Tayland’da Ne Yenir, Ne İçilir? En Kapsamlı Tayland Mutfağı

Dünyanın en güzel ülkelerinden biri olan Tayland bambaşka yemek kültürüyle ve lezzetli yiyecekleriyle de dikkat çekiyor.

Tayland’da ne yenir , ne içilir yazısında ülkenin her bölgesinde tadabileceğiniz birbirinden güzel, yerel ve özgün yemekleri topladık.

Dünyanın en iyi 10 mutfağı arasında gösterilen Tayland mutfağı, lezzet ve çeşitlilikle bu unvanı sonuna kadar hak ettiğini kanıtlıyor. Oldukça farklı bir damak tadına sahip olan Tayland halkı, yaşam tarzlarını yemeklerine yansıtmışlar. Bu ülke, eğer yıkılmaz tabularınınız yoksa ve yeni şeyler denemeyi seviyorsanız aradığınız lezzetleri bulabileceğiniz bir yer.

#1 Tayland’da Ne Yenir ?

Listenin ilk sırasında;

1- Khanom Chan

Khanom Chan

Tayland’da onlarca farklı yemek ve atıştırmalık görebilirsiniz. Bunlardan en ilginci küçük sabun kalıplarını andıran Khanom Chan. Hindistan cevizi sütü ve pandan aromasıyla yapılan bu küçük şekerlemeler, biraz yapışkan ama enfes lezzete sahip.

2- Khao Phad

Khao Phad

Uzak Doğu’nun ana besin maddesi pirinç, Tayland sofralarının da vazgeçilmezleri arasında. Böyle ki, pirincin her türlüsünü yemeklerinde görebiliyorsunuz. Bunlardan biri olan, kızarmış pirinçle yapılan Khao Phad, ülkenin ana yemekleri arasında sayılıyor. İçine sarımsak, yeşil soğan ve soya sosu da eklenen yemeğin karideslisini denemek isterseniz Khao Phad Kung olarak sipariş verebilirsiniz.

3- Khao Tam

Khao Tam

Taylandlıların kahvaltı menüsünün bir numaralı yemeği Khao Tam, haşlanmış pirinç içine tavuk, balık ve isteğe göre domuz eti konularak yapılıyor. Yerli halk günün ilk ışıklarını bu koyu çorbayı içerek karşılıyorlar.

4- Pad Kra Pao

Pad Kra Pao

Yine pirinç liderliğinde hazırlanan bir başka yemek olan Pad Kra Pao; tavuk kıyması, reyhan ve biberle zenginleştiriliyor. Ancak biberlerin hayli acı olduğunu bilmenizde fayda var. İsteğinize göre acılığını ayarlayabiliyorsunuz. Bir de, domuz eti tercih etmiyorsanız belirtmeniz gerekiyor.

5- Pad Thai

Pad Thai

Tercihe göre tavuk, dana, domuz eti veya karidesli sipariş verebileceğiniz Pad Thai, Tayland’ın en meşhur yemeği olabilir. Ülkeye gelip bu benzersiz sebzeli erişteyi, tatmadan dönen yok. Soya, kaju ve şekerle servis edilen yemeği pek çok restoranda bulabileceğiniz gibi sokak satıcılarından da alabilirsiniz.

6- Phanaeng

Phanaeng

Et yemeklerine düşkün olanların damak zevkine uyacak bir yemek olan Phanaeng, Hindistan cevizi kremasıyla hazırlanıyor. Ülkenin lezzetinin yanında sağlıklı ve doyurucu olmasıyla da gözde yemeklerinden biri diyebiliriz.

7- Pineapple Rice

Pineapple Rice

Tayland’lılar, ananas meyvesini kırmızı et, tavuk ve karidesle buluşturup enfes bir tat bulmuşlar. Ağzınızda tatlı-ekşi bir tat bırakan Pineapple Rice, sarımsak ve soyayla lezzetlendiriliyor. Et yemem derseniz, sebzeli türlerini de bulabilirsiniz.

8- Sarim

Sarim

Mung fasulyesiyle yapılan Tayland tatlısı, Hindistan cevizi ile süslenip buz kalıpları içinde servis ediliyor. Tezgahları renklendiren Sarim, mideniz kadar gözünüze de hitap edecek. Sıcaktan bunaldığınızda serinlemenin en tatlı yolu olabilir.

9- Som Tam

Som Tam

Ülkenin her köşesinde karşınıza çıkabilecek Som Tam, havan içinde havuç, çalı fasulyesi, domates, fıstık, balık sosu ve biber gibi malzemelerin ezilmesiyle yapılıyor. Kullanılan biber oldukça acı olmasına rağmen bir o kadar da kıvamında bir yemek. Eğer lüks bir restoranda yemeyi tercih ederseniz yengeçlisini de deneyebilirsiniz.

10- Spring Rolls

Spring Rolls

Oldukça ucuza alabileceğiniz Spring Rolls, genellikle sokak satıcılarından bulabileceğiniz bir atıştırmalık. Sarımsak, biber, lahana, soğan, mantar, havuç gibi zengin içeriğiyle bile gönülleri fethedebilir.

11- Tako

Tako

Canınız tatlı bir şeyler istediğinde size başka yerde bulamayacağınız bir önerimiz var; Tako. Muz yaprakları içine doldurulan Hindistan cevizi ve maş fasulyesinden yapılmış pudingle güzel bir tatlı ziyafeti çekebilirsiniz. Muhteşem sunumu da cabası.

12- Thai Çayı

Thai tea

Hem yemeklere eşlik eden hem de sıcak günlerde içinizi serinleten Thai Çayı, denemeniz gereken en önemli yöresel lezzetlerden. Tatlı olmasının yanında ağzınızda ekşimsi bir tat da bırakan çay, şeker ve limonla karıştırılıp soğuk olarak servis ediliyor.

13- Tom Kha Gai

Tom Kha Gai

Hayli karışık bir çorba olan Tom Kha Gai; Hindistan cevizini mantar, tavuk parçaları ve baharatlarla birleştiriyor. Eğer denerseniz, ekşi, tatlı ve acı arasında oldukça ilginç bir tada sahip olduğunu göreceksiniz.

14- Tom Yum Goong

Tom Yum Goong
Tom Yam Kung (Shrimp’s Spicy Soup) *** Local Caption *** ‡∏ï‡πâ‡∏°‡∏¢‡∏≥‡∏Ň∏∏‡πâ‡∏á

Bizim damak tadımıza daha yakın olan bir diğer Tayland çorbası olan Tom Yum Goong, tam anlamıyla vitamin deposu. İçinde bol miktarda malzeme var ama başı karides çekiyor. Baharatlı yemekleri seviyorsanız bu çorbaya bir şans verin.

15- Yum Nua Yang

Yum Nua Yang

Geziniz esnasında daha hafif şeyler yemek istiyorsanız, Yum Nua Yang’ı öneririz. Dana etinin yanına eklenen yeşilliklerle yapılan salatanın tavuklu, domuz etli ve karidesli versiyonları da var. Seçim size kalmış.

16- Böcek Yemekleri

Böcek yemekleri

Merak edip denemek isterseniz, Tayland sokaklarında protein içerdiği için yenen pek çok böcek türü de görebilirsiniz. Zamanında sadece kırsal kesimlerde tüketilen bu böcekler, turistlerin ilgisini çekmesinden sonra sokak tezgâhlarına taşınmış. Çekirge, tırtıl, akrep gibi seçeneklerden birini seçip deneyebilirsiniz.

*Tayland’ın mistik ve egzotik dünyasına yolculukta rehberiniz olacak yazılarımıza bakmadan yola çıkmayın.

*Tayland’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin