Bakü

Bakü’nün En Güzel Tarihi Turistik Yerlerinin Listesi

Birçok yönden kardeş ülke Azerbaycan’ın Bakü şehrindeyiz… Hazırladığımız Bakü tarihi yerler listemizde bu kadim şehrin en önemli duraklarını sizler için listeledik…

Bakü tarihi hakkında; “Tanrının şehri” anlamına gelen Persçe “Bagavan” kelimesinden gelen Bakü, geçmiş dönem boyunca her zaman bölgenin en önemli şehirlerinden ve idare merkezlerinden biri olmuştur. Bölgenin Sovyet yönetiminde olduğu zaman da Azerbaycan hükumeti kurulduğu zaman da başkent görevi bu şehre verilmiştir. “Bakü” ismi ise MS 13. yüzyıldan itibaren kaynaklarda görülmeye başlanmıştır. Aslında Bakü tarihi uzun uzun ele alınması gereken bir konu ancak biz sizin için listemize geçmeden önce Bakü’nün tarihini kısaca ele alalım isterseniz;

Bakü’nün yükselişi antik dönemde başlamıştır. İçerişehir’deki birçok Orta Çağ binası, geçmişteki antik yapıların temellerinin üzerine yapılmıştır. 1191 yılında yaşanan depremin ardından Şirvanşahlar, başkentini buraya taşımış ve Bakü’nün gelişmesine büyük katkıda bulunmuştur. Şirvanşah Halilullah (1417-1465) döneminde ise şehir adeta şaha kalkmıştır. 1578 yılında Osmanlı Devleti şehri ele geçirse de 1607 yılında Safevi Devleti Bakü’yü yeniden ele geçirmiştir. 1918-1920 tarihleri arasında şehir, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin başkenti olmuştur. 19. yüzyılın ikinci çeyreğine gelindiğinde şehir Ruslar tarafından işgal edilmiştir. Bu yüzyılın ortalarında şehir Kafkasya’nın ana kültür ve sanayi merkezi haline gelmiştir.

Dilerseniz Bakü hakkındaki detaylara devam edelim…

Bakü’nün en ünlüleri; Bakü deyince ilk akla gelen şeylerin başında kuşkusuz saflığın simgesi olan “Kız Kulesi” gelmektedir. Burası, Bakü’ye gelen herkesin görmezi farz olan önemli bir noktadır. Şehrin tarihinde önemli bir yere sahip olan “Şirvanşahlar Sarayı“, kentteki önemli türbelerden olan “Bibiheybet Camii“, kentin en eski yaşam kalıntılarının bulunduğu “Gobustan Ulusal Parkı“, Türk askerlerin de yattığı “Şehitler Hıyabanı“, Şehrin kalbi diyebileceğiniz “İçerişehir” Bakü’de mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunuyor.

Bakü gezi tavsiyesi; Bakü’yü gezerken hazırladığımız bu liste eminiz ki çok işinize yarayacaktır. Sizce öncelikli tavsiyemiz ise “İçerişehir” bölgesinde bolca vakit geçirmeniz yönünde olacaktır. Bu bölgede sayısız tarihi yapı, çeşitli tarihi eserler ve tarihi sokaklar sizi kendinizden geçirecek ve tarihin gizemli sokaklarında dolaşma fırsatını yakalayacaksınız.

Müze Kartı; Bakü geziniz sırasında Go Baku Card ve Baku Card ile kentteki birçok önemli müzeye indirimli fiyatlarla ya da ücretsiz bir şekilde girme fırsatına sahip olabilirsiniz. Kartlarla ilgili detaylı bilgilere yazımızın son kısmında yer vereceğiz.

Tarihi Yerler Videosu

Bakü Tarihi Yerler Haritası

Saraylar

1. Şirvanşahlar Sarayı (Shirvanshahs’ Palace)

Burası Neresi? Bakü gezisi ile ilgili araştırma yaparken dikkatinizi çekecek ilk önemli durakların başında Şirvanşahlar Sarayı gelecektir. Saray, 15. yüzyılda inşa edilmiştir ve ismi bölgedeki ilk krallığın başkenti olan “Şirvan” isminden gelmiştir.

Sarayın ana binası 52 odadan oluşan 2 katlı bir yapıdır. Sarayın ana binası pek karmaşık olmasa da ihtiyaç doğdukça yapılan binalarla yapı bir nebze karmaşık bir hale bürünmüştür. Kompleks şu anda ana binanın yanı sıra iki cami, Kral Halilullah ve ailesine ait türbeler, hamam, doğu kapısı (Murad Kapısı), taş frizleri ve bilim adamı Sayid Yahya Bakuvi’nin türbesi gibi kısımlardan oluşmaktadır.

Dilerseniz kısaca bu kısımlara değinelim;

Divankhana: Burasının işleyişi hakkında çeşitli iddialar bulunsa da en yaygın olanları toplantı salonu ve mahkeme salonu olarak kullanılmasıyla ilgilidir.

Bakuvi Türbesi ve Key Gubad Camii: Kompeksin bir kısmı sufiler için ibadet yeri olarak ayrılmıştır. Önemli bilim insanı Bakuvi’nin, türbesinin bulunduğu bu kısımda çeşitli dini ve ilmi dersler verdiği ifade edilmektedir.

Murad Kapısı: Sultan III. Murad’ın emriyle inşa edilen kapı, sarayın son kısmıdır. Bu kapıyı geçtikten sonra sarayın süslemelerine dair güzellikleri görebilirsiniz.

Hamamlar: Kışın sıcak ve yazın serin ortamda temizlenme imkanı sunulan hamamlar, sarayın en dikkat çeken yerlerinden biridir. Bu kısımda kralın kendisine ait bir banyosu da bulunmaktadır.

Bayil Taş Frizleri: Daha önce bölgede inşa edilmiş olan ve bir depremde çöktüğü belirtilen ve 18. yüzyılda suların çekilmesiyle yeniden ortaya çıkan Bayil Kalesi’ne ait frizler de saraydaki müzede sergilenen önemli tarihi eserlerden biridir.

Saray 1964 yılında bir müze olarak kullanılmaya başlandı ve bu tarihten itibaren Azerbaycan hükumeti buraya büyük önem verdi. Yapı sahip olduğu tarihi değer nedeniyle 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.

Neden Gitmeliyim? Burası sadece Azerbaycan’daki değil, bütün dünyadaki Orta Çağ mimarisine ait en önemli yapıların başında gelmektedir. Bu nedenle eğer Bakü’yü ziyaret etmeye karar verdiyseniz Bakü gezilecek yerler listenizin en tepesine bu sarayı kesinlikle dahil etmelisiniz. Eski Kent’te yer alan saraya ulaşım da oldukça kolaydır ve buraya gidebilmek için “Icharishahar” metro durağında inmeniz yeterli olacaktır. Eğer ulaşım konusunda daha detaylı bilgi edinmek isterseniz aşağıda paylaştığımız Google haritasını inceleyebilirsiniz.

Kaçırmayın! Saray içinde fotoğraf çekimine izin verilmektedir. Bu nedenle yanınızda fotoğraf makinenizi mutlaka bulundurmanızı ve muhteşem fotoğraflar çekmenizi tavsiye ediyoruz. Bu arada sarayın yanındaki küçük ama rüzgar alan keyifli bir park bulunuyor ve burası dinlenmek ve biraz soluklanmak için çok ideal bir nokta. Gittiğiniz zaman sarayı ve sarayın geçmişini daha iyi anlayabilmek adına 6 AZN ücret karşılığında hizmet veren rehberlere başvurmanızda da fayda var. Ayrıca dilerseniz hediyelik eşya satan odayı da ziyaret ederek sevdiğiniz kişilere uygun fiyatlı hediyeler de alabilirsiniz.

Google Haritalar’da aç

+994 12 492 10 73

Her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Siteyi ziyaret et

Yabancılar için 4 AZN (yaklaşık 15₺), yerliler için 2 AZN (yaklaşık 7,5₺) ve öğrenciler için 0.60 AZN (yaklaşık 2₺)

Kaleler

2. Kız Kulesi (The Maiden Tower)

Burası Neresi? Bakü gezisi hakkında araştırma yaptıysanız muhtemelen Kız Kulesi’ni duymuş olmalısınız. Kız Kulesi (“Qiz Qalasi”) şüphesiz Bakü’nün en ikonik tarihi yerleri arasında bulunmaktadır ve şehrin en çok ziyaret edilen ikinci yapısı konumundadır. 27 metre yüksekliğe sahip olan yapı, 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir. Kule toplamda 8 kattan oluşmaktadır ve 12. yüzyılda şehrin savunulması için kullanılmıştır. Adını kaleden kendini atan bir kızdan aldığı rivayet edilmektedir. Söylenene göre geçmişte bir kral kızıyla evlenmek istemişti ve kızı, kralın bu isteğinden utanmıştı. Kız, babasından bir kule inşa ettirmesi istemiş ve kule inşa edildikten sonra da tepesine çıkarak kendisini atmıştır. Tabi bu hikayenin gerçek olmadığı düşüncesi ülke genelinde daha hakimdir ve burasının tarih boyunca düşmanlar tarafından işgal edilemediği ve bir “kız” kadar saf kalabildiği için buraya bu ismin verildiği belirtilmektedir.

Günümüzde restore edilen haliyle bir rehbere ihtiyaç duyulmadan kule ile ilgili birçok bilgi gezi sırasında ediniliyor olsa da birçok ziyaretçi kulenin eski halinin daha etkileyici olduğunu düşünmektedir.

Neden Gitmeliyim? Şehrin simge yapılarından olan bu kale, Bakü’nün mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunuyor. Bu nedenle Eski Şehir bölgesine geldikten sonra bu kaleyi görmemezlik yapmayın, zira burası tıpkı İstanbul‘un Galata Kulesi gibi gelenlerin görmeden gitmemesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Kaçırmayın? Kalenin zirvesine ulaşıp muhteşem Bakü manzarasının tadını kesinlikle çıkarmalısınız. Tepeye çıktığınızda bir tarafınızın Hazar Denizi’ne, diğer tarafınızın ise Eski Şehir’e baktığını göreceksiniz. Hediyelik eşya ve antika seçenekleri için de kule etrafında birçok alternatif sizi bekliyor olacak.

Google Haritalar’da aç

Her gün 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

+994 12 492 32 61

Siteyi ziyaret et

Yabancılar için 4 AZN (yaklaşık 15₺), yerliler için 2 AZN (yaklaşık 7,5₺) ve öğrenciler için 0.60 AZN (yaklaşık 2₺)

Bilmenizde Fayda Var! Civarda bir şeyler yeyip içebileceğiniz birçok yer bulabilirsiniz ancak ne istediğinizi çok net bir şekilde söylemenizi tavsiye ederiz. Aksi takdirde bir bardak çay istemenize rağmen yanında getirilen ve sizin ikram olarak düşündüğünüz yiyecekler size çok pahalı bir çay içme deneyimi yaşatabilir.

3. Ramana Kalesi (Ramana Tower)

Burası Neresi? Ramana köyüyle aynı isme sahip olan kulenin 14. yüzyıla tarihlendiği düşünülmektedir. Kalenin tam ortasındaki merkez kulenin yüksekliği 15 metredir. Savunma amacıyla inşa edilen kale, Şirvanşahlar zamanında toprakların korunması noktasında büyük öneme sahipti. Kale etkileyici görünümü nedeniyle Köroğlu, Nasimi gibi filmlerin çekiminde kullanılmıştır. Dikdörtgen planlı bir mimariye sahip olan kalede çok fazla dekoratif unsurlar bulunmamaktadır.

Neden Gitmeliyim? Kale, tarihi özelliklerinin yanı sıra muhteşem manzarası ile de Bakü’nün görülmeye değer tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Kale duvarlarının yan tarafında bulunan kaya parçası ilk bakışta fark edilmiyor olsa da oldukça hoş bir görünüme sahiptir. Mümküne bu kayayı da es geçmemenizi ve burada biraz zaman geçirmenizi öneriyoruz.

Google Haritalar’da aç

+994 55 902 80 73

Dini Yapılar

4. Bibiheybet Camii (Türbesi)

Burası Neresi? 13. yüzyılda inşa edilen Bibiheybet Camii, Bakü’nün camileri arasında şehir halkı için en önemli olanlarındandır. Camii, Şirvanşah II. Ferruhzad tarafından yaptırılmış olup 1930 yılında ne yazık ki yıkılmıştır. Şu anda bulunan cami 1990 yılında yapılmış olup, aslına uygun olarak birebir inşa edilmiştir. Cami, son olarak 2013 yılında restore edilmiştir. Caminin bulunduğu yerde Bibi Heybet’in kabri de bulunduğundan burası türbe olarak da anılmaktadır.

Hazar Denizi manzarasıyla oldukça huzurlu bir mekan olan camide kullanılan sarı volkanik taş, bölgeye özgü olması nedeniyle camiyi daha özel kılmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Azerbaycan bir İslam ülkesi ancak buna rağmen ülkemizdeki kadar fazla cami bulunmadığını belirtmeliyiz. Bibiheybet Camii de şehirde görülmesi gereken önemli bir cami olduğundan Bakü tarihi hakkında yapılan bir gezide bu caminin de listenizde olması gerektiğini düşünüyoruz.

Kaçırmayın! Camiyi ziyarete geldiğinizde deniz manzarasının da keyfini sürmeniz gerek. Bunun için cami önünde güzel bir cadde bulunuyor ve bu cadde üzerinde çok güzel deniz ürünleri ile karnınızı doyurabileceğiniz keyifli restoranlar bulunuyor.

Google Haritalar’da aç

Şalyan Şossesi, Bakü

5. Rus Ortodoks Kilisesi (Russian Orthodox Church)

Burası Neresi? Bakü’nün Rus rejimi yönetiminde olduğu zamanlarda, 1815 yılında inşa edilmiş olan kilise, civardaki en eski dini yapılardan biridir.

Neden Gitmeliyiz? Burası Bakü’deki ilk Rus Ortodoks kilisesi olma özelliğini taşımaktadır. Bu nedenle hem dini hem tarihi açıdan oldukça önemli olan bu yapı, bizce mutlaka görülmelidir.

Google Haritalar’da aç

военный городок Красный Восток, 126, Baku, Azerbaycan

+994 12 440 43 52

6. Muhammad Camii (Muhammad Mosque)

Burası Neresi? 11. yüzyılda, 1078 yılında inşa edilmiştir. Cami, minaresinden dolayı “siniggala” ismiyle bilinmektedir. Bu “hasarlı minare” anlamına gelmektedir. Caminin minaresi, 1722-1723 yıllarında Rusya ile İran arasında gerçekleşen savaş esnasında hasar görmüştür.

Neden Gitmeliyim? Muhammad Camii, Azerbaycan’daki İslama dair ilk mimari yapıdır. Bu nedenle bu yapının, özellikle İslami mimariye meraklı kişiler tarafından kesinlikle görülmesi gereken bir yer olduğunu söyleyebiliriz.

Google Haritalar’da aç

28 Kichik Qala, Bakı, Azerbaycan (İçerişehir)

7. Ateşgah Tapınağı (Atashgah Temple)

Burası Neresi? Ateşgah Tapınağı, Surakhany bölgesinde şehir merkezine 30 km. mesafede bulunmaktadır ve “Sonsuz Ateş Yeri” olarak adlandırılmaktadır. Yapı, Fars ve Hint yazıtlarına dayanan, Zerdüşt ibadet yeri olan bir çeşit kale tarzı bir yapıdır. Burası bir Zerdüşt ibadet yeri olarak kabul edilse de, yapının 18. yüzyılda bölgenin ticaret yolları üzerinde olmasından ötürü buraya gelen Hindular tarafından ibadet etmek amacıyla inşa edildiği düşünülmektedir. Burada bulunan semboller de söylediğimiz şeye işaret etmektedir. 19. yüzyılda Hint nüfusunun azalması ise tapınağın terk edilmesine neden olmuştur.

Hindu ve Zerdüşt ibadet yeri olarak kullanılmış olan tapınağın ismi Farsça “ateş” anlamına gelen “atash” kelimesinden gelmektedir. Bölgedeki doğal gaz rezervlerinden dolayı sonsuz ateşe sahip olan bölge, 19 Aralık 2007 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile devletin tarihi ve mimari bölgelerinden biri olarak kabul edilmiştir.

Neden Gitmeliyim? Senede 15.000 ziyaretçi kabul eden tapınak gerek dini gerekse mimari açıdan ülkenin ve Bakü’nün görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Evet, tapınağın restore edilmiş olması buranın ruhundan bir şeyleri alıp götürmüş ancak müzeye çevrilen odalarda tapınağa ait çok önemli bilgileri edinme şansına sahip olabilirsiniz. Tapınakta bulunan kremasyon bölümü ise sizde büyük etki bırakacak şeylerden biri. Kremasyon ne diye soracak olursanız, bu işlem ölen kişilerin ortalama 1000 derecelik bir ateşte yakılmasıyla gerçekleştirilmesidir.

Google Haritalar’da aç

+994 12 452 44 07

Yetişkinler için 2 AZN (yaklaşık 7₺) ve öğrenciler için 1 AZN (yaklaşık 3.5₺)

10.00-18.00 saatleri arasında her gün ziyaret edilebilir.

8. Taze Pir Camii (Taza Pir Mosque)

Burası Neresi? Aslında buranın tarihi 14. ve 15. yüzyıla dayanmaktadır. Bu manevi bölge daha önce bir türbe olarak kullanılmaktaydı ve Ebu Seyid Abdullah’a aitti. Zamanla burası tahrip olmuş ve Azeri halkı bu dini noktanın yok olmasını istemediği için burayı bir kez restore etmiştir. 1905 yılında yapımına başlanan Taze Pir Camii ise ancak 1914 yılında tamamlanmıştır. Caminin yapımında yardımsever bir vatandaş olan Nebat Hanım Aşurbeyova’nın büyük katkıları olmuştur. Caminin mimarı Ziver bey Ahmedbeyov’dur. Caminin açılışından 3 yıl sonra, 1917 yılında Ekim Devrimi’yle birlikte cami kapatılarak bir ahır ve sinema olarak kullanılmaya başlanmış ve ancak 1943 yılında yeniden cami olarak açılmıştır. 2006 ve 2009 yıllarında camide yeniden restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Azeri ve Doğu üslubuyla süslü olan caminin iç kullanım alanı 1400 metrekaredir ve 1.5 yüksekliğinde, 19.5 metre çapında bir kubbeye sahiptir. Cami’de 1500 kişi ayn anda ibadet edebilmektedir. Çeşitli bölgelerinde mermer kullanılan caminin minarelerinde ise altın kullanılmıştır. Camide özellikle simetrik çizimler ve kabartma unsurları oldukça dikkat çekmektedir.

Neden Gitmeliyim? Bölgede yaşanan baskılar nedeniyle yıllarca ibadete kapatılmış bir camiyi ziyaret etmek, tüylerinizi ürpertecek bir deneyim olacaktır. Aynı zamanda caminin muhteşem süslemesi ve etkileyici mimarisi de ziyaret edilmesi için önemli sebeplerden.

Google Haritalar’da aç

7 Mirza Fatali Akhundov, Baku 1001, Azerbaycan

+994 12 492 38 55

Antik Kentler

9. Gobustan Ulusal Parkı (Gobustan National Park)

Burası Neresi? Gobustan Ulusal Parkı, 40.000 yıl öncesine dayanan kaya çizimleriyle, şehrin en uzak tarihi için elinizde büyük bir inceleme konusu olarak bulunuyor. Bakü’nün antik kentleri arasında en özellerinden biri olan park, Azerbaycan’daki en eski yerleşim yeri olarak bilinmektedir ve dans ritüelleri, av sahneleri, marangozluk ve hayvan figürleri gibi pek çok geçmiş dönem yaşantısını yansıtan çizimlere ev sahipliği yapmaktadır. Site içinde toplamda 6.000 kaya oyması resim bulunmaktadır. Site, Bakü’nün 64 km. güneybatısında, 4.536 hektarlık devasa bir alanda yer almaktadır. Bölge 1966 yılında ulusal tarihi eser olarak ilan edilmiştir.

Neden Gitmeliyim? Gobustan, 2007 yılındaki komisyon tarafından UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir. Bu nedenle burası Bakü’nün kesinlikle görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Tarihi kaya oyması resimleri kadar Gobustan çamur volkanlarını da mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz. Ülkenin tek çamur volkanı Goturdağ yaklaşık 100 yıldır çamur çıkarmaktadır. Volkanların aynı zamanda tıbbi açıdan da faydalı olduğu belirtilmektedir ve bu nedenle özellikle yüze maske yapılmak suretiyle faydalanılmaktadır.

Google Haritalar’da aç

Qobustan, Azerbaycan

+994 12 544 66 27

Her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir

2 Manat (yaklaşık 7₺)

Müzeler

10. Bakü Miniatür Kitap Müzesi (Baku Miniature Book Museum)

Burası Neresi? Müzedeki etkileyici minyatür kitap koleksiyonu, Tahir Salahov’un kız kardeşi olan Zarifa Salahova tarafından 30 yılı aşkın bir süredir biriktirilen küçük kitaplardan oluşmaktadır. Kendisi müzeyi açtığı 2002 yılında bu özel koleksiyonu bütün dünya ile paylaşmıştır. Kitapların büyük bir kısmı ise 2001 yılında kendisine hediye eden Ukraynalı bir koleksiyoncunun kitaplarıdır. Müzede Puşkin, Dostoyevski, Gogol gibi Rus edebiyat dünyasının önemli isimlerine ait binlerce minyatür kitap bulunmaktadır. Dünyanın dört bir yanında kitapların bulunduğu müzede çok farklı dillerde yazılmış kitaplara rastlamak da mümkün. Müzede bulunan pek çok kitabı okumak için özel büyüteçler kullanmak gerekmektedir.

Müzenin ShakiNahçıvan ve Gence’de 3 adet şubesi bulunmaktadır. En son faaliyete geçen Shaki şubesi 2017 yılından bu yana ziyaretçilerini misafir etmektedir.

Neden Gitmeliyim? Burası, dünyadaki minyatür kitaplara adanmış tek müze konumunda bulunuyor. Bu nedenle eğer minyatür kitapları incelemek istiyorsanız dünya üzerinde uğrayabileceğiniz yegane yer burasıdır.

Kaçırmayın! Müzedeki en eski kitap olan 17. yüzyıldan kalma Kur’an’ın minyatür bir kopyası kesinlikle görülmeye değer. En küçük kitap, Rusça yazılmış olan 6×9 mm ebatlarındaki “En Mucizevi Şey” isimli kitap da sizi hayretler içinde bırakacak, kaçırılmaması gereken kitaplardan biridir.

Google Haritalar’da aç

67, Baku 1000, Azerbaycan (İçerişehir)

+994 12 492 94 64

Pazartesi ve perşembe günleri kapalı; diğer günler ise 11.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir

Müzeyi ziyaret etmek ücretsiz ancak dileyenler bağışta bulunabilir

11. Nizami Edebiyat Müzesi (Nizami Museum of Literature)

Burası Neresi? 1939 yılında kurulan ve 1945 yılında ziyarete açılan müze, 85 yıldır Azerbaycan’ın edebi zenginliğini ziyaretçilerine sunmaktadır. 30 ana ve 10 ek salona sahip olan müze içinde edebiyata dair 3 binden fazla çok önemli eser sergilenmektedir.

İlk bakışta büyüleyici mimarisi ile dikkat çeken müze binasının geçmişi 19. yüzyılın ortalarına dayanmaktadır. 1850 yılında bir kervansaray olarak inşa edilmiş olan yapıya 1860 yılında 2. kat eklenmiş, sonrasında ise 3. kat ilave edilmiştir. Binanın müze olarak kullanılmasına karar verildiği 1939 senesinde ise yapıya 4. kat da eklenmiştir. Sonrasında ise binanın dış yüzeyine Azerbaycan edebiyatının önde gelen isimleri Fuzuli, Vagif, M.F. Akhundov, Natavan, J. Mammudguluzade ve J. Jabbarli’nin heykelleri ve mermere yazılmış isimleri eklenerek burasının gerçek bir edebiyat müzesi olduğu bütün dünyaya duyurulmuştur.

Bina 1918-1920 yılları arasında Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti tarafından iş yeri ve lojman olarak kullanılmıştır. 1920-1930 yılları arasında Azerbaycan Sendikalar Komitesi binada yer almıştır.

Neden Gitmeliyim? Azerbaycan edebiyat dünyasının en seçkin örneklerini görmek ve edebiyat tarihi içinde keyifli bir yolculuğa çıkmak için bu müze kesinlikle ziyaret edilmeli.

Kaçırmayın! Azerbaycan’ın en önemli edebiyat insanlarından olan Nizami’ye ait, 1413 yılında kaleme almış olduğu İskendername buraya gelenlerin kaçırmaması gereken objelerin başında gelmektedir. Müzede bulunan ziyaret defterine bir şeyler yazmayı ve daha önce gelenlerin yazdıklarını okumayı da ihmal etmemenizi öneriyoruz.

Google Haritalar’da aç

53 Istiglaliyyat, Baku 1005, Azerbaycan

+994 12 492 18 64

Siteyi ziyaret et

Her gün 11.00-17.00 arasında ziyaret edilebilir

12. Azerbaycan Halı Müzesi (Azerbaijan Carpet Museum)

Burası Neresi? 13 Mart 1967 tarihinde kurulmasına karar verilen Azerbaycan Halı Müzesi’nde ilk kalıcı sergi 26 Nisan 1972 tarihinde İçerişehir’deki 19. yüzyıldan kalma bir yapı olan Juma Camii’nde sunulmuştur. Müzenin şu anki adını alana kadar çok çeşitli isimlerle anıldığı bilinmektedir. Müze kurulduğu sırada halı üzerine kurulmuş ülkedeki tek müze olma özelliğine sahipti. 70’li ve 80’li yıllarda cumhurbaşkanı Haydar Aliyev önderliğinde müze çok daha geniş bir koleksiyona ulaştı. 2007 yılına gelindiğinde artık müzenin çok daha geniş bir alana sahip olması gerektiği düşünülerek devlet tarafından yeni bir bina inşa edilmesi kararlaştırılmıştır. Tarihler 2014 yılını gösterdiğinde Avusturyalı mimar Franz Janz tarafından yapımı tamamlanan bina artık ulusal bir statüde ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır.

Neden Gitmeliyim? Ulusal Azerbaycan Halı Müzesi, sadece zengin halı koleksiyonu ile değil, aynı zamanda halıcılığa dair çok geniş araştırmalara yer vermesiyle de ülkenin önemli kültür merkezlerinden biridir.

Kaçırmayın! Eğer ziyaretinizi yakın bir zamanda planlamayı düşünüyorsanız 5 Şubat 2020 – 1 Mart 2020 tarihleri arasında ziyaretçilerini kabul edecek olan “Echo of Soviet Azerbaijan” isimli halı ve afiş sergisini mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Google Haritalar’da aç

28 Mikayıl Hüseynov Prospekti, Bakı 1000, Azerbaycan

+994 12 497 20 57

Web sitesini ziyaret et

Cumartesi-pazar 10.00-20.00 ve diğer günler 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Pazartesi günleri ise kapalı

Yetişkinler için 6 AZN (yaklaşık 21₺), çocuklar için 4 AZN (yaklaşık 14₺)

13. Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi (National Art Museum of Azerbaijan)

Burası Neresi? Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi, ülkenin eşsiz sanatsal hazinesinin nesilden nesle ulaşmasını sağlayan çok değerli bir kültürel hazinedir. 1924 yılında Azerbaycan Devlet Müzesi içinde bir bölüm olarak kurulan müzenin 1936 yılında ayrı bir müze olarak hizmet vermesinin daha uygun olacağı kararlaştırıldı. Müze, 1943 yılında ünlü Azeri tiyatro sanatçısı Rüstem Mustafayev’in adını almıştır. Müze, günümüzde neo-klasik tarzda inşa edilmiş 19. yüzyıldan kalma çok değerli iki binadan oluşmaktadır.

15.000’den fazla esere sahip olan müzede, sergi alanlarının imkan vermemesinden dolayı ancak 3.000 eser 60 odada sürekli olarak sergilenmektedir. Depodaki eserler ise dönem dönem sergilenerek sanatseverlerle buluşmaktadır. Müzede sadece Azeri sanatına ait değil, aynı zamanda hem doğu hem de batı sanatına dair eserler bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Binlerce eserin incelenebildiği bu müze, kelimenin tam anlamıyla bir hazine ve kıymetini bilen için burada saatler geçirilebilir. Bu nedenle burayı es geçmemek lazım diye düşünüyoruz.

Kaçırmayın! Müzede Türkiye’ye ait bir bölümde bulunmaktadır ve müzeyi ziyaret ettiğinizde bu kısma da göz atmanızı öneriyoruz. Ancak itiraf etmemiz gerekiyor ki, tarihi anlamda bize bu kadar yakın bir ülkede bize ait kısmın çok daha geniş kapsamlı olması gerekirdi.

Google Haritalar’da aç

9/11 Niyazi, Baku, Azerbaycan

+994 12 492 07 07

Web sitesini ziyaret et

Pazartesi dışında diğer bütün günler 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir

Yabancı ziyaretçiler için 10 AZN (yaklaşık 35₺), öğrenciler için 2 AZN (yaklaık 7₺)

14. Tagiyev Tarih Müzesi (Tagiyev History Museum)

Burası Neresi? Geçmişin en ünlü petrol zenginlerinden biri olan Zeynalabdin Taghiyev’in aile evi, günümüzde bir müze olarak Azerbaycan’ın yakın tarihinde keyifli bir yolculuğa çıkmanıza olanak tanıyor. Bina 1893 ile 1902 yılları arasında inşa edilmiştir. Binanın müze olarak hizmet vermeye başlaması şehre Kızıl Ordu’nun girdiği tarihe denk gelmektedir. Bu tarihte el konulan bina, 15 Haziran 1920 tarihinde müze olarak açılmıştır ve 3 bölümden oluşmaktadır. I. bölümde antik sikkelerden, askeri nesnelere ve insan kemiklerinden mezarlara kadar çok farklı Orta Çağ ve tarih öncesi parça sergilenmektedir. II. bölümde Azerbaycan tarihinde önemli yer edinmiş ünlü kişilere ait kişisel eşyalara yer verilmiştir. Son bölümde ise ziyaretçiler Taghiyev ailesinin konağını ziyaret imkanına sahip olmaktadır. İki katlı müzede toplamda 2.000’den fazla eser sergilenmektedir.

Neden Gitmeliyim? Azerbaycan müzeleri arasında kesinlikle listeye eklenmesi gereken Tagiyev Tarih Müzesi, sizi etkileyici bir tarih yolculuğuna çıkmaya davet ediyor. Müzeyi ziyaret ederek aynı zamanda dönemin zengin insanlarının nasıl bir yaşam sürdüğüne dair fikir sahibi olma fırsatını da yakalayacaksınız. Müzeyi ziyaret için yaklaşık 3 saatlik bir zaman dilimi ayırmanız gerekiyor.

Google Haritalar’da aç

4 Haji Zeynalabdin Taghiyev St, Baku 1005, Azerbaijan

+994 12 493 23 87

Siteyi ziyaret et

Yetişkinler için 5 AZN (yaklaşık 17₺), öğrenciler için 2 AZN (yaklaşık 7₺). Her ayın son pazartesi günü ise ücretsiz ziyaret edilebilmektedir.

15. Haydar Aliyev Merkezi (Heydar Aliyev Center)

Burası Neresi? Zaha Hadid tarafından 2013 yılında inşa edilmiş olan merkez, 1 Temmuz 2014 yılında “Yılın Tasarımı” ödülünü, mimar ise “Pritzker Yılın Mimarı” ödülünü almaya hak kazanmıştır. Merkez, 101.000 metrekare gibi devasa bir alanda hizmet vermektedir. Merkezde 1969-1982 yıllarında Azerbaycan’ın hükümdarlığını ve 1993-2002 yılları arasında cumhurbaşkanlık görevini yürütmüş olan Haydar Aliyev’e dair anıt galerisi sergilenmektedir.

Binada bulunan başlıca sergiler ise şu şekilde;

Heydar Aliyev Müzesi: Müze, Azerbaycan milli liderinin hayatı ve yaptıkları hakkında çok önemli bilgiler sunmaktadır. Merkezin bu bölümü, Heydar Aliyev’in mirasını incelemek ve korumakla uğraşmaktadır. Müzede aynı zamanda Azerbaycan tarihinin farklı aşamalarını da görebilirsiniz.

Azerbaycan Hazineleri – Sergi Salonu, 1. Kat: Bu sergi, Azerbaycan’ın kültürel zenginliğini ve mirasını sergilemektedir. Serginin en önemli özelliklerinden bir tanesi Azerbaycan’ın tarihinin bütün dönemlerini tanımlaması ve Azerbaycan kültürünün farklı alanlarıyla ilgili ögeleri sergilemesidir. Örneğin Azerbaycan halı dokuma sanatıyla ilgili eşsiz örnekleri bu sergide inceleyebilirsiniz.

Klasik Araç Fuarı – Heydar Aliyev Merkezi Otoparkı, 3. Kat: Nadir arabalara bir tutkunuz varsa merkezin bu bölümü kesinlikle en beğeneceğiniz yerlerden biri olacak. Sergide 19. yüzyılın sonlarında 60’lı yıllara kadar dünyanın farklı bölgelerinde üretilmiş olan çok özel araçlar sergilenmektedir. Sergi cuma, cumartesi ve pazar günleri ziyaret edilebilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Gerek Aliyev’e ait sergiler gerekse süreli sergiler sayesinde Heydar Aliyev Merkezi, turistler için Bakü’nün en önemli cazibe merkezlerinden biri haline gelmiştir. Yerden yükselen dalga şeklindeki ödüllü mimari tasarım da burayı ziyaret etmek için önemli sebeplerin başında gelmektedir.

Kaçırmayın! Merkezde kalıcı sergilerin yanı sıra Richard Deacon “On the Other Side”, Different Seas. One World gibi çok özel süreli sergiler de açılmaktadır. Eğer sanatla içli dışlı biriyseniz bu süreli sergileri de mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

Google Haritalar’da aç

1 Heydar Aliyev Ave, Baku 1033, Azerbaycan

+994 12 505 60 01

Siteyi ziyaret et

Pazartesi günleri dışında 11.00-19.00 saatleri ziyaret edilebilir

Genel giriş ücreti 12 AZN (yaklaşık 42₺) ancak sergiler için ayrı ayrı bilet almak da mümkün.

Mimari Yapılar

16. Richard Sorge Anıtı (Monument of Richard Sorge)

Burası Neresi? Richard Sorge bütün zamanların en büyük casuslarından biri olarak kabul edilmekteydi. Kendisi Azerbaycan doğumlu, Ruslara çok önemli bilgiler sızdıran ve savaş sahasında Ruslara büyük avantajlar sağlayan biriydi. Onun anısına yapılan bu anıtta, kendisi yaptığı işe uygun bir şekilde bir gölge olarak tasvir edilmiş ve gözleri nerede durursanız durun size bakıyormuş gibi tasarlanmıştır.

Neden Gitmeliyim? Listemizdeki bütün yerler sevimli ve güleryüzlü olamıyor ne yazık ki… Bu anıt ürkütücü bir yanı olsa da dünya tarihine yön vermiş gizli kahramanlardan birine ait bu anıtı da görmenizi öneriyoruz.

Kaçırmayın! Sadece anıtı görmenizi değil, içinde bulunduğu güzel parkı da görmenizde fayda var. Dilerseniz bu parkta biraz mola vererek, dinlenme imkanı da bulabilirsiniz.

Google Haritalar’da aç

17. Şehitler Hiyabanı

Burası Neresi? Highland Park’ta bulunan Şehitler Hiyabanı, “Bakü’nün tarihi yerleri nelerdir?” diye soranlar için ziyaret edilmesi ve şehrin tarihine tanıklık etmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Burası 1918 yılında, I. Dünya Savaşı sırasında şehit düşen Türk askerlerinin defnedildiği, manevi değeri çok yüksek olan bir şehitliktir. 1924 ile 1990 yılları arasında Bolşevikler tarafından eğlence mekanı olarak kullanılan alan, “Kara Ocak” olayının ardından yeniden şehitli olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Neden Gitmeliyiz? Bölgede sadece Azeri değil, Türk askerlerinin de defnedilmiş olması burayı ülkemiz için de çok önemli kılmaktadır. Bu nedenle şehitliği ziyaret etmek, milli anlamda da sizi çok etkileyecektir.

Google Haritalar’da aç

Mehdi Huseyn St, Baku 1006, Azerbaycan

18. Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu

Burası Neresi? Art Nouveau tarzında inşa edilen bu sanat mabedi, Nikolai Bayev tarafından tasarlanarak 1911 yılında açılmıştır. Tiyatro binasının inşa edilmesinde yönetmen Daniel Mailov’un çabaları çok etkili olmuştur. 1910 yılında Bakü’ye gelen Rus soprano Antonina Nezhdanova’ya şehre tekrar gelmek isteyip istemediği sorulduğunda, böylesi büyük ve zengin bir şehirde bir opera binası yoksa gelmesinin de bir anlamı olmadığı şeklinde cevap vermesi üzerine çalışmalar başlatılmış ve 1 sene içinde bina inşa edilmiştir.

Restore edilmiş olan tiyatro binası, 1985 yılında yanmış ve 1987 yılında yenilenme çalışmaları tamamlanarak kapılarını tekrar sanatseverlere açmıştır.

Neden Gitmeliyim? Azeri sanatının kalbi olan binada bu konudaki en önemli eserleri izleme fırsatını yakalamak için burayı kesinlikle listenize eklemenizi öneriyoruz.

Kaçırmayın! Fikrat Amirov’un etkileyici bir performans sergilediği “1001 Gece” isimli muhteşem Azeri bale gösterisini mutlaka izlemenizi tavsiye ediyoruz.

Google Haritalar’da aç

Nizami st., 95Baku 1001, Azerbaycan

+994 12 493 16 51

Siteyi ziyaret et

19. Mutluluk Sarayı (Palace of Happiness)

Burası Neresi? Günümüzde “Evlilik Sarayı” olarak bilinen, geçmişte ise  “Mukhtarov Sarayı” ismiyle anılan Mutluluk Sarayı, 1912 yılında inşa edilmiştir. Petrol zengini bir iş adamı olan Murtuza Mukhtarov, Fransa’da hayranı olduğu bir binanın aynısını Bakü’de sadece 9 ay gibi kısa bir zaman diliminde yaptırmış ve bu bina ile eşini şımartmıştır. Bina Neo-gotik tarzıyla dikkatleri üzerine çekmektedir ve üzerinde bulunan muhteşem taş oyma sanatı ziyaretçilerin gözlerini kamaştırıyor.

İş adamı ve eşi bu binada yaklaşık 8 yıl boyunca, Bolşeviklerin şehre gelmesine kadar mutlu bir şekilde yaşadılar. Bolşeviklerin gelmesinin ardından ise iş adamı askerlerle çatışarak ölmüş, karısı ise askerler tarafından evin bodrumunda hapsedilmiştir. 5 Temmuz 2012 yılında kapsamlı bir restorasyon çalışmasının ardından tekrar hayat bulan yapıda günümüzde adına yakışır bir şekilde çiftler evlenerek hayatlarının en mutlu günlerinden birini yaşama fırsatını yakalamaktadır.

Neden Gitmeliyim? Bina 100 yaşından fazla olmasına karşın hala aktif olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra etkileyici süslemeleri ve Azerbaycan’ın koruma altına aldığı tarihi yapılardan biri olması nedeniyle de bizce görülmeye değer.

Kaçırmayın! Bizce bu binada gerçekleştirilen bir nikah törenine şahitlik etmek çok güzel bir deneyim olabilir.

Google Haritalar’da aç

20. İsmailiyya Sarayı (Ismailiyya Building)

Burası Neresi? Gotik mimari ile yapılmış bu Venedikli sarayın hüzünlü bir hikayesi bulunuyor. Petrol zengini Agha Musa Naghiyev, 20. yüzyyılın başlarında çok sevdiği oğlunu tüberkülozdan kaybetti. 21 Aralık 1908 tarihinde mimar Jozef Plosko’yu binayı yapması için işe aldı ve projenin gerçekleşmesi için yüklü bir para harcadı. Proje 5 yılında sonunda 7 Nisan 1913 tarihinde açılmıştır. Günümüzde yapı önemli bir toplantı salonu olarak değerlendirilmektedir. Binanın cephelerinde Müslümanların hayrına bu yapıldığına dair çeşitli özlü cümlelere yer verilmiştir. Günümüzde bina pek çok bilimsel toplantıya ve sempozyuma ev sahipliği yapmaktadır.

Neden Gitmeliyiz? Binanın Gotik mimarisi gerçekten ilgi çekici ve böyle bir binanın İslami bir amaç uğruna yapılmış olması burayı daha da ilgi çekici kılmaktadır.

Google Haritalar’da aç

İsmailiyyə Sarayı, 10, İstiglaliyyat Caddesi Səbail Bakı, Azerbaycan

21. Hükumet Evi (House of Government)

Burası Neresi? Barok tarzda inşa edilen bu idare binası, 1952 yılında şehri yöneten Sovyetler Birliği döneminde inşa edilmiştir. Binanın inşa edilmesi için 1934 yılında açılan ihaleyi Led Rudnev önderliğinde önemli mimarlardan oluşan bir ekip kazandı. Bakanlık ofisleri bu binada yer almaktadır. Konakta 5.500 kişinin bulunabileceği genişlikte bir alan bulunmaktadır. Binanın hemen önünde bir Lenin heykeli bulunmaktaydı ve 1990 yılından sonra bu heykel kaldırıldıktan sonra meydanın adı da “Özgürlük Meydanı” olarak değiştirilmiştir.

Neden Gitmeliyim? Özellikle gece ışıklandırması yapıldığında bina, göz alıcı bir güzelliğe bürünmektedir ve ortaya seyrine doyum olmayan bir manzara çıkmaktadır. Bizce şehri terk etmeden önce bu güzelliğe mutlaka tanıklık etmelisiniz. Ayrıca konaklama için de bu civarı tercih edebilirsiniz çünkü konağın etrafında birçok kaliteli konaklama seçeneği bulunmaktadır.

Google Haritalar’da aç

84 Uzeyir Hajibeyov, Baku 1000, Azerbaycan

+994 12 493 70 64

Facebook sayfasını ziyaret et

Tarihi Yürüyüş Alanları

22. İçerişehir (İçərişəhər)

Burası Neresi? Baku Old Town olarak anılan İçerişehir, kentin ana ziyaret noktasıdır. 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen bölge, şehir içinde bir şehir olarak anılmaktadır ve kapının ardından içeri girdiğinizde kendinizi Orta Çağ’da gibi hissedeceğiniz özel bir yerdir. Bölge 1985 yılında da devletin önemli tarihi ve mimari yapılarından biri olarak koruma altına alınmıştır. Burası 8-10 metre yüksekliğinde ve 3.5 metre kalınlığında kale duvarlarıyla çevrilidir ve 22 hektarlık çok geniş bir alana sahiptir. bölgenin geçmişi 11. yüzyıla kadar uzanmaktadır ancak gelişimi 12. yüzyılda hız kazanmıştır.

Kale içindeki sokaklar oldukça dardır ve bu sayede şehir kuşatıldığında düşman asker atlarının sokaklara atlarıyla girmesinin önüne geçilmiştir. Bu da şehrin korunmasının daha kolay olmasını sağlamıştır. Bölge İpek Yolu üzerinde bulunduğu için kale içinde birçok konaklama ve pazar yerine sahiptir ve 18. yüzyıla ait iki önemli hazinenin bu bölgede bulunuş olması bölgenin ticari anlamda ne kadar önemli bir konumda olduğunu bizlere göstermektedir.

Neden Gitmeliyim? Şehrin kalbi konumunda bulunan İçerişehir, Bakü’nün tarihine dair en önemli ve zengin duraklardan biridir. Burayı gezdiğiniz takdirde Bakü’deki en önemli tarihi yerlerin birçoğunu aynı anda gezme fırsatını yakalayabilirsiniz. Bölgede bulunan her türlü cafe ve restoran keyifli zaman geçirmek için de burayı çok cazip bir destinasyon yapmaktadır.

Kaçırmayın! İçerişehir’e geldiğinizde özelikle şehrin simge yapılarından biri olan Kız Kulesi’ni ve Şirvanşahlar Sarayı ile Muhammed Camii’ni muhakkak görmeniz gerektiğini belirtelim.

Google Haritalar’da aç

Sabayil Baku, 1000, Azerbaycan

+994552480754

Siteyi ziyaret et

13. Nizami Caddesi (Nizami Street)

Burası Neresi? Azerbaycanlı şair Nizami Ganjavi’nin adını taşıyan cadde, şehrin buluşma noktalarından biridir. 3.5 km. uzunluğundaki cadde, kentin ana alışveriş artellerinden birini oluşturmaktadır. Caddenin geçmişi şehrin 1864 yılında yapılan şehir planlamasına kadar gittiği belirtilmektedir. 1859 yılında Shamakhi Valiliği yerine Bakü Valiliği’nin kurulmasıyla birlikte şehir yeniden planlanmaya başlanmış ve şehirde insanların alışveriş yapabileceği alanlara da yer verilmiştir. Çeşmeler Meydanı’ndan Rashid Behbudov Caddesi’ne kadar giden bölge “Torgoyova” olarak da anılmaktadır ve daha sonra caddenin adı “Gubernskaya” olarak değiştirilse de eski adı hala kullanılmaya devam etmiştir.

Neden Gitmeliyim? Biraz yürüyüş yapmak ve geziniz sırasında tarihi bir caddede alışveriş yapmak istiyorsanız Bakü’ye geldiğinize bu caddeye mutlaka uğramanız gerekiyor.

Kaçırmayın! Cadde üzerinde inşa edilmiş muhteşem güzellikteki barok ve gotik tarzdaki binaları es geçmemenizi ve dikkatle incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Google Haritalar’da aç

24. Azneft Meydanı (Azneft Square)

Burası Neresi? Geçmişi 19. yüzyılın başlarına kadar dayanan Azneft Meydanı, etrafındaki tarihi binalarla kentin tarihi dokusu en yoğun olan noktalarının başında gelmektedir. Özellikle meydanda bulunan alt geçitler gerek temizliği gerekse etkileyici mimarisi ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Neden Gitmeliyiz? Özellikle akşam saatlerinde çok canlı bir yere bürünen meydan, tarihle iç içe bir ortamda çok keyifli zamanlar geçirmenize olanak tanıyor. Bakü’nün en popüler meydanlarından biri olduğu için burayı görmeden önce şehri terk etmeniz pek mümkün görünmüyor.

Google Haritalar’da aç

Bakü Gezisinde Kullanabileceğiniz Kartlar ve Biletler

Evet, söz verdiğimiz gibi şehirde kullanabileceğiniz kartlar ve biletler hakkındaki bilgilere yazımızın bu bölümünde yer vereceğiz.

BakuCard

BakuCard, sahipleri için Bakü Metrosu, Bakü Otobüs hatları ve Bakü Havalimanı Ekspresi’nde ücretsiz ulaşım sunmaktadır. Örneğin Bakü şehir turu kart sahiplerine %50 indirimle sunulmaktadır. Bunun yanı sıra pek çok cafe, bar, alışveriş merkezinde de hatırı sayılır indirimler kart sahiplerini beklemektedir.

Kalacağınız süre ve gezi planınıza göre 3 farklı kart tipinden birini satın alarak gezinizi çok daha ekonomik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik şehirde kartı satın alabileceğiniz pek çok nokta olması da çok büyük bir kolaylık sunmaktadır.

Kartla ilgili bütün detaylar için web sitesini inceleyebilirsiniz.

GoBakuCard

Şehir turunuz esnasında tasarruf etmek için kullanabileceğiniz bir diğer kart ise GoBakuCard. Bu kart da tıpkı BakuCard gibi en gözde mekanlarda indirim, müzelere indirimli ya da ücretsiz giriş, turlarda indirim gibi büyük avantajlar sunmaktadır. Bu bileti alırken de size en uygun bileti seçmeniz gerekmektedir.

Kartla ilgili buradan daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce