Tiflis’te Ne Yenir, Ne İçilir? | Tiflis’in En Özel Lezzetleri

Önemli bir jeopolitik konumda yer alan Gürcistan başkenti Tiflis, nefis yemeklerin ve şarapların gizli olduğu mutfağı ile de dikkat çekiyor.

Osmanlı ve Rusya egemenliği altında geçen uzun seneler sonunda, iki medeniyetin izlerinin görüldüğü şehirde, kültürel çeşitliliği somut halde görebiliyorsunuz. Türkiye’ye hem coğrafi hem de sosyal anlamda yakınlığıyla yabancılık çekmeyeceğiniz bir ülke olan Gürcistan’da, damak tadınıza uyan yemekler de bulacaksınız. Yaşam tarzından tarihi dokulara, geleneklerden mutfak kültürüne zenginliğiyle büyüleyen Tiflis’te ne yenir, ne içilir gelin, beraber öğrenelim.

Badrijani Nigvzit

Badrijani Nigvzit

Gürcistan genelinde sofraları süsleyen en güzel mezelerden biri olan Badrijani Nigvzit, patlıcanları ince ince dilimleyerek yapılıyor. Cevizden elde edilen bir sosla karıştırılıp rulo halinde servis ediliyor. Sunumu ve lezzetiyle unutamayacağınız lezzetlerden biri olacak.

Churchkhela

Churchkhela

Churchkhela, Gürcistan’a konum olarak yakın olan Kahramanmaraş, Gümüşhane, Elâzığ ve Artvin gibi şehirlerimizde ünlü olan cevizli sucuğa benzeyen bir tür şekerleme. Kavrulan ceviz ve fındık; şeker, un ve üzüm suyundan elde edilen karışıma ekleniyor ve bu şekerleme yapılıyor.

Haçapuri

Haçapuri

Bir çeşit pideyi andıran Haçapuri, içine koyulan peynir veya et türleriyle isimlendiriliyor. İmeruli, Megruli ve Acharuli onlarca türü olan bu yiyeceğin sadece bir kısmına verilen isim. Kenarlarına tereyağı sürülerek servis edilen pideyi mutlaka deneyin.

Jonjoli

Jonjoli

Gürcistan’a özgü bir diğer meze olan Jonjoli, Tiflis’teki pek çok restoranda karşınıza çıkabilir. Bölgeye özgü bir bitkinin turşusundan yapılan meze, soğan ve sarımsakla lezzetlendirilmiş.

Khinkali

Khinkali

Bizim mantımızın daha büyüğü olan Gürcü mantısı Khinkali, bizdekinin aksine elle yeniyor. Etli veya sebzeli çeşitlerini bulabiliyorsunuz ve içindeki sarımsaklı yoğurtla hazırlanan sosu da hayli lezzetli.

Ponçiki

Ponçiki

Rusça’da küçük ekmek anlamına gelen Ponçiki, donuta benzeyen bir tatlı. İçine doldurulan krema veya reçelle tatlandırılan bu nefis tatlıyı, Tiflis’teki çoğu pastanede deneyebilirsiniz.

Gürcü Şarapları

Gürcü Şarapları

Doğa şartlarının elverişli olması sayesinde Gürcistan, dünyanın en eski şarap üreticilerinden biri kabul edilir. Şaraplarının ünü de tüm dünyaya yayılmış durumda. Özellikle yüzlerce çeşit üzümden yapılan kırmızı şaraplarını denemenizi öneririz. Tiflis turunuzda ünlü şaraplardan Marani veya Besini’yi deneyebilirsiniz.

*Şehirde gurme edasında dolaşırken görülmeye değer noktaları hakkında önceden bilgi sahibi olmak isterseniz size birkaç önerimiz var.

*Şehrin lezzetlerini yerinde tatmak için Tiflis uçak biletlerini BiletBayi üzerinden karşılaştırabilir ve ucuza uçma şansını yakalayabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin