Alanya Mutfak Kültürü
Türkiye’nin birçok il ve ilçelerinde olduğu gibi Alanya’nın da kendine has bir mutfağı bulunmaktadır. Sebze ve hamur işi ürünlerin ön plana çıktığı Alanya mutfağında yöreye özgü tatlı çeşitlerinin de fazlalığı gurmelerin buraya olan ilgisini arttırmaktadır. Böylesine zengin bir mutfak kültürünün olmasını elbette bölgede hüküm süren birçok medeniyetin izleri sonucuna bağlayabiliriz. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Alanya bu medeniyetlerden etkilenerek hem kültürel hem de mutfak bakımından bir hayli zenginleşmiştir.
Alanya mutfağında buğday önemli bir yer tutmaktadır. Bununla birlikte bölgede yetişen turunçlar kahvaltıdan ana yemeklere varıncaya kadar sıklıkla kullanılmaktadır. Yöre mutfağında listemizde de yer verdiğimiz ülübü yemeği, ilibada ve laba dolması, göleviz bitkisinden yapılan yemekler ve gülüklü çorbası denenmesi gereken meşhur lezzetler arasında yer almaktadır. Alanya mutfağına dair daha fazla yemek ve tatlı çeşitlerini yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Pratik Bilgiler
Alanya’dan Alınabilecek Yiyecekler: Alanya’dan alabileceğiniz yiyecekler arasında yörenin meşhur çöreği başta olmak üzere helva çeşitleri, sarma için ilibada yaprakları ve ilçe pazarında turunç reçelinin yanı sıra bergamot, patlıcan ve karpuz reçeli gibi kahvaltılık ürünlerden satın alabilirsiniz.
Alanya’nın En Meşhur Tatlısı: Alanya mutfağı tatlı ve tuzlu atıştırmalıkların yanı sıra hamur işi ürünleriyle zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Alanya gezilerinizde burada deneyebileceğiniz tatlılar arasında Alanya çöreği, çiğirdik ve oklava çekmesi bulunmaktadır. Ayrıca külük ve öksüz helvası da yine deneyebileceğiniz tatlı çeşitleri arasında yer almaktadır. Dilerseniz tercih edeceğiniz yöresel bir tatlının yanına yine buraya özgü badem kahvesinden de bir fincan içmeyi düşünebilirsiniz. Tüm bu tatlı çeşitleri ve badem kahvesini ilçe merkezinde paket olarak satın alabileceğiniz yerler bulunmaktadır.
Alanya’dan Alınabilecek Doğal Ürünler: Antalya mutfağıyla benzerlik gösteren Alanya kendi mutfağına özgü yemek, hamur işi ve tatlılarıyla ön plana çıkan yerlerden biridir. Diğer tüm Akdeniz şehirleri gibi Alanya’da da doğal kahvaltılık ve yemeklik ürünler bulabilmek mümkündür. Alanya’da el değmemiş konservelik fasulye piyazı, ülübü piyazı, kuru patlıcan taratoru ve tarator sosu satın alabilirsiniz. Ayrıca incir, pekmez, reçel çeşitleri, peynir çeşitleri ve tereyağı gibi doğa köy ürünlerini de burada bulabilmeniz mümkün.
Alanya yöresel yemekler listemizin ilk sırasında yer verdiğimiz kabak çiçeği dolması özellikle Ege ve Akdeniz şehirlerinde sıkça yapılan bir yemektir. Muğla ve İzmir gibi illerin yanı sıra Antalya mutfağında da rastladığımız yemek bu bölgede çok sevilen bir dolma çeşidi. Kabak çiçeklerinin toplanmasıyla başlanan serüven yerini içi çıkarılarak temizlenen kabakların hazırlanan iç harcıyla devam ediyor. Dolmanın iç harcı pirinç, soğan, domates, tuz, karabiber, nane ve maydanozdan oluşuyor.
İç harcı konularak hazırlanan dolmalar tencereye yerleştirilip 1 çay bardağı da su eklendikten sonra kısık ateşte pişirilmeye başlanıyor. Pişen dolmalar artık servise hazır! Oldukça lezzetli ve sevilen bir tat olan kabak çiçeği dolması Alanya mutfağının meşhur yemeklerinden biridir.
Bu lezzetli dolma türünü Alanya’da yöresel yemekler menüsüne sahip restoranlarda bulabilmeniz mümkündür. Diğer dolma türlerinin aksine farklı görüntüsü ve iç harcının yemeğe kattığı güzel tadı ile Alanya’da mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biri olduğunu hatırlatmak isteriz.
Nohutlu hibeş Akdeniz bölgesinde yer alan şehirlerin mutfaklarında sıklıkla rastlana lezzetlerden biridir. Alanya mutfağında da kendine yer bulan nohutlu hibeş, sarımsak ve tahinle yapılan farklı bir tattır. Bu malzemeler birleştirildikten sonra meze halini alan nohutlu hibeş sahip olduğu farklı tat nedeniyle ilk defa deneyenleri adeta kendine hayran bırakıyor.
Nohutlu hibeşi farklı bir lezzete dönüştüren malzemeler arasında tahin, sarımsak, limon, kimyon, kırmızı toz biber ve tuz bulunmakta. Malzemeler çukur bir kap içerisinde çırpılarak karıştırılır ve meze haline gelen karışımın üzerine azar azar limon ekleyerek boza kıvamına getirilir. Karışım çok fazla katı hale gelirse üzerine 1 kahve fincanı su eklenebilir. Tüm bu işlemlerden sonra servise hazır olan nohutlu hibeşi yemekleriniz yanına afiyetle tüketebilirsiniz.
Hazırlanışı itibariyle son derece pratik bir yemek olan taze ülübü Alanya mutfağının vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir. Bakla türü yemeklerden biri olan ülübü sofrada kendine farklı tariflerle yer buluyor. İster piyazını, ister etli yemeğini, isterseniz de kıymalı olarak yapın. Her şekilde doyurucu ve damakta bıraktığı lezzet ile denenmesi gereken bir yemek olan ülübü yemeğinin haşlama ve salatası da pekâlâ yapılmaktadır.
Ülübü yemeğinin yapılışında ilk olarak taze fasulye gibi yemeklik ölçülerde ülübüler kırılır, sapları ve kılçıkları temizlenir. Kıyma veya kuşbaşı doğranmış et tereyağı eritilen tencereye eklenir ve üzerine soğan ve kırmızı toz biber katılarak kavrulur. Tencereye kabukları soyulmuş domatesler ve son olarak temizlenen ülübüler de ilave edilerek karıştırılır. Üzerine yeteri kadar su ve tuz ekledikten sonra normal ateşte pişirilerek ardından servis edilir.
Taze ülübü yemeği çoğunlukla evlerde yapılsa da, Alanya ilçe merkezinde yöresel yemekler menüsüne sahip bazı restoranlarda da bulabilmek mümkündür. Öğlen veya akşam öğünlerinde afiyetle tüketebileceğiniz ülübü yemeğini Alanya gezinizde denemenizi tavsiye ederiz.
Akdeniz bölgesinde yetişen ilibada yapraklarının toplanmasıyla yöre halkının yaptığı sarma kış aylarında sofraların vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir. Antalya ve çevre şehirlerin mutfaklarında yapılan ilibada sarması üzüm yaprağı sarmasından farklı tadıyla ön plana çıkan bir lezzettir.
15-20 santim uzunluğunda ve 8-10 santim genişliğinde yeşil renkli ovalimsi bir formda olan ilibada yaprakları, kısa saplarıyla toprağa saplı halde bulunuyor. Genel olarak kış ve ilkbahar aylarında yetişen ve toplanan ilibadaların bazı türleri acımsı olduğu için pek tercih edilmiyor.
İlibada sarması hazırlanışında ilk olarak temizlenip yıkanan yapraklar üst üste kümelenerek üzerine kaynatılmış su dökülür. Farklı bir kapta pirinç veya isteğe göre bulgur, zeytinyağı veya tereyağı, tuz, domates salçası (ev yapımı olursa iyi olur), kırmızıbiber, baharat ve maydanozla sarmanın iç harcı hazırlanır. Hazırlanan harç ilibada yapraklarının içine konarak sarılır ve tencereye dizilir. Biraz su ilave ettikten sonra normal ateşte pişirilir ve ardından servis edilir.
İlibada yapraklarının toplanma süreci biraz zahmetli olsa da, yapılışı itibariyle pratik bir yemek türüdür. Çoğunlukla evlerde yapılsa da, Alanya ilçe merkezindeki bazı restoranlarda da bulabilmek mümkündür. Farklı bir yaprak sarması tadı denemek isteyenlere önerebileceğimiz ilibada sarması içeriğindeki karışım ile damakta enfes bir tat bıraktığını söyleyebiliriz.
Özel günlerin, kalabalık misafirlerin ve ağzının tadını bilen ailelerin evlerinde pişen, neredeyse birkaç kaşıkta insanı doyuran yoğun iç harcı ve damak çatlatan lezzeti ile bilinen laba dolması, Akdeniz mutfaklarının baş tacı yemeklerinden biridir. Güneydoğu ve Doğu Anadolu mutfaklarında kebap ne ise, Akdeniz mutfağında da laba dolması aynı değere sahiptir. Antalya yöresine ait olan laba dolmasını Alanya başta olmak üzere diğer ilçe mutfaklarında ve restoranlarında da karşılaşmak mümkün.
Kuzu ya da koyunun kaburgalarının doldurulmasıyla yapılan laba dolması et severlerin mutlaka beğeneceği bir lezzettir. Dolmanın iç harcı için pirinç, tereyağı, badem, soğan, domates, maydanoz, tuz, karabiber, kırmızıbiber ve domates salçası kullanılıyor.
Hazırlanışı itibariyle biraz zahmetli olsa da piştikten sonra yemeye hazır etrafa yaydığı enfes kokular ve damakta bıraktığı eşsiz lezzeti ile bu zahmete değdiğini henüz ilk kaşıkta anlayacaksınız.
Patatese benzeyen görüntüsüyle kendisini tanıdığımız göleviz bitkisi Akdeniz mutfağında yemeklerde kullanılan, yemeğe kattığı aroma ile farklı tat denemek isteyenlere önerebileceğimiz bir yiyecek türüdür. Alanya mutfağında yapılan göleviz yemeği et ile birlikte şahane bir doyurucu yemeğe bürünüyor.
İlk olarak toplanan göleviz bitkileri soyulur ve üzerindeki kayganlığın alınması için limonlu suyla bolca yıkanır. Kuşbaşı doğranmış etler bir tencereye alınır ve suyu çekilene kadar kavrulur. Ardından üzerine tereyağı ilave edilen yemeklik doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar pişirilir. Etler iyice kavrulduktan soğanlar ve bir gün öncesinden suda bekletilen nohut ve göleviz ile buluşturularak pişirilmeye bırakılır.
Eğer göleviz yemeğini düdüklü pencerede pişirirseniz hem pişirme süreniz kısalır hem de tadı daha yoğun olur. Özellikle Alanya’yı farklı şehirlerden ziyaret edecek olanlar için ilçe merkezinde göleviz bitkisi satan yerler bulunmakta. Buradan göleviz alabilir ve tarifi ile birlikte kendi evlerinizde yapabilirsiniz. Farklı tatlara açık olan okurlarımıza tavsiye edebileceğimiz göleviz yemeği nohut ve gölevizin doyurucu besin değeri ile beğenebileceklerini umduğumuz bir yemek türüdür.
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte tezgâhlarda kendini göstermeye başlayan baklalar Akdeniz’de olduğu kadar Ege mutfağının da vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir. Türkiye’nin Ege ve Akdeniz kıyıları boyunca yer alan şehirlerimizin mutfağında otların ne denli sıkça tüketildiğini hepimiz tahmin edebiliriz. Bakla da bunlardan biridir. Antalya ve ilçelerinde yapılan bakla yemeği doyurucu olduğu kadar besleyicidir de.
İlk olarak bir kapta su, limon ve un birlikte karıştırılır. Ayrı bir tencereye zeytinyağı koyup içerisine soğanlar ilave edildikten sonra pembeleşinceye kadar kavrulur. Suda temizlenen baklalar da içine konulduktan sonra limon, şeker, un ve tuz eklenerek pişirilir ve ardından sarımsaklı yoğurtla birlikte servis edilir.
Hemen hemen her yörenin mutfağında krepten kahvaltılık yiyecekler hazırlanır ve afiyetle yenir. Antalya ve ilçelerinde de krepten yapılan yöreye özgü şekil ve içerik farklılıklarıyla atıştırmalık lezzetli yiyecekler bulunuyor. Bunlardan biri de Alanya’ya özgü Alanya bohçasıdır. Tıpkı bir bohçayı andıran görüntüsüyle adını alan yiyecek içeriğindeki lor peyniri ile çayın yanına afiyetle tüketiliyor.
Alanya bohçasının hazırlanışında krepin ortasına lor peynir ve maydanoz harcı ekleniyor ve ağızları büzülerek yeşil soğan ile bağlanıyor. Pratik ve lezzetli bir tarif olan Alanya bohçası bu yörede neredeyse tüm evlerin kahvaltı sofralarında yapılan ve çay ile birlikte tüketilen bir yiyecektir. Alanya bohçasını ilçe merkezindeki pastanelerde de bulabilmek mümkün.
İçli bazlama bir diğer adıyla gözleme ülkemizin hemen her yöresinde yapılan, kahvaltıdan öğlen öğünlerine hatta akşam atıştırmalık niyetine tüketilen hamur işi lezzetli bir yiyecek türüdür. İsteğe göre iç harcı farklılaşan bazlamanın Alanya usulü yapılışında soğan, çökelek, maydanoz ve karabiber kullanılıyor.
İlk olarak 1 kg kadar unun içerisine tuz ve su eklenerek kulak memesi yumuşaklığı elde edilene kadar yavaşça yoğrulur. Yoğrulan hamurun üzerine nemli bir bez örttükten sonra beklemeye alınır ve ardından iç harcı hazırlanır. İç harcın hazırlanmasında ilk olarak ince ince doğranan soğanlar pembeleşinceye kadar yağda kavrulur. Kavrulan soğanları soğuttuktan sonra çökelek, karabiber, tuz ve ince kıyılmış maydanozla karıştırılıp iç harç hazırlanır. Bekletilen hamurları açarak içerisine hazırlanan iç harcı konulur ve mümkünse sacda yok ise tavada pişirilir. Pişen bazlamaların üzerine tereyağı ilave edildikten sonra da servis edilir.
Çayın yanına afiyetle tüketilen gözlemeyi bir de Alanya’da yemenizi tavsiye ederiz. Tadı itibariyle beğeneceğinizi umduğumuz Alanya usulü içli bazlamayı ilçe merkezinde kahvaltı menüsüne sahip yerlerde bulabilmeniz mümkündür. Ayrıca Alanya mutfağının bir diğer gözleme türü yiyeceklerinden olan şebiti de hatırlatarak denemenizi tavsiye ederiz.
Ana vatanı Orta Amerika olup, ülkemizde yalnızca Akdeniz Bölgesi’nde yaygın olan dikenli kabak, şekil itibariyle armudi, renk itibariyle avokadoya benzerliği ile bilinen, lezzetinin yanı sıra besleyiciliği ile yöre mutfağında ön plana çıkan sebzelerden biridir. Tam bir vitamin deposu olan dikenli kabak B kompleks vitaminleri açısından oldukça zengindir. Kansızlık, tansiyon ve kolestrol gibi hastalıklara iyi geldiği biliniyor.
Alanya mutfağında yapılan dikenli kabak taratorunda ilk olarak kabaklar dilimlenerek yaklaşık 10 dakika kadar suda bekletilir. Suda bekletilen kabakların kabukları soyulup tuzlanarak kızartılır. Ardından tarator yapımı için cevizler havanda yağı çıkana kadar dövülerek bir kaba alınır ve su ile karıştırılır. Daha sonra sarımsağı da havanda dönerek limon ile karıştırıp ceviz üzerine eklenir. Son olarak bu karışım kızartılan kabaklar ile karıştırılarak servisi yapılır.
Dikenli kabağın besleyiciliğinin yanı sıra doyuruculuğu da iyi bir öğün için tercih edilebilecek yemeklerden biridir.
Alanya yöresel yemeklerinde yöreye özgü çorbalar olmazsa olmaz. Antalya’nın Alanya ilçe mutfağına özgü hülüklü çorba çoğunlukla düğünlerde ve özel günlerde yapılan bir çorba tarifidir. İçeriğindeki pirinç, haşlanmış nohut ve kemik suyu ile hem doyurucu hem de fazlasıyla besleyicidir. Hülük, çorba içerisindeki minik köftelere verilen ad. Çorbadan ayrı olarak hazırlanan gülükler yemek içerisine karıştırılarak diğer çorbalardan farklı bir lezzet olarak ortaya çıkıyor.
Hazırlanışı biraz zahmetli olsa da, yendikten sonra çorbadan alınan lezzet bu zahmete gerçekten değiyor. Hülüklü çorba çoğunlukla evlerde yapıldığı için dışarıda bulmak pek mümkün olmayabilir.
Un çorbası, Alanya’da bilinen ismiyle övelemeç çorbası ülkemizin pek çok mutfağında yapılan ve afiyetle yenilen besleyici ve doyurucu bir çorba türüdür. Alanya usulü un çorbası da aynı besleyiciliğe sahip olmakla birlikte içerisine katılan kemik suyu ile birlikte besleyiciliği kat be kat zenginleştiriliyor.
Övelemeç çorbası da tıpkı hülüklü çorba gibi çoğunlukla evlerde yapılmaktadır. Tarifini alarak bu besleyici çorbayı kendi mutfaklarınızda yapabilir ve
Darı çorbasının sağlığa olan faydaları herkes tarafından bilinen bir şeydir. Çoğunlukla Karadeniz bölgesi Giresun mutfağında yapılan darı çorbasını Alanya mutfağında da görebilmek mümkün. Akşam yemeklerinin vazgeçilmez çorba türlerinden biri olan darı çorbasının Alanya usulü yapılışında yoğurt ve isteğe göre kullanılan pancar yaprağı bu çorbayı diğer darı çorba tariflerinden keskin bir şekilde ayırıyor.
Mevsiminde toplanan darılar kabuklarından ayrıştırıldıktan sonra yıkanarak temizlenir ve ardından su ve tuz ilave edilecek normal ateşte pişirilir. Pişen darıları soğuması için bekletildikten sonra yoğurt ile karıştırılarak servis edilir.
Akdeniz bölgesinde yetişen turunçlar kahvaltılıklardan yemekliğe varıncaya kadar farklı tatlarda karşımıza çıkan besleyici bir meyve türüdür. Akdeniz bölgesinde toplanan turunçtan reçel yapılarak tadına tat katılıyor ve kahvaltı öğünlerinde afiyetle tüketiliyor.
Yaklaşık 10-15 tane turunç kesilerek kabuklarından arındırılıyor ve arındırılan kabuklar biz ipe diziliyor. İpe dizilen kabuklar bir suda kaynatıldıktan sonra soğuk suya konularak yeniden bekletiliyor. Ardından tekrar su değişimi yapılıp bir süre daha bekletildikten sonra kabukların acısının tam olarak çekilmesi sağlanıyor. Acısından arındırılan kabukların üzerine yeteri kadar şeker ilave edip suyunun çıkmasından sonra kabukların üzerine su ilave edilerek kaynatılıyor. Kaynamış turunç kabuklarının üzerine de bir tam limonun suyu sıkıldıktan sonra soğumaya bırakılıyor ve ardından yemeye hazır hale geliyor.
Kahvaltı öğünlerinizde alışılmışın dışına çıkarak turunç reçelini denemenizi tavsiye ederiz. Turunç reçelini Alanya’da yöresel ürünler satan dükkânlarda kolayca bulabilirsiniz.
Düğün, bayram ve misafir davetleri gibi özel günlerde yapılan oklava çekmesi tatlısı, Alanya mutfağının enfes tatlı türlerinden biridir. Süt, yumurta, sıvı yağ, sirke, karbonat, un, nişasta, ceviz ve badem malzemeleri ile hazırlanan tatlı yapımı biraz zahmetli olsa da, yenildikten sonra damakta bıraktığı lezzet ile bu zahmete değer olduğunu hissettiriyor.
Hamurun iç harcı ile doldurulduktan sonra fırına verilmesi ve ardından tereyağı, şeker, su ve limon suyu ile hazırlanan şerbeti tatlıya benzersiz bir lezzet katıyor. İsteğe göre tatlının üzerine badem veya fındık parçacıkları eklenerek servise hazır hale getiriliyor.
Alanya’da neredeyse tüm tatlıcılarda bulabileceğiniz gibi lokanta ve restoranların menüsünde de karşılaşabilirsiniz. Yemeğinizin üzerinde mutlaka oklava çekmesi tatlısını yemenizi tavsiye ederiz.
Yapılışı itibariyle pek bir zahmetli fakat yedikten sonra ağızda bıraktığı enfes tat ile bu zahmete değen bir lezzet olan öksüz helvası Alanya mutfağının bir diğer meşhur yiyeceklerinden biridir. Çoğunlukla evlerde yapılan öksüz helvası tıpkı yaz helvasını andıran rengi ancak içeriğindeki üzüm pekmezi ile farklı bir lezzete sahip kıvamıyla sofraların vazgeçilmez yiyeceğidir.
Öksüz helvası, üzüm pekmezi, un ve su ile yapılıyor. Malzemeleri her ne kadar az ve kolay bulunabilir olsa da bahsettiğimiz gibi hazırlanışı biraz zahmetlidir. İlk olarak üzüm pekmezi ve su bir tencerede kaynatılır. Kaynayan pekmez ve su karışımından bir bardak alındıktan sonra kalanına un ilave edilerek bir tencerede kavrulmaya devam edilir. 20 dakika kadar kavrulduktan sonra 1 bardak ayrılan üzüm pekmezi tencereye ilave edilir. Kavrulan pekmez ardından tabağa alınarak üzerine 100 gram kadar tereyağı eritip eklenir ve servise hazır hale getirilir.
Çiğirdik, Alanya mutfağında bal veya pekmez ile yapılan susamlı bir atıştırmalıktır. Alanya tatlıları arasında yer alan çiğirdik ister çay ile ister sade olarak tüketilebiliyor. İlk olarak bir ölçek susam yakınıp temizlendikten sonra aynı ölçüde bal veya isteğe göre pekmez ile karıştırılarak kavrulur. Susamların kabuğu çıkana kadar kavrulan karışım tabaklara alınarak soğuması beklenir. Soğuyup katılaşan çiğirdikler bıçakla kare olarak kesildikten sonra afiyetle yenilebilir.
Bal yerine pekmezle de yapılan çiğirdik özellikle soğuk geçen kış günlerinde yapılan bir tatlı türüdür. İçeriğindeki bal veya pekmez sayesinde vücuda enerji veren çiğirdik, Alanya’da yöresel ürünler satan pastanelerde kolayca bulunabilir. İster birkaç adet atıştırmalık yiyebilir isterseniz paket olarak satın alabilirsiniz.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu mutfağında da yapılan peksimetler yöreden yöreye farklılık gösterse de yapılış itibariyle nispeten aynıdır. Peksimet, özel maya ile mayalanan hamurların odun fırınında kurutularak muhafaza edilmesiyle elde edilen bir çeşit ekmektir. Alanya usulü peksimetler şeker ile karıştırılıp üzerinde isteğe göre ceviz veya fındık parçacıkları eklenerek tüketilen hamur işi tatlı türlerinden biri.
İlk olarak tavada tereyağı eritilir ve peksimetlerin üzerine gezdirilir. Ardından havanda dövülen ceviz veya fındık parçacıkları serpiştirilerek servise hazır hale getirilir. Şekerli peksimetler çoğunlukla evlerde yapılır ancak kahvaltı menüsüne sahip yerlerde de bulabilmek mümkündür.
Antalya mutfağına bakıldığında çok çeşitli helva türlerinin olduğunu görürsünüz. Bademlisi, fıstıklısı, kakaolusu ile sabah kahvaltılarında afiyetle tüketilen helvalara ek olarak Alanya’nın meşhur külük helvasından bahsetmezsek olmaz. Antalya mutfağına özgü bu farklı helva türü un, bal ve tereyağından yapılıyor.
İlk olarak bal bir süre kısık ateşte karıştırılarak ağda kıvamına getirilir. Farklı bir tencerede un ve tereyağı kısık ateşte kararmadan kavrulur ve ağda halini alan bal kavrulan unun üzerine yatırılır. Balın üzeri tamamen unla kaplanarak inceltme işlemi yapılır. Resmini paylaştığımız inceliğe gelinceye kadar işleme devam edilir ve tekrar kavrulmuş una bulanarak iyice sıkılır ve eşit büyüklükte koparılarak yemeye hazır hale gelir.
Daha önce hiç denememiş olanların beğeneceğini umduğumuz külük helvasını Antalya olduğu gibi Alanya’da da birçok yöresel ürünler satan dükkânlarda bulabilmeniz mümkündür.
Göç çöreği bir diğer adıyla Alanya çöreği, kahvaltı saatlerinden öğlen çay saatlerine varıncaya kadar yöre halkının tükettiği lezzetli bir hamur işi yiyeceğidir. Kare dilimler halinde incecik hamuru ve üzerinde bütün cevizler ile çay ile birlikte tüketildiğinde lezzetini ikiye katlayan göç çöreği ağızda bıraktığı enfes tat ile müptelalarının yanı sıra ilk defa deneyenleri bile kendine hayran bırakacak atıştırmalık lezzetlerden biridir.
Un, yumurta, yoğurt, margarin veya tereyağı, sıvı yağ, tuz, karbonat, limon veya sirke ve ceviz ürünlerinden yapılan göç çöreği malzemeleri itibariyle bildiğimiz bir kek tarifini andırıyor. Yapılışı da oldukça pratiktir. Derin bir kapta yumurta, yoğurt ve eritilen yağ karıştırılıyor ve ardından karışıma tuz ve soda eklendikten sonra karıştırılmadan önce limon sıkılarak yoğruluyor. Ardından un eklendikten sonra kulak memesi yumuşaklığında bir kıvamda hamur elde ediliyor. Elde edilen hamurları yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilip üzerine yumurta sarısı sürülür ve kare dilimlere ayrılır. Ayrılan her kare diliminin üzerine bir ceviz yarısı konularak önceden ısıtılmış fırına sürülerek kızarana kadar pişirilir.
Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez sıcak içeceklerinden biri olan kahve, tarihi yüzyıllar öncesine dayanan, ünü ise ülke sınırlarını aşmış lezzetli bir tattır. Ülkemizde kahvenin onlarca çeşidi yapılıyor. Fakat nasıl yapılırsa yapılsın her haliyle hoş bir koku ve damakta bıraktığı nefis aroma tadı ile insana tarifi imkansız bir keyif veriyor.
Alanya usulü yapılan kahvenin burada bademlisi yapılmakta ve tıpkı diğer kahveler gibi oldukça hoş bir lezzete sahip. İlk olarak badem kaynatılarak kabukları soyuluyor ve ardından kavruluyor. Kavrulan bademler havan yardımıyla yağı çıkana kadar dövülüp daha sonra süt, su ve kahve ile karıştırılarak kaynatılıyor. Kaynayan kahve fincanlara katılarak servise hazır hale geliyor.
Alanya’da tüm cafe ve restoranların menüsünde bulabileceğiniz badem kahvesini, kahve müptelaları başta olmak üzere ağzının tadını bilen tüm gezgin gurmelere tavsiye ediyoruz.
Türkiye’nin popüler turistik noktaları arasında bulunan Alanya, sahip olduğu Akdeniz mutfağıyla hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Artan popülasyonla beraber ziyaret eden insanlar Alanya’da daha önce tatmadıkları birçok farklı lezzeti tatma imkanı buluyor. Harika doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Alanya tarihi dokusunun yanında lezzetli yöresel yemekleriyle de göz dolduruyor.
Alanya’nın yöresel yemekleri yazımıza sizler de katkıda bulunmak isterseniz aşağıda bulunan yorumlar kısmından önerilerinizi bizime paylaşabilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…
Yorumları Gör
Dışarıdan Alanya’ya gelen misafirler Alanya’nın yöresel yiyeceklerini tatmalı gidilip gezilecek olan kültürel miraslarını görmeli bu nedenle alanyada alanyanın yöresel yemeklerini,tatmadan gitmelerini istemem bunun için en iyi ve doğru olan mekan YÖRESEL ALANYA EV MUTFAĞI ESMA HANIM’ın YERİ herkesin gelip,Alanyada eşsiz serin ferah Portakal ağaçlarının altında gerek sabah serpme kahvaltısını gerek öğlen-akşam yemeğini gerekse badem kahvesini yudumlamalarını tavsiye ederim son olarak bir alanyalı ve yöresel alanya ev mutfağının daimi müşterisi olarak size tavsiyem alanyaya gelmişken yöresel lezzetleri tatmadan alanyaya gittim gezdim demeyiniz????
Merhaba Mustafa bey
Önerileriniz için Teşekkür ederiz
Hülüklü çorba,düzme kızartma balık(tarator),badem kahvesi,göç çöreği(eskiden develerle göç ederken yemek içinmiş),kıymalı ayva pişmesi,içli bazlama,şebit bunlar yok listenizde
İlginiz için teşekkür ederiz.
En kısa zamanda güncellenecektir içeriğimiz.