Addis Ababa’da Gezilecek Yerler

Addis Ababa, Etiyopya’nın başkentidir ve en büyük şehridir. Afrika Birliği’ne ev sahipliği yapması ve neredeyse her yabancı ülkenin elçiliğini barındırmasıyla bilinir.

Etiyopya’nın güzel bir bölgesinde olan olan Addis Ababa deniz seviyesinde 2.665 metre yüksektedir. Uluslararası yemekler, Etiyopya’nın tarihine uzanan müzeler, ilgi çekici düzeyde kiliseler görmek istiyorsanız Addis Ababa iyi bir tercih olacaktır. Buraya doğru yolculuğa çıkacaksanız, size rehber olması için Addis Ababa’da gezilecek yerler listesi hazırladık ve görmeniz gereken noktaları anlattık.

Addis Mercato

Addis Mercato

Yaşam dolu, eğlenceli ve bir o kadar da kalabalıktır. Addis Mercato Afrika‘nın en büyük açık pazarıdır. İsmi ise İtalya‘dan geliyor. Hediyelik eşyalardan giyeceklere, yiyeceklere kadar her şeyi bu pazarda bulabilirsiniz.

Alışveriş yaparken rahat hareket edebilmeniz için ilk seferde çok eşya almamaya özen göstermenizi tavsiye ediyoruz. Pazar alanı kalabalık olduğundan dolayı polisler devriye geziyor. Ancak yine de hırsızlık olayları yaşanabiliyor.

St. George Katedrali ve Müzesi

St. George Katedrali ve Müzesi

Addis Ababa’nın simgelerinden olan St. George Katedrali, Menelik Meydanı’nın üstünde yer alır. Katedralin yanında da bir müze var. Antik kilisede dini yazılar, Etiyopya yapımı haçlar ve kıyafetler görebilirsiniz.

Müze ve kiliseyi kapsayan bir ücret tarifesi bulunuyor. 8 TL karşılığında her yeri dolaşabilirsiniz. Görevliler veya rehberler fiyat yükseltmek isteyebilir, dikkat ediniz 🙂

Meskel Meydanı ve Müzesi

Meskel Meydanı

Addis Ababa’daki Meskel Meydanı festivaller ve siyasi gösteriler için önemli bir noktadır. Ulaşımın kolay olduğu için bu tür etkinlikler yoğun katılımla geçer.

Meskel Meydanı’nda bir etkinlik yoksa orada yapılacak bir şey de yoktur. Ancak caddenin karşısında Etiyopya Turizm Bürosu göreceksiniz. Büronun bitişiğinde de iki müze bulunur.

The Red Terror Martyrs Memorial Museum, insanların Etiyopya’da uğradığı “Kızıl Terör” dönemini (1978) gösteren küçük bir müzedir. İkinci müzenin adı ise Addis Ababa. Şehrin anlatan küçük sergiler oluyor. Girişler ücretsiz.

Holy Trinity Katedrali ve Müzesi

Holy Trinity Katedrali

Aziz George Katedrali Addis Ababa’nın en ünlü yerlerinden biriyken, Holy Trinity Katedrali kentteki en kutsal Etiyopyalı Ortodoks Kilisesi’dir. Aynı zamanda ülkenin en kutsal ibadethanesi olarak gösterilir. Holy Trinity Katedrali mimarisi ve dekorasyonu ile Orta Çağ’daki bakış açısını günümüze taşıyor.

Katedralin arka tarafında Etiyopyalı imparatorlardan kalan kitaplar, dini yazılar ve eşyalardan oluşan bir müze vardır. İnanılmaz derecede iyi korunmuş olan bu eserleri kesinlikle görmelisiniz. Katedralin önündeki kapıdan içeri girerseniz İmparator Haile Selassie’nin mezarını da görebilirsiniz.

Etiyopya Ulusal Müzesi

Etiyopya Ulusal Müzesi

Addis Ababa’daki en iyi müzelerden biridir. Ülkenin dört bir yanından gelen önemli kalıntıları ve sanat eserlerini kapsar. Çeşitliliği ile de dikkat çekiyor.

Her şeyden önce Etiyopya Ulusal Müzesi, değerli steller ve Axum’dan gelen heykeller gibi iyi bir arkeoloji koleksiyonuna sahiptir. Ayrıca erken dönem hominidlerden iskelet kalıntılarını ve ünlü “Lucy” modelini burada inceleyebilirsiniz.

Etnoloji Müzesi

Etnoloji Müzesi

Etnoloji Müzesi, yemyeşil üniversite kampüsünde bulunan Etiyopya Ulusal Müzesi’nden sadece birkaç dakika uzakta. Etiyopya’nın en önemli aşiretleri, Etiyopya kültüründe kahvenin yeri gibi konular etnoloji müzesinin ilgilendiği şeyler. Bundan dolayı gezilecek yerler listenizde olmasını öneririz.

Ortodoks tabloları ve haçları bu müzenin en etkileyici koleksiyonunu oluşturuyor. Etnoloji müzesinde İmparator Haile Selassie’nin eski yatak odası ve banyo odalarına da girebilirsiniz.

Yahuda Aslanı

Yahuda Aslanı

Avrupalı güçlerin sömürgeleştirmeye çalıştığı Etiyopya resmi olarak teslim olmadı. Mücadele eden ve bağımsızlığını koruyan halk, geçmişini unutmamak adına anıtlar ve heykeller yaptırmış.

Addis Ababa’daki eski demir yolu istasyonunun önünde, Etiyopyalıların gururunu ve imparatoru temsil eden Yahuda Aslan Heykeli bulunur. Buna benzer anıtları şehrin çoğu kamusal alanında görebilirsiniz.

Entoto Tepesi

Entoto Tepesi

3000 metre yükseklikte yer alan Entoto Hill, Addis Ababa’nın en tepe noktasını oluşturuyor. Buraya yürüyerek giderseniz küçük köylerden ve dağlık bölgeler geçecek, bir süre sonra Addis Ababa’ya yukarıdan bakacaksınız.

İkinci Menelik Sarayı Entoto Tepesi’nde inşa edildi ve Addis Ababa’nın kuruluş döneminde merkez bina olarak kullanıldı. Maryam Katedrali ve St. Mary Kilisesi’ne 8 TL karşılığında girip müze kısımlarını da görebilirsiniz.

Edna Alışveriş Merkezi ve Bole Medhana Alem Katedrali

Edna Mall

Addis Ababa’ya bağlı olan Bole Bölgesi alıveriş merkezleri, sinemalar, oteller ve bol miktarda lüks uluslararası restoranlar içeriyor. Modern şık bir ilçe diyebileceğiniz yerde en ünlü restoran Yod Abyssinia’dır. Göz alıcı alışveriş merkezinin karşısında Addis’teki en büyük Etiyopya Ortodoks Kilisesi olan Bole Medhane Alem Katedrali bulunur.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin