Astana

Kazakistan’ın başkenti Astana, ülkenin kuzeyinde Akmola Eyaleti içerisinde bulunuyor. İşim Nehri kıyısında bulunan Astana şehir Nursultan Nazarbayev tarafından 1997 yılında başkent ilan edilmiş ülkenin en büyük ikinci şehridir. Astana, sahip olduğu yüzölçümünün yanı sıra 2017 yılında yapılan sayımlara göre 1 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapmaktadır.

Nüfusunun yarısından fazlasını Kazaklar oluşturmakla beraber, Ukraynalılar ve Almanlar şehirde yaşayan diğer etnik gruplar arasında yer alıyor. Şehrin Özbekistan ve Kırgızistan sınırına yakın bir bölgede olması ve sanayi alanındaki gelişmişliğiyle bir cazibe merkezi haline gelmiş, sürekli işçi göçü alan bir bölgeye dönüşmüştür.

İşim Nehri kıyısında bulunan Astana’da nemli karasal iklim özellikleri görülmektedir. Özellikle kış aylarında soğukların fazlasıyla hissedildiği şehir Ulan Batur’dan sonra en soğuk ikinci şehir olma özelliğine sahiptir. Ocak aylarında hava sıcaklığı -15 derecelere kadar indiği için yaşam şartları zorlaşmakta, birçok ulaşım aracı devre dışı kalmaktadır.

Bunun yanı sıra Mayıs-Eylül ayları arasında sıcaklıklar yüksek olup güneşli bir hava hâkim olmaktadır. İklim şartları sebebiyle Astana’ya yapılan seyahatlerin çoğu ilkbahar ve yaz dönemlerine doğru gerçekleştirilmektedir.

Farklı milletlerden birçok insanın yaşadığı şehirde farklılıklara karşı çok hoşgörülü ve saygılı olunup, inanç özgürlüğü bulunmaktadır. Bunun örneklerinden biride Musevi inancına sahip vatandaş sayısı az olmasına karşın Nazarbayev’in isteği üzerine Orta Asya’nın en büyük sinagogu Astana’da inşa edilmiştir.

Sadece bir dine değil tüm semavi dinlere karşı aynı nazikliğin gösterildiği şehirde bu hoşgörü sayesinde UNESCO tarafından ‘Barış Şehri’’ unvanını almıştır. Gezilecek yerleri, tarihi noktaları, leziz yemekleri ve eğlence dolu festivalleriyle Astana’yı keşfetmek için Astana Gezi Rehberi sayfamızı incelemeye devam edebilirsiniz.