Bu atılımlardan biri de turizm sektörü. Uluslararası mimarların eser bıraktığı topraklarda Asya, Batı ve Sovyet etkisiyle yapılmış güzel binalar var. Kazakistan’a gelen turistlere de mümkün olduğunca kolaylık sağlanıyor. Astana’da gezilecek yerler, Kazakistan’a gidenlerin araştırdığı konulardan. BiletBayi olarak bu konuya yönelik bir içerik hazırladık.
Müze, antik çağlardan günümüze kadar Kazakistan’ın tarihini ve kültürünü kapsıyor. Çeşitli salonlardan oluşan müzede interaktif ekranlar ve sergiler var. Kazakistan’ın geçmişten günümüze yaşadığı her şey detaylı bir şekilde işlenmiş. Ülkeye dair merak ettiklerini burada bulabilirsiniz.
Astana’nın bugüne kadar en sıra dışı binası olan Han Shatyr, 150 metre yüksekliğinde, yarı saydam, çadır benzeri bir yapıdır. Çok katlı olan binanın içinde yemek salonu, alışveriş merkezi ve turistik mekanlar var. 2010’da açıla Khan Shatyr, ünlü İngiliz mimar Norman Foster tarafından tasarlandı. Astana’nın en çok merak edilen yerlerinden biridir.
Bu güzel cam ve çelik piramit, 2006 yılında Kazakistan tarafından düzenlenen Dünya Geleneksel Dinler Kongresi’ne ev sahipliği yapması için inşa edildi. 1350 kişilik opera salonu, konferans salonu, simetri ve simgesellikle dolu birçok detaylar göreceksiniz.
Norman Foster’ın tasarladığı piramit, Astana’nın sembolik merkezi olarak düşünülmüş. 2030 hedefleri olan ülke için Barış ve Uyum Sarayı kritik bir öneme sahip. Yıllar içinde daha da çekici hale getirileceğinden şüpheniz olmasın.
Çarpıcı duvar resimleri, silah ve savaş sergileri ziyaretçileri bekliyor. Zemin katta zırhlar, şişeler, kılıçlar, kahraman Kazakların meşhur heykelleri var. Ancestry Salonu’nda Türk, Moğol ve Kazak ordularının süvari taktikleri hakkında ayrıntılı gösterimler oluyor. Diğer katlarda silah teknolojisinin gelişimini görebilirsiniz.
97 metre yüksekliğindeki anıtı Nurzhol Bulvarı’ndan geçerken fark edeceksiniz. Büyük bir cam küre ile taçlandırılmış beyaz kafeste Samruk adlı efsanevi kuş sembolize edilmiş. Arzuların ve mutluluğun sırlarını içeren altın bir yumurta bıraktığı Kazak efsanesi vardır. Bayterek Anıtı da bu efsanenin somutlaştırılmış hali.
1950’lerden kalan, çok nadir görülen bir tahıl depolama silosudur. Savaş zamanlarından bugüne kadar dokunulmaması turistlerin ilgisini çekmektedir.
Bahar ve yaz akşamlarını renkli renkli geçirmek istiyorsanız adresiniz burası. 21:00’de başlayan canlı müzik ve su şovu keyifli zaman geçirmenizi sağlayacaktır.
Eski cumhurbaşkanlığı sarayında, Nazarbayev’e sunulan hediyeler sergilenmektedir. Kanada‘dan denizayısı oyması, Tacikistan‘dan koç boynuzu, Özbekistan‘dan gümüş şarap seti, Çin‘den kemik oymacılığı ürünlerini görebilirsiniz.
Büyük ama biraz düzensiz olan şehir parkı, Ishim Nehri’nin güney tarafıyla temas halindedir. Atameken Müzesi’ne ve Duman Akvaryumu’na parktan yürüyerek gidebilirsiniz.
91 metre yüksekliğindeki Kazak Eli Anıtı, tepesinde altın renkli bir kuş bulundurur. Anıt yapılırken Kazakistan halkının tarihi kaderini sembolize etmesi amaçlanmış. Anıtın alt kısmında da Kazakistan’ın geçmişinden bugüne kadar gelen önemli isimlere yer verilmiş.
Bağımsızlık Sarayı bugün bile görmeye değer iken, 2030’da nasıl görüneceği merak konusu. Kazakistan’ın önemli binalarından olan sarayda Talkambayev’in saykodelik sanatını içeren, geçici sergilere ev sahipliği yapan ilginç bir etnografik salon da var. Önceden bilgi verirseniz İngilizce dilinde turlara katılabilirsiniz.
2005 yılında açılan dört minareli Nur Astana Camisi, Nurzhol Bulvarı’nın batı kesiminde yer alıyor. Dua edilen bölümde beyaz, mavi, altın ve kırmızı renkte dekore edişmiş geometrik desenler vardır. Bu bölüm sadece erkeklere özeldir. Kadın kısmında böyle bir süsleme yoktur.
3000 deniz canlısı ve 70 metrelik köpek balığı tüneli ile modern bir eğlence merkezidir. Ziyaretçilerin egzotik sürüngünlerle yüz yüze geldiği, dinozor modelleriyle dolu Exotarium bölümü de ilgi görüyor.
2012’de açılan bu büyük cami, Kazakistan’ın en büyük kubbesinin yanı sıra güzel mermerden yapılmış iç mekanlara sahiptir. Kur’an-ı Kerim’in eski bir kopyası da bu camide bulunur.
Kazakistan cumhurbaşkanının ofislerini barındıran görkemli yapıdır. Cumhurbaşkanlığı Sarayı olarak da hizmet veren binada Kazakistan’ın tarihine dair epey eser vardır. Sadece dışarıdan bakabilirsiniz, içeri girişlere izin verilmiyor 🙂
Dalgalı açık yeşil renkli apartman kuleleri, bulvarın batı kısmının belirgin özelliğidir.
Kubbeleri altın renkli, genel mimarisi mavi beyazdır. Astana‘nın ilginç yapılarından biri olan kilise Avrupa‘dakilerden farklıdır. Rus mimarisinin etkilerinin görüldüğü kilisenin içine girmenizi tavsiye ediyoruz.
Astana’da bir meydan satranç tahtasına benzetilerek ilgi çekici bir yer haline getirilmiş.
Futbol taraftarıysanız yabancı bir ülkenin stadını görmek isteyeceksinizdir. Kentte düzenlenen büyük futbol organizasyonlarının hepsi Astana Arena’ya veriliyor.
Kazakistan’ın başkenti Astana’da değişik yerler göreceksiniz. Şehirde turistler her zaman sıcakkanlı karşılanır ve yardım edilir. Hatta Türkiye’den geldiğiniz anlaşıldığında ikram da yapılır 🙂 Dolayısıyla Astana’ya gelmek için güzel nedenler var.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…