Agra’da Gezilecek Yerler Listesi

Dünyanın yedi harikasından biri olan Tac Mahal’e ev sahipliği yapan Agra gezilecek yerleriyle, burada güzel vakit geçirmek isteyen herkese çok şey sunuyor.

Kent, Babür Hanedanlığı zamanından kalan sayısız mezar ve kalıntılarla dolu. Müslüman mimarinin etkisini gördüğümüz şehirde Agra Kalesi, Kızıl Kale, yemyeşil alanlar göze çarpıyor. Turistik geziniz için gitmeniz gereken yer sayısı çok fazla. Ön bilgi toplayabilmeniz için Agra’da gezilecek yerler listesi hazırladık. Hindistan’a gittiğinizde bu listeden çok daha fazlasını bulacaksınız 🙂

Tac Mahal

Tac Mahal, Hindistan’ın ve dünyanın en ünlü, en tanınmış binalarından biridir. Hikayesi ise Moğollara dayanıyor. Moğol İmparatoru Şah Cihan, eşi Mumtaz Mahal’in anısına Tac Mahal’i yaptırmış. Dünyanın Yedi Harikası’ndan olan anıtsal yapı, dünya mirası için önem teşkil ediyor.

Tac Mahal sayısız mücevherlerle donatılmış, pahalı mermerlerden yapılmış bir eser. 17. yüzyıldan kalma en güzel mimari simetriye sahiptir. Dolayısıyla Hindistan’ın en çok turist çeken noktaları arasındadır.

Dünyanın en güzel yapılarından olan Tac Mahal’i herkes mutlaka yakından görmeli. Buradan daha fazla verim alabilmek için turlar düzenleniyor. Biletli turların kuyrukları da haliyle uzun oluyor. Tac Mahal’e gelmeden bunları da göz önüne alın.

Agra Kalesi

Agra Kalesi

Agra Kalesi de Tac Mahal gibi Dünya Mirası sayılan bir yapı. Yarı dairesel zemin üzerine inşa edilmiştir. Kale duvarlarının destek tabanını da büyük dairesel direkler oluşturmaktadır. Agra Kalesi için ilginç bir savunma stratejisi diyebiliriz. Kaleye dört giriş bulunur. Mimari açıdan en popülerleri Lahor ve Hızrı Kapısı’dır.

Fatehpur Sikri

Fatehpur Sikri

Fatehpur Sikri şu anda Agra’nın bir belediyesidir anca uluslararası anlamda da muazzam bir tarihsel öneme sahiptir. İmparator Ekber Şah, şehri Babür İmparatorluğu’nun başkenti olarak kurmuştu ve 1585 yılına kadar bu süreç devam etti. Haremler, adalet mahkemeleri gibi yerler burada bulunuyordu..

Geleneksel kırmızı kumtaşını kentin çoğu yapısında görebilirsiniz. Camiler ve saraylar Fatehpur Sikri’nin gezilecek yerleri arasındadır.

Itmad-ud-Daulah

Itmad-ud-Daulah

Itmad-ud-Daulah mezarı lüks bahçeler ve kompozit binalar içeren, beyaz mermerden yapılmış bir türbedir. Anıt, büyük bir bahçenin üzerinde bulunuyor. Çevresinde de bir sürü su yolu var.

Duvarların dış kısmında gömülü taşlar, lapis lazuli, oniks, topaz, jasper gibi nadir bulunan değerli taşlar kullanılmış. Akıl almaz kalıp tekniklerini yakından inceleme şansınız da var.

Mehtab Bagh

Mehtab Bagh

Ay ışığı bahçesi olarak da bilinir. Muhteşem yeşillikleri içinde 25 çeşme güzelliğine güzellik katar. Mehtab Bagh, Tac Mahal’in karşısında olduğu için iki yeri aynı gün içinde gezebilirsiniz.

Mehtab Bagh, Yamuha Nehri’nin neden olabileceği erozyonun Tac Mahal’e zarar vermemesi diye yapılmış. Dolayısıyla son derece stratejik bir yerdedir. Ziyaretçiler karşılıklı iki güzel mekan arasında iyi vakit geçiriyor.

Fil Koruma ve Bakım Merkezi

Fil Koruma ve Bakım Merkezi

İngilizcesi “Wildlife S.O.S Elephant Conversation and Care Center” olan yer, köylerde ve şehirlerde çalıştırılan fillerle ilgileniyor. Hasta, yaralı ve acı çeken fillere yardım eden bir kuruluştur. Ne yazık ki Hindistan’daki filler korkunç şartlar altına yaşıyor. Yeterli beslenmeme, dinlenememe gibi sorunlar fillerin hayatını zora sokuyor.

Fil Koruma ve Bakım Merkezi farkındalık uyandıran kampanyalar düzenleyerek fillerin karşı karşıya kaldığı problemleri insanlara anlatıyor. Her yaştan yerli veya yabancı kimseler bu merkeze gelip olan biteni yakından görebilir.

Guru Ka Tal

Guru Ka Tal

Sihizm’in ibadet yerlerinden biridir. Sihizm ise 16. ve 17. yüzyıllarda Kuzey Hindistan Bölgesi’nde yaşamış olan 10 gurunun öğretilerini temel alan bir din. Adını şimdiye kadar duymamış olabilirsiniz ancak 23 milyondan fazla mensubu var.

Nasıl ki Hristiyanlar kiliseye, Müslümanlar camiye gidiyorsa Sihizm’e inananlar da Gurudwara’ya geliyor. Bu ibadet yerleri içinden en ünlüsü de Guru Ka Tal. Agra’da ziyaretçisi fazla olan noktaların başında gelmektedir.

Sikandra

Sikandra

Sikandra, İmparator Ekber Şah’ın mezar yeri olarak bilinen Agra’nın ünlü bir miras alanıdır. Özellikle İmparator Ekber Şah başta olmak üzere, Babür döneminde tercih edilen bir mimari alan olmuştur.

Ekber Şah İslam, Hinduizm, Budizm, Jainizm ve Hristiyanlığın özelliklerini içeren, dini birlik ve ahengin tasvir edildiği Ekber Türbesi’ni tasarladı. Mezar mimarisi ile İmparator Ekber Şah’ın evrensel dinlere karşı hoşgörülü olduğunu anlıyoruz.

Müzenin inşası sırasında Ekber Şah hayatını kaybetmiş ve oğlu Jehangir mezarı tamamlamış. Daha sonra adı değiştirilerek Sikandra olmuş. Jehangir türbe tasarımında da birçok değişikliğe gitmiştir.

Buland Darwaza

Buland Darwaza

Buland Darwaza, Babür mimarisinin çok ünlü bir yapısıdır ve inşa edildiğinden bu yana gurur, zafer ve şerefi temsil etmiştir. Ana avlu üzerindeki siyah oyma taşlarla siyah beyaz mermerler dikkat çeker.

Yapının iç duvarlarındaki yazıtlar, hükümdarlığı ve yaşamı boyunca Ekber Şah tarafından takip edilen dinsel liberalizmi anlatır. Çok önemli bir simgle olan Buland Darwaza, Agra gezisinde mutlaka görülmelidir.

Jama Masjid

Jama Masjid
Jama Masjid

Jama Mescidi, Şeyh Salim Chisti tarafından yaptırılan camiye benzer bir ibadet yeridir. Yapının mimarisi tanınmasına olanak sağlamıştır. Hindistan’da farklı süslemeler görmek isteyenler Jama Mescidi’ne gelebilir.

Mariam Zamani Mezarı

Mariam Zamani Mezarı

Günümüzde Jodha Bai olarak da bilinen Mariam Zamani, Babür İmparatoru Ekber Şah’ın eşiydi. Bu mezar oğlu Jehangir tarafından yaptırılmış. 1495’te ilk olarak bir eğlence bahçesi olarak inşa edilen yer, 1532’de tamamen mezara dönüştürülmüş. Mimari açıdan Müslüman ve Hindu karışımı olduğu için çokça takdir edilmektedir.

Ekber Şah’ın Mezarı

Ekber Şah'ın Mezarı

Babür İmparatorlarının en büyük mezarı Ekber Şah’a aittir. İhtişamlı mezarın yapımını Ekber Şah’ın kendisi başlatmış olsa da ömrü yetmemiş. Oğlu Jehangir mezarı bitirdikten sonra birkaç ekleme ile son halini almış.

Son derece etkileyici bir ihtişama sahip olan anıt, duvarlarında Kur’andan bölümler taşıyor. Hindistan’daki kuşkusuz en güzel Babür eserlerinden biridir ve kesinlikle ziyaret edilmelidir.

Korai Köyü

Kırsal Hindistan’ı görmek isterseniz Korai ulaşımı kolay olan noktalardan biri. Burada hala basit Hindistan yaşamını devam ettirenler var.

Eskiden ayı ve maymun dansları köyün geçimini sağladığı önemli bir alandı. Ancak hayvan hakları yetkilileri bu duruma son vermiş. O günden beri köyün ziyaretçisi giderek azalmış.

Kinari Çarşısı

Kinari Çarşısı hem toptan hem de perakende mağazaları olan renkli bir alışveriş caddesidir. Sunehri Mescidi’nin arkasındaki Chandni Chowk’da bulunuyor. Özellikle düğün alışverişlerinde tercih edilir. Bu düğün alışverişleri sadece Hindular için değil. Neredeyse her dini konsepte uygun kıyafet ve eşya bulmak mümkün.

Agra Sanat Galerisi

Agra Sanat Galerisi

Mermer işleme ve kıymetli taş kullanımında önde gelen Hindistan, bu alanda güzel eserler veriyor. Agra’daki sanat galerisinde ünlü sanatçıların sergileri, dönemsel konsept sergiler oluyor. Farklı bakış açılarıyla hazırlanmış konsept düşüncelerini yakından görebilirsiniz..

Sur Sarovar Wild Life Sanctuary

Sur Sarovar Wildlife Sanctuary

Agra’da diğer yerlerin öneminden dolayı burası biraz çizgi altında kalmış. Vahşi yaşama ait 165’den fazla göçmen ve yerleşik kuşu burada izleyebilirsiniz. Kuşları tanımayı seven ve güzel fotoğraflar çekmeyi seven biriyseniz gezilecek yerler listesine dahil etmelisiniz.

St. George Katedrali

St. George Katedrali

Agra’da Babür ve Hindu etkisinin olmadığı nadir yapılardan biridir. Protestan Kilisesi olan St. George, 1828’de neo-gotik tarzda inşa edilmiştir. İçeride, Hindistan’da hizmet ederken ölen İngiliz askerlerinin anma törenleri yapılır. Kilise halka açık değildir fakat Pazar sabahları gruplar eşliğinde gezilebilir.

Jaswant Ki Chatri

Jaswant Ki Chatri

Hem Hindu hem de Müslüman unsurlarını mimarisinde harmanlayan bu yapı, Babür zamanında bir Hindu’nun yaptığı tek anıttır. Rajasthan’dan Prenses Rani Hada’ya adanmış kubbeli, köşk biçiminde bir anıttır.

Kalakriti

Kalakriti

Güzel bir flashback yaşamak istiyorsanız Kalakriti bölgesi sizi bekliyor. Babür zamanından kalan eserler tarihseverleri heyecanlandıracak cinsten. Otantik Hint hediyelik eşyaları da bulabilirsiniz.

Soami Bagh

Soami Bagh

Soami Bagh Tapınağı hem hikayesiyle hem de güzelliğiyle dilden dile dolaşıyor. Bu yapı, dinden bağımsız olarak insanlığın birliğine inanan Radha Soami’ye adanmış. Farklı inançlardan gelen insanların buluşmaya geldiği kutsal bir yer de diyebiliriz.

Kd Paliwal Parkı

Kd Paliwal Parkı

Agra’da gezilecek en iyi yerlerden biri olarak kabul edilen Kd Paliwal Parkı, insanların doğal ortamda rahatlamak ve vakit geçirmek istediği bir bölge. İngiliz döneminde inşa edilen parkın çevresinde oteller ve finans merkezi gibi yerler bulunuyor.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin