Osmaniye’nin tarihinde hüküm sürmüş medeniyetler zengin bir kültüre ve çok çeşitli tarihi yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Osmaniye’nin tarihi yerleri listemizde bu zengin kültürün izlerini sizlerle paylaştık…
Osmaniye tarihi hakkında; Yumuşak iklimi, verimli toprakları ve zengin yeraltı kaynakları, Osmaniye topraklarını tarihin her döneminde cazip bir yerleşim yeri yapmıştır. Hititlerden Osmanlılara kadar pek çok medeniyet Osmaniye’ye hakim olmuş ve Osmaniye’nin zengin bir tarihe sahip olmasına katkı sunmuşlardır.
Malazgirt Zaferi öncesinde Arap topluluklarının hakimiyet kurduğu bölgede, sonrasında Türk aşiretleri yerleşmeye başlamış ve bölgenin hızlı bir şekilde Türkleşmesi sağlanmıştır. 1352 senesinde Ramazanoğlu Beyliği tarafından kontrol edilmeye başlayan Osmaniye, 1517 senesinden itibaren Osmanlıların hakimiyetine girmiştir. Osmaniye’nin Osmanlı toprağı olması, Yavuz’un Mısır Seferi esnasında Memluk Devleti’ni alt etmesinin ardından gerçekleşmiştir.
19. yüzyılın sonlarında Osmanlı’daki merkezi yönetimin zayıflamasının ardından Osmaniye ve çevresinde aşiretler varlığını hissettirmeye başlamıştır. Kurtuluş döneminde ise Osmaniye ve çevresi Fransızlar tarafından işgal edilmiş, 20 Ekim 1921’deki Ankara Antlaşması ile bölgeyi terk etmeye başlamıştır. 7 Ocak 1922 tarihinde ise bölge düşman işgalinden kurtartılmıştır.
1923 senesinde Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte “Cebelibereket Vilayeti” unvanını alan şehir, 1 Haziran 1933 tarihinde alınan bir kararla Adana ilinin bir kazası olmuştur. 1996 senesinde ise Osmaniye yeniden il statüsüne kavuşmuştur.
Osmaniye’nin en ünlüleri; Harun Reşit Kalesi, kalelerle çevrelenmiş Osmaniye’nin en ilgi gören tarihi kalelerinden biridir. Kastabala Antik Kenti ve Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi de Osmaniye’nin mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.
Osmaniye gezi tavsiyesi; Osmaniye’nin doğal güzelliklerini mutlaka keşfe çıkmanızı öneriyoruz. Özellikle son zamanlarda ilgi odağı olan Sabun Şelalesi’ni görmelisiniz. Kırmıtlı Kuş Cenneti, Osmaniye Kaplıcaları, Şarlak Şelalesi de Osmaniye’nin gezilecek yerleri arasında bulunmaktadır. Midesine düşkün olanlar için ise ciğer kebabı şehrin denenmesi gereken lezzetleri arasında bulunuyor.
Müzekart; Eğer Müzekart sahibi iseniz Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi girişi için ekstra ücret ödemenize gerek olmuyor. Buraya yılda iki defa ücretsiz bir şekilde giriş yapabiliyorsunuz. Şayet sadece Osmaniye’yi gezip evinize dönmeyi planlıyorsanız Müzekart almak çok mantıklı olmayacaktır.
Burası neresi? Tarihi geçmişi MÖ 2000’li yıllara dayanmaktadır. 8. yüzyılda Abbasi Halifesi Harun Reşit Paşa tarafından siyah taşlarla dekore edilmiştir. Osmanlı Dönemi’nde ise Kale Kınık olarak adlandırılmaktaydı. Toprakkale ismini ise toprak bir tepe üzerinde inşa edilmesinden almıştır. Kale dikdörtgen bir planla yapılmıştır ve 12 burçlu bir yapıdadır.
Neden gitmeliyim? Ziyaretçilerin uğrak noktası olan Toprakkale Kalesi, gece ışıklandırmalarıyla görkemli bir görünüme kavuşuyor. Kaleden izlenebilecek muhteşem manzara ise günümüzde kaleyi cazip kılan detaylardan. Yalnız kalenin günümüzde atıl bir durumda olduğunu ve gerekli ilginin gösterilmediğini de belirtmemiz gerekiyor.
Burası neresi? Harun Reşit Kalesi, Abbasi Halifesi Harun Reşit Paşa tarafından yaptırılmıştır. Osmaniye’de bulunan 26 kaleden biri olan Harun Reşit Kalesi’nin dış kale kısmı, 1200 yılı aşkın bir süredir ayakta durmaktadır. Muhteşem bir manzaraya sahiptir.
Amanos Dağlarının eteklerinde yer alan bu tarihi yer, 789 yılında inşa edilmiştir. Geçmişte çeşitli savaşlarda yıpranmış olan kale, onarımlardan geçirilerek günümüze kadar ulaşması sağlanmıştır. Kale 1236 senesinde Cermen şövalyelerine bağışlanmış, 13. yüzyıl sonunda ise Haruniye Memlukluları tarafından ele geçirilmiştir.
Neden gitmeliyim? Osmaniye’nin önemli tarihi yerleri arasında bulunan Harun Reşit Kalesi, ziyaretçilerin yoğun olarak ziyaret ettiği bir kaledir. Yılda 50 bin turiste ev sahipliği yapmaktadır. Yerel halkın yanı sıra yabancı turistler de Harun Reşit Kalesi’ni ziyaret etmektedir. Burası tarihi dokusu ile Osmaniye’nin tanıtımı açısından da büyük önem taşımaktadır.
Dilerseniz kaleye yakın bir konumda bulunan işletmede serpme kahvaltı ve yemek seçeneklerini değerlendirerek manzaranın tadını daha güzel bir şekilde çıkarabilirsiniz.
Burası neresi? Ulaşımı oldukça zor bir tarihi kaledir. Sarp kayalıkların tepesinde, ovayı tam anlamıyla çevreleyen bir noktada bulunan Çem Kalesi gizemli bir yapıya sahiptir. Kalenin kabartmaları önemli bir detay. Aslan figürleri dönemin izlerini yansıtan bir ayna gibi. Aslan figürleri, Abbasi dönemin sanatsal bakış açısını yansıtıyor. Aslan figürleri karşılıklı olarak bir kolon bağlamaktadır. İnce mimari çizgiler dikkat edilmesi gereken ayrıtılar arasında.
Burası neresi? Yoğunluk Köyü’nün yakınlarında yer almaktadır. Kale hakkında kesin bilgiye ulaşılamamıştır. Orta Çağ mimarisinin özelliklerini taşıdığını söyleyebiliriz. Kale oldukça dik bir noktada bulunduğundan buraya ulaşmak da hayli zor olmaktadır. Kale, muhtemelen bulunduğu noktanın engebeli olmasından dolayı dört farklı yükseklikteki bölümden oluşmaktadır. Kalenin yapımında kesme taş ve moloz malzeme karma olarak kullanılmıştır.
Burası neresi? Çardak Köyü yakınlarında 200 metre yükseklikte yer alan Çardak Kalesi, bölgenin tarihi güzelliklerinden biri olmakla birlikte eski dönemde kervan ticaretini korumak amacıyla yapılmış askeri bir kale. 10 burca sahip olan kale, dikdörtgen bir biçimde inşa edilmiştir.
Osmaniye’nin 6 kilometre doğusunda yer alan kaleye, Çardak Köyü’ne ulaştıktan sonra yürüyerek de ulaşabilirsiniz. Roma döneminden günümüze ulaşan kalenin manzarası da fotoğraf severler için oldukça iyi bir kare oluşturuyor. Ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Neden gitmeliyim? Özellikle doğa yürüyüşü yapmayı sevenler için kalenin bulunduğu bölge tercih edilebilecek güzel rotalardan biridir.
Burası neresi? Kaypak Köyü yolu üzerinde Osmaniye kent merkezine 30 kilometre mesafede yer alan Savranda Kalesi, kentin en eski tarihi yapılarından biri. 7-10 metreyi bulan yüksekliklerde surları ve 12 burç kulesi yer almaktadır. Kalenin çevresi ise 800 metredir.
Romalılardan kalma bir tarihi yapı olan bu tarihi kale, tarih severlerin sıklıkla ziyaret ettiği gezi noktalarından biri olarak gösterilmektedir. Kale, günümüze ulaşana kadar pek çok defa onarımdan geçmiştir.
Burası neresi? Hemite Kalesi olarak da bilinen Amouda, Kilikya Ermeni Krallığı’ndan kalma bir Haçlı Kalesi olarak tarihte rol oynamıştır. Kale, Hemite Köyü’nde bulunduğu için bu isimle anılmıştır. Kalenin yüksekliği 70 metredir.
1212 yılında dönemin Ermeni Kralı Levon I tarafından Titan Şövalyeleri için inşa ettirilmiş. Geçiş yolları üzerinde bulunan Amouda, özellikle 12. ve 13. yüzyılda bölgedeki en stratejik noktalardan biri olmuştur ve Titan şövalyeleri tarafından karargah olarak kullanılmıştır.
Burası neresi? Osmaniye kent merkezine 12 kilometre mesafede yer alan Kastabala Antik Kenti, Karatepe Müzesi yolu üzerinde yer almaktadır. Küçük bir ova üzerine kurulu kente Ceyhan Nehri yakınlarından ulaşım sağlayabilirsiniz. Tiyatro, hamam, dükkanlar gibi çeşitli yapılar antik kentin gün yüzüne çıkarılmış önemli kalıntıları arasında bulunmaktadır. Antik kentin önemli bir parçası olan kale ise gözetlemeye müsait tepelik bir alanda inşa edilmiştir. Bölgedeki kazı çalışmaları 2009 senesinde başlamıştır.
Neden gitmeliyim? Yapılan kazılar sonucu 3 bin 500 yıllık bir tarihe sahip olduğu bilinen Osmaniye’nin antik kentleri arasındaki bu önemli şehirde, birçok farklı yüzyıla ait kalıntılara rastlamak mümkün olabilmektedir. Yapıların ilk döneminin ise Severuslara ait olduğu tahmin edilmektedir.
Burası neresi? Flaviopolis Antik Kenti, Çukurova’da kurulmuş çok eski çağlardan beri pek çok medeniyetin hüküm sürdüğü yerleşim yerlerinden biridir ve Kadirli ilçesi bu antik kentin olduğu noktada kurulmuştur. Günümüzde Osmaniye bölgesinde oldukça az kalıntıya sahip kentte, bir dönemler tarihe adını altın harflerle yazdırmış Roma imparatorları yaşamıştır. Türk tarihinden Büyük Selçuklular, Dulkadiroğlulları ve Osmanlılar gibi uygarlıklara ev sahipliği yapan antik kente uğramanızı tavsiye ederiz.
Burası neresi? MÖ 8. yüzyılda bölgede hakimiyet kuran Asativata tarafından yaptırılan bir sınır kalesi olarak bölge, şehre kuzeyden gelebilecek saldırılara karşı kullanılmıştır. Bölgedeki kazılar Prof. Dr. H. Bossert’tin önderliğinde 1946 senesinde başlamıştır. Taş temel üzerine kerpiçten inşa edilmiş olan kale, MÖ 7. yüzyılda Asurluların saldırısında yıkılmıştır.
Neden gitmeliyim? 24 Mayıs 2007 senesinde ziyarete açılan açık hava müzesi, Türkiye’nin ilk ve en büyük açık hava müzesi olma özelliğinden dolayı mutlaka görülmesi gereken noktalar arasında bulunmaktadır. Müzeye yakın bölgelerde hem piknik hem de kamp için elverişli noktalar da bulunmaktadır.
Burası neresi? Ala Cami’nin bulunduğu zeminde daha önce bir Bizans kilise ve manastırının bulunduğu anlaşılmaktadır. Bizans döneminde kilise olarak kullanılan yapı, Dulkadiroğulları döneminden itibaren cami olarak kullanılmıştır. 15. yüzyılda camiye çevrilen yapının esas ismi “Alaüddevle Mescidi” idi ancak halk arasında bu isim çok fazla telaffuz edilmemiştir.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…
Yorumları Gör
osmaniye harika bir il burayı gezip görmeye geleceğim biz ailecek bir oyun yapmayı düşündük ve oyun şöyle herkes bir il seçiyor ama türkiyedeki sonra onun hakkında bilgi bulıyor ve yazıyor sonra tarihi yerleri yemekleri türbeleri ve bir sahabi hayatı yazıyor baya güzel bir oyyun tavsiye ederim osmaniye bana çıktı sanırım :) makale için teşekkürler.