Cazibesini hiçbir zaman yitirmeyen şehirlerden biri olan İstanbul adeta yıllanmış bir şarap gibi. Sultanahmet’te Gezilmesi Gereken En Önemli 15 Yer listesine bakıldığında ziyaretçilerin en az bir gününü mutlaka ayırması gerektiği ortaya çıkıyor.
Şehrin en merkezi yerlerinden biri olan Sultanahmet’te görülmesi gereken birçok tarihi yer bulunuyor. Merak edenler ve bu semti ziyaret etmek isteyenler için bu yerleri aşağıda listeledik;
Sultanahmet gezilecek yerler listesinin başında 17. yüzyılın başında mimar Sedef Mehmet Ağa tarafından inşa edilen Sultanahmet Cami geliyor. Semtin en görülesi eserleri arasında bulunuyor. Süslemelerinde kullanılan mavi çiniler nedeniyle burası “Mavi Cami (Blue Mosque)” olarak da bilinmektedir. Kompleks bir yapı olan camii içinde pek çok önemli bölüm bulunmaktadır.
İşte size dünyanın en önemli yapılarından biri. Yapıldığı 4. yüzyıldan günümüze kadar en geniş kubbeye sahip kiliselerden biri olan Ayasofya Müzesi, Osmanlı döneminde cami olarak kullanılmış ve daha sonra 1935 yılında müzeye çevrilmiştir. Kilise olarak inşa edilip daha sonra camiye çevrilen ülkemizdeki diğer yapıları merak ediyorsanız 4 tanesi için aşağıdaki linki okuyabilirsiniz;
Sultanahmet Meydanı semtin ana noktası. Sultanahmet gezilecek yerler listenize başlangıç noktası olarak belirleyebileceğiniz meydanda, etrafı hayran gözlerle inceleyen ya da fotoğraf çeken birçok turist görmeniz buranın ne kadar hayranlık uyandırıcı bir yer olduğunu bize ispatlıyor.
Daha önce Roma döneminde hipodrom olarak da kullanılan meydanda Dikilitaş, Sultanahmet Camii, Yılanlı Sütun, Ayasofya Müzesi gibi yerler birkaç adımlık yürüme mesafesinde bulunuyor.
Hiyeroglif işlemelerle süslenmiş olan Dikilitaş’ın, M.Ö 390 yılında Mısır’dan getirilerek Sultanahmet Meydanı’na dikildiği düşünülmektedir.
200 ton ağırlığında ve 20 metre yüksekliğinde olduğu düşünülünce böylesi ağır bir kütlenin İstanbul’a getirilmiş olması insanda gerçekten hayretler uyandırıyor.
Sultanahmet gezilecek yerler arasında İstanbul Arkeoloji Müzeleri şehre gelenlerin mutlaka görmesi gereken, pek çok önemli esere ev sahipliği yapan bir yer. Damat Ferit Paşa tarafından 19. yüzyılın ortalarında açılan müze oldukça geniş bir alanda yer alıyor ve sahip olduğu geniş koleksiyon nedeniyle en az bir kaç saatinizi buraya ayırmanız gerekiyor. Şehirdeki görmeniz gereken diğer müzeler için aşağıdaki linki takip ediniz; http://www.istanbularkeoloji.gov.tr/
Fatih Sultan Mehmed döneminde yaptırılan Topkapı Sarayı, İstanbul’daki en önemli Osmanlı eserlerinin başında geliyor. Devletin yönetim merkezi ve hükümdarların hanesi olarak kullanılan kompleks yapıda Osmanlı devlet yaşamına dair pek çok bölümü ziyaret etme fırsatına sahip olabiliyorsunuz. Oldukça geniş olan sarayı tam anlamıyla ziyaret etmek için en az yarım gününüzü ayırmanızı tavsiye ediyoruz.
Meydanın kuşkusuz en gizemli duraklarından biri de Yerebatan Sarnıcı. Merdivenlerle inilen alandaki ışıklandırmalarla ortaya çıkan etkileyici sütunlar gerçekten büyüleyici. Sarnıç Bizans döneminde halkın su ihtiyacını karşılamak üzere Belgrat’tan su getirmek üzere tasarlanmıştır.
Nazım Hikmet’in ceviz ağacı olduğunu yazdığı Cem Karaca’nın ise muhteşem melodilerle bunu dile getirdiği Gülhane Parkı biraz soluklanmak ve huzur bulmak için mutlaka uğramanız gereken bir park.
Osmanlı döneminde saray bahçesi olarak kullanılan 100 dönümlük bu devasa alan günümüzde şehrin en sakin ve iyi hissettiren yerlerinden biri. Eğer bu büyülü şehre geldiyseniz İstanbul’da yapılacak şeyler listenize Gülhane Parkı’nda zaman geçirmeyi de mutlaka eklemenizi öneriyoruz.
Hürrem Sultan’ın isteği üzerine Mimar Sinan tarafından yapılan hamam “Hürrem Sultan Hamamı” olarak da bilinmektedir. Ayasofya ile karşılıklı duran Haseki Hamamı günümüzde halı ve kilim sanatı ile ilgili değerlendirilmektedir. İstanbul’daki görülmesi gereken tarihi yerlerle ilgili listemiz ilginizi çekebilir diye düşünerek linkini aşağıya bıraktık;
Almanlar tarafından inşa edilmesine rağmen İslam mimarisinin yoğun etkisinin görüldüğü Alman Çeşmesi, meydanda görülmesi ve su içilmesi gereken tarihi çeşmelerden biri. Parçalar halinde ülkemize taşınan çeşme 1901 yılında kullanıma açılmıştır.
İbrahim Paşa Sarayı içinde bulunan Türk İslam Eserleri Müzesi Kafkas, Anadolu ve Balkan gibi farklı coğrafyalarda yaşamış olan Türklere ait pek çok eseri inceleme imkanı sunuyor.
Meydanda bulunan etkileyici eserlerden biri de Yılanlı Sütun. Bir sütun etrafına birbirine geçmiş yılanlardan oluşan eser Doğu Roma döneminden kalmıştır. Eser meydana geldiğinizde kolay bir şekilde bulabileceğiniz bir noktada bulunuyor.
Osmanlı döneminin etkileyici mimarisi ile inşa edilen III. Ahmet Çeşmesi, Topkapı Sarayı’nın girişinde yer alıyor. Sultanahmet gezi rehberinde önemli bir yer tutan çeşmeyi gördüğünüzde bunun bir çeşmeden çok daha fazlası olduğunu üzerindeki detaylardan anlayabiliyorsunuz.
Sultanamet’e gelmişken biraz da alışveriş yapayım diye düşünüyorsanız Arasta Çarşısı uğramanız gereken yerlerin başında geliyor. Özellikle geleneksel ürünlerin satıldığı çarşı tarihi dokusu ile de insanda Osmanlı döneminde bir çarşıda geziyormuş hissi uyandırıyor.
Aya İrini Müzesi Topkapı Sarayı I. avlusunda yer bulunmaktadır. İstanbul’un fethinden sonra çeşitli amaçlarla kullanılan kilise daha sonra Damat Ahmet Fethi Paşa tarafından 1846 yılında Türk müzeciliğinin temellerine atmak üzere müze olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…