ya da turlara katılarak gezilebilmektedir. Tur sırasında ziyaretçiler Paul Revere ve onun ticari girişimleri hakkında fikir sahibi olabilmektedir.

  • Adres: 19 N Square, Boston, MA 02113, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-523-2338
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.15
  • Giriş ücreti: Yetişkin 6$, Yaşlılar ve öğrenciler 5,5$, 5-17 yaş arası 1$
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

8. Eski Güney Toplantı Evi (Old South Meeting House)

Old South Meeting House

Burası neresi? Boston Çay Partisi’nin başladığı yer olan Eski Güney Toplantı Evi, 18. yüzyıldan kalma tarihi binalardan biridir. Massachusetts şehir merkezindeki bu tarihi nokta önemli bir cemaat kilisesidir ve 1773 yılında Çay Partisi organizasyonunun başladığı yer olarak ün salmıştır.

Kilisenin inşası 1729 senesinde gerçekleşmiştir ve Samuel Adams ve Benjamin Franklin gibi önemli liderlerin diğer cemaatle karıştığı Püriten bir ibadethane olarak hizmet vermeye başlamıştır. Kilisenin tasarımı Robert Twelves tarafından Gürcü mimari özelliklerine göre yapılmıştır. 18. yüzyılın ortalarına doğru İngilizlerin baskısı nedeniyle gerilimin artması sonucu kilise, politik bir toplanma merkezi olarak da önem kazanmaya başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Kilise günümüzde aynı zamanda tarihi bir alan, müze, eğitim kurumu ve konuşma alanı gibi çeşitli amaçlar için de kullanılmıştır. Tarihi ve politik açıdan şehrin geçmişine ışık tutan bu önemli kilise binası, ziyaretinizin önemli duraklarından biri olabilir.

  • Adres: 310 Washington St, Boston, MA 02108, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-482-6439
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Eski Devlet Evi (Old State House)

Boston Eski Devlet Evi

Burası neresi? Bağımsızlık Bildirisi’nin ilan edildiği yer olan Old State House, Amerikan Devrimi’nde çok önemli bir rol oynamıştır. Ev, şu anda İngilizlere karşı Amerikan Devrimi ile ilgili Freedom Trail’in 16 noktasından biridir. Albay Thomas Crafts 18 Temmuz 1776 tarihinde Bağımsızlık Bildirgesi’ni ilk kez halka okuması binanın Amerikan tarihi açısından ne denli önemli bir yer olduğunu bizlere gösteriyor.

1713 senesinde tamamlanan Eski Devlet Evi, esasen bir tüccar salonu olarak inşa edilmiştir ve sömürge sistemine birçok amaçla hizmet etmiştir. James Otis Junior’ın İngiliz sömürgelerine karşı yapmış olduğu meşhur konuşma, sömürgelerin son bulmasını sağlayamasa da, Amerikan Devrimi’nin ortaya çıkmasının fitilini ateşlemiştir. Bina aynı zamanda Boston katliamı ile ilgili verdiği bilgilerle de Boston’un önemli tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Old State House günümüzde Özgürlük Yolu’nun önemli bir parçasıdır ve müze olarak ziyaret edilebilmektedir. Etkileşimli bir tarih müzesi olan binayı ziyaret edenler, binanın yıllar içindeki değişimini uygulamalı bir şekilde görme şansını yakalamaktadır. Dilerseniz Özgürlük Yolu’nda düzenlenen rehberli turlara katılarak hem Eski Devlet Evi hakkında hem de diğer tarihi duraklar hakkında detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.

  • Adres: 206 Washington St, Boston, MA 02109, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-720-1713
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 15$, Yaşlılar ve öğrenciler 14$, 12 yaş altı 8$
  • Yol tarifi al >

10. Massachusetts State House

Massachusetts State House

Burası neresi? 1798 yılında inşa edilen Massachusetts Eyalet Evi, Beacon Hill’in tepesinde bulunuyor ve kendine has kubbeli yapısıyla oldukça dikkat çekicidir. Binanın kubbesi bakırla kaplanmış ve üzeri 23 ayar altınla kaplanmıştır. Eski Eyalet Evi’nin yerini almak üzere inşa edilmiş olan yapı, eyaletin hükümetinin koltuğudur. Bina, eyalet valisi ve Eyalet Yasama Meclisi başta olmak üzere birçok önemli devlet dairesine ev sahipliği yapmaktadır.

Muhteşem bir mimariye sahip olan yapı, 1960 senesinde Ulusal Tarihi Dönüm Noktası olarak tescillenmiştir. Yeni Eyalet Evi olarak da bilinen bina, Federal mimari tarzda inşa edilmiştir ve Charles Bulfinch tarafından tasarlanmıştır. Tarihi bina, kuruluşundan itibaren çeşitli değişikliklere uğrayarak günümüzdeki halini almıştır ve toplamda 7 dönüme yakın bir alan içinde bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Devlet Evi içinde aynı zamanda valilerin çeşitli portreleri, devlet mirasını tasvir eden duvar resimleri ve hem bina içinde hem de dışında çeşitli heykeller sergilenmektedir. Şehirdeki en önemli idari bina olarak kabul edilen yapı, bu sergiler nedeniyle de ziyaretçiler için ilgi çekici duraklardan biridir.

  • Adres: 24 Beacon St, Boston, MA 02133, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-722-2000
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 08.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Anıtlar, Mezarlar

11. Granary Burial Ground

granary burial ground

Burası neresi? Gerçekleştirdikleri ya da karakterleriyle Amerikan tarihine yön veren bir dizi ismin son dinlenme yeri olan bu mezarlık, Tremont Caddesi’nde bulunuyor. 1660 yılında kurulmuş olan Granary Burial Ground Boston’daki en eski üçüncü mezarlıktır.

Devrimden önce bir tahıl deposu olarak kullanılan bir binanın yanında bulunan bu küçük mezarlıkta Paul Revere, John Hancock ve Boston Katliamı’nda öldürülen vatandaşların mezarları yer almaktadır. Alandaki diğer önemli mezarlıklar arasında ise Benjamin Franklin’in ebeveynlerinin ve Sam Adams’ın mezarları da bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Bu mezarlık Amerika’nın geçmişini şekillendiren birçok kişinin mezarına ev sahipliği yapmaktadır. Mezarlığı bir tura dahil olarak ya da bireysel bir şekilde ziyaret ederek Boston tarihi hakkında daha fazla ilgi çekici bilgi edinme fırsatına sahip olabilirsiniz.

  • Adres: Tremont St, Boston, MA 02108, Amerika Birleşik Devletleri
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-16.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

12. Bunker Tepesi Anıtı

bunker hill aniti

Burası neresi? 17 Haziran 1775 tarihinde meydana gelen Bunker Tepesi Savaşı anısına inşa edilmiş olan 67 metrelik granit malzemeden bu dikilitaş, Boston’daki önemli anıtlardan biridir. Anıtın inşası 1827 ile 1843 yılları arasında mimar Solomon Willard tarafından gerçekleştirilmiştir.

Anıtın inşası sırasında 6.700 ton civarında granit kullanılmıştır. Granitler yakınlardaki Quincy’de bulunan taş ocağından çıkarılmıştır ve anıtın olduğu yere taşınması için 3 mil uzunluğundaki demiryolu ile taşınmıştır. Bu demiryolu ülkenin ilk ticari demiryolu olması nedeniyle önemli bir yere sahiptir.

Anıtın önünde de Albay William Prescott’un bir heykeli durmaktadır. Amerikan tarihinin önemli komutanlarından biri olan William Prescott’un heykeli, 1881 yılında Amerikalı heykeltıraş William Wetmore Story tarafından tasarlanmıştır. Anıt, komutanın ateş etmeden önce emir verdiği anı tasvir etmektedir.

Neden gitmeliyim? Şehrin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Charlestown’da bulunan anıtın bulunduğu zirveye 294 basamaklık bir tırmanış sonunda ulaşabilirseniz bölgenin muhteşem manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.

  • Adres: Monument Sq, Charlestown, MA 02129, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-242-5641
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

13. Copp Tepesi Mezarlığı

Copp tepesi anıtı

Burası neresi? 1659 yılında kurulmuş olan bu tarihi mezarlık, Boston’un en eski ikinci mezarlığı olarak kabul edilmektedir. Mezarlığın bulunduğu tepe esasen Windmill Tepesi olarak adlandırılmaktaydı ve 1659 senesinde mezarlık için araziyi bağışlayan William Copp’un adıyla anılmaya başladı.

Mezarlıkta sömürge döneminde North End’de hayatını kaybeden vatandaşlar defnedilmiştir. Pek çok zanaatkar ve tüccar burada son uykusuna yatmıştır. Mezarlıkta aynı zamanda Kaptan Daniel Malcolm başta olmak üzere dönemin birçok tanınmış önemli ismi de yatmaktadır.

Mezarlığın bulunduğu alan aynı zamanda yüksekliği ve Charles Nehri’ne hakim konumu nedeniyle Bunker Hill Savaşı esnasında İngilizler tarafından kullanılmıştır. İngilizler eğitimler sırasında mezar taşlarını hedef talimi için kullanmıştır ve bazı mezar taşlarında bu talimin izlerini görmek mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Tarihi bir mezarlık olması nedeniyle Copp Tepesi Mezarlığı, Boston’da görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Bu nedenle zaman ayırabilirseniz bu mezarlığı listenize dahil etmenizi öneriyoruz. Alanda bulunan mezar taşlarındaki muhteşem farklı tasarımlar ise burasını adeta bir açık hava sergisine dönüştürmektedir.

  • Adres: 45 Hull St, Boston, MA 02113, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-635-7361
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-16.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Boston Katliam Alanı

Boston Massacre Site

Burası neresi? 5 Mart 1770 yılında İngiliz askerleri tarafından gerçekleştirilen Boston işgali, şu anda Boston Katliamı olarak adlandırılan olaya evrilmiştir. Townshend Yasası’nı kabul ettirebilmek ve siviller üzerindeki hakimiyeti sağlamak için Boston şehir merkezine yoğun bir askeri müdahale yapılmıştır.

Askerler ve siviller arasında yaşanan büyük arbedelerin sonucunda 5 Mart akşamı ilk sivil ölümü gerçekleşmiştir. Bu olay yaklaşık 30 yıl boyunca “King Caddesi’ndeki Olay” olarak adlandırılmış ve sonrasında “Boston Katliamı” olarak isimlendirilmiştir. Günümüzde bu katliamın yapıldığı yer olan Devonshire ve Eyalet Sokaklarının kesiştiği noktada parke taşı halkası şeklinde işaretlenmiştir.

Neden gitmeliyim? Boston tarihi açısından önemli bir olayı hatırlatan bu anıtı ziyaretiniz sırasında mutlaka görmelisiniz. Anıtın bulunduğu yerde yılda bir defa, olayın gerçekleştiği gün olan 5 Mart gününde oyuncular tarafından bu hüzünlü olay yeniden canlandırılmaktadır ve izlemesi insanı büyüleyen bir gösteri gerçekleşmektedir. Eğer gezinizi bu tarihe denk getirebilirseniz bu gösteriyi de kaçırmamalısınız.

  • Adres: Corner of State and, Congress St, Boston, MA 02109, Amerika Birleşik Devletleri
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz görülebilir
  • Yol tarifi al >

Marketler, Pazarlar

15. Faneuil Hall

faneuil hall

Burası neresi? Peter Faneuil tarafından 1742 senesinde yaptırılmış olan Faneuil Salonu, tarihte çok önemli halk toplantılarına ev sahipliği yapmış, Boston’un tarihi hakkında çok önemli anıları barındıran önemli bir bina olmuştur. Tarihi önemi nedeniyle “Özgürlüğün Beşiği” olarak adlandırılan Faneuil Hall, günümüzde 3 pazar binası ve 1 koridordan oluşan önemli bir pazar yeri olarak hizmet etmektedir.

Bir zamanlar devrimin en önemli sesi olan mekanın zemin katı, günümüzde yemek mekanlarıyla dolu Quincy Pazarı’na ev sahipliği yapmaktadır. Bu katta toplamda 130 civarında yemek tezgahı yer almaktadır. Pazarın 4. katında ise Ancient and Honorable Artillery Museum isimli önemli bir müze bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Faneuil Hall aynı zamanda Freedom Trail’in de bir parçasıdır ve Boston’un tarihini anlamak, lezzetli yemeklerin tadına bakmak ve Quincy Market, South Market ve North Market’ten oluşan muhteşem pazarda bir yerel gibi alış yapma deneyimi yaşamak için kesinlikle uğranması gereken tarihi noktalardan biridir.

  • Adres: 1 S Market St, Boston, MA 02109, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-523-1300
  • Ziyaret saatleri: 10.00-21.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Kiliseler, Katedraller

16. Eski Kuzey Kilisesi

eski kuzey kilisesi

Burası neresi? 1723 senesinde yapımı gerçekleşen bu eski kilise, Boston’un en eski kilise binasıdır ve günümüzde hala aktif bir Piskoposluk kilisesi olarak hizmet vermeye devam etmektedir. William Prince tarafından inşa edilen kiliseyi önemli kılan detaylardan bir diğeri ise 18 Nisan 1775 yılının gecesinde Robert Newman’ın İngilizlerin deniz yoluyla yaklaştığını bildirmek için burada iki mum yakmış olmasıdır.

Kilisede eski ABD başkanlarından George Washington’un tüzüğünün yanı sıra bir çan çalma odasına, Bunker Hill Savaşı’nda şehit olanlar için bir dinlenme yeri olan bir mahzene sahiptir. Bu mahzende Binbaşı John Pitcairn ve Kaptan Samuel Nicholson gibi Boston tarihi için çok önemli simge isimlerin mezarına ev sahipliği yapmaktadır.

1975 yılında başkanlık koltuğunda oturan Gerard, ülkenin bağımsızlığı için hayatını feda etmiş insanlardan ve ülkenin gelecek yıllarda daha iyi noktalara gelmesi için ne gibi çabalar sarf edilmesi gerektiğinden bahsettiği önemli bir konuşma yapmıştır. Bir sonra ise, 1976 yılında Kraliçe II. Elizabeth, başkanın yaptığı konuşma ve ülkenin özgürlüğü hakkında konuşmuştur.

Neden gitmeliyim? Kilise aktif olması nedeniyle ziyaretçiler için tur atmanın yanı sıra ayinlere katılmasına da olanak tanıdığı için Boston kiliseleri içinde mutlaka zaman ayrılması gereken tarihi yapılar arasında bulunuyor.

  • Adres: 193 Salem St, Boston, MA 02113, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-858-8231
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

17. Trinity Kilisesi

boston trinity church

Burası neresi? 1733 senesinde kurulan Trinity Kilisesi, ilk zamanlar Boston’un şehir merkezinde yer almaktaydı. 1872 yılında Boston’da meydana gelen büyük yangın sonrasında kompleksin şimdiki yerine taşınmasına karar verildi ve 1877 senesinde inşası tamamlandı. Kilisenin tasarımı Henry Hobson Richardson tarafından yapıldı ve bu yapı, mimarin kendi yorumunu kattığı Romanesk tarzdaki ilk örneklerden biri olarak kabul edildi.

Neden gitmeliyim? Boston için tam bir kültür merkezi olan Trinity Kilisesi, Boston’un simge yapıları arasında bulunmaktadır. İlgi çekici heykeller ve resimler ise sahip olduğu karmaşık detaylar sayesinde kiliseye gizemli bir hava katmaktadır.

  • Adres: 206 Clarendon St, Boston, MA 02116, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-536-0944
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-16.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

18. King Şapeli ve Mezarlığı

boston king's chapel

Burası neresi? King Şapeli, Tremont sokağında bulunmaktadır. Bir Hristiyan Üniteryan kilisesi olan yapı, ilk olarak 1686 yılında Anglikan kilisesi olarak inşa edilmiştir. Kilisenin hemen yanındaki Kings Chapel Burying Ground ise Boston’un 30 yıldır tek mezarlığıdır. Mezarlıkta Boston tarihi için çok önemli olan birçok tarihi şahsiyet burada gömülüdür. Binanın orijinali ahşaptır ve 1754 yılındaki düzenlemelerle şu anki taş formuna kavuşmuştur.

Neden gitmeliyim? Gürcü tarzında inşa edilmiş olan bu şapel, bu konuda Boston’daki en iyi mimari eserlerden biridir ve şehrin tam kalbinde yer alması nedeniyle gözden kaçırılması neredeyse imkansızdır. Müzede hem turistler hem de öğrenciler için hafta boyunca gerçekleştirilen rehberli turlar da bu güzel şapeli daha yakından tanımak için iyi bir fırsattır. Tur esnasında kilisenin tarihi yanı sıra kilisenin koloni Amerika’sındaki rolüyle ilgili bilgiler de sunulmaktadır.

  • Adres: 58 Tremont St, Boston, MA 02108, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-227-2155
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 10.00-16.00, Pazar 14.00-16.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 5$, 13 yaş altı 3$
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Müzeler

19. Plimoth Patuxet Müzesi

boston plimoth patuxet site

Burası neresi? Yaşayan bir tarih müzesi olan Plimoth Plantation, 17. yüzyıla giderek o dönemin Amerika’sını canlandırıyor. Müze, kıyılarda yaşayan yerli halka ve İngiliz sömürgecilerinin hikayelerine odaklanmaktadır ve Amerikan tarihine meraklı olanlar için Boston’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Plymouth Kolonisi’nin ikonik hikayesine odaklanan müze fikri ilk olarak 1947 yılında ortaya çıkmıştır. İki İngiliz kulübesi ve sahildeki bir kale olarak başlayan macera 17. yüzyıl İngiliz köyü gibi detayların eklenmesiyle genişleyerek bugünkü halini almıştır. Müze alanına son ekleme ise 2013 yılında yapılmıştır.

Neden gitmeliyim? Boston’da bu müzeye günlük bir gezi gerçekleştirecek olan tarih meraklılarıyla çocuklar, zamanda geriye giderek 17. yüzyıl Amerika’sı ile ilgili çeşitli bilgiler edinme fırsatını yakalamaktadır. Yapılan eklemelerle oldukça geniş bir alana yayılan müzeyi ziyaret edenler otantik bir tarihi deneyim yaşamaktadır.

Ne yapılır? Acıkanlar için buraya gelindiğinde Patuxet Cafe tam bir yemek cennetidir. Burada bir şeyler yemek için zaman ayırarak bir yerli Amerikalı gibi yemek yemeyi deneyimleyebilirsiniz.

  • Adres: 137 Warren Ave, Plymouth, MA 02360, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 508-746-1622
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: 12$’dan başlayan fiyatlarla
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

20. Boston Tea Party Ships and Museum

Boston Tea Party Ships and Museum

Burası neresi? Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nın çok önemli bir tetikleyicisi olan 1773 Boston Çay Partisi, İngiliz sömürgesine karşı en önemli simgesel olayların başında gelmektedir. Alınan kararla tonlarca İngiliz çayı denize dökülerek büyük bir gösteri gerçekleştirilmiştir.

Müzede, kostümlü oyuncular, interaktif sergiler ve restore edilmiş Beaver ve Eleanor isimli iki çay gemisi ile ziyaretçiler o güne geri dönerek unutulmaz bir deneyim yaşamaktadır. Müzedeki tur Old South Meeting’deki bir toplantı ile başlayacak ve daha sonra restore edilen gemilere bineceksiniz. Bu esnada çay atma ritüeli de gerçekleştirilmektedir. Sonrasında ise müzede çay partisiyle ilgili bir belgesel izlenmekte ardından da Abigail’s Tea Room’da çay tadımı seansı ile tur tamamlanmaktadır.

Neden gitmeliyim? Çay Partisi, İngilizlere karşı gerçekleştirilen en ünlü ve en öfke dolu direniş gösterisi olması nedeniyle Boston tarihi açısından çok önemli olayların başında gelmektedir. Etkileşimli ve eğlenceli bir şekilde restore edilmiş olan bu gemiler, 1773’te gerçekleştirilen Çay Partisi’ni uygulamalı bir şekilde keşfetme imkanı sunmaktadır.

Aklınızda bulunsun! Müzeye gerçekleştirilen turlar rehberli olarak gerçekleştirilmektedir ve rezervasyon gerektirmektedir. Bu nedenle ziyaretiniz öncesinde rezervasyon yaptırdığınızdan emin olmalısınız.

  • Adres: 306 Congress St, Boston, MA 02210, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-338-1773
  • Ziyaret saatleri: Perşembe ile Pazartesi günleri arasında 10.00-17.00, Salı-Çarşamba 10.00-15.00
  • Giriş ücreti: 5-12 yaş arası 23,95$, Yetişkin 31,95$
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

21. Museum of Comparative Zoology

Burası neresi? Harvard Üniversitesi arazisinde bulunan Karşılaştırmalı Zooloji Müzesi, Harvard Doğa Tarihi Müzesi’nin bir parçası olarak varlığını sürdürmektedir. Müze içinde yıllar içinde oluşan binlerce örnekten ve araştırma sonuçlarından oluşan muhteşem bir koleksiyon bulunmaktadır.

MCZ olarak kısaltılan müzenin en önemli mücevherleri arasında Charles Darwin tarafından bulunan Kaptan Cook’un mamosu ile balina ve dodo iskeletleri yer alıyor. En büyük kaplumbağa kabuğu gibi ilgi çekici parçalar da ziyaretçilerin odaklandığı örneklerdendir. Müze 1859 senesinde bulunmuştur ve ayrıca bir kadın laboratuvarı bulunmaktadır ancak burası halka açık değildir.

Neden gitmeliyim? Hayvanlar aleminin tarihine odaklanmak isteyenler için burası tam bir hazine niteliği taşımaktadır. MCZ için alınan bilet ile hemen yan taraftaki Peabody Arkeoloji ve Etnoloji Müzesi’ne de erişim sağlanabilmektedir.

  • Adres: 26 Oxford St, Cambridge, MA 02138, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-495-2460
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 15$, 65 yaş üstü 13$, 3-18 yaş arası 10$ ve 3 yaş altı ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

22. Isabella Stewart Gardner Müzesi

isabella steawert gardner müzesi

Burası neresi? Küçük olmasına karşın şehrin en iyi cazibe merkezlerinden biri olan Isabella Gardner Museum Boston’da görülebilecek etkileyici tarihi yerler arasında bulunmaktadır. New York’un sosyete isimlerinden Isabella Stewart 1860 senesinde Boston’un önemli şahsiyetlerinden John Lowell Gardner evlenmek için gelmiş ve kısa bir süre içinde geniş sanat koleksiyonu için bir saray inşa ettirmiştir.

Binada eklektik bir koleksiyon sergilenmektedir ve kendisi bu sarayın tıpkı bıraktığı gibi kalması için vasiyette bulunmuştur. Bu da ziyaretçilerin bahçede dolaşırken ya da şöminede ellerini ısıtırken 19. yüzyıla dönmesine olanak tanıyor. Burası aynı zamanda törenler ve kutlamalar için de Boston’daki mükemmel yerlerden biri olarak değerlendirilmektedir.

Neden gitmeliyim? Isabella Gardner’in eşsiz koleksiyonunu incelemek ve o dönemi hissetmenizi sağlayan sarayı gezmek için bu etkileyici müzeyi ziyaret listenize ekleyebilirsiniz.

  • Adres: 25 Evans Way, Boston, MA 02115, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-566-1401
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 11.00-17.00, Cumartesi-Pazar 10.00-17.00 ve Perşembe 11.00-21.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 20$, 65 yaş üzeri ve Öğrenci 18$, 13 yaş altı ise ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

23. MIT Museum

MIT Museum

Burası neresi? Dünyanın en önemli ve prestijli üniversitelerinden biri olarak kabul edilen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü içinde bulunan MIT Museum, 1971 yılında kurulmuştur. Kısmen yeni sayılabilecek bir müze olan MIT Müzesi içinde üniversiteye ait tarihi kayıtlar, teknik arşivler, fotoğraf arşivi, robotik çalışmaları gibi kısımlar önemli bir yer tutmaktadır.

Müzenin 1800 parçalık koleksiyonu dünyanın en büyük holografik koleksiyonlarından biridir. Yakın dönemdeki araştırmalara yönelik sergiler, müzenin birinci katındaki Mark Epstein İnovasyon Galerisi’nde görülebilmektedir. Müzenin ikinci katında ise “The Kurtz Gallery” isimli fotoğraf sergisi yer almaktadır. Müzede aynı zamanda “Hacks Salonu” da bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Modern bir müze olarak tanımlayabileceğimiz MIT Museum, kısa bir zaman aralığında insanoğlu tarafından yapılmış olan sihre tanıklık etmek için Boston’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir.

  • Adres: Gambrill Center, 314 Main St, Cambridge, MA 02142, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-253-5927
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 18$, 65 yaş üstü 15$, 5-18 yaş arası 10$, 5 yaş altı ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

24. USS Anayasa Müzesi

USS Anayasa Müzesi

Burası neresi? İşte karşınızda tek bir savaş bile kaybetmeden 40 savaştan başarıyla çıkan yenilmez gemi! Adı Amerika’nın eski başkanı George Washington tarafından verilen USS, Paul Revere’nin dökümhanesinden temin edilen bağlantı parçalarıyla yapılmıştır ve şu anda dünyanın en eski yüzer savaş gemisidir.

Gemi 1794 senesinde Denizcilik Yasası tarafından yetkilendirilmiş, Amerika’nın en önemli savaş gemilerinden biridir. Geminin efsaneleşmesi ise 1812 yılındaki savaşta olmuştur. Gemi yaklaşık 1 asır boyunca askeri anlamda hizmet vermesinin ardından 1896’da şu anki yerine çekilmiş ve bundan sonraki birkaç yıl boyunca geminin hangi amaçla kullanılacağı konusunda farklı öneriler öne sürülmüştür.

Nihayetinde geminin müze olarak hizmet vermesi kararlaştırılmış ve 1907 yılında geminin müze olarak açılışı gerçekleşmiştir. Geminin bakımı ve yenilenmesi için 1925 yılında kampanya başlatılmış ve bu amaçla 600.000 doların üzerinde bir para toplanmıştır.

Neden gitmeliyim? Charleston Navy Yard’da bulunan tarihi gemi, ziyaretçileri 2 yüzyıl önceki deniz yaşamına göz atmaya davet etmektedir. Gemiyi ziyaret edenler, görevli denizciler tarafından gerçekleştirilen ücretsiz rehberli bir tura da katılabilmektedir. Müzedeki diğer sergiler ise 1812 yılında gerçekleştirilen savaşın destansı hikayesini de anlatmaktadır.

  • Adres: Building 22, Charlestown Navy Yard, Charlestown, MA 02129, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-426-1812
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 10-15$, Çocuklar 5-10$
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al

25. Afrika Amerikan Tarihi Müzesi

african american history museum

Burası neresi? Afrika Tarihi Müzesi ilk olarak 1800’lü yıllarda New England’ın dört farklı noktasında kurulmuştur. Bununla birlikte sergilerin halka açık bir şekilde sunulması ve ziyarete açılması ancak 1963 yılında gerçekleşebilmiştir.

Müzede sadece 19. yüzyılda sömürge döneminin en önemli figürlerinden olan Afrikalı Amerikalıların hikayesi anlatılmaktadır. Müze, ziyaretçilerine o dönem yaşamış olan Afrikalı Amerikalıların yaşamın her alanında karşılaştıkları zorlukları anlatmaktadır.

Neden gitmeliyim? ABD’nin en büyük müzelerinden biri Afrika Amerikan Tarihi Müzesi, kar amacı gütmemektedir ve Afrikalı Amerikalıların tarihine ışık tutmaktadır. Müzedeki sergiler, eserler, heykeller ve diğer nesneler Afrikalı Amerikalıların özgürlük mücadelesine politik anlamda nasıl katıldıklarını anlatmaktadır. Müze, aynı zamanda eğitim için gelen öğrenciler ve ziyaretçiler için ayrıca başka tesisler ve programlar da sunmaktadır.

  • Adres: 46 Joy St, Boston, MA 02114, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-725-0022
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cumartesi 10.00-16.00
  • Giriş ücreti: 6-10$ arası değişmektedir
  • Yol tarifi al >

26. Ether Dome

Burası neresi? Massachusetts’teki General Hospital’ın bir parçası olan Ether Dome, cerrahi bir amfitiyatrodur. Burası 16 Ekim 1846 yılında inhale eter kullanılarak ilk başarılı anestezi ameliyatının gerçekleştirildiği yer olması nedeniyle çok büyük bir öneme sahiptir ve bu nedenle iki yüzyıl boyunca büyük bir özenle korunmuştur. 1821-1861 yılları arasında ameliyatlar için kullanılan Ether Dome’de 8.000’in üzerinde ameliyat gerçekleştirilmiştir.

Bu çalışma halka açık bir şekilde gerçekleştirilmiştir. William Thomas Green Morton’un anestezi uzmanı olduğu ve John Collins Warren tarafından yapılan ameliyat bu nedenle tarihe geçmiştir. Burası izleyecekler için merdivenlerin olduğu ve ortada ameliyatın gerçekleştirileceği bir alanın bulunduğu merkezi bir kubbeye sahip amfitiyatro gibidir. Yapının tavan kısmında, ameliyat esnasında uygun ışık koşullarının sağlanabilmesi için pencereler mevcuttur.

Bina toplamda 36.000 metrekarelik devasa bir alanı kaplamaktadır ve Yunan Revival tarzında inşa edilmiştir. Pencerelerin yanı sıra merkezi bir ısıtma sistemi ve ilkel kapalı sıhhi tesisat ile de donatılmış etkileyici bir mimari şaheserdir.

Neden gitmeliyim? Özellikle tıp öğrencileri için adeta Boston’da bir haç yeri olarak kabul edebileceğimiz yapı, normal ziyaretçiler için de oldukça ilgi çekicidir.

  • Adres: Boston, MA 02114, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-726-2000
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-20.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

27. Kennedy Başkanlık Kütüphanesi ve Müzesi

kennedy kütüphanesi
John F. Kennedy Müzesi ve Kütüphanesi

Burası neresi? 1961 ile 1963 yılları arasında Amerika’nın 35. başkanı olan John F. Kennedy’nin ofisi olarak kullanılan kütüphane, günümüzde Boston’un önemli müzeleri arasında bulunuyor. Müze içinde Kennedy’nin mirası ve onun liderliği hakkında genişçe bir belgesel koleksiyonunun yanı sıra çeşitli siyasi hatıralar ve ailesine ait fotoğraflar sergilenmektedir.

1979 yılında açılan müze binasının tasarımı mimar IM Pei tarafından gerçekleştirilmiştir. Müzede çeşitli sergilerin yanı sıra Oval Ofis’teki mobilyalar ve çeşitli eserler görülebilmektedir. Müze ve kütüphane binası Boston Sahili’nde 10 dönümlük geniş bir alanda bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? John Frank Kennedy’e ait önemli nesneleri görmek ve onun hayatı ile ilgili detaylı bilgiler edinmek isteyenler için burası kesinlikle Boston’un en önemli tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Columbia Point, Boston, MA 02125, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-514-1600
  • Ziyaret saatleri: Perşembe-Pazar 10.00-16.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 18$, Yaşlılar ve öğrenciler 12$, 13-17 yaş arası 10$, 12 yaş altı ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Meydanlar, Caddeler, Sokaklar

28. Özgürlük Yolu (Freedom Trail)

Freedom Trail
Freedom Trail

Burası neresi? Boston’un en ikonik yerlerinden biri olan Özgürlük Yolu, üç mil boyunca uzanmaktadır. Bu yol ziyaretçileri şehirdeki en önemli tarihi noktaların 16’sına götürmektedir. Sizi Amerika’nın devrim döneminde bir yolculuğa çıkaracak olan Özgürlük Yolu, kiliseler, parklar, mezarlıklar, müzeler ve dükkanlar gibi birçok tarihi mekana ev sahipliği yapmaktadır.

Kırmızı tuğlalar ve ayak izleriyle en iyi rotanızı oluşturmanızı sağlayan Özgürlük Yolu, Amerika’daki en eski parklardan biri olan Boston Common’dan başlamaktadır. Patika boyunca ziyaretçiler pek çok ünlü kişinin son dinlenme yeri olan Old Granary Burying Ground başta olmak üzere birçok önemli tarihi noktayı görme şansına sahip olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Özgürlük Yolu tartışmasız bir şekilde Boston tarihi yerler listesinin en üst sıralarında olması gereken önemli bölgelerden biridir. Bu nedenle siz de listenize bu tarihi yolu almalı ve Boston’un geçmişinde keyifli bir yolculuğa çıkmanın keyfini sürmelisiniz.

29. Copley Meydanı

Copley Meydanı

Burası neresi? Adını ünlü sanatçı John Singleton Copley’den alan Back Bay’ın bu güzel meydanı, tarihi ve ikonik mimari yapılarıyla dolu olmasıyla ünlenmiştir. Meydan çevresi eski ve yeni binaların adeta bir sentezidir.

Boston Halk Kütüphanesi meydanın en ikonik noktasıdır. Kamu kaynaklarıyla kurulan ilk halk kütüphanesi olması nedeniyle burası ayrı bir öneme de sahiptir. Binadaki son restorasyon çalışmaları 2003 senesinde gerçekleştirilmiştir. Meydanın diğer görmeye değer noktaları arasında ise 52 katlı Prudential Center, Trinity Kilisesi ve Fairmont Copley Plaza da yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Çeşitli kafelere, tarihi mekanlara ve lüks mağazalara ev sahipliği yapan Copley Meydanı, hem Boston’un tarihi dokusunu içine çekmek isteyenler için hem de lüks yaşamı deneyimlemek isteyenler için şehrin cazibe merkezlerinden biridir. Aynı zamanda Skywalk Gözlem Güvertesi ise Boston’un 360 derecelik muhteşem manzarasını sunması nedeniyle meydanın es geçilmemesi gereken noktaları arasındadır.

  • Adres: Boston, Massachusetts 02116, Amerika Birleşik Devletleri
  • Yol tarifi al >

30. Beacon Hill

Beacon Hill

Burası neresi? Boston’un en eski mahallelerinden biri olan Beacon Hill, büyüleyici güzelliktedir ve dar Arnavut kaldırımları ile dikkat çekmektedir. Bu bölgeyi ilgi çekici kılan diğer şeyler ise federal şekilde inşa edilmiş dizili evleri ve gazlı sokak lambalarıdır.

Yerleşim yerinin kuruluşu 1795 yılına uzanmaktadır. Bölgenin Ulusal Tarihi Dönüm Noktası olarak kabul edilmesi ise 1962 yılında gerçekleşen bölge, Boston’un en pahalı semtlerinden biridir. Massachusetts Eyalet Evi’ne ev sahipliği yapan bu yerleşim bölgesi, aynı zamanda Acorn Caddesi, Suffolk Üniversitesi ve Harrison Gray Otis Etis Evi gibi birçok önemli caddeye ve mimari yapının da bulunduğu önemli bir ziyaret noktasıdır.

Neden gitmeliyim? Beacon Hill’e gelip alışveriş yapmadan, yemek yemeden ya da sayısız tarihi mimari eseri ve mekanı hayranlıkla seyretmeden Boston gezisi tam anlamıyla gerçekleşmiş sayılmaz. Boston Common, Charles River Esplanade, Boston Public Garden gibi önemli noktalara yakın olması da Beacon Hill’i yıl boyunca yoğun bir kalabalığın etkisi altında bırakmaktadır. Acorn Sokağı ise özellikle fotoğraf çekmekten hoşlananlar için değerlendirilmesi gereken bir noktadır.

  • Adres: 46 Joy St, Boston, MA 02114, Amerika Birleşik Devletleri
  • Yol tarifi al >

31. Black Heritage Trail

Black Heritage Trail

Burası neresi? Kara Miras Yolu, adından da anlaşılabileceği gibi Boston’da 19. yüzyılda yaşamış olan Afro-Amerikan topluluğunun tarihine odaklanan önemli caddelerden biridir. Burada bu toplulukla ilgili çeşitli evler, anıtlar ve tarihi noktalar bulunmaktadır.

1638 yılında ilk kölelerin gelmesinin ardından 1700’lü yılların başında 400’ün üzerinde kişi burada yaşamaya başlamıştır. Bu yıllarda North End’de özgür bir siyah topluluğunun başlangıcı vardı ve 1790 yılındaki nüfus sayımında hiç köle bildirilmemiştir.

Neden gitmeliyim? Patika boyunca Robert Gould Shaw ve 54. Alay Anıtı başta olmak üzere, ilk siyah alay, Afro Amerikalılar tarafından inşa edilmiş Beacon Hill’deki en eski ev olan George Middleton House ve Boston’da çeşitli ırkların karma bir şekilde eğitim verdiği ilk okul olan Phillips Okulu gibi önemli duraklar bulunmaktadır.

  • Adres: 46 Joy St, Boston, MA 02114, Amerika Birleşik Devletleri
  • Yol tarifi al >

32. Tarihi Kuzey Yakası (North End)

north end

Burası neresi? Boston’da İtalyan kültürünü hissetmek ve tanımak isteyenlerin uğrak yerlerinin başında Boston Kuzey Yakası geliyor. Bölgede birçok otantik küçük İtalyan restoranı, kafesi, barı ve sandviç dükkanları bulunuyor ve insanlar buraya gelerek çok keyifli zaman geçirebiliyor. Bölgede başta İtalyan mutfağı olmak üzere Çin, Tayland ve yerel deniz ürünleri sunan 100 civarında restoran bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Bölge 1600’lü yıllardan bu yana Avrupalılara ev sahipliği yapmaktadır ve birçok tarihi mekana ev sahipliği yaptığından oldukça turistik bir bölgedir. Özellikle buradaki birçok İtalyan restoranında muhteşem tatların keyfini çıkarabilirsiniz.

33. Christian Science Plaza

christian science plaza

Burası neresi? 13,5 dönümlük bir alanı kaplayan bu site, Boston’da turistler arasında popüler tarihi noktalar arasında bulunuyor ve içerisinde İse Kilisesi’ne ev sahipliği yapıyor. Bu kilise New England’daki en büyük kiliselerin başında geliyor. Açık alan plazasının tasarlanması 1960’lı yılların sonlarında gerçekleşmiştir ve IM Pei ve Araldo Cossutta isimli mimarlar tarafından tasarlanmıştır.

Devasa alan içinde kilisenin yanı sıra bir dizi huzur veren ağaçlar, çeşitli binalar, taş banklar ve büyük bir havuz da yer almaktadır. Ana kilise 1894 yılında inşa edilmiştir. Yapı çan kulesi ve büyüleyici vitray pencereleri ile Romanesk tarzının muhteşem örneklerinden biridir. Kiliseye 1906 yılında eklenen uzantı ise Rönesans ve Bizans mimarisinin bir karışımı olarak göze çarpmaktadır.

Neden gitmeliyim? Boston’un simgesel tarihi noktaları arasında kabul edilen plaza ve içindeki İsa Kilisesi, kilise mimarilerine meraklı olan ziyaretçiler için kaçırılmaması gereken detayları barındırıyor.

  • Adres: 13.5 acre Plaza at the intersections of Massachusetts Ave, Clearway St Belvidere St, and, Huntington Ave, Boston, MA 02115, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-450-2000
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

34. Newbury Caddesi

Newbury Caddesi
Newbury Caddesi

Burası neresi? Boston’un Newbury Caddesi, şehirdeki en eski ve en gelişmiş yollardan biridir ve turistler için Boston’da mutlaka uğranması gereken caddeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Geçmişte Boston Limanı’nın bir parçası olan Newbury Caddesi, doğuda Arlington Caddesi ve batıda ise Brookline Bulvarı’na kadar uzanmaktadır. Cadde yaklaşık 1 mil boyunca devam etmektedir.

Neden gitmeliyim? Newbury Caddesi kumtaşından yapılmış muhteşem mimari yapıları ve tarihi dokusunun yanı sıra dünyanın en pahalı caddelerinden biri olmasıyla da tanınmaktadır. Buraya gelenler tarihi dokunun keyfini sürmenin yanı sıra Tiffany’s, Chanel gibi lüks mağazaları ve pahalı butikleri de ziyaret edebilmektedir. Bu nedenle Boston şehrinin havasını hissetmek ve tadını çıkarmak için mutlaka bu tarihi caddeyi listenize eklemelisiniz.

Parklar, Bahçeler

35. Boston Common

boston common

Burası neresi? 1634 senesinde kurulan Boston Common Parkı, Amerika’nın en eski halka açık parktır ve 50 dönümlük devasa bir alana sahiptir. Burası Özgürlük Yolu için bir başlangıç noktasıdır ve Boston Vakfı Anıtı, Askerler ve Denizciler Anıtı, The Great Elm, Central Burying Ground ve Brewer Fountain bir dizi önemli anıt bu park içinde yer almaktadır. Parkın tarihi açıdan önemli sayılmasının bir diğer sebebi ise 1775 yılında İngilizler tarafından askeri bir kamp alanı olarak kullanılmasıdır.

Alan, gerçek anlamda park statüsüne 1830’lu yıllarda, Belediye Başkanı Harrison Gray Otis tarafından, burada inek otlatılmasına son verildiğinde kavuşmuştur. Bu dönemden itibaren daha yüksek bir amaca hizmet eden parkta, yirminci yüzyıl boyunca sayısız önemli resmi ve gayri resmi toplantı ve çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir.

Neden gitmeliyim? Pek çok tarihi anıta ev sahipliği yapan Boston Common, yeşil ve gölgelik alanlarıyla keyifli vakit geçirebileceğiniz ve dinlenebileceğiniz şehrin önemli duraklarından biridir. Bahçe aynı zamanda fıskiyeleri ve havuzu ile de ekstra keyifli bir ortam sunmaktadır. Boston Common sahip olduğu tarihi değer sayesinde 1987 yılında ABD Ulusal Tarihi Dönüm Noktası ilan edilmiştir.

  • Adres: 115 Boylston St, Boston, MA 02116, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-635-4505
  • Ziyaret saatleri: Her gün 06.00-23.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

36. Boston Halk Bahçesi (Boston Public Garden)

Boston Public Garden

Burası neresi? 1837 senesinde inşa edilen Boston Public Garden, Amerika’daki ilk halka açık botanik bahçe olma özelliğini taşımaktadır. “Good Will Hounting” gibi klasikleşmiş filmlerde de sahne olarak kullanılan bahçe Boston tarihi ile özdeşleşmiş mekanlardan biridir.

Halka açık bahçeyi ziyaretiniz esnasında birçok heykelle karşılaşacaksınız. Bu heykellerden en dikkat çekici olanı ise Thomas Ball tarafından 1869 yılında yapılmış olan George Washington heykelidir.

Neden gitmeliyim? Etkileyici heykelleri, canlı gölgeleri ve çok sayıdaki farklı bitki türüyle Public Garden, Boston’daki en iyi tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

Ne yapılır? Bahçede yapılabilecek en ilgi çekici şeylerin arasında Swan Boat yolculuğu bulunmaktadır. Bu sayede bahçedeki gölette keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

  • Adres: 4 Charles St, Boston, MA 02116, Amerika Birleşik Devletleri
  • Telefon: +1 617-635-4505 
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kullanılabilecek Kartlar ve Biletler

Go City Boston

Nasıl temin edilir? Go City Boston resmi web sitesi üzerinden kartı kolay bir şekilde satın almak mümkün.

Ne kadar süre geçerlidir? 1, 2, 3, 5 ve 7 günlük geçerlilik seçenekleri bulunmaktadır.

Ücreti nedir? Ücretlendirme “Her Şey Dahil” ve “Turist Geçişi” şeklinde iki farklı seçeneğe göre değişmektedir. En uygun seçenek 37$’dan başlamaktadır. Ücretlendirme ile ilgili diğer detayları kartı satın alma sayfasını ziyaret ettiğinizde inceleyebilirsiniz.

Avantajları nelerdir? Her şey Dahil seçeneği ile 7 güne kadar birçok turistik noktayı istediğiniz kadar ziyaret etme şansına sahip olabiliyorsunuz. Turist Geçişi ile de seçenekler arasında 2, 3, 4 veya 5 tanesini avantajlı bir fiyattan ziyaret edebilirsiniz.

Boston City Pass

Nasıl temin edilir? Kartın temin etmek için Boston City Pass resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Kartın basılı bir kopyasını temin etmek isteyen ziyaretçiler ise kartla birlikte elde edilen cazibe merkezlerine başvurarak kartı alabilirler.

Ne kadar süre geçerlidir? Satın alınan kartın 9 günlük geçerlilik süresi bulunmaktadır. Bu süre kartın ilk kullanıldığı cazibe merkezinin ardından başlamaktadır.

Ücreti nedir? 3-11 yaş arası çocuklar için 56$, 12 yaş ve üzeri ziyaretçiler için ise 67$.

Avantajları nelerdir? Boston City Pass ise New England Akvaryumu ve Bilim Müzesi’ne ücretsiz giriş hakkına sahip olunmaktadır. Bu iki yerin yanı sıra Boston Liman Şehir Turları, Franklin Parkı Hayvanat Bahçesi ve Harvard Doğa Tarihi Müzesi içinde seçilecek iki noktaya da ücretsiz giriş hakkı kazanılmaktadır.

Boston tarihi yerler listemizde sizin için Boston’un en önemli tarihi duraklarını listeledik. Listemize katkı sunmak isterseniz düşüncelerinizi ve önerilerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz. Boston’la ilgili bütün yazılarımız için ise Boston gezi rehberi sayfamızı ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin