Batum Gezilecek Yerler | En Popüler 41 Yer!

Batum Nerede & Hangi Ülkede? Karadeniz’in doğusunda sınır komşumuz olan şehir Batum, Gürcistan’ın güneybatısında yer alır.

Batum hakkında; Bir liman şehri olan Batum, Gürcistan’ın ikinci büyük şehri olmakla birlikte Kafkas Dağları’nın eteklerindeki subtropikal bir bölgede yer alıyor. Yıl boyunca sahip olduğu ılıman ikliminde etkisiyle turistik bir sahil beldesi haline gelen kent, kış aylarında karlarla kaplı bir şehir haline de gelebilir. 2010 yılından sonra şehirde inşa edilen modern binaların birçoğu eski kenti oluşturan 19. yüzyıl yapılarının restorasyonu ile ortaya çıkmış. Gemi inşaatı, gıda işleme, hafif üretim ve kumar ile adını duyuran kente, özellikle Karadeniz illerimizden günü birlik ziyaretlerin olduğunu sıkça duyarız.

Batum Kaç Günde Gezilir? Batum’un gezilecek yerlerinin tamamını görmek için 3 gün ayırmanızı tavsiye ederiz.

Batum Para Birimi; Batum para birimi ‘’Lari’’dir. 28.08.2023 tarihi itibariyle 1 Lari 10₺’dir.

Batum Pahalı mı? Şehirde konaklama dışındaki aktiviteler diğer Avrupa kentlerine ve hatta ülkemize göre bir hayli ucuz. Yeme içme, gezi gibi aktiviteleri çok uygun fiyatlara gerçekleştirirken otel konaklaması ya da ev kiralamanın bir miktar pahalı olduğunu belirtelim.

Batum Güvenli mi? Batum oldukça güvenli bir şehir olmasına rağmen geç saatlerde eğlence çıkışı ara sokaklarda yalnız yürümenizi tavsiye etmiyoruz. Diğer yandan her şehirde hırsızlığa karşı çantanızı korumanızı tavsiye ederiz.

Ziyaret için En İyi Zaman; Haziran – Eylül ayları arasındaki ziyaret gerek hava koşulları gerekse turistik dönem olması sebebiyle tavsiye ediliyor. Şehirde yaz aylarındaki sıcaklıklar 25 derece civarında seyrediyor.

Ulaşım; İstanbul’dan Batum’a yaklaşık 2.30 saat sürecek bir uçak yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Diğer yandan Trabzon – Batum arası 1 saat 45 dakika sürüyor. Dilerseniz kapı vizesi alarak şehri ziyaret edebiliyorsunuz. Rize, Artvin, Trabzon gibi Karadeniz illerimizden şehre otobüs ve dolmuş seferlerinin yanı sıra 2-3 günlük turlar da düzenleniyor.

Tasarruf Kartları; Şehri indirimli bir şekilde gezmek için GoBatumi isimli tasarruflu kartı çıkarttırabilirsiniz. Bu kart sayesinde konaklamadan tutunda turistik gezilerde, kafe ve restoranlarda birçok indirim kazanabiliyorsunuz. Ayrıca kartı satın alanlar için 10 otobüs bileti ve Beeline Sim Kart hazırlanıyor. Kart fiyatı ise yalnızca 10 GEL.

Batum-İstanbul Saat Farkı; İstanbul saati, Batum saatinden 1 saat geridedir.

Batum’da ne yenir, ne içilir? Karadeniz’e kıyısı olan sınır komşumuz Batum’da yemek konusunda yabancılık çekmeyeceğinizden emin olabilirsiniz. Karadeniz mutfağımızın farklı yorumlarını bazen de aynı lezzetleri gördüğümüz Batum’da mutlaka yemeniz gereken lezzetler arasında sulguni ismini verdikleri yöresel peynir, leziz şaraplar, gürcü gazozu, khinkali (hıngal) ismini verdikleri mantı çeşidi, bizdeki Karadeniz pidesinin farklı bir yorumu olan Haçapuri geliyor. Dilerseniz Batum’un yöresel yemeklerini derlediğimiz listemizden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Restoran Bahşiş Oranları; Batum restoranlarında bahşiş zorunluluğu yok. Dilerseniz iyi hizmet aldığınız restoranlarda hesabın %10’unu bahşiş olarak bırakabilirsiniz.

* Gezilecek Yerler Videosu

*Popüler Görülecek Yerler

-Sembolik Yapılar

1. Ali & Nino Heykeli

ali & nino heykeli

Burası neresi? 2010 yılında Batum’da inşa edilen Ali & Nino heykeli, 1937 yılında ilk kez Viyana’da yayımlanan Kurban Said’e ait aşk romanından esinlenerek oluşturulmuş. Romanda dinleri, kültürleri farklı savaş halindeki iki ülkenin iki vatandaşı arasında geçen dramatik aşk öyküsü betimlenmiş. Tiflisli heykeltıraş Tamara Kvesitadze tarafından tasarlanan heykel, motorlu bir mekanizma ile çalışıyor. Kadın ve erkek figürü mekanizma tarafından yavaş yavaş birbirine yaklaştıktan sonra bir bütün haline geliyor ve ardından tekrar ayrılıyor. İki aşığın öyküsü de zaten böyle.

”Ali Han Şirvanşir ve Nino Kipiani okul yıllarında aşık olurlar. Biri Doğu diğeri ise Batı duyarlılığına sahiptir. Okul bittikten sonra Ali, Nino’ya evlenme teklif eder ancak aileleri ile ilgi birtakım sorunlar yaşarlar. Nihayetinde evlenirler ancak evlendikten sonrada bir takım sıkıntılar Ali ve Nino’nun peşindedir. Huzura erdikten sonra ülkelerinde savaş çıkar ve Ali ülkesini savunmak için savaşa gider. Ne yazık ki Ali katıldığı savaşta ölür. Geriye onlardan kalan bir roman ve 8 metrelik erkek ve kadın figürüdür.” Batum deniz kıyısında yer alan ‘’Aşk Heykeli’’ her yıl yüzlerce turistin ilgisini çekiyor.

  • Adres: Batumi, Georgia.
  • Ziyaret Saatleri: 24 saat açık.
  • Yol tarifi al >

2. Alfabe Kulesi

alfabe kulesi

Burası neresi? Batum’un simgesi haline gelmiş Alfabe Kulesi, Gürcü alfabesinin ve Gürcü halkının benzersizliğini ifade etmek amacıyla inşa edilmiş. Miracle Parkı’nda ulaşabileceğiniz kule, şehrin en uzun yapılarından biri. 130 metre yüksekliğindeki yapının DNA tasarımı çift sarmal modelinde birleştirilmiş. Sarmalların her biri ise 4 metre boyunda ve tamamen alüminyumdan yapılmış. Sarmallardan ikisinde Gürcü alfabesinin 33 harfine yer verilmiş.

  • Adres: Batumi, Georgia.
  • Ziyaret Saatleri: 24 saat açık.
  • Yol tarifi al >

3. Astronomik Saat

astronomik saat

Burası neresi? Avrupa Meydanı’nda yer alan kentin eski çehresini süsleyen bir gezi noktası olan Astronomik Saat, dikkat çekici gezi noktalarından biri. 2010 yılında Batum Belediye’sinin isteği ile Almanya’da inşa ettirilen yapı 1.700 GEL’e mal oldu. Saatin özellikleri neredeyse Prag’ın Astronomik Saati ile birebir aynı.

Neden gitmeliyim? Saatin hemen önünde kullanım amacı ve kurallarını açıklayan bir yazı bulunuyor. Gürcistan Ulusal Bankası’nın yeniden inşa edilmiş kulesinde yer alan saat yalnızca gerçek zamanı değil, güneşin, ayın, burç takımyıldızının ve gezegenlerin de konumlarını gösteriyor.

  • Adres: 25 Memed Abashidze Ave, Batum, Gürcistan.
  • Ziyaret Saatleri: 24 saat açık.
  • Yol tarifi al >

4. Ters Ev

ters ev

Burası neresi? Batum’da Laz nüfusu da oldukça fazla. Bilindiği üzere Lazca ve Gürcü dili de aynı dil ailesinden. Ters Ev de bir Laz tarafından yapılmış. Bu sebeple de şehre gelen Türk turistler tarafından muhakkak ziyaret ediliyor. Ev tamamen ters şekilde inşa edilmiş. İçeri girdiğinizde de terslikler devam ediyor. Aynı zamanda uygun fiyatlı ve bol çeşitli bir restorana çevrilmiş. Restoranda hemen her Laz yemeğini bulabiliyorsunuz.

Neden gitmeliyim? İzmir’in boyozu ve Türk simidi gibi birçok lezzette burada servis ediliyor. Bize göre favori yemekleri ise haçapuri. Mutlaka deneyin deriz. İçerisinde restoran dışında görülecek pek bir şey yok. Yemek yemeyi düşünmezseniz önünde birkaç fotoğraf çektirebilirsiniz.

5. Argo Teleferiği

argo teleferigi

Burası neresi? 2012 yılına inşa edilen Argo Teleferiği, 2013 yılından bu yana yolcularını taşımaktadır. Maksimum 250 metre yüksekliğe çıkabilen teleferik ile ziyaretçiler yaklaşık 2,5 kilometre süren manzara dolu bir yolculuk gerçekleştirmektedir. Bu da teleferiğin kısa bir zaman içinde Batum’daki en önemli turistik etkinliklerden biri haline gelmesini sağlamıştır. Her harekette her birinde 8 yolcu bulunan 20 kabin yolculara hizmet vermektedir.

Yolculuğun sonunda şehrin panoramik manzarasını seyredebileceğiniz keyifli bir izleme platformu bulunmaktadır. Ayrıca bir şeyler alıp muhteşem manzaranın tadını çıkarmak isterseniz, seyir terasının yanında küçük bir kilise ve üst istasyonda bir kafe de bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Teleferikle keyifli bir yolculuk yapmak ve sonunda da Batum’un muazzam manzarasının tadını çıkarmak için Argo Teleferiği deneyimlemeniz gereken Batum’un turistik etkinlikleri arasında bulunmaktadır ve Anuria Dağı’nın güzelliklerini keşfetmenize olanak sunmaktadır.

  • Adres: Gogebashvili St, Batumi, Gürcistan
  • Telefon: +995 591 87 00 08
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-00.00
  • Yol tarifi al >

6. Orta Cami (Orta Jame)

Orta Cami Batum

Burası neresi? Batum’un yaklaşık %30-40’ı Müslüman olmasına karşın, şehirde ezan sesinin duyulduğu yer oldukça azdır ve bu yerlerden biri de Orta Cami’dir. Batum Merkez Camii olarak da bilinen Orta Jame, Batum’un şu anda aktif olarak kullanılan tek camisidir. Cami ilk olarak 1866 senesinde inşa edilmiş ve yerel ustaların yaptığı süslemelerle süslenmiştir. 1935 yılında el konularak askeri bir depo olarak kullanılmış olan bina, 1946 yılından itibaren tekrar orijinal işlevine dönmüştür.

Caminin adı, geçmişte bulunan üç adet caminin ortasında bulunmasından gelmektedir. Caminin beyaz minaresi eski kentin üzerinde yükselmektedir ve limanın yakınlarındaki Arnavut kaldırımlı sokakların herhangi birinden görmek mümkün olmaktadır. Caminin avlusundaki cami ve şadırvan ise oldukça ilgi çekicidir.

Neden gitmeliyim? Namaz vakitleri ibadet edenler için ayrılan camiyi, ziyaretçiler namaz satleri dışında ziyaret edebilmektedir. Ahşap oymalar ve parlak renkli alçı işlerinin yer aldığı bu etkileyici iç mekanı görmek için camide mutlaka mola vermenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Kutaisi St, Batumi, Gürcistan
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

7. Cacha Saat Kulesi

Cacha Saat Kulesi

Burası neresi? 25 metrelik bu saat kulesi, Batum’un önemli simgelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Chacha, Gürcistan’ın ulusal içeceği olup, şarap yapımının ardından kalan üzüm kalıntısının damıtılmasıyla elde edilen güçlü bir alkollü içecektir. Kulenin tabanındaki 4 çeşmeden her hafta belirli saatlerde chacha dağıtılması düşünülmekteydi ancak ne yazık ki bu gerçekleşmemiştir.

Kule, 20. yüzyılın başlatında Batum’da bulunan bir binanın birebir kopyası olarak inşa edilmiştir. Bu ilk kule 200 yıldan daha fazla bir zaman önce deniz kıyısında inşa edilmiştir. Kulenin yeniden inşası Gürcistan hükümeti tarafından 2012 yılında yeniden inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Gürcistan’ın sahil şeridinin manzarasını seyretmek için Chacha Kulesi’nin tepesindeki gözlem platformuna çıkabilirsiniz.

8. Batum Deniz Feneri

batum deniz feneri

Burası neresi? Miracle Park’ın yüksek gökdelenleri ve çevresinde bulunan anıtlar arasında, büyüleyici ancak çok da yüksek olmayan tarihi Batum Deniz Feneri’ni fark etmek biraz zor olabilir. Deniz fenerinin orijinali burada 1863 yılında inşa edilmiş ancak kopyası aynı yerde 1882 senesinde inşa edilmiştir.

İlk deniz feneri üzerine diyoptrik lambanın monte edildiği dökme demir bir sütundu. Yeni fener ise sekizgen bir taş deniz feneri olarak inşa edilmiş ve üzerine aydınlatma armatürünün yerleştirildiği küçük silindirik bir kule olarak Fransızlar tarafından yeniden tasarlanmıştır. Kulenin 14 deniz miline kadar ulaşan ışığı, 150 yılı aşkın bir süredir Karadeniz’deki denizcilere yol göstermektedir. Deniz fener, aynı zamanda meteorolojik koşulları gözlemlemek amacıyla uzmanların 24 saat boyunca görev yaptığı bir servise de ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Batum Deniz Feneri, döneminin mühendislik sanatının en ileri örneklerinden biri olup Batum’un görülmeye değerleri yerlerinden biridir. Deniz fenerinin yakınında şehrin ve uçsuz bucaksız denizin muhteşem manzarasının keyfini çıkarabileceğiniz dönme dolap da bulunmaktadır.

-Tarihi Yerler

Batum’a geldiğinizde birçok tarihi nokta gözünüze çarpacaktır. Bu noktalarla ilgili detaylı bilgileri Batum tarihi yerler listemizde ele aldık; ancak gene de birkaç simgesel tarihi nokta ile ilgili bilgi vermek faydalı olacaktır diye düşünüyoruz;

9. St. Nicholas Kilisesi

st. nicholas kilisesi

Burası neresi? Batum’un tam kalbinde yer alan St. Nicholas Kilisesi, 150 yıllık tarihi ile şehrin en eski yapılarından biri. Bu büyük kubbeli kilise, Osmanlı döneminde (1865-1871) bölgede yaşayan Rumlar tarafından yaptırılmış. Dış formları ve iç sanatsal mimarisiyle, Bizans mimarisine yakılığı ortaya çıkarıyor. İç duvar resimleri ise daha yeni bir tarih olan 2002 yılına aittir. Kilise günümüzde Gürcü Ortodoks Kilisesi’ne bağlanmış. Günümüzde şehrin en güzel mimari ve tarihi eserlerinden biri olarak gösterilen St. Nicholas Kilisesi, yüzlerce ziyaretçi ağırlıyor.

10. Tiyatro Binası

tiyatro binası

Burası neresi? Miracle Park’ın hemen yanında yer alan Batum Drama Tiyatrosu, ilk olarak 1884 yılında 450 kişi kapasiteyle inşa edilmiş. Tarihi Sovyetler Birliği’ne dayanan yapı, yakın dönemde restore edilmiş. Batum’un en önemli kültürel merkezlerinden biri olarak gösterilen tiyatro binası, dış Roma mimarisiyle etkilediği kadar iç dekorasyonuyla da çok seviliyor. Ancak salonda oynanan tüm oyunlar Gürcü dilinde.

Tiyatro düzenli olarak Gürcistan’ın yanı sıra diğer Avrupa ülkelerinde de turlara çıkıyor, prestijli festivallere ve tiyatro forumlarına katılıyor. Bir dizi şirket üyesine defalarca festival veya yarışma ödülü verilmiştir. 2015-2018 yıllarında uluslararası hayır kurumu “Cartu”, tarihi tiyatro binasının restorasyon-rehabilitasyonunu gerçekleştirdi. Şu anda tiyatroda bir büyük sahne ve iki küçük sahne yer alıyor.  Bina içerisinde son derece modern teknik ekipmanlarda yakın zamanda eklenmiş durumda.

11. Meryem Ana Katedrali

meryem ana katedrali

Burası neresi? 20. yüzyıl başlarında inşa edilen Meryem Ana Katedrali, Batum’da bulunan bir Gürcü Ortodoks Katedralidir. Hem mimari hem de sanatsal değere sahip katedral, ulusal öneme sahip bir kültürel miras alanını temsil eder. Kilise, 1897 yılında Zubalaşvili kardeşler tarafından yaptırılmış ve Neo-Gotik mimaride inşa edilmiş. Yalnızca Batum’un değil, Gürcistan’ın da en güzel kiliselerinden biri olarak gösteriliyor.

3 büyük kubbeli ve Avrupai görüntüye sahip şekilde inşa edilmiş Meryem Ana kilisesi, Sovyetler döneminde dahi yıkılmamış, arşiv ve laboratuvar olarak kullanılmış. Bugün ise Batum’un en büyük ana katedrali olarak ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir.

12. Poseidon / Neptün Çeşmesi

neptün çeşmesi

Burası neresi? Batum’un tarihi tiyatro binasının önünde bizleri karşılayan Neptün Çeşmesi, 5 parçadan oluşan etkileyici bir heykel çalışması. Etrafında dört deniz kızı figürü bulunan çeşme, Bolonya’da yer alan orijinal Neptün Heykeli’nin bir kopyası esasen. 2011 yılında ise heykel ve kaidesi altın ile kaplanmış. Fotoğraf çekmek ve gölgesinde yürüyüş yapmak için harika bir konumda yer alıyor…

  • Adres: Rustaveli Ave, Batumi, Georgia.
  • Ziyaret saatleri: 24 saat açık.
  • Yol tarifi al >

-Müzeler

13. Batum Arkeoloji Müzesi

batum arkeoloji müzesi

Burası neresi? 1994 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlayan Batum Arkeoloji Müzesi, şehrin en önemli tarihi eserlerine ev sahipliği yapıyor. 25 bin 508 adet tarihi eseri bünyesinde bulunduran müze, oldukça zengin bir koleksiyona sahip. Tunç Çağı’ndan Ortaçağ’a birçok eseri yakından görmeniz mümkün. Ajara ve Batum tarihini anlatan Pichvnari, Namchaduri, Khikhadziri, Kvashta bölgelerine ait arkeolojik kazılardan çıkartılan eserlere de rastlayabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? üzenin ilgi çeken eserlerinden biri ise 2. Dünya Savaşı sırasında balıkçılar tarafından bulunan 15 metrelik yunus balığı. O dönemde Gürcü halkının et kıtlığını 2 sene boyunca karşılayan bu yunusa ait iskelet ise müzede sergileniyor. Koleksiyonu oluşturan eserler arasında dikkat çekenler arasında çini işlemeleri, kıyafetler, silahlar, tarımsal araçlar, traktörler ve takı gibi sanatsal değer taşıyan malzemeler de var.

  • Adres: 77 Chavchavadze St, Batum, Gürcistan.
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi kapalı. Diğer günler: 10:00-18:00.
  • Telefon: +995 422 27 65 64.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

14. Adjara Eyalet Müzesi

adjara devlet sanat müzesi

Burası neresi? 1908 yılında kurulan Khariton Akhvledani Adjara Eyalet Müzesi, kentin geçmişine dair kurulmuş önemli bir müze. Gürcistan’daki en eski bilimsel eğitim kurumlarından biri olan Eyalet Müzesi, 180 binden fazla esere ev sahipliği yapıyor. Kapsamlı koleksiyonu içerisinde fotoğraflar sanat eserleri ve farklı dillerde 2 binden fazla el yazması bulunuyor. Müzeye ait kütüphanede ise 63 bin kitap yer alıyor. Kitap koleksiyonu arasında ise pek çok ender bibliyografik kitap var.

Neden gitmeliyim? Nadir kitaplar, farklı dillerde yazılmış el yazmaları, sanat örnekleri ve arkeolojik hazinelerle dolu müze, özellikel kültür ve tarihe meraklı gezginlerin Batum gezilecek yerler listesine mutlaka eklemesi gereken yerlerden biridir.

  • Adres: Jincharadze St, Batum, Gürcistan.
  • Ziyaret saatleri: Haftanın hergünü: 10:00-18:00.
  • Telefon: +995 422 27 11 75.
  • Yol tarifi al >

15. Borjgalo Etnografya Müzesi

borjgalo etnografya müzesi
Görsel Kaynak: tripadvisor

Burası neresi? Bu muhteşem müze, Acar kültürünü korumayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı kendisine bir misyon edinmiş olan Kemal Turmanidze’nin eseridir. Müze Batum’un güney kısmında buluan Machakhela/Yukarı Acara bölgesinde yer almaktadır. 3.000 m²’lik bir alanda bulunan müzede altyapı, çevre düzenlemesi, yürüyüş yolları ve hatta bir şelale bulunmaktadır.

Müzedeki sürükleyici sergilerde ahşap oymacılığı, kostümler ve diğer geleneksel objeler sergilenmektedir. Müze özellikle çocuklu aileler için Batum’da gezilecek etkileyici yerler arasında bulunmaktadır. Müze Gürcü kültürü ve yaşamı hakkında detayları görmenizi sağlamaktadır. Müzede aynı zamanda Acara bölgesine has konutlar ve tarımsal yapıların modelleri de görülebilmektedir ve bunların hepsi, uygun kıyafetlere bürünmüş mankenler ve halk müziği eşliğinde ziyaretçilerin beğenisine sunulmaktadır.

Neden gitmeliyim? Turmanidze’nin bu muhteşem eseri, hem yetişkinlere hem de çocuklara gerçek bir Acara köyünü yakından tanıma ve bilgilenme fırsatı sunmaktadır.

  • Adres: Batumi-Akhaltsikhe, Batumi, Gürcistan
  • Telefon: +995 514 33 01 01
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Yol tarifi al >

16. Nobel Kardeşler Teknoloji Müzesi

Nobel Kardesler Teknoloji Muzesi

Burası neresi? Şehrin kuzey tarafında, tren istasyonunun hemen yanındaki bi küçük müze, Batum tarihinin daha çok sanayi alanındaki kısmına dikkat çekmektedir. Petrol Endüstrisi, matbaa, Gürcü çayı ve fotoğraf odakl müze içinde arşiv fotoğrafları ve çeşitli belgeler incelenebilmektedir.

Müze, 2007 yılında, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde inşa edilmiş olan eski Nobel ofislerinden birinde kurulmuştur. Müzenin birinci katında İsveçli mucitler ve “petrol kralları” olarak tanımlanan soylular hakkında bir sergi bulunmaktadır. Müzenin ikinci katı ise Gürcü çayının tarihi için ayrılmıştır. Ünlü fotoğrafçı Prokudin-Gorsky’nin 20. yüzyılın başındaki Gürcü kültürüne ve yaşamına dair fotoğrafları da müzede sergilenen önemli nesneler arasında yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Nobel Kardeşler, Petrol baronu Alexender Mantashev, Rothschildler ve Gürcü çayı geliştiren bir çay yetiştiricisi olan Lau Dzhen Dzhau’nun miraslarına dair büyüleyici sergileri görmek için bu müzeyi Batum gezilecek yerler listenize dahil edebilirsiniz. Yalnız müze küçük bir alanda bulunduğu için müzeyi ziyaret ederken büyük bir beklentiye girmemenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: 3a, Leselidze, Tamar yerleşimi, Batum, Gürcistan
  • Telefon: +995 577 54 10 30
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Yol tarifi al >

17. Acara Sanat Müzesi (Adjara Art Museum)

adjara devlet sanat müzesi

Burası neresi? 1995 senesinde kurulan Acara Sanat Müzesi, güzel sanatlara meraklı olanların Batum’da kaçırmaması gereken yerlerden biridir. Müzenin resmi olarak açılışı ise 19 Aralık 1998 senesinde gerçekleşmiştir. SanaNiko Pirosmani, Rusudan Petviashvili ve Lado Gudiashvili gibi Gürcistan’ın önemli ressamlarına ait eserler görülebilmektedir. Müzenin vitray detaylı karmaşık tavan penceresi ise müzeye benzersiz bir çekicilik katmaktadır.

Müze binası, ünlü mimar Kakha Javakhishvili tarafından tasarlanmış Batum’un tarihi binalarından biridir. Bu anıtsal bina, sofistike mimarisi ve dekorun sadeliği ile karakterize edilen işlevsel bir yapıya sahiptir ve oldukça estetik olan görünümüyle dikkat çekmektedir. Binanın cephesi ise meşhur heykeltıraş Tamar Abakelia’ya ait rölyef frizi ile süslenmiştir.

Neden gitmeliyim? Acara Sanat Müzesi, 20. yüzyıl Gürcü görsel sanatının ana aşamalarını canlı bir şekilde temsil eden sağlam koleksiyonu ile güzel sanatlarla ilgili olan kişiler başta olmak üzere ziyaret eden herkesi kendisine hayran bırakmayı başarmaktadır. Müzeye gelenler farklı nesillerden çok başarılı sanatçıların eserlerini burada inceleme fırsatına sahip olmaktadır.

  • Adres: № 8 Zurab Gorgiladze St, Batumi, Gürcistan
  • Telefon: +995422276228
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Yol tarifi al >

18. Memed Abashidze Evi Müzesi

Memed Abashidze House-Museum
Görsel Kaynak: georgiantravelguide.com

Burası neresi? Memed Abashidze Müzesi, 2004 yılında açılmış ve dönemin Kültür Bakanı olan Teimuraz Komakhidze ve eşi Nargiz Abashidze’nin çabalarıyla inşa edilmiştir. Müzenin kurulma fikri, bakanın oğlu Davit tarafından ortaya konmuştur ve müze bu nedenle onun adını taşımaktadır.

Müzede yaklaşık 400 parçalık bir koleksiyon sergilenmektedir. Bu koleksiyon içinde farklı dinlere özgü objeler, kitaplar ve çeşitli fotoğraflar yer almaktadır. Müzede dünya üzerindeki birçok din hakkındaki objeleri inceleyerek bu dinler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Farklı dinlere mansup kişiler için bir buluşma ve aynı potada erime noktası olan dini içerikli müze, özellikle dinlere ve dinler tarihine meraklı kişiler için Batum’da mutlaka gezilmesi gereken noktalar arasında bulunmaktadır.

  • Adres: 9 Memed Abashidze Ave, Batumi, Gürcistan
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cumartesi 10.00-17.00
  • Yol tarifi al >

-Meydanlar ve Sokaklar

19. Avrupa Meydanı

avrupa meydanı

Burası neresi? Batum’da geçirdiğiniz süre boyunca belki defalarca geçeceğiniz merkez nokta olan Avrupa Meydanı, 19 ve 20. yüzyıl mimarileriyle çevrili kentin buluşma noktalarından biri. Özellikle binaların mimarisiyle etkileyen meydanda birçok önemli yapıda yer alıyor. Meydan aynı zamanda “Argonaut Meydanı” olarak da bilinmektedir.

Neden gitmeliyim? Bunlardan en önemlileri kuşkusuz Astronomik Saat Kulesi ve Medea Anıtı. Medea Anıtı, çeşitli su oyunlarının gerçekleştiği bir çeşmedir ve 2007 yılında açılmıştır. Diğer yandan şehrin en önemli restoran ve kafelerine de burada rastlayabilirsiniz. Meydanda güzel saatler geçirdikten sonra yürüme mesafesindeki Batum Sirki de farklı bir gezi alternatifi olabilir. Hayvanları sevdiğimiz için çok fazla önermesek de…

  • Adres: Plaza Batum, Gürcistan.
  • Ziyaret Saatleri: 24 saat açık.
  • Yol Tarifi al>

20. Piazza

piazza

Burası neresi? Şehrin en önemli meydanlarından bir diğeri de Piazza… 2010 yılında inşa edilen meydanın baş mimarı Vazha Orbeladze.. 5 bin 700 metrakarelik bir alanı mozaik ve vitray sanatı ile süslemiş. Mimariye ilgisi olanlar için harika bir fotoğraf durağı olan Piazza Meydanı, şehrin en önemli otelleri, kafe ve restoranlarına ev sahipliği yapıyor. 24 saat canlı kalan meydanda önemli işletmelerin yanı sıra bir çocuk eğlence merkezi, gece hayatına ilişkin mekanlar yer alıyor. Son birkaç yıl içerisinde ise dünyaca ünlü sanatçılara ev sahipliği yapan bir konser alanı haline de gelmiş durumda.

21. Batum Bulvarı

batum bulvarı

Burası neresi? Batum’un merkezinde biraz dolaştıktan sonra kendinizi otomatikman Batum Bulvarı’nda bulabiliyorsunuz. Ana sahile bakan bir park şeridi olan Batum Bulvarı ağaçları, patikaları, çeşmeleri, kafeleri, sahil barları ile şehrin turistik bir bölgesi. Burada yalnızca kısa bir yürüyüş bile size tazelenmeyi garanti ediyor. Karadeniz’in bol oksijenli havasında denize en yakın konumda olmak hemen herkesi mutlu ediyor.

Neden gitmeliyim? 7 kilometre uzunluğundaki bulvarda bisikletler için ayrılmış özel yollar da çok kullanışlı. Bölgedeki parkların tarihi ise 1881 yılına dayanıyor. Bu yıllarda Alman bir çiftçi tarafından yapımına başlanan bahçeler, bugünkü sistematik halini zamanla almış. Bulvarda yer alan 6 Mayıs Parkı’nın içerisinde ise huzur veren yapay göl Nurigeli bulunuyor.

  • Adres: 1 Nikoloz Baratashvili Street, Batumi, Georgia.
  • Ziyaret Saatleri: 24 saat açık.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi al>

*Doğa içinde Gezilecek Yerler

-Yeşil Alanlar, Parklar ve Bahçeler

22. Miracle Park

miracle parkı

Burası neresi? Miracle Park, şehrin en çok ziyaret alan gezi noktalarından biri. Şehrin en yüksek binalarından bazılarını görebileceğiniz park, Alfabe Kulesi, Deniz Feneri, Dönme Dolap ve Cacha Kalesi gibi yapılara ev sahipliği yapıyor. Yeşil alanı bolca olan park, doğrudan Batum Bulvarı ve Batum şehir körfezine de bağlanıyor. Bu sebeple de sabahın erken saatleri ve akşam saatlerinde günün en dingin ve sakin yürüyüşünü yapabilirsiniz. Park içerisinde çocuklar için düzenlenmiş bir hayvanat bahçesi de mevcut.

Neden gitmeliyim? Bahçede kuşlar, ördekler ve tavus kuşları bulunuyor. Diğer yandan parkı gezmek için iki kişilik bisikletler veya araba tarzındaki bisikletleri kiralayabilirsiniz. Bu şekilde dolaşmak oldukça keyif verici oluyor. Hem de park oldukça büyük, dolaşması daha kolay olacaktır. Sahil bandına doğru indikçe ise oldukça büyük bir dönme dolap ve 3 boyutlu resimler ile karşılaşacaksınız. İskele kenarında ise kahve içilecek şirin mekanlar ve barlar da mevcut.

  • Adres: Batumi, Georgia.
  • Ziyaret Saatleri: 24 saat açık.
  • Yol Tarifi al>

23. Batum Botanik Bahçesi

batum botanik bahçesi

Burası neresi? Dünyanın en geniş flora çeşitlerinden birine sahip olan Batum Botanik Bahçesi, 1912 yılında ünlü botanikçi ve coğrafyacı Andrey Krasnov tarafından kurulmuş. 111 hektarlık geniş bir alan üzerinde yer alan bahçe, şehir merkezine 9 kilometre mesafede Chakvistskali Nehri ve Yeşil Burun arasında kalıyor. Bahçe neredeyse bir tam gün geçirebileceğiniz genişlikte.

Neden gitmeliyim? Doğa ve denizin buluştuğu noktada yer alıyor. Huzur verici bir ambiyansı var. Bahçenin uzun yürüyüş yollarında gezerken göreceğiniz bitkiler içerisinde subtropikal flora koleksiyonlarının yanı sıra sulu meyveler, palmiyeler, güller, kamelya, turunçgiller, bambular, manolyalar, çam ağaçları, fındık, hurma ve akçaağaç koleksiyonları yer alıyor. 125 yıllık ağaçlarında yer aldığı harika bir gezi noktası diyebiliriz.

  • Adres: Green Cape, Batumi, Georgia.
  • Ziyaret Saatleri: Hafta içi her gün: 09:00-18:00.
  • Telefon: +995422270033
  • Web Site
  • Yol Tarifi al>

24. Sahil Parkı (6 Mayıs Parkı)

Batum 6 Mayis Parki

Burası neresi? Sahile yaklaştığınızda yemyeşil, çiçeklerin açtığı, büyük ve oldukça heyecan verici bir parkla karşılaşacaksınız. Deniz kıyısı boyunca yaklaşık 7 kilometre Sahil Bulvarı boyunca uzanan yollarda palmiye ağaçları, bambu, manolya gibi çeşitli tropik ağaç türleri yetişmektedir. Kar beyazı bir Yunan sütun dizisi, deniz meltemi ve çiçekli bitkilerin aroması şeklindeki giriş kapısı ile bu parkı bulmak çok kolaydır.

Park, 1881 yılında şehrin terk edilmiş bir kısmında oluşmaya başlamıştır. Dünyanın önemli bahçıvanlarının fikirleriyle şekillenen park, bir asırdan daha uzun bir süredir Batum’un en güzel yerlerinden biri olmuştur. Ağaçların arasındaki boşluklara çiçek tarhları düzenlenmiştir ve park içinde köşkler, kafeler ve yazlık tiyatrolar yapılmıştır. Çeşmeler ve etkileyici heykeller parkın önemli dekorasyon unsurları arasında bulunmaktadır. Park içinde aynı zamanda yapay bir göl ve çocuk oyun alanları da vardır.

Neden gitmeliyim? Yaz aylarında hafta sonları festivallerin düzenlendiği Sahil Parkı, denizin ve yeşilin ortasında dinlenmek, spor yapmak, kitap okumak gibi etkinlikler için gelebileceğiniz, masraf yapmadan zaman geçirebileceğiniz keyifli yerlerin başında gelmektedir.

  • Adres: H. Abashidze St, Batumi, Gürcistan
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

25. Mtirala Milli Parkı

mtirala milli parki

Burası neresi? Batum yakınlarında en popüler milli parklardan biri olan Mtirala Milli Parkı, şehrin kuzeydoğusunda, şehre yaklaşık 30 kilomtre mesafede bulunmaktadır. Park, Kobuleti, Khelvachauri ve Keda belediyelerini kapsamaktadır.

Neden gitmeliyim? Mtirala Milli Parkı, el değmemiş dağları ve doğal güzellikleri, dereleri, halat köprüleri ve etkileyici doğal ortamı ile doğa sever gezginler için Batum çevresinde görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

-Göller

26. Nurigeli Lake

nurigeli gölü

Burası neresi? Batum Plajı’na 300 metre mesafede yer alan Nurigeli Gölü, 7-8 metre derinliğinde oluşturulmuş yapay bir göl. Halkın dinlence yeri haline gelmiş gölün çevresi ise 1030 metre genişliğinde. Yer altı sularından beslenen gölün acıklı bir hikayesi de var. Efsaneye göre gölde Nuri adına bir bebek boğulur. Annesi ise her gün gölü ziyaret edip, bebeğini bekler ve dudaklarından ‘’Nuri Geli’’ (Nuri seni bekliyorum.)‘’ sözleri dökülür. Gölde yapılabilecekler arasında tekne gezintisi, yürüyüş ve çocuk parkı gibi aktiviteler geliyor.

27. Ardagani Gölü

ardagani golu

Burası neresi? Karadeniz kıyısında, Yeni Bulvar’ın yanında yer alan Ardagani Gölü, Batum’da keyifli zaman geçirebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır. Göl akşam saatlerinde müzikli bir çeşmeye dönüşmekte ve muhteşem gösterilerin merkezi haline gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Göl ve çevresi keyifli vakit geçirmek isteyenler için biçilmiş bir kaftan. Gölün etrafında bulunan restoranlar ise manzara eşliğinde ziyaretçilerin bir şeyler yiyip içmesi için uğrayabilecekleri yerler arasında bulunmaktadır. Gölün gökdelenlerle birleşen mazaraları ziyaretçileri kendisine hayran bırakan bir güzelliğe ev sahipliği yapmasını sağlamaktadır.

-Plajlar

28. Sarpi Beach

sarpi plajı

Burası neresi? Türkiye sınırının hemen yakınında yer alan Sarpi Plajı, Gürcistan’ın batı kıyısında iki ülkeyi birbirine bağlayan bir otoyol kenarında yer alıyor.  Neredeyse bir kilometrelik sahil şeridinden oluşan plaj çakıl kaplı. Yaz aylarında hem yerel halkın hem de turistlerin uğrak noktası haline geliyor. Her yaştan dalgıç için gözde bir denize sahip.

Neden gitmeliyim? Sarpi dağlarının eteklerinde yer alan denize ait plaj, Gürcistan’ın en temiz denizine sahip. Burada şezlong, şemsiye ve duş hizmetinin yanı sıra haşlanmış mısır, dondurma ve Gürcü tatlıları sunan birkaç kafe ve lokantaya da rastlayabilirsiniz.

29. Kvariati Beach

kvariati plajı

Burası neresi? Dağlarla çevrili bir konumda yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda Gürcistan’ın en iyi plajlarından biri olarak gösterilen Kvariati Plajı, çocuklu ailelerin sıklıkla ziyaret ettiği yüzme noktalarından biri. Gürcistan- Türkiye sınırına 3 kilometre mesafede yer alan plaj aynı zamanda çok popüler bir dalış noktası. Tertemiz denizi ve çakıl taşlı plajıyla turistik bir nokta haline gelmiş. Denizi temiz olduğu kadar da derin diyebiliriz. Deniz faunası bakımından da oldukça zengin. Plaj, Batum’a minibüs ya da otobüsle yarım saat mesafede yer alıyor.

30. Makjinjauri Beach

makjinjauri plajı

Burası neresi? İsmiyle aynı adı taşıyan Makhinjauri Köyü yakınında yer alan plaj, 1.2 kilometre uzunluğunda elverişli konumu ve şifalı kaynaklarıyla sıklıkla ziyaret edilen bir yüzme noktası. Dinlendirici tatil sevenler ve huzurlu birkaç saat geçirmek isteyenler için oldukça sessiz bir atmosfere sahip plaj, çakıllı bir kumsala sahip. Orta kısmında ise işletmesine ait şezlong, şemsiye ve bir de bar bulunuyor.

Yalnızlığı tercih edenler için kuzey ve güney uçlara gitmenizi tavsiye ederiz. Özellikle yaz aylarında voleybol ve futbol oynayabileceğiniz teçhizata da sahip. Plajın çok yakınında küçük bir ücret karşılığında ziyaret edebileceğiniz termal su kaynakları bulunuyor.

-Şelaleler

31. Şelale Makhuntseti

Burası neresi? Tam olarak Batum’a bulunmasa da Batum’un çevresinde gezilecek önemli yerler arasında Makhutseti Şelalesi de bulunuyor. Şelale, Batum’dan 32 kilometre uzaklıkta yer alıyor ve buraya Keda Belediyesi’ne giden otobüslere binerek yaklaşık 1 saatlik bir yolculuğun ardından ulaşmak mümkündür. Şelale 50 metre yükseklikten oluşan doğal havuza dökülmekte ve muhteşem bir serinlik yaratmaktadır.

Güzel dağ yamaçları arasında dökülen gümüş rengi dere, fotoğraf çekmek ve anın tadını çıkarmak için muhteşem bir ortam sunmaktadır. Hem turistler hem de yerli halk pikniğe gelmek ve dinlenmek için şelaleyi sıklıkla tercih etmektedir. Yerel satıcılar ise Acar mutfağından organik bal ve sucuğa kadar birçok bölgesel ürünü satmaktadır.

Neden gitmeliyim? Adını, deniz seviyesinden 335 metre yükseklikteki köyden alan şelale, Batum’un çevresindeki en güzel doğal zenginliklerden biri olan Makhuntseti Şelalesi, doğal güzelliklere meraklı olun ya da olmayın sizi kendisine hayran bırakacak kadar etkileyicidir.

  • Adres: Zeda Makhuntseti, Gürcistan
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir.
  • Yol tarifi al >

32. Mirveti Şelalesi

Mirveti Selalesi

Burası neresi? Makhunseti Şelalesi ile birlikte Batum’un güneydoğusundaki Machakhela Milli Parkı üzerinde bulunan Mirveti Şelalesi, sıcak bir Batum gününde buzlu bir dağ kaynağında serinlemek için gidilebilecek yerlerin başında gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Eğer aracınız varsa Mirveti Şelalesi ile birlikte Makhunseti Şelalesi’ni aynı anda dolaşarak serinleyebilir, bu doğal güzelliklere hayran kalabilirsiniz. Aynı zamanda yakınlardaki 13. yüzyıldan kalma taş köprüleri de ziyaret edebilirsiniz.

*Çocuklar için Uygun Yerler

33. Batum Yunus Parkı

batum yunus parkı

Burası neresi? Batum’da çocuklarınızla birlikte harika saatler geçirebileceğiniz bir eğlence noktası olan Batum Yunus Parkı, son teknoloji ekipmanlarla donatılmış popüler bir ziyaret noktası. Gösteri merkezinde yunuslar ve deniz aslanlarını seyredebilirsiniz. Akvaryum içerisinde karadeniz ve çevresindeki çeşitli nehirlerde yaşayan dekoratif ve ender bulunan balıkları da gözlemleme şansınız var.

Yaklaşık 45 dakika süren gösteri, elbette ki yunuslara yaşatılan hapis hayatı sebebiyle bizlerin favorisi değil. Ancak yine de gösteriye ilgi oldukça büyük. Yunuslarla birlikte yüzmek isterseniz ise 10-12 gün önceden randevu almanız gerekiyor. Merkez pazartesi günleri kapalı.

  • Adres: 51 Rustaveli Ave, Batumi, Georgia.
  • Ziyaret Saatleri: Pazartesi kapalı. Diğer günler: 10:00-21:00.
  • Telefon: +995422221730
  • Web Site
  • Yol Tarifi al>

34. Batum Su Parkı (Batumi Aquapark)

Batumi Aquapark

Burası neresi? Batum Sahili’nde bulunan Batum Su Parkı, yüzme havuzları ve kaydıraklar gibi çeşitli eğlenceli turistik mekanlardan oluşan keyifli bir komplekstir. Park içinde 5 adet yüzme havuzu ve çeşitli etkinlik alanları bulunmaktadır. Eğlence merkezi içinde bungalovlar ve restoran gibi seçenekler de hizmet vermektedir.

Neden gitmeliyim? 1000 kişi kapasiteye sahip Batum Su Parkı, her yaştan yaz tatilcisi için Batum’un gözde eğlence yerlerinden biridir.

  • Adres: Sahil Bulvarı, Batum, Gürcistan
  • Telefon: +995 597 92 33 88
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-19.00
  • Yol tarifi al >

*Yapılacak Şeyler

-Turlar ve Geziler

*Yakın Tatil Yerleri

-Yakınındaki Turistik Şehirler

35. Tiflis

tiflis

Burası neresi? Batum’dan sonra görebileceğiniz şehirlerarasında gelen başkent Tiflis, gezi noktaları ve köklü tarihi ile uzun yıllardır ülkenin turistik şehirlerinden biri. 1.5 milyon nüfuslu kent, Avrupa ve Asya arasındaki kavşak görevi görmesi ve İpek Yolu’na yakınlığı sebebiyle de tarih boyunca çok önemli bir noktadaydı. Şehirdeki yapılar neredeyse yıkılacak kadar eski… Ancak görünümleri hayranlık uyandırmaya devam ediyor.

Nasıl giderim? Batum’dan Tiflis’e gitmek aslında çok kolay. İki şehir arası mesafe, kara yoluyla 5 saat. Tren yolculuğu tercih edecekseniz, Batumi Central’dan her gün iki sefer mevcut. Biri sabah 07:30 diğeri ise 18:55.  Biletleri buradan satın alabilirsiniz.

*Gece Hayatı

36. Peace Casino

peace casino

Burası neresi? Batum’daki casino hayatının ününü bilmeyen yok. Sheraton Otel’in casinosu olan Peace Casino, sıkça ziyaret edilen işletmelerden biri. Casino’da oyun oynamak bir hayli keyifli ve çalışanlar oldukça güleryüzlü. İkramlar ise oldukça güzel.  Yalnız müşteriler oyun oynanmasa bile giriş ücreti alınmasından şikâyetçi.

37. Eclipse Casino

eclipse casino

Burası neresi? Haftanın yedi günü 24 saat hizmet veren Eclipse Casino, lüksün, heyecanın ve birinci sınıf hizmetin bir araya geldiği Batum’un en büyük kumarhanesi olarak biliniyor. Kumarhane içerisinde yer alan ana oyun salonu iki ayrı bölüme ayrılmış. Ana salonda 37 oyun masası yer alırken 4 kart masası, 11 Amerikan rulet masası ve çok çeşitli poker masası da dahildir.

Casino’yu yalnızca oyun için değil, restoranında yemek yemek için ziyaret eden birçok kişi de var. Aynı zamanda bazı zamanlar sahnede ücretsiz gösteriler sahneleniyor.

  • Adres: 1, 6010 Lech and Maria Kaczynski St, Batumi, Georgia.
  • Ziyaret Saatleri: 24 saat açık.
  • Telefon: +995557110000.
  • Web Site
  • Yol Tarifi al>

*Alışveriş

-Caddeler / AVMler

38. Metro City

metro city

Burası neresi? Batum’da alışveriş denince akla gelen ilk nokta Metro City alışveriş merkezi. Hem yemek yiyebileceğiniz hem de aradığınız her ürünü bulabileceğiniz bir alışveriş noktası. İki kattan oluşan AVM içerisinde Türk markaları da bir hayli fazla. Flo, Lcw Waikiki, Defacto gibi mağazalar burada da bulunuyor. Şehrin güney batı kısmında deniz kenarına yakın bir konumda araba, otobüs ve bisikletle kolayca ulaşabileceğiniz bir konumda yer alır.

  • Adres: Lech ve Maria Kachinskaya caddesi. 1 Batum
  • Telefon: +995 577 14 17 14
  • Yol Tarifi al >

39. Batumi Mall

batum alışveriş merkezi

Burası neresi? Metro City’e kıyasla oldukça küçük bir alışveriş merkezi olan Batumi Mall’ı dolaşmak neredeyse 20 dakika sürüyor. Her aradığınız ürünü bulacak olmasanız da fiyatları oldukça uygun mağazalara sahip. İçerisinde büyük bir markette bulunuyor. Buradan gıda alışverişi yapabilirsiniz. Aynı zamanda çocuklarınız için eğlence tesisleri de yer alıyor. Alışveriş merkezi içerisinde yer alan mağazalar daha çok parfümeriler, mobilyalar ve ev aksesuarları üzerine kurulu.

  • Adres: 88 Zurab Gorgiladze St, Batumi, Georgia.
  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü: 10:00-22:00
  • Telefon: +995577225276.
  • Yol Tarifi al >

40. McDonald’s

Burası neresi? Genelde yazılarımızda McDonald’s tavsiye ettiğimiz yerlerden değil, ancak Batum’daki bu yapı çok özel ve benzersiz bir yer olması nedeniyle görülmeye değer. Burası ünlü mimar Giorgi Khmaladze tarafından tasarlanmış fütüristik bir cam yapıdır ve uçuşa hazır bir uzay gemisini andırmaktadır. Çevresi boyunca zarif bir şekilde akan yansıtıcı havuz ise binanın zarif hatlarını vurgulamaktadır.

Binanın konsepti ve etkileyici şekli, önde gelen mimarlık sitelerinden ArcDaily tarafından 2014 senesinde En İyi Ticari Bina unvanına layık görülmüştür. Bina bir benzin istasyonunun hemen üstünde inşa edilmiştir ve yemek yiyen insanlar yakınlarındaki yakıt pompalarından habersiz bir şekilde yiyeceklerini yemeye devam etmektedir. Hafifçe eğimli bir bahçe, yemek alanı içnde yemyeşil bir vaha sağlamakta ve aşağıdaki benzin istasyonu için de bir gölgelik görevi görmektedir.

Neden gitmeliyim? McDonald’s yemek yemek için tercih edilebilecek çok özel bir yer olmasa da bu ödüllü binayı görmek için bu sefer bu fast food zincirine bir şans vermeniz gerektiğini düşünüyoruz.

  • Adres: 1a Sherif Khimshiashvili St, Batumi, Gürcistan
  • Telefon: +995422247076
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

41. Batumi Plaza

Burası neresi? Batum’un en fazla ilgi gösterilen alışveriş duraklarının başında Batumi Plaza geliyor. Özellikle kuyumcu dükkanlarının bulunduğu plaza, akşam saatlerinde ise Batum gece hayatı için önemli noktalardan biri haline gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Ülkemizdeki AVM’lerden sonra birçok kişi için küçük ve yetersiz bir yer olsa da, Batum’da alışveriş yapmak için uğrayabileceğiniz yerler arasına Batumi Plaza’yı da ekleyebilirsiniz.

  • Adres: 5, Chavchavadze St, Batumi, Gürcistan
  • Telefon: +995 599 21 99 40
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-23.00
  • Yol tarifi al >

*Şehir içi Ulaşım

Batum’u gezerken şehrin ulaşım araçları otobüsler, minibüsler ve taksilerden faydalanabilirsiniz. Şehirde belediyeye ait ulaşım araçlarını kullanmak için temassız ulaşım kartlarından birini satın alabilirsiniz. Minibüsleri kullanmak için ödeyeceğiniz ücret sürücüye 0.50 GEL olarak ödenir. Şehirler arası yolculuklar için ise 1-8 Gel arasında bir tutar ödemeniz gerekir. Şehirde taksiler sabit tarife ile çalışır. Kilometre başına 0,50 – 0.60 GEL’dir.  Taksimetre kullanmayan özel taksiler için ise yolculuğa başlamadan fiyat konuşmakta fayda var. Kesintisiz bir gezi keyfi için ise araç kiralama seçeneğini tercih edebilirsiniz. Ortalama fiyatlar günlük olarak 120-150 GEL’den başlıyor. Araç kiralamak için havalimanındaki firmaları ya da Batum Turist Danışma Merkezleri ile iletişime geçebilirsiniz.

*Yakınındaki Havalimanları

  • Kutayıs Havalimanı ( 96km mesafede )
  • Trabzon Havalimanı (167km mesafede)
  • Kars Havalimanı (171km mesafede)
  • Erzurum Havalimanı  (187km mesafede)
  • Gümrü Havalimanı (212km mesafede)

*Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

Batum Başkonsolosluğu

Çalışma Saatleri: Pztesi-Cuma 09:00-18:00

Adres: Ninoshvili Caddesi, No: 9, Batum-Gürcistan.

Telefon: +995 422 25 58 00 (Gürcistan hattı) +90 312 218 60 43 (Ankara hattı).

-Acil Durum Numaraları

Tüm acil durumlar için; 112’yi arayabilirsiniz.

-Turistler için Telefon Kullanımı

Gürcistan’da telefon kullanımı için turistlere bir SIM kart satın alınması tavsiye edilir. SIM kartı, yerel mobil operatörlerin ofislerinden ve  süpermarketlerden pasaportunuzu göstermeniz şartıyla satın alabilirsiniz. Şehir içindecCep telefonundan sabit hatlı bir telefona arama yapmak için önce 0’ı sonra şehir kodu olan 442’yi ve ardından son 6 rakamı çevirin. Diğer cep telefonlarını aramak için ise numaranın son 9 rakamını çevirin. Bu işe yaramazsa, +995’ten başlayarak tam numarayı çevirmeniz yeterlidir.

TurkcellTürk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. ( Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.)

Batum gezilecek yerler listemiz son olarak 25.09.2023 tarihinde editörlerimiz tarafından güncellenmiştir. Siz de içeriğimiz hakkındaki duygu ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmak isterseniz bize yorum kısmından yazabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin