Trabzon’un yöresel yemekleri denince akla elbette ki dillerden düşmeyen kuymak, hamsi balığı, akçaabat köftesi ve Trabzon pidesi geliyor. Tarihi ve doğasının yanı sıra zengin mutfağıyla da gönüllere taht kuran Trabzon’a yolunuz düştüğünde, şehre ait tatmanız gereken yöresel lezzetleri bir bir derledik.
Denizden babam çıksa yerim diyen Trabzon halkı, çorbalarını bile milli yiyecekleri hamsi ile pişiriyor. Kış aylarının vazgeçilmez başlangıç yemeği hamsili çorba, kılçıklarından ayrılmış ve fileto haline getirilmiş balıkların un ve yumurta ile terbiye edilip, domates sosu ile harmanlanmasından oluşuyor. Tam bir lezzet bombası olan hamsili çorbaya, Trabzon restoranlarında sıklıkla rastlayabilirsiniz.
Trabzon’un muazzam topoğrafyasında hangi sebzeler yetişmiyor ki… Isırgan otu kentte yeşilliğin olduğu hemen her yerden kolaylıkla toplanabilen bir bitki. Çorbası ise yöre halkı tarafından çok seviliyor. Isırgan otu çorbasının içerisine mısır unu, tuz, yağ ve taze toplanmış ısırgan otları ekleniyor.
İnce kıyılmış karalahana, barbunya, kurutulmuş acı biber ve mısır unu ile yapılan karalahana çorbası, özellikle mısır ekmeğiyle yenildiğinde lezzetini ikiye katlıyor.
Trabzon’un küçük bir ilçesi olan Akçaabat’ı dünyaca bir üne kavuşturan Akçaabat köfte şehre has, herkes tarafından bilinen ve vazgeçilmez olan yöresel bir tat. Küçük bir tüyo olarak belirtelim; köfte, lezzetini içine koyulan sarımsaktan alıyor.
Mayalı hamura özel köy peyniri koyulduktan sonra, üzerine isteğe göre yumurta ya da tereyağı eklenerek hazırlanan peynirli Trabzon pidesi, eşsiz tadıyla yiyenleri adeta büyülüyor.
Trabzon’da pancar olarak bilinen karalahana sarması, karalahananın en lezzetli halini bulabileceğiniz yerdir. Genellikle satır kıymasından yapılan sarmalar şu ana kadar yediğiniz sarmaları unutturacak.
Yuvarlak şekilde kesilen balıkların tepsiye dizilmesinin ardından domates, soğan, biber ve maydanozun eklenmesiyle hazırlanan bir yemektir. Ekşili denmesinin nedeni tepsiye bir limon sıkılması ya da yemeğin limon dilimleriyle pişirilmesidir.
Palamutun kendi eti, yenibahar, ceviz içi, çam fıstığı ve kuş üzümü ile kavrulan iç harcın bir palamuta doldurulmasıyla yapılan palamut dolması, üzerine bir de limon sıkıldı mı tarifsiz bir lezzete dönüşüyor.
Mısır unu, kuru ve taze nanenin pazıya eşlik etmesiyle hazırlanan pazılı kaygananın Karadeniz ve Trabzon mutfağında adı ve tadıyla yeri oldukça büyük.
Trabzon ve Karadeniz’in simgesi olan hamsi, lezzetiyle bir yiyenin bir daha vazgeçemeyeceği türden. Hamsili pilav, lezzetli bir iç pilav etrafının lezzetinden parmakları yedirten tazecik hamsilerle sarılmasından hazırlanıyor. Trabzon’da hemen her restoranda bulabileceğiniz bu lezzeti, denemenizi şiddetle tavsiye ederiz.
Başta Doğu Karadeniz olmak üzere Trabzon’un simgesi haline gelmiş derya kuzusu hamsinin sofralarda yerini alan klasik hali hamsi tava elbette. Denizden taze tutulmuş bu lezzetli balık önce unlanıyor, sonra önceden kızdırılmış yağda çıtır çıtır kızartılıyor.
Trabzon yöresinin çok sevilen ve sıklıkla pişirilen yemeklerinden biri olan pırasa tavası, içerisinde mısır unu, yumurta ve pırasanın olduğu oldukça lezzetli ve faydalı bir lezzet.
Karadeniz’de akşam yemeği sofralarının hemen hepsinde görebileceğiniz fasulye turşusu hem çok lezzetli hem de doyurucu bir lezzet. Sağlıklı sebze yemekleri içerisinde gösterilen fasulye turşusu kavurması da bir kez tadanların damaklarında lezzet patlamaları yaşatan bir yemek.
Trabzon’da çok fazla tüketilen bir sebze olan kara lahana ile hazırlanan guliya yemeği içerisinde daha pek çok sebze yer alıyor. Oldukça yararlı ve lezzetli olan bu yemekte mısır yarmasından tutunda barbunyaya, Arnavut biberine, kuru soğana ve hatta havuca kadar birçok lezzet yer alıyor.
Tomara otu, yörede sık yetişen bitkilerden biri. Karadeniz bölgesinde sıklıkla yemekleri yapılan tomara otundan yapılan lezzetlerin, Trabzon versiyonunda en çok kızartmalar rağbet görüyor. Bu kendinden lezzetli otun içerisine mısır unu ve yumurta eklendikten sonra omlet haline getirilerek tavada kızartılıyor.
Gongoş Sarması’nı, karalahana sarmasından ayıran en önemli özelliği pişirildiği tencereye kuşbaşı etlerin, önceden haşlanmış mısır yarmasının ve ilikli kemiklerin eklenmesi. Servis esnasında da üzerine önceden pişirilmiş kuş başı etlerin gezdirilmesi.
Anavatanı Suriye olan hodan bitkisi, Trabzon sınırları içerisinde de yetişen bitkilerden biri. Çeşitli yemeklerde kullanılan hodanın kentteki en meşhur yemeği ise hodan böreği… Önceden açılmış böreklik yufkaların üzerine, haşlanıp baharatlandıktan sonra hodanlı iç harç ekleniyor. Fırından çıkarınca ise çıtır çıtır bir lezzet sizleri bekliyor.
Türkiye’nin en iyi sütlacını yiyebileceğiniz yer olarak gösterilen Trabzon’a kadar gidip de meşhur Hamsiköy sütlacını yemeden dönmemenizi şiddetle tavsiye ederiz. Bir kez deneyenin anlata anlata bitiremediği bu lezzetin kerameti sütünden mi pirincinden mi maalesef ki hala bilinmemekte. Trabzon’da pek çok yerde deneyebileceğiniz bu muhteşem tatlıyı asıl meşhur olduğu Hamsiköy’de de tadabilirsiniz.
Karadeniz’in simgesi haline gelmiş Laz böreği, parmaklarınızı yedirecek leziz bir tatlı. İncecik açılmış baklava yufkalarının arasına, önceden hazırlanmış koyu kıvamlı muhallebi ekleniyor ve fırına veriliyor. Fırından çıkar çıkmaz çıtır çıtır bir lezzet haline gelen tatlı, tercihe bağlı olarak ya pudra şekeri ya da şerbetlenip servis ediliyor…
İrmikten yapılan meşhur Laz helvası tarifinde irmik dışında tereyağı ve vanilya gibi malzemeler yer alıyor. Ağızda dağılan bu lezzetli tatlı, tercihe bağlı olarak tarçın ya da sade dondurma eklenerek servis ediliyor.
Hurmanın faydaları saymakla bitmez, şeker ihtiyacımızı vücudumuza zarar vermeden karşılayan bu lezzet, tart hamuruyla da birleşti mi tadından yenmiyor. Trabzon’un yöresel yemekleri listesine girmiş bu tatlı, halkında sıklıkla pişirdiği bir numaralı tatlı tarifleri arasında.
Trabzon’un yöresel yemekleri arasında güçlü yer tutan kukuca, kabak tatlısının farklı bir yorumu. Dilimlenmiş bal kabaklarına mısır eklendikten sonra fırına veriliyor. Soğumadan şeker, süt ve tuz karışımı da eklendi mi tadından yenmiyor.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…