Taşkent’te Ne Yenir, Ne İçilir? | 10 Nefis Yemek

Özbek mutfağı, tıpkı kültürü gibi Türk damak tadına yakın ve tanıdık yemekler barındırıyor.

Taşkent’te ne yenir, ne içilir yazımızda şehrin mutfağını inceleyip birbirinden güzel yemeklerini sizler için derledik.

Özbekistan başkenti Taşkent’te kurulan sofralarda, lezzetli yemeklerin yanında aşina olduğunuz isimler ve tatlar var. Çay kültürünün günlük hayatın bir parçası olduğu şehirde, öğünler çayla açılıyor ve kapanıyor.

#1 Taşkent’te Ne Yenir ?

1- Achichuk Salatası

Achichuk Salatası

Sağlıklı bir vejetaryen menüsü oluşturabilecek Achichuk Salatası, ince dilimlenmiş domates ve soğanlarla yapılıyor. Baharatlarla lezzet katılan bu tipik salata, Taşkent mutfağında denenecek hafif yemeklerden biri olabilir.

2- Çöl Kavunu

Çöl Kavunu

Ülkenin yöresel tatlarından Çöl Kavunu, geziniz esnasında mutlaka denemeniz gerekenlerden biri. Bölgede yetişen bir çeşit kavun olan bu meyvenin tadı bildiğimiz kavunlardan farklı değil ama şehirde çok fazla tüketiliyor.

3- Lagman

Lagman

Kökleri Orta Asya’ya dayanan bir çorba olan Lagman, kuzu parçaları ve erişteden yapılıyor. Çeşitli sebzelerle zenginleştirilen bu çorba, alışılmışın aksine biraz koyu gelebilir. Ancak içeriğinde bulunan malzemeler damak zevkinize uyuyorsa sevebilirsiniz.

4- Manty

Manty

Taşkent’te ne yenir sorusuna yanıt veren mantı yemeği, Özbek mutfağı ve Türk mutfağı arasındaki benzerliklere en güzel örnek olarak mantıyı gösterebiliriz. Hazırlanış şekliyle bizim mantılara benzerlik gösteren Manty, sunumuyla bir miktar ayrılıyor. Boyutları daha büyük parçalardan oluşan yemek, dereotu ve krema ile servis ediliyor.

5- Naryn

Naryn

Bir nevi erişte yemeği olan Naryn’i hazırlamak için fazlaca emek harcamanız gerek. Elle kesilen erişteler et, soğan ve karabiberle birleşiyor. Ancak bilmenizde fayda var. Naryn, geleneksel olarak at etiyle yapılıyor. Kuzu etiyle yapan yerler de bulabilirsiniz.

6- Nişalda

Nişalda

Bölgede yetişen “yetmek” isimli bir bitkiden yapılan Nişalda tatlısı, yumurta ve şekerle tatlandırılıyor. Bu tatlı aslında, sadece Ramazan aylarında yapılan bir geleneksel lezzet haline gelmiş ancak deneyebileceğiniz yerler göreceksiniz.

7- Plov

Plov

Yapımında kuru üzüm, havuç, kuzu veya tavuk eti kullanılan Plov, bölgenin en popüler yöresel yemeği kabul ediliyor. Başta düğünler olmak üzere özel günlerin de menüsünde ilk sırada yer alan bu muhteşem pilavı denemeden dönmeyin.

8- Samsa

Samsa

Çıtır çıtır hamur yapısı ile Samsa, Özbekistan’da tadabileceğiniz en güzel atıştırmalık. Genelde içine doldurulan kıyma ile lezzetlenen bu börek benzeri yiyecek, iyi demlenmiş bir çayın yanına çok yakışıyor.

9- Şaşlık

Şaşlık Kebabı

Tam olarak kebabın karşılığı olan Şaşlık, etlerin şiş üzerinde pişirilmesiyle yapılıyor. Servisi de yine aynı şişler üzerinde oluyor. Yöresel baharatlar ve soslarla renklendirilen Özbek tarzı kebabı listenize ekleyin.

10- Shurpa

Shurpa

Yağlı etin yanında domates, havuç ve dilim soğan gibi taze bahçe sebzelerinden oluşan bir çorba olan Shurpa, kızarmış ve taze etten yapılan iki versiyonuyla biliniyor. Seçiminizi yapın ve bu nefis Taşkent çorbası içinizi ısıtsın.

*Yemek için mola vermeden önce şehrin otantik sokaklarında dolaşmak isterseniz, aşağıdaki linkten önerilere ulaşabilirsiniz.

Taşkent’de ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin