Abant Gölü’nün başında mis gibi kokan benekli alabalıktan, meşhur mantar dolmalarına kadar birbirinden lezzetli yemeklerini listelediğimiz, Abant’ın yöresel yemekleri yazımız sizlerle;
Abant’ın yöresel yemekleri listemize, en sevilen lezzetlerinden meşhur benekli alabalık yemeğiyle başlıyoruz. Abant Gölü’ne yolunuz düştüğünde yemek planınızda ilk sıraya yazabileceğiz isim buraya özgü kırmızı benekli alabalık olmalı. Göl kenarındaki restoranlarının menüsünde klasikleşmiş seçenek olarak, isterseniz ızgarada, isterseniz kiremitte üzerine kaşar rendelenmiş biçimde alabalığınızı sipariş edebilirsiniz
Abant’ın meşhur lezzetlerinden biri olan Kartalkaya kebabı, milföy hamuru ile yapılan en lezzetli yemeklerden olabilir. Yuvarlak şekilde kesilen milföy hamurlarının üzerine kavrulmuş kuşbaşı et ve kabak, soğan gibi çeşitli sebzeler konularak fırında pişiriliyor. Oldukça farklı lezzetlerin bir araya geldiği Kartalkaya kebabını, Kartalkaya’nın zirvesinde yer alan et restoranlarında yemenizi tavsiye ederiz.
Pilavın her türlüsünü sevenlerdenseniz, Abant’ın yöresel yemekleri listesinde yer alan Mengen pilavını da seveceğinizi düşünüyoruz. Pirincin içerisine pişmiş kuşbaşı et, mantar, domates ve soğan eklenerek pişirilmesiyle yapılan pilav, en çok çekilmiş ceviz eklendiğinde benzersiz bir tat haline geliyor. Tereyağında pişirildiği için mis gibi kokusuyla tok insanı dahi acıktıran pilavı, daha önce denemediyseniz mutlaka tadına bakmalısınız.
Bursa’da da oldukça meşhur olan Çantıklı Pide, Bolu’nun Abant mevkisinde de en sevilen pide çeşitlerinden. Elde açılan mayalı hamurların üzerine kıymalıdan, patatesliye pek çok çeşit malzeme eklenmesiyle fırınlarda pişirilen pide, Abant’ın birçok fırın ve et lokantasının menülerinde yer alıyor.
Patlıcan ve etin birbirine yakışmadığı bir yemek yok. Abant’ın yöresel yemekleri yazımızda yerini alan Abant kebabı da, o lezzetlerden biri. Kızartılmış yarım patlıcanların içerisine soğan ve mantar ile birlikte pişmiş kuşbaşı etlerin eklenmesiyle hazır hale gelen kebap, bol salçalı sus ile fırında, üzerine kaşar eklenerek pişiriliyor. Mis gibi kokusuyla iştah açan kebabı, size de afiyetle yemek düşüyor.
Bolu’nun Mengen ilçesinin meşhur lezzetlerinden olan kuzu güveç yemeği, bol etle yapılan oldukça leziz bir yemek. Çoğu kebap yemeğinde olduğu gibi Mengen’in kuzu güveç yemeğinde de bol bol soğan, sarımsak ve mantar yer alıyor. Güveçte pişirildikten sonra üzerine yufka serilen yemek, son bir kez fırınlandıktan sonra servise hazır hale geliyor. Yanında bulgur pilavıyla harika bir ikili olan yemeği, mutlaka denemelisiniz.
Bolu’nun Abant mevkisinde sık sık yenilen kaldırık dolması da Abant’ın yöresel yemekler listesinde yerini alıyor. Abant ormanlarından özenle toplanan kaldırık yapraklarıyla yapılan dolma, yapraklar kurutulduktan sonra yapılıyor. İçerisine un, soğan ve yoğurt malzemelerinin konduğu dolma, suda haşlandıktan sonra isteğe göre harçla ayrıca pişiriliyor. Sarımsaklı yoğurtla servis edilen kaldırık dolması, bayram gibi özel günlerin de vazgeçilmezi.
Abant sofralarında yer alan kabaklı gözleme, özellikle de sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetlerinden. Hamur işi yemeklerini sevenlerdenseniz, Abant mutfağının kabaklı gözlemesine de bayılacaksınız. Elde açılan hamurların içerisine soğanla birlikte kavrulmuş kabakların eklenmesiyle yapılan gözleme, yanına da tazecik bir çayla harika gidiyor.
Abant ormanlarında köylü kadınların elleriyle topladığı kuzugöbeği mantarı, çeşit çeşit şekillerde Abant sofralarında yerini alıyor. Kavurmasından, kızartmasına her türlü yenilen mantarın en lezzetli hali ise, dolması. Bol pirinçli, domatesli ve soğanlı iç harcıyla doldurulduktan sonra tencerede pişirilerek hazır hale gelen dolma, ister sıcak, ister soğuk şekilde yenebiliyor.
Kanlıca Mantarı, Batı Karadeniz ve özellikle Bolu’da yetişen mantar, çam mantarı, melki mantarı ve çintar mantarı olarak da bilinmektedir. Gölgelik yerlerde yetişenler sarı-turuncu olmakla birlikte çamlık alanlarda yetişenlerin rengi daha koyu olarak görülmektedir. Yoğunluklu olarak Bolu bölgesinde yetişen Kanlıca Mantarı ziyaretçiler tarafından genellikle yağda kızartılarak veya ızgarada pişirilerek yenmesi tercih edilir.
Abant’ın meşhur yemeklerinden biri olan İnebolu etli ekmeği, elde açılan hamurların içine soğan, kıyma ve çeşitli baharatların eklenmesiyle yapılıyor. Sarıldıktan sonra yağda kızartılan yufkalar, yanında bol köpüklü ve tuzlu bir ayranla çok yakışıyor.
Abant’ın yöresel yemekleri listemizin son maddesinde yer alan Bolubeyi Tatlısı, Bolu ve Abant’ın en sevilen kendine özgü lezzetlerinden. Elde mayalanan ve kızartılan hamurların içerisine krema eklendikten sonra hamurun üzerine saray helvası ve çikolata eklendikten sonra servis edilen tatlı, Abant’ta neredeyse her evde karşınıza çıkabilir.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…