Tiflis Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi

Tiflis Havalimanı Hakkında; Resmi adı Shota Rustaveli Uluslararası Havaalanı olan Tiflis Havaalanı, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te bulunan şehrin ana havaalanıdır. Şehir merkezinin 17 kilometre güneydoğusunda yer almaktadır. Hem iç hat hem de dış hat terminali olmak üzere iki ana terminal binasına sahiptir. Ana terminal binası 2007 yılında inşa edilmiştir ve iyi bir yolcu hizmeti sunmaktadır. Çok sayıda bar, restoran, seyahat acentesi, ATM, döviz bürosu, VIP ve CIP bölgesi bulunmaktadır. Ayrıca dış hatlar terminal binası ana salonunda, ihtiyacınız olan hemen hemen tüm olanaklar vardır. Birçok ATM ve döviz bürosu bulabilirsiniz. SIM kart satan birkaç mağaza ve birkaç restoran ve kafe mevcuttur. Uluslararası ve yurt içi uçuşların tamamı buradan yapılmaktadır. Çoğu ekonomik havayolu firmaları Kutaisi’ye inerken, Emirates, Katar, Türk Hava Yolları, Lufthansa ve KLM gibi diğer havayolları Tiflis Havaalanı’na uçmaktadır.

Tiflis Havaalanı’ndan şehir merkezine nasıl ulaşacağınız hakkında pek fazla çevrimiçi bilgi olmadığından, Tiflis’e gelen veya Tiflis’ten uçan herkese yardımcı olmak için ulaşım rehberi, otogardan havaalanına ulaşım ve daha fazlası dâhil olmak üzere tüm temel bilgileri yazımızın devamında okuyabilirsiniz.

Tiflis Havalimanı Bilgileri

Adres: Tiflis Uluslararası Havaalanı, 0158. Tiflis/Gürcistan

Telefon: +995 32 2 310 265

Web Sitesi: http://www.tbilisiairport.com

Tiflis Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Tiflis Havaalanı ile şehir merkezi arası mesafe 17 kilometredir.  Havaalanından şehir merkezine gitmek için birkaç farklı ulaşım türü bulunuyor. Bunlardan sıkça tercih edileni ve ekonomik olanı otobüs ve metrolardır. Havaalanı ile şehir merkezi arası 24 saat çalışan taksiler de mevcuttur. Ayrıca havaalanı ana terminal binası içerisinde bulunan seyahat acentelerinden özel transfer hizmeti satın alabilir veya araç kiralama acentelerinden bir araba kiralayarak doğrudan şehir merkezi veya otelinize gidebilir ve Tiflis’te bulunduğunuz süre boyunca çevreyi rahatlıkla dolaşabilirsiniz.

Havalimanı/Şehir Merkezi Otobüs ile Ulaşım

tiflis otobüsleri

Tiflis Havaalanı’ndan şehir merkezine seyahat etmenin en ucuz yolu otobüslerdir. Havaalanı ile İstasyon Meydanı (şehir merkezi) arası çalışan 37 numaralı otobüsler haftada 7 gün 07.00 – 23.00 saatleri arasında her 15 dakikada bir hizmet vermektedir. Otobüsler, havaalanı gelen yolcu salonunun çıkışından her 30 dakikada bir hareket etmektedir. Yolculuk yaklaşık 30-40 dakika sürüyor. Otobüs bilet ücreti 0,50 Lari’dir (GEL). Gelen yolcu salonunda bulunan döviz bürolarından nakit paranızı Gürcistan yerel para birimi olan Lari’ye çevirebilirsiniz.

Güzergâh: Havaalanı – Kakheti Yolu – George W. Bush Caddesi – Black Sea Caddesi. – Tsamebuli Bulvarı – Baratashvili Caddesi – Rustaveli Bulvarı – Melikishvili Bulvarı – Varaziskhevi – Hero Meydanı – Tamar Mephe Bulvarı – Tren İstasyonu

Tiflis’te birkaç gün kalmayı planlıyorsanız, şehiriçi ulaşımda otobüs ve metroda kullanmak için bir MetroMoney kart almanızı tavsiye ederiz. Bunlar, tüm metro istasyonlarında ve çoğu otobüs duraklarında bulunan büfelerden bulunabilir.

Havaalanı ile şehir merkezi arası çalışan otobüs hatlarının güncel saatleri için Tiflis Ulaşım resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Havalimanı/Şehir Merkezi Metro ile Ulaşım

tiflis metrosu

Bir başka ekonomik ve kolay ulaşım aracı olan metrolar ile havaalanı şehir merkezi arasında ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Metro istasyonu havaalanı binasına 70 metre yürüme mesafesindedir. Havaalanından hareket eden metro, Merkez Tren İstasyonu durağına kadar gitmektedir. Yolculuk yaklaşık 40 dakika sürmekte ve tek yön kişi başı ücreti 0,50 Lari’dir. Metro ile şehir merkezi ve Saburtalo bölgesine kolayca ulaşabilirsiniz.

Havaalanı – Şehir Merkezi Metro Hareket Saatleri:

Havaalanı – Şehir Merkezi: 01.45 – 05.45 – 09.00 – 11.45 – 18.15 – 21.15

Şehir Merkezi – Havaalanı: 00.30 – 04.30 – 08.00 – 10.30 – 17.00 – 20.00

Havalimanı/Şehir Merkezi Taksi ile Ulaşım

tiflis taksi

Otobüs veya metroyu beklemeden hızlıca şehir merkezine gitmek için Fly taksileri kullanabilirsiniz. Haftanın 7 günü 24 saat hizmet veren taksiler, havaalanına varışta bekleme yapmadan şehir merkezine veya doğrudan otelinize gitmenin en iyi yoludur. Tiflis Havaalanı Fly taksileri, gelen yolcu salonunun hemen çıkışında yer almaktadır. Şehir merkezine olan yolculuk süresi trafiğin yoğunluğuna bağlı olarak yaklaşık 20-30 dakika sürmektedir.

Ancak, Tiflis Havaalanı taksileri şehirde 3 bölgeye olan ulaşımlarda farklı ücret tarifesi uygulamaktadır. Şehir merkezinde farklı bir bölgeye gidiyorsanız taksi ücreti farklı olacaktır.

Havaalanı – Şehir Merkezi Taksi Ücretleri:

  1. Bölge: Avlabari, Isani, Ortachala, Varketili ve Vazisubani – 30 GEL
  2. Bölge: Özgürlük Meydanı, Rustaveli, Vake, Saburtalo ve Marjanishvili – 40 GEL
  3. Bölge: Temka, Sanzona, Didi Dighomi, Gldani, Bagebi ve Tskneti – 55 GEL

Web sitesi üzerinden çevrimiçi taksi rezervasyonu yapabilir ve kart kullanarak önceden ödemenizi yapabilirsiniz.

Tiflis Havalimanı Taksi:

Telefon: +995 322 052 100

Web Sitesi: http://www.flytaxi.ge

Havalimanı/Şehir Merkezi Bolt ile Ulaşım

Tiflis Havaalanı ile şehir merkezi arası ulaşımın bir başka seçeneği de Uber gibi çalışan Bolt uygulamasıdır. Ne yazık ki Uber Gürcistan’da çalışmıyor, bu nedenle Uber’e alternatif kullanabileceğiniz en iyi uygulama Bolt’dur. Uygulama ile telefonunuz üzerinden bir taksi çağırabilir ve şehir merkezine ulaşımınızı kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Neredeyse Fly taksi ücreti ile aynıdır.

Telefonunuzda Bolt yüklü değilse, uygulamayı etkinleştirmek ve telefon numaranızı doğrulamak için yerel bir sim kart satın almanız gerekiyor. Araçlar 7/24 hizmet vermektedir ve havaalanında boş bir taksi bulabilmeniz mümkündür. 10 dakikadan fazla bekleme yapmadan taksi gelecektir.

Bolt Uygulamasını İndirin: IOS / ANDROID

Havalimanı/Şehir Merkezi Özel Transfer ile Ulaşım

Tiflis Havaalanı’na varışta hızlıca şehir merkezine veya doğrudan otelinize gitmek için bir özel transfer hizmeti satın almak akıllıca olacaktır. Yolculuk sonrası baş ağrısından ya da karmaşık fiyat farklılıklarından kaçınmak istiyorsanız, Tiflis Havaalanı’nda transferinizi önceden ayırtabilirsiniz. Öncelikle konaklama yapacağınız otelinizin ücretsiz bir transfer hizmeti olup olmadığını öğrenin. Aksi takdirde çevrimiçi bir rezervasyon yapabilirsiniz.

Tiflis Havaalanı’nda hizmet veren TaxiOnn firması, henüz Tiflis’e varmadan önce özel transfer rezervasyonu yapabileceğiniz kullanışlı bir hizmettir. Şehir merkezine transfer ücretleri sabit 25 Lari’dir. İnternet sitesi üzerinden çevrimiçi rezervasyon yaparak ödeme yaptığınızda, uçuş bilgilerinizi kendilerine iletebilir ve böylece gelen yolcu çıkış kapısında adınız yazılı bir döviz ile karşılanabilirsiniz. Buradan hızlıca aracınıza giderek varış yerine olan ulaşımınızı hızlıca yapabilirsiniz.

TaxiOnn Uygulamasını İndirin: IOS / ANDROID

Alternatif olarak, Friendly Georgia firması ile 3 kişiye kadar olan yolcular için 18 Euro’ya özel transfer rezervasyonu yapabilirsiniz.

Havalimanı Araç Kiralama Acenteleri

tiflis araç kiralama

Tiflis Havaalanı’na varışta bir araç kiralamayı düşünebilirsiniz. Böylece Tiflis seyahatinizde rahatlıkla ve konforlu bir şekilde ulaşım sorununu ortadan kaldırabilir ve çevre yerleri de keşfedebilmeniz kolaylaşır. Havaalanında araç kiralaması yapabileceğiniz yerel ve uluslararası acenteler bulunmaktadır. Kişi sayısı ve bütçeye göre değişen farklı araçlar arasından size uygun olanı seçebilir ve kiralamanızı kolaylıkla yapabilirsiniz. Tiflis Havaalanı’nda araç kiralama hizmeti veren acenteler arasında Sixt, Avis, Cars4Rent, Europcar, Geo Rent Car, Hertz, Naniko Rent A Car, Mimino Rent A Car, Budget, Enterprise, Alamo ve Dollar bulunmaktadır.

Gürcistan’da kasaba ve şehirlerde hız sınırı 60 km/s’dir. Diğer bölgelerde belirtilmedikçe saatte 80 km’dir. Tüm yol işaretleri İngilizcedir. Ayrıca Gürcistan Hükümeti alkollü araç sürme konusunda sıfır toleranslıdır ve emniyet kemeriniz mutlaka takılı olmalıdır.

Otogar/Tiflis Havalimanı Ulaşım

Tiflis Otobüs Terminali’nden havaalanına doğrudan giden bir toplu taşıma aracı bulunmamaktadır. Ancak, otogardan hareket eden 2 veya 72 numaralı otobüse binerek Moskova Bulvarı’nda inebilir ve buradan 8 numaralı otobüse binerek havaalanı metro durağında inebilirsiniz. Bu duraktan havaalanına giden metroya binerek ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Bu üç aktarmanın toplam yolculuk süresi yaklaşık 1 saat sürecektir. Bu nedenle uçağınız kalkış süresini hesap ederek öncesinde yola çıkmanızı tavsiye ederiz.

Bir diğer ulaşım alternatifi olan taksiler ise havaalanına doğrudan ve hızlıca gitmenin kolay yoludur. Otobüs terminalinden havaalanına taksi ile yolculuk yaklaşık 20 dakika sürmekte ve ücreti 40 Lari civarıdır.

Bolt uygulaması üzerinden bir taksi çağırarak da otogardan havaalanına gidebilmeniz mümkündür. Uygulamayı kullanabilmeniz için yerel bir sim kart ve İnternet bağlantısına sahip olmanız gerekmektedir.

Tiflis Havalimanı’na Yakın Oteller

Tiflis, diğer birçok başkent şehrinde olduğu gibi havaalanı oteline sahip değildir. Ancak, havaalanına yakın birkaç ekonomik bütçeli oteller bulunmaktadır. Marcos Hotel ve Hotel Lilo arabayla birkaç dakikalık uzaklıktadır ve ücretsiz havaalanı transferi sunmaktadır.

Tiflis’te çoğu otel ve bazı hosteller havaalanı transferi sunmaktadır. Tiflis’te rezervasyon yaptığınız otelin ücretsiz havaalanı transferi olup olmadığını sormayı unutmayın.

Tiflis’te Yapılacak Şeyler

Gürcistan’ın başkenti Tiflis gittikçe popülerleşen bir turizm merkezidir ve bunun elbette iyi bir nedeni vardır. Tiflis’i ziyaret etmek, Doğu Avrupa ya da Avrasya şehirleri arasında kalan bin yıllık bir tarih içerisinde yürümek gibidir! Gürcü tarihi Mesih’ten önceki bin yıla kadar uzanıyor ve her yerde bu zengin mirasın izleri ziyaretçilerine cömertçe sunuluyor. Tiflis’te yapılacak çok şey var. Orta Çağ’dan Sovyet dönemlerine ve modern zamanlara kadar inanılmaz bir dönem karışımını burada görebilmek mümkündür.

Şehrin görülmeye değer yerleri, Gürcü mutfağından en seçkin yemeklerin yer aldığı Tiflis yeme-içme mekanları, kültür ve yaşamı hakkında yazdığımız içeriklere göz atın, pasaportsuz ve vizesiz seyahat edilebilen sınır komşumuz Gürcistan’ın zarif başkentine hemen bir seyahat planlayın!

Yorum yapın

Bizi Takip Edin