Rize’de Yapılacak Şeyler | En Renkli 20 Aktivite

Yaz tatili için deniz, kum ve güneş üçlüsü her zaman akla gelen ilk tercihlerden biri olmuştur. Fakat seçenekler arasında gizli kalmış, daha keyifli alternatifler de var. Bunlardan biri de yemyeşil doğasıyla Rize’dir.

Yalnızca yaz aylarında değil; kış aylarında da ziyaret edebileceğiniz Rize’de yapılacak şeyler, aktiviteler ve etkinlikleri sizler için derledik ve bir liste haline getirdik. Doğasına ve güzelliğine hayran kalacağınız bu şehirde yapılması gereken birbirinden renkli birçok aktivite bulunuyor!

Kağıtları, kalemleri hazırladıysanız başlıyoruz! Listemizin ilk sırasında:

1. Doğa yürüyüşlerine katılın!

Rize Doğa Yürüyüşleri

Karadeniz’in en nadide incisi olan Rize, yemyeşil yaylaları ile meşhurdur. Birbirinden güzel en az 60 yaylaya ev sahipliği yapan Rize’de son dönemlerin en popüler aktivitelerinden biri trekking, yani doğa yürüyüşleridir. Kaçkarlar’ın eteklerinde, hırçın Rize doğasında yürüyüş yapmak için Türkiye’nin ve hatta dünyanın dört bir yanından yerli-yabancı birçok turist, Rize’ye akın ediyor. Doğa yürüyüşleri, çağıl çağıl akan şelalelerin, yeşilin her tonunu içinde barındıran vadilerin, balta girmemiş ormanların, buz gibi derelerin, irili ufaklı göllerin ve yemyeşil tepelerin arasından geçerek gerçekleştiriliyor.

Her köşesine hayran kalacağınız ve bunu daha önce neden yapmadım diyeceğiniz doğa yürüyüşleri, Rize’yi gezmenin ve doğası tanımanın en güzel yolu! Dolayısıyla, bize göre, Rize’de yapılacak aktivitelerin başında doğa yürüyüşleri geliyor! Rize’deki dağ yürüyüşü rotalarının bazıları şu şekildedir:

  • Gürcüdüzü – Çatak Yaylası (10 km)
  • Şorak Yaylası – Üçgöller-Balıklı Yaylası (6 km)
  • Golezana Yaylası – Eğrisu Gölü-Eğrisu Yaylası (8 km)
  • Avusor Yaylası – Ambar Gölü – Dadala Pansiyon (10 km)
  • Avusor Yaylası – Peryatak – Çamyatak – Huser Yaylası (9 km)
  • Palakçur Yaylası – Babür Geçidi – Satelef Yaylası – Körahmet Yaylası (17 km)
  • Kunt Yaylası – Ayder Yaylası (3 km)
  • Ayder Yaylası-Bebedes Şelalesi-Hazindak Yaylası (6 km)
  • Yukarı Çaymakçur Yaylası – Karadeniz Gölü – Naletleme Geçidi – Döbedüzü Olgunlar (11 km)
  • Hazindak Yaylası – Amlakit Yaylası (4 km)
  • Samistal Yaylası – Yukarı Kavron Yaylası (6,5 km)
  • Çat Yolu – Palovit Şelalesi (5 km)
  • Rize’de Günübirlik tur Rezervasyonu yapabilirsiniz.

2. Rafting ile heyecanın doruklarına çıkın!

fırtına deresi
Fırtına Deresi

Rize’ye gitmişken yapılmadan dönülmeyecek aktivitelerden bir diğeri: Rafting! Karadeniz’in hırçın suları ne kadar meşhursa Rize’nin Fırtına Deresi de bir o kadar meşhurdur. Dünyanın en güzel derelerinden biri olan Fırtına Deresi, Kaçkar Dağları’ndan süzülerek inen birçok derenin birleşimiyle oluşup, Ardeşen’den Karadeniz’e dökülen ve 53 kilometre uzunluğa sahip olan bir doğa harikasıdır. Doğu Karadeniz’in en büyük havzalarından birine sahip olan Fırtına Deresi, 23 kilometrelik bir parkura sahiptir. Aynı zamanda debisi yüksek olan Fırtına Deresi, bu özelliği bakımından ülkemizde, rafting için en uygun birkaç parkurdan biri oluyor.

Bir kürek sporu olan rafting, ”raft” adı verilen, 4-8 kişilik şişme botlar üzerinde, suyun debisini ve enerjisini kullanarak devrilmeden yol almayı amaçlayan hem eğlenceli hem de heyecan verici bir spordur. Fırtına deresi üzerinde zorluk derecesine göre parkurlar bulunuyor. Hangi zorluğu istiyorsanız ona göre bir parkurda rafting yapabiliyorsunuz. Parkurlar genel olarak Çamlıhemşin’in 1 kilometre güneyinden başlayıp, denize varmadan son buluyor. Fırtına Deresi rafting ücretleri 50 TL ile 100 TL arasında değişiyor.

3. Rize’nin meşhur lezzetlerinden tadın!

Muhlama

Rize’de ne yenir denildiğinde herkesin aklına gelen belli başlı cevaplar vardır. Peki, bunlar nelerdir? Rize seyahatinde mutlaka tatmanız gereken lezzetler nelerdir? Yaylaları, dağları, tepeleri aşınca tertemiz Karadeniz havası, doğal olarak sizleri acıktıracaktır. Yediğiniz anda midenizi bayram ettirecek Rize’nin yöresel lezzetlerinin başında tabi ki ”muhlama” geliyor. Mısır unu, Rize peyniri ve meşhur Rize tereyağı ile yapılan mıhlamayı (muhlama) yemek için çatalı, kaşığı bir kenara bırakıp, mis gibi köy ekmeğinden bir parça alarak, bir güzel bandırmanız gerekiyor. Tabi yanında sıcacık tavşankanı Rize çayından içmeyi unutmayın!

Mıhlama dışında, mutlaka yemeniz gereken yöresel lezzetler şunlardır: Etli kuru Fasulye, Hamsikoli, Hamsili pilav, Hamsili köfte, Hamsi tava, Karalahana haşlaması, Karalahana sarması, Çumur, Rize pidesi (Kaşarlı ve kuşbaşılı pideye bayılacaksınız!), Laz böreği, Mısır Ekmeği, Pazı tavalısı, Fasulye kavurması, Pepeçura, Enişte lokumu, Korkoto çorbası… Mısır ekmeğini organik ev yoğurduyla, karalahana haşlamasını mısır ekmeğiyle, kaşarlı pideyi bol tereyağıyla yemeden dönmeyin! Sade sütlaç değil; fırında sütlaç sipariş edin ve üzerine ezilmiş fındıkları ekleyerek afiyetle yiyin! Son olarak; meşhur Rize simidini, yanında iyi demlenmiş çay olmadan yemeyin!

4. Rize’nin meşhur yaylalarını görmeden dönmeyin!

Rize yaylaları

Türkiye’de, belki de en fazla yaylaya sahip olan şehir Rize’dir. Doğasıyla dillere destan olan, yeşilin ve mavinin şehri Rize’de, kâh bulutların üzerinde gezip, müthiş uçurumlar göreceğiniz kâh salınacaklarda sallanıp, uçsuz bucaksız Kaçkarlar’ın manzarasını seyredebileceğiniz birçok yayla bulunuyor.

Yeşilin her tonunu, endemik türde her çiçeği, vadileri, tepeleri, çam, ladin, kayın ve çınar ağaçlarıyla dolu ormanları bir arada görebileceğiniz yaylalarda, buz gibi derelerin, kaynağı Kaçkarlar’dan gelen mis gibi çeşmelerin, sis bulutlarının ve yağmurun tadını çıkarabilirsiniz. Rize’de görmeniz gereken yaylaların başında ”Çağrankaya, Ovit, Gito, Handüzü, Anzer, Verçenik, Samistal, Amlakit, Avusor, Pokut, Hazindak, Sal, Kavrun, Huser, Petran ve tabi ki Ayder Yaylası” geliyor.

5. Rize’nin çağıl çağıl akan şelalelerine hayran kalacaksınız!

Rize Şelaleri

Rize’de yapılacak şeylerden biri de Türkiye’nin en güzel şelalelerini görmek olmalıdır. Yemyeşil ormanların, çam ağaçlarının arasından süzülen ve gürül gürül akan bu şelalelerin güzelliği karşısında şaşırıp kalmamak elde değil! Kaynağını Kaçkarlar’dan alan bu şelalelerin kimisi oldukça yüksek bir debiye sahipken kimisi başı sonu belli olmayacak kadar uzun… Her biri ayrı güzelliğe sahip olan bu şelaleleri görünce Doğu Karadeniz’in doğasına bir kez daha hayran kalacaksınız.

Rize’de görmeniz gereken şelalelerin başında ”Ağaran Şelalesi, Palovit Şelalesi, Gelin Tülü Şelalesi, Cimil Şelalesi, Akyamaç Şelalesi, Çarkıruba Şelalesi, Eğrisu Şelalesi, Bulut Şelalesi, Yukarı Çağlayan Şelalesi, Rüzgarlı Şelalesi ve Solorez Şelalesi” geliyor.

6. Yemyeşil çay tarlalarını ve çay fabrikalarını gezin!

Rize çay tarlası

Dillere destan Rize çayının nasıl üretildiğini, tarlalarda nasıl toplandığını ve soframıza gelene kadar hangi işlemlerden geçtiğini öğrenmek ve yakından görmek istemez misiniz? Rize’de çayın işlenişini yakından görebilmek için ziyaret edebileceğiniz birçok çay bahçesi ve fabrikası bulunuyor. Yemyeşil çay bahçeleri arasında fotoğraf çektirmek bu manzarayı ölümsüzleştirmek için Türkiye’nin ve hatta dünyanın dört bir yanından yerli-yabancı birçok turist Rize’ye akın ediyor. Sizler de bu muhteşem manzarayı güzel bir fotoğrafla ölümsüzleştirebilir, çay fabrikalarını gezerek, çayın nasıl üretildiğini öğrenebilir ve tüm bunları yaparken sıcacık Rize çayından yudumlayabilirsiniz.

Tüm bunları yapabilmek için ziyaret etmeniz gereken yerlerin başında ÇAYKUR Cumhuriyet Fabrikası geliyor. Bu fabrikada çayın ekimi, toplanışı, fabrikada geçtiği aşamalar, makinalar, çayın paketlenip satışa uygun hale getirilişi gibi her bilgi sizlere detaylı olarak anlatılıyor. Bir diğer önemli durak ise Çayeli Haremtepe Çay Bahçesi! Muhteşem görüntüsüyle filmlerden ve reklamlardan aşina olduğumuz Haremtepe çay bahçesinde, bir yandan taptaze çay kokusunu içinize çekip manzaranın tadını çıkarabilir, bir yandan da çayın nasıl toplandığını öğrenebilirsiniz.

7. Mesire alanlarında mangal ve piknik keyfi yapmayı unutmayın!

Rize mesire alanları

Rize’de birbirinden güzel birçok mesire ve piknik alanı bulunuyor. Çam, ladin, kayın, kestane ve gürgen ağaçlarının arasında, yemyeşil vadilerin üzerinde, buz gibi suların kenarında bulunan mesire alanları, Rize’de hem gezmek hem de vakit geçirmek için en ideal etkinlik alanlarından biri. Dolayısıyla Rize’ye gitmişken mesire ve piknik alanlarını görmeden dönmemenizi öneriyoruz. Arapdüzü Mesire Alanı, Çamlık Dinlenme Yeri, Isırlık Tabiat Parkı ve Gürcüdüzü Mesire Alanı, piknik yapmak ve dinlenmek için en uygun yerlerin başında geliyor.

8. Bisiklet Turlarına Katılın!

rize bisiklet turu

Rize’yi gezmek için tercih edebileceğiniz en eğlenceli yöntemlerden biri de bisiklet turlarına katılmak! Yaz aylarında artan turizm potansiyeliyle, turist akınına uğrayan Rize’de, ziyaretçiler için düzenlenen etkinliklerin ve ulaşım kolaylıklarının sayısı da gün geçtikçe artıyor. Bu etkinliklerden biri olan bisiklet turları, son dönemde yöre halkı ve turistler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

Hem bisiklet kullanmayı seven hem de doğa sporlarına ilgi duyan herkes için oldukça cazip olan bisiklet turlarının belirli rotaları ve zorluk dereceleri bulunuyor. Dolayısıyla bisiklet turları içinde sizi yormayacak ve zorlamayacak uygun bir rota bulmanız mümkün! Rize’de yapılacak şeyler nedir diye soranlar için gayet tatmin edici olan bisiklet turlarının bazı güzergahları şu şekildedir:

  • Ardeşen – Hopa – Sarp
  • Rize merkez – Çayeli – Pazar – Ardeşen – Fındıklı
  • İyidere – Rize merkez – Pazar- Ardeşen – Çamlıhemşin
  • Ayder Yaylası – Çamlıhemşin – Ardeşen
  • İkizdere – Çamlıhemşin – Zil Kale – Ayder Yaylası
  • Fırtına Deresi – Fırtına Vadisi – Elevit Vadisi – Elevit Yaylası – Kaçkar Dağları
  • Şenyuva Yaylası – Elevit Yaylası
  • Pokut Yaylası – Sal Yaylası – Dipsiz Göl

9. Atlı doğa yürüyüşlerine mutlaka katılmalısınız!

Atlı doğa yürüyüşleri

Rize’de son yılların gözde aktivitelerinden biri olan atlı doğa yürüyüşleri, özellikle turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Yaylalar arasında yapılan atlı turlar, doğanın içinde bambaşka deneyimler yaşanmasını sağlıyor. Makul bir ücret karşılığında katılabileceğiniz bu turlar, birçok yayla, vadi, orman, dere ve göller arasında yapılıyor. Rize’de atlı doğa yürüyüşlerinin yapıldığı yerler şu şekildedir: Kaçkar Dağları, Ayder Yaylası, Fırtına Deresi, Pokut Yaylası ve Sal Yaylası gibi Rize’nin birbirinden güzel yaylaları…

10. Kuş ve yaban hayatı gözlemciliği ile Rize’nin zengin faunasını keşfedin!

Kuş gözlemciliği

Rize’nin dört bir yanına sıralanmış olan Kaçkar Dağları, kuş ve kelebek türleri bakımından oldukça zengindir. Özellikle ”Dağ Horozu” gibi özel türleri doğal yaşam alanlarında gözlemlemek için ülkenin ve dünyanın dört bir yanından gelen kuş gözlemcilerinin akın ettiği Rize’de bu gibi faaliyetler son dönemlerde yöre halkı tarafından da ilgi görüyor. Dağ Horozu, diğer adıyla Huş Tavuğu, ülkemizde yalnızca Kaçkar Dağları’nda görülen ender bir türdür. 2000 metre yükseklikte, dağlarda yaşayan bu yabani kuş türünü korumak ve dünyaya tanıtmak için 2005 yılından beri İkizdere’de festival düzenleniyor.

Temmuz ve ağustos aylarında, doğu yönünden Rize’ye Kaçkar Dağları’na gelen birçok yırtıcı kuş türü, mart ayında yine aynı güzergâhı kullanarak Kafkas Dağları’na göç ediyor. Bu nedenle önemli bir gözlem noktası olan Rize’ye gitmişken bu fırsatı kaçırmamanızı öneriyoruz. Rize’de kuş ve yaban hayatı gözlemciliği genellikle İkizdere ilçesinde, Çamlık’ konumunda gerçekleştiriliyor.

11. Birbirinden renkli festivallerle horonun ve eğlencenin tadını çıkarın!

Rize Festivalleri

 

Rize’de yaz mevsiminin kapıyı çalmasıyla ve güneşin yüzünü göstermesiyle, yaylalarda da hareketlilik artmaya başlıyor. Her yıl haziran ve eylül ayları arasında Rize yaylalarında birçok festival ve şenlik düzenleniyor. Çeşitli temaların etrafında şekillenen bu festivaller, ülkemizdeki tüm Rizeliler içi önemli bir buluşma noktası oluyor. Tabi yalnızca Rizelilerin değil, dünyadan ve ülkemizden birçok turistin de katıldığı festivaller, bayram havasında geçiyor. Sizlerde Rize’de yapılacak şeyler listenize eğlenceli yayla festivallerini mutlaka eklemelisiniz. Kesinlikle kaçırmamanız gereken Rize festivallerinden bazıları aşağıda sırlanmıştır:

  • Rize Yaz Spor Şenlikleri, Ayder Kültür Sanat ve Doğa Festivali, Uluslararası Dağcılık Şenliği, Formulaz Şenliği, Fırtına Rafting Şenliği, Ovit Yayla Şenlikleri, Dağ Horozu Şenlikleri, İkizdere Anzer Balı ve Yayla Şenlikleri, Büyük Handüzü Yayla Şenlikleri, Petran Kayak Şenliği, Çay ve Turizm Şenlikleri vb.

12. Yaylalarda, ormanlarda, dere ve göl kenarlarında kamp yapın!

Rize Kamp Alanları

Rize, yemyeşil doğası, yaylaları ve ormanlarıyla muazzam bir tabiata sahip olduğu için kampçıların uğrak noktalarından biri oluyor. Doğaseverler, sporcular, gezginler ve turistler tarafından her yıl özellikle yaz aylarında ziyaret edilen Rize, kamp yapmak için uygun olan birçok yeri içerisinde barındırıyor. Kampçılar, çadırlarını kurmak için genellikle göl kenarlarını, dağ zirvelerini, vadileri ve yayları tercih ediyor.

Birbirine yakın olan yayları gezmek açısından da oldukça mantıklı bir yöntem olan kamp sayesinde, her yaylada veya her vadide çadır, kurup konaklamanız mümkün oluyor. Böylece birçok yeri gezip, görerek doğa ile baş başa kalınabiliyor. Rize’de Ücretli & Ücretsiz Kamp alanlarına göz atabilirsiniz.

13. Jeep ile safari turunu kaçırmayın!

jeep safari turu

Rize’yi gezmenin en güzel yöntemlerinden biri de Jeep ile safari yapmaktır. Jeepler sayesinde, normal araçların giremeyeceği engebeli arazilere girebilir, balta girmemiş dağ ve orman yollarından geçerek yemyeşil doğanın ve tertemiz havanın tadını çıkarabilirsiniz. Dilerseniz en yüksek tepeye çıkabilir veya dere kenarında buz gibi suların yanından geçebilirsiniz. Rehber eşliğinde gerçekleştirilen jeep safarisi ile Trabzon’dan Bayburt’a, Bayburt’tan İkizdere Çağrankaya Yaylası’na, İkizdere’den Rize merkeze, Merkezden Çamlıhemşin’e, Ayder ve Kavron yaylalarına ulaşabilirsiniz. Dağ tepe demeden gezip, Rize’yi ve çevresini gezip görebileceğiniz, jeep safarisi parkurları aşağıda verilmiştir:

  • İkizdere – Çağrankaya – Çataldere – Kaptanpaşa – Çayeli
  • Pazar – Hemşin – Kito Yaylası – Zil Kale – Çat – Elevit Yaylası
  • Çamlıhemşin – Zil Kale – Çat – Elevit Yaylası
  • İkizdere – Anzer – Uzungöl
  • İkizdere – Anzer – İspir –Yusufeli (Artvin)

14. Rize’de jeep safarisi olur da fotoğraf safarisi olmaz mı?

Rize Fotoğraf Safarisi

Rize’nin doğal görüntüsünün ve manzarasının güzelliğinden nasibini alan herkes gördüğü manzarayı ölümsüzleştirmek ve çeşitli mecralarda paylaşabilmek için hemen fotoğraf makinalarına veya cep telefonlarına sarılıyor. Rize’de fotoğraf çekmeyi sevenler için fotoğraf safarisi gibi bir etkinlikle kolaylık sağlanıyor. Bu safari sayesinde Rize’nin en güzel yerlerine gidilip, en güzel fotoğraf karesi yakalanabiliyor. Tabi böylelikle Rize’nin birçok bölgesi gezilmiş oluyor. Eğer sizler de hem fotoğraf çekeyim hem de birçok yaylayı, tepeyi, vadiyi, dereyi ve gölü görüp, gezeyim diyorsanız fotoğraf safarisi tam sizlere göre!

15. Bir sonraki aktivite ”Yamaç Paraşütü”

Rize Yamaç Paraşütü

Rize seyahatinizde, yukarıda da görüldüğü üzere yapılması gereken birçok aktivite bulunuyor. Rize’de yapılacak şeyler denildiğinde, verilen en güzel cevaplardan biri de yamaç paraşütü oluyor. İkizdere ve Çamlıhemşin’in belirli bölgelerinde yapılabilen yamaç paraşütü, cüzi bir fiyatla gerçekleştiriliyor. Yamaç paraşütü, uçsuz bucaksız Karadeniz’i, Kaçkarlar’ı ve yemyeşil arazileri ve tüm bunların oluşturduğu müthiş manzarayı en yüksek noktadan görebilmek için en harika yöntemlerden biri! Yamaç paraşütü için tercih edilen ilk yerler İkizdere – Anzer Yaylası ve Çamlıhemşin – Pokut – Hazindağ yaylaları hattı oluyor.

16. Heliski! Helikopterle kayak

Rize Heliski

Türkiye’de, 2004 yılında ilk kez Kaçkar Dağları’nda gerçekleştirilmeye başlanan heliski, dünyanın en heyecan verici sporlarından biridir. Heliski, Ayder Yaylası’ndan, eğitimli pilotların kontrolündeki helikopterle Kaçkar Dağları’nın sarp tepelerine çıkarılan kayakçıların zirvelerden dağların eteklerine doğru serbest stilde inmeleriyle gerçekleştiriliyor. Tabi bu aktiviteyi gerçekleştirebilmek için kayakla profesyonel olarak ilgileniyor olma gerekiyor. Heliski, her yıl ocak ve nisan ayları arasında Ayder Yaylası’nda gerçekleştiriliyor.

17. Olta Balıkçılığı!

Rize Olta Balıkçılığı

Rize’de olta balıkçılığı son dönemlerde popüler olmaya başlamış bir aktivite olarak karşımıza çıkıyor. Eğer balıkçılığa merakınız varsa bu etkinliği sizlere öneriyoruz. Zira oldukça keyifli olan bu etkinlik sayesinde hem mis gibi doğanın tadını çıkarabilir, hem de nefis balıklar yiyebilirsiniz. Rize’de olta balıkçılığı yapabileceğiniz yerlerin bazıları şunlardır:

  • Çamlıhemşin – Fırtına Deresi – Fırtına Çayı
  • Çayeli – Sabuncular Deresi – Büyük Çay – Senoz Deresi – Büyük Dere
  • Güneysu – Güneysu Deresi – Potomya Çayı
  • İyidere Deresi – İyidere Çayı
  • Kalkandere – Kalkandere Deresi
  • Pazar – Hemşin Deresi – Büyük Dere – Kantarlı Deresi
  • Çayeli – Çataklıhoca Deresi – Aşıklar Deresi
  • Ardeşen – Gare Deresi

18. Rize’nin şehir manzarasına buralardan bakın!  

Rize Manzarası

Rize’de tüm şehrin manzarasını görebileceğiniz belli başlı noktalar bulunuyor. Bu noktalarda, meşhur Rize çayından yudumlayıp, yanına da Rize’nin lezzetli simidinden tadarak, şehrin ve Karadeniz’in muhteşem manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Peki, bu yerler nerede?  Rize’de bu aktivite için tercih edebileceğiniz birçok alternatif mevcut. Bu alternatiflerden en popüler olanları ise Ziraat Botanik Çay Bahçesi, Dağmaran ve Rize Kalesi mevkidir. Ziraat Çay Bahçesi’nde, Dağmaran’da ve Rize Kalesi’nde şehre hakim bir manzarada oturup, tavşankanı çayınızı yudumlayabilir, seyir keyfinin tadını çıkarabilirsiniz.

  • Ziraat Botanik Çay Bahçesi: Merkez, Atmeydanı, Narenciye Sk. No:16, 53020 Rize Merkez/Rize
  • Dağmaran: Balsu Cad. Dağbaşı Mevkii Tepeüstü No:103, 53000 Merkez/Rize
  • Rize Kalesi: Kale, 53100 Merkez/Rize

19. Yaylalarda horon vurun! 

rize yaylaları

Fotoğraflarda veya videolarda gördüğünüzü canlı olarak deneyimlemek bambaşka oluyor. Mevsim yaz olsa da yayla havası hiç öyle değil. Kalın giyinmekte fayda var. Çünkü her an yağmur bastırabilir. Otel ve pansiyonlara gelmeden önce sol tarafınızda bir alan göreceksiniz. Bu boş alanda horon vuruluyor (horon tepilmez, vurulur) ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor. “Benim horon vurmam, uzaktan izlerim” diyenlerdenseniz zinciri kırmanın zamanı geldi. Yaylanın havasından mıdır bilinmez ama horona yabancı olanlar bile eğlenceye katılıyor.

20. Erken kalkın ve Ayder’e doğru yol alın!

Ayder Yaylası

Ayder’in genel ortamından sonra biraz da gezebileceğiniz yerlerden bahsedelim. Ev ve otel tercihli kaplıca hizmeti 2005’ten bu yana sağlık turizmine katkı sağlıyor. Şifalı kaplıca suyu vücudunuzun ihtiyacı olan mineralleri verecektir. Kaçkar Dağları Milli Parkı 51.500 hektarlık bir alanda bulunuyor. Fırtına Vadisi’ni net bir şekilde gören Zil Kalesi görenleri hayrete düşürmekte. Zamanında çevreyi kontrol etmek için yapılan kale 1840’lı yıllara kadar aktif bir şekilde kullanılmış.

Tepeye inşa edilen kale hakkında aslında pek bir bilgi yok. Sırları olan kaleyi görmeniz, hakkında hikaye yazmak için ilham verebilir. Ayder’in girişindeki horon vurulan yerden bahsemiştik. Amlakit Yaylası horonun çıkış noktası. Yerel bir şenlik olan Vartovar her yıl burada kutlanır. Günümüz koşullarında ulaşımı rahatlatmak için çalışmalar yapılmış ancak ekolojik dengeyi tahrip etmemek için fazla ileri gidilmemiş. Bu tür yerleri ziyaret ettiğinizde bölge halkının doğayı ne kadar çok koruduğunu anlarsınız.

Rize’de Yapılacak Şeyler başlıklı yazımız burada sona eriyor. Fikir ve görüşlerinizi aşağıda bulunan yorum kutucuğuna yazarak bizlere ulaştırabilir, bir eksiğimiz varsa düzeltmemizi sağlayabilirsiniz. Renkli aktivitelerle dolu bir tatil dileriz!

Yorum yapın

Bizi Takip Edin