Sofya’da Ne Yenir? | 17 Özgün Sofya Lezzeti

Sofya’nın çok sevilmesinin en önemli sebeplerinden biri de kuşkusuz lezzetli Bulgar yemekleri… Sofya yemeklerini tanımlayabilecek tek bir kelime varsa o da kesinlikle: lezzetli!

Sofya’da Ne Yenir? Ne İçilir?

“Sofya’da ne yenir? Ne içilir?” sorusunun yanıtını arayan bir Türk, kuşkusuz ülkemizdekine benzer birçok yemekle karşılaşacaktır. Bunda Bulgar yemek kültürünün Orta Doğu ve Türk mutfak kültüründen etkilenmesinin rolünün çok büyük olduğunu söyleyebiliriz. Tabi Sofya yemekleri renkleri, çeşitleri, lezzetleri ve içerikleri bakımından kendine özgü bir atmosfere de sahiptir.

İşte Bulgar yemeklerinden hazırladığımız “Sofya’da ne yenir? Ne içilir?” sorusunun cevabı o muhteşem lezzetler;

1. Shopska Salata

Bu salatayı başkent Sofya’da herhangi bir geleneksel Bulgar restoranında rahatlıkla bulabilirsiniz. 

Shopska Salata
Shopska Salata

Bu salata türü Bulgar salatası olarak da bilinmektedir. Ülke sınırları içinde daha fazla sevilen başka bir salata bulmanız pek mümkün olmayacaktır. Bu salatayı özel kılan en önemli detay ise Bulgaristan’a has sirene peyniri.

2. Tarator

Isbata Tavern (adres ve bilgi)

Tarator
Tarator

Eğer taratoru denemeden Sofya’yı ve Bulgaristan’ı terk ettiyseniz, Bulgar mutfağını tam anlamıyla tecrübe ettiğinizi söyleyemeyiz. Yoğurt, ceviz, dere otu ve biraz su ile kendinizi cennette hissedebileceğiniz bir lezzetle karşı karşıya kalabilirsiniz. Ülkemizde özellikle yaz aylarında her sofrada bulunan cacığa çok benzeyen taratoru Sofya’da yemeklerinizin yanına mutlaka isteyin.

3. Shkembe Chorba

Slaviani (adres ve bilgi)

Shkembe Chorba
Shkembe Chorba

Bulgaristan’da işkembe çorbasına ya tutkuyla bağlanan ya da nefret eden insanlarla karşılaşacaksınız. Bunun ortası olmadığını söylememiz gerek. Ülkemizde de çok sevilerek tüketilen bir çorba türü olan işkembe çorbası, Balkan ülkelerinin ortak lezzetlerinden bir tanesi. Bu çorba yanında bol miktarda sarımsak ve pul biber ile tüketilmektedir. Özellikle alkol aldığınız ve akşamdan kalma olduğunuz bir zaman sizi kendinize getirecek en iyi ilacın işkembe çorbası olduğu söylenecektir.

4. Banitsa

Her fırında bu lezzeti kolay bir şekilde bulabilirsiniz.

Banitsa
Banitsa

Bulgar mutfağının kraliçesi olarak kabul edilen banitsa, ıspanaklı, balkabaklı ya da peynirli olarak yapılabilen bir börek türüdür. Bulgarların kahvaltıda en çok sevdiği yiyeceklerden olan banitsa, Sofya’daki her lokal fırında rahatlıkla bulunabilmektedir.

5. Meshana Skara

Skarabar (adres ve bilgi)

Meshana Skara
Meshana Skara

Tıpkı Türkler gibi Bulgarlar da et yemeyi çok seviyor. Meshana skara da çeşitli şekillerde ve lezzetlerde hazırlanmış ızgara etlerin bir kombinasyonudur ve ülkemizdeki “ortaya karışık” deyiminin Bulgarca versiyonudur.

6. Moussakka

The School (adres ve bilgi)

Mousakka
Mousakka

Osmanlı’nın 500 yıl hükmettiği topraklardan olan Sofya’da ne yenir? diye merak edenler için missss gibi bir musakkanın çok iyi gideceğini söylememiz gerek. Musakkanın Bulgar versiyonunda patates, kıyma ve yoğurt tabakası yer alıyor.

7. Sarma ve Dolma

Moma Bulgarian Food (adres ve bilgi)

Dolma
Dolma

İşte size Türk yemek kültüründen gelen bir yemek daha. Biber dolması, lahana sarması gibi aşina olduğumuz yemekler benzer görünüm ve lezzet ile Sofya yemekleri içinde de önemli bir yer kaplıyor. Tıpkı ülkemizde hazırlanan dolma ve sarmalar gibi kıyma ve pirinç ile hazırlanan iç malzemesi biber ve lahananın içine doldurulmaktadır.

8. Yoğurt

Yoğurdu süpermarketlerden bile temin edebilirsiniz. 

Yoğurt
Yoğurt

Basit olmasına karşın vücut için oldukça faydalı bir besin olan yoğurt, Sofya yemeklerinin yanındaki vazgeçilmez unsurlardan biridir. Tavsiyemiz yemek yerken mutlaka yanına yoğurt da istemeniz yönünde olacaktır.

9. Rakia

Bir çok restoran ve eğlence mekanında rakia bulabilirsiniz. 

Rakia
Rakia

Oldukça güçlü bir aromaya sahip olan rakia, ülkemizde çok fazla sevilen rakının birebir aynısıdır. Bulgar halkı alkollü bir içecek içmek istediği zaman öncelikli olarak bu içki tercih etmektedir.

10. Ayran

Ayran, her restoranın içecek menüsünde mutlaka bulunan bir içecektir.

Ayran
Ayran

Yoğurtla yapılan ve aramızda bu lezzeti bilmeyen birinin olmadığını düşündüğümüz ayran, özellikle yaz aylarının vazgeçilmez ferahlatıcı içeceklerinden biri. Bu içeceğin hazırlanması için su ve yoğurdun olması yeterli. Dilerseniz karışımın içine biraz da tuz ekleyebilirsiniz.

11. Hamburger

Skaptobara (adres ve bilgi)

Hamburger
Hamburger

Fast food kültürü Sofya’da son dönemlerde çok yaygın olmaya başladı. Özellikle de hamburger yeme oranı Sofya’nın sokaklarında muazzam bir artış gösterdi. Eğer fast food yemeyi düşünüyorsanız Sofya’nın bu konuda sizi memnun edeceğini söyleyebiliriz.

12. Luitenitsa

Marketlerden temin edebilirsiniz.

Luitenitsa
Luitenitsa

Havuç, patlıcan, domates gibi farklı sebzelerin karışımıyla elde edilen bu farklı türdeki salça, oldukça parlak ve çekici bir kırmızı renge sahiptir. Bu salçayı alın, bir dilim ekmeyin üzerine sürün ve afiyetle yiyin. Başka bir şey isteyeceğinizi sanmıyoruz 🙂 Eğer şanslıysanız yerli halktan bu salçanın en tazesini tatma fırsatına sahip olabilirsiniz.

13. Kebapche

Vkusnoto Kebapche Restaurant (adres ve bilgi)

Kebapche
Kebapche

Bulgaristan’da et yemek istiyor ancak ızgara kebap türleri ile pek aranız yoksa bu lezzetli köfteler tam da sizin ağzınıza layık. Kıyılmış etin yerel baharatlarla buluşmasının ardından hazırlanan bu muhteşem köfteler yanında güzel bir bira eşliğinde tam aradığınız öğle ya da akşam yemeği olabilir.

14. Bob Chorba

Mechkite Restaurant (adres ve bilgi)

Bob Chorba
Bob Chorba

Kuru fasulyeyi andıran bu fasulye çorbası çok basit ama oldukça etkili ve besleyici bir lezzettir. İçeriğinde fasulyenin dışında domates, soğan gibi basit ve her yerde bulunabilen malzemeler kullanılmaktadır. Özellikle dağlık bölgelerde bu çorba çok fazla yapılmaktadır.

15. Peynir

Muhteşem peynirleri denemek için bir şarküteri ya da markete girmeniz yeterli olacaktır. 

Peynir
Peynir

Hayvancılığın yaygın olduğu Sofya’da çok lezzetli peynirleri tadabilirsiniz. Özellikle şehirdeki kaşar peynirlere bayılacaksınız. Bulgaristan’da çok sevilen bir tür beyaz peynir olan siren ise ülke genelinde en fazla tüketilen peynir türlerinin başında gelmektedir.

16. Baklava

Antep Baklava (adres ve bilgi)

baklava
baklava

Tatlılardan bahsetmek gerekirse ülkemizin artık neredeyse milli tatlısı olarak kabul edilen baklava, Bulgaristan topraklarında da karşımıza çıkıyor. İncecik yufkalar arasına serpiştirilmiş ceviz veya fıstıkla hazırlanan bu şerbetli tatlı, Bulgaristan’daki Osmanlı kültürü yansımasının en önemli örneklerinden biri.

17. Palachinki

Crêpes de France (adres ve bilgi)

Palachinki
Palachinki

Günün her saati Sofya sokaklarındaki birçok dükkanda bu krepleri bulabilirsiniz. Sofya’da ne yenir? Ne içilir? sorusunun en pratik ve lezzetli tatlılarından biri olan palachinki genellikle yanında reçel ile servis edilmektedir.

“Sofya’da ne yenir? Ne içilir?” listemizde bize ayrılan sürenin sonuna geldik 🙂 Eğer listemize eklenmesi gerektiğini düşündüğünüz lezzetler varsa bunlar bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz. 

pinSofya’nın görülmeye değer yerleri hakkında hazırladığımız “Sofya gezilecek yerler” listemizi de incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin