Kocaeli

Marmara Bölgesi sınırları içerisinde yer alan ve Şile, Ağva’nın yeteri kadar popüler olmasından sonra, özellikle son birkaç yılda İstanbulluların hafta sonu tatil kaçamağı noktası olan Kocaeli, bulunduğu bölgenin en büyük 3. ili olma özelliğini taşıyor. Turizm potansiyelinin günden güne artmasının yanı sıra aslında sanayi sektöründe de Türkiye’nin en hızlı gelişim göstermiş nadir şehirlerinden biri. Kapladığı 3397 kilometrekarelik alanı ile ülkenin en küçük 6. şehri olma unvanını elinde bulunduran Kocaeli’nin tamamını gezme gibi bir düşünceniz varsa eğer 1-2 günlük bir seyahat planı yapmanız yeterli olacaktır.

Körfez, Karamürsel, Kandıra, Kartepe, Gölcük, Gebze, Derince, Dilovası, Darıca, Çayırova, Başiskele, İzmit gibi ilçeleri olan, bakir doğal güzelliklerinin yeni yeni hak ettiği değeri gördüğü Kocaeli, büyükşehir unvanını ise 1993 senesinde kazanmış. 2 milyona yakın nüfusu hızla gelişen sanayi endüstrileri ile daha da “yaşanılabilir” hale gelen Kocaeli, Milattan Önce 8. yüzyıldan bugüne varlığını sürdürmüş kadim bir kent. Bir dönem Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkentliğini yapmış olan İznik’i de sınırları içine alması şehri tarihi açıdan daha bir önemli hale getirmiş şüphesiz.

Bütçe dostu ve bir o kadar da doğa ile iç içe, izole, sessiz sakin tatil yerleri ve konaklama tesisleri arıyorsanız, tam olarak doğru yerdesiniz. Bursa ve İstanbul gibi en kalabalık şehirlerden ikisine yakın olması sezon fark etmeksizin, hafta sonu şehrin nüfusu büyük ölçüde artıyor. Bir de kayak turizminde Uludağ’a oranla daha uygun fiyatlar ve gayet lüks imkanlar sunan Kartepe Kayak Merkezi ve çok yakınındaki Maşukiye de (son dönemlerin en popüler doğa turizmi rotalarından) Kocaeli’nde yer alıyor.

Osmanlı Dönemi’nin ve Türk tarihinin gelmiş geçmiş en ünlü ressamları arasında ilk sıralarda gelen Osman Hamdi Bey’in 26 sene boyunca yaz aylarını geçirdiği köşkü günümüzde “Osman Hamdi Bey Müzesi” olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Böylesine önemli bir değerin yaşadığı evin müzeleştirilmesi ve gerek şahsi eşyalarının gerekse eserlerinin bir kısmının burada sergilendiğini de hatırlatalım. Müzeye ulaşım için Eskihisar Köyü varışlı toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Kocaeli der demez akla ilk gelen yerlerden olan İzmit’in ve aynı zamanda şehrin simgesi haline gelmiş İzmit Saat Kulesi’nin önünde fotoğraf çekilmeden ve “Kasr-ı Hümayun” adıyla da bilinen İzmit Sarayı’nın içini gezmeden şehri terk etmemelisiniz.

Güneyinde Bursa, batısında İstanbul ve Yalova, doğusunda ise Sakarya ile sınırlarını paylaşan Kocaeli, Ankara’dan 345 km, İzmir’den 456 km ve İstanbul’dan 108 km uzaklıkta yer alan Kocaeli, Asya ve Avrupa’yı birleştiren stratejik konumu ile Türkiye’nin her yerinden ulaşılabilir bir hale gelmiş. İstanbul Anadolu Yakası’ndaki Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan çok kısa sürede ulaşabileceğiniz Kocaeli’ne Türkiye’nin dört bir yanından otobüs seferi de bulmanız muhtemel.