Arnavutluk’ta Ne Yenir? | Arnavutluk’un Geleneksel 20 Tadı

Arnavutluk yemeklerinin kökenleri, Balkanlar’da uzun yıllar hakimiyet kurmuş olan Osmanlı’ya kadar dayanmaktadır. Balkanlar’a giden herkesin hedefine Arnavutluk’u almasının nedenlerinden biri de ülkenin muhteşem yemekleri.

Arnavutluk’ta Ne Yenir? Ne İçilir?

Kendinizi “Arnavutluk’ta ne yenir? Ne içilir? arayışı içinde bulduysanız bol miktarda lezzetli Balkan yemeği ile karşılaşacağınızı bilmeniz gerekiyor.

Arnavutluk yemek kültürü çoğunlukla et yemekleri üzerine kurulu. Bu da et sevenleri mutlu edecektir diye düşünüyoruz. Bunda ülkede doğal yollarla, rahat bir şekilde yetiştirilen hayvan etlerinin tüketilmesinin etkisi oldukça büyük haliyle. Özellikle ülkenin orta bölgesinde yer alan şehirlerinde kırmızı et çok fazla tercih edilmektedir.

Ülkenin deniz kıyılarında ise balık ve diğer deniz ürünleri çok daha fazla tercih edilmektedir. Bunda da denizden yakalanan taze deniz ürünlerinin çok lezzetli olması ve uygun pişirme yöntemleriyle hazırlanmasının payı büyük elbette.

İtalyan kültüründen etkilenmiş bir ülke olan Arnavutluk’ta İtalyan mutfağının seçkin örneklerini de kolay bir şekilde bulabileceğinizi hatırlatalım.

Arnavutluk’un geleneksel yemekleri ve mutfağı hakkında daha fazla bilgi mi istiyorsunuz? İşte Arnavutluk’u ziyaret ettiğinizde denemeniz gereken 20 lezzet;

1. Byrek

Sofra e Ariut, Tiran (adres ve bilgi)

By
Byrek

Arnavutluk’ta ve Balkanlar’da en meşhur yemeklerden biri olan byrek, tuzlu bir börek çeşididir. Ülkenin farklı yerlerinde farklı boyutlarda bu böreği görmeniz mümkün. Özellikle ıspanaklı yapılan byrek çok popülerdir. Hangi versiyonunu yerseniz yiyin damağınızda muhteşem bir lezzet kalacağından emin olabilirsiniz.

2. Fèrgesë

Era Vila, Tiran (adres ve bilgi)

Fèrgesë
Fèrgesë

Arnavutluk’un geleneksel yemekleri arasında bulunan bu yemek, basit bir şekilde yapılmasına rağmen oldukça lezzetlidir. Yapımında ise biber, domates ve süzme peynir kullanılmaktadır. Özellikle Tiran ve çevresinde çok fazla yapılmaktadır. Bu taze ürünler birlikte pişirilerek bir krema haline getirilir ve evde yapılmış lezzetli ekmekler eşliğinde afiyetle yenir.

3. Tavë Kosi

Restaurant Mangalemi (adres ve bilgi)

Tavë Kosi
Tavë Kosi

Tavë kosi, ülkenin ulusal yemeklerinden biri olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle bu yemek, Arnavutluk’a geldiğinizde kaçırılmaması gereken lezzetlerden biridir. Bu yemeğe Arnavutluk’ta dağdaki en ücra köylerden en lüks sahil şehirlerine kadar her yerde ulaşmanız mümkün olabilmektedir. Yemek kuzu eti, yumurta, pirinç ve yoğurt ile yapılmaktadır. Tavë kosi tavuk eti ile de yapılabilmektedir.

4. Speca Me Gjize

Sofra e Ariut, Tiran (adres ve bilgi)

Speca Me Gjize
Speca Me Gjize

Süzme peynirle hazırlanan biber dolması, Arnavutluk restoranlarında bulabileceğiniz en özel tatlardan biri. Ülkemizde hazırlanan biber dolmalarından tek farkı ise iç malzemesinde süzme peynir de kullanılması. Vejetaryen yemeklerin peşinden koşanların denemesi gereken lezzetlerden biri.

5. Fried Kaçkavall

Kujtimi, Gjirokaster (adres ve bilgi)

Fried Kaçkavall
Fried Kaçkavall

Balkanlar ve İtalya’da kaçkavall isimli peynir çokça kullanılmaktadır. Sarı tuzlu bir peynir olan kaçkavall restoranlarda genellikle kızartılarak servis edilmektedir.

6. Baklava

Artigiano, Tiran (adres ve bilgi)

Baklava
Baklava

Türkiye’nin yıldızı baklavaya Balkan topraklarında da bolca denk gelmek mümkün oluyor. Arnavutluk ziyaretinizde bu lezzetten çeşitli boyutlarda bol miktarda bulabilirsiniz. Genellikle fındıktan yapılan baklava, kimi zaman fıstıklı olarak da yapılabilmektedir.

7. Trileçe

Ufo, Tiran (adres ve bilgi)

Trileçe
Trileçe

Bu tatlı son dönemlerde ülkemizde de hayli popüler olmaya başladı. “Üç sütle yapılan kek” anlamına gelen trileçe, çok hafif bir tatlı olması nedeniyle özellikle ağır menülerin ardından çok iyi gitmektedir. Eğer siz de “Arnavutluk’da ne yenir?” sorusunun en tatlı ve hafif cevabını arıyorsanız bu tatlı kesinlikle aradığınız cevaplardan biri.

8. Qofte

Zgara Korca, Tiran (adres ve bilgi)

Qofte
Qofte

Dedik ya Osmanlı mutfağı buralarda çok yaygın diye. Arnavutluk’ta da köfte oldukça yaygın et yemeklerinin başında gelmektedir. Çeşitli baharatlarla ve nane ile terbiye etilen et, soğan ve salata ile servis edilmektedir. Yanında ise genellikle yuvarlak göçmen ekmeği ikram edilmektedir.

9. Izgara Et

Tek Zgara Tirones, Tiran (adres ve bilgi)

Izgara et
Izgara et

Balkanlar da tıpkı Türkler gibi ızgarada pişirilmiş ete bayılıyor. “Zgara” ismi verilen ve etin oldukça lezzeti hali olan bu yemekler Arnavutluk’un geleneksel yemekleri arasında önemli bir yere sahip ve ülkenin her şehrinde lezzetli kebaplar deneyebilirsiniz.

10. Perime Ne Zgare

Villa Ferdinand, Tiran (adres ve bilgi)

Perime Ne Zgare
Perime Ne Zgare

“Arnavutluk’ta ne yenir?” sorusuna verilecek geleneksel tatlardan bir diğeri de ızgarada pişirilmiş sebzeler oluyor. Aklınıza gelecek pek çok farklı sebze ızgarada pişirilmekte ve sevilerek tüketilmektedir.

11. Balık

Delicatezze Di Mare, Tiran (adres ve bilgi)

fish
Arnavutluk’ta deniz ürünleri de çok fazla tüketilmektedir.

Denizin hemen kenarında kurulmuş bir ülke olan Arnavutluk, deniz ürünleriyle de oldukça ünlü. Ülkede bulunan pek çok restoranın muazzam terasında uygun fiyatlara balık sipariş edebilir ve unutulmayacak bir akşam yemeği deneyimi yaşayabilirsiniz.

11. Fileto Pule Me Pana Dhe Kerpudha

Bujtina E Kuqe, Tiran (adres ve bilgi)

Fileto Pule Me Pana Dhe Kerpudha
Fileto Pule Me Pana Dhe Kerpudha

Arnavutluk’ta dana eti ve kuzu eti çok yaygın olarak tüketilse de tavuk eti de bol miktarda tüketilmektedir. Tavuk göğsünden yapılan ızgara sos ve mantar ile hazırlanmaktadır. Eğer kırmızı et ile aranız yoksa bu yemek seçeneğini de aklınızda bulundurmanızda fayda olacaktır.

12. Qifqi

Kujtimi, Gjirokaster (adres ve bilgi)

Qifqi
Qifqi

Qifqi, et içermemesi nedeniyle ve vejetaryenler için oldukça iyi bir yemek seçimi olmaktadır. Yumurta, pirinç, nane, karabiber ve zeytinyağı hazırlanan bu etsiz köfte topları, pratik bir şekilde hazırlanması nedeniyle çok fazla tüketilmektedir.

13. Flia

Bu lezzeti pek çok fırında bulabilirsiniz. 

Flia
Flia

Arnavutluk’un geleneksel yemekleri arasında sayabileceğimiz bir diğer lezzet de bu krep tarzı yemek. Ekşi krema ile servis edilen flia, böreğe benzemektedir. Bu yemek ülkede o kadar çok sevilmektedir ki, 18 Mart günü Arnavutluk genelinde “Flia Günü” olarak kutlanmaktadır.

14. Petulla

Konaklayacağınız pek çok otelin restoranında bu yöresel tadı deneyebilirsiniz. 

Petulla
Petulla

Hamur işi bir atıştırmalık olan petulla, mayalı hamurun kızgın yağda kızartılmasıyla hazırlanmaktadır. Bu yiyecek özellikle çay yanında çok güzel gitmektedir ve genellikle bal ya da reçelle birlikte tüketilmektedir.

15. Jani Ben Fasule

Vila Melko, Korce (adres ve bilgi)

Jani Ben Fasule

Kuru fasulye sever misiniz? Öyleyse “Arnavutluk’ta ne yenir? Ne içilir?” listemizin bu maddesini kesinlikle es geçmemelisiniz. Beyaz fasulyeden yapılan bu yemek, ülkemizdeki kuru fasulyenin neredeyse aynısıdır. O nedenle tereddüt etmeden rahat bir şekilde yiyebilir, hatta ekmeğini suyuna banabilirsiniz.

16. Shëndetli

Guva Mangalem, Berat (adres ve bilgi)

Shëndetli
Shëndetli

Ballı ve fındıklı bir kek türü olan shëndetli, canı çayın yanında şekerli bir şeyler çekenler için tam bir biçilmiş kaftan. Yumuşak dokusu ve muhteşem lezzeti ile bu tatlıyı da sepetinize ekleyin ve Arnavutluk’a gittiğinizde mutlaka deneyin.

17. Rakı

Alkollü pek çok mekanda yöresel yöntemlerle hazırlanmış rakıyı içebilirsiniz. 

Rakı
Rakı

Arnavutluk gece hayatı sizi memnun edecektir ve ülkede pek çok farklı alkollü içki türünü deneyebilirsiniz. Tabi buraya gelmişken en çok tercih edilen alkollü içeceğin rakı olduğunu belirtelim. Ülkeye has bir şekilde hazırlanan rakı türleri ile farklı bir lezzet deneyimi yaşayabilirsiniz.

18. Cevapcici

Zgara Korcare Pazari i Ri, Tiran (adres ve bilgi)

Cevapcici
Cevapcici

İnegöl köfteye çok benzeyen bu çubuk şeklindeki etler ızgarada hazırlanan Arnavutluk genelinde bulabileceğiniz önemli et yemeklerinden biridir. Doğranmış biber, acı sos ve biber ise köftenin yanında mutlaka servis edilen yiyeceklerdendir.

19. Pizza

Artigiano, Tiran (adres ve bilgi)

Pizza
Pizza

Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi İtalyan kültüründen etkilenmiş bir ülke olan Arnavutluk’ta İtalyan mutfağına ait pek çok lezzeti bulabilirsiniz. Bunların en bilinenlerinden biri ise elbette pizza. Bu nedenle “Arnavutluk’ta ne yenir? Ne içilir?” diye sorduğunuzda alacağınız cevaplardan biri de muhtemelen “pizza” olacaktır.

20. Chocolate Delight

D’Angelo Chocolate & Coffee, Tiran (adres ve bilgi)

Chocolate Delight
Chocolate Delight

Cafe kültürü Arnavutluk’ta çok popüler ve ülkede oturup keyifle bir şeyler yiyebileceğiniz pek çok cafe hizmet veriyor. Chocolate delight ise bu cafelerde tadına bakabileceğiniz çok lezzetli bir tatlı.

“Arnavutluk’ta ne yenir? Ne içilir?” listemizdeki yemekleri denediniz mi? O halde “yorum” kısmından bize tecrübelerinizi yazın ve ziyaretçilerimize bu konuda yol göstericilerden biri olun 😉

*Eğer Arnavutluk’ta görmeniz gereken yerler hakkında listemizi incelemek isterseniz Arnavutluk’ta gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin