“Sofya’da ne yenir? Ne içilir?” sorusunun yanıtını arayan bir Türk, kuşkusuz ülkemizdekine benzer birçok yemekle karşılaşacaktır. Bunda Bulgar yemek kültürünün Orta Doğu ve Türk mutfak kültüründen etkilenmesinin rolünün çok büyük olduğunu söyleyebiliriz. Tabi Sofya yemekleri renkleri, çeşitleri, lezzetleri ve içerikleri bakımından kendine özgü bir atmosfere de sahiptir.
İşte Bulgar yemeklerinden hazırladığımız “Sofya’da ne yenir? Ne içilir?” sorusunun cevabı o muhteşem lezzetler;
Bu salatayı başkent Sofya’da herhangi bir geleneksel Bulgar restoranında rahatlıkla bulabilirsiniz.
Bu salata türü Bulgar salatası olarak da bilinmektedir. Ülke sınırları içinde daha fazla sevilen başka bir salata bulmanız pek mümkün olmayacaktır. Bu salatayı özel kılan en önemli detay ise Bulgaristan’a has sirene peyniri.
Isbata Tavern (adres ve bilgi)
Eğer taratoru denemeden Sofya’yı ve Bulgaristan’ı terk ettiyseniz, Bulgar mutfağını tam anlamıyla tecrübe ettiğinizi söyleyemeyiz. Yoğurt, ceviz, dere otu ve biraz su ile kendinizi cennette hissedebileceğiniz bir lezzetle karşı karşıya kalabilirsiniz. Ülkemizde özellikle yaz aylarında her sofrada bulunan cacığa çok benzeyen taratoru Sofya’da yemeklerinizin yanına mutlaka isteyin.
Slaviani (adres ve bilgi)
Bulgaristan’da işkembe çorbasına ya tutkuyla bağlanan ya da nefret eden insanlarla karşılaşacaksınız. Bunun ortası olmadığını söylememiz gerek. Ülkemizde de çok sevilerek tüketilen bir çorba türü olan işkembe çorbası, Balkan ülkelerinin ortak lezzetlerinden bir tanesi. Bu çorba yanında bol miktarda sarımsak ve pul biber ile tüketilmektedir. Özellikle alkol aldığınız ve akşamdan kalma olduğunuz bir zaman sizi kendinize getirecek en iyi ilacın işkembe çorbası olduğu söylenecektir.
Her fırında bu lezzeti kolay bir şekilde bulabilirsiniz.
Bulgar mutfağının kraliçesi olarak kabul edilen banitsa, ıspanaklı, balkabaklı ya da peynirli olarak yapılabilen bir börek türüdür. Bulgarların kahvaltıda en çok sevdiği yiyeceklerden olan banitsa, Sofya’daki her lokal fırında rahatlıkla bulunabilmektedir.
Skarabar (adres ve bilgi)
Tıpkı Türkler gibi Bulgarlar da et yemeyi çok seviyor. Meshana skara da çeşitli şekillerde ve lezzetlerde hazırlanmış ızgara etlerin bir kombinasyonudur ve ülkemizdeki “ortaya karışık” deyiminin Bulgarca versiyonudur.
The School (adres ve bilgi)
Osmanlı’nın 500 yıl hükmettiği topraklardan olan Sofya’da ne yenir? diye merak edenler için missss gibi bir musakkanın çok iyi gideceğini söylememiz gerek. Musakkanın Bulgar versiyonunda patates, kıyma ve yoğurt tabakası yer alıyor.
Moma Bulgarian Food (adres ve bilgi)
İşte size Türk yemek kültüründen gelen bir yemek daha. Biber dolması, lahana sarması gibi aşina olduğumuz yemekler benzer görünüm ve lezzet ile Sofya yemekleri içinde de önemli bir yer kaplıyor. Tıpkı ülkemizde hazırlanan dolma ve sarmalar gibi kıyma ve pirinç ile hazırlanan iç malzemesi biber ve lahananın içine doldurulmaktadır.
Yoğurdu süpermarketlerden bile temin edebilirsiniz.
Basit olmasına karşın vücut için oldukça faydalı bir besin olan yoğurt, Sofya yemeklerinin yanındaki vazgeçilmez unsurlardan biridir. Tavsiyemiz yemek yerken mutlaka yanına yoğurt da istemeniz yönünde olacaktır.
Bir çok restoran ve eğlence mekanında rakia bulabilirsiniz.
Oldukça güçlü bir aromaya sahip olan rakia, ülkemizde çok fazla sevilen rakının birebir aynısıdır. Bulgar halkı alkollü bir içecek içmek istediği zaman öncelikli olarak bu içki tercih etmektedir.
Ayran, her restoranın içecek menüsünde mutlaka bulunan bir içecektir.
Yoğurtla yapılan ve aramızda bu lezzeti bilmeyen birinin olmadığını düşündüğümüz ayran, özellikle yaz aylarının vazgeçilmez ferahlatıcı içeceklerinden biri. Bu içeceğin hazırlanması için su ve yoğurdun olması yeterli. Dilerseniz karışımın içine biraz da tuz ekleyebilirsiniz.
Skaptobara (adres ve bilgi)
Fast food kültürü Sofya’da son dönemlerde çok yaygın olmaya başladı. Özellikle de hamburger yeme oranı Sofya’nın sokaklarında muazzam bir artış gösterdi. Eğer fast food yemeyi düşünüyorsanız Sofya’nın bu konuda sizi memnun edeceğini söyleyebiliriz.
Marketlerden temin edebilirsiniz.
Havuç, patlıcan, domates gibi farklı sebzelerin karışımıyla elde edilen bu farklı türdeki salça, oldukça parlak ve çekici bir kırmızı renge sahiptir. Bu salçayı alın, bir dilim ekmeyin üzerine sürün ve afiyetle yiyin. Başka bir şey isteyeceğinizi sanmıyoruz 🙂 Eğer şanslıysanız yerli halktan bu salçanın en tazesini tatma fırsatına sahip olabilirsiniz.
Vkusnoto Kebapche Restaurant (adres ve bilgi)
Bulgaristan’da et yemek istiyor ancak ızgara kebap türleri ile pek aranız yoksa bu lezzetli köfteler tam da sizin ağzınıza layık. Kıyılmış etin yerel baharatlarla buluşmasının ardından hazırlanan bu muhteşem köfteler yanında güzel bir bira eşliğinde tam aradığınız öğle ya da akşam yemeği olabilir.
Mechkite Restaurant (adres ve bilgi)
Kuru fasulyeyi andıran bu fasulye çorbası çok basit ama oldukça etkili ve besleyici bir lezzettir. İçeriğinde fasulyenin dışında domates, soğan gibi basit ve her yerde bulunabilen malzemeler kullanılmaktadır. Özellikle dağlık bölgelerde bu çorba çok fazla yapılmaktadır.
Muhteşem peynirleri denemek için bir şarküteri ya da markete girmeniz yeterli olacaktır.
Hayvancılığın yaygın olduğu Sofya’da çok lezzetli peynirleri tadabilirsiniz. Özellikle şehirdeki kaşar peynirlere bayılacaksınız. Bulgaristan’da çok sevilen bir tür beyaz peynir olan siren ise ülke genelinde en fazla tüketilen peynir türlerinin başında gelmektedir.
Antep Baklava (adres ve bilgi)
Tatlılardan bahsetmek gerekirse ülkemizin artık neredeyse milli tatlısı olarak kabul edilen baklava, Bulgaristan topraklarında da karşımıza çıkıyor. İncecik yufkalar arasına serpiştirilmiş ceviz veya fıstıkla hazırlanan bu şerbetli tatlı, Bulgaristan’daki Osmanlı kültürü yansımasının en önemli örneklerinden biri.
Crêpes de France (adres ve bilgi)
Günün her saati Sofya sokaklarındaki birçok dükkanda bu krepleri bulabilirsiniz. Sofya’da ne yenir? Ne içilir? sorusunun en pratik ve lezzetli tatlılarından biri olan palachinki genellikle yanında reçel ile servis edilmektedir.
“Sofya’da ne yenir? Ne içilir?” listemizde bize ayrılan sürenin sonuna geldik 🙂 Eğer listemize eklenmesi gerektiğini düşündüğünüz lezzetler varsa bunlar bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…