Sofya

Avrupa’nın köklü tarihe sahip şehirlerinden biri olan Sofya, Bulgaristan’ın başkenti. Şehir aynı zamanda 1.3 milyon nüfusuyla ülkenin en büyük ve en gelişmiş şehri olma unvanını da taşıyor. Tarihte Rumlar, Bizanslılar, Romalılar, Slavlar ve Bulgarlara ev sahipliği yapmış şehir günümüzde de birçok farklı kültürden insanı ağırlıyor. Son yapılan sayıma göre şehirde Türk, Bulgar, Tatar, Yunan, Rus, Ermeni, Çerkez, Roman, Gagavuz ve Pomak olmak üzere 12 farklı etnik grup yaşıyor. Vitoşa Dağı eteklerine kurulu olan Sofya, Sofya Vadisi’nin büyük bir alanını kapsıyor. Dağlarla kaplı şehrin doğu ve güneydoğusunda Sredna Gora, batısında ise Lülin, Viskar ve Çepın dağları bulunuyor. Milattan Önceki dönemlerde yerleşimin başladığı şehir; zengin kültürü, ihtişamlı müze ve katedralleri, her bütçeye uygun konaklama imkanları, lezzetli mutfağı ve sabahın ilk ışıklarına kadar devam eden gece hayatıyla tüm aradığınızı bulabileceğiniz bir tatil lokasyonu.

Avrupa’nın eski şehirlerinden biri olan Sofya’da, ziyaretiniz sırasında gezebileceğiniz birden çok etkileyici mimari yapı bulunuyor. Genelde Bulgar kültürünün etkisini gördüğümüz şehirde birkaç gününüzü müze ve kilise gibi şehrin sembolü olan yapılara ayırmalısınız. Şehrin sembolü denildiğinde ilk akla gelen Aleksander Nevski Katedrali oluyor. Osmanlı-Rusya savaşında şehit olan Rus askerlerin anısı için yapılan bu ihtişamlı katedral dünyanın en büyük Doğu Ortodoks katedrallerinden biri. Ayrıca katedralin altında bulunan alt geçitlerde hediyelik eşya, çömlek gibi birçok yöreye özgü eşya satan dükkanlardan alışveriş yapabilirsiniz. Şehirde görülmesi gereken diğer yapılar ise; Milattan Önce ve 18. yüzyıl dönemleri arası Sofya kültürünün tanıtıldığı Sofya Arkeoloji Müzesi, Türk Hamamları Binası’na açılan Sofya Tarih Müzesi, erken Hristiyanlık dönemine ait en eski yapılardan biri olan Aziz George Rotunda Kilisesi, Boris’in Bahçesi olarak çevrilen Borisova Gradina ve şehre adını veren ve Aziz Sofya’nın ruhu tarafından korunduğuna inanılan Ayasofya.

Renkli kültüre sahip şehirlerin mutfağı da bir o kadar renkli oluyor. Sofya da birden çok kültüre ev sahipliği yaptığı için mutfağında farklı yörelere ait tatlar görmek mümkün. Sofya mutfağının en meşhur yemekleri de ızgara et yemeği olan Meshana Skara ve Shopska Salatası. Shopska Salatası’nı benzersiz kılan özelliği, içerisinde leziz mi leziz Bulgar peyniri olması. Şehirdeki çeşitli restoranlarda bu tatları deneyebileceğiniz gibi Tsentralni Hali olarak bilinen pazardan peynir, yerel içkiler, süt ve kahvaltılık gibi ürünleri de satın alabilirsiniz.

Şehre ulaşım için uçak veya otobüsü tercih edebilirsiniz. Sofya Havalimanı’na İstanbul’dan aktarmasız uçuşlar bulunuyor. Otobüsle gitmek isteyenler özel otobüs firmalarının seferlerini tercih edebilir. Otobüs firmaları açısından fazla seçenek olduğu için bilet fiyatları da gayet uygun denebilir.

Sofya’yı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, Schengen vizesi değil, Bulgaristan vizesi almanız gerektiğini unutmayın. Başvurular Bulgaristan Konsolosluğu’nda yapılıyor. İşlemler genellikle 5 gün içinde sonuçlansa da herhangi bir aksilik yaşamamak için seyahat tarihinizden 15 gün önce başvuru yapmalısınız.