Trabzon

Karadeniz ile Zigana Dağları arasında konumlanan batısında Giresun, doğusunda Rize, güneyin Gümüşhane ve Bayburt, kuzeyinde ise Karadeniz yer alıyor. 4 bin 662 kilometrekare alan üzerine yayılmış topraklarda 2018’de yapılan nüfus sayımına göre 807 bin kişi yaşıyor. Samsun’un ardından Karadeniz Bölgesi’nin en büyük şehri olan Trabzon ‘Şehzadeler Şehri’ olarak da biliniyor.

Milattan önce 756 yılında kurulduğu düşünülen Trabzon’dan ilk kez Milattan Önce 400’de Atinalı Xenophon tarafından bahsedilmiş. Pompeius’a karşı Mithridates’i desteklemeyen Trabzon’a Roma İmparatorluğu ödül olarak serbest şehir statüsü vermiş. Zaman içerisinde Haldia bölgesinin merkezi haline gelen şehir, 1024’te Komnenos ailesi tarafından kurulan Trabzon İmparatorluğu’na başkent olmuş. 1461’de Fatih Sultan Mehmet’in düzenlediği sefer sonucu Trabzon, Osmanlı topraklarına katılmış. I. Dünya Savaşı sırasında Rusların işgal ettiği bölge, 2 yıl sonra 1998’de geri alınmış. Ancak, savaş sırasında ağır top atışları sebebiyle büyük zarar görmüş.

Nemli bir iklime sahip olan Trabzon, yıllık ortalama 891 mm yağış alıyor. Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklık ortalamaları 22 C derecenin üzerine çıkarken, Ocak ve Şubat aylarında ise 7 C derece dolaylarında geziniyor.

Doğal ve tarihi güzellikleriyle ziyaretçilerini kendisine hayran bırakan Trabzon’da görülmesi gereken ilk yer Uzungöl. Doğanın bir mucizesi olan bu yer, ziyaretçisine tablolardaki gibi bir manzara sunuyor. Sarp kayalıkların üzerinde yükselen manastır ise görenlerin yüreklerini ağızlarına getirse de, muhteşem mimarisiyle büyüleyici bir atmosfere sahip. 1923 senesine kadar manastır görevini sürdüren Sümela, bir Ortodoks kilisesiymiş. 6 katlı yapının dışı kadar içi de oldukça güzel. Özellikle freskler ve resimler ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Avrupa ve Rönesans mimarilerinin hakim olduğu Trabzon Köşkü, şehirde mutlaka gidilmesi gereken diğer bir yer. İlk başlarda müze olarak kullanılan yapı, Atatürk tarafından Trabzon’a yapılan ziyaretlerde konaklama amacıyla kullanılıyormuş. Trabzon Özel İdaresi, Atatürk Köşkü’nün tapu ve anahtarını Mustafa Kemal’e teslim etmiş. Atatürk ölünce Atatürk Köşkü, yeniden müze olarak hizmet vermeye başlamış.

Şehirdeki üniversite, genç nüfusu bölgeye çektiği için gece hayatı da her geçen yıl daha da hızlanıyor. Diğer büyükşehirlere nazaran şehrin sokakları gece vakti daha sakin olsa da dans edebileceğiniz, canlı müzik dinleyebileceğiniz, arkadaşlarınızla sohbet edebileceğiniz Galanima, English Pub ve Zorlu Pub gibi mekanlar bulunuyor. Festival anlamında da oldukça dolu bir programa sahip olan Trabzon’da eğlenceler daha yöresel bazda yapılıyor. Yıl içerisinde 30’dan fazla festival düzenlense de belirli bir kitleye ulaşmış festivaller; Soğuksu Şenlikleri, Limni Şenliği, Uzungöl Kültür ve Turizm Şenliği ve Uluslararası Kültür Sanat Festivali.

Trabzon’a hava, kara ve deniz yoluyla ulaşabilirsiniz. Deniz yolunda alternatifler kısıtlı olsa da otobüsle Türkiye’nin her yerinden seyahat edebilirsiniz. Pek çok şehirden uçak seferi de düzenlenen Trabzon Havalimanı’ndan, kent merkezine gitmek isteyenler havalimanı servislerini kullanabilirler. Şehir içi ulaşımda da genellikle otobüs ve minibüsler kullanılıyor.