Balkanların önemli turizm şehirlerinden biri olan Skopje ya da Üsküp yeme içme konusunda da tam bir Balkan şehri. Burası aynı zamanda Makedonya’nın da başkenti olma özelliğini taşıyor. Burada tipik Balkan yemeklerinin neredeyse hepsini tadabilirsiniz. Yakın zamanda bu şehri ziyaret etmek isteyenler için “Üsküp’te ne yenir? Ne içilir?” başlıklı geniş bir liste hazırlamanın faydalı olacağını düşündük ve başladık aklımıza gelen yemekleri sıralamaya…
Üsküp’te Ne Yenir? Ne İçilir?
Şehirde sebze ve et yemekleri bolca tüketiliyor. Hamur işi de hayli fazla ve bu hamur işleri ülkemizdekilerin aksine oldukça hafif ve insanı hiç rahatsız etmiyor. Deniz ürünlerine biz pek rastlamadık açıkçası; ancak dilerseniz bu konuda da şehrin sizi eli boş göndermeyeceğini düşünüyoruz.
Şehirde Müslümanlar ile Gayrimüslim halk bir arada yaşıyor. Bu nedenle burada domuz eti kullanımı oldukça yaygın. Yalnız yeme içme mekanlarında bu duruma özen gösteriliyor ve Türk olduğunuzu anladığında görevliler menüdeki domuz eti olan yiyecekler konusunda
Fiyatlara gelince burasının sizi çok memnun edeceğini düşünüyoruz. Ülkemizdekine benzer hatta bir tık daha uygun fiyatlarla tıka basa doyabileceğiniz bir şehir. Bu nedenle Üsküp’ün bütçe dostu bir şehir olduğunu söyleyebiliriz. Bu ucuzlukta şehirde sebze ve etin oldukça ucuz olmasının etkisi çok büyük.
Şimdi sizlerle Üsküp gezimizde deneyimlediğimiz ve gidenlerin de denemesini tavsiye ettiğimiz lezzetlerden oluşan listemizle baş başa bırakıyoruz. Yazının sonunda görüşmek üzere 🙂
1. Köfte
Et kültürünün bu şehirde çok geniş olduğunu belirtelim. Özellikle şehirde hazırlanan köfteler dillere destan ve şehre gelenlerin yemeden ayrılmadığı bir lezzet. Burada köftenin farklı türlerini yiyebilirsiniz. Özellikle Destan isimli mekandaki cevapi ismi verilen küp şeklindeki köfteleri mutlaka denemelisiniz. Eski Çarşı içinde Destan dışında daha birçok köfteci bulunuyor. Hepsinin de iyi derecede köfte hazırladığını belirtelim. Şehir genelinde diğer rağbet gören köfte türü ise daha ağır bir tada sahip olan pleskavitsa. Bu köftenin kendisi bir karış çapında ve bir köfte ile karnınızı doyurabiliyorsunuz.
2. Trileçe
Son dönemde ülkemizde de bu lezzeti çok fazla yapan yer var; ancak Balkan topraklarında bu tatlıyı yedikten sonra arada dağlar kadar fark olduğunu siz de göreceksiniz. Tatlı, inek keçi ve manda sütünün karışımından hazırlanıyor ve ismi de buradan geliyor. Üzeri orijinalinde karamelle kaplanan bu keyifli tatlıyı mutlaka denemenizi öneriyoruz. Özellikle ağır yemeklerin ardından bu hafif tatlı mideyi hiç yormuyor.
3. Çay
“Üsküp’te ne yenir? Ne içilir?” diye merak edenlerin almak istediği en güzel cevabın “çay” olduğunu biliyoruz 🙂 Balkan topraklarında çay kültürünün çok fazla olmadığını üzülerek belirtmeliyiz. Eğer bir mekanda çay içmek istediğinizi söylerseniz alacağınız en iyi karşılık “sallama çay” olacaktır. Tabi Üsküp’te Eski Çarşı civarında bulunan ve işletmecilerinin Türk olduğu bir kahvehane bu konuda imdadınıza yetişiyor. Burada demleme çayın keyfini sonuna kadar çıkarabiliyorsunuz.
4. Kurutulmuş Et
Geçmişteki çetin hava şartlarına göre bölgede yaşayanların da beslenme alışkanlığı şekilleniyor. Kurutulmuş et de bu kültürün bir uzantısı olarak günümüzde devam ediyor. Tabi artık kurutulmuş bu etler ana yemek olarak değil de daha çok yemeklerin yanında müşterilere meze ve atıştırmalık olarak önden servis ediliyor. Üsküp yemekleri hakkında keşfe çıktığınızda bu etler mutlaka karşınıza çıkacaktır.
5. Şarap
Müslümanlar kadar Yahudi halkın da yoğun yaşadığı bir şehir Üsküp. Bu da şehirdeki üzüm bağlarından harika şaraplar yapılmasına ön ayak olan bir durum. Eğer şarap içmek ve farklı şarap türlerini deneyimlemek isterseniz Üsküp yemek kültürü içinde birçok farklı ve özel şarap türünün yer aldığı müjdesini verelim. Eğer renkli Üsküp gece hayatı ile akşam saatlerinde dışarıda olmayı planlıyorsanız Üsküp sizi fazlasıyla memnun edecektir.
6. Rakija
Madem içeceklerden başladık o halde Makedon rakısı rakija ile devam edelim. Erikten yapılan bu rakı Üsküp topraklarında en fazla tüketilen alkollü içecekler arasında bulunuyor.
7. Kuru Fasulye
Üsküp’e geldiğinizde “Üsküp’te ne yenir?” sorusuna bulabileceğini en klasik cevap gene soğuk coğrafyalarda çok fazla tercih edilen bir lezzet, kuru fasulye. Üsküp’te kuru fasulye güveçte pişiriliyor ve içinde bölgede yetiştirilen çok lezzetli kırmızı biberler de ekleniyor. Biberler fasulyeye bambaşka bir lezzet katıyor. Bu yemeğin bir diğer özelliği ise meşhur köfte ile servis ediliyor oluşu.
8. Börek
Üsküp’te hamur işleriyle de çok fazla karşılaşacaksınız. Özellikle börek satan pek çok dükkanla karşılaşırsanız şaşırmayın. Şehirde aklınıza gelebilecek ne kadar malzeme varsa o kadar farklı türde yapılmış börek bulabiliyorsunuz. Balkan bölgesinde börek porsiyonları çok büyük ve tek bir porsiyonu bir kişinin bitirmesi pek mümkün olmuyor. Bir de böreklerin tadını merak kısmı var tabi! O halde börekçiye girdiğinizde söyleyin ve size karışık bir tabak hazırlasın 😉
9. Kaymaçina
Süt yumurta ve şekerle oluşturulan karışım fırında bir süre pişirilerek ortaya bu lezzetli pofuduk karamel kartopu ortaya çıkıyor. Bu lezzet trileçe ile şehrin şeker ihtiyacını karşılayan amiral gemisi tatlıları arasında gösteriliyor.
10. Erikli Yahni
Çeşitli sebzelerle yapılan bu yahnide aynı zamanda siyah erik de eklenmektedir. Yemeğe biraz mayhoşluk veren bu ekleme farklı lezzet arayanlar için denenmesi gereken Üsküp lezzetleri arasında bulunuyor.
11. Elbasan Tava
Kuzu etiyle yapılan bu tavanın özelliği ise yoğurtla hazırlanmış bir sosun üzerine dökülmesi ve bu şekilde pişirilmesi. Bu yemek aynı zamanda “Makedon yahnisi” olarak da adlandırılmaktadır.
12. Mekitsa
Üsküp mutfağı içinde daha önce de söylediğimiz gibi hamur işleri çok fazla tercih ediliyor. Özellikle kahvaltılarda simit, poğaça gibi gıdalar bolca tüketilmektedir. Mekitsa ismi verilen hamur kızartması da çok sevilen lezzetler arasında bulunuyor. Bazı yerlerde bu kızartma biberli de yapılmaktadır. Denk gelirseniz mutlaka tatmanızı öneriyoruz.
“Üsküp’te ne yenir? Ne içilir?” başlığı altında ziyaretçilerimiz için şehrin en özel lezzetlerini listelemeye çalıştık. Umarız Üsküp’teki geziniz esnasında yeme içme konusunda yazımız sizlere faydalı olur. E o zaman şimdiden afiyet olsun diyelim 🙂
*Üsküp gezisi esnasında ihtiyacınız olabileceğini düşündüğümüz için Üsküp gezilecek yerler listesi ile ilgili yazımızın linkini de buradan paylaşalım istedik.