Türkiye’de sanayinin lokomotifi sayabileceğimiz bu önemli şehrin tarihi değerlerini Kocaeli tarihi yerler listemizde masaya yatırdık; Roma, Bizans ve Osmanlı döneminden kalan pek çok tarihi değere listemizde yer verdik;
Kocaeli tarihi hakkında; Bulunduğu konum nedeniyle Kocaeli, çağlar boyunca Avrupa ve Asya arasında önemli bir köprü görevi üstlenmiştir. Bölgede MÖ 3.000 yılından bu yana yerleşimin bulunduğu tahmin edilmektedir. Bu köklü geçmişe karşın bölgede yeterli düzeyde kazı çalışmalarının olmamasından ve sonradan yerleşen kişilerin geçmişe dair izleri yok etmesinden dolayı şehirde önemli antik kalıntılara çok fazla rastlanmamıştır.
Şehir ilk olarak MÖ 377 ile MÖ 67 yılları arasında “Bitinya” ismi verilen devletin idaresi altında kalmıştır. Helenler tarafından kurulan kolonilerden biri olan Megaras, İzmit bölgesinde bir iskele şehri olan “Astakos“u kurmuştur. Bithynia Krallığ’ının başkenti görevini de üstlenen bu şehir, daha sonra kurucusu olan Nicomedes’ten ismi alarak “Nicomedia” olarak adlandırılmıştır.
284 senesinde Roma tarafından işgal edilen Nicomedia, uzun yıllar ülkenin başkenti konumunda bulunmuştur. Hatta bu dönemde şehir, dünyanın dördüncü büyük şehri olacak kadar önem kazanmış ve gelişmiştir.
11. yüzyıla gelindiğinde Selçuklular’ın bölgeyi ele geçirmesiyle, Kocaeli bölgesindeki Türk hakimiyeti başlamıştır. Birinci Haçlı Seferleri ile yeniden el değiştiren şehir, Osman Gazi döneminde, 1326 senesinde ilk Osmanlı Kaptan-ı Deryası olan Karamürsel Alp tarafından Karamürsel sahilinde ilk Türk donanmasının kurulduğu yer olarak Osmanlı tarihinde önemli bir yere sahiptir. Özellikle Kanuni Sultan Süleyman döneminde şehir büyük gelişmeler yaşamış tren ulaşımı konusunda bölgeye büyük yatırımlar yapılmıştır.
1509 senesinde büyük bir depremle yıkılan şehir, yıllar içinde kendini toparlamış ve 1888 senesinde bağımsız bir şehir olmuştur. İsmi ise “İzmit” olarak değiştirilmiştir.
Cumhuriyet döneminde, 1918 senesinde şehir, İngilizler tarafından işgal edilmiştir. 1920 senesinde Rumların eline geçmiş ve 1 yıl sonra 27 Haziran 1921 senesinde Türk topraklarına dahil edilmiştir. Cumhuriyet’in ilanının ardından 20 Nisan 1924 yılında “Kocaeli” ismiyle yeni bir vilayet kurulmuştur. İzmit ise kurulan bu şehre bağlanmıştır. Günümüzde şehir özellikle sanayi açısından ülkemizin lokomotif şehirlerinden biri olarak önemli bir yere sahiptir.
Kocaeli’nin en ünlüleri; Selim Sırrı Paşa Konağı, İzmit Saat Kulesi, Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi, Seka Kağıt Fabrikası Kocaeli’de gezilecek görülmesi gereken tarihi yerler arasında önemli bir yere sahiptir.
Kocaeli gezi tavsiyesi; Kocaeli, sahip olduğu Kartepe Kayak Merkezi sayesinde Türkiye’de kış mevsiminde gidilebilecek en önemli duraklar arasında yer alıyor. Eğer siz de kış aylarında bu şehri ziyaret etmeyi planlıyorsanız Kartepe’yi mutlaka rotanıza dahil ederek karın ve muhteşem doğanın tadını çıkarmalısınız.
Eğer Kocaeli gezinizin çok daha keyifli geçmesini isterseniz “Kocaeli’de ne yapılır?” listemizi inceleyebilirsiniz.
Müzekart; Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ile Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi’ne ücretsiz giriş yapmak için Müzekart seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
Burası neresi? MÖ 247 ile MÖ 183 yılları arasında yaşayan Hannibal, kendi döneminin en büyük generali olarak kabul edilir. Kartaca’da dünyaya gelen Komutan Hamilcar Barca’nın oğlu olan Hannibal, küçük yaşlardan itibaren babasıyla savaşlara katılmaya başlar. Katıldığı savaşların neticesinde Roma’ya kin gütmeye başlayan komutan, hayatı boyunca Roma İmparatorluğuna karşı çetin bir mücadeleye girer.
Birçoklarına göre tarihin en iyi komutanı olan Hannibal ise, bu unvana Büyük İskender’i layık görmektedir. Britanyalılar tarafından Roma İmparatorluğu’na teslim edileceğini öğrenen Hannibal, yüzüğündeki zehri içerek Gebze dolaylarında hayatında son verir.
Derin tarih bilgisine sahip Mustafa Kemal Atatürk, Hannibal’ın mezarının bulunmasını ve onun adına bir anıt dikilmesini ister. Böylece 1981 yılında, öldüğü yerde, ünlü komutanın anıt mezarı yer alır. Tabi gerçekte burada ölüp ölmediği konusunda soru işaretleri olduğunu belirtmekte fayda var.
Neden gitmeliyim? Hannibal, antik dönemin en önemli komutanlarından biri olarak kabul edilmektedir ve Atatürk’ün de takdirini kazanmıştır. Bu nedenle bu önemli komutanın anıt mezarını mutlaka Kocaeli tarihi yerler listenize dahil etmelisiniz.
Burası neresi? İzmit’te bulunan saat kulesi, şehirde yer alan Osmanlı eserleri arasında en bilinenidir. Sultan II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı anısına yapılan kule, İzmit’in sembolü olmuştur. 1902 yılında yapılan saat kulesi bölgeden de izler taşıyor. Hereke ve Tavşançıl traverten taşlarının kullanılarak yapılan kulede, üç adet çeşme bulunuyor. Mekanik saatlerin büyük ve pahalı olması nedeniyle saat kulesi tren garına yakın, merkezi ve yüksek bir yere yapılmış. Böylece garda çalışan işçilerin yanı sıra olabildiğince geniş bir alana hizmet etmesi amaçlanmış.
Dönem içinde yaşlanan kulede 1971 ve 2006 yıllarında restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Neden gitmeliyim? Türkiye’nin en popüler tarihi yerleri arasında sayabileceğimiz İzmit Saat Kulesi, İzmit’in simge tarihi yapılarından biri olması nedeniyle uğranması ve fotoğraflanması gereken noktalar arasında bulunuyor.
Burası neresi? Yüz yılı aşkın geçmişi ile Kocaeli’nin asırlık tarihini yansıtan Değirmendere Yalı Evleri, 12 ev ve bir caminin restore edilmesiyle bölge halkının hizmetine açılmıştır. Restore edilen evler Seramik Müzesi, Ahşap Heykel Müzesi, kütüphane, kafeterya, restoran ve butik otel olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Neden gitmeliyim? Dilerseniz bu kültürel tesiste bir şeyler yiyip içerek keyifli vakitler geçirme olanağına sahip olabilirsiniz.
Burası neresi? Sanayi devrimi ile değişime giren dünyada, İpek Yolu’nun üzerinde yer alan İzmit de bu değişimden nasibini almıştır. Dönemin son imparatorluklarından biri olan Osmanlı, diğer büyük devletlerle rekabete girmiş. Bu rekabetin sonucu olarak artık ham maddelerin daha hızlı taşınması ihtiyacı doğmuş ve nakliye işlerinin daha hızlı ilerlemesi için İzmit-İstanbul arasında bir demir yolu hattı kurulması kararlaştırılmış. O dönem Osmanlı ile iyi ilişkilere sahip olan Almanya, demir yolu yapımını üstlenmiş. Garın projesi Otto Ritter tarafından çizilerek inşası 1873-1910 yılları arasında gerçekleşmiştir.
Daha sonra bu hat İstanbul-Hicaz olarak uzatılmış. Bu projeyle Müslüman nüfusun rahat bir şekilde kutsal yolculuğunu yapması amaçlanmış. Dönemin Almanya imparatoru Kaiser 2. Willhelm, Mustafa Kemal Atatürk gibi liderler, şehre geldiklerinde ilk olarak burada karşılanmış.
Neden gitmeliyim? 2006 senesinde restore edilen yapının bir kısmı müze olarak değerlendirilirken bir kısmı ise Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na ev sahipliği yapmaktadır. Mimari anlamda etkileyici olmasının yanı sıra günümüzde aktif olarak değerlendiriliyor olması da yapıyı önemli kılan özelliklerdendir.
Burası neresi? Alman İmparatoru Kaiser 2. Wilhelm, yapımını üstlenmiş oldukları demir yolu ağını incelemek için İzmit’e gelmeye karar verir. İstanbul’da devlet adamlarının ağırlandığı birçok yer olmasına karşı, İzmit’te böyle bir yer mevcut değildir. Dönemin Osmanlı padişahı Sultan II. Abdülhamid, İzmit’e bir köşk yapılmasını emreder.
Köşkün yapımına 1884 senesinde İstanbul’da, Yıldız Sarayı’nda başlanır. Gemilerle taşınan parçalar, İzmit’e ulaşır ve burada inşa süreci başlar. Tekne yapım tekniği ile yapılan köşk, tamamen ahşaptandır ve yapımında bir çivi bile kullanılmamıştır. Köşkün mimarının Raimondo d’Aronco isimli İtalyan bir mimar olduğu tahmin edilmektedir.
Neden gitmeliyim? Köşkün kendisi ziyaret edilemese de bulunduğu yerdeki muhteşem manzara ziyaretçiler için burayı görülmeye değer kılmaktadır.
Burası neresi? Şehrin en eski yapılarından biri olan Sırrı Paşa Konağı, dönemin İzmit Mutasarrıfı Sırrı Paşa tarafından yaptırılmıştır. 19. yüzyıl sivil Türk mimarisine ait bir eser olan konak, zaman içerisinde harap olmuş olsa da, restorasyon çalışmalarıyla günümüzdeki halini almıştır. Konağın yapım yılı ise 1892. Muhteşem bir körfez manzarasına sahip Sırrı Paşa Konağı, haremlik ve selamlık olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Toplamda 4 kattan ibarettir.
Konakta 2009 senesinde başlayan restorasyon çalışmaları 2012 senesinde son bulmuştur. Gerçekleştirilen bu başarılı restorasyon çalışması, Kocaeli Belediyesi’ne “Tarihi Kentler Birliği 2011 Uygulama Ödülü”nü getirmiştir.
Neden gitmeliyim? Sivil mimarinin en güzel örneklerinden biri olarak karşımıza çıkan konağın iç duvarlarındaki kalem işleri ve muhteşem manzara resimleri dikkat çekmektedir ve Kocaeli’nin en önemli tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. Bina içindeki tarihi nesneler ise antikacılardan toparlanmıştır.
Burası neresi? İstanbul’un fethinden sonra 1481 yılında sefere çıkma kararı alan Fatih Sultan Mehmet, ordusuyla birlikte Gebze’ye kadar gelir. Seferleri hakkında son ana kadar bilgi vermekten sakınan Fatih, Hannibal ile aynı kaderi paylaşır ve Gebze’de hayatını kaybeder. Seferin nereye olduğu bilinmediği gibi Fatih’in ölüm nedeni de bilinmez.
Neden gitmeliyim? II. Mehmet’in vefatının ardından 17. yüzyılda adını yaşatmak için bölgeye bir namazgah ve çeşme yaptırılır. Çeşmenin yapım yılının 1659 olduğu ve IV. Mehmet döneminde Sadrazam İbrahim Paşa’nın emriyle yapıldığı bilinmektedir. Günümüzde ise Fatih Sultan Mehmet adına bu bölgede güreş organizasyonu düzenleniyor. Çeşme önünde bir de Fatih Sultan Mehmet’in anıtı yer almaktadır.
Burası neresi? Edirne, İstanbul gibi Osmanlı’nın başkentlerinde önemli eserler bırakan Mimar Sinan’ın 16. yüzyılda yaptığı Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yer alıyor. Külliye içinde bulunan cami, alışılan cami ebatlarına göre biraz daha küçük yapılmıştır. Caminin bulunduğu külliye, sessizliği ve huzur veren iklimiyle ziyaretçilerin ferahlamasın ve rahatlamasını sağlamaktadır.
Yavuz Sultan Selim’in damadı Mustafa Paşa adına yapılan külliyede; cami, türbe, şadırvan, kervansaray, tekke, semahane, misafirhane, medrese, imaret, ahşap ev ve kütüphane bulunuyor. Gebze’nin merkezindeki külliye, son yıllarda yapılan çevre düzenlemeleriyle daha belirgin bir hale geldi. Külliye toplamda 107 bin metrekarelik bir alanda yer almaktadır.
Neden gitmeliyim? Koca Mustafa Paşa Camii, Kocaeli camileri içinde Mimar Sinan’ın eserlerinden biri olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. Caminin orijinal halini büyük oranda koruyor olması da yapıyı görülmeye değer kılmaktadır.
Burası neresi? Gebze’de bulunan Osmanlı öncesi döneme ait Eskihisar Kalesi, Bizanslılar tarafından yapılmıştır. İstanbul’un fethedilmesiyle birlikte Fatih Sultan Mehmet, kaleye askerlerini yerleştirmiştir. Günümüzde Eskihisar’da, bu askerlerin torunlarının yaşadığı söyleniyor. Tarih sayfasında Eskihisar Kalesi’nden ilk olarak 1241 senesinde söz edilmiştir. Kale 1998 senesinde restore edilmiştir. Kalenin iç surları I. Manuel Komnenos tarafından 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Peçe duvarları İznik İmparatoru II Ducas-Vatatzes tarafından 13. yüzyılın ilk çeyreğinde ve dış duvarlar ise 13. yüzyılın ikinci çeyreğinde yapılmıştır.
Neden gitmeliyim? Muhteşem bir deniz manzarasına sahip olan kale, günümüzde bir etkinlik alanı olarak da kullanılıyor. Kalenin iç kısmı ziyaret edilemese de dış kısmının etkileyiciliği ve göz alıcı manzarası insanı kendisine aşık edecek cinsten.
Burası neresi? Üçtepeler Köyü’nde bulunan antik su kemeri, Kocaeli’deki en eski tarih yapılardan biridir. MS 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun Nicomadia şehrinin valisi Plinius tarafından yaptırılan kemer, Bizans ve Osmanlı dönemindeki onarım çalışmalarıyla günümüze kadar ulaşmıştır. Mimari açıdan Osmanlı unsurlarının rastlandığı kemerdeki toprak borularla su taşıma yönteminin Romalılara ait olması köprünün ilk olarak Romalılar tarafından inşa edilmiş olmasına karşın daha sonraki dönemde Osmanlılar tarafından onarımdan geçirildiği düşüncesini oluşturmaktadır.
Neden gitmeliyim? Derenin üzerinde bulunan büyük kemer ve diğer küçük kemerlerle tarihe meydan okuyan su kemeri, antik yapılara ilgi duyanların Kocaeli’deki görmesi gereken tarihi eserler arasında yer almaktadır. Bu arada kemerin çevresinde oluşan doğal bitki örtüsü kemere bambaşka bir hava vererek özellikle fotoğraf tutkunlarının muhteşem kareler yakalamasına olanak tanımaktadır.
Burası neresi? Roma dönemine ait bir başka eser: Kutluca Köprüsü. MS 50 yılında Romalılar tarafından yapılan köprü, Geudos olarak adlandırılmış. Köprünün mimari özellikleri incelendiğinde İmparator Cladius döneminde inşa edilmiş olabileceği düşünülmektedir. 7 göz ve 5 kemere sahip olan köprü, bölgedeki kesme taşlardan yapılmıştır.
Neden gitmeliyim? Antik su kemerinin bulunduğu Nicomedia şehri ile İpek Yolu’nun bağlantısını sağlayan köprü, günümüzde Kutluca Köprüsü ya da Taş Köprü olarak anılıyor. Kocaeli’de Roma dönemine ait tek köprü olan Kutluca Köprüsü, dönemin Roma sikkelerinin üzerinde de yer alıyor. Duvar işçiliği ve kemerlerinde ince teknikler köprüyü özel kılan detaylardandır ancak 2016 senesinde gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları esnasında köprü, ne yazık ki tahrip olmuş ve kullanıma kapatılmıştır.
Burası neresi? İstanbul dışında yapılmış tek saray olarak kayıtlara geçen Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi, Osmanlı döneminde Sultan Abdülaziz tarafından av köşkü olarak kullanılmıştır. Yapı, 19. yüzyılın son çeyreğinde inşa edilmiştir. Köşkün ilk olarak IV. Murat döneminde inşa edildiği ve çıkan yangın sonucunda yok olan binanın yerine yenisinin inşa edildiği bilinmektedir. Bina barok stiliyle inşa edilmiştir ve iki kattan oluşmaktadır. Fransız ressam Sason’un yapmış olduğu tavandaki muhteşem resimler ise oldukça dikkat çekicidir. Sarayın 4 odası ve 2 holü bulunmaktadır. İzmit Saat Kulesi’ne oldukça yakın bir konumda yer alan saray, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.
Bina ilk olarak 1992 senesinde restore edilmiş ancak 17 Ağustos depremi binaya büyük hasarlar vermiştir. Bunun üzerine yapıda 2004 yılında tekrar restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiş 2005 yılında tamamlanan çalışmaların ardından 16 Ocak 2007 senesinde ziyarete açılmıştır.
Neden gitmeliyim? Sarayın geçmişinde Osmanlı padişahlarının yanı sıra Mustafa Kemal Atatürk, Fransız yazar Claude Farrare gibi çok önemli isimleri ağırlamış olması önemini anlamak için yeterli bir detay diye düşünüyoruz. Ayrıca müzede Atatürk’e ait haberlerin olduğu gazete kupürleri ve çeşitli belgeler sergilenmektedir.
Burası neresi? Seka Park yakınında yer alan Gayret Gemi Müzesi, içerik olarak yüzen bir savaş gemisi ve bir denizaltından oluşmaktadır. Savaş gemisinin geçmişi 10 Mayıs 1946 senesine dayanmaktadır ve bu tarihte Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılmıştır. 1973 senesinde Türk Donanması’nın envanterine giren gemiye TCG ismi verilmiştir. Gemi, 1995 senesinde emekliye ayrılmış ve 1997 senesinde müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Neden gitmeliyim? Gayret Gemi Müzesi, özellikle çocuklu aileler için Kocaeli’deki önemli müzeler arasında yer almaktadır. Ziyaretçiler hem etkileyici bir deniz aracını inceleme hem de savaş esnasında askerlerin ne kadar zorlu şartlar altında çalışmak zorunda olduğunu görme fırsatı yakalayabilecekleri bu müzeye mutlaka zaman ayırmalı.
Not: Müzenin açık olduğu zamanlarda iki saat aralıkla rehber eşliğinde ziyaret edilebilmektedir.
Burası neresi? 1936 senesinde, Atatürk’ün isteğiyle yerli kağıt üretimi yapmak amacıyla faaliyetine başlayan Seka Kağıt Fabrikası, ülkemizin en köklü sanayi kuruluşlarından biri olmuştur. Fabrika 1997 senesinde özelleştirilmiş ve sonrasında kapılarını kapatmıştır. Kuruluşunun 80. yılında, 6 Kasım 2016 senesinde “Seka Mehmet Ali Kağıtçı” ismiyle kapılarını ziyaretçilerine açan müze, Türkiye’nin ilk ve dünyanın en büyük kağıt müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müzenin toplam alanı 12 bin 345 metrekaredir ve toplamda 19 salon bulunmaktadır.
Neden gitmeliyim? Kağıt üretimiyle ilgili tarihsel bir yolculuğa çıkmak ve pek çok önemli aleti görüp, bilgi edinmek isterseniz Seka Kağıt Müzesi’nin, Kocaeli’nin tarihi ve turistik yerleri içinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtmeliyiz. Müzenin bulunduğu bina Türkiye’nin ilk kağıt fabrikası olması nedeniyle de büyük öneme sahiptir.
Burası neresi? 1843 senesinde kurulan fabrika, Hereke Fabrika-i Hümâyûnu ismiyle dönemin en önemli saraylarına ve yalılarına perde ve döşemelik kumaş ihtiyaçlarını karşılamıştır. 1891 senesine gelindiğinde Osmanlı halıcılığının dünya genelinde ilgi görmesiyle yeni tezgahlar getirilmiş ve çok daha geniş kapsamlı üretim yapılmaya başlanmıştır.
Neden gitmeliyim? Fabrikadaki üretimler sayesinde Hereke halıcılığı dünyada çok önemli bir üne sahip olmuş ve çok fazla ilgi görmüştür. Bu da bu fabrikanın bu konudaki emekleri sayesinde olmuştur.
Burası neresi? 18. yüzyılda Macaristan’daki iç savaştan kaçarak Kocaeli’ne gelen Macar Kralı Tökeli İmre adına yaptırılan ev, Mazar Kültür Bakanlığı ve Kocaeli Belediyesi’nin iş birliği ile hayata geçirilmiştir. Kral 1700 senesinde şehre gelmiş ve 5 yıl yaşadıktan sonra 1705 senesinde burada vefat etmiştir. Kralın Osmanlı himayesine girdikten sonra yaşadığı evde, günümüzde kral ile ilgili çok önemli belgeler ve eşyalar sergilenmektedir.
Burası neresi? Eski gar alanı içinde bulunan Kocaeli Arkeoloji Müzesi, Kocaeli’ye gelen tarih tutkunlarının zaman ayırması gereken noktalar arasında bulunmaktadır. Müze gardaki tamirhane, su deposu, lojman binası ve iki adet tekel deposunun birleşimiyle oluşturulmuştur. Yapılar topluluğu 2007 senesinde müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Neden gitmeliyim? Kocaeli’deki tarihi yerler ve müzeler arasında öncelikli olarak görülmesi gereken yerlerin başında Kocaeli Arkeoloji Müzesi gelmektedir. Müzeye gelen ziyaretçiler Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait çok önemli tarihi eserleri inceleme olanağı bulmaktadır. Müzede aynı zamanda Paleolitik dönemden kalma eserlerden oluşan Mimar Faruk Ertunç’un müzeye bağışladığı aletler de yer almaktadır.
Burası neresi? 1884 yılında Türk Müzecisi ve ressamı Osman Hamdi Bey tarafından yaptırılan köşk, Fransız mimarisi taşıyan yapısı ve çiçek işlemesi kapılarıyla mimari açıdan oldukça beğenilen bir yapıydı. Osman Hamdi Bey’in 26 yıl boyunca yazlık olarak kullandığı köşkte ünlü ressamın pek çok tablosu ve kişisel eşyaları yer almaktadır. Yapı 1966 yılında tescil edilmiş ve 1982 senesinde kamulaştırılmıştır. 1985 senesinde binadaki restorasyon çalışmaları 2 sene kadar sürmüş ve ardından bina Osman Hamdi Bey’e adanmış bir müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır.
Neden gitmeliyim? Kocaeli tarihi içinde çok önemli bir yere sahip olan konak, aynı zamanda pek çok önemli ismi de ağırlamıştır. Günümüzde ise Osman Hamdi Bey ile ilgili bilgi edinmek isteyenler için tam anlamıyla hazine niteliği taşımaktadır ve kendisine dair pek çok kişisel eşya burada sergilenmektedir.
Burası neresi? 1776 yılında I. Abdülhamit tarafından yaptırılan Saatçi Ali Efendi Konağı, İzmit’in en eski tarihi evlerinden biridir. Yapıldığı dönemin sivil mimarisini en iyisi yansıtan yapılardan biri olan konak, kent merkezine 250 metre uzaklıkta yer almaktadır. Konak, 1987 senesinde alınan karar ile müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Neden gitmeliyim? Balkonundan muhteşem bir manzara tanıklık edebileceğiniz konak, günümüzde etnografya müzesi olarak hizmet vermektedir. Yapı aynı zamanda farklı etkinlikler ve çeşitli kurslar ile bölgenin kültürel anlamdaki önemli merkezlerinden biri olma görevini de üstlenmektedir.
Burası neresi? Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait bir yerleşke olan Ayazma Ilıcası, Yazlık köyüne 500 metre mesafede konumlanmaktadır. Şifalı sularıyla ünlü kaplıcada akan suyun sedef ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenmektedir.
Burası neresi? Tarihi bir ılıcada şifa bulmak isteyen gezginlere Ayazma Ilıcası’nı mutlaka Kocaeli gezi listesine dahil etmesini öneriyoruz. Kurulan termal tesisler ziyaretçilerin ılıcalardan faydalanmasına yardımcı olmaktadır.
Eğer siz de Kocaeli’nin tarihi yerleri hakkında hazırlamış olduğumuz listemize katkıda bulunmak istiyorsanız duygu ve düşüncelerinizi yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…
Yorumları Gör
eskihisar kalesinden 2 tane yazmissiniz lutfen duzeltin
Merhaba Harun bey, düzeltmeniz için teşekkür eder keyifli okumalar dileriz.
Merhaba,
Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi ve Fatih Otağı'na ait fotoğraflar şahsıma aittir ve benden izin alınmadan kullanılmıştır. Derhal sayfadan kaldırılmasını rica ediyorum...
Sinan Bey merhaba,
Belirtmiş olduğunuz görselle ilgili düzenleme gerçekleştirilmiştir.
İlginiz için teşekkür ederiz.
Tekrar selam,
8 numara Fatih Otağı fotoğrafı hala duruyor yukarıda, Üstünde Sinan Doğan yazıyor dikkat ederseniz. İnternette bulduğunuz fotoğrafları sahiplerinden izin almadan vede kaynak göstermeden kullanmak suçtur. Bu konuya dikkat etmeniz hem sizin için hemde eser sahipleri için daha makul olacaktır
Sinan Bey merhaba; yazılarımız kısa süre içerisinde güncelleniyor.
Yeni yazılarımız da görsel sahiplerinin kaynaklarını belirtiyoruz. Uyarınız için teşekkür ederiz.