Belfast Gezilecek Yerler Listesi | Detaylı Anlatım

Bir zamanlar güçlü gemi inşa merkezi olan Belfast, Kuzey İrlanda’nın başkenti ve ünlü Titanic’in doğduğu yerdir.

Belfast geçmiş yıllarda siyasi sorunlar nedeniyle kafa karışıklığına neden oluyordu. Günümüzde bu sorunlar çözülmüş durumda. Bu nedenle Belfast’ı hızlı bir yükseliş döneminde olduğunu söyleyebiliriz. Ziyaretçi sayıları her geçen yıl daha da artıyor. Müzeler, yöresel tarzda binalar, turist karşılamayı seven halk keyifli günlerin habercisi gibi 🙂 Belfast gezilecek yerler yazımızda şehre gittiğinizde görmeniz gereken noktaları anlattık.

Titanic Müzesi

titanik müzesi

Belfast’ın en büyük simgelerinden biri olmuştur. Titanik ve Belfast’ın ilginç deniz tarihi hikayesinin anlatıldığı baş döndürücü bir yer. Dokuz interaktif sergi aracılığıyla Belfast’ta gemi inşa endüstrisinin nasıl geliştiği aktarılıyor.

Tarihe kazınan Titanik gemisi buradaki tersanelerde yapılmıştır. Filmlere, teorilere konu olan ünlü geminin orjinal hikayesini Belfast’ta öğrenebilirsiniz.

Waterfront Hall

waterfront salonu

Titanic Quarter’dan bir mil ötede olan Waterfront Hall, kentin yenilenmesinin ispatı olan birinci sınıf eğlence ve konferans mekanıdır. 1997’de açılışından bu yana beş milyondan fazla ziyaretçi ağırladı. Şimdi de dünyanın dört bir yanında üst düzey müzisyenleri ve sanatçıları Belfast‘a getiriyor. Bazı zamanlar sergi etkinlikleri de yapılmakta. Gün ışığı kaybolduktan sonra açılan gece aydınlatmaları binayı daha özel bir yermiş gibi algılatıyor.

Ulster Müzesi

ulster müzesi

Waterfront Salonu’ndan arabayla yaklaşık 5 dakika mesafede Ulster Müzesi yer alır. Son yıllarda geçirdiği önemli bir tadilat sonrası mutlaka görülmesi gereken yerler arasına girmeyi başarmıştır. Sanattan doğal bilimlerine kadar çok sayıda sergiden oluşan koleksiyon ziyaretçilerini bekliyor 🙂

Botanik Bahçesi

belfast botanik bahçesi

Birkaç saat dinlenmenin keyifli bir yolu olan botanik bahçesi 1828 yılında kurulmuş. 1895’den bu yana Belfast Belediye Meclisi tarafından yönetilir. 28 dönümlük alanda Palm House, cennet kuşları ve yeşilin tonlarında çeşitli tropik bitkiler var.

Bahçenin yapısı ise kavisli demi ve camdan oluşuyor. Bu şekilde yapılan seraların ilk örneklerinden biridir. Buranın hemen kuzeyinde Quuen’s University’i görebilirsiniz.

Aziz Anne Katedrali

aziz anne katedrali

Mimar Sir Thomas Drew tarafından tasarlanmıştır. 1898’de halka açılan St. Anne Katedrali, İrlanda Anglikan Kilisesi’nin ana yapısıdır. Neo-Romanesk tarzında bazilika tipi örnek alınmış ve girişleri heykellerle süslenmiş. Vaftiz şapelinde zarif bir mozaik tavan göreceksiniz. Taş işçiliği, mermer fayanslar, ahşap oymalar bu katedralin önemli noktalarını oluşturuyor.

Büyük Opera Evi

belfast büyük opera evi

Büyük Victoria Caddesi’ndeki Belediye Sarayı’nın batısında, son derece şaşalı olan opera evi var. 1895’den beri türlü badireler atlatarak bugünlere gelmiş. Örneğin 1972’de, bina satılığa çıkarılmış ve neredeyse yıkılacakmış. Bölge halkı kampanya başlatarak buna engel olmuş. 1976-1980 arasında da çok geniş bir restorasyon yapıldı. Daha sonra, 2006’da büyük bir uzantı eklenerek son şeklini aldı. Müzikaller, operalar ve canlı performanslar burada gerçekleştiriliyor.

Crumlin Road Gaol

crumlin road goal

1996’da kapatıldığında, birçok insan bu cezaevinin bir daha açılmayacağını düşündü. 2012’de tekrar açılan cezaevi bu kez turistik amaçlara hizmet ediyordu. Rehberler eşliğinde tutsak olan kadın ve çocukların hikayesini, cumhuriyetçi ve demokrat ayrımcılığını anlayabilirsiniz.

Belfast Kalesi

belfast kalesi

12. yüzyılda inşaatı biten kale yıllar boyunca geliştirilerek bugünlere kalmış. Son görünümünü ise 1870’te almıştır. Belfastlılar için popüler bir düğün mekanıdır. Kalede dünya evine girmek isteyenler hayli fazla. İrlanda’ya gelmişken gezilmesi gereken tarihi binalara örnek verebiliriz.

Belfast Hayvanat Bahçesi

belfast hayvanat bahçesi

Belfast Kalesi‘ne yakın olan hayvanat bahçesi, 55 dönümlük arazi üzerine kuruludur. 140’tan fazla hayvana uygun yaşam koşulları sağlanıyor. 1934’ten beri aktif olarak kullanılan hayvanat bahçesi İrlanda’nın en eski turistik merkezlerinden biridir. Her yıl 300 binden fazla turist buraya geliyor. Asya fili, maymun, Sumatran kaplanı, aslan gibi türler göreceksiniz.

Stormont

stormont parlamento sarayı

Belfast veya Kuzey İrlanda gezisi Stormont olmadan bitmez 🙂 Parlamento Binası’nda politikalar tartışılıyor, siyasi hayat yaşanıyor. 1921’de inşa edilen binanın bahçesinde Sir Edward Carson’ın heykeli bulunur. Günlük geziler ve şehir kısa süreliğine çıkmak isterseniz Stormont’u tercih edebilirsiniz.

Crown Liquor Saloon

crown liquor saloon

Belfast’ın bar tarzı salonu büyük bir tarihe sahip çıkıyor. Yerel içkiler ve uluslararası tanınan markaları burada bulabilirsiniz. Viktorya Dönemi’ne ışınlanmak isterseniz gideceğiniz yer belli 🙂

Milltown Mezarlığı

milltown mezarlığı

Ballymurphy bölgesindeki Milltown Mezarlığı tarih, çatışma ve trajediyle dolu bir mezarlıktır. İrlanda’nın en büyük cenaze törenlerini görmüştür. 200 binden fazla insanın burada yattığı söylenir.

Cairndhu Evi

cairndhu evi

Kuzey İrlanda’da bir zamanların görkemli konaklarının artık perili olduğu düşünülmektedir. Merak edenler için harika bir macera olduğu belli. Ancak ev, özel mal olduğu ve harap halde bırakıldığı için tehlikelidir.

Slemish Dağı

slemish dağı

Yanardağ kalıntılarından oluşan Slemish Dağı, dinginlik veren manzarasıyla biliniyor. İrlanda’nın kültürel tarihine uzanan hikayesini yerel halktan öğrenebilirsiniz.

St. George’s Market

st. georges market

İrlanda’nın en eski ve hala kullanılan pazarı 1896’da inşa edilmiştir. Viktorya Dönemi’ne denk gelen pazarda aklınıza gelebilecek hemen her şey var. Günlük olarak satılan ürünler değişkenlik gösterebiliyor. Satın almak istediğiniz bir ürün bulduğunuzda “sonra gelip alırım” demeyin.

Dayanışma Duvarı

Dayanışma Duvarı, Belfast

“Solidarity Wall” Filistinliler ile İrlandalıları birbirine bağlayan duygusal bir yerdir.

*Kuzey İrlanda’nın büyük şehirlerinden olan Belfast, her yıl büyüyen turizm faaliyetleriyle herkesin dikkatini çekiyor. Geçmişe göre bu yönde yapılan politikalar kesinlikle etkisini hissettiriyor.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin