Balıkesir Mutfak Kültürü
Marmara bölgesinde yer alan Balıkesir şehri, Ege denizi ile de kıyısı olan doğal güzellikleriyle her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan bir şehirdir. Gastronomi turizmi potansiyeli de oldukça yüksek olan şehir olukça zengin bir mutfağa sahiptir. Mutfağının bu denli zengin olmasının coğrafi şartları ve bu coğrafyada farklı etnik grupların barınmasının da etkisi vardır. Tarıma elverişli geniş topraklar, sanayinin gelişmiş olması, hayvancılığın yaygın olarak yapılması ve deniz ürünleri kullanımı Balıkesir yemek kültürüne yansımıştır.
Türkiye genelinde kırmızı et üretiminde ilk sıralarda yer alan şehirde et yemekleri çok yaygındır. Ayrıca hayvancılığın yaygın olması da et tüketiminin yanında süt ve süt ürünlerinin Balıkesir mutfağında önemli yer tutmasına neden olmuştur. Tarıma elverişli topraklarda yetişen bakliyatlar, sebzeler ve meyveler de şehrin mutfağını etkilemiştir. Şehrin mutfağında önemli yer tutan hamur işleri mantı ve börek şeklinde kendini gösterir. Şehrin önemli yemekleri arasında Bigadiç güveci, Balıkesir mantısı, peynirli patlıcan, tirit, Ayvalık tost gibi yemekler ve mafiş tatlısı, zerde, höşmerim gibi tatlılar gösterilebilir. Ülkemizde turizm sektörünün gelişmiş olduğu şehirlerden biri olan Balıkesir’in turistleri kendine hayran bırakan mutfağında yer alan yemeklere bir göz atalım.
Pratik Bilgiler
Balıkesir’den Alınabilecek Yiyecekler: Tarım ve hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı Balıkesir’de buna bağlı olarak hem taptaze süt ve süt ürünlerini içeren kahvaltılık ürünler hem de tarımcılık faaliyetleri nedeniyle şehrin genelinde taze bakliyat ürünlerinden satın almak doğru olacaktır. Zeytin ve zeytinyağı, meşhur Balıkesir balı, ekşi mayalı köy ekmeği, Susurluk tost peyniri, Manyas sepet peyniri, Mihaliç kelle peyniri, Bigadiç helvası, mantı ve konserve salça Balıkesir’de alınabilecek yiyecekler arasındadır.
Balıkesir’in En Meşhur Tatlısı: Balıkesir’e yapılan seyahatlerde mutlaka denenmesi gereken tatlı türleri arasında höşmerim tatlısı gelmektedir. Höşmerimi şehrin genelinde pastane ve tatlıcılarda bulabilir, lokanta ve restoranların menüsünde de karşılayabilirsiniz. Sıcak yaz günlerinde serinlemek için koruk ve karadut suyu içebilir, sakızlı dondurmalarından yiyebilirsiniz. Ayrıca şehirden ayrılmadan önce Bigadiç helvası, damla sakızlı lorlu kurabiye, kadayıf dolması, Balıkesir kaymaklısı ve muhallebili Kemalpaşa tatlısı da satın alabilirsiniz.
Balıkesir’den Alınabilecek Doğal Ürünler: Balıkesir yöresel ürünleri arasında çoğunlukla kahvaltılık doğal ürünler ön plana çıkmaktadır. Buradan Edremit tipi yerli kırma zeytin, biberli, bademli ve havuçlu yeşil zeytin, katkısız tatlı biber salçası, cam şişelerde litrelik doğal sızma zeytinyağı, cevizli, çörek otlu saganaki peynirleri, çiçek balı ve tarhana gibi doğal ürünler satın alabilirsiniz.
Geleneksel yemeklerimizin vazgeçilmezi olan patlıcanın peynirle birleşince ortaya nasıl bir lezzet çıkacağını merak ediyor olabilirsiniz. Yaz aylarında en çok tüketilen sebzelerden biri olan patlıcan ve Balıkesir’in Manyas yöresine ait olan özel peyniri ile yapılan peynirli patlıcan, Balıkesir sofralarının sevilen yemeklerinden biridir.
Patlıcanlar alacalı olarak soyuluyor ve yuvarlak şekilde kesiliyor. İki patlıcan arasına Manyas peyniri koyuluyor. Patlıcan ve peynir ikilisi bir kürdan yardımıyla tutturuluyor ve kızgın yağda kızartılıyor. Üzerine de olmazsa olmaz sarımsaklı, domatesli sos ekleniyor. Asla bir arada olmaz diye düşünülen bu farklı ikilinin birleşimi ile ortaya enfes bir lezzet çıkıyor.
Et yemekleri ile meşhur olan Balıkesir mutfağının sevilen et yemeklerinden biri var sırada. Et yemeklerinin en alasının bulunduğu Balıkesir’de yine kullanılan etinden pişirme şekline kadar her şeyiyle fark yaratan sura lezzetini kullanılan kuzu ya da oğlak etinden alıyor. Tam bir şölen yemeği olan sura, içerisinde bol bol et bulunmasından dolayı özellikle kurban bayramlarında yapılıyor.
Pilav ve yemeğin efsane buluşmasının en güzel örneklerinden biri olan sura, kuzu ciğeri, pirinç, çam fıstığı, kuş üzümü ve bolca baharatla yapılıyor. İç pilav kuzu veya oğlak kaburgaya dolduruluyor ve taş fırınlarda pişiriliyor. Et sevenlerin bağımlısı olacağı yemek Balıkesir’e gitme nedenlerinden biri olabilir.
Mantı denilince insanın aklına ilk olarak Kayseri gelse de birçok ilimizin de kendine özgü farklı bir mantı çeşidi vardır. Balıkesir mantısı da bunlardan biri! Bir kaşığa kırk tane sığması makbul olan kıymalı mantıdan oldukça farklı olan Balıkesir mantısı, tavukla yapılıyor. Ama tavuklar hamurun içine değil üzerine konuluyor.
Mantı ne şekilde yapılırsa yapılsın herkes tarafından çok sevilir ve efsane bir lezzete sahiptir. Klasik mantı hamuru hazırlanır ve yufka şeklinde açılır. Küçük küçük kesilerek içerisine bir şey koymadan kapatılır. Tavuk suyunda haşlanarak süzülür ve üzerine tavuk etleri ve nohut dökülür. Sarımsaklı yoğurt ve yoğurdun üzerine dökülen salçalı tereyağlı sosla ortaya efsane bir lezzet çıkar. Mantı zevkinizi gözden geçirmenize neden olacak Balıkesir mantısı mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biridir.
Et yemekleriyle ünlü bir şehir olan Balıkesir’de çok sevilen sebze yemekleri de bulunuyor. Verimli topraklarında bol bol börülce yetiştirilen Balıkesir’de börülce yemeklerine mutfaklarda çok fazla yer verilir. Bu yemeklerin başında da sallama ya da sıyırma olarak adlandırılan börülce ekşilemesi geliyor.
Güzelce yıkanıp temizlenen börülceler haşlanıyor ve zeytinyağı, sarımsak ve limon ile hazırlanan sos ile buluşturuluyor. Sonrasında da yemeğe asıl lezzetini veren koruk suyu ekleniyor ve ortaya özellikle ekşi sevenleri kendine hayran bırakan bir lezzet çıkıyor. İsteğe göre ana yemek olarak tüketilen ya da meze olarak sofralarda yerini alan börülce ekşilemesi sıcak yaz günlerinde akşam yemeğini hafif geçirmek isteyenlerin en çok tercih ettiği yemeklerin başında geliyor.
Ülkemizin birçok ilinin yöresel yemekleri listesinde olan bir yemek var sırada. Doğudan batıya tüm yörelerde yapılan ancak yapılış şekliyle ve malzemeleriyle yöreden yöreye farklılık gösteren tirit, Balıkesir mutfağının da yöresel yemekleri arasındadır. Balıkesir’de özel günlerin vazgeçilmez yemeği olarak bilinen tirit, şehrin en meşhur ve lezzetli yemeklerinden biridir.
Birçok yörede yufka ile yapılsa da Balıkesir usulü tirit, küçük küçük doğranmış tiritlik ekmek ile yapılır. Ekmekler kaynamış et suyuna atılır. Çıkarıldıktan sonra da üzerine etler konulur ve tereyağı gezdirilir. Lezzetini de kemikli etlerin suyundan alır. Kırmızı et sevmeyenler için tavuk eti ile de yapılabilir. Tavuklu tiridin özelliği de tavuk haşlanırken içerisine domates eklenmesidir. Ülkemizin geleneksel lezzetlerinin başında gelen tirit, Balıkesir’de denemeniz gereken lezzetlerden biridir.
Keşkek ülkemizin neredeyse tüm illerinin yöresel yemekleri listesinde yer alıyor. Bu da keşkeğin Türk mutfağında yerinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye’de düğünlerin, bayramların, özel günlerin vazgeçilmez yemeği olan keşkek Balıkesir mutfağının da yöresel yemekleri arasında yerini alır. Ülkemize Orta Asya’dan getirildiği tahmin edilen keşkek o zamanlardan beri unutulmadan günümüze kadar gelmiş ve 2011 yılında UNESCO Kültürel Miras Listesi’ne girmeyi başarmıştır.
Başka yörelerde tavuk ve dana eti ile de yapılan keşkek, Balıkesir’de etli kuzu kemiği ile yapılıyor. Kuzu eti ile yarma veya aşurelik buğday neredeyse bir gün boyunca pişiriliyor. Asıl keşkeğin tadı kalabalık köy düğünlerinde odun ateşinde kazanlarda pişirilmesi ile alınıyor. Piştikten sonra üzerine tereyağında kavrulmuş salça gezdiriliyor ve afiyetle yeniyor. Yaz aylarında Balıkesir’e yolunuz düşerse mutlaka bir köy düğününe denk gelirsiniz. Keşkeğin tadına bakmadan oradan ayrılmamanızı tavsiye ederiz.
Geleneksel Türk mutfağının en meşhur yemeklerinden biri olan mantı Balıkesir yöresinde de birçok farklı şekilde yapılmaktadır. Tavuklu Balıkesir mantısından sonra şehrin en ünlü mantısı olan saçaklı mantı şekliyle farkını ortaya koyuyor. Kullanılan malzemeler açısından Balıkesir mantısına benziyor ama hem daha pratik hem de görüntüsüyle daha çok ilgi çekiyor.
Balıkesir mantısından farklı olarak elde açılan yufkalar fırında kızartıldıktan sonra ince ince kıyılıyor. Yine Balıkesir mantısında olduğu gibi kaynamış tavuk suyunun içerisine atılıp çıkarılıyor. Tabağa alındıktan sonra yufkaların saçak saçak görülmesinden dolayı saçaklı mantı olarak adlandırılıyor. Tavuk suyu ile buluşan yufkaların üzerine birde lif lif ayrılan tavuklar eklendiğinde tadından yenmiyor. Üzerine dökülen sarımsaklı yoğurt ve salçalı tereyağı ile görsel ortaya çıkıyor.
Balıkesir’in enfes et yemeklerinin yanında pilav olmazsa olmazdır. Ama her zaman da klasik bulgur pilavı ya da pirinç pilavı olmaz tabi. Balıkesir’de klasik pilavlara karşı en güzel alternatif, lezzetli olmasının yanında tam bir antibiyotik deposu olan sarımsaklı bulgur pilavıdır.
Balıkesir usulü sarımsaklı bulgur, zamanında tavşan eti ile yapılırmış, günümüzde ise tavşan eti yerini tavuk etine bırakmış. Aynı zamanda içerisine atılan iri iri sarımsaklar yemeği hem sağlıklı yapar hem de lezzetini verir. Tavuklar ve bulgurlar ayrı ayrı haşlanır. Tepsiye boşaltılan bulgurların üzerine didiklenmiş tavuk etleri konulur. Bol sarımsak da eklenerek karıştırılır ve üzerine de zeytinyağı gezdirilir. Farklı bir lezzet arayanların çekinmeden tüketebilecekleri sarımsaklı bulgur Balıkesir’de denemeniz gereken lezzetlerden biridir.
Adından da anlaşılacağı gibi Balıkesir’in Bigadiç ilçesi il özdeşleşmiş olan güveç, toprak kaplarda odun fırınında pişirilir. Bigadiç güvecini diğer güveçlerden ayıran en önemli özelliği de oğlak etiyle yapılmasıdır. Bigadiç güveci içerisinde bulunan malzemeler ile oldukça bereketli bir yemektir. Bu yüzden kalabalık sofraların vazgeçilmez yemeğidir. Yanında birde pilav olunca harika bir akşam yemeği olur.
Oğlak eti, domates, biber ve kemik suyu bir araya gelir ve toprak kaplarda yerini alır. Odun közü kullanılan fırınlarda yaklaşık 2 saat pişirilir. Mis gibi kokusuyla bile herkesin iştahını açar. Pişirme yöntemi ile lezzeti iki kat artan yemek, ekmek banarak yemek yemeyi sevenlerin favorisidir. Mis gibi eti, tazecik sebzeleri ve kemik suyu ile lezzetli olmasının yanında aynı zamanda vitamin deposu olan yemek Balıkesir’de mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biridir.
Birçok ilin geçiş noktasında bulunan bir şehir olan Susurluk ilçesinin en popüler lezzetleri olan Susurluk ayranı ve tostu, özel araçla yolculuk edenlerin Susurluk’ta mola verip mutlaka denediği lezzetlerdir. Hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı şehirde yörenin yoğurduyla yapılan ayran bol köpüklü yöreye has lezzetiyle fark yaratıyor. Susurluk ayranını diğer ayranlardan ayıran özellik de lezzetinin yanında bol köpüklü olmasıdır.
Susurluk ayranının en çok yakıştığı yiyecek de şüphesiz Susurluk tostudur. Ülke genelinde ayran kadar meşhur olmasa da Susurluk’ta oldukça meşhurdur. İçerisindeki yöresel peyniri, özel ekmeği ve sucuğuyla klasik tostları gölgede bırakan lezzet üzerine sürülen salçası ile de farkını ortaya koyuyor. Özellikle sık sık seyahat ediyorsanız mutlaka bağlantı yolları üzerinde bulunan Susurluk’tan geçmişsinizdir. Mola yerlerinde bile bulabileceğiniz bu ikiliyi denemeden şehirden ayrılmayın.
Ülkemizin belki de en meşhur tostudur Ayvalık tostu! Neredeyse tüm illerde kafelerde ve fast food servisi yapan büfelerde Ayvalık tostu bulunsa da orijinal Ayvalık tostu mutlaka Balıkesir sınırları içinde yenmelidir. Balıkesir’de özellikle tatil beldelerinde sıklıkla karşınıza çıkan Ayvalık tostu, şehirde ilk denenmesi gereken yemeklerden bir tanesidir.
Orijinal Ayvalık tostu tamamen bölgeye has özel ekmek ile hazırlanır. İçerisinde de tulum peyniri, sucuk, sosis ve domates bulunur. İsteğe göre turşu, ketçap, mayonez gibi ürünlerle lezzetlendirilir. Bol malzemeli tost sıcak sıcak yenir ve damaklarda unutulmayan bir tat bırakır. Ayvalık ziyaretlerinizde her köşede bulabileceğiniz meşhur Ayvalık tostu ile kahvaltı etmeden şehirden ayrılmamanızı tavsiye ederiz.
Et yemeklerinin yanında harika köfteleri ile de meşhur olan Balıkesir mutfağının meşhur köftelerinden biri de Edremit köftesi. Adından da anlaşılacağı gibi Edremit ilçesine özgü bir köfte olan Edremit köftesi şehrin sembolü haline gelmiştir.
Meşhur Tekirdağ köftesine benzeyen Edremit köftesi yanında sunulan ızgara domates, biber ve soğanla harika bir lezzete dönüşüyor. Balıkesir ve çevresinde yerleşim yerlerindeki tüm restoranlarda bulabileceğiniz köftenin tadına bakmadan şehirden ayrılmamanızı tavsiye ederiz.
Balıkesir yöresel yemekleri listemizde Balıkesir’in Gömeç ilçesine özgü bir hamur işi var sırada. Şehrin meşhur mantıları kadar olmasa da oldukça sevilen bu yemek akşam yemeği sofralarında sevilerek tüketiliyor. Aynı zamanda da misafirlere yapılıp sunulan yemeklerin başında geliyor.
Halkın sıklıkla pişirdiği rabisa, el açması yufkaların rulo haline getirilip fırında pişirilmesi ile hazırlanıyor. Nar gibi kızaran yufkaların üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüyor. Son olarak da üzerine tereyağında kızdırılmış pul biber gezdiriliyor ve servis edilip afiyetle yeniyor. Hamur işi ile yoğurdun en güzel birleşiminden oluşan yemeği Balıkesir’e yolunuz düşerse mutlaka deneyin.
Bir şehrin onlarca meşhur et yemeği olur da köftesi olmaz mı? Hem de en güzeli olur! Şekliyle, kıvamıyla, yapılışıyla diğer köftelerden farklı olan Ada köfte, Ayvalık ve Cunda mutfağının enfes yemeklerinden biridir. Klasik köftelerden farklı olarak içerisinde bol miktarda ekmek içi bulunan köfte, kıvam olarak da daha cıvıktır ve daha büyük boyutlarda yapılır.
Kıyma, ekmek içi, soğan, tuz, karabiber ve kekik ile köfte yoğrulur. İri parçalar koparıp silindir şekline getirildikten sonra una bulanarak sıvı yağda kızartılır. Yanında pilav ve salata ile harika bir ana yemek olur. Balıkesir’de birçok restoranda bulabileceğiniz Ada Köftesi, mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biridir.
Balıkesir’de özellikle Ramazan ve Kurban bayramlarında yapılan karanfilli ekmek, Balıkesir’in geleneksel hamur işlerinden biridir. Bayram sabahları tüm fırınlarda bu ekmek pişer ve Balıkesir buram buram karanfil kokar. Bildiğimiz tava ekmeğine benzeyen karanfilli ekmek, hamuru hazırlanırken atılan karanfil nedeniyle pembe renk alır. Tulum peyniri ile de hazırlanabilen ekmek çıtır çıtır kıvamıyla kahvaltı sofralarını süsler.
Sadece Balıkesir’de görülen bu geleneksel lezzet, genelde ikili olarak yapılır. Balıkesir’in eskileri bu ekmeğin nasıl ortaya çıktığını sorunca karanfilin hazmı kolaylaştırıcı özelliğini örnek gösterir. Ramazan bayramlarında tüketilmesinin nedeni Ramazan sonrası mideyi rahatlatması, Kurban bayramında tüketilmesinin nedeni de hazımsızlığı gidermesidir. Bayramlarda Balıkesir’de bulunursanız hem lezzetiyle hem de sağlığa olan faydalarıyla fark yaratan karanfilli ekmeği siz de mutlaka denemelisiniz.
Ege mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan şevketi bostan, Balıkesir’de de birçok yörede yetişir ve sıklıkla yemeği yapılır. Hem zeytinyağlısı hem etlisi hem de salatası sevilerek tüketilir. Oldukça lezzetli olmasıyla ve düşük kalorili olmasıyla bilinen ot, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında Balıkesir pazarlarında yerini alır.
Girit’ten batı Anadolu’ya göç eden Girit Türkleri tarafından ülkemize gelmiş olan ve günümüzde de birçok ilimizde çeşit çeşit yemeği yapılan şevketi bostan kuzu eti ile birlikte oldukça lezzetli bir yemek olur. Bahar aylarında Balıkesir’e yolunuz düşerse bu lezzetli ve faydalı yemeği mutlaka denemelisiniz.
Girit’in meşhur lezzetlerinden biri olarak bilinen kabak çiçeği dolması, tüm Ege kıyılarında özenle yapılarak sofralarda yerini alır. Ege denizine kıyısı olan bir şehir olan Balıkesir’de de kabak çiçeği dolması geleneksel yemeklerin arasında bulunur. Sabahın erken saatlerinde güneş yükselmeden taze taze toplanan kabak çiçekleri Balıkesir mutfaklarında harika dolmalara dönüşür.
Ege Bölgesinde Temmuz ayında toplanmaya başlanan kabak çiçekleri narince iç kısımları ayıklandıktan sonra lezzetli iç harç ile doldurulur. Dolma harcının içerisinde soğan, domates, pirinç, dereotu, nane, tuz ve karabiber bulunur. Hazırlanmış dolma harcı azar azar çiçeklerin içerisine doldurulur ve üzeri kapatılır. Üzerine zeytinyağı eklenerek pişmeye bırakılır. Size bildiğiniz dolmaları unutturacak kabak çiçeği dolmasını mutlaka Balıkesir’de denemelisiniz.
Bir şehrin bu kadar çok yöresel yemeği olur da çorbası olmaz mı? Hem de en alası olur! Ülkemizin birçok yerinde düğün yemeklerinde ve davetlerde en çok yapılan geleneksel çorbalardan biri olan düğün çorbası Balıkesir mutfağının da yöresel çorbalarından biridir. Çorba olarak anılmasına rağmen öylesine doyurucudur ki ana yemek olarak bile tüketilebilir.
İçerisinde arpa şehriye, nohut, et suyu, yumurta, yoğurt ve isteğe göre tavuk eti gibi besleyici malzemeler bulunan çorbanın yapımı da bir o kadar basit. Tavuk suyunun içerisine arpa şehriye ve haşlanmış nohut ilave edilir. Ayrı bir kapta terbiyesi için gerekli olan yumurta, un, yoğurt ve limon suyu çırpılır ve nohut ve şehriyelerin haşlandığı tencereye ilave edilir. Servis sırasında da tereyağında kavrulmuş salça ile süslenerek hem lezzet şöleni hem de görsel şölen ortaya çıkar. Balıkesir’de birçok restoran ve lokantanın çorba menüsünde bulabileceğiniz düğün çorbasını mutlaka denemelisiniz.
Meşhur Balıkesir yemeklerinden sonra sıra geldi Balıkesir’in damaklarda unutulmayan bir lezzet bırakan tatlılarına. Balıkesir yöresel tatlılarının arasında belki de en kolay olanıdır mafiş tatlısı. Birçok ilimizde yapılan ama farklı isimlerde anılan bir çeşit şerbetli hamur kızartması olan tatlı lokma tatlısını andırır ancak şekil olarak farklılık gösterir.
Özenle yoğurulan hamur ince ince açılır ve kare şeklinde kesilir. Daha sonra kare olarak kesilen hamurlara fiyonk şekli verilerek yağda kızartılır. Kızartıldıktan sonra da soğuk şerbete atılır. Şerbetini çeken çıtır çıtır tatlı yemeye hazır hale gelir. Üzerine ince çekilmiş fıstık serpildiğinde de ortaya karşı konulmaz bir lezzet çıkıyor. Mafiş tatlısı Balıkesir’de denemeniz gereken tatlılardan biridir.
Hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı Balıkesir’de süt ve süt ürünlerinin yoğun olarak kullanıldığını daha önce yazmıştık. Bölgenin kendi hayvanlarının sütünden elde edilen kaymaklarla yapılan Balıkesir kaymaklısı, bölgenin en sevilen yöresel tatlılarından biridir. Hem sütlü hem de şerbetli tatlı sevenlerin denedikten sonra bir daha vazgeçemediği bu lezzetin yapımı biraz zor olsa da zahmetine sonuna kadar değiyor.
Balıkesir kaymaklısının ana malzemeleri kaymak, un, süt, şeker, tereyağı ve yumurta. Özel olarak hazırlanan hamur yufka haline getiriliyor. Hamurun yarısı bir tepsiye yarısı da başka bir tepsiye seriliyor. İki tepsi de kızardıktan sonra birinin üzerine bolca kaymak dökülüyor ve diğer yufka üzerine kapatılıyor. Üzerine şerbeti döküldüğünde de ortaya efsane bir lezzet çıkıyor. Balıkesir’de birçok tatlıcıda bulabileceğiniz Balıkesir kaymaklısı şehirde mutlaka denemeniz gereken tatlıların başında gelir.
Asırlık tarihi ile höşmerim Balıkesir geleneksel mutfağının en önemli tatlılarından biri olmayı hak ediyor. Ege ve Marmara bölgesinin birçok ilinde yapılan bu enfes peynirli tatlının ana vatanının Balıkesir Havran ilçesi olduğu bilinmektedir. Tarih kitaplarında bile adı geçen höşmerim, Balıkesir yöresine yerleşen göçebe Türkmenler tarafından şehre gelmiştir ve o günden beri de yöre halkı tarafından sevilerek yapılmaktadır.
Hafifliğiyle ve lezzetiyle deneyenleri kendine hayran bırakan tatlının içerisinde tuzsuz peynir, irmik, un ve şeker bulunuyor. İsteğe göre üzeri fındık veya bademle süsleniyor. Balıkesir evlerinde sıklıkla yapılan tatlıyı şehirde birçok pastane ve tatlıcıda bulup tadına bakabilirsiniz. Hatta Balıkesir merkezde ve ilçelerinde marketlerden satın alarak sevdiklerinize götürebilirsiniz. Bu efsane yöresel lezzeti denemeden şehirden ayrılmamanızı öneririz.
Osmanlı döneminde özel günlerin vazgeçilmez tatlısı olan zerde, o günlerden beri varlığı koruyarak günümüze kadar gelmiştir. Ülkemizin birçok yerinde hala özel günlerde, kutlamalarda, bebek mevlitlerinde misafirlere ikram edilir. İçerisinde pirinç bulunmasıyla klasik tatlılardan ayrılan zerde hafifliğiyle bilinir. Başka yörelerde yapılan zerdenin içerisinde renk vermesi için safran veya zerdeçal gibi baharatlar kullanılırken Balıkesir usulü zerdede baharat kullanılmaz.
Şehrin en ünlü tatlılarından biri olan zerde, kızamık şekeri, pirinç, karanfil, tarçın ve gül suyu ile hazırlanır. Suda haşlanan pirince şeker, gül suyu ve karanfil taneleri eklenir ve sıcakken kâselere boşaltılır. İşte bu kadar kolay! Hafif ve aynı zamanda lezzetli bir tatlı arayanların mutlaka denemesi gereken zerde Balıkesir’de denenmesi gereken tatlılardan biridir.
Balıkesir mutfağının zengin tatlı menüsüne ait hem şerbetli tatlı sevenlerin hem de sütlü tatlı sevenlerin gönlünü fethedecek bir tatlı var sırada. Ege bölgesinde sıklıkla yapılan Kemalpaşa tatlısına farklın bir yorum getirilmesiyle yapılan keşküllü Kemalpaşa tatlısı, Balıkesir’de de sıklıkla görebileceğiniz tatlıların arasında yer alıyor.
Hem hafif hem de oldukça lezzetli olan tatlı, hoş görüntüsüyle özel gün sofralarına da çok yakışıyor. İlk olarak keşkül hazırlanıyor. Kemalpaşalar tepsiye diziliyor ve üzerine şerbeti dökülüyor. Son olarak da önceden hazırlanan keşkül Kemalpaşaların üzerine gezdiriliyor. Keşkül ve Kemalpaşa’nın muhteşem uyumu damaklarda unutulmayan bir lezzet bırakıyor. Balıkesir’de birçok pastanede bulabileceğiniz keşküllü Kemalpaşa tatlısını mutlaka deneyin.
Kemalpaşa tatlısının birçok versiyonunun yapıldığı Balıkesir’de ipek gibi muhallebisiyle damakları şenlendiren bir lezzet var sırada. Kupta muhallebili Kemalpaşa, herkesin kolaylıkla evlerinde pişirebildiği bir tatlı olsa da asıl kupta muhallebili Kemalpaşa Balıkesir’de yenmelidir. Tatlı, akşam yemeklerinden sonra hafif bir lezzet isteyenlerin bir numaralı tercihidir.
Öncelikle nişasta, şeker, un ve sütten hazırlanan mis gibi muhallebi kuplara dökülür. Muhallebilerin üzerine bir iki tane Kemalpaşa yerleştirilir ve biraz daha muhallebiyle üzeri kapatılır. Son olarak da fıstık ve fındık ile süslenerek afiyetle yenir. Balıkesir’de birçok pastanede bulabileceğiniz bu eşsiz lezzeti mutlaka siz de denemelisiniz.
Ülkemizde Erzurum’a has bir lezzet olarak bilinen kadayıf dolması, şehirde uzun yıllardan beri pişirilmesi nedeniyle Balıkesir’in yöresel yemekleri listesinde de yerini almıştır. Baklavadan sonra en çok sevilen şerbetli tatlılardan biri olan kadayıfın bu farklı versiyonu, akşam yemeklerinden sonra çay saatlerinin en güzel tatlısıdır.
Çıtır çıtır kadayıflar, bol ceviz içi ve şerbetin eşsiz uyumu ile hazırlanan kadayıf dolması, damaklarda nefis bir tat bırakan tatlılardan biri. Tercihe göre ister fırında ister tavada yapılabilen tatlı ne şekilde yapılırsa yapılsın akıllardan çıkmayan bir lezzet çıkıyor ortaya. Balıkesir’deki tatlıcılarda en çok tercih edilen tatlılardan biri olan kadayıf dolmasını denemeden şehirden ayrılmamanızı tavsiye ederiz.
Yaz aylarında kimsenin elinden düşürmediği, sokaklarda evlerde günün her saatinde severek yediği bir lezzet var sırada. Dondurmanın eşsiz kıvamına bir de damla sakızının muhteşem aroması eklenirse yenilebilecek en güzel dondurma çıkar ortaya.
Balıkesir’in her köşesinde özellikle de tatil beldelerinde tüm dondurmada bulabileceğiniz sakızlı dondurma, özellikle Balıkesir Cunda Adası’nda oldukça meşhurdur. Yaz aylarında Balıkesir’e yolunuz düşerse mis gibi kokusuyla canınızın dondurma çekmesine neden olan sakızlı dondurmayı mutlaka denemelisiniz.
Tostu ile meşhur olan Balıkesir’in Ayvalık ilçesine özgü bir lezzet var sırada: Damla sakızlı lorlu kurabiye! Balıkesir’de çay saatlerinin vazgeçilmezi olan kurabiye, Ayvalık tostundan sonra Ayvalık’ın en meşhur lezzetlerinden biridir. Ana malzemeleri damla sakızı ve lor peyniri olan damla sakızlı lorlu kurabiye, anne elinden çıkmış gibi bir lezzete sahip.
Ayvalık, Akçay, Cunda gibi tatil beldelerinde sıklıkla karşınıza çıkan kurabiye, şehir merkezinde de birçok pastanede bulunabilir. Yolunuz Ayvalık’a düşerse zeytinyağlı bu enfes kurabiyeyi denemeden asla ayrılmamalısınız. Hatta yanınıza kutu kutu alarak sevdiklerinize götürebilirsiniz.
Balıkesir’de yaz aylarının vazgeçilmez içeceği olan karadut suyu, hem yaz aylarında içinizi serinletir hem de sağlığa olan faydaları saymakla bitmez. Öyle ki karadut suyu halk arasında şifalı meyve olarak bilinir. İçerisinde bol miktarda K ve C vitaminleri içeren karadut suyu, kemik gelişimine katkı sağlar ve aynı zamanda da sağlığın korunmasında etkilidir. Sindirimi düzenler, kilo vermeye yardımcı olur ve mide sorunlarına iyi gelir.
Sağlığa olan faydaları bir yana damaklarda bıraktığı lezzet ile de bir kere deneyenler bir daha başka meyve suyu içemez. Balıkesir’de birçok yerde yemeklerin yanında servis edilen karadut suyu, şehirden ayrılmadan denemeniz gereken lezzetlerden biridir.
Koruk henüz tam olgunlaşmamış üzümlere verilen isimdir. Özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde çok fazla kullanılır. Balıkesir’de birçok zeytinyağlı yemeğe ekşilik vermesi için kullanılan koruk, suyu ile de oldukça popülerdir. Sindirimi rahatlatmasından göz hastalıklarına iyi gelmesine kadar birçok sağlık problemine iyi gelen koruk suyu, ekşi sevenler tarafından yaz aylarında meşrubat niyetine içilir.
Özellikle Balıkesir tatil bölgelerinde her köşede tezgâhlarda satılan koruk suyu, buz ile buluştuğunda hem lezzetli hem de serinletici bir içecek haline geliyor. Sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyen turistler tarafından da çok fazla tercih ediliyor. Hem sağlığa faydalı olan hem de içinizi ferahlatan bu lezzeti Balıkesir’e yolunuz düşerse mutlaka deneyin.
Balıkesir’in sahip olduğu gastronomi zenginliklerinin en önemli parçalarından biri olan Bigadiç helvası, 100 yılı aşkın süredir aynı teknikle üretilmekte, doğallığını ve eşsiz lezzetinin korumaktadır. Üretimi asırlardır babadan oğula geçen ve kullanılan malzemeleri, malzemelerin ne şekilde kullanıldığı sır gibi saklanır. Bu da Bigadiç helvasının taklit edilmesini önlemekte, yöreye has kalmasını sağlamaktadır.
Tahin helvası ve susamlı helva gibi türleri olan Bigadiç helvası bugüne kadar yiyip yiyebileceğiniz en güzel helvadır. Tahin, çörek otu, şeker ve limon gibi malzemelerle hazırlanan tahinli helva ve çifte kavrulmuş susamlarla yapılan susamlı helva. Hangisi olursa olsun helva sevmeyenleri bile kendine hayran bırakır Bigadiç helvası. Balıkesir ziyaretlerinizde mutlaka bir helvacıya uğrayıp bu geleneksel helvanın tadına bakın. Sonrasında yanınıza kutu kutu alarak sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz.
Ülkemizin en güzel gezilecek yerlerini içinde barındıran Balıkesir, lezzetli yöresel yemekleriyle de gönülleri fethediyor. Balıkesir’in yöresel yemekleri denince akla Ege’nin şifalı otlarıyla harmanlanmış onlarca lezzet geliyor. Balıkesir’e yolunuz düştüğünde gezilecek yerlerinin yanı sıra mutfağını da mutlaka keşfetmelisiniz.
Balıkesir yöresel yemekleri listemize sizler de önerilerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…