Türkiye‘nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, birbirinden güzel ilçelere sahip. İlk olarak aklımıza Çeşme, Urla gibi yerler gelse de, şehrin emektar yerleşim yeri olan Konak’a ayrı bir parantez açmak gerekiyor. 1984 yılında merkez ilçe konumuna gelen Konak, İzmir’de görmeniz gereken birçok yere de ev sahipliği yapıyor.
Sultan Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılı anısına 1901’de yapılan Saat Kulesi, o dönemden günümüze kentin simgesi durumunda. Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından hediye edilen saat ise tarihte bir kez; 1974 depreminde, deprem saatinde duruyor. Saat günümüzde çalışmaya devam etse de, Saat Kulesi artık farklı amaçlar için kullanılıyor. Konak’ın merkezinde yer alan kule, halkın buluşma noktası haline gelmiş durumda.
Kültürpark, Türkiye’nin ilk fuar merkezi olma özelliğini taşıyor. 1936’dan beri hizmet veren park, meşhur İzmir Enternasyonel Fuarı’na ev sahipliği yapmıştır. Bir İzmir aşığı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği ile kurulan park, bünyesinde 14 sergi salonu, 4 konferans salonu, Atatürk Açık Hava Tiyatrosu, İsmet İnönü Sanat Merkezi, Fuar Evlendirme Dairesi gibi yapıları barındırıyor. Günümüzde hediyelik eşya ve kitap fuarlarının düzenlendiği park, 8000 adet ağacı ve bitki türleri ile Konak’ın en yeşil alanlarından biri.
Bir zamanlar İzmir’de bürokrasinin merkezi olan Pasaport İskelesi, günümüzde ulaşımın ve eğlencenin adresine dönüşmüş durumda. 1884’ten beri hizmet veren iskele, Fransızlar tarafından yapılmış ve pasaport işlemleri için kullanılmış. Alsancak Limanı’nın açılmasıyla şehir içi deniz ulaşımının ve cafelerin merkezi haline gelen İskele, İzmir’in değerlerini yansıtan yerlerden biri. İskelede yer alan mekanlarda İzmir’in kendine has lezzetlerini deneyebilir, gün batımı manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
Genelde apartmanlarda kullanmaya alıştığımız asansörlerle kat değiştirir gibi mahalle değiştirmeyi hiç düşündünüz mü? Konak’ta yükseklik farkı 58 metre olan ve 155 basamaklı merdiven kullanılarak geçiş yapılan iki mahalle arasına 1907 yılında iş adamı Nesim Levi tarafından asansör yaptırılıyor. Günümüzde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen mekanda, cafe ve restoranlar da bulunuyor. Muhteşem İzmir manzarasını yukarıdan görmek istiyorsanız, tarihi asansörü mutlaka ziyaret etmelisiniz.
İstanbul için Kapalıçarşı neyse, İzmir için de Kemeraltı o. Tarih boyunca şehrin en önemli alışveriş merkezi olan Kemeraltı, günümüzde de bu özelliğini korumaya devam ediyor. Çarşıda hediyelik eşyadan restorana, Milli kütüphaneden Devlet Opera ve Balesi’ne kadar birçok mekan yer alıyor. Eğer seyahatinizde yalnız değilseniz, Kemeraltı Çarşısı’nda bulunan Kızlarağası Hanı’nda tavla oynarken şehrin en güzel Türk kahvesini de içebilirsiniz.
Sevgi Yolu için Konak’ın açık hava kütüphanesi denilebilir. Yol üzerinde yer alan kitapçılar ve hediyelik eşya dükkanları; kitapseverlerin, öğretmenlerin, öğrencilerin ve sanatçıların göz bebeği. Alışverişinizi tamamladıktan sonra caddede bulunan cafelerde dinlenebilir ve satın aldığınız bir kitabı okuyabilirsiniz.
İzmir’in kadına verdiği değerin somut bir göstergesi olan Kadın Müzesi, 2014 yılında ziyarete açıldı. Müze, tarihe iz bırakmış birçok kadın hakkında çeşitli bilgiler sunuyor. Günümüz kadınlarına ilham vermesi amacıyla açılan müze, 13 salondan oluşuyor. Pazartesi kapalı olan müzeyi diğer günler 09.00 – 17.00 saatleri arazında ziyaret edebilirsiniz.
Atatürk’ün İzmir’e olan sevgisini bilmeyen yoktur. Gazi’nin İzmir ziyaretlerinde kullandığı bina belediye tarafından kendisine hediye edilmiş. Öldükten sonra ise Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen bina günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Atatürk’ün eşyalarının ve etnografik eserlerin sergilendiği müze de Kadın Müzesi gibi pazartesi hariç diğer tüm günler ziyarete açık.
Eğlence dendiğinde Konak’ta ilk akla gelen yer Gazi Kadınlar Sokağı. Sokakta yer alan tarihi binalar bir takım düzenlemelerin ardından bar ve cafelere dönüştürülmüş. Akşam saatlerinde kalabalıklaşmaya başlayan sokak, gece saatlerinde ise tıklım tıklım doluyor. Gazi Kadınlar Sokağından ayrıldıktan sonra, sokağın sonundan Kordon boyuna inebilir ve diğer birçok insan gibi çimlere uzanarak eğlencenize farklı bir şekilde devam edebilirsiniz.
Her büyük şehirde olduğu gibi İzmir’de de caddeler oldukça rağbet görüyor. Bu caddelerden biri olan Kıbrıs Şehitleri Caddesi, trafiğe kapalı olması ve birçok cafe, bar, kitapçı ve restorana ev sahipliği yaptığı için Konak’ın en gözde mekanlarından. Gazi Kadınlar Sokağı’nın da bulunduğu caddede gündüz keyifli bir vakit geçirdikten sonra, gece sokakta yer alan mekanlarda eğlenebilirsiniz.
Her ne kadar bir tatil yöreleri daha fazla tercih edilse de, bir şehri keşfetmek için merkezinden başlamak gerekir. Siz de İzmir’in yüzyıllardır merkezi konumundaki Konak’ı ziyaret etmek istiyorsanız, sitemizde bulunan İzmir uçak biletlerini inceleyebilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…