Bolu Yöresel Yemekler | Geleneksel 20 Tat

Geleneksel lezzetleriyle damaklarınızı şenlendirecek Bolu’nun, meşhur sofralarına konuk oluyoruz.

Binlerce yıllık yöresel mutfağıyla, Türkiye’nin zengin mutfaklarından birine sahip olan Bolu, Osmanlı’dan günümüze gelen sofralarıyla iştah açıyor. Bolu’nun meşhur lezzetlerini merak edenler için hazırladığımız Bolu yöresel yemekler listemizi okurken, acıktığınızı hissedebilirsiniz. 🙂

# Bolu Yöresel Yemekler

Çorbalar

1. Ovmaç Çorbası

ovmaç çorbası

Oğmaç çorbası olarak da bilinen Bolu’nun sevilen çorbalarından ovmaç, Bolu yöresel yemekler listemizin birinci sırasında yer alıyor. İçerisinde yer alan bol malzemesiyle oldukça doyurucu bir lezzet olan çorba, nohut ve hamur parçalarıyla yapılıyor. Salça ve soğanın lezzet kattığı çorbalardan biri olan ovmaç çorbası, kış aylarında Bolu sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden.

2. İmaret Çorbası

imaret çorbası

Bolu’nun meşhur lezzetlerinden bir diğeri de, sütle yapılan oldukça ilginç bir çorba olan imaret çorbası. Sütün içerisinde pişirilen pirinçle yapılan çorba, soğan eklendikten sonra terbiye edilerek hazır hale geliyor. Osmanlı mutfağından günümüze gelen bu oldukça farklı ve lezzetli çorba, özellikle de ihtiyaç sahiplerine yapılarak ikram ediliyor.

Ana Yemekler

3. Abant Kebabı

abant kebabı

Bolu’nun doğal güzelliklerle dolu Abant’a özgü olan lezzetlerden Abant Kebabı, Bolu yöresel yemekler listemizin en lezzetli et yemeklerinden birisi. Kızarmış ekmeğin üzerine konulan közlenmiş patlıcan, et ve kaşardan yapılan kebap, Bolu’nun neredeyse bütün et lokantalarının menüsünde yer alıyor. Et yemeği sevenlerdenseniz Bolu’nun meşhur Abant kebabını mutlaka denemelisiniz.

4. Mengen Pilavı

mengen pilavı

Bolu mutfağında sık sık pişen mengen pilavı da, Bolu yöresel yemekler listemizde yerini alıyor. Badem ve mantar ile yapılan pilav, isteğe göre domates ve yeşil fıstık eklenerek de yapılabiliyor. Kavrulan badem ve mantarın müthiş lezzetiyle birleşen pirinçler, mengen pilavı olarak Bolu sofralarında servis ediliyor.

5. Kaldırık Dolması

kaldırık dolması

Bolu’nun Mengen ilçesine ait olan yemeklerden biri olan kaldırık dolması, hodan yaprağı olarak da bilinen kaldırıktan yapılıyor. Genellikle mısır unu ile yapılan dolma, yaprakların haşlandıktan sonra içerisine soğan, sarımsak ve mısır unu eklenerek sarma şeklinde pişiriliyor. Lezzetli kokusuyla tok insanın dahi iştahını açan dolma, üzerine sarımsaklı yoğurt döküldükten sonra servis ediliyor.

6. Paşa Pilavı

paşa pilavı

Bolu yöresel yemekler listemizde yerini alan bir diğer meşhur pilav da, paşa pilavı. Pilav dediğimize bakmayın zira bu yemek pirinç ya da bulgur gibi aşina olduğumuz pilavlar gibi yapılmıyor. Patates, soğan ve yumurta gibi lezzetlerle yapılan paşa pilavı, aslında bir nevi patates salatası olarak tabaklarda yerini alıyor. İsteğe göre üzerine maydanoz, pulbiber ve zeytinyağı eklenen yemeği, size de afiyetle yemek düşüyor.

7. Keş

keş

Bolu keşi olarak bilinen bu geleneksel lezzet, aslında bir nevi bir peynir çeşidi desek yanlış olmaz. Yoğurt ve tuzdan yapılan keş, çökelek peynirine de fazlasıyla benzetiliyor. Kurutulmuş yoğurt olarak da bilinen keş peyniri, sert ve oldukça tuzlu bir peynir. Uzun süre dayanan peynir, kendi başına yendiği gibi, çoğu yemeğin içine de katılabiliyor. Kalıp halinde yapılan keşleri, Bolu’nun pek çok noktasında satın alabilirsiniz. Ancak köy kadınlarının yaptığı keşleri satın almanızı tavsiye ederiz.

8. Bolu Köftesi

bolu köftesi

Mengen köftesi olarak da bilinen Bolu’nun meşhur köftesi olan Bolu köftesini herkes mutlaka bir kere duymuştur. Özel kıyma ile yapılan köfteler, içerisinde yer alan maydanoz, soğan ve çeşitli çeşnilerle oldukça lezzetli bir hale geliyor. Yanında çeşitli garnitürlerle servis edilen Bolu Köftesi, otobüs yolculuklarındaki dinlenme tesislerinde de en sık yenilen köftelerden.

9. Bakla Çullaması

bakla çullaması

Et ve sebze yemekleriyle arası oldukça iyi olan Bolu sofralarında sık sık yenilen yemeklerden birisi de, bakla çullaması. Kuşbaşı et ve ayıklanmış bakla ile yapılan bakla çullaması, içerisine salça, soğan ve tereyağı eklenerek daha da lezzetlendiriliyor.

10. Keşli Cevizli Erişte

keşli cevizli erişte

Bolu’nun ve Safranbolu’nun meşhur yemeklerinden biri olan keşli cevizli erişte, her yörede farklı şekilde yapılıyor. Bolu usulüne göre yapılan yemek, eriştelerin üzerine çekilmiş ceviz, keş  eklenerek yapılıyor. Tereyağında kavrulan lezzetler, kokusuyla dahi insanı cezbedebiliyor. İsteğe göre yanına yoğurt konularak yenilen keşli cevizli erişteyi, Bolu geziniz sırasında mutlaka denemelisiniz.

11. Mudurnu Baklası

mudurnu baklası

Bolulular, baklanın her halini sofralarında yemeği seviyor. Kuru bakla yemeği olarak da bilinen Mudurnu baklası, bol soğanlı ve salçalı olarak sulu yemek gibi pişiriliyor. İsteğe göre içerisine çeşitli sebze atılan Mudurnu baklası, genellikle akşam yemeklerinde tüketiliyor.

12. Kedi Batmaz

kedi batmaz

Bolu yöresel yemekler listemizin ilginç bir ada sahip yemeği olan kedi batmaz, Bolu mutfaklarında en sevilen lezzetlerden biri. Mısır unu ile yapılan kedi batmaz, hamur haline getirildikten sonra üzerine tereyağında pişmiş keş ya da kaz ciğeri dökülerek servis ediliyor.

Hamur İşi

13. Kabaklı Gözleme

kabaklı gözleme

Bolu yöresel yemekler listemize, şehrin sevilen hamur işi yemekleriyle devam ediyor. Hamur işi ile arası oldukça iyi olan Bolulular, özellikle de gözlemeyi fazlasıyla seviyor. Ancak en meşhur gözlemeleri, kabak ile yapılanı. Elde açılan hamurların içerisine, soğanla kavrulan kabakların eklenmesiyle yapılan gözlemeler, saclarda pişirilerek servis ediliyor.

14. Çiğ Börek

çiğ börek

Börek sevenlerdenseniz Bolu’nun lezzetli böreklerinden biri olan çiğ böreğini de çok seveceğinize eminiz. Aslında Eskişehir’e özgü olan bu yemek, Bolu’da da sıklıkla tüketiliyor. Elde açılan hamurların içerisine soğan, kıyma ve karabiber gibi çeşnilerin eklenmesiyle yapılan börek özellikle de çay saatlerinde en sevilen lezzetlerden.

15. Çantıklı Pide

çantıklı pide

Bolu’nun lezzetli pidelerinden çantıklı pide, özellikle de ramazan aylarında sofraların vazgeçilmezi. Elde açılan bol mayalı hamur ile yapılan pide, üzerine kıyma, domates ve soğan gibi lezzetlerin eklenmesiyle yapılıyor. Özel fırınlarda pişirilen pideyi, Bolu’da yer alan pek çok restoranda ve evde bulabilirsiniz.

16. Patatesli Köy Ekmeği

patatesli köy ekmeği

Bolu ve Afyonkarahisar’ın meşhur lezzetlerinden biri olarak bilinen patatesli köy ekmeği, Bolu’da sık sık yapılıyor. Ekşi mayalı tadıyla oldukça sevilen köy ekmeği, içerisine patates konulduktan sonra odun fırınlarında pişiriliyor. Bolu fırınlarının çoğunda sabah erken saatlerinde tazecik bulabileceğiniz ekmeği, denemeden dönmeyin.

17. Kaşık Atması

kaşık atması

Bolu yöresel yemekler listemizde yerini alan bir diğer hamur işi yemeği de, meşhur kaşık atması. Gerçekten ismi kadar kolay bir şekilde yapılan yemek, hamurların kaşıkla tencerede kaynamış suya atılmasıyla yapılıyor. Suda kaynadıktan sonra Bolu’nun meşhur keşi ve tereyağı ile karıştırılan hamurlar, afiyetle yeniyor.

Tatlılar

18. Saray Helvası

saray helvası

Bolu’nun sevilen tatlılarından saray helvası, Türkiye’nin pek çok yöresinde sevilerek tüketiliyor. Kastamonu’da çekme helva adıyla bilinen bu meşhur lezzet, un, margarin ve şekerle yapılan oldukça lezzetli bir tatlı. Genellikle Bolu’ya gelenlerin sevdiklerine hediye etmek için kutu kutu aldığı bu tatlının, çikolata kaplısından fıstıklısına birçok çeşidi bulunuyor.

19. Bolubeyi Tatlısı

bolubeyi tatlısı

Bolubeyi ismiyle dahi herkesin hafızalarına kazınan bu meşhur tatlı, bir nevi Türk usulü profiterol desek yanlış olmaz. Un ve margarinle yapılan hamurların pişirildikten sonra arasına krema eklenen tatlı, üzerine çikolata ve saray helvası dökülerek servis ediliyor.

20. Bolu Çikolatası

bolu çikolatası

Bolu’nun yıllardır vazgeçilmez tatlılarından biri olan meşhur bolu çikolatası, Bolçi markasıyla Türkiye’de herkesin adını bildiği bir lezzet haline geldi. Bolu’ya gidenlerin mutlaka aldığı Bolçi çikolata, yıllardır fındıklısından, fıstıklısına çeşit çeşit yeniliyor.

pin emoji Sizler için hazırladığımız Bolu yöresel yemekler listemiz burada sona eriyor. Listemizi beğendiyseniz ya da eklemek istediğiniz başka yöresel lezzetler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 🙂 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin