Minsk’te Gezilecek Yerler – Gezilmesi Gereken En Güzel 25 Yer!

Minsk Nerede? & Hangi Ülkede? Minsk, Belarus veya Beyaz Rusya olarak bilinen ülkenin başkentidir. Avrupa Kıtası’nda Ukrayna ve Litvanya arasında yer almaktadır.

Minsk Hakkında: Belarus’un başkenti olan Minsk, tarihi ve gezi noktalarıyla yurtdışında en çok ziyaret edilen şehirlerden biri olmaktadır. Tarihini koruyarak modernleşmeyi başarmış olan şehir ilgi çekici gezi noktaları, muhteşem doğası, lezzetli yemekleri ve dahasıyla keşfedilmeyi bekleyen popüler gezi mekanları arasında. Aynı zamanda Türkiye’ye olan yakınlığı da şehre olan ziyaretleri arttıran önemli etkenlerden biridir.

Minsk Gezi Süresi: Şehir 2 günde rahatlıkla gezilebilir.

Misnk Para Birimi: Belarus Rublesi

Faydalı Uygulamalar: Minsk’i keşfederken en çok lazım olan uygulamaları edinerek kimseye ihtiyaç duymadan yolunuzu bulabilirsiniz.

Ulaşım için;

Gezi için;

İndirim Kartları: Şehri keşfederken sıkça kullanacağınız toplu taşımalardan tasarruf etmek, bazı gezi noktalarına ücretsiz girmek istiyorsanız MinskPass edinmeniz yeterli olacaktır. Hem toplu taşımalarda hem de anlaşmalı birçok gezi noktasında ücretsiz veya indirimli giriş olanağı sunduğu için ortalama harcama miktarınızı oldukça düşürecektir.

Havalimanından Merkeze Ulaşım: Minsk’e ulaşımda en çok kullanılan Minsk Ulusal Havalimanı, şehir merkezine 42 kilometre yani yaklaşık 35 dakika uzaklıkta olmaktadır. Araç kiralamadan merkeze ulaşmak içinse otobüsler ve metro hattı devreye giriyor. Şehir merkezine ulaşımda 1400TK ve 1430TK numaralı servislerle 1 saat 30 dakika gibi bir sürede ulaşabiliyorsunuz.

Ayrıca havalimanından şehir merkezine ulaşımda 20-30 dakika aralıklarla kalkan ulaşım araçları sayesinde sorun yaşamayacaksınız.İstanbul’dan Minsk’e yapacağınız uçak yolculuklarında ise aktarmasız seçeneği bulunurken, ortalama iki şehir arası uçak bileti fiyatı 1,300-1,800 ₺ arasında değişiklik gösteriyor.

İstanbul-Minsk Arası Saat Farkı: Minsk ve İstanbul arasında saat farklı bulunmuyor. Ülkeye indiğinizde aynı saati kullanmaya devam edebilirsiniz.

Restoran Bahşiş Oranları: Minsk’te bahşişler hesaba eklenmediği için dilerseniz %5-10 civarında bir bahşiş bırakabilirsiniz.

Minsk’te Ne Yenir? Ne İçilir? Avrupa mutfağı ve Rus yemek kültürünün bir birleşimi sayılabilecek şehirde belki de deneyebileceğiniz ve farklı aromaları keşfedebilirsiniz. Sıcak yenilmesine alıştığımız birçok ürünün soğuk ve farklı halleri, özel sosları ve daha fazla et & sebze ağırlıklı mutfağıyla dikkat çekiyor. Daha detaylıca bahsettiğimiz Minsk’te Ne Yenir? Ne İçilir? yazımız en kısa sürede sizlerle olacak. 🙂

* Minsk Gezilecek Yerler Videosu

*Popüler Görülecek Yerler

-Sembolik Yapılar

1. Belarus National Library

Belarus National Library

Burası Neresi? Minsk’te yer alan Belarus Ulusal Kütüphanesi, 2006 yılında açılmış olup, ülkenin her konudaki bilgi ve kültür merkezidir. Rusça eserlerin yer aldığı kütüphane aynı zamanda dünyanın en büyük üçüncü kütüphanesi olmaktadır. İçinde muhteşem bir kültürel zenginliği barındıran Belarus Modern Milli Kütüphanesi, dış mimarisi ile de görenleri kendisine hayran bırakıyor. Dış cephede ışıklarla yapılan gösteriler ise ziyaretçilerin büyük beğenisini topluyor.

Neden Gitmeliyim? Belarus’u keşfetmek için ülkenin ezilecek yerleri kadar geçmişini de görmek önemli olacaktır. 2006’dan beri koleksiyonlarını genişletmeye devam eden kütüphanede yaklaşık olarak 3,5 milyon yazılı belge olduğunu düşünülmekle beraber ses ve grafiklerle de desteklenen bilgi arşivi bulunuyor. Büyük ve görkemli bir binada yer alan kütüphanenin turistik amaçlı gezilmesine izin verilirken, turistlere özel kullanım alanı olan asansörlerle en üst ata çıkıp kütüphane kfesi ve mağazasında vakit geçirebiliyorsunuz.

Aklınızda Bulunsun! Minsk gezilecek yerler listesinde belirgin bir gözlem noktası yok ancak Minsk Kütüphanesi’nin en üst katına çıkarsanız açık bir gözlem evi ve dürbün olduğunu görebilirsiniz. Dilerseniz buradan Minsk manzarasının tadını çıkartın!

  • Konum: praspiekt Niezaliežnasci 116, Minsk 220114, Belarus
  • Telefon:+375172663737
  • Çalışma Saatleri: 10:00-21:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

2. Park of Stones

Park of Stones

Burası Neresi? Belarus Ulusal Bilimler Akademisi’ne bağlı olan Taş Park, açık hava müzesi oluşturma fikriyle ortaya çıkmıştır. “Buzul kayalarını incelemek için deneysel temel” adı verilen eşsiz bir buzul kayası koleksiyonu, yaklaşık 16 dönümlük alanı kaplayan eski bataklığın yerinde ziyaretçilerine açıktır.

Neden Gitmeliyim? Minsk’te kurulan bu park için 2.130’dan fazla buzul taşı toplandı birbiriyle ahenk oluşturacak şekilde bir araya getirildi. Beyaz Rusya topraklarındaki bu kayalar güçleri yüzyıllardır varoluşuyla dikkat çektiği için dileyenler bu açık hava müzesini ziyaret edip inceleyebilir.

  • Konum: Boulder Avenue, Minsk 220141, Belarus
  • Çalışma Saatleri: 24 saat açık
  • Yol Tarifi Al >

3. Grafiti Sokağı

Grafiti Sokağı

Burası Neresi? Seyahatinizde gezip gördüğünüz yerler kadar hayal gücünüzü destekleyecek, farklı ve yaratıcı mekanlar bulabilmek oldukça önemli. Minsk gezilecek yerler listenizde aklınızda kalacak olan bu sokak, bazen politik bazen popüler olaylara yapılan atıflarla Grafiti Sokağı’dır. Bu sokak boyunca gezerken Minsk gezinizi ölümsüzleştirecek muhteşem fotoğraflar çekilebilirsiniz.

-Tarihi Yerler

Seyahat severler için gezilecek çok fazla noktası bulunan Minsk’te önemli yerlerin çoğunu korumayı başardıkları tarihi dokular geliyor. Bu noktaların bir kaçını aşağıdan okuyabilir, en kısa zamanda sizlerle olacak olan Minsk Tarihi Yerler yazımızda da detaylıca keşfedebilirsiniz.

4. Aziz Simon ve Helena Kilisesi

Aziz Simon ve Helena Kilisesi

Burası Neresi? Bağımsızlık Meydanı’nda yer alan Kızıl Kilise adıyla da anılan Simon & Helena Kilisesi, 1910 yılından günümüze kadar gelmiş önemli yapılardan biridir.

Neden Gitmeliyim? Belarus’daki Katolik kiliseleri arasında en güzel mimariye sahip olan Aziz Simon ve Helena Kilisesi, mimarisiyle ülke sembollerinin izlerini taşıyan önemli bir dini noktadır. Tabi yapıldığı günden bugüne restorasyon işlemleri geçirmiş olmasının yanı sıra ilk gün ki görkemini korumasıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Dış cephesindeki kızıl görüntüsüyle Kızıl Kilise olarak da anılan bu muhteşem tarihi noktayı Minsk gezilecek yerler listesinin ilk sıralarına ekleyin!

  • Konum: Ulitsa Sovetskaya 15, Minsk, Belarus
  • Telefon: +375 17 200-44-15
  • Çalışma Saatleri: 07:00 -21:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

5. Holy Spirit Kilisesi

Holy Spirit Kilisesi

Burası Neresi? Minsk’in en eski yapılarından olan Holy Sprit Kilisesi, iki kuleli ve görkemli mimarisiyle bilinen bir Ortodoks katedralidir.

Neden Gitmeliyim? İlk hali yıllar içerisinde savaşlar esnasında hasar gördüğü için tekrardan yapılan Holy Spirit Katedrali, ülkenin en önemli tarihi ve kültürel noktalarından biridir. Daha önce bir Ortodoks kilisesini gezmediyseniz gerçek halini ve görüntüsünü anlayabileceğiniz, dinin ritüellerini görebileceğiniz bu eşsiz mekânı ziyaret etmeyi ihmal etmeyin diyoruz.

  • Konum: Cyril and Methodius St 3, Minsk, Belarus
  • Telefon: +375 17 327-66-09
  • Yol Tarifi Al >

6. St Elisabeth Manastırı

St Elisabeth Manastırı

Burası Neresi? Aziz Elizabeth ve kardeşleri anısına kuruluş olan Minsk’teki bu manastır, hala işlemeye devam eden tarihi yapılardan biridir. Tanrı iradesini yerine getirmek amacıyla insanların bir araya geldiği manastır yapıldığı dönemin işlemeleri ve tabloların görülebileceği nadide noktalar arasında. Dört kız kardeşin hikayesi ve karanlık dönemlerde insanlara ışık olduğu düşüncesiyle sıklıkla ziyaret edilen Aziz Elizabeth Manastırı, Minsk gezilecek yerler arasına bulunuyor.

-Müzeler

7. Savaş Tarihi Müzesi

Savaş Tarihi Müzesi

Burası Neresi? Nazilere karşı büyük mücadeleler veren bir yer olan Beyaz Rusya, bugünlerini çok büyük fedakarlıklarla elde etmiş bir ülke. Başkent Minsk’te bulunan Büyük Vatanseverlik Savaşı Müzesi ise 142 binin üzerindeki parçayla şehrin en geniş müzelerinden biri olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Belarus’un acı tarihini, yakın ve en eski dönemlerini belgeler ve çalışmalar sonucu elde edilen parçalarla ortaya koyan tek müzedir. Savaş Tarihi Müzesi, Minsk’teki tarihi bir binanın içerisinde yer almaktadır.

Neden Gitmeliyim? Belarus, ülke tarihinin en iyi ve kapsamlı şekilde anlatıldığı ilk ve tek müzedir diyebiliriz. Belarus’ta yaşanan Nazi saldırılarını ve bölgedeki katliamların göz önüne serildiği müze, 1942 yılından günümüze kadar Belarus’un tarihini yaşatıyor.

Halkın yaşanan olaylarda cesareti kadar başlarına gelen trajediler o kadar gerçekçi anlatılıyor ki o ana geri dönmemeniz resmen imkansız. Askeri malzemeler, silahlar, yazılı eserler bir yana dursun öteki tarafta arkeolojik kazılarla elde edilen el yazısı kitaplar ve bazı değerli eşyalar oldukça ilgi gören bir başka kısım. Sergi içerisinde görülecek temalardan bazıları;

  • Dünya Savaşı’ndan önce ve ilk yıllarda dünya,
  • 1941-1942 Moskova Savaşı,
  • 1941-1944 yıllarında Belarus topraklarında Nazi işgal rejimi,
  • Beyaz Rusya’da partizan hareketi ve anti-faşist yeraltı direnişi.
  • Belarus’un kurtuluşu. Nazi Almanya’sı, müttefikleri ve militarist Japonya’nın yenilgisi,
  • Kurtuluştan sonra Belarus. 1944-1950 yılları,
  • Büyük zaferin mirasçıları.

Listenizi Belarus gezilecek yerler hakkında detaylandırmak isterseniz, başkent Minsk’te yer alan Savaş Müzesi olmazsa olmazlardan biri.

  • Konum: Prospekte Pobeditelei 8, Minsk, Belarus
  • Telefon:+375173271166
  • Çalışma Saatleri: 10:00-18:00 // Pazartesi kapalı
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

-Meydanlar ve Sokaklar

8. Bağımsızlık Meydanı

Bağımsızlık Meydanı

Burası Neresi? Burası Minsk’in kalbinde yer alan birçok önemli noktanın civarında yer aldığı şehrin merkezi alanıdır.

Neden Gitmeliyim? Bağımsızlık Meydanı, şehrin ün kazanmış popüler noktasıdır. Bazen eski adı olan ‘’Lenin Meydanı’’ olarak da anıldığını duyarsanız bilin ki aynı yerden bahsediliyor. Civarında Minsk Belediye Binası ve Simon & Helena Kilisesi gibi önemli yapıları bulunduran Bağımsızlık Meydanı’nda özel günlerde gösteriler yapıldığı gibi Minsk’in en sembolik noktası olduğu için görmeyi tercih edebilirsiniz.

9. Oktyabrskaya Meydanı

Oktyabrskaya Meydanı

Burası Neresi? Minsk’teki meydanlar arasında en meşhurlarından biri Oktyabrskaya Meydanı yani Ekim Meydanı olarak biliniyor.

Neden Gitmeliyim? Minsk gezilecek yerler listesini keşfederken zaten ister istemez bu meydanı görmüş oluyorsunuz. Şehrin popüler simgelerinden olan Savaş Müzesi ve Minsk Sarayı gibi önemli yerlerin sayesinde anında tanıyacağınız bu meydanın ara sokaklarında da çok şık kahve dükkanları ve hediyelik eşya butikleri bulacağınızı unutmayın!

10. Victory Square

Victory Square

Burası Neresi? Beyaz Rusya’nın pek çok yerinde savaşlara, askerlere, galibiyetlere adanan yerler görmek mümkün. Bunlardan biri de şehrin önemli noktalarından biri olan Zafer Meydanı.

Neden Gitmeliyim? Bağımsızlık Caddesi ve Zakharau Caddesi’nin birleştiği noktada yer alan Zafer Meydanı ve Anıtı, Belarus fotoğraflarından görülen en sembolik noktalardan biridir. Meydanın ortasında yer alan Zafer Anıtı, 38 metre uzunluğunda taş bir sütundan yapılmış olup, önemli ulusal günlerde her zaman gösterilerin merkezinde olmaktadır. Sovyet kahramanlarının anısına yapılan anıtın bulunduğu meydandan çok kısa sürede M. Gorki Parkı’na ulaşabiliyorsunuz.

Aklınızda Bulunsun! Zafer Meydanı, Minsk ziyaretçilerinin en çok fotoğrafladığı noktalardan biridir.

-Konser ve Tiyatro Salonları

11. Bolshoi Opera ve Bale Tiyatrosu

Bolshoi Opera ve Bale Tiyatrosu

Burası Neresi? Minsk’te yer alan Bolşoy Operası dünyanın en eski ve en ünlü balo salonlarından biridir. Opera sanatına ve baleye ilginiz varsa, izlemeyi seviyorsanız buradan etkinlikleri takip ederek, bulunduğunuz dönemdeki etkinlikleri kontrol edebilirsiniz.

*Doğa içinde Gezilecek Yerler

-Yeşil Alanlar / Parklar

12. Gözyaşı Adası

Gözyaşı Adası

Burası Neresi? Svislac Nehri üzerindeki Gözyaşı Adası ve adada bulunan küçük anıt Minsk gezilecek yerler listemize giriyor. Bu adadan özellikle akşamları şehrin ışıklar altındaki manzarasını seyretmek hayli keyifli. Adada bulunan anıtın Afganistan’da ölen 700 askerin anısına yapıldığı ifade ediliyor.

Neden Gitmeliyim? Adından da anlaşılacağı üzere hüzünlü bir hikâyesi bulunan bu adadan kısaca bahsedelim. SSCB döneminde devam eden 9 yıllık bir savaşın ardından Belaruslu birçok asker hayatını kaybediyor. Şehirden bir köprüyle bağlantılı olan bu adaya ise yaz tutan aile bireylerine benzeyen figürler ve melek motifleriyle süslenmiş anıt yapılarak, hayatını kaybeden askerlerin anılması amaçlanıyor.

Gözyaşı şeklinde dizilen melekler, çeşme kısmı ve hikâyenin işlenişi görenleri hüzünlendirirken bir yandan da bu adada şehri gürültüsünden uzaklaşabiliyorsunuz. Yeşil alanların olabildiğince uzandığı Gözyaşı Adası Minsk’in görülmesi gereken yerleri arasında.

13. Losycki Park

Losycki Park

Burası Neresi? Şehrin en eski parkları arasında yer almaktadır. Losycki Parkı’nı fark etmenizi sağlayacak yapısı ise içerisindeki 19. Yüzyıldan kalma eski malikanedir.

Neden Gitmeliyim? Bu parkı ünlü yapan tabi ki güzel doğası ve yürüyüş noktaları ancak asıl bilinmesinin sebebiyse parkın ortasındaki 19. Yüzyıldan kalma malikanedir… Bin bir farklı bitki ve ağacın etrafında bulunan, 100 hektarlık bir alandaki tek ev olma özelliğine sahip malikanenin perili olduğu yaygın inanışlar arasında. Genellikle karanlık çöktüğünde evin hanımının camlardan baktığını ve görüldüğünü söylenmesi burayı biraz gizemli kılıyor.

Bunlara kulak asmazsanız, kırsal bir alanın ortasında gibi hissedeceğiniz temiz ve düzenli Losycki Parkı’nı ziyaret etmeye lütfen çekinmeyin. 🙂

  • Konum: Prajezd Čyžeŭskich 10, Minsk, Belarus
  • Telefon:+375 29 507-13-76
  • Çalışma Saatleri: 24 saat açık
  • Yol Tarifi Al >

14. Belediye Binası ve Parkı

Belediye Binası ve Parkı

Burası Neresi? Minsk’in gücünü sembolize eder bu kudretli binanın ilk hali 1582 yılında inşa edilmiş olup, 2012’de restore edilerek ziyaretçilere açık hale getirilmiştir.

Neden Gitmeliyim? Avrupa’daki şehir binaları, Türkiye’dekinden farklı olarak daha fazla etkinliklerin yer aldığı, içerisinde ülkenin direniş ve gurur verici olaylarından izler taşıyan öğeleri içermektedir. Hal böyle olunca Özgürlük Meydanı gibi çok ikonik bir noktayı ziyaret ettiğinizde Minsk Belediye Binası ve hemen arkasında bulunan parkı ziyaret etmenizi öneriyoruz.

İçerisinde farklı dönemlere ve imparatorluklara dair izler bulabilir, eski dönemlerde hapishane olarak kullanılan odalara göz atabilirsiniz. Ayrıca ihtişamlı görüntüsü de fotoğraflarda çok görkemli bir arka plan oluşturmakta…

İpucu: Farklı fotoğraf fikirlerine açıksanız, Minsk Belediye Binası önünde yer alan ‘şehrin anahtarını tutan heykel’’ ile fotoğraf çekilebilirsiniz.

  • Konum: plošča Svabody 2а, Minsk, Belarus
  • Telefon: +375 17 321-24-30
  • Yol Tarifi Al >

15. Gorky Parkı

Gorky Parkı

Burası Neresi? Tarihi 1805 yılına dayanan Gorky Parkı, Vali Korneev tarafından inşa edilmiş olan sosyal noktalardan biridir.

Neden Gitmeliyim? Burayı görmeden önce hayalinizde küçük bir yer canlandırdıysanız, gördüğünüzde yaşadığınız şok büyüyecek… Oldukça büyük, içerisinde süs havuzundan oyun parklarına, lunaparklardan çiçek bahçelerine olabildiğince çok farklı konsepte sahip olan bir parktır.

Girişinde Zafer Meydanı’nın giriş kapısı yer alırken, bir yandan da parka adını veren Maxim Gorki Anıtı sizi ağırlıyor.  Anlayacağız üzere hem dinlenmek hem eğlenmek için tercih edilebilecek bu eşsiz nokta, yeşilliğin ve huzurun bolca bulunduğu görülmesi gereken noktalardan biri.

16. Minsk Botanik Bahçeleri

Minsk Botanik Bahçeleri

Burası Neresi? Minsk’te 1932 yılında açılmış olan Botanik Bahçeler, bilimsel bir kuruluş oluşu ve huzurlu atmosferiyle şehrin en çok ziyaret edilen noktalarından biridir. Botanik-bilimsel olarak bilinen bu yer aynı zamanda içerisindeki aktiviteleriyle de tercih edilmekte.

Neden Gitmeliyim? Açıldığı yıldan günümüze devamlı geliştirilen ve günümüzdeki güzel haline kavuşmuş olan Minsk Botanik Bahçeleri, bilimsel çalışmalarının yanı sıra bir bakıma Minsk’teki doğaya kaçış noktalarından biri. İçerisindeki göl ve yeşil alanlar sayesinde botanik bahçelerdeki 1,000’den fazla bitkiyi görüp, günün kalanı için de hoş bir plan yapabiliyorsunuz.

Hafta sonu gezileri için Minsk’teki doğal alanlardan biri olan Botanik Bahçeleri, Park Chelyuskintsev İstasyonu’ndan yürüme mesafesiyle ulaşılmasının kolaylığı ve aynı zamanda halka açık yeşillik alanlarıyla Minsk gezilecek yerler listesinin sevilen noktalarından biri.

  • Konum: вуліца Сурганава 2в, Minsk, Belarus
  • Telefon: +375 17 292-69-15
  • Çalışma Saatleri: 10:00–21:00 /Pazartesi kapalı.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

*Çocuklar için Uygun Yerler

17. Belarussian State Circus

Belarussian State Circus

Neden Gitmeliyim? Sirkler, küçükken büyülü bir dünya gibi gözüken çocukların gitmekten en hoşlandığı yerlerden biridir. Ancak Belarus’ta bulunan Eyalet Sirki işi o kadar ilerletmiş bulunuyor ki sadece çocuklar için değil büyüklerin de keyifli saatler geçirebileceği şovları sergiliyor.

Minsk gezilecek yerler listesini keşfederken fark edeceksiniz ki çocuklara yönelik pek fazla yer bulunmuyor… Park ve birkaç eğlence noktası dışında çocuğunuzun da keyif alacağı, hatıra olarak hatırlayacağı bir etkinlik isterseniz kesinlikle Belarusian State Circus’u kesinlikle ziyaret etmelisiniz. 1200 kişilik gösteri gurubunda insanların hayvanlarla birlikte yaptığı gösteriler büyük ilgi görüyor.

Denge gösterileri, dans şovları, hayvanların dahil olduğu şovlar ve daha birçok oyunu izlerken yüreğiniz ağzınıza gelecek…Yerinizde duramayacağınız tüm gösteriler için Belarus Sirki’ni görmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

  • Konum: praspiekt Niezaliežnasci 32, Minsk 220030, Belarus
  • Telefon:+375 17 327-78-42
  • Çalışma Saatleri: 09:00-20:00
  • Giriş Ücretleri için tıklayınız.
  • Yol Tarifi Al >

18. Lebyazhy Waterpark

Lebyazhy Waterpark

Burası Neresi? Şehrin çevre dostu su parkı olan Lebyazhy Waterpark, Minsk’te 2011 yılından beri hizmet vermektedir.

Neden Gitmeliyim? Belarus’u sıcak yaz günlerinde ziyaret ettiyseniz, listenizin en keyifli kısmı Belarus Su Parkı’nda geçecektir. Suni plajlardan tutun da su maceralarına, sauna, fitness merkezi ve benzeri birçok etkinliğin yer aldığı merkez de Türk Hamamı da bulunuyor. 🙂

Farklı boyutlardaki yüzme havuzları sayesinde hem çocuklar hem de ebeveynleri için güvenli, eğlenceli bir alan oluyor. Yüzme havuzu içerisindeki kaydıraklar da serinliğe eğlence katan yerlerden biri olurken, çocuğunuz eğlenirken dilerseniz siz gözünüz arkada kalmadan aynı yerdeki fitness merkezinde vakit geçirebiliyorsunuz. Her yaşa uygun aktivitenin düşüldüğü Belarus Su Parkı’nı, Minsk’te çocukla gezilecek yerler listenize kesinlikle dahil etmelisiniz.

19. Minsk Zoo

Minsk Zoo

Neden Gitmeliyim? Minsk sınırları içerisindeki tek hayvanat bahçesi olan Minsk Zoo, farklı kıtalardan bir araya gelmiş 400’den fazla egzotik canlıya ev sahipliği yapıyor. Svisloch Nehri’nin yanında olmasıyla yıl boyunca buraya da göçmen kuşların uğradığı parkta birçok canlı türü kendilerine uygun yaşam alanları içerisinde hayatlarına devam ediyor.

Minsk’te çocukla gezilecek yerler listesi için çocukların çok seveceği bu alanda canlıları görmenin yanı sıra Exotarium ve Dinopark gibi farklı konseptlere sahip iki parkı da gezebiliyorsunuz. Exotarium içerisinde Güney Amerika’nın faunasını yansıtan 80’den fazla canlıyı barındırıyor.

Aynı şekilde içerisindeki çok büyük akvaryumlarda deniz canlılarına da bu kısımda yer verilmiş. Çocukların çok hoşuna gideceğini düşündüğümüz diğer parksa Dinopark’sa nesli tükenmiş dinozorların birer kopyası karşınızda duruyor olacak. Tabi heykelden olmalarının rahatlığıyla dolaşabileceğiniz bu parkın her köşesi görülmeyi ve keşfedilmeyi bekliyor…

  • Konum: Ulitsa Tashkentskaya 40, Minsk 220066, Belarus
  • Telefon:+375 17 345-32-65
  • Çalışma Saatleri:10:00–18:00
  • Giriş Ücretleri: Hayvanat Bahçesi + Dinopark) – 13 BYN
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

20. Dreamland Amusement

Dreamland Amusement

Burası Neresi? Minsk’te ailecek gidilebilecek eğlence ve aksiyon dolu her yaş grubuna uygun bir eğlence merkezidir.

Neden Gitmeliyim? Ailecek yapılacak aktivitelere önem veriyorsanız, küçük ve büyük herkesi memnun edecek oyun skalasıyla Dreamland Amusement tercih edilebilir. Dönme dolap, kamikaze, atış noktaları, çarpışan arabalar ve daha fazlasıyla burada zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Ayrıca bazı ülkemizde bulunmayan, çok daha yükseğe çıkan hız trenlerini de burada tatma fırsatı bulacaksınız.

  • Konum: Vulica Arloŭskaja 80, Minsk, Belarus
  • Telefon:+375 29 115-01-76
  • Çalışma Saatleri: hafta içi 11.00 – 20.00 // hafta sonları 10.00 – 20.00
  • Giriş Ücretleri: 15 – 20 byr
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

*Yakın Tatil Yerleri

-Yakınındaki Turistik Şehirler

21. Mogilev

Mogilev

Burası Neresi? Kuzey Avrupa’da yer alan Belarus Cumhuriyeti’ne bağlı Mogilev şehri, Dinyeper Nehri’nin kıyısında konumlanıyor. Beyaz Rusya’nın üçüncü büyük şehri olan bölge, aynı zamanda Mogilev yönetim sisteminin merkezî kenti olarak biliniyor.

Neden Gitmeliyim? İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra sanayi sektöründe gelişim göstermeye başlayan şehir, özellikle elyaf ve elektrikli motor araçları üretiminde önemli bir ticaret merkezi haline gelmiş durumda. Ülkenin doğusunda yer alan Mogilev’de gezerken, barok tarzında inşa edilmiş olan birbirinden farklı onlarca yapı ile karşılaşmak mümkün.

Eğer gezi rotanızda Mogilev’e de yer verecekseniz, bu planınızı yaz aylarına denk getirmeniz gayet uygun olacaktır. Ayrıca ansızın yağacak yağmura karşı mutlaka tedarikli gitmenizde fayda var. Şehrin simgesi olarak sayılan noktaların başında St. Stanislav’s Katedrali geliyor şüphesiz.

Barok mimarisinden esinlenerek inşa edilmiş olan bu ihtişamlı yapının inşası, tam tamına 14 yıl sürmesiyle birlikte dikkat çekici 6 sütundan oluşuyor. Şehrin tam merkezinde yer alan Astronomer isimli heykel, bulunduğu meydanın simgesi olarak sayılıyor ve etrafındaki yeşillikler içinde bulunan banklar ise gezinize kısa bir mola vererek dinlenmenizi sağlıyor. Burada bahsettiğimiz gezi noktalarının dahası için Mogilev gezilecek yerler listemize göz atmanızda fayda var.

Tabi gezerken bir yandan burnunuza gelen yemek kokuları da iştahınızı kabartacaktır. Minsk’e benzeyen mutfağının yanış sıra bazı yemeklerdeki yapılış farklılığıyla ön plana çıkan şehrin yemeklerini de denemenizi öneriyor. Detaylı bir yeme-içme rotası oluşturmak isterseniz Mogilev’de Ne Yenir? Ne İçilir? yazımıza göz atabilirsiniz.

-Minsk’ten Mogilev’e Nasıl Gidilir?

  • İki şehir arasında şahsi aracınız olmadan ulaşım sağlamak istiyorsanız tren kullanmanız gerekiyor.
  • Minsk’in Passazhirskij durağından kalkan 712 numaralı otobüslerle öncelikle Orsha Centraljnaya ulaşıyorsunuz. Buraya ulaşım yaklaşık 3 saat sürüyor.
  • İndiğiniz duraktaysa 705 numaralı Mogilev otobüslerine binerek 1 saat daha süren yolculuk sonrasında Mogilev merkezine ulaşabiliyorsunuz.

**Ortalama Ücret: 45 ₺

*Gece Hayatı

Kısmen renkli bir gece hayatı olduğunu söyleyebileceğimiz Minsk’te gezilecek yerlerin ardından gece gezmelerini için birkaç önerimiz var. Şimdilik aşağıdaki mekanları inceleyip, sonrasında daha detaylı listemiz için Minsk gece hayatı yazımızı bekleyin.

22. Ulitsa Zybitskaya (Barlar Sokağı)

Ulitsa Zybitskaya

Burası Neresi? Minsk gece hayatı dendiğinde akla gelen ilk noktaların tümü Ulitsa Zybitskaya ismiyle bilinen caddede toplanmış halde. Son yıllarda oldukça popülerleşen cadde üzerinde Belarus’un en popüler mekanları yer alıyor.

Burayı ziyaret ettiğinizde gidebileceğiniz canlı müzikli mekânların yanı sıra kafe restoran tarzı veya minik kahve dükkanları bulabilir, sabah saatlerine kadar açık olan mekanlarda vakit geçirebilirsiniz.

23. Black House Minsk

Black House Minsk

Neden Gitmeliyim? Minsk gece hayatı içerisinde eğlenceli ve kaliteli bir gece kulübü arayışındaysanız Black House tavsiyelerimiz arasında. Siyah iç mekân tasarımından gelen ismi ve kaliteli eğlencesiyle, sabaha kadar canlı müzikler eşliğinde vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Gece kulübü atmosferine yeni bir tarz getirmeyi amaçlayan hem rahat hem de şık olmayı planlayan Black House’u ziyaret etmelisiniz.

  • Konum: Vulica Kisialiova 12, Minsk, Belarus
  • Telefon: +375 44 596-07-81
  • Çalışma Saatleri: Salı-Pazar / 23:00-06:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

*Alışveriş

-Caddeler / AVMler

24. Prospekt Niezależności

Prospekt Niezależności

Burası Neresi? Bu cadde, şehrin ana caddelerinden biri sayılırken yaklaşık 15 km uzunluğuyla önemli noktalardan biridir.

Neden Gitmeliyim? Minsk gezilecek yerler listenizi tamamlarken birçok gezi noktasına Prospekt Niezaleznosci, alışverişten yeme içmeye arayacağınız her şeyi bulabileceğiniz güzide noktalardan biri.

Şehir sakinlerinin yanı sıra turistlerin akın ettiği cadde özellikle Minsk mutfağını tadabileceğiniz şık restoranlarla dolu olmasıyla günün birçok saatinde yemek için tercih ediliyor. Bunun yanı sıra cadde üzerindeki gezi alışveriş noktalarının sayesinde Minsk’te alışveriş yapmanın tadına verebilir, sevdiklerinize hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Buradayken ucuz ürünleri ve butik mağazaları ziyaret edin diyoruz.

**Yakınında Görülecek Yerler: Cumhuriyet Sarayı, Belarus Devlet Üniversitesi, Ticaret Kültür Sarayı**

25. GUM

GUM

Burası Neresi? Minsk’te yer alan en eski alışveriş merkezlerinden biridir.

Neden Gitmeliyim? Şehirde alışveriş yapmak istiyor ama nasıl bir ürün istediğinize dair tam bir fikriniz yoksa hem geleneksel hem de modern mağazaların bir arada bulunduğu GUM tam size göre. Minsk’in en eski noktalarından biri olan Gum içerisinde Avrupa’da aktif olan birçok global markanın mağazası ve Minsk’in yerel alışveriş mağazaları bir arada…

Tabi buradan kıyafet ve hediyelik eşyanın yanı sıra market kısmından yiyecek ve içecek alışverişi yapabileceğiniz, Beyaz Rusya’nın lezzetli abur cuburlarını deneyebileceğiniz farklı bölümler mevcut. Minsk’te alışverişin tadını çıkartmak istiyorsanız burayı gezilecek yerler listenize hemen ekleyin!

  • Konum: praspiekt Niezaliežnasci 21, Minsk 220030, Belarus
  • Telefon: +375 17 323-10-48
  • Çalışma Saatleri: 09:00–21:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

*Şehir içi Ulaşım

Minsk’te şehir içi ulaşımda otobüs ve metro yaygın olarak kullanılmaktadır. Detayları inceleyelim;

Otobüs: Minsk’te kullanılan en yaygın toplu taşıma olan otobüsler şehir içerisinde gece gündüz çalışan 170 farklı durakta hizmet vermektedir. Ulaşım haritasına aşağıdaki app sayesinde ulaşabileceğiniz gibi kartları büfelerden ve otobüs istasyonlarından temin edebiliyorsunuz. Otobüsleri kullanmadan önce kesinlikle uygulamayı indirmenizi ve çalışma günlerine göre değişen saatlere göz atmanızı öneriyoruz.

Bir otobüs ile seyahat etmeyi planlıyorsanız en iyi şey, toplu taşıma uygulaması ile şehir haritası elde etmektir. Otobüslerle seyahat için aylık bir geçiş kartı satın almak mümkündür. Bu biletlerin damgalanması gerekmez, ancak biletin size ait olduğunun belli olması için arka tarafa isimler yazılmalıdır. Gerekirse, sürücüden bilet satın almak da mümkündür ancak bu hem bilet almaktan hem rahatsızlık verici hem de daha pahalıdır. Bilet kontrolleri şehirde oldukça yaygındır, dikkat etmelisiniz.

Metro: Minsk içerisine 2 farklı hatta sahip olan metro, 28 durakta hizmet vermektedir. Her gün 1 milyona yakın insanın kullandığı metro ağının haritasına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Minsk metro çalışma saatleri

  • Minsk metro istasyonları sabah 05: 30’dan gece 00:40’a kadar yolculara açıktır.

Trenler arasındaki süre:

  • Sabah ve akşam saatlerinde (07: 00-09: 00, 17: 00-19: 00)- 2.0 ila 2.5 dakika
  • Günün geri kalanı: 2-3 ila 12 dakika (23:00 sonra)

Minsk Metro Haritası

Taksi: Minsk’teki resmi taksi arabaları genellikle Rus yapımı siyah ve beyaz karelere sahip belirgin renkteki arabalarıdır ancak herhangi bir marka ve herhangi bir renkte olabileceği için çatısındaki taksi yazısına dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Saatlere göre başlangıç ücreti değişecektir ancak başlangıcı 10 BYR olmakla beraber kilometre başına da 10 byr artış olduğunu görebilirsiniz. Bazı taksilerde taksimetre kullanılmadığı için binmeden önce fiyat sormayı ihmal etmeyin.

-Misnk Havalimanı’ndan Şehir Merkezi Ortalama Ücret: 40 BYR (112 ₺)

*Yakınındaki Havalimanları

  • Mogilev Havaalanı (138km)
  • Vilnüs Havaalanı (197km)
  • Vitebsk Havaalanı (205km)
  • Gomel Havaalanı (249km)
  • Grodna Havaalanı (263km)

*Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

  • Başkonsolos: Mustafa Özcan
  • Adres: 4th floor, vulica Valadarskaha 6, Minsk 220030, Belarus
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma/ 09:00-18:00
  • Telefon: + 90 312 292 29 29

-Acil Durum Numaraları

  • Polis:102
  • Ambulans:103
  • İtfaiye:101

-Turistler için Telefon Kullanımı

-Yurtdışında Arama Nasıl Yapılır?

En çok kafa karıştıran durumlardan biri de aslında yurtdışında telefon kullanımıdır. İşin içine çok fazla rakam girmesi kafa karıştırabilir ancak yapacağınız tek şey, arayacağınız numaranın başına ülkenin kodunu eklemektedir.

Örneğin, Belarus’un ülke kodu ” +375 ” ve Minsk’in kodu ”17” olduğu için, oradayken yapacağınız aramalarda ”+375 17 ” 5390000000(numara) şeklinde, yani numaranın önüne sadece ülke ve şehir kodunu getirerek arama tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Tabi bunun için Türk operatörü kullanıyorsanız, öncelikle hattınızı yurt dışında kullanıma açtırmanız gerekiyor.

-Hattımı Yurtdışında Nasıl Kullanabilirim?

Bu fiyatlar size pahalı geldiyse Türk hattınıza yurt dışı kullanım paketi yükleterek belki daha uygun fiyatlara konuşmaya devam edebilirsiniz. Konuşmaya devam edebilmek için her şeyden önce bu adımları takip etmelisiniz;

TurkcellTürk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. ( Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin