Mersin Mutfak Kültürü
Akdeniz’in güzel illerinden biri olan Mersin Toroslara komşu olan bir deniz şehridir. Aynı zamanda da oldukça zengin bir mutfağa sahip olan Adana, Hatay ve Gaziantep ile komşudur. Tüm bu özellikler ile Mersin’in zengin bir kültürel birikime sahip olması birleşince ortaya yemek çeşitliliği ve lezzeti ile zengin bir mutfak çıkmıştır.
Mersin’de farklı etnik kökenlerden insanların yaşaması da Mersin mutfağının zenginliğine zenginlik katmıştır. Tüm bu benzerliklerin yanında Mersin mutfağı kendine has birçok özellikleri de bünyesinde barındırır. Genel olarak ekşili, acılı, salçalı ve baharatlı yemeklerin hâkim olduğu Mersin mutfağında et yemekleri öne çıkar. Denize kıyısı olan Mersin’de deniz kültürü de oldukça gelişmiştir ve balık çok fazla tüketilir. Özellikle küçük lagos, barbunya, dil balığı ve kefal ayrıca kabuklu deniz ürünleri de tercih edilmektedir. Doğal güzelliklerinin yanında herkesi kendine hayran bırakan Mersin mutfağına gelin bir göz atalım.
Pratik Bilgiler
Mersin’den Alınabilecek Yiyecekler: Mersin’e yapacağınız bir seyahatin dönüş yolunda elleriniz boş gitmeniz neredeyse imkânsızdır. Burada alınabilecek çeşitli türde yiyecekler bulunmaktadır. Tatlılardan tuzlu kurabiyelere, yöreye özgü doğal ürünlerden yine doğal kahvaltılık ürünlere kadar geniş bir çeşitlilik mevcuttur. Mersin’de cezerye, kerebiç, şalgam suyu, turşu çeşitleri, Anamur muzu, çekirdeksiz limon, incir ve Kazanlı biberi, dondurulmuş sıkma ve içli köfte gibi yiyeceklerden satın alabilirsiniz. Yine Mersin ilçe köylerinde yapılan doğal kahvaltılık ürünleri de şehir merkezindeki çarşı ve yöresel ürünler satan dükkânlarda bulabilmeniz mümkündür.
Mersin’in En Meşhur Tatlısı: Mersin, tatlı konusunda ziyaretçilerine zengin bir içerik sunuyor. Şehre yapacağınız bir ziyarette kerebiç, cezerye, dondurmalı künefe ve karsambaçı mutlaka denemeli ve atım içeceğini de şehirden ayrılmadan önce en az bir defa içmelisiniz. Unutmadan, şifalı kaynar içeceğini de içmenizi tavsiye ederiz.
Mersin’den Alınabilecek Doğal Ürünler: Mersin’de doğal ürünler denilince akla ilk olarak şalgam suyu gelir. Listemizde de yer verdiğimiz şalgam suyunu şehir merkezinde litrelik şişelerde satın alabiliyorsunuz. Şalgamın yanı sıra pekmez çeşitleri, ev yapımı kaya koruğu, incir, Anamur muzu ve yüksük mantısı Mersin’de alabileceğiniz doğal ürünler arasındadır. Bunlara ek olarak baharat çeşitleri ve bakliyat gibi ürünleri şehir merkezinde baharatçılar çarşısına bulabilirsiniz.
Her ilin meşhur bir yemeği vardır. Mersin mutfağı ile özdeşleşen, Mersin denilince herkesin aklına gelen Tantuni adeta Mersin’in sembolü gibidir. Tantuninin ünü Mersin ile kalmamış ülkemizin her yerine yayılmıştır. Birçok şehirde tantunici bulmak mümkün olsa da Mersin’de yediğiniz tantuni bir başkadır. Araplardan gelme olduğu söylenen tantuni dana etinin küçük küçük doğranarak sacda baharatlarla harmanlanarak sotelenmesi ile hazırlanır.
Ardından lavaş veya ekmeğin içine konularak servis edilir. Özellikle de acı biber turşusu ile tüketilirse bir o kadar daha lezzetli olur. Herkesin gönlünde taht kuran en çok sevilen sokak lezzetlerinden olan tantuniyi mutlaka herkes bir kere denemiştir. Ancak Mersin’de gerçek ustaların elinden yemeyen tantuni yemiş sayılmaz. Mersin’e giden turistler hemen hemen her sokakta bulunan tantunicilerde mutlaka bu lezzeti denemeliler.
Bulgurun egemen olduğu, Mersin’in meşhur yemeklerinden bir tanesi de Batırık. Malzeme bakımından mercimek köftesine benzese de lezzet bakımından oldukça farklı bir lezzet. Ana malzemesi ince bulgur olan bu yemeğin daha çok sulusu tercih edilse de mercimek köftesi gibi kuru şekilde de yapılır. Sulu şekli batırık çorbası olarak adlandırılırken, kuru haline de batırık köftesi denir. Ne şekilde yapılırsa yapılsın ortaya mükemmel bir lezzet çıkar. Mersin de tadına bakmanız gereken yemeklerin başında gelen Batırık, mercimek köftesinden faklı olarak fıstık, susam ve biraz da tahin içerir. Genel olarak evlerde altın günlerinde yapılan kaşık kaşık yiyip doyamayacağınız bu lezzetin tadına bakmadan Mersin’den ayrılmayın.
Mersin’in sevilen yemeklerinden biri de Tarsus Kebabı. Son yıllarda popüler olmaya başlayan Tarsus Kebabı, Adana kebabı ile benzer özellikle taşısa da Tarsus kebabının içinde olan soğan ile birbirinden ayrılır. Görünüş olarak ayırmak mümkün olmasa da lezzetine bakınca Adana kebabından farkı anlaşılmaktadır. İster dürüm ister porsiyon olarak servis edilebilen ve yanında verilen közlenmiş biber ve domates ile çok daha lezzetli olan Tarsus kebabı, özellikle et ve soğan ikilisini sevenler için vazgeçilmez bir lezzet. Mersin’de birçok kebapçıda bulabileceğiniz Tarsus’a özgü bu kebap bilinen kebapları unutturacak cinsten. Mersin’e yolunuz düşerse alternatif bir kebap arıyorsanız bu lezzeti mutlaka denemelisiniz.
Hamur işlerinin çok yaygın olduğu Mersin’de sevilen lezzetlerden biri de Sıkma. Çevre illerde de yapılan sıkmanın hangi yöreye ait olduğuna dair tartışmalar olsa da en iyisini Mersin’de yiyebileceğiniz kesin. Yörük kökenli bir atıştırmalık olan Sıkma, sacda pişirilir ve sıcak sıcak tüketilir. Yörük kahvaltılarının vazgeçilmezi olan Sıkma Mersin’de çok sevilen bir lezzettir.
İncecik açılan hamur pişirildikten sonra yağlanır ve tercihe göre içine peynirli veya patatesli iç harcı eklenir. Dürüm şeklinde sarıldıktan sonra da servis edilir. Bu lezzetli atıştırmalık kahvaltının dışında da her öğün atıştırmalık olarak çayın yanında sevilerek tüketilir. Tok olanların bile hayır diyemeyeceği sıcak sıkmalar Mersin’de denemeniz gereken yiyeceklerin başında gelir.
Ülkemizin birçok bölgesinde yapılan içli köfte Mersin’in de sevilen lezzetlerinden bir tanesidir. Hem haşlaması hem de kızartması yapılan ve her türü de çok sevilen içli köftenin Mersin’de genellikle kızartması yapılır. Mersin’de içli köfte diğer bölgelerden farklı yapılır. Genellikle içerisine ceviz eklenmez ve şekli bilinen içli köfteler gibi uzun değil yuvarlak olur.
Ana yemek sofralarının ve altın günlerinin sevilen lezzetlerden biri olan içli köftenin Mersin’de yapılanı bir başkadır. Yapımı oldukça zahmetli olan ve el becerisi isteyen içli köfte, Mersin’in maharetli hanımları tarafından çoğunlukla evde yapılsa da Mersin ve çevresinde birçok restoranda bulabilirsiniz. Mersin usulü içli köftenin tadına bakmadan Mersin’den ayrılmayın.
Türk mutfak kültüründe pilavın yeri başkadır ve her türlü pilava karşı ayrı bir ilgi vardır. Neredeyse her yemeğin yanında servis edilen pilavın değişik alternatifleri de ülkemizin mutfağına zenginlik katmaktadır. Adını yapıldığı malzemeden alan dövme pilavı, aşurelik buğdaydan yapılır ve hem Adana hem de Mersin halkı tarafından çok fazla tercih edilir. İsteğe göre tavuklu veya etli olarak pişirilebilen Dövme Pilavı, aşurelik buğdaya nohut ve isteğe göre et eklenerek yapılır.
Adı pilav olsa da doyurucu olması nedeniyle ana yemek olarak tüketilen Dövme Pilavı, Mersin ve çevresinde sıklıkla pişirilir. Özellikle de kalabalık toplantılarda, düğünlerde ve bayramlarda kazanlarda pişirilerek misafirlere dağıtılan bu pilav, klasik pilavlardan sıkılan ve farklı bir alternatif isteyenler için en doğru seçim.
Mersin’in yöresel lezzetlerinden biri olan Tarsus’a özgü fındık lahmacun, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi alan bir üründür. Tadı ve kokusu bambaşka olan Tarsus lahmacunu, bilinen lahmacunlardan farklı olarak minik minik açılır ve hamurunda maya vardır. Mayalı olması nedeniyle de daha yumuşak olan fındık lahmacunu yemeye başlayan elinden bırakamıyor ve kaç tane yediğini sayamıyor.
Fındık lahmacunun özelliği hamurun üstüne konulan malzemenin üstüne kaşar peyniri serilmesidir. Birçok yerde kebapların yanında fındık lahmacun getirilse de asıl Tarsus lahmacununun tadı Mersin de alınır. Mersin’e yolunuz düşerse ustasının elinden Tarsus lahmacunu yemeden ayrılmayın. Mide ile sorunuzun yoksa da mutlaka acılı olanını deneyin.
Şalgam her ne kadar Adana’nın resmi içeceği olarak bilinse de Mersin’e özgü Tarsus şalgamının lezzeti de bir başka oluyor. Hem yazın hem de kışın özellikle kebapların yanında severek tüketilen şalgam yazın serinletici, kışın ise enerji verici bir içecek olarak tüketiliyor. Tarsus şalgamının özelliği Tarsus Ovası’nda yetiştirilen siyah havuç ve şalgam turpundan yapılıyor olmasıdır.
Yapım aşaması oldukça uzun süren ve zahmetli olan şalgam suyu Tarsus’ta iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Normal Tarsus şalgamının içinde acı olmasa da yöre halkı tarafından yetiştirilen acı süs biberleri şalgamın kuruluşu sırasında içine atılırsa acı şalgam elde edilir. Çıkış noktası Adana olan ve kebapların vazgeçilmez içeceği olan şalgamı birde Mersin’de içerseniz farkı zaten anlarsınız.
Mersin ve çevresinde çok fazla tercih edilen biberli ekmek fındık lahmacuna benzeyen görüntüsüyle Mersin’in yöresel yemeklerinden bir tanesidir. Yerli pizza olarak adlandırabileceğimiz biberli ekmek, ülkemizde farklı kültürlerin bir arada bulunmasının bize kazandırdığı en güzel örneklerden bir tanesidir. Hem kahvaltıda hem akşam yemeklerinde hem de atıştırmalık olarak severek tüketilen Mersin’e özgü bu lezzet tercihe göre ince ya da kalın hamur ile açılabilir.
Bu lezzetin en güzel kısmı ise Mersin’in meşhur biber salçası ile yapılıyor olması. Biber salçalı, baharatlı iç harcı hamurun üstüne serilir ve üzerine susam serpilir. Fırından çıktıktan sonra ise kokusu ile insana acıktığını hissettirir. Bir de yanında ayran olursa yemek keyfiniz bir o kadar daha artar. Mersin’e yolunuz düşerse her yerde bulabileceğiniz bu lezzeti mutlaka tadın.
Mersin’in harika yemeklerinden önce içinizi ısıtacak bir çorba yüksük çorbası. Yörenin en meşhur çorbalarının başında gelen bu çorba mantı çorbası olarak da biliniyor. İçerisinde mantı ve nohut olan bu çorba öyle doyurucu ki arkasından başka bir şey yemeye gerek kalmıyor ve çoğu zaman ana yemek olarak tüketilebiliyor. Et suyu, tereyağı ve salça karışımı eklendiğinde hem kokusu hem de tadı ile damaklarda lezzet şöleni yaşatan bu çorba mantı sevenlerin favori çorbası olacak. Yapımı zahmetli olan ama yaptıktan sonra lezzeti ile yapılan zahmeti unutturan bu çorba Mersin’in maharetli hanımlarının elinde bir başka lezzetli oluyor. Mersin evlerinin vazgeçilmezi olan bu çorbanın en iyisini yine Mersin’de yiyebilirsiniz.
Mersin’in eşsiz lezzetlerinden biri olan Arabaşı çorbası özellikle kış aylarının vazgeçilmezidir. Daha çok özel günlerde yapılan bu çorba, kendine has hamuruyla dikkat çekiyor. Arabaşı çorbası tavuk, horoz, kaz, hindi gibi kümes hayvanlarından yapılıyor. Yanına da un ve su ile yapılan hamur servis ediliyor. Bol acı ve limon suyu ile tüketildiğinde de lezzetine doyum olmuyor. Özellikle soğuk yılbaşı gecelerinde veya kalabalık misafirlere yapılan bu çorba geleneksel olarak yere konulan bir sininin etrafında toplanılarak afiyetle tüketiliyor.
Doyurucu bir çorba olması ve yanında ekmeğiyle servis edilmesinden dolayı tek başına bir ana yemek olarak tüketilen bu çorba, klasik çorbalardan sıkılan ve değişik bir alternatif isteyenler için en doğru tercih.
Ülkemizin birçok yerinde yapılan Topalak Çorbası, ülke geneline mal olmuş ve herkes tarafından sevilen bir lezzettir. Her biri birbirinden kıymetli yöresel çorbalardan biri olan Topalak Çorbası, Mersin’in de sevilen çorbalarından biridir. Adını içinde bulunan Topalak Köftesinden alan bu çorba, yuvarlak bulgur köftelerinin yanına nohut ve kuşbaşı et eklenerek yapılır.
İsteğe göre acı veya tatlı biber salçası ile tatlandırılan bu çorba, her haliyle deneyenleri kendine hayran bırakıyor. İçerisinde hem et, hem bulgur hem de nohut bulunan bu çorbanın zaman zaman yoğurtlusu da yapılıyor. Soğuk kış günlerinde Mersin’de en çok tercih edilen çorbalardan biri olan Topalak Çorbası, doyurucu olması ile de dikkat çekiyor. Mersin’e gittiğinizde çorba zevkinizi gözden geçirmenize neden olacak Topalak Çorbasını mutlaka deneyin.
Osmanlı döneminden bu yana sofralarda yerini alan bu çorba, Türk mutfağının en çok sevilen çorbalarının başında gelmektedir. Ülkemizin her yerinde yapılan bu çorbanın Mersin’de yapılanı bir başkadır ve Mersin yöresel çorbalarının yanına adını altın harflerle yazdırmıştır. Birçok kişinin severek tükettiği, birçok kişinin ise oldukça mesafeli durduğu bu çorba, ister kahvaltıda ister akşam yemeğinde sevenler tarafından sıklıkla tüketilmektedir.
İçerisindeki vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendiren bu çorba özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için sıklıkla tüketilir. Tadını damaklarda bırakan, insanın yedikçe yiyesi gelen Paça çorbası vücudun her bölgesi için ayrı bir şifa kaynağıdır. Mersinde birçok çorbacıda bulabileceğiniz Mersin usulü Paça Çorbasını mutlaka deneyin.
Akdeniz bölgesinin birçok ilinde özellikle Hatay ve Mersin’de sıklıkla tüketilen Babagannuş, Mersin mutfağının sevilen soğuk mezelerinden biridir. Kökeni Arap kültürüne dayanan bu yemek sofraların vazgeçilmez mezesidir. Mersin’de tüm kebapçılarda kebapların ve lahmacunun yanında getirilen bu sevilen meze özellikle kebapların yanına çok yakışır. Hatta tek başına sıcak lavaşla bile afiyetle tüketilen parmak ısırtan bir mezedir.
Közlenmiş patlıcanın eşsiz kokusunu ve lezzetini alabileceğiniz bu meze sindirimi kolaylaştırdığı için et yemeklerinin yanında çok fazla tercih edilir. Tercihe göre yoğurtlu da yapılabilen bu patlıcanlı meze Mersin’de misafir sofralarının vazgeçilmezidir. Mersin’e tekrar gitme sebeplerinden biri olan bu harika mezeyi tatmadan Mersin’den ayrılmayın.
Aslen Mersin’in Tarsus ilçesine has olan bu çok özel lezzet ülkemizin birçok yerinde sevilerek tüketilmektedir. Humus diğer bölgelerde genellikle soğuk meze olarak servis edilirken Mersin’de sıcak yemek olarak sofralarda yerini alır. Tarsus’ta oldukça meşhur bir yiyecek olan Humus, yörede birçok restoranda menülerin başında yer almaktadır. Narenciyenin bol yetiştiği Mersin’de ekşi tatların çok sevildiği malum. Tarsus Humusunda da bol miktarda limon kullanılıyor tam olarak ekşi sevenlerin damak tadına hitap ediyor.
Pişmiş nohutların bakır tas içerisinde tokmakla ezildikten sonra içerisine limon, sarımsak ve çeşitli baharatlar eklenmesiyle hazırlanan humus üzerine kızdırılmış pul biber dökülerek servis edilir. İsteğe göre pastırma da eklenerek sıcak sıcak tüketilir. Özelliği nohutun tokmakla ezilerek pütürlü bir şekilde bırakılması ve sıcak servis edilmesi olan Tarsus humusunu mutlaka Mersin de denemelisiniz.
Altın günlerinin ve beş çaylarının olmazsa olmazı olan ve herkesin çok sevdiği Kısır Mersin’de bir başka yapılıyor. Türkiye’nin her yerinde yapılan ama yöreden yöreye farklılıklar gösteren Kısır Mersin’de ev yapımı güneşte kurutulmuş acı biber salçası ile yapılır ve asıl lezzetini de buradan alıyor.
Mis gibi salçanın kokusunu ve üzerine gezdirilen naz ekşisinin lezzetini hayal edebilirsiniz. Bol maydanozlu, bol yeşil soğanlı, ekşili bu lezzet Mersinlilerin olduğu gibi sizin de vazgeçilmeziniz olacak. İster ara öğünlerde isterseniz akşamları tüketebileceğiniz bu lezzet çayın yanında da harika gidiyor. Bildiğiniz bütün kısırları unutun ve Mersin’e yolunuz düşerse mutlaka Mersin usulü kısırın tadına bakın.
Türkülere konu olan Silifke yoğurdu, Mersin’in markalaşmış yiyeceklerinden bir tanesidir. Ünü sadece Silifke ile kalmayıp ülkemizin en ünlü yoğurdu olan Silifke yoğurdunu ünlü kılan ise lezzeti ile kıvamı. Lezzetini Torosların doğal bitki örtüsünde otlayan keçilerin sütünden, kıvamını ise yüzyıllardır bu yoğurdu mayalayan Silifkeli kadınların tekniklerinden alır.
Günümüzde Silifke yoğurdunu daha çok kişiye ulaştırmak için fabrikasyon tekniklerinden yararlanmakta ve Silifke yoğurdu üretilmektedir. Ancak gerçek Silifke yoğurdu Silifke’nin köylerinde mayalanan yoğurttur. Silifke yoğurdu eski zamanlarda Toroslarda yaşayan Yörükler tarafından çiğ tanesinden mayalanarak üretilmiş, günümüze kadar gelmiş ve günümüzde hala önemini korumaktadır. Lezzetiyle ve kıvamıyla diğer yoğurtları gölgede bırakan Silifke yoğurdunu mutlaka deneyin.
Türkiye’nin Ege ve Akdeniz bölgelerinde deniz kenarlarında yetişen bir ot olan Kaya Koruğu, özellikle Mersin’in Silifke ilçesinde çoğunlukla tüketilmektedir. Diğer adı da deniz keveri olan Kaya koruğu, güzel tadı ve hoş kokusu ile özellikle Mersin ve çevresinde sadece turşu olarak tüketilir. Balık yemeklerinin yanında yaz salatası olarak harika giden bu serinletici lezzet, mineral bakımından da oldukça zengindir.
Mersin’de en çok sevilen mezelerin başında gelen Kaya Koruğu Turşusu, Mersin halkı tarafından oldukça sevilmektedir. Kaya koruğu, sarımsak, üzüm sirkesi ve salamura tuzu bir kavanozun içine konur ve üzerine zeytinyağı eklenir. Zeytinyağı ile hava alması engellenen bu turşu bir süre sonra tüketmeye hazır hale gelir. Mersin’den başka hiçbir yerde bulamayacağınız bu turşuyu mutlaka deneyin.
Mersin denilince insanların aklına ilk olarak tantuni gelir. Sonrasında ise Kerebiç. Mersin’in en sevilen bu tatlısı tantuninin ardından çayın yanında çok iyi gider. Türkiye’de Ramazan tatlısı olarak güllaç bilinse de, Mersin’in Ramazan tatlısı Kerebiçtir. İrmik ile hazırlanan kurabiyenin içi tercihe göre Antep fıstığı ya da ceviz ile doldurulur ve bu tatlıya özelliğini veren çöven otunun şekerle karıştırılmasından elde edilen köpükle servis edilir.
Mersin’de iftar sofralarından eksik olmayan bu tatlı Mersin’deki tüm tatlıcılarda bulunabilir. Tatlı ile arası iyi olanların favori tatlısı olacak bu çok özel tatlıyı mutlaka deneyin. Emin olun bir tanesiyle yetinemeyeceksiniz.
Size bildiğiniz bütün tatlıları unutturacak bir tatlı olan Karsambaç, Adana’nın bicibicisine alternatif olarak yapılmış gibidir. Buz ve pekmezle yapılmış bir dondurmayı andıran karsambaç, İç Anadolu ve Doğu Anadolu illerinde yapılsa da Mersin’de yapılan karsambaça pekmez ile beraber Akdeniz meyveleri de eklenir ve ortaya tadı damaklarda kalan bir lezzet çıkar.
Büyük bir kalıptan tıraşlanarak kar elde edilir veya yeni yağmış beyaz kar toplanır, üzerine de özel hazırlanmış şurup gezdirilerek bu tatlı elde edilir. Deneyenlere bambaşka bir tatlı deneyimi yaşatan bu enfes tatlı, Mersin bölgesinde özellikle yaylalarda çok tüketiliyor. Mersin’de yaz ve kış açık olan dükkânlarda bulabileceğiniz karsambaç tatlısını Mersin’de mutlaka denemelisiniz.
Mersin ile Adana arasındaki rekabetin bir diğer nedeni de Cezerye. Mersin cezeryesi mi daha tatlı yoksa Adana cezeryesi mi diye tartışıladursun her iki şehirden ayrılanların da yanlarına aldıkları ilk yiyecek cezeryedir. Havucun başrolde olduğu bu tatlı baharatlı olması ile dikkat çeker. Cezeryenin olmazsa olmazı havuca karanfil, zerdeçal, tarçın, zencefil gibi baharatlar eklenir.
Aynı zamanda Antep fıstığı ve ceviz de eklenerek tadına doyum olmayan bir lezzet çıkar ortaya. Küçük kare dilimler halinde kesilen cezerye içerisindeki malzemelerle hem bir enerji deposudur hem de diğer tatlılara oramla daha sağlıklı bir tatlıdır. Mersin’de bir kere denedikten sonra vazgeçemeyeceğiniz bu lezzeti kutular dolusu alarak sevdiklerinize götüreceksiniz.
Yenibahar tohumu, tarçın, kakule, havlıcan, karanfil, zencefil ve karabiber gibi 7 çeşit baharatın şekerle kaynatılmasıyla hazırlanan bu içecek kış aylarında içinizi ısıtacak içeceklerin başında gelir. Servis esnasında üzerine dökülen tarçın, fındık veya ceviz ile de içimi zor ama bir o kadar da lezzetli bu yoğun kıvamlı içecek hazırlanır. Kaynar gibi birçok içecek ülkemizde loğusa şerbeti olarak adlandırılır.
Mersin ve çevresinde de yeni doğum yapmış kadının sütünün bol olması için yapılan ve gelen misafirlere ikram edilen bu içecek çocuğu görme amacıyla yapılan ziyaretlerin baş tacıdır. Hem bebek müjdesi olarak yapılan hem de soğuk kış günlerinde vücudun direncini arttırmak ve hastalıklara karşı korunmak için yapılan kaynarı Mersin’e yolunuz düşerse mutlaka deneyin.
Çeşit çeşit meyvelerden hazırlanan Atom, sıcak yaz günlerinde içinizi ferahlatırken, soğuk kış günlerinde de hem enerji veriyor hem de vücudu hastalıklardan koruyor. İçinde bulunan malzemelerle tam bir doğal antibiyotik olan bu içecek, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Mersin’in milli içeceklerinden biri olan ve Mersin ve çevresinde her yerde bulabileceğiniz bu içecek hem Mersin halkı tarafından hem de bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler tarafından çok fazla tercih ediliyor. Tam bir vitamin deposu olan Atom, mevsimine göre içinde bulunan meyveler değiştirilerek yapılabiliyor. Lezzetli ve sağlıklı bir meyve kokteyli olan bu içecek genellikle, elma, armut, muz, kivi, portakal, çilek, havuç, nar, kavun, şeftali, dut, bal, süt, fındık ve ceviz ile yapılıyor.
Yayla bandırması, Mersin’in Tarsus ilçesinde ev hanımlarının kışlık yemiş olarak yaptıkları bir çeşit cevizli sucuktur. Genellikle Mersinli hanımlar tarafından ev halkının ihtiyaçlarının karşılayacak kadar yapılır. Yayla bandırmasının özelliği Tarsus beyazı üzümünden ve Tarsus yaylalarında yetiştirilen cevizlerden yapılıyor olmasıdır.
Üzüm pekmezi ve ceviz dışında nişasta ve su ile yapılan bu tatlı şeker, gıda boyası gibi hiçbir katkı maddesi içermez. Tamamen katkısın şekilde yapılır ve doğal besinlerden üretilir. Yapımı oldukça zahmetli olan bu ürünün her yıl Mersin’in Çamlıyayla ilçesinde şenlikleri düzenlenir. Ülkemizin birçok yerinde cevizli sucuk yapılsa da Mersin’in bereketli topraklarında yetişen doğal ürünlerle yapılan Yayla Bandırması hem lezzetiyle hem de doğallığıyla bir başkadır.
Mersin’in sevilen tatlılarından biri olan Mamül, görünüş olarak Kerebiç’e benzese de aslında pek alakası yoktur. Yapılış şekli benzerlik gösterir ancak iç malzemesi tamamen farklıdır. Bilinen alışılagelmiş tatlılardan oldukça farklı olan Mamül’ün içerisinde püre haline getirilmiş hurma vardır. İrmikle hazırlanan hamurun içerisine hurmalı harç konulur daha sonra üzerine çatalla şekil verilir en son da üzerine tercihe göre pudra şekeri serpilir.
Mersin’de bu tatlı o kadar sıklıkla yapılır ki hamura şekil vermek için özel hazırlanmış desen tahtaları bile vardır. Oldukça lezzetli olan, kurabiyeyi andıran bu tatlı çay saatlerinizi daha keyifli hale getirecek. Mersin’de birçok pastanede bulabileceğiniz bu lezzetin tadına bakmadan şehirden ayrılmayın.
Ana vatanı Hatay olan künefe, Hatay’dan Mersin’e gelene kadar biraz değişikliğe uğramıştır. Ülkemizin her köşesinde birçok künefeci vardır ve herkes tarafından sevilerek tüketilmektedir. Bunlar genellikle Hatay künefesidir. Ancak Mersin künefesini yiyen aradaki farkı kolaylıkla anlayabilir. Hatay künefesinde kadayıf daha yoğun ve kalın, peyniri daha azdır.
Mersin künefesinde ise kadayıflar daha ince çekilmiştir ve peyniri oldukça yoğundur. Çektikçe açılan bol künefe peyniri ile ve üzerine dökülen bol Antep fıstığı ile ayrı bir lezzete sahip olan bu yoğun şerbetli tatlıyı Mersin’de yiyenler vazgeçemiyor. Özellikle kebaplardan sonra harika giden, ülkemizde en çok bilinen tatlıların başında gelen künefenin tadına bir de Mersin’de bakmalısınız.
Her ne kadar Mersin’i tantuni ile tanısak da, Mersin yöresel lezzetleri düşündüğünüzden çok daha zengin. Gerek turizmde, gerek sanayide ülkemizin önde gelen şehirlerinden biri olan Mersin’in, gastronomide geri kalacağı elbette düşünülemez. Tantuninin ana vatanı Mersin’de, en az tantuni kadar lezzetli birçok yemek mevcut.
Mersin yöresel yemeklerine sizler de önerilerinizle katkıda bulunabilirsiniz. Aşağıdaki yorumlar kısmından bize Mersin mutfağına dair önerilerinizi yazabilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…