Osmaniye

Türkiye’nin 80. ili olma özelliğini taşıyan Osmaniye, 3 bin 767 kilometrekare alan üzerine yayılmış. Akdeniz bölgesinde, Çukurova’nın en doğusunda konumlanan kentin eski adı Cebelibereket. 2016 yılında yapılan nüfus sayımına göre Osmaniye’de 522 bin insan yaşıyor. Bu nüfusun yüzde 81.2’si şehirde, geri kalan kısmı da kırsal alanda yaşıyor.

Tarihte Hititler, Persler, Romalılar gibi büyük uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan Osmaniye, Doğu Anadolu’nun giriş kapısı olarak görülüyor. İpek yolu güzergahında bulunmasından dolayı da tarihteki yeri oldukça büyük. 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’nun kapıları Türklere açılmış. 1082’de ise bu bölgeye Ulaşlı aşireti yerleşmiş. Osmanlı İmparatorluğu’nun duraklama döneminde, Anadolu’da yaşanan isyanlar Ulaşlı aşiretini de etkilemiş. Bunun üzerine Deriş Paşa, bölgedeki isyanları bastırmak ve siyasal düzeni sağlamak adına Çukurova’ya gönderilmiş. 1905 – 1924 arası sancak, 1924 – 1933 arası il, 1933 – 1996 arası ilçe olan Osmaniye son olarak 1996’da il statüsünü yeniden kazanmış.

Sıcak ve ılıman iklim kuşağının etkisinde bulunan Osmaniye’ye yıllık ortalama 816 mm yağış düşüyor. Temmuz ve Ağustos aylarında hava sıcaklığı 27 – 28 C derecelere kadar yükselirken, Ocak ayında ise hissedilen sıcaklık 8 C derece civarında oluyor.

Tarihi boyunca birçok uygarlığın yerleştiği ve eserler verdiği topraklarda günümüze kadar ulaşmayı başarmış birçok yapı bulunuyor. Bunların başında da Karatepe Açık Hava Müzesi geliyor. Milattan önce 8. yüzyılda Hitit Kralı Asativatas tarafından kuzeydeki kavimlerin saldırılarına karşı bir kale yaptırılmış. Asurlular bölgeyi ele geçirince kaleyi yıkmışlar. Fakat, alanda yapılan kazı çalışmaları sonucu kalenin kalıntılarına ulaşılmış. Doğal güzellikleriyle de insanı mest eden Osmaniye’de Karaçay Şelalesi’ne gidebilirsiniz. Büyüleyici bir manzaraya sahip şelalenin yanı başında mesire yerleri bulunuyor. Burada ailenizle birlikte piknik yapıp güzel vakit geçirmek paha biçilemez. Osmaniye’de gezebileceğiniz diğer yerler ise şu şekilde; Ala Cami, Toprakkale Kalesi, Osmaniye Kent Müzesi, Almanpınar Yaylası, Kastabala Antik Kenti ve Kırmıtlı Kuş Cenneti.

Osmaniye’de geceler oldukça sakin geçiyor. Kent merkezinde yer alan birkaç eğlence yeri dışında geceleri açık mekan bulamazsınız. Arkadaşlarınızla bir şeyler içip müzik dinleyebileceğiniz yerler arasında Rocka Cafe, Atlantis Pub ve Çatı Restoran&Pub bulunuyor. Şehrin festival programı ise oldukça yoğun. Yöresel eğlencelerin ağırlıkta olduğu festivallerden yıl içinde toplamda 9 tane düzenleniyor. Bunlardan en meşhurları ise; Kiraz Şenliği, Fıstık Festivali ve Aşık Feymani Şenlikleri.

Osmaniye’ye gitmek için hava, kara ve deniz yolunu kullanabilirsiniz. Türkiye’nin belirli noktalarından vapur seferleri düzenlenen şehirde TCDD istasyonu ise hemen kent merkezinde konumlanıyor. Uçakla seyahat edeceklerse, Osmaniye’de havalimanı bulunmadığı için uçuşlarını Adana Havalimanı’na gerçekleştiriyorlar. Adana merkeze gittikten sonra otobüslerle Osmaniye’ye gelebilirsiniz. Tüm bunların dışında en mantıklı yolculuk tipi otobüs olarak karşımıza çıkıyor. Şehir içi ulaşımda da toplu taşıma araçlarından otobüs ve minibüsler ağırlıklı kullanılıyor.