Saarbrücken’de Ne Yenir? | Saarland’dan Gelen 8 Lezzet

Saarbrücken halkının hem Alman hem de Fransız etkileriyle şekillenmiş bir mutfak kültürü bulunuyor. Burada birçok tuhaf yiyecek fasulye, patates, domuz eti gibi önemli ve çok bilinen bileşenlerle bir araya gelerek çeşitli yemekleri oluşturmaktadır.

Saarbrücken’de Ne Yenir? Ne İçilir?

Şirin ama çok büyük olmayan bir şehir Saarbrücken. Sakinliği nedeniyle kimi zaman insanı bunaltan bu şehir 1974 yılına kadar Fransız nüfus bölgesi olarak kaldığından “Saarbrücken’de ne yenir? Ne içilir?” sorusuna verilecek cevaplar genellikle Fransızlardan ve Alman yemek kültüründen etkilenmiş karma yemeklerden oluşmaktadır.

Bölge halkı yemek yemeye olan düşkünlükleri ile dikkat çektiğinden bu şehirde pek aç kalacağınızı sanmıyoruz. Özellikle insanların ete olan merakını görünce ve etle aranız iyiyse burada sizi çok güzel şeyler beklediğini düşünebilirsiniz. Hele yerli halkın 3 ayaklı bir mangal olan schwenker ile yaptığı barbekülerde hem kaynaşabilir hem de çok leziz etler yeme imkanına sahip olabilirsiniz.

İşte Saarbrücken’deyken denemeniz gereken 8 yiyecek;

1. Dibbelabbes

La Bastille (adres ve bilgi)

Dibbelabbes
Dibbelabbes

Saarbrücken’in geleneksel yemekleri ile bilinen restoranlarına bir bakış attığımızda çok sayıda patates yemeğinin göze çarptığını görebiliriz. Bu yemeklerden dibbelabbes bölge halkının favorilerinden biridir. Çiğ olarak rendelenmiş patatesler çiğ soğan, kurutulmuş et, yumurta, pırasa ve sarımsakla karıştırılarak birkaç saatlik bir fırında pişirme süresinin sonunda servise hazır hale gelmektedir. Yemeğin yanında ise geleneksel sunum şekli olarak elma püresi eklenmektedir.

2. Potato Dumplings

Stiefel Brau (adres ve bilgi)

Gefillde
Gefillde

Şehrin spesiyallerinden patates köfte sipariş etmek isterseniz pek çok farklı köfte bulabilirsiniz. Bunlardan en çok tercih edileni ise gefillde ismi verilen köfte. Eğer bu lezzeti sipariş ederseniz karşınıza içi kıyma ile doldurulmuş patatesler gelmektedir. Üzerinde ise çeşitli otlarla yapılan süslemeler yemeğin daha çekici görünmesini sağlamaktadır. Yemeği yerken zevkinize göre üzerine ekleyeceğiniz baharatlarla yemekten alacağınız zevki katlamanız da mümkün. Gefillde dışında şehirde en sevilen patates köfte türleri arasında geheirade ve hooriche de bulunmaktadır. Hepsini deneyin ve hangisinin daha iyi olduğuna siz karar verin.

Not: Almanya’da ve Saarbrücken’de patatesköftesi dışında patatesle yapılan daha çok farklı yemek bulabileceğinizi bilmenizi isteriz. Yani burası tam bir patates cenneti 🙂

3. Bettsäächer Salat

Bu salatayı şehirdeki hemen her restoranın yemek menüsünde bulabilirsiniz.

Bettsäächer Salat
Bettsäächer Salat

Karahindiba yapraklarıyla hazırlanan bu salata, bu bitkinin yoğun olduğu ilkbahar aylarında şehirdeki her restoranda her yemeğin yanında mutlaka bulacağınız şeylerden biridir. Salatanın içinde karahindiba yaprakları dışında tam haşlanmış yumurta parçaları, kızartılmış domuz pastırması parçaları, arpacık soğanı ile yağ, sirke ve hardal gibi çeşitli soslar eklenmektedir.

4. Lyoner

Diskonto Schenke (adres ve bilgi)

Lyoner pfanne
Lyoner pfanne

Güney Bavyera Bölgesi’nde haşlanmış beyaz sosisler oldukça meşhurdur ve kahvaltıların vazgeçilmez unsurları arasında bulunmaktadır. Lyoner ismi verilen beyaz sosisler ise “Saarbrücken’de ne yenir? Ne içilir?” sorusuna pratik yiyecek bir şeyler arayanların öncelikle bulacağı cevaplar arasında bulunuyor. Sosisler haşlanarak ya da ızgarada pişirilerek yanında ekmek ile servis edilebilir. Bu sosislerle hazırlanan Lyoner pfanne ise patates, soğan ve yumurta ile kızartılarak hazırlanan ve sevilen bir yemek türüdür.

5. Quetschekuche

Çoğu restoranda tatlı menülerinde ve pastanalerde bu erikli tartı deneyebilirsiniz.

Quetschekuche
Quetschekuche

Listemizde tatlı atıştırmalıkların eksik olduğunu siz de farketmişsinizdir. Öyleyse quetschekuche ile listemize devam edelim ve Saarbrücken yemekleri içinde ne gibi tatlıların olduğu konusunda sizlere fikir verelim. Saarbrücken’de deneyebileceğiniz en favori ve sevilen tatlıların başında erikli tart gelmektedir. Bu tartın hazırlanması için mayalanmış hamur bir tavada pişirilir ve üzeri ince dilinmiş erik dilimleri ile kaplandıktan sonra şeker ve tarçın serpilir. Ve bu lezzeti restoranlarda çoğunlukla yeşil fasulye çorbası ile geldiğini de belirtelim.

Erikli turta kadar şehirde erdbeerkuchen ismi verilen çilekli turtalar da tatlı olarak değerlendirebileceğiniz alternatifler arasında bulunuyor. Bir pastaneye girerseniz şehirde yapılan turtaların sadece çilekli veya erikli olmadığını da göreceksiniz.

6. Bibbelsches Bohnesupp

Zum Stiefel (adres ve bilgi)

Bibbelsches Bohnesupp
Bibbelsches Bohnesupp

Listemizin bir önceki maddesinde size yeşil fasulye çorbasından bahsettik ya, işte bu telaffuzu oldukça zor olan çorba aslında yeşil fasulye çorbasının ta kendisi. Yemeğin tarifinde yeşil fasulyenin yanında patates, havuç, pırasa, arpacık soğanı ve pastırma yer alıyor. Bütün malzemeler su dolu tencereye alınarak yarım saat veya daha fazla sürede pişirilir ve çorbanız servise hazır. Yanında ise muhtemelen bir dilim erikli tart gelecektir.

7. Schwenker

Bauernstube Saarbrücken (adres ve bilgi)

Schwenker
Schwenker

Yazımızın giriş kısmında da bahsettiğimiz schwenker aslında bir tür mangal. Yerli halk ayaklar üzerinde havada kalan ızgaraya sosislerini, etlerini, sebzelerini atarak, kömür üzerinde usul usul pişmesini sağlamakta ve kendilerini bir kaç dakika sonraki muhteşem ziyafete hazırlamaktadır. Pişen etlerin yanında ise çoğunlukla buz gibi biralar içilmektedir.

8. Alman Birası

Özellikle Karlsberg markası şehirde çok sevilmektedir.

German Beer

Almanların biraya olan düşkünlüğü malum. Bu küçük şehirde de yemeklerin yanında en fazla tercih edilen şeyler arasında bira geliyor. Alman biraları, kanunlarla koruma altına alınan saflıkları sayesinde çok daha güzel ve sağlıklı bir içim sunmaktadır.

Saarbrücken’de en popüler yiyecekler ve içecekler hakkında hazırladığımız “Saarbrücken’de ne yenir? Ne içilir?” listemiz, sizlerden yeni öneriler gelene kadar şimdilik burada son buluyor. 

pinEğer Saarbrücken’de geçirecek vaktiniz olursa Saarbrücken gezilecek yerler listemizdeki yerleri gözden geçirmenizde fayda var. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin